PALUBA
June 19, 2024, 12:48:57 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik foruma PALUBA.Info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 1676 1677 1678 1679 1680 1681 1682 1683 1684 1685 1686 1687 [1688] 1689 1690 1691 1692 1693 1694 1695 1696 1697 1698 1699 1700 ... 1810   Go Down
  Print  
Author Topic: Rat u Ukrajini  (Read 2210219 times)
 
0 Members and 6 Guests are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 504


« Reply #25305 on: September 01, 2023, 08:41:41 pm »

Quote
Андриј Костин, генерални тужилац Украјине  је, у оквиру координационог састанка са шефовима агенција за спровођење закона, рекао да организоване криминалне групе испоручују дрогу на фронт, за Оружане снаге Украјине. Његове речи пренела је прес служба Канцеларије главног тужиоца на  Телеграм каналу .

„Пораст организованог криминала искуство је свих земаља које су искусиле оружане сукобе“, наводи се у најновијем извештају.

Ово је апсолутно тачно. Тамо где је рат експоненцијалном кривом расте свака врста криминала, а посебно оног који се назива "организовани криминал". Не само Украјина, сигуран сам да и руска страна има сличан проблем који се само површно назире из онога што пишу "војни коментатори" на Телеграм каналима. Организовани криминал се јавља на територији која је захваћена ратом (шира зона борбених дејстава посебно), али и непосредно у војним јединицама које су мета, али су поједини припадници и учесници, па некад и организатори. Објективно, тешко је носити се са тиме а не утицати на борбену готовост и спремност јединица. Посебно што се извикане војне "елите", квази специјалци, "добровољци", "плаћеници" и др. чести носиоци криминалног деловања, често миљеници политичких елита. 
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 504


« Reply #25306 on: September 01, 2023, 08:58:13 pm »

Јуче сам навео да су Украјинци постигли одређени успех и стигли до Суровикинове линије. Апсолутно сигурно је нису пресекли јер се она не састоји од једне линије ровова, већ од читавог низа линија по дубини између којих су минска поља и препреке које каналишу дејства. Током јучерашњег дана и јутро Украјинске снаге су успеле да допру до села Вербова (делимично уђу у село) али су највероватније одбачени назад. Само да подсетим оне који прате овај форум да су се на почетку офанзиве, у јуну појавили снимци где украјинска оклопна возила избијају испред линије противтенковских препрека. То је снимљено управо на истом месту где су наводно данас избиле Украјинске јединице. Оне су тада одбачене доста далеко до села Веробова, док су сада ипак успеле да се укопају испред села. Испод је неколико шема које приближно показују линију додира јуче и данас. На шеми која у основи има аеро-фото снимак са обојеним пољима приказан је интензитет борби и ватрених дејстава. Наиме црвена поља су она која су највише била изложена артиљеријској ватри. Из тога се јасно види где је било тежиште украјинских напада.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Условно речено, проблем код овог украјинског продора јесте што он иде низином између Работина и Вербова. Како то не иде баш брзо украјинске снаге се излажу могућим руским противнападима с бокова. Зато им је неопходно да савладају, односно заузму Вербово и простор северно-источно од њега и простор (село јужно од Работина) да би наставили даље.
* photo_2023-09-01_16-09-38 Работино.jpg (294.93 KB, 1280x997 - viewed 16 times.)

* photo_2023-08-31_20-57-28 работино.jpg (618.39 KB, 1908x1470 - viewed 14 times.)

* photo_2023-09-01_16-09-37 Работино.jpg (288.94 KB, 1280x778 - viewed 10 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 504


« Reply #25307 on: September 01, 2023, 09:10:57 pm »

На првој шему у претходном посту је према руским подацима приказано дејство украјинске авијације која је не само покушавала да неутралише руску ПВО већ је дејствовала вођеним ракетама по дубини, пре свега према Токмаку. То само сведочи да су Украјинци ипак одлучили да групишу главне снаге управо на правцу работино-Токмак, који су и на почекту офанзиве у јуну сматрали као најбољи за постизање оперативног циља.

Иначе, податак да се у Украјини спрема мобилизација 500000 људи у Оружане снаге, који сам написао јуче, није само шпекулација већ чињеница. То је у изјави Украјинској ТБ рекао генерал Буданов, начелник главне обавештајно-безбедносне управе ОС Украјине. Наиме он је рекао да се разматра позивање око 450000 нових војника. Такође, у Украјинској Ради (скупштини) се појавио предлог измене закона којим се праг за регрутацију, односно ступање у војску спушта са 18 на 17 година. Такође, Зеленски и Министарство правде разматрају могућност да се регрутују (присилно) и они војноспособни мушкарци који су раније избегли из Украјине. Констатује се да то тренутно није могуће, али да би то евентуално било могуће ако се покрену кривични поступци а потом преко потерница обезбеди поступање полиције држава где су избегли ти украјински војни обвезници. Ипак, ова опција је доста слаба јер зависи од правосуђа и тумачења права других земаља. Све у свему ово наговештава да Украјина тренутно не ма довољно регрута, односно војних обвезника за попуну ОС, као и да је формирање нових јединица неопходно да би се спровеле нове офанзивне операције.

Лично мислим да ће и руска страна учинити исто, односно приступити "другом таласу" мобилизације о чему се већ дуже време говорка на руским ТК.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 504


« Reply #25308 on: September 01, 2023, 09:19:57 pm »

Руси су пре десетак дана "очистили" мостобран који су Украјинци држали код Антоновском местоа на Дњепру код Херсона. Јуче и данас су Украјинци покушали да тај мостобран обнове, али изгледа да нису успели.  Иначе, ових дана Украјинска војска је на више места покушала да успостави мање мостобране на левој обали Дњепра или на острвима у зони ушћа. Тако већ два дана држе мали мостобран код с. Подстепное. Руси покушавају да га неутралишу артиљеријом, али за сада без успеха.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Колико могу да разумем Украјинска војска покушава да малим десантима развуче и веже руске снаге и да тако остваре оно што би се рекло "прелазак кванитета у квалитет", односно створе оперативну десантну основицу за озбиљнији напад. Све је то у функцији помоћи главним снагама које десјтвују из правца Запшорожја. Уосталом, то и јесте била идеја контраофанзиве, односно да се главни удар изведе са севера (Запорожја) а помоћни, након остваривања почетних успеха у Запорожју, десантом преко Дњепра.


* photo_2023-09-01_19-10-13 Дњепар.jpg (262.58 KB, 1280x817 - viewed 12 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 504


« Reply #25309 on: September 01, 2023, 09:49:10 pm »

Пре два дана Украјинци су извели успешан напад БПЛ (типа хеликоптер) на руски војни аеродром у Пскову. Удаљеност тог аеродрма од границе Украјине и Русије је преко 700 км па се сама акција, са становишта решавања техничких питања навођења и прелета БПЛ може окарактерисати као врло успешном, тим пре што су према руским подацима (потврђени сателитским снимцима) уништена 2 транспортна авиона Ан-76 а четири (неки извори кажу два)су оштећена.

У почетку су Руси претпостављали да је напад изведен прелетом БПЛ преко територије Белорусије, а било је и сумњи да су БПЛ долетеле са територије Летоније (Псков је и близу границе са овом државом). Међутим, изгледа да су БПЛ покренули и водили припадници неке убачене ИДГ. То се закључује на основу снимака које је поставила украјинска страна на којима се види снимак из БПЛ (типа хеликопетр) које су извеле напад, као у чињенице да је то објавило лице које је у вези са ГУР Украјине (Обавештајна управа). Такође, напад није било могуће извести нити обезбедити снимке да није било довољно јаког и поузданог сигнала да се управља БПЛ и снимак пренесе. Дакле, све то указује на врло озбиљну припрему и врло солидну опрему оних који су то извели.

Да подсетим да је руска Национална гарда разбила једну Украјинску ИДГ у рејону Брјанска што сведочи о активном раду украјинске обавештајне службе.

Ако је напад на аеродром извела заиста ИДГ, онда се поставља питање како је она тамо стигла. Тешко да су се пробијали кроз Русију или Белорусију. У том случају одговор се сам намеће...Из једне од суседних балтичких земаља.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 272


« Reply #25310 on: September 02, 2023, 07:16:14 am »

“Ukrajinske snage su ostvarile znatan napredak”

Ukrajinske snage postigle su ”znatan napredak” u napadu na ruske utvrđene položaje na jugu, saopštio je danas portparol za bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

On je istakao da su ti rezultati postignuti u poslednja 72 sata, i to u područjima južno od Zaporožja, prenosi Bi-Bi-Si.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je ranije da kijevske snage napreduju, ali da je reč o “teškoj borbi”, a Kirbi je naveo da i sam Kijev priznaje da usmeravanje kontraofanzive ka jugu, sa ciljem da se prekine ruski kopneni koridor do Krima, ide sporije nego što se očekivalo.

Veruje se da je na jugu Ukrajine, na teritoriji koju kontroliše, Rusija izgradila razrađen sistem rovova i tunela, branjenih minskim poljima, kao i artiljerijskih položaja, tzv. ”zmajevih zuba”, uz protivtenkovske betonske barijere.

Ranije ove nedelje, ukrajinska vojska je saopštila da je zauzela selo Robotine u regionu Zaporožja.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 272


« Reply #25311 on: September 02, 2023, 07:18:34 am »

Руске оружане снаге зауставиле покушај украјинске војске да нападне Кримски мост

МОСКВА – Руске оружане снаге уништиле су у петак касно увече чамац без посаде који је покушавао да нападне Кримски мост, саопштило је данас руско Министарство одбране.

„Првог септембра, око 23:15 по московском времену, режим у Кијеву је покушао да изврши терористички удар на Кримски мост полупотопљивим беспилотним чамцем. У Црном мору је благовремено откривен и уништен украјински поморски дрон”, саопштило је Министарство, преноси Риа новости.

Како је саопштио оперативни штаб, кретање возила на Кримском мосту је привремено блокирано, јавља Танјуг.

Кијевски режим је започео свој претходни напад на Кримски мост 12. августа, када је два пута покушао да удари конвертованим пројектилима С-200. Обе ракете је оборила руска ПВО, нема штете и жртава.

Кијевске власти су у ноћи 17. јула напале Кримски мост са два површинска дрона.

У експлозији је оштећен коловозни део моста, девојчица је повређена, а њени родитељи су погинули.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 272


« Reply #25312 on: September 02, 2023, 10:56:06 am »

Rat u Ukrajini: američki oficir otkrio kada će se završiti propala ukrajinska kontraofanziva

Moskva: presretnuta dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti

Iznad Belgorodske oblasti jutros su presretnuta dva ukrajinska drona, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Tako je sprečen novi pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad dronovima na teritoriji Rusije - dodaje se u saopštenju.

Figaro: Ukrajinci dezetiraju

Mnogi Ukrajinci, koji su na početku sukoba otišli ​​na front kao dobrovoljci, dezertirali su, suočeni sa vojnom realnošću, piše Figaro.

Prema pisanju lista, mnogi su uspeli da pobegnu iz zemlje uz pomoć mita. I iako se begunci često suočavaju sa osudama u inostranstvu, svoj čin objašnjavaju brigom za svoje porodice, prenosi izdanje.
 
Donjeck i Makejevka na udaru

Tokom noći ukrajinske snage nastavile su da gađaju Donjeck i Makejevku, ispaljeno je 16 projektila.

Ukrajinska kontraofanziva će se završiti pre kraja septembra

Ukrajinska kontraofanziva će se završiti pre kraja septembra, pošto su Oružane snage iscrpile najveći deo svog potencijala, izjavio je penzionisani američki vojni oficir Danijel Dejvis.

Moskva: Ruske snage uništile tri ukrajinska bespilotna čamca, sprečen napad na Krimski most

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da su ruske snage uništile tri ukrajinska bespilotna čamca, koji su pokušali da napadnu Krimski most.

- Oko 02:20 po moskovskom vremenu, u Crnom moru je uništen treći ukrajinski bespilotni čamac, koji je kijevski režim poslao da izvrši teroristički napad na Krimski most - objavljeno je na Telegram kanalu Ministarstva.

Rusko Ministarstvo prethodno je saopštilo da je noćas uništen bespilotni čamac koji je pokušao da napadne Krimski most, a da je jedan pomorski dron uništen i u petak veče, piše list Izvestija.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 272


« Reply #25313 on: September 02, 2023, 06:13:46 pm »

“Nema nazad – Putin mora da ih zaustavi”

Istoričar Srđa Trifković smatra da predsednik Rusije Vladimir Putin mora da shvati šta bi se desilo ako bi rat naglo prestao.

On mora da razume da bi rizik od otvorenog prekida vatre u korejskom stilu u Ukrajini bio daleko veći rizik za bezbednost i globalni položaj Rusije nego rizik od domaćeg nezadovoljstva koje bi proistekao iz ozbiljne mobilizacije za rešavanje ozbiljne pretnje.

– Za Rusiju je imperativ da spreči pojavu trajno neprijateljske Ukrajine, banderističke po duhu i revanšističkoh namera, na njenim jugozapadnim granicama – čak i ako se te granice pomere stotinu milja ka zapadu. S druge strane, za SAD je imperativ da izbegnu eskalaciju sada kada dugo najavljivana ukrajinska kontraofanziva propada, posebno ako Rusi skupe snagu da naprave sopstveni veliki napredak. Kao što je bivši savetnik Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor upozorio prošlog maja, pravi rizik je da će “budale u Vašingtonu pričati o direktnoj intervenciji”.

U američkom je interesu da se taj rizik izbegne bez obzira na tok rata, jer od njegovog ishoda ne zavise ni bezbednost ni prosperitet Sjedinjenih Država – napisao je Srđa Trifković za Chronicles.

Za NATO, predvođen SAD, ekspanzija na istok je bila, i još uvek jeste, opciona strategija bez racionalnog utemeljenja u bezbednosnim potrebama alijanse, objasnio je on.

– Za Rusiju je sprečavanje takve ekspanzije – posebno na njeno jugozapadno krilo, između Karpata na zapadu i Azovskog mora na istoku – egzistencijalno pitanje – navodi profesor.

Izvor
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 327


« Reply #25314 on: September 02, 2023, 07:29:23 pm »


Иначе, податак да се у Украјини спрема мобилизација 500000 људи у Оружане снаге, који сам написао јуче, није само шпекулација већ чињеница.

Da je Ukrajina prošlog proljeća izvršila opštu mobilizaciju, tj. da je mobilisala 10% stanovništva i da je zapad to ljudstvo naoružao i opremio, Rusija bi bila u problemu.
Izgleda da niti je Ukrajina sposobna za milionsku mobilizaciju, niti zapad za opremanje milionske armije.
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 327« Reply #25315 on: September 02, 2023, 08:36:39 pm »

@Prvačić

Ne nužno, po mom skromnom mišljenju onaj pajac Zelenski je samo trebao prestati na pregovore i tako spasiti tisuće života i kupiti vrijeme za ofenzivu, no u ovoj igranki odnosno krvavom biznisu smo vidjeli da ni jedna a bogami ni druga strana ne mari baš za ljudske živote, bitnije je zaraditi koji milijunčić, dva tri itd. Rusi teško da će naprijed bez plaćenika, ovo će se sada svesti na iscrpljivanje, front je do zla boga rastegnut i pruža se pravocrtno za to probiti treba još dosta ljudstva poslati u sigurnu smrt nažalost, nema ništa od kartonskih letećih kutija.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 380


« Reply #25316 on: September 03, 2023, 06:15:10 am »

Такође, Зеленски и Министарство правде разматрају могућност да се регрутују (присилно) и они војноспособни мушкарци који су раније избегли из Украјине. Констатује се да то тренутно није могуће, али да би то евентуално било могуће ако се покрену кривични поступци а потом преко потерница обезбеди поступање полиције држава где су избегли ти украјински војни обвезници. Ипак, ова опција је доста слаба јер зависи од правосуђа и тумачења права других земаља.

Овакве констатације само показују колико су украјински политичари у облацима. Не постоји влада на Западу која би била у стању да прогура да се украјински војни обвезници хапсе по потерницама Интерпола. Украјинац који је побегао из Украјине није одбегли војни обвезник, него избеглица са ратом захваћеног подручја. Не постоји суд који би могао да пресуди другачије. Овде се не ради о људским правима у Украјини, него о људским правима у земљама Запада.

Канада је била и остала најближи амерички савезник. До 11. септембра се граница прелазила са возачком дозволом, а понекад и на ”часну пионирску”.  Свеједно, током рата у Вијетнаму у Канаду је избегло око 40 хиљада Американаца. И то не оних који су, попут ових Украјинаца, напустило земљу да не би примили позив - него оних који су примили позиве па побегли и добили статус избеглица. (Број оних који су отишли да не би били позвани је далеко већи, али нико није водио евиденцију.) Никоме ни на крај памети није било да покуша да те људе врати у Америку, без обзира што су полицијске агенције сарађивале директно, на локалном нивоу.
Logged
milan55
Prijatelj foruma
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 427


« Reply #25317 on: September 03, 2023, 07:43:07 am »

Prije par tjedana je bilo govora da neke od ove tri Balticke mini drzave vraca Ukrajince sposobne za vojsku. Ne znam za Poljsku. Dali sve te zemlje tzv. Zapada na Istoku imaju ista ili se pridrzavaju medjunarodnim pravilima ,da se izbjglice, pa cak i sposobne za vojsku ne vracaju u zemlje dokle god bijesni rat. To u Svicarskoj masovno koristi oko par tisuca mladih Eritrejaca.
Logged
Istria 052
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 191


« Reply #25318 on: September 03, 2023, 10:39:56 am »

@Prvačić

Ne nužno, po mom skromnom mišljenju onaj pajac Zelenski je samo trebao prestati na pregovore i tako spasiti tisuće života i kupiti vrijeme za ofenzivu, no u ovoj igranki odnosno krvavom biznisu smo vidjeli da ni jedna a bogami ni druga strana ne mari baš za ljudske živote, bitnije je zaraditi koji milijunčić, dva tri itd. Rusi teško da će naprijed bez plaćenika, ovo će se sada svesti na iscrpljivanje, front je do zla boga rastegnut i pruža se pravocrtno za to probiti treba još dosta ljudstva poslati u sigurnu smrt nažalost, nema ništa od kartonskih letećih kutija.
Rusi su u ofenzivi, braneci se ma Surovkinovoj liniji. Nikad oni ne bi postigli takav efekat da su napadali, odnosno izvodili ofenzivne operacije. Ukrajini jednostavno ponestaje vojno sposobnih muskaraca..
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 272


« Reply #25319 on: September 03, 2023, 05:28:38 pm »

Reznikov: Ukrajina dosad dobila oko 100 milijardi dolara vojne pomoći

Ukrajina je dobila oko 100 milijardi dolara vojne pomoći od početka ruske invazije, u februaru prošle godine, rekao je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

– Danas, ako preračunamo sve pakete pomoći, mislim da smo već primili oko 100 milijardi dolara od početka invazije – rekao je Reznikov za Ukrinform.

Prema njegovim rečima, to se odnosi na municiju i vojnu opremu.

– Samo od Sjedinjenih Država dobili smo oko 60 milijardi dolara – precizirao je on.

Izvor
Logged
Pages:  1 ... 1676 1677 1678 1679 1680 1681 1682 1683 1684 1685 1686 1687 [1688] 1689 1690 1691 1692 1693 1694 1695 1696 1697 1698 1699 1700 ... 1810   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.039 seconds with 23 queries.