PALUBA
February 04, 2023, 12:05:10 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Generalštab Vojske Srbije - aktivnosti  (Read 115693 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 893


« Reply #120 on: September 24, 2010, 12:38:26 pm »

На први поглед једноставно решење. Празна касарна и све тамо сместиш. Али... Морао би да додатно појачаш обезбеђење, дакле примиш нове људе за које немаш паре да их платиш. ако их прекомандујеш онда опет имаш нови трошак. Како су напуштене касарне најчешће у малим местима где нама других јединица, поставља се питање логистике,а то је и иначе најтеже питање за решавање: одржавања објеката, исхране и смештаја нових људи и сл. А све си то (касарне) затворио јер није било људи, односно пара да их плаћаш или одржаваш. Осим тога, не могу се убојна средства (минско-експлозивна средства или скраћено МЕС) смештати у већим количинама (а овде се управо ради о томе) у насељена места где су најчешће напуштене касарне.
Logged
crki
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 257« Reply #121 on: September 24, 2010, 04:57:04 pm »

Ja sam razumeo da su u pitanju i vozila,u Požarevcu kasarna ‚‚Sopot" bar sa ulice se tako vidi da je prazna,a već je vojska obezbeđuje......Na tako nešto sam mislio,a što se tiče MES-a najbezbednije je što dalje od grada.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 045


« Reply #122 on: September 24, 2010, 05:20:51 pm »

Prvo bi trebalo rešiti šta je stvarno potrebno, šta je rentabilno za popravku, a šta nije. Posle je mnogo lakše.
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 242« Reply #123 on: September 24, 2010, 07:12:55 pm »

General vjerojatno nije ni mislio čuvati MES u vojarnama i naseljenim mjestima. Dobro je poznato gdje se to čuva. Postoji i pravilo kolika je udaljenost VSK od najbližeg naselja. Tko više čuva ubojna sredstva u improviziranim skladištima?
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 045


« Reply #124 on: September 24, 2010, 07:17:14 pm »

Skladišta su i podignuta van naselja, i to prilično. Problem je što su vremenom se naselja širila i u pravcu tih objekata, bez dozvola, naravno. I onda kad grune, vojska kriva za štetu na bespravno podignutim objektima.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 893


« Reply #125 on: September 27, 2010, 08:42:02 pm »

Баш тако Раде. Заправо то је један од озбиљнијих проблема за све војне објекете. Памтим када сам почео да радим да је најближа кућа у Новој Пазови била далеко од полетно слетне стазе у аеродрома Батајница више стотина метара. Сада су уз саму ограду са те стране писте. И после "ђаво" крив кад се нешто деси.

Ипак НГШ је мислио на велике количине МЕС и опреме и наоружања које се чувају у складиштима иако су пројектована за мање количине. Проблем је настао делимично након уништења објеката од стране НАТО авијације, а делом након гашења већег броја војних јединица и повлачења из њихових трупних магацина. Треба то чувати и одржавати док се не уништи, прода, делаборише МЕС и сл. Ово није само наш специфични проблем. Он постоји у многим замљама Европе, посебно онима из бившег ВУ. Чешка и Словачка још и данас имају проблем са тим вишковима.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 045


« Reply #126 on: September 27, 2010, 08:45:13 pm »

Ako se starudija od municije ne proda raznoraznim Džudžubejcima (mada nisu ni oni više što su bili ,ne može im se uvaljivati tek tako) onda će se morati pristupiti delaboraciji.  Lep trenaž za pirotehničare... samo je pitanje koliki su kapaciteti za delaborisanje?
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 242« Reply #127 on: September 27, 2010, 08:55:51 pm »

To je ogroman problem. JNA je bila hrčak neviđenih razmjera. Ogroman broj kalibara za streljačko i topničko oružje. Trofejno streljivo iz 2.svj.rata, kupljeno streljivo i ono proizvedeno u domaćim tvornicama. Sve je to bilo uredno stokirano i razmješteno po VSK. Od granata bilo je za haubice 105 mm M 18 njemačke proizvodnje iz 1943. i 44. godine. Od američkog i britanskog streljiva da te muka uhvati. Što sad s time? Što s ruskim karabinima, austrijskim strojnicama za NDH, bazukama smještenim u skladištima TO u Malom Zvorniku, Krupnju, Ubu i drugim mjestima. Oni su to skladištili čak po montažnim barakama. U Valjevu su skladištili kemijska sredstva u skladištu Bijelo Polje, a inžinjerijska u Kadinjači. To se jedino može otpisati i uništiti. Ali gdje? Zeleni neće to tolerirati. Nitko ne želi da mu gruva kraj kuće, izvora pitke vode ili poljoprivrednih površina. Ministre će dugo držati nesanica.
Logged
Boro Prodanic
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 942


« Reply #128 on: September 27, 2010, 09:04:11 pm »

Ministre će dugo držati nesanica.

Neće njih, nesanicu imaju logističari, ministri spavaju kao bebe.
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 242« Reply #129 on: September 27, 2010, 09:15:16 pm »

Za otpis jednog sredstva mora se napraviti defektaža, pa papiri hodaju mjesecima do konačnog papirnatog otpisa. Onda se sredstvo u naravi prebaci na sakupljalište otpisanih sredstava, gdje se praktično pretvara u sirovinu za reciklažu. To je toliko mukotrpni posao a ročne vojske više nema. Što s jednom RUP 2 B ili ANGRC 9 ? Dok odvojiš željezo, bakar, olovo, staklo, prođe pola godine. Onda komisijski zapisnik o uništenju. Možda sve to prodati na kilogram poduzeću koje otkupljuje sirovinu? Pa nek vuče haubicu auto putom do konačnog uništenja.
Logged
Boro Prodanic
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 942


« Reply #130 on: September 27, 2010, 09:17:13 pm »

Vidi se da ti znaš zašto logističari imaju nesanicu oko rashoda i otpisa.

Nisam u karijeri sreo ni jednog oficira rodovca koji se time bavio, isključivo oficiri službi, najviše tehničke i intendantske.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #131 on: October 13, 2010, 10:55:19 am »

Saradnja oružanih snaga Srbije i Belgije u oblasti saobraćaja


13.10.2010.

Pre dva dana je u Centru za mirovne operacije Generalštaba Vojske Srbije počeo petodnevni
kurs na kom su predavači članovi radne grupe Oružanih snaga Kraljevine Belgije.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kurs je otvorio načelnik odeljenja za saobraćaj i transport u Upravi za logistiku GŠ VS pukovnik Miloš Baković, a polaznicima kursa obratio se i vođa belgijske delegacije major Valter Hejns, načelnik kopnenog transporta u Kontrolnom centru za transport Oružanih snaga Kraljevine Belgije.

Cilj kursa je da se organi saobraćajne službe Vojske Srbije operativnog i taktičkog nivoa detaljnije upoznaju sa obavezama prilikom planiranja i izvršenja strategijskog kretanja i sa pripremom naoružanja i vojne opreme za transport. Tokom kursa takođe će biti predstavljen i način obuke vozača za prevoz opasnih materija u Oružanim snagama Belgije sa akcentom na sagledavanju mogućnosti primene takvog sistema obuke u Vojsci Srbije.

Izvor: Sajt VS
 


* BelgVtransport1.jpg (255.13 KB, 1024x685 - viewed 61 times.)
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #132 on: October 19, 2010, 01:40:15 pm »

19. oktobar 2010.

Generali Srbije i Rusije o saradnji
   
   Načelnik Oružanih snaga Generalštaba Ruske Federacije i načelnik Generalštaba Vojske Srbije izjavili da postoji mogućnost unapređenja saradnje dve vojske.

Makarov i Miletić su istakli su da će buduća vojna saradnja biti opredeljena ka vojno - tehničkoj, kao i razmeni iskustava u oblasti diverzantskih, padobranskih i obuke drugih specijalnih jedica.

Miletić i Makarov podsetili su na istorijski dobre prijateljske odnose dva naroda i dve države, ukazavši da je u prethodnih nekoliko godina nivo vojno - tehničke saradnje bio nedovoljno razvijen.

Miletić je rekao da očekuje da će poseta Makarova dati novi ton vojnoj saradnji dve države i da će doprineti unapređenju odnosa na vojnom planu.


Izvor: B92
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #133 on: October 20, 2010, 06:00:49 pm »

Poseta načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije


19.10.2010

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić sastao se danas u Generalštabu Vojske Srbije sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije generalom armije Nikolajem Makarovim.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

- Sa Rusijom, kao jednim od naših strateških partnera imamo tradicionalno prijateljske odnose i opredeljeni smo za dalji razvoj svestrane saradnje – istakao je general Miletić pozdravljajući goste iz Rusije.

On je podsetio da u poslednjih nekoliko godina razvoj međusobnih vojnih odnosa između Rusije i Srbije nije pratio razvoj odnosa u ostalim oblastima, i izrazio očekivanje da će ova poseta dati novi ton vojnoj saradnji između dveju zemalja i doprineti njihovom čvršćem povezivanju na vojnom planu.

- Interes za unapređivanje bilateralne vojne saradnje vidimo, pre svega, u tradicionalnom prijateljstvu naših naroda koje je potvrđeno tokom istorije. Osim toga, činjenica je da Vojska Srbije raspolaže borbenim sistemima i sredstvima ratne tehnike, pre svega u Vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani, ali i oklopnim jedinicama koja su poreklom sa prostora Rusije, naglasio je general Miletić. On je rekao da potreba za remontom, održavanjem i modernizacijom tih sredstava upućuje na saradnju sa Ruskom Federacijom.

Prema rečima generala Miletića, magistralni pravci buduće saradnje usmereni su na unapređenje odnosa u oblasti obuke i školovanja naših oficira, prvenstveno na komandno-štabnom i generalštabnom nivou usavršavanja. Pored toga, naša vojska zainteresovana je za obuku starešina na diverzantskim, obaveštajno-izviđačkim i kursevima za postupanje u vanrednim situacijama, za koje Ruska Federacija ima razrađen sistem usavršavanja.

Prostora za saradnju, kako je rekao načelnik Generalštaba Vojske Srbije, ima i u zajedničkoj obuci timova specijalnih jedinica u oblasti protivterorističkih, obaveštajno-izviđačkih i padobranskih specijalnosti, ali i u razmeni oficira na vojnim vežbama, kao i u širokom spektru vojnoekonomske saradnje i vojnog zdravstva.

-Narodi Rusije i Srbije neguju duboke istorijske veze, naročito u političkim, kulturnim i naučnim odnosima - istakao je general Makarov dodajući da je poslednju deceniju obeležila pauza u odnosima između Srbije i Rusije što se mora nadoknaditi. Ovu situaciju ilustruje to što je proteklo skoro 10 godina od prethodne posete ruskog načelnika Generalštaba.

Nivo naše vojnotehničke saradnje, prema rečima generala Makarova, nedovoljno je razvijen i treba ga unaprediti. Zajedničko rešavanje postojećih problema doprineće razvijanju odnosa u vojnoj sferi, što je i povod ove posete, naveo je on.

Tokom dana, generali Miletić i Makarov razgovaraće o unapređenju vojne saradnje Srbije i Ruske Federacije, a planirano je da tokom posete ruska delegacija obiđe Specijalnu brigadu Vojske Srbije.

Izvor: Sajt VS


* NGSRusije2010rukovanje.JPG (124.23 KB, 1024x683 - viewed 81 times.)
Logged
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 749« Reply #134 on: October 22, 2010, 10:27:31 pm »

Глобални НАТО опасан по Русију


20.10.2010.


Москва је против приближавања војних инфраструктура НАТО-а границама Русије, између осталог и путем примања нових чланица у западну алијансу[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
(Генерали Милоје Милетић и Николај Макаров врше смотру гардијске јединице Војске Србије)Начелник Генералштаба оружаних снага Русије, генерал армије Николај Макаров није склон медијском експонирању, али је за „Политику” ипак дао први велики интервју.
Шта је приоритет у јачању оружаних снага Русије? Конвенционално наоружање, или нуклеарне снаге одвраћања?

Нуклеарно оружје представља важан фактор уздржавања од било каквих војних сукоба. Због тога развој стратешких нуклеарних снага јесте један од приоритетних праваца изградње оружаних снага. Но, грузијско-јужноосетијски сукоб показао је да постојање нуклеарног наоружања у Русији није било препрека за војно-политичко руководство Грузије да донесе одлуку о оружаном нападу на руске држављане у Јужној Осетији. У таквој ситуацији само су формације и јединице снага опште намене могле да испуне постављени задатак.У којој фази је процес пуне професионализације оружаних снага Русије?


Мишљења смо да је најбоља варијанта имати потпуну војску по уговору. При томе, свесни смо да ОС не могу бити потпуно уговорне, у сваком случају не у догледно време. У Руској армији комбинација служења по уговору и регрутно служење остаје основни принцип. То је и разлог што ћемо сачувати регрутно служење. То ће нам омогућити не само да обезбедимо пуну комплетност ОС, већ да и без додатних трошкова спремамо мобилизационе ресурсе. У професионалце узимамо само оне који су одслужили војни рок и свесно направили избор у корист професионалне војне службе. Таквим војним лицима попуњавају се углавном дужности које одређују борбену способност војних јединица у вези са експлоатацијом сложене и скупе технике.


Како намеравате да „парирате” новој варијанти америчког ракетног штита у Европи или у Средоземљу?

Пажљиво пратимо развој америчког система ПРО у Европи и сматрамо га неадекватним постојећим ракетним претњама. У овом моменту Русија предузима напоре политичког карактера који су усмерени на наговарање америчког руководства и НАТО-а да не повлаче једностране потезе у овој области. Мишљења смо да ће размештање америчких противракетних система у Европи такође послужити као стимуланс између осталог и „трећим” земљама за усавршавање балистичких ракета и њихове војне опреме у циљу постизања могућности за њихово ефикасно превазилажење ПРО, што ће неизбежно довести до трке у ракетном наоружању.


Да ли Русија планира да изгради шест нових носача авиона као основу за шест ударних група?

Израда техничког пројекта перспективног руског носача авиона биће завршена за годину-две. На пројекту ради неколико организација. Број носача авиона неопходан нашој држави одредићемо по добијању резултата спровођења огледно-конструкторског рада, утемељеног у државном програму наоружања, уз узимање у обзир тренутне војно-политичке ситуације и претњи војној безбедности наше државе.


Каква је динамика програма постављања на борбено дежурство комплекса ПВО С-400 и ракета „топољ-М”?

Ракетни комплекс „топољ-М” већ се налази у наоружању Руске армије и користи се у стационарној и мобилној варијанти. Због опасности од балистичких ракета различитих врста од стране низа земаља у интересу обезбеђивања ефикасне ПВО државе и оружаних снага, у наоружање је ушла и зенитна ракета система нове генерације С-400 „тријумф”. Данас задатке борбеног дежурства у противваздушној одбрани Москве и централног индустријског комплекса врше два таква зенитна ракетна комплекса.


Шта можете рећи о предлогу председника Д. А. Медведева у вези са новим системом колективне безбедности у Европи?

Према нашем мишљењу, неопходност стварања новог система колективне безбедности диктирана је неспособношћу НАТО-а, ЕУ, ОЕБС-а да ефикасно реше актуелне проблеме у области безбедности. Предности споразума о европској безбедности, који је предложио председник Русије Д. А. Медведев, у поређењу са постојећом међународноправном базом, следеће су: споразум претпоставља правна ограничења могућности неометаног ширења војних блокова у Европи и на Атлантику, ставља забрану на размештање већих борбених јединица на територији страних држава, фокусира се сагласност учесница да се настави усавршавање постојећег режима контроле наоружања (Споразум о конвенционалном наоружању у Европи, Бечки документ из 1999. о јачању поверења и Споразум о отвореном небу). Принципи утемељени у споразуму дозволиће свакој учесници да наступи у националном својству, независно од припадности некој алијанси. Најважније, овај нацрт међународно обавезујућег документа претпоставља стварање новог система европске безбедности уз непосредно учешће Руске Федерације и њених савезника на обновљеним критеријумима и принципима.


Какво је Ваше виђење будућности НАТО-а и ширења војне алијансе на исток сада када више нема Варшавског пакта?

Руски прилаз у развоју односа са НАТО-ом заснива се на комбинацији доследне заштите националних интереса и конструктивног тражења и развоја оних сфера узајамног деловања, где сарадња може донети реалну корист Русији и НАТО-у.

Успели смо да пређемо компликовани пут од конфронтације до унапређеног дијалога и сарадње у интересу безбедности наших земаља.

Истовремено, војну опасност по Русију представља тежња да се војном потенцијалу НАТО-а доделе глобалне функције и да се војна инфраструктура чланица НАТО-а приближи границама РФ, између осталог и путем примања нових чланица у алијансу. Тиме се објашњава негативан однос Русије према ширењу НАТО-а. Не треба заборавити да је ово питање било један од услова уједињења Немачке. Русија је спремна на развој стварног квалитетног узајамног деловања са НАТО-ом у реаговању на реалне, а не умишљене изазове безбедности. Да ли је и НАТО спреман, показаће време и нова стратеш


Господине генерале, како оцењујете покушај неких западних кругова да ревидирају улогу Совјетског Савеза у победи над фашизмом и нацизмом?

Други светски рат је највеће крвопролиће у 20. веку. Опште је познато да је Совјетски Савез у том рату имао највеће губитке међу цивилним становништвом и да је дао одлучујући допринос у уништењу фашизма и у ослобођењу Европе од нацизма. У СССР-у није било породице из које неко није ратовао, није погинуо на фронту или није умро у заробљеништву.

Данас смо сведоци тога како се предузимају покушаји да се поново напише историја Другог светског рата, да се искриве узроци и извори његовог избијања. Изврће се сама суштина догађаја тог периода. Освајачи се представљају као спасиоци, џелати као патриоте, а ослободиоци малтене као окупатори. Ревидирање доприноса СССР-а победи над фашистичком Немачком реализује се у корист неких држава и политичких група које покушавају да добију одређене дивиденде од тог фалсификовања. Да не би дошло до понављање ужасне трагедије као што је Други светски рат, веома је важно одупирати се извртању историје.

Мирослав Лазански


Izvor:Politika


* generali-foto-FONET.jpg (66.93 KB, 468x283 - viewed 65 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.042 seconds with 23 queries.