PALUBA
June 21, 2024, 08:55:44 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 1732 1733 1734 1735 1736 1737 1738 1739 1740 1741 1742 1743 [1744] 1745 1746 1747 1748 1749 1750 1751 1752 1753 1754 1755 1756 ... 1810   Go Down
  Print  
Author Topic: Rat u Ukrajini  (Read 2217463 times)
 
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 383


« Reply #26145 on: January 02, 2024, 06:23:34 am »


   Kada se pomene Ruska vojska svi na zapadu odmah pominju i votku. Zašto niko ne pominje LSD kada se priča o svetskom policajcu SAD. Pa CIA-ine labaratorije su ga razvile 60-tih godina isključivo radi korišćenja kao stimulativnog sredstva za vojnike u Vijetnamu, a po uzoru na Nacističku drogu Eukodol  koju su masovno koristili vojnici Vermahta tokom II sv. rata radi postizanja euforije i otupljivanja čula na masakre i zverstva koja su činili? Mislim da je votka daleko bezopasnija od pomenutih sintetičkih supstanci.

   Jeste, Rusi su opasni i treba uveče plašiti decu njima pred spavanje.

Мићо, проблем са вотком у Русији није од јуче. Почео је са Иваном Грозним, који је отварао биртије где се точио алкохол да би напунио државну касу. У одређеним периодима, још у време Руске империје, било је покушаја да се смањи конзумациј алкохола. Отварање чајџиница је једним делом било мотивисано и потребом да се људима омогући да седе без алкохола. Било је и више покушаја да се стане у крај алкохолизму у Русији, и пре револуције и у време СССР.

Мало је познато да је цар Николај Романов на почетку 1. св. рата увео прохибицију. Питање је колико је поштована, али она је званично укинута после револуције. Хрушчов је покушао нешто да уради по том питању. И Горбачов је у периоду 1985-1988 увео неке рестрикције. Све те мере су биле изузено непопуларне, али су обуздавале потрошњу алкохола.

У време Бориса Јељцина, потрошња алкохола је достигла рекордни ниво од преко 15,5 литара по глави становника, а животни век руских мушкараца је пао на 58 година. Данас је ситуација нешто боља, Руси мање пију и дуже живе. Али и даље пола милиона становника годишње умире од последица конзумације алкохола, било да се ради о цирози јетре, смрзавању или саобраћајној несрећи.

Што се тиче војске, не ради се о конзумацији алкохола као таквој - него о опијању. Српска војска је добијала дневно следовање благе ракије (не препеченице), али се није опијала. Случајеви опијања руских официра - добровољаца су забележени у време српско-турских ратова.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 608


« Reply #26146 on: January 02, 2024, 09:18:54 am »

Да. вотка је почела да се производи у Русији тек у време последњих Рјуриковича. До тада се пила углавном медовина. Крчме које је почео да отвара Иван IV Васиљевич Грозни служиле су примитиван облик вотке и углавном су биле без столова и столица, да се народ не би дуго задржавао. То је довело до "руског начина пијења - што више за што краће време" - што је опет омасовило опијање. Такав начин је остао до данас. У добрим, образованим кућама, вотка се служила у малецким чашицама од око 30 грама. "Пучина" је пила из чаша "столовача", а за закуску се користила  туршија, обично краставци, кад су постали доступнији. Није ми никад постало јасно у чему је штос попити пола литра за пола сата, уз скромне залогаје којечега (необавезно), јер то обара сваког нормалног човека. Дакле, ствар није у томе што Руси много пију - већ што брзо пију. Ја могу попити пола литра вотке, али за неколико сати, јер ја сам Медитеранац. Уосталом, права вотка је увек раствор доброг алкохола у доброј води. Вотком се, причају, опијао Гете, а негде у другој половини 19. века, баш Мендељејев је стандардизовао рецептуру за квалитетну вотку. Испада да је наша ракија много сложеније пиће од вотке. Фронтовских 100 грама у војсци се усталило отприлике у време Руско-Турских ратова и остало све до 1945. Како је у савременој руској војсци и данас у Украјини, ја не знам. Самогон и вотка нису исто, мада је самогон заправо ближи нашој ракији, иако због климатских услова Руси скоро да не користе шљиву, дуње тамо не расту, а најчешће се користи кромпир, на југу дуд, а јабука даје већ нешто мање тешко пиће. Сећам се кад се мој таст чудио мојој причи о ракији: "и, шта кажеш, не пропуштате "первач" - првенац, кроз активни угаљ, не осветљавате затим хиперманганом, слабо додајете шећер, итд."?! ја сам га гледао бело док нисам укапирао њихову технологију. Неее, ми тако не радимо. Укус добре ракије му се врло допао, морам признати. Украјина је погоднија за гајење воћа, али то не утиче баш на прављење добрих ракија - због штедње. Обично се добије неко "паклено појило", пуно лоших фракција етанола (сивухе). У сваком случају, вотка је вековни симбол, а и вековни "Бич Русије" и незаобилазни пратилац сваког рата, па и овог садашњег. Завршни штрих: Стандардна вотка у СССР је коштала од 3,70 до 4,25 рубаља за пола литра, што је веома скупо ако знамо да је просечна плата била око 120 рубаља!
Logged
B051LjKo
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 369


« Reply #26147 on: January 02, 2024, 10:27:08 am »

   Ponovo se zaboravljaju i grubo ignorišu nepobitne istorijske činjenice! Letvonija, Prolitonija, Festonija ili kako se zovu ove novostvorene pribaltičke kvazi države uz Mađarsku, Istočnu Nemačku, Bugarsku, Rumuniju, Slovačku su aktivno učestvovale na strani sila osovine u II sv. ratu i kao Hitlerovi saveznici izgubile taj rat. Pri tome su ratovale kao okupatori na teritoriji SSSR, neretko čineći ratne zločine i genocid. Šta očekujete, da ih Rusi pohvale, ili da im se kao poltronska vlast u Srbiji izvinjavaju zbog toga?

Tako je! Ocekivao bih da ih rusi pohvale. Dragi narode Litve, Latvije i Estonije, oslobodoli smo vas mrskh okupatora, i ucinili clanicom mocnog SSSR-a. Ucinit cemo sve u nasoj moci da vam suzivot s nama bude sto je moguce ugodniji.

Njemacka i Japan su pocinili nezapamcene slocine u WW2, pa nitko nije maltretirao njemacku i japansku populaciju poslije okupacije. I generalno danas, 70 godina nakon WW2 nema antiamerickog raspolozenja u Njemackoj, a niti u Japanu, barem ne na nekoj relevantnoj skali.!


Poljaci su im dužni još iz Smutnih vremena i Rusi to naplaćuju kad god im se ukaže prilika. Katinska šuma, nepodržavanje Varšavskog ustanka i pad predsedničkog aviona kod Smolenska 2010. su jasne poruke šta Rusi misle i šta su mislili o Poljacima, kao i šta ih čeka ako opet udare na Rusiju.

U super smjeru idemo, Katincka suma se ne spominje u kontekstu zlocina, nego eto ''poruke''', 'sad znate sto mislimo o vama'', a ignoriranje ustanka u Varsavskom getu je jedna od sramnijih epizoda sovjeta. Zanimljivo kako si od svih djela kojima se Crvena armija moze ponositi, izabrao bas dva koja su za svaku osudu. Barem meni, tebi cini se nisu.


  Kada se pomene Ruska vojska svi na zapadu odmah pominju i votku. Zašto niko ne pominje LSD kada se priča o svetskom policajcu SAD. Pa CIA-ine labaratorije su ga razvile 60-tih godina isključivo radi korišćenja kao stimulativnog sredstva za vojnike u Vijetnamu, a po uzoru na Nacističku drogu Eukodol  koju su masovno koristili vojnici Vermahta tokom II sv. rata radi postizanja euforije i otupljivanja čula na masakre i zverstva koja su činili? Mislim da je votka daleko bezopasnija od pomenutih sintetičkih supstanci.

Pa zato sto je jedno alkoholizam koji je duboko ukorijenjen kao ogroman problem ruskog drustva, a drugo eksperimentirranje sa sintetickim drogama od prije 50+ godina. Ako ti tu ne vidis razliku, jebi ga, sto da ti kazem.

BTW. Nisu Rusi jedini, svi sjeverni narodi imaju s time problema, Norvezani skoro da imaju prohibiciju jer im to stvara ogromne probleme s kojima se tesko nose. RUsi eto nisu toliko disciplinirani, a alohol je samo jedan od problema. Korupcija je daleko najveci.


   Jeste, Rusi su opasni i treba uveče plašiti decu njima pred spavanje. Samo što su to rukovodioci NATO članica - dojučerašnjih pripadnika Istočnog Lagera izgleda zaboravili. Srećom nisu svi, poput premijera Slovačke i predsednika Mađarske. I običnih stanovnika istočne Evrope koji pamte šta je Crvena plima i šta ona nosi. Pomenuli ste Bugare. Iz tog vremena potiče vic kako se čuje lokomotiva koja iz Sofije jedva vuče natovarene vagone za Moskvu: Brrrreeežžžnjnjnjeev, Brrrreeežžžnjnjnjeev ! A kako kada se vraća prazna iz Rusije: TodorŽivkov, TodorŽivkov, TodorŽivkov... Držali su ih, sve njih, 50 godina pokorene da ispaštaju zbog nekoliko godina ratovanja na pogrešnoj strani istorije. I 1990-tih su ih jednostavno pustili. A sada njihova rukovodstva od podlih latina i zlih kauboja instruisana i potkupljena, žele ponovo da uvuku narod u osvajački pohod na Rusiju koji će se, kao i uvek do sada, završiti krahom i ovaj put ko zna kakvim ropstvom!

Pa problem je uopravo u tome, sto su ih ''drzali'', da ih nisu drzali, nego imali partnerski odnos ravnpravnih naroda, od kojih je jedan naravno jaci, i sukladno tome ima vecu tezinu, mozda ne bi svi gledali kako pobijeci, nego bi htjeli ostati uz prirodnog saveznika. Zemlje varsavskog pakta nikada nisu imale nikakvu realnu politicku autonomiju niti pravo glasa. Sto su Sovjeti rekli, tako i bilo. kad b se neko pobuno, na manjoj ili vecos skali, poslali bi im tenkove.


Nikada nisam u školi učio Ruski jezik već Engleski i Nemački. U Rusiji nikada nisam bio i više sam upoznao Engleza, Amerikanaca, Australijanaca da ne govorim Nemaca, Austrijanaca od Rusa. Čak i Ukrajinaca više poznajem nego Rusa. Naturalizovanih koji žive vekovima u Vojvodini ali i onih iz Ukrajine. Možda će me neko smatrati Rusofilom zbog mojih stavova ali ja tako sebe ne gledam. Jednostavno, iznosim mišljenje što objektivnije mogu na osnovu dobijenih informacija i to je sve. Nadam se da nisam nekoga time povredio jer mi to nije bila namera.

Ja nisam nikada bio u Rusiji, kako stvari stoje necu tako skoro, ali radio sam s puno Rusa i Ukrajinaca, i nikad nisam imao nikakvih problema. Nisam nista veci Rusofil nego sto sam Anglofil, samo se trudim gledati na stvari bez mitologije i ruzicastih naocala.
Logged
mdragoslavm
mornar
*
Offline Offline

Posts: 2


« Reply #26148 on: January 02, 2024, 07:35:45 pm »

Njemacka i Japan su pocinili nezapamcene slocine u WW2, pa nitko nije maltretirao njemacku i japansku populaciju poslije okupacije. I generalno danas, 70 godina nakon WW2 nema antiamerickog raspolozenja u Njemackoj, a niti u Japanu, barem ne na nekoj relevantnoj skali.!

Nemacka i Japan su i danas pod okupacijom, samo sto mnogi to ne vide, i svako antiamericko raspolozenje se gusi sistematski i smisljeno.
Majstorski su to Ameri uradili i u tome im nema premca.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 287


« Reply #26149 on: January 02, 2024, 07:36:21 pm »

Turska blokira prolaz Britancima: neće dozvoliti plovidbu minolovacima koje je Britanija poklonila Ukrajini kroz Bosfor i Dardanele

Turska je upozorila svoje saveznike da neće propustiti minolovce koje je Velika Britanija predala Ukrajini kroz moreuze Bosfor i Dardanele, saopštio je Centar za borbu protiv dezinformacija pri Upravi za komunikacije administracije predsednika republike.

-Tvrdnja nekih medija da je detektorima mina koje je Velika Britanija poklonila Ukrajini dozvoljeno da prođu kroz turski moreuz u Crno more nije tačna. Turska je zatvorila moreuze za ratne brodove, zaraćenih strana (Rusija i Ukrajina) u skladu sa članom 19. Konvencije iz Montrea o moreuzima, navodi se u saopštenju.

Kako su naglasili u resoru, Turska poštuje odredbe ovog dokumenta i drži se principijelnog stav tokom čitavog sukoba u Ukrajini kako bi sprečila eskalaciju u Crnom moru.

Pojašnjava se da je Ankara upozorila svoje saveznike na svoju odluku, uz napomenu da britanski brodovi koji su poklonjeni kijevskim vlastima neće proći kroz turski moreuz do okončanja neprijateljstava u bivšoj sovjetskoj republici.

Sredinom decembra prošle godine, britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da će prebaciti dva minolovca klase Sandown u Ukrajinu radi povećanja bezbednosti u Crnom moru. Istovremeno, ruski ambasador u Kraljevini Andrej Kelin podsetio je da je London obećao da će to uraditi još pre početka specijalne operacije, ali je pitanje da li će brodovi moći da prođu kroz moreuze i ući u Crno more.

Izvor
Logged
PakleniVuk
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 200


Ko laje zlo ne misli


« Reply #26150 on: January 02, 2024, 08:00:01 pm »

Njemacka i Japan su pocinili nezapamcene slocine u WW2, pa nitko nije maltretirao njemacku i japansku populaciju poslije okupacije. I generalno danas, 70 godina nakon WW2 nema antiamerickog raspolozenja u Njemackoj, a niti u Japanu, barem ne na nekoj relevantnoj skali.!

Nemacka i Japan su i danas pod okupacijom, samo sto mnogi to ne vide, i svako antiamericko raspolozenje se gusi sistematski i smisljeno.
Majstorski su to Ameri uradili i u tome im nema premca.

Na Japan su bacili dve nuklearne bombe ,a Nemačkoj je pretila glad nakon razaranja 1945.

Ako dodatno razmotrimo slučajeve Vijetnama,Iraka,Libije,Venecuele,Irana sa kojima su bili u dobrim odnosima ...pa i Srbije vidimo da je reč "majstorski" malo prejaka reč jer u tim situacijama su kiksnuli jednako kao Rusi u Poljskoj i na Baltiku. Od prijatelja su i Amerikanci napravili neprijatelja mnogo puta .

U svakom slučaju svodi se na to da onaj ko ima dužu motku (nekad su to Amerikanci,nekad Rusi) taj tuče po glavi one koji imaju "kratku motku".
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 510


« Reply #26151 on: January 02, 2024, 08:09:28 pm »

Ruska vojska je i jutros izvela jedan masovni, kako i oni i Ukrajinci kažu "kombionovani" (BPL; krstareće rake, balističke rakete, "Kinžali") napad na različite objekte u Ukrajini, prvenstveno oko Kojeva i Harkova. Prema ruskim informacijama mete su bili proizvodni pogoni za proizvodnju i remont oružja, skladišta naoružanja i vojne opreme, uključujući i onu dobijenu od "Zapada". Takože, stalna meta su položaju jedinica PVO.  Iako Ukrajinci poslovično tvrde da su večinu projektila oborili (i čak 10 od 11 ispaljenih "Kinžala"), izgleda da je veliki broj ciljeva i pogođen. Na snimcima se vide požari u nekoliko većih proizvodnih pogona u Kijevu i okolini. Bilo je i problema u snabdevanju strujom.

Izgleda da su Rusi krenuli da skoro svakodnevno udaraju u neke od kritičnih tačaka ukrajniskog lanca logistike i opremanja vojske.

A u vezi ukrajinskih tvrdnji i obaranju velikog broja ruskih raketa jedna "mala koincidencija". Neki dan su Rusi gađali objekte u Lavovu (kao osveta za ukrajinsko gađanje Belgoroda). Naravno Ukrajinska strana izveštava da su oborili sve rakete i BPL. I gle čuda, "krhotine" oborenih ruskih raketa pale baš na muzej Romana Šuheviča, poznatog vođe Ukrajinske ustaničke armije iz DSR, i sravnile ga sa zemljom. A druge "krhotine" pale na fakultet koji je pohađao Bandera...
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 510


« Reply #26152 on: January 02, 2024, 08:18:02 pm »

Na danas objavljenom snimku koji postavlja jedan ukrajinski TK jasno se vidi uništenje ruskog "antibalističkog radara" RLS "Jastreb". Kako kažu uništen je dejstvom (dve) rakete iz sistema HIMARS. Radi se o sistemu (radaru) koji je tek isporučen Ruskoj vojsci i kod prve (ili jedne od prvih) upotrebe u rejoni Krinkija (Herson) uočen i uništen.

Sa druge strane ruski TK postavlja snimak uništenja dva tenka "Leopard -2" kod mesta Terni (Torska izbočina). Bivaju pogođeni sa BPL "kamikazom", posada ih napušta (oba tenka dejstvuju "u paru" i na razmaku su do 50-tak metara), vidi se udar još jedne BPL "kamikaza" a potom i "Lanset"-a.
Logged
Zaslon
Moderator
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 870« Reply #26153 on: January 02, 2024, 09:51:02 pm »

Ruska vojska je i jutros izvela jedan masovni, kako i oni i Ukrajinci kažu "kombionovani" (BPL; krstareće rake, balističke rakete, "Kinžali") napad na različite objekte u Ukrajini, prvenstveno oko Kojeva i Harkova. Prema ruskim informacijama mete su bili proizvodni pogoni za proizvodnju i remont oružja, skladišta naoružanja i vojne opreme, uključujući i onu dobijenu od "Zapada". Takože, stalna meta su položaju jedinica PVO.  Iako Ukrajinci poslovično tvrde da su večinu projektila oborili (i čak 10 od 11 ispaljenih "Kinžala"), izgleda da je veliki broj ciljeva i pogođen. Na snimcima se vide požari u nekoliko većih proizvodnih pogona u Kijevu i okolini. Bilo je i problema u snabdevanju strujom.

Izgleda da su Rusi krenuli da skoro svakodnevno udaraju u neke od kritičnih tačaka ukrajniskog lanca logistike i opremanja vojske.

A u vezi ukrajinskih tvrdnji i obaranju velikog broja ruskih raketa jedna "mala koincidencija". Neki dan su Rusi gađali objekte u Lavovu (kao osveta za ukrajinsko gađanje Belgoroda). Naravno Ukrajinska strana izveštava da su oborili sve rakete i BPL. I gle čuda, "krhotine" oborenih ruskih raketa pale baš na muzej Romana Šuheviča, poznatog vođe Ukrajinske ustaničke armije iz DSR, i sravnile ga sa zemljom. A druge "krhotine" pale na fakultet koji je pohađao Bandera...

Kao što kaže @dzumba još jedan masovni napad, kako kažu rusi sa 110 "projektila" od čega čak 11 "Bodeža" i 40 "Gerana"! Po ukrajincima je skor pa sve oboreno što  verovatno ne odgovara istini. Gađani su objekti industijski vojni kao i skladišta NVO sa zapada, možda i energetski objekti na severu Kijeva. Ima i snimaka pogođenih civilnih objekata verovatno od PVO raketa i/ili oborenih ruskih raketa!

Na mapama Kijeva od TK Ribara vide se neki od gađanih industrijskih objekata. Snimak takođe iz Kijeva pokazuje pad (po obliku liči na Iris-T) verovatno PVO rakete koja se nije samolikvidirila. Tu je i mapa sa mestom gde su onesposobljena/uništena dva-tri Leparda-2 (verovatnje Strv.122 oni su na tom pravcu i ranije viđeni)

U prilogu i slika muzej/kuće Romana Šuhevičakoju je gore pominjao @dzumba. I meni je palo na pamate pa kako baš na nju pade oboreni "Geran" Smiley

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ][ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
* kijev ciljevi 1.jpg (1149.43 KB, 1790x1249 - viewed 4 times.)

* kijev ciljevi 2.jpg (2147.79 KB, 2330x1311 - viewed 4 times.)

* unistena 2(3) lepoarada-2 (Strv.122).jpg (1047.33 KB, 1790x1249 - viewed 4 times.)

* photo_2024-01-02_10-28-24 (2).jpg (48.65 KB, 904x872 - viewed 4 times.)

* gde bas na kucu pade_1.jpg (65.39 KB, 1280x960 - viewed 5 times.)

* gde bas na kucu pade_2.jpg (238.49 KB, 1280x960 - viewed 7 times.)
Logged
Zaslon
Moderator
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 870« Reply #26154 on: January 02, 2024, 10:00:13 pm »

Odvoji sam u poseban post, možda zbog bolje preglednosti ovaj video za koji kažu da je možda ali možda snimljen momenat udara "Kindžala" (verovatno po prvi put). Postavljam orginal snimak (koji mi je dosta potresan zbog izraza lica devojčice (devojke) koja snima) kao i usporeni isečeni deo od 1-1,5 sek. koji sam usporio 16x da bi se mogao videti dolet, moguđe "Kindžala" ili ti "Bodeža".

Orginalni snimak (na kojem jedva da se može primetiti vatreni trag i to posle dosta gledanja i zaustavljanja)


Usporeni i isečeni snimak, usporen 16x


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

   


* bodez-mozda slika.jpg (109.04 KB, 604x995 - viewed 20 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 380


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #26155 on: January 03, 2024, 09:05:10 am »

Zaslon, ovo su uradio video u "slow motion" izdanju, svaka čast.
Logged
Zaslon
Moderator
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 870« Reply #26156 on: January 03, 2024, 11:05:55 am »

Zaslon, ovo su uradio video u "slow motion" izdanju, svaka čast.

Jesam, hvala ... uradio sam u ono programau po tvojoj preporuci "Openshot video editor", radi posao Wink
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 380


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #26157 on: January 03, 2024, 11:21:53 am »

Jako moćan softver u otvorenom kodu, OpenShot Video Editor. Radi jako dobro kako na GNU/Linuksu tako i na Windows-u.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 103« Reply #26158 on: January 03, 2024, 09:34:57 pm »

Udar za udarom: Rusi uništavaju sve pred sobom VIDEO

Ruske trupe su smanjile broj pešadijskih napada, ali su znatno povećale broj artiljerijskih i vazdušnih udara.

U oblasti Marinka i kod Avdejevke nastala je teška situacija za Oružane snage Ukrajine. Ovo je izjavio komandant grupe Tavrija general Aleksandr Tarnavski.

Oružane snage Rusije povećale su broj artiljerijskih i vazdušnih udara, dok su malo smanjile broj pešadijskih napada. U protekla 24 časa izvedeno je 25 vazdušnih udara navođenim bombama na položaje Oružanih snaga Ukrajine, ukrajinska vojska je odbila više od 20 napada ruske vojske. Najteža je situacija u oblastima Avdejevka i Marjinka, gde jurišne grupe Oružanih snaga Rusije pokušavaju da napreduju.

Ukrajinske trupe su pokušale da napadnu u rejonu Verbovoje i severno od Avdejevke, ali bezuspešno. U izveštaju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine samo se to pominje, ali nema informacija o rezultatima.

A u zoni odgovornosti komande Hortica, teška situacija se razvila u oblasti Kupjanska i Artemovska (Bahmut).

Prema rečima komandanta Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine generala Sirskog, ruske trupe napadaju u rejonu Bogdanovke, pokušavajući da se probiju do Časova Jara. Veoma je teška situacija u oblasti Sinkovka kod Kupjanska, gde Oružane snage Rusije jurišaju na utvrđeno područje.

Povećan je broj napada upotrebom tehnike, veoma je aktivna i ruska avijacija, a udari se izvode vođenim bombama.


Izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 380


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #26159 on: January 04, 2024, 09:47:11 am »

Organizator Gruzijske legije Mamuka Maulašvili likvidiran u zoni sukoba u Ukrajini

04.01.2024.

Osnivač Gruzijske nacionalne legije Mamuka „Ušangi“ Mamulašvili eliminisan je kao rezultat raketnog udara Oružanih snaga Rusije na položaje Oružanih snaga Ukrajine. Nekoliko ukrajinskih Telegram kanala je to objavilo odjednom, a prenose ih i ruski izvori.

Komandir je stradao pre Nove godine, ali se to saznalo tek sada. Nema zvanične potvrde informacija. Prema dostupnim informacijama, Mamulašvili i njegova jedinica su napadnuti projektilima, detalji nedostaju, ali je rusko Ministarstvo odbrane više puta navelo da su izvršeni napadi na privremene punktove stranih plaćenika.

Mamulašvili je „ostavio svoj trag“ u aprilu 2022. godine, obračunavši se sa ruskim ratnim zarobljenicima u blizini Dmitrovke u Kijevskoj oblasti. Zatim je izjavio da „ne uzima Ruse u zarobljeništvo“.

Prošle jeseni, gruzijske specijalne službe optužile su militanata da priprema državni udar u Tbilisiju i zbaci aktuelnu vladu. Za njim je raspisana i poternica ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Utvrđeno je da je Mamulašvili bio umešan u regrutovanje militanata u redove Oružanih snaga Ukrajine. Pored njega, u odsustvu je procesuirano i 70 pripadnika legije.

Ranije smo pisali da su piloti Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uručili “jedinstven poklon ukrajinskim nacionalistima”. U novogodišnjoj noći udarili su u Muzej Romana Šuheviča u Lavovskoj oblasti. Važno je napomenuti da se to dogodilo na rođendan još jednog istaknutog nacionaliste u Ukrajini, Stepana Bandere.

Izvor: Oružje Online

Znao sam da u Ukrajini ima Gruzijaca, naročito posle 2008. godine. Gruzija je u ovom ratu definitivno na strani Ukrajine, ali da imaju i svoju legiju u Ukrajini, to nisam znao dok nisam pročitao ovu vest.
Ako je legija nacionalna, što se onda naziva legija. Mada legija ne mora nužno značiti da je sačinjena od stranaca ali to je prva asocijacija najviše zbog francuske (pa i španske) legije stranaca.
Logged
Pages:  1 ... 1732 1733 1734 1735 1736 1737 1738 1739 1740 1741 1742 1743 [1744] 1745 1746 1747 1748 1749 1750 1751 1752 1753 1754 1755 1756 ... 1810   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.062 seconds with 23 queries.