PALUBA
July 17, 2024, 11:20:39 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 1659 1660 1661 1662 1663 1664 1665 1666 1667 1668 1669 1670 [1671] 1672 1673 1674 1675 1676 1677 1678 1679 1680 1681 1682 1683 ... 1817   Go Down
  Print  
Author Topic: Rat u Ukrajini  (Read 2276066 times)
 
andy and 3 Guests are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 579


« Reply #25050 on: August 03, 2023, 06:46:43 pm »

Украјинска страна није решила главне проблеме због којим им је офанзива у застоју.

Прво, нису решили проблем деминирања, односно отварања пролаза у минским пољима. Осим што су минска поља постављена практично у непрекинутој линији испред предњег краја руске одбране (дакле, тешко их је заобићи, како саветују западни саветници), руска страна мине поставља на боковима и иза првих линија (већ су постављена). Колико сам схватио из онога што се дешава у руским јединицама у првој линији се налазе и групе пионира (инжињераца, специјалиста за минирање) које током ноћи, па и дању, одмах минирају просторе који су Украјинци деминирали. Такође, као одговор на употребу касетне муниције и руска страна је почела да исту користи и то првенствено за брзо минирање простора са кога су се повукли. Све у свему, без озбиљне припреме, анализе проблема украјинска страна не би требала да креће напред, посебно не оклопним и другим возилима. Та припрема треба да научи старешине јединица и возаче и командире борбених возила шта да раде када је возило испред њих налетело на мину. Сада је приметно да се групишу и постају лака мета артиљерије и борбених хеликоптера.

Један еклатантан пример: На једном снимку када прво возило налети на мину (иза иде још 7 борбених возила), после почетног "нећкања", очигледно по команди старешина, друго возило покушава да заобиђе прво и одмах поред њега налеће на мину. Потом, то исто ради и треће возили, па и оно налеће на мину. Иначе, место где се то дешава је кривина под углом од 90 степени у пољу дуж шумског засада. Прво возило је страдало тик пред кривином. Друго и треће скраћују угао заобилажења се леве стране јер је десно је шума (дрвеће) па ту није могуће проћи па и они налећу на мину. Очигледно је да је руски минерски тим добро предвидео шта ће се десити и направио минску заседу. Таквих догађања има доста. Те проблеме треба решавати и смањити губитке људи и борбених возила.

Други проблем јесте трупна ПВО јединица у првом нападном ешелону, не само за борбу са хеликоптерима него и са БПЛ. Руски хеликоптери још увек скоро несметано пружају подршку својим јединицама увек када су руски положају суочени са нападом већег броја оклопних возила. Беспилотне летелице, посебно "Лансети" врло често ту и нападају. "Лансети" су иначе зависни од извиђачких БПЛ који их наводе. Те БПЛ треба уништавати што је за сада врло, врло тешко јер украјинска страна нема са чим да то ради.

Трећи проблем јесу јака електронска дејства и противдесјтва руске стране. Ометају противничке БПЛ и комуникације (радио, релејне и стаелитске везе) тако да је командовање понекад врло отежано.

Четврти проблем јесте нереално планирање и нереална очекивања од офанзиве. Првобитна жеља је била да се избије на обалу Азовског мора и пресече копнена веза Русије и Крима. У овој другој фази је очекивање смањено на то да се заузме Томак (као први циљ) и створе услови за каснији наставак напредовања. Ни то није испуњено, барем за сада. Проблем је и у томе што је на самом почетку  створена психоза (уверење) у украјинском и западном јавном мњењу да ће се Руси разбежати чим се појаве "Леопарди" и "Бредлији". Западна техника решава све...То никада није било тако. Испало је , како то наш народ каже "много је мачку говеђа глава". Оружје (употреба) зависе од човека, још увек. Ја сам ово мало карикирано написао какао бих био сликовитији. Дакле, нереално планирање и очекивања, комбиновано са недовољно припремљеним снагама (имајте на уму, да је, према украјинским подацима, које сам нашао на њиховом ТК "Труха" 80% војника присилно мобиласан, па је мотивација врло критична) и што је најгоре потцењивањем противника, довело је до неуспеха.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 579


« Reply #25051 on: August 03, 2023, 07:14:00 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Да сам на месту руководиоца Британске обавештајне службе, одмах би отпустио овог "обавештајног аналитичара" који је ово саставио. А и сам бих поднео оставку.

Процена географских чинилаца (па и биљног покривача) јесте обавезни део сваке процене ситуације која, чак и када се користи AI , мора да се уради пре сваке одлуке. Из ове констатације да жбуње и ниско растиње, да не кажем коров, ометају напредовање Украјинске војске, и то так сада после 2 месеца офанзиве, може да стоји само тотални дилетантизам. Није спорно да земљиште и биљни прекривач имају значајан утицај на борбена дејства. Међутим, ако се то знало зашто се кренуло у офанзиву без решења за тај проблем (односно узимање у обзир при додели задатака). Ако се није знало (у шта чисто сумњам) може се поставити питање квалификованости оних који су планирали операцију, па и саветника из НАТО. Зато ме уопште и не чуди да  током обуке у Великој Британији украјинске јединице нису припремљене добро, посебно официри.

Иначе, на Твитеру су људи са "запада" спрдају са овом објавом Британске обавештајне службе и предлажу да се Украјинцима као помоћ пошаљу тримере и косачице.


* photo_2023-08-03_18-26-52.jpg (77 KB, 1250x785 - viewed 11 times.)
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 432


« Reply #25052 on: August 03, 2023, 08:04:40 pm »

Мислим да су Украјинци очекивали да ће у рововима затећи ону руску војску која је бежала у нереду прошле јесени. То се није десило. Друго, нико није очекивао да је ово до те мере минирано, а посебно да ће Руси задржати способност да обнове минска поља том брзином и са тих даљина. Украјинци су се жалили да су приликом повлачења наилазили на минска поља која раније нису била ту. Коначно, ту је и руска контрола ваздушног простора и напади из ваздуха.

Недавно сам наишао на занимљиво поређење. Замислите искрцавање на Нормандији, где вас Немци бомбардују штукама, а нова минска поља ничу као печурке после кише.
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 355


« Reply #25053 on: August 03, 2023, 08:25:45 pm »


Процена географских чинилаца (па и биљног покривача) јесте обавезни део сваке процене ситуације која, чак и када се користи AI , мора да се уради пре сваке одлуке. Из ове констатације да жбуње и ниско растиње, да не кажем коров, ометају напредовање Украјинске војске, и то так сада после 2 месеца офанзиве, може да стоји само тотални дилетантизам. Није спорно да земљиште и биљни прекривач имају значајан утицај на борбена дејства. Међутим, ако се то знало зашто се кренуло у офанзиву без решења за тај проблем (односно узимање у обзир при додели задатака). Ако се није знало (у шта чисто сумњам) може се поставити питање квалификованости оних који су планирали операцију, па и саветника из НАТО. Зато ме уопште и не чуди да  током обуке у Великој Британији украјинске јединице нису припремљене добро, посебно официри.

Иначе, на Твитеру су људи са "запада" спрдају са овом објавом Британске обавештајне службе и предлажу да се Украјинцима као помоћ пошаљу тримере и косачице.

Kakvo žbunje?
Bajden kaže da Rusija gubi rat u Iraku! laugh Dakle, nema žbunja. U pitanju je fatamorgana.

Izvinjavam se za OFF...
Logged
Zaslon
Moderator
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 876« Reply #25054 on: August 03, 2023, 09:38:17 pm »

Pre nekoliko dana pojavile su se veoma retke a kvalitetne, da ne kažem do sad najkvalitetnije slike ruskih bombi FAB-500M62 sa montiranim UMPK (универсальным модулем планирования и коррекции) dodatkom ispod krila Su-34. Početak korišćenja ovih jedrećih bombi sa GPS navođenjem (ruski ili pravoslavni JDAM, kako ih neki u šali nazivaju) jedan je od razloga kvarenja planova ukrajinskih snaga za početak i odvijanje ofanzive. Iako je sve ovo u povoju, sve izgleda grubo i nekako "sklepano" i ima mnogo "ćoraka" (a ono u Belgorodu sa otkačinjanjem dve bombe tu ih sami Bog pogledao) ipak su one počele da rade posao! 

Njihovo dejstvo u neposredno pozdini kao i u malo dubljoj pozadini fronta/linije razdvajanja, na mesta gomilanja snaga i mat.sredstava OSU momenat su kad je rusko vazduhoplovstvo (taktička avijacija) vratilo na mala vrata u ovaj rat da se tako izrazim. Snimak je do sada najkvalitetniji što se tiče momenta njihovog odbacivanja i otvaranja krila.   [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* photo_2023-08-01_15-03-24.jpg (178.37 KB, 1200x900 - viewed 12 times.)

* photo_2023-08-01_15-03-25.jpg (118.6 KB, 1200x900 - viewed 13 times.)
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 639


« Reply #25055 on: August 04, 2023, 06:40:00 am »

Иначе, на Твитеру су људи са "запада" спрдају са овом објавом Британске обавештајне службе и предлажу да се Украјинцима као помоћ пошаљу тримере и косачице.

Није ово баш толико смешно. Током напредовања у Нормандији 1944. савезницима су приличан проблем у напредовању правиле честе живице - живе ограде разних биљака и жбуње. Немцима је то олакшавало скривање и пребацивање.
Logged
Istria 052
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 193


« Reply #25056 on: August 04, 2023, 07:11:24 am »

Иначе, на Твитеру су људи са "запада" спрдају са овом објавом Британске обавештајне службе и предлажу да се Украјинцима као помоћ пошаљу тримере и косачице.

Није ово баш толико смешно. Током напредовања у Нормандији 1944. савезницима су приличан проблем у напредовању правиле честе живице - живе ограде разних биљака и жбуње. Немцима је то олакшавало скривање и пребацивање.
Mislim da se opravdano “sprdaju”, pa zar pored toliko sredstava za osmatranje, planeri nisu mogli predvidjeti te vrste prepreka, svi stabovi Zapadnih armija su ukljuceni u planiranje operacija, pored ukrajinskih. Traze medijsko opravdanje pred svojom javnosxu za neuspjeh vojne podrske novcem poreskih obveznika
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 639


« Reply #25057 on: August 04, 2023, 07:32:28 am »

Иначе, на Твитеру су људи са "запада" спрдају са овом објавом Британске обавештајне службе и предлажу да се Украјинцима као помоћ пошаљу тримере и косачице.

Није ово баш толико смешно. Током напредовања у Нормандији 1944. савезницима су приличан проблем у напредовању правиле честе живице - живе ограде разних биљака и жбуње. Немцима је то олакшавало скривање и пребацивање.
Mislim da se opravdano “sprdaju”, pa zar pored toliko sredstava za osmatranje, planeri nisu mogli predvidjeti te vrste prepreka, svi stabovi Zapadnih armija su ukljuceni u planiranje operacija, pored ukrajinskih. Traze medijsko opravdanje pred svojom javnosxu za neuspjeh vojne podrske novcem poreskih obveznika

Наравно... то је основни закључак.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 271« Reply #25058 on: August 04, 2023, 10:50:55 am »

Ukrajinske kamikaze oštetile ruski brod "Olenegorski rudar"? VIDEO

Služba bezbednosti Ukrajine je zajedno sa ukrajinskom mornaricom izvela operaciju u zalivu Novorosijsk.

Kako se navodi, u akciji je oštećen veliki desantni brod "Olenegorski rudar", rekli su izvori u ukrajinskoj specijalnoj službi za ukrajinske medije.

"Kao rezultat napada, na Olenegorskom je stvorena ozbiljna rupa i trenutno nije u stanju da obavlja svoje borbene misije. Sve izjave Rusa o 'odbijenom napadu' su lažne“, rekao je taj izvor, prenosi Interfaks Ukrajina.

Agencija Unian navodi da se na snimku koji su joj obezbedili izvori u ukrajinskoj SBU vidi kako pomorski dron SBU, sa 450 kilograma TNT-a, napada ruski brod sa oko 100 članova posade.

Agencija Rojters je, pozivajući se na svoj izvor, takođe prenela da je ruski brod oštećen u akciji ukrajinske SBU i mornarice.

Ministarstvo odbrane Rusije prethodno je saopštilo da je odbijen pokušaj napada ukrajinskih pomorskih dronova na bazu u Novorosijsku.

Neposredno pred pogodak u brod:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Dovlačenje pogođenog (i nagnutog) broda:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Dovlačenje broda 1.png (180.36 KB, 427x496 - viewed 13 times.)

* dovlačenje broda 2.png (186.12 KB, 427x480 - viewed 11 times.)

* Neposredno pred pogodak.png (165.56 KB, 568x332 - viewed 120 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 271« Reply #25059 on: August 04, 2023, 12:01:33 pm »

Još par reči o incidentu sa kanala @Rybar...

Pojavili su se i detalji napada na Novorosijsk

Ukrajinski bespilotni čamac udario je u levu stranu velikog desantnog broda Olenegorski rudar. Kao rezultat toga, jedan od odeljaka je poplavljen, ali je brod ostao na površini i biće obnovljen nakon popravke.

U ovom slučaju, zanimljivo je da se dron nesmetano približio BDK. Posada verovatno nije očekivala napad, usled čega nisu preduzeli mere da unište dron. A ovo takođe razume pitanje opremanja svih neborbenih brodova dodatnim artiljerijskim nosačima, kao što je već urađeno na nekoliko brodova Crnomorske flote.

Kombinovani napad na Krim, zajedno sa pogotkom na brod Crnomorske flote, dogodio se tačno nakon sveobuhvatnog izviđanja avijacije i satelita NATO-a. I ovoga puta, Oružane snage Ukrajine su promenile svoje ciljeve: od već poznatih Sevastopolja i Gvardejskog do Feodosije i Novorosijska.
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 355


« Reply #25060 on: August 04, 2023, 01:00:29 pm »

Иначе, на Твитеру су људи са "запада" спрдају са овом објавом Британске обавештајне службе и предлажу да се Украјинцима као помоћ пошаљу тримере и косачице.

Није ово баш толико смешно. Током напредовања у Нормандији 1944. савезницима су приличан проблем у напредовању правиле честе живице - живе ограде разних биљака и жбуње. Немцима је то олакшавало скривање и пребацивање.
Mislim da se opravdano “sprdaju”, pa zar pored toliko sredstava za osmatranje, planeri nisu mogli predvidjeti te vrste prepreka, svi stabovi Zapadnih armija su ukljuceni u planiranje operacija, pored ukrajinskih. Traze medijsko opravdanje pred svojom javnosxu za neuspjeh vojne podrske novcem poreskih obveznika

I ja mislim da je u pitanju pravdanje.

U Normandiji su saveznici imali nadmoć u vazduhu. Tako da ovi drvoredi više smetaju Rusima. A nisu ti drvoredi od juče tu.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 568


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #25061 on: August 04, 2023, 06:39:14 pm »

Skoro svakog dana na internetu se pojavljuju novi video snimci dejstva ”Lanceta” po opremi i naoružanju protivnika i, što je, za Ruse, najvažnije,  po zapadnim sistemima protivvazdušne odbrane u službi Oružanih snaga Ukrajine.

04.08.2023.

Ovoga puta, ruski dron kamikaza je precizno i u velikim razmerama uništio još jednu skupu nemačku PVO instalaciju IRIS-T, kako prenose ruski telegram kanali.

Neprijateljski PVO sistem maskiran u šumi otkrila je izviđačka bespilotna letelica, nakon čega je, kao i uvek, “Lancet” sa velikom preciznošću dejstvovao po meti.

Napominje se da je ovo treća nemačka protivvazdušna odbrambena instalacija, pogođena ruskom lutajućom municijom. Inače, cena proizvodnje jednog lansera IRIS-T je oko 380.000 evra, baterija koja se sastoji od tri lansera i komandnog vozila procenjena je na 140 miliona dolara. Ruska bespilotna letelica „Lancet” košta oko 35 hiljada dolara.Izvor: JuTjub kanal Tv Front
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 639


« Reply #25062 on: August 04, 2023, 06:55:09 pm »

Još par reči o incidentu sa kanala @Rybar...

Pojavili su se i detalji napada na Novorosijsk

Ukrajinski bespilotni čamac udario je u levu stranu velikog desantnog broda Olenegorski rudar. Kao rezultat toga, jedan od odeljaka je poplavljen, ali je brod ostao na površini i biće obnovljen nakon popravke.

U ovom slučaju, zanimljivo je da se dron nesmetano približio BDK. Posada verovatno nije očekivala napad, usled čega nisu preduzeli mere da unište dron. A ovo takođe razume pitanje opremanja svih neborbenih brodova dodatnim artiljerijskim nosačima, kao što je već urađeno na nekoliko brodova Crnomorske flote.

Kombinovani napad na Krim, zajedno sa pogotkom na brod Crnomorske flote, dogodio se tačno nakon sveobuhvatnog izviđanja avijacije i satelita NATO-a. I ovoga puta, Oružane snage Ukrajine su promenile svoje ciljeve: od već poznatih Sevastopolja i Gvardejskog do Feodosije i Novorosijska.

"Велики десантни брод (БДК)" је итекако борбени брод. Очигледно је да су група БОБ самог брода  и уопште борбено безбеђење РМ по ко зна који пут поступили сасвим неадекватно околностима. РУС. нада "на авос" - ће прођемо , свеопшта разхебанција, а можда и алкохол С2Н5ОН - 70-96%.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 394


« Reply #25063 on: August 04, 2023, 06:56:14 pm »

Noćas će Ukrajina goreti zbog ovog broda. Sad
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 639


« Reply #25064 on: August 04, 2023, 07:01:23 pm »


Зашто Кијевска ТВ и даље нормално емитује, све мобилне мреже нормално раде, државне установе нормално раде, струје има, воде има... итд., итд? Шатро... ми нисмо у рату са украјинским народом, већ само са армијом и ћију ћију, и бла бла и трућ прћ.
Logged
Pages:  1 ... 1659 1660 1661 1662 1663 1664 1665 1666 1667 1668 1669 1670 [1671] 1672 1673 1674 1675 1676 1677 1678 1679 1680 1681 1682 1683 ... 1817   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.097 seconds with 23 queries.