PALUBA
February 04, 2023, 12:53:07 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Generalštab Vojske Srbije - aktivnosti  (Read 115696 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 732


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #105 on: July 21, 2010, 11:35:42 am »

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije primio u posetu izaslanika Odbrane Kraljevine Norveške

21.07.2010.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić primio je u oproštajnu posetu dosadašnjeg izaslanika odbrane Kraljevine Norveške u Beogradu, potpukovnika Terje Haverstada.  

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tom prilikom predstavljen je i novoimenovani izaslanik odbrane Kraljevine Norveške u Beogradu, pukovnik Esben Asa.


Izvor: sajt VS


* 1.jpg (81.42 KB, 1024x683 - viewed 56 times.)
« Last Edit: July 21, 2010, 02:15:50 pm by leut, Reason: sređivanje/kraćenje naslova » Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #106 on: September 06, 2010, 11:23:45 am »

Poseta načelnika Generalštaba Oružanih snaga Portugala


06.09.2010.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić, biće domaćin načelniku Generalštaba Oružanih snaga Portugala generalu Luisu Valensi Pintu. General Pinto boraviće u poseti Republici Srbiji od 7. do 9. septembra 2010. godine, što je prva poseta načelnika Generalštaba Oružanih snaga Portugala Republici Srbiji.

General-potpukovnik Miletić i general Pinto razgovaraće o unapređenju bilateralne vojne saradnje Srbije i Portugala.

Ceremonija svečanog dočeka generala Pinta održaće se u utorak, 07.09.2010. godine, sa početkom u 11.00 časova, u Generalštabu Vojske Srbije, ul. Neznanog junaka br.38 u Beogradu. Nakon ceremonije planirane su izjave za medije.

Izvor: Sajt MORS
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #107 on: September 07, 2010, 03:28:33 pm »

Vojna saradnja sa Portugalom


07.09.2010.

Vojska Portugala ima značajno iskustvo u učešću u mirovnim misijama i u profesionalizaciji oružanih snaga i voljni su da ta iskustva podele sa nama, izjavio načelnik generalštaba Miloje Miletić nakon sastanka sa portugalskim kolegom Luiš Valensom Pintom.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Načelnici generalštaba vojski Srbije i Portugala, generali Miloje Miletić i Luiš Valensa Pinto saglasili su se da postoji prostor za unapređenje vojne saradnje dveju zemalja.

Miletić i Pinto su, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu, ukazali da je dosadašnji nivo vojne saradnje bio dobar, a da budući odnosi treba da idu "dvosmernim putem".

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je istakao da ova poseta predstavlja nastavak bilateralne saradnje započete februara prošle godine, potpisivanjem sporazuma u oblasti odbrane u Lisabonu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prema njegovim rečima, u prethodnom periodu realizovano je više aktivnosti na planu unapređenja odnosa u oblasti vojnog zdravstva, poseta na visokom nivou i saradnje u oblasti obuke specijalnih jedinica.

Miletić je istakao i da vojska Portugala ima značajno iskustvo u učešću u mirovnim misijama i u profesionalizaciji oružanih snaga koju su uspešno okončali i da su "voljni da ta iskustva podele sa nama".

Pinto je kazao da ova poseta Srbiji predstavlja još jedan pokazatelj razvoja saradnje dveju vojski i najavio da će njegova država uskoro postaviti izaslanika odbrane u Beogradu.

"Došao sam u duhu namere i želja Srbije da se održi mir, stabilnost i bezbednost na ovom delu našeg kontinenta, a neizostavna uloga Srbije u tom kontekstu značajna je za buduće aktivnosti koje mogu imati naše vojne snage", rekao je Pinto.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pinto je izrazio zadovoljstvo sporazumom u oblasti odbrane sa Srbijom, ističući da Portugal "želi da ima sporazume s prijateljskim zemljama kao što je Srbija".

Prema njegovim rečima, Portugal ne želi da takav sporazum "ostane platonski", već da se prevede u stvarne i konkretne aktivnosti s kojima je već započeto.

Pinto, koji je posetu Srbiji započeo razgovorima s Miletićem u Generalštabu Vojske Srbije, u našoj zemlji će boraviti do 9. septembra.

Tokom prve posete načelnika Generalštaba Oružanih snaga Portugala Srbiji, Pinto će obići i jedinicu vojnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, a razgovaraće i s ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

Izvor: RTS, MORS


* miletic-pinto-527.jpg (45.69 KB, 527x315 - viewed 44 times.)

* GOR_4263-1.jpg (198.97 KB, 1024x632 - viewed 50 times.)

* 1.jpg (256.04 KB, 1024x679 - viewed 47 times.)
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #108 on: September 09, 2010, 04:55:18 pm »

9. septembar 2010.

Vojna delegacija SAD u Srbiji
        
   Delegacija nacionalne garde SAD, koju predvodi jedan od najviših oficira u američkoj vojsci general Kreg Mek Kinli boraviće u Srbiji od 10. do 17 septembra.

U delegaciji će biti više od 30 vojnih lica iz Nacionalne garde SAD, a u pratnji Mekkinlija biće i komandant Nacionalne garde Ohaja general Gregori Vejt.

Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohaja imaju ugovor o partnerstvu, a poseta generala Mekkinlija je jasan pokazatelj važnosti koju SAD pridaju tom partnerstvu, opštepriznatom kao jedno od najuspešnijih te vrste, navodi se u saopštenju.

Tokom boravka u Srbiji američki generali će se susreti sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem i načelnikom Generalštaba general-potpukovnikom Milojem Miletićem kako bi razgovarali o pitanjima bilateralne saradnje.

Delegacija Nacionalne garde SAD će, između ostalog, prisustvovati i svečanoj promociji novih oficira Vojske Srbije 11. septembra.

Istovremeno sa sastancima na visokom nivou, održavaće se razne vojne aktivnosti, počev od radionice o vojnim vazduhoplovima i upravljanju posadom do seminara o združenim civilno-vojnim reagovanjima u slučaju katastrofa ili drugih kriza.

Od 2006. godine vojske SAD i Srbije su sarađivale u realizaciji više od 150 bilateralnih aktivnosti, a približno polovina od njih je realizovana kroz Program državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohaja što je taj program učinilo primarnim oblikom vojne saradnje dve zemlje.


Izvor: B92
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #109 on: September 10, 2010, 05:16:02 pm »

Poseta šefa biroa Nacionalne garde SAD i komandanta Nacionalne garde Ohajo


10.09.2010.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić sastao se danas sa šefom Biroa Nacionalne garde SAD generalom Krejgom Mekinlijem i komandantom Nacionalne garde Ohajo general-majorom Gregori Vejtom koji se, na čelu višečlane delegacije Nacionalne garde, nalaze u sedmodnevnoj radnoj poseti Srbiji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pozdravljajući goste iz SAD, načelnik GŠ VS general Miletić je naglasio da je saradnja s Nacionalnom gardom iz Ohaja započeta 2006. godine u okviru programa državnog partnerstva između Srbije i Ohaja.

- U proteklom periodu intenzivirali smo saradnju, pre svega u oblasti školovanja i usavršavanja oficira i podoficira, razmene i obuke jedinica, zajedničkih vežbi, civilno vojne saradnje, vojne medicine, odnosa s medijima i u nizu drugih oblasti, posebno u vojno-ekonomskoj sferi. Kao posebno značajnu aktivnost istakao bih saradnju u okviru civilno-vojnih odnosa, odnosno projekat „Humanitarna asistencija“ u opštinama Lapovo, Sokobanja i Prokuplje. - istakao je general Miletić.

Tokom narednih nekoliko dana mešoviti stručni timovi predstavnika Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohajo radiće na unapređenju planiranja, implementacije podoficirskog kora, saradnje u oblasti vojnog vazduhoplovstva i vojne medicine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

- Poseban pečat našim odnosima daje poseta šefa Biroa Nacionalne garde SAD generala Mekinlija i mi zaista očekujemo da u narednom periodu naša saradnja bude još plodotvornija - naglasio je načelnik GŠ VS general-potpukovnik Miloje Miletić.

Odgovarajući na reči dobrodošlice, šef Biroa Nacionalne garde SAD general Krejg Mekinli je istakao da je saradnja između Vojske Srbije i Nacionalne garde sve bolja i sve jača, o čemu svedoče i veoma česte razmene delegacija i zajednički rad na mnogim projektima, dok je komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Gregori Vejt nazvao Srbiju svojom drugom kućom u kojoj se veoma prijatno oseća.

Ističući da Nacionalna garda SAD ima oko 450 hiljada pripadnika, a slične odnose razvija sa više od 60 zemalja u svetu, general Vejt je rekao da saradnja Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, inače svake godine sve kvalitetnija i bolja, obuhvata oblasti koje su od obostranog interesa.

- Od 2006. godine realizovali smo 75 raznih zajedničkih aktivnosti, a prilikom mog susreta s generalom Miletićem razgovarali smo o daljem unapređenju saradnje. Brojne razmene delegacija i realizacija obostrano značajnih programa i aktivnosti u ovoj godini svedoče o uspešnom ostvarivanju naših planova - ocenio je general Vejt.

Izvor: MORS


* _MG_3463.JPG (149 KB, 1024x683 - viewed 50 times.)

* _MG_3531.JPG (116.78 KB, 1024x696 - viewed 50 times.)
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #110 on: September 10, 2010, 05:24:24 pm »

Nаčelnik generаlštаbа Vojske Srbije primio nаčelnikа Generаlštаbа Kopnene vojske OS Itаlije


09.09.2010.

Nаčelnik Generаlštаbа Vojske Srbije generаl Miloje Miletić primio je u posetu nаčelnikа Generаlštаbа Kopnene vojske Itаlije generаlа Đuzepeа Vаlotu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Generаl Vаloto borаvi u višednevnoj poseti Kopnenoj vojsci, а tokom borаvkа u Srbiji obići će jedinice Kopnene vojske u Novom Sаdu i prisustvovаće svečаnosti promocije novih oficirа Vojske Srbije.
 
Izvor: Sajt VS


* Valota2010.jpg (210.89 KB, 1024x701 - viewed 45 times.)
Logged
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 749« Reply #111 on: September 22, 2010, 05:23:35 pm »

Милетић: Неопходно ослобађање вишкова убојних средства
22/09/2010
БЕОГРАД – Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић указао је данас на неопходност проналажења начина за ослобађања вишкова непотребних убојних средстава.

Током обилазака складишта Централне логистичке базе у Смедереву и Неготину, Милетић је сагледао стање смештаја и безбедности материјалних средстава, саопштено је из Војске Србије.

"Већ дуже време сусрећемо се са проблемом смештаја вишкова материјалних средстава, с једне стране убојних средстава, а са друге борбених средстава ратне технике", рекао је он.

Милетић је навео да за део тих средстава постоје услови за одржавање и чување, "али за један део услови заиста нису задовољавајући".

"У наредном периоду, веома је важно да због безбедности, али и економичности, пронађемо начин за ослобађање од тих вишкова и усмеримо новац тамо где ће бити кориснији", нагласио је он.

Милетић је истакао да је Централна логистичка база учинила велике напоре на побољшању услова за чување и одржавање тих средстава, објављено је на интернет страници Војске Србије.

Начелник Генералштаба ВС је команданту те базе - пуковнику Горану Зековићу и свим њеним припадницима одао признање за труд који улажу у овој области.Izvor:Politika
Par komentara  u vezi teme koji su mi se dopali i cije misljenje podrzavam!

Velibor Rajcic | 22.09.2010. 17:23

Ma svega mi imamo viskova!
Prvo generala,pa onda vojnika,pa ubojnih sredstava,pa municije...
Sve smo skresali,cudo je da jos imamo vojsku.
Jedino mi nije jasno kad ce da shvate da su ONI u stvari visak.
Sramota je da MIG-ovi jos ne lete zbog celavih guma,ali zato se unistava municija i oruzje.Pametno,nema sta...

Brana dobrovoljac | 22.09.2010. 16:54

NISTA DA SE NE PRODAJE G. GENERALE STO JOS MOZE DA SE KORISTI! Ako nemate novca, rado cu vam pokloniti dva radna dana u mesecu i bez naknade cu da radim na odrzavanju tehnike. Ni mnogo bogatije zemlje od nas se ne odricu lako svoje ratne tehnike.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 045


« Reply #112 on: September 22, 2010, 05:47:24 pm »

Barut vremenom gubi stabilnost i normalno je da se municija delaboriše - takva municija i jeste višak. Bolje je delaborisati nego da se ponove Paraćinske utrine kada je eksplozija municije 20 mm izazvala haos.
Logged
airsuba
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 207


« Reply #113 on: September 22, 2010, 06:48:29 pm »

tacno tako, stare municije ima u strahovitim kolicinama toliko da nema dovoljno ljudi da je cuva!
Sa druge strane treba domaca industrija i da proizvodi novu.

Cisto da se zna da recimo oklopne jedinice imaju bojeva gadjanja svakog dana (po ceo dan) tokom leta na poligonu kod Bele Crkve, i to znam iz prve ruke jer mi je neko blizak radio na arheoloskom nalazistu Zidovar koji je takoreci u okviru strelista pa su iskopavanja vrsili samo u pauzama gruvanja.
Vise ne znam, ali mozda se tamo i sada puca bez prekida Smiley
Logged
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 749« Reply #114 on: September 22, 2010, 06:58:13 pm »

Upravu si Rade u vezi municije,jos uvek sam pod utiskom od juce pa zato tako malo nervozno reagujem na takve vesti!!Evo o cemu se radi tj sta sam video ,isao sam po neke delove u Sremcicu a da bi dosao do Sremcice moras da prodjes kroz Zeleznik pored centra za reciklazu  koji su nedano otvorili za presovanje automobila, kako sam prolazio pred ima nadvoznjak sa kog vidis ceo krug  centra kad tamo imedju petnest i dvadeset Krazova  vojnih sanducara uredno parkiranih kao u voznom parku potpuno ispravnih  stoji i ceka presu,nisam mogao da verujem reko ovi su ludi,nebih se iznenadio ako bi jos uskoro video i neku osamdestcetvorku za rashod  :'(
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 045


« Reply #115 on: September 22, 2010, 07:00:53 pm »

Nije problem što vidjaš stare kamione u rashodu, problem je što ne vidjaš nova u stroju.
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 715


« Reply #116 on: September 22, 2010, 09:54:36 pm »

Ako se stara municija delaboriše, valjda može da se ponovo "elaboriše", tj. ponovo napuni, sem ako je reč o "neperspektivnom kalibru".

To da se municija i MES neuslovno čuvaju, to je valjda gola istina. Kod nas i avioni leže po livadi.
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 365« Reply #117 on: September 23, 2010, 11:41:05 am »

У задњих 15 година је јако пуно оружја повучено из наоружања.

Поменимо само из оклопних јединица:
- 100мм (Т-55 и СУ-100)
- 90мм (СО М36)
- 85мм (Т-34)
- 76мм (СО М18)
- 57мм (ЗСУ-57-2)
- 30мм (Прага)
а и 20мм је проглашен неперспективним...

Ту се види да има доста муниције која се више не користи, те је нема сврхе ни чувати.

Са друге стране, муниције за средства која се користе нема довољно.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #118 on: September 24, 2010, 11:56:26 am »

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije obišao Centralnu logističku bazu


22.09.2010

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić danas je obišao skladišta Centralne logističke baze u Smederevu i Negotinu. Tom prilikom, načelnik Generalštaba sagledao je stanje smeštaja i bezbednosti materijalnih sredstava.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

- Već duže vreme susrećemo se sa problemom smeštaja viškova materijalnih sredstava, s jedne strane ubojnih sredstava, a sa druge borbenih sredstava ratne tehnike. Za deo tih sredstava postoje uslovi za održavanje i čuvanje, ali za jedan deo uslovi zaista nisu zadovoljavajući. U narednom periodu, veoma je važno da zbog bezbednosti, ali i ekonomičnosti,  pronađemo način za oslobađanje od tih viškova i usmerimo novac tamo gde će biti korisniji – naglasio je general Miletić.

Ističući da je Centralna logistička baza učinila velike napore na poboljšanju uslova za čuvanje i održavanje sredstava, general Miletić  je komandantu pukovniku Goranu Zekoviću i svim pripadnicima Centralne logističke baze odao priznanje za trud koji ulažu u toj oblasti.

Izvor: Sajt VS
 


* 2010-09-24_125502.jpg (277.2 KB, 1254x849 - viewed 115 times.)
Logged
crki
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 257« Reply #119 on: September 24, 2010, 12:16:44 pm »

Jedno laičko pitanje,pominje se da nema mesta u Smederevu i Negotinu i da nije smešteno kako treba.Da li je moguće da se ta tehnika izmesti u neku drugu kasarnu? Video sam da mnogo kasarna zvrji prazno,propada.....
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.05 seconds with 23 queries.