PALUBA
December 09, 2022, 04:47:35 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Generalštab Vojske Srbije - aktivnosti  (Read 112525 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« on: October 10, 2008, 09:46:30 am »

09.10. 2008. Сајт Војске Србије
 

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Здравко Понош примио је данас команданта Специјалних снага ОС Турске генерал-потпуковника Сервета Јурука.

Двојица генерала разговарали су о билатералној војној сарадњи Србије и Турске, са акцентом на будућој сарадњи у области обуке, пре свега заједничким активностима специјалних јединица две војске.
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1 on: October 13, 2008, 12:25:59 pm »

13.10. 2008. Сајт Војске Србије
 

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Здравко Понош отпутовао је данас у званичну посету Шпанији.

Сутра, 14. октобра, генерал Понош састаће се са начелником Генералштаба Оружаних снага Шпаније ваздухопловним генералом Хулиом Родригезом (Jose Julio Rodriguez Fernandez) и разговарати са њим о билатералној војној сарадњи, искуствима у трансформацији оружаних снага и актуелној војно-политичкој ситуацији у региону и свету.

Ово је прва званична посета начелника Генералштаба Војске Србије Шпанији.
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2 on: October 16, 2008, 02:29:41 pm »

16.10. 2008.
 
У Дому гарде на Топчидеру данас је одржана стручна расправа "Трансформација Војске Србије" којом је руководио начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Здравко Понош. Расправа, на којој су учествовали сви начелници организацијских јединица Генералштаба и команданти оперативних састава Војске Србије, организована је као редовна активност, предвиђена Годишњим планом рада Генералштаба ВС.

На скупу је анализирана организација и формација Војске Србије, с тежиштем на општим и посебним аспектима трансформације, функционалној ефикасности команди јединица и установа и достигнутом степену организационо-формацијске и функционалне развијености јединица и састава.

Тежиште расправе имало је за циљ да се конкретним предлозима и виђењем наредних организационо-формацијских промена дефинишу задаци у трансформацији Војске у периоду до 2010. године. Стручној расправи присуствовали су и представници Министарства одбране.

Сајт Војске Србије
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3 on: October 18, 2008, 10:54:35 am »

18.10.2008.
Начелник Здруженог Генералштаба Оружаних снага САД адмирал Мајкл Мален (Michael Mullen) боравиће у посети Републици Србији, у понедељак 20. октобра 2008. године.

Свечани дочек и састанак начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Здравка Поноша и адмирала Мајкла Малена биће одржан у понедељак, 20.10.2008. године, у 12.00 часова, у Дому Гарде у Топчидеру, улица Гардијска бр.1.

Генерал Понош и адмирал Мален разговараће о билатералној војној сарадњи Србије и САД, а након састанка планиране су изјаве за медије

Сајт Војске Србије
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #4 on: October 20, 2008, 06:08:09 pm »

20.10.2008.

У Оперативном центру система одбране у Генералштабу Војске Србије данас је почела штабна ратна вежба Здружене оперативне команде „Обука 2008“.

Вежбом руководи пуковник Милан Мојсиловић, заменик команданта Здружене оперативне команде, а на њој учествују старешине организацијских целина и састава Генералштаба.

Наредних десет дана, учесници штабне вежбе планираће операције Војске, према осмишљеном сценарију за ангажовање јединица у првој мисији – одбрани територије.

„Обука 2008“ организована је да би се оперативна група, коју формирају старешине ангажоване на вежби, оспособила за планирање операција из прве мисије Војске.

Сајт војске Србије
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #5 on: October 20, 2008, 06:12:12 pm »

20.10.2008.

Начелник Здруженог Генералштаба Оружаних снага САД адмирал Мајкл Мален са сарадницима допутовао је данас у службену посету Републици Србији. Адмирал Мален састао се са начелником ГШ Војске Србије генерал-потпуковником Здравком Поношем у Дому Гарде у Топчидеру, где су разговарали о билатералној војној сарадњи Србије и САД.

У изјавама за медије које су потом уследиле, генерал Понош је, између осталог, рекао:
- Прва тема наших разговора била је билатерална војна сарадња, а друга - безбедносна ситуација у региону. Билатерална војна сарадња била је успешна и у периоду у коме политички односи између две земље нису били најбољи, и констатовали смо да је та сарадња и у таквој ситуацији напредовала. Имамо програме образовања (IMET). Други успешни програм јесте Програм државног партнерства са Националном гардом Охаја. Тај програм ће ускоро из чисто војно-војних облика сарадње прећи и на војно-цивилне и цивилне. Трећи програм нам омогућава набављање војне опреме од америчких произвођача под условима под којима то ради америчка војска.

Када је реч о безбедносној ситуацији, разговарали смо о импликацијама проглашења и признања независности Косова од стране других држава, укључујући САД. Иако наше државе имају потпуно различит поглед на то, налазимо начине да сарађујемо и омогућавамо одговарајуће мере безбедности у региону.

Адмирал Мален се захвалио на гостопримству генералу Поношу и рекао:
- Ми смо партнери. Партнери су јако важни у 21 веку. Сарадња Србије са КФОРОМ је заиста добра, а интересовање за модернизацију путем Програма Партнерство за мир је за сваку препоруку. Генерал Понош је посвећен сарадњи две војске, као и променама које води у вашим ОС. Стабилност вашег региона врло је важна и треба да се достигне и одржи. Овде сам како бих видео која је преспектива Србије и који је пут у будућност, како бисмо и једни и други имали бољу будућност.

Одговарајући на новинарска питања о војној сарадњи и утицају различих ставова двеју земаља о Косову на даље војне односе, те да ли ће Србија постати члан НАТО, генерал Понош је казао да потпуно различити ставови Србије и САД о будућности Косова представљају компликоване политичке услове у којима две војске сарађују, али да је сарадња са тако моћним ОС сувише важна да би могла олако да се третира. «У тако компликованим политичким условима између две државе наставили су да се развијају и економски, културни и други облици сарадње, па зашто не и војни». Када је реч о уласку Србије у НАТО, генерал Понош је нагласио да је то политичко питање.

Адмирал Мален је одговорио:
- Били смо врло отворени када смо говорили о политичким ставовима обе земље о Косову. А када је реч о војним односима, постоји још много тога што може да се уради, како би се обезбедили стабилни и безбедни односи у региону. Потпуно смо се сложили у вези са успехом наше војне срадње. То није само сарадња на папиру, већ је то сарадња на терену. Постоје посете, размене искустава итд. Са војне стране, све те заједничке активности укључивале су једну стазу, Партнерство за мир, која је на крају требало да доведе и до НАТО. Важно је да се сви ти војни односи дешавају у атмосфери ненасиља, и када је реч о Косову, и када је реч о војној сарадњи. То се дешава у једном региону у коме то раније није био случај, захваљујући лидерима као што је генерал Понош.

Кад говоримо о војно-војној сарадњи, у питању је велика област коју чине образовање, опрема, обука итд. САД су у Ираку већ шест година и доста су тога, посебно последњих три године, научиле. Постоје неке области о којима смо учили у последњих 12 месеци. У том смислу можемо да помогнемо у областима као што су обука и образовање. Најважнија ствар у тој помоћи јесте да се уради оно што жели генерал Понош, а не оно што жели САД. Кроз развој тих способности ВС желимо да видимо њену искориштеност, не само у Србији, већ и у другим деловима света. Улагања која САД чине у Србији, чине и у другим земљама, из истог разлога – рекао је начелник Здруженог Генералштаба Оружаних снага САД.

На питање шта су САД научиле из бомбардовања СР Југославије и да ли сматрају да је то било погрешно, адмирал Мален је истакао да су САД много научиле из свих својих операција, те да те поуке користе да науче на који начин ће боље функционисати, обучити се и сарађивати. Додао је и да је важно да се гледа у будућност, а не да се све време осврће на прошлост.

Генерал Понош је истакао да је адмирал Мален, који је био командант НАТО снага у Европи, изузетно заслужан за смиривање рушилачких нереда Албанаца на Косову 17. марта 2004. године.

Такође, он је подсетио да је Мален први начелник Здруженог Генералштаба ОС САД који је посетио Београд од 14. октобра 1951. године. Адмирал Мален је заслужан и за то што је Војска Србије преко реда добила једно место за школовање на Националном универзитету одбране САД у Вашингтону.

Сајт Војске Србије
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #6 on: October 21, 2008, 12:41:40 pm »


Srpski predsednik razgovarao sa američkim admiralom

20.10.2008
BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa načelnikom Združenog generalštaba Vojske Sjedinjenih Američkih Država, admiralom Majklom Malenom koji boravi u poseti Srbiji.
Tadić je istakao da je važno da Srbija sa Sjedinjenim Američkih Državama nastavi unapređenje ekonomskih, kulturnih, ali i odnosa u oblasti vojne saradnje, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Izvor:Tanjug
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7 on: October 22, 2008, 02:52:29 pm »

22.10.2008.

Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић борави у дводневној званичној посети Оружаним снагама Украјине.

Генерал Милетић се данас сусрео са замеником начелника Генералштаба ОС Украјине вицеадмиралом Игором В. Књазом. Двојица генерала су разменили искуства о трансформацији оружаних снага и разговарали о учешћу Украјине у операцијама подршке миру и наредним корацима у процесу приступања НАТО-у, као и билатералној војној сарадњи две земље.

Заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милоја Милетића данас је примио и начелник Генералштаба ОС Украјине генерал армије Сергеј Олександрович Кириченко и вршилац дужности министра одбране Украјине Валериј Ивашченко.

Делегација Војске Србије сутра ће посетити Војну школу Кијевског националног факултета и Националну академију одбране Украјине, као и 169. центар за обуку и Кијевски ремонтни и механички завод.

Сајт Војске Србије
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #8 on: October 22, 2008, 04:12:42 pm »

Pričalo se da treba Ponoš lično da ide, ali da je odustao da ne bi izgledalo da guramo Rusima prst u oko. Bila je i fora koju sam čuo danas da idemo u posetu Ukrajini da vidimo kako da prodamo Gruzijcima oružje, a da za to niko ne zna dok se ne upotrebi Smiley
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #9 on: November 10, 2008, 02:37:09 pm »

10.11.2008.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Здравко Понош састаће се сутра, 11. новембра 2008. године у 8,40 часова, са начелником Генералштаба Оружаних снага Румуније адмиралом Георги Марином.

Генерал Понош и адмирал Марин разговараће о билатералној војној сарадњи Србије и Румуније, а након састанка биће издато саопштење.

Извор:Сајт Војске Србије
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #10 on: November 11, 2008, 01:09:36 pm »

11.11.2008.
Састанак начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Здравка Поноша и начелника Генералштаба Оружаних снага Румуније адмирала Георги Марина (Gheorgi Marin) одржан је данас у Београду, у оквиру посете адмирала Марина Србији. Генерал Понош и адмирал Марин разговарали су о унапређењу билатералне војне сарадње Србије и Румуније, искуствима из реформи оружаних снага и о актуелној војно-политичкој ситуацији у региону.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Током боравка у Србији, адмирал Марин ће посетити Специјалну бригаду у Панчеву и јединицу 250. ракетне бригаде ПВО у Јакову.

Војска Србије и Оружане снаге Румуније имају традиционално добру сарадњу. У претходне две године реализовано је више од 20 заједничких активности у Србији и Румунији, а међу њима најзначајнија је трилатерална вежба „Дунавска стража 07“ прошле и билатерална ваздухопловна вежба „Пресретач 2008“ ове године.

Тежиште војне сарадње у наредном периоду биће у области обуке и заједничких вежби.

Извор:Сајт Војске Србије


* 1.jpg (65.29 KB, 214x320 - viewed 97 times.)
« Last Edit: August 04, 2010, 04:01:47 am by Boro Prodanic, Reason: Ubacivanje slika u atačment » Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #11 on: November 18, 2008, 12:17:25 pm »

18/11/2008
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Здравко Понош учествоваће на састанку Војног комитета евроатлантског партнерства, који се сутра, 19. новембра, одржава у седишту НАТО у Бриселу. Генерал Понош ће током састанка излагати на тему односа Војске Србије и КФОР-а.

Током боравка у Бриселу, планирани су и билатерални сусрети са више високих војних представника НАТО и ЕУ.

Ово је четврти пут да начелник Генералштаба Војске Србије учествује на састанку Војног комитета евроатлантског партнерства, од пријема Србије у програм Партнерство за мир.

Извор:сајт Војске Србије
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #12 on: November 20, 2008, 10:15:22 am »

Генерал Понош на састанку Војног комитета Евроатлантског партнерства 

20/11/2008
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Здравко Понош данас је на састанку Војног комитета Евроатлантског партнерства у седишту НАТО-а у Бриселу изложио поглед Србије на сарадњу са КФОР-ом и указао на штетне последице "увлачења КФОР-а у изградњу косовских безбедносних снага", али и на спремност Србије на сарадњу и у таквим условима.

"Изразио сам нашу спремност да изнађемо могућност да сарађујемо и у тим условима, јер је заједнички интерес и приоритет да се обезбеди безбедност у региону и пре свега безбедност српског становништва на Косову и Метохији", рекао је Понош у изјави новинарима после састанка.

Састанци Војног комитета Евроатлантског партнерства одржавају се сваких шест месеци и окупљају начелнике генералштаба чланица НАТО и Партнерства за мир.

После састанка генерал Понош је имао сусрет са шефом Војног комитета НАТО адмиралом Ђанпаолом Ди Паолом и врховним командантом НАТО снага у Европи америчким генералом Џоном Кредоком на коме је разговарано о сарадњи Србије и НАТО у светлу потписаног Безбедносносног споразума, стању на Косову и Метохији и сарадњи Војске Србије и КФОР-а у ситуацији када су обустављени контакти на највишем нивоу ВС и КФОР.

"Анализирана су и практична решења произашла из Кумановског споразума и потреба да се неке ствари сагледају после 10 година", изјавио је Понош.

Он се данас састао и са шефом Војног комитета Европске уније генералом Анри Бентежеом, што је први сусрет на високом новоу између ЕУ и Војске Србије. После састанка Понош је изразио уверење да на војном плану Србија може да иде нешто брже него у осталим областима у процесу придруживања Европској унији.

"Европска безбедносна и одбрамбена политика је део заједничке спољне политике ЕУ и за Србију, у процесу евроинтеграција, област где треба развијати сарадњу", рекао је Понош.

"Отвара се могућност да наши официри учествују у вежбама ЕУ у статусу поматрача, исто као и да официри из ЕУ буду позвани да присуствују вежбама Војске Србије", рекао је Понош и додао да је за само учешће у мировним мисијама потребна "политичка одлука" обе стране.

Постоји и виши облик војног устројства ЕУ, а то су борбене групе, и о томе би се убудуће могло разговарати као подручју могуће сарадње, прецизирао је начелник Генералштаба ВС.

Понош је изјавио да Србија до сада није чинила искораке у процесу придруживању кад је реч о војној области, а да "постоји потреба и обострани интерес да се то чини".

"Постоји могућност да на војном плану урадимо чак и корак даље у односу на неке друге области придруживања Европској унији", оценио је генерал Понош после данашњег сусрета са шефом Војног комитета Европске уније генералом Бентежеом у Бриселу
 
Извор:Сајт Министарства одбране
« Last Edit: November 20, 2008, 02:36:44 pm by dreadnought » Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #13 on: November 20, 2008, 08:56:12 pm »

Uzas, ne uslikase nam Ponosa na sastanku.  Angry
Slike: http://www.nato.int/docu/comm/2008/0811-chod/0811-chod.htm
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14 on: November 25, 2008, 12:37:04 pm »

25.11.2008.
 
Делегација Министарства одбране Републике Аустрије борави у тродневној посети Центру за мировне операције Здружене оперативне команде ГШ ВС. Трочлану аустријску делегацију предводи начелник Одељења за планирање и ангажовање снага пуковник Мартин Јавурек.

Током посете, две стране ће разменити искустава у области мировних операција. Представљајући своје искуство, аустријска делегација је посебну пажњу посветила припремама јединица за упућивање у мировне операције, као и проблемима у припреми и евалуацији спремности јединица за упућивање у мировну операцију. Једна од тема биће и обука током саме мировне операције. Посебна пажња биће посвећена и сарадњи два министарства у логистичкој обуци.

Делегацију Аустрије примио је начелник ЦМО пуковник Јелесије Радивојевић, док је потпуковник Зоран Николић госте упознао са наменом, организацијом, капацитетима и будућим задацима Центра.
Експертски састанак одржава се на основу плана билатералне војне сарадње са Аустријом.

Иако неутрална земља, Аустрија својим учешћем даје значајан допринос мировним операцијама
 
Извор:Сајт Министарства одбране
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 23 queries.