PALUBA
December 09, 2022, 05:14:12 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Generalštab Vojske Srbije - aktivnosti  (Read 112526 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #135 on: November 09, 2010, 03:35:54 pm »

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije u Austriji


09.11.2010

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić boravi u zvaničnoj poseti Austriji. U prepodnevnim časovima general Miletić je položio venac na spomenik Neznanom junaku a potom su održani zvanični razgovori dve delegacije

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Dvojica generala razgovarala su o jačanju bilateralnih vojnih odnosa, sa akcentom na obuci i usavršavanju. Zaključeno je da dalje unapređenje i proširenje aktivnosti iz oblasti ABHO ima poseban značaj za obe strane, a dogovoreno je da težište međusobne saradnje u narednom periodu, pored ABHO, bude u oblasti logistike.

General Miletić je potvrdio spremnost za  upućivanje pripadnika MO i VS na različite specijalističke kurseve u vojnoobrazovnim institucijama Austrije, pre svega na one iz oblasti priprema za učešće u multinacionalnim operacijama, logistike i ABHO. Takođe, general Miletić je ponudio da pripadnici austrijskih oružanih snaga, u svojstvu polaznika, ali i u svojstvu predavača, učestvuju na kursevima koji se održavaju u Centru za mirovne operacije GŠ VS, kao i u Centru za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tokom razgovora razmenjena su mišljenja o dostignutom nivou transformacije oružanih snaga dve zemlje. Austrijska strana je istakla svoje angažovanje u mirovnim misijama u kojima učestvuje impozantan broj od oko 1.200 pripadnika, sa težištem angažovanja na Balkanu.

Saradnja sa oružanim snagama Austrije ogleda se i u zajedničkom učešću na vojnim vežbama. Pripadnici VS učestvovaće na međunarodnoj vežbi EURAD 11, kao i na aeromitingu Air Power 11, koji se naredne godine održavaju u Austriji.

Načelnik GŠ VS prisustvovao je promociji knjige "50 godina misija u inostranstvu" i tom prilikom razgovarao sa austrijskim ministrom odbrane, Norbertom Darabosom.

Drugog dana posete general Miletić će posetiti školu ABHO i razgovarati o mogućnosti usavršavanja pripadnika VS u toj školi.

Izvor: Sajt Vojske Srbije


* MileticEntacher2010.jpg (213.99 KB, 1024x731 - viewed 40 times.)

* NeznJunakAustrijaNov2010.jpg (244.3 KB, 1024x731 - viewed 27 times.)
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #136 on: November 19, 2010, 05:13:41 pm »

Seminar o civilno-vojnoj saradnji


19.11.2010

U Centru za mirovne operacije danas je završen „Regionalni kurs o civilno-vojnim odnosima i civilno-vojnoj saradnji“. Kurs koji je trajao pet dana organizovan je u saradnji Odeljenja za civilno-vojnu saradnju (J-9) Generalštaba Vojske Srbije, Ministarstva odbrane Kanade i Ministrstva odbrane Kraljevine Holandije.


Svečanom zatvaranju kursa prisustvovali su državni sekretar MO dr Zoran Jeftić, načelnik Uprave za obuku i doktrinu GŠ VS general-major Petar Ćornakov, načelnik Odeljenja za civilno-vojnu saradnju GŠ VS pukovnik Zvonimir Pešić, direktor kursa Brent Berdsli i diplomatski predstavnici Kanade i Kraljevine Holandije.

Kurs predstavlja nastavak saradnje sa Kanadom i Holandijom u oblasti civilno-vojne saradnje. Cilj seminara bio je da se prikazom civilno-vojnih odnosa u svetu objasni mesto i uloga civilno-vojne saradnje i njen uticaj u realizaciji aktivnosti u mirovnim operacijama.

Seminar pohađaju oficiri i civilni službenici zaposleni u vladinim i drugim institucijama država koje sponzoriše kanadski Program za saradnju u vojnoj obuci. Osim njih seminaru su prisustvovali i pripadnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Ministarstva spoljnih poslova, Fakulteta bezbednosti i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Crvenog krsta Srbije.

Izvor: Sajt Vojske Srbije
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #137 on: November 25, 2010, 06:01:39 pm »

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije obišao jedinice u garnizonu Kraljevo


24.11.2010

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić, danas je, u pratnji komandanta Konene vojske general-potpukovnika Ljubiše Dikovića i komandanta ViPVO brigadnog generala Ranka Živaka, obišao jedinice u garnizonu Kraljevo. Cilj obilaska bilo je sagledavanje stanja operativnih sposobnosti jedinica u tom garnizonu, kao i stepena sanacije objekata od štete nastale usled zemljotresa.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

„Imamo razloga da budemo zadovoljni, jer je prema upravo objavljenim istraživanjima javnog mnjenja, narod Srbije iskazao najveće poverenje u Vojsku Srbije, što je veliko priznanje za sve što smo do sada uradili i obavezuje nas da u tom pravcu nastavimo. Na dobrom smo putu da profesionalizaciju Vojske realizujemo do Nove godine“ – istakao je general-potpukovnik Miletić u Kraljevu.

Načelnik Generalštaba je odao priznanje 2. brigadi Kopnene vojske i ostalim jedinicama u garnizonu Kraljevo za napore koje su učinili tokom saniranja posledica razornog zemljotresa. On je istakao da je to učinjeno uz obavljanje redovnih zadataka, kakvi su na primer izvođenje inžinjerijskih radova na Pešteru.

Tokom boravka u garnizonu Kraljevo, general Miletić je obišao kasarne „Ribnica“ i „Jovan Kursula“ i aerodrom Lađevci. Komandant 2. brigade Kopnene vojske brigadni general Dušan Stojanović upoznao je načelnika Generalštaba sa stanjem objekata koje brigada koristi. Procenjeno je da šteta na tim objektima iznosi 131,4 miliona dinara.

Ukupno 933 pripadnika Vojske Srbije učestvovalo je u otklanjanju posledica zemljotresa u Kraljevu. Formirano je 15 ekipa koje su angažovane na raščišćavanju šuta na kućama u privatnom vlasništvu. Aktivnosti su koordinisane sa Štabom za vanredne situacije, na čiji zahtev je Zavod za javno zdravlje preseljen na bezbednu lokaciju. Vojska Srbije dala je doprinos i u prevozu građevinskog materijala, pa je tako na primer preveženo više od milion crepova. Vojnici su učestvovali u prevozu i podeli paketa humanitarne pomoći, a ugroženim građanima pomogli su i snabdevajući ih vodom iz cisterni.

Načelnik Generalštaba je pokazao posebno zanimanje za pripadnike Vojske koji su pretrpeli oštećenja na kućama u kojima žive. Ukupno 121 pripadnik 2. brigade KoV i 7 pripadnika 98. avijacijske baze pretrpeli su oštećenja na svojim kućama.

Na aerodromu Lađevci načelnika Generalštaba dočekao je komandant 98. avijacijske baze pukovnik Dejan Joksimović. Prema njegovim rečima, šteta od zemljotresa na aerodromu je znatno manja nego u gradu, pa su vazduhoplovci mogli da nastave da izvršavaju svoje redovne zadatke, stavljajući se pritom na raspolaganje za eventualno angažovanje.

Izvor: Sajt Vojske Srbije


* Kraljevo2010prva.JPG (229.42 KB, 1024x681 - viewed 70 times.)
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #138 on: December 10, 2010, 08:21:08 am »

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije primio delegaciju vojnih sportista


09.12.2010

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić, danas je primio delegaciju sportista Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji učestvuju na sportskim takmičenjima u organizaciji Međunarodnog saveta za vojne sportove (CISM).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Delegacija koju je predvodio državni sekretar dr Zoran Jeftić upoznala je načelnika Generalštaba sa sportskim rezultatima ostvarenim u toku 2010. godine, kao i planovima za sledeću godinu.

Izvor: www.vs.rs
 
 


* NGS_9778-1_un2.jpg (206.06 KB, 1024x722 - viewed 96 times.)
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #139 on: December 15, 2010, 07:01:14 pm »

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije primio načelnika Generalštaba Oružanih snaga Republike Češke


15.12.2010

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić primio je danas u kurtoaznu posetu načelnika Generalštaba Oružanih snaga Republike Češke generala Vlastimila Piceka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tokom susreta razmenjene su informacije o organizaciji i zadacima Oružanih snaga Republike Češke i Vojske Srbije, reformi oružanih snaga u dve države i dinamici njihovog sprovođenja.

Zajednički je zaključeno da je saradnja u oblasti odbrane dobra, ali da ima prostora za njeno dalje unapređenje. Po pitanju međusobne vojne saradnje, kao prioritetna oblast budućih zajedničkih aktivnosti prepoznata je oblast atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO), i u tom pravcu će saradnja u narednom periodu biti intenzivirana.

Izvor: www.vs.rs


* NGSCeske15122010.JPG (127.5 KB, 1024x683 - viewed 51 times.)
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #140 on: January 04, 2011, 11:48:14 am »

Načelnik Generalštaba obišao jedinice u Kopnenoj zoni bezbednosti


03.01.2011.


Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, u pratnji komandanata Kopnene vojske general-potpukovnika Ljubiše Dikovića i Treće brigade pukovnika Čedomira Brankovića, obišao je danas bazu „Vrapce“ u Kopnenoj zoni bezbednosti.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tom prilikom sagledao je stanje u sastavu u kome su pripadnici Vojske dočekali Novu godinu, izvršavajući zadatke na administrativnoj liniji prema Kosovu i Metohiji. Čestitajući pripadnicima Treće brigade na bazi „Vrapce“ praznike, načelnik Generalštaba je poželeo da u narednoj godini ne bude incidenata na administrativnoj liniji.

Ocenjujući stanje u Kopnenoj zoni bezbednosti general Miletić je izjavio da je situacija relativno stabilna.

„Imamo stanje koje je mirno, nema vanrednih situacija, ali i dalje imamo određen stepen nepoverenja kod dela stanovništva, usled nasleđa iz prethodnog perioda, gde se do sada u više navrata pokazalo da i najmanji incident u Kopnenoj zoni bezbednosti može izazvati veliku nestabilnost u čitavoj zoni duž administrativne linije prema Kosovu i Metohiji“, rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Tokom obilaska baze „Vrapce“ načelnik Generalštaba posebno se interesovao za statusna pitanja pripadnika jedinice u čijem su sastavu isključivo profesionalni vojnici i starešine.

,,Raduje me što sam u razgovoru sa profesionalnim vojnicima saznao da su zadovoljni što su u jedinicama Vojske Srbije i da nemaju sumnje da su se opredelili za pravi poziv“, istakao je general Miletić.

Za primerno izvršavanje zadataka na bazi „Vrapce“ načelnik Generalštaba nagradio je starijeg vodnika Gorana Stojiceva i desetara Dejana Miljkovića.

Izvor: www.mod.gov.rs


* baza vrapce 2.jpg (160.34 KB, 900x556 - viewed 93 times.)
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #141 on: February 02, 2011, 02:47:49 pm »

Intervju general-potpukovnika Miloja Miletića „Odbrani“


01.02.2011.

Nikada protiv svojih uverenja


U svakoj profesionalnoj vojsci struka jeste ispred i iznad partikularnih i ličnih interesa. To je suština profesionalizma, a kada je reč o suštini – nema kompromisa! Kod nas se često površno i nepravilno shvata pojam demokratske civilne kontrole vojske. To ne znači da je Vojska dozvolila upliv dnevne politike u svoju strukturu. Naprotiv, Vojska Srbije je depolitizovana.

Uspostavljena je, s jedne strane, autonomija vojne profesije u odnosu na političke snage u društvu, a s druge strane stoji činjenica da se Vojska kao institucija ne meša u politiku.

General-potpukovnik Miloje Miletić poznat je i pripadnicima sistema odbrane i široj javnosti kao vrhunski profesionalac, istinski vojnik, čovek struke i neprocenjivog iskustva, koji, već dve godine, obavlja dužnost načelnika Generalštaba. Za to vreme, u dobroj meri, okončana je reforma sastava Vojske Srbije, na drugačijim principima organizovana obuka, a zaživele su i novine kada je reč o opremanju jedinica savremenom borbenom tehnikom...

Promena je mnogo, a o njima, hteli to da priznamo ili ne, svakodnevno sudimo. Nekada s merom, često neodmereno, uvek prema sopstvenim uverenjima. Odmeravajući i godinu za nama i ovu u koju smo tek zakoračili, sa generalom Miletićem razgovarali smo o njegovim uverenjima, stavovima i odlukama. Pitali smo ga koliko često u svakodnevnom radu nije iskren prema sebi, a koliko prema čoveku u uniformi.

Sudeći prema statistici, mladi u Srbiji žele da budu profesionalni vojnici, odnosno da karijeru grade u sistemu odbrane – u prilog tome govore podaci o broju prijavljenih za vojne škole i mesta profesionalnih vojnika u jedinicama, ali i brojke o dosadašnjem odzivu regruta na služenje vojnog roka. Šta skriva statistika? Da li je Vojska Srbije zaista atraktivan poslodavac ili sigurno uhlebljenje pred naletom krize? Ili više od toga?

– Vojska je danas jedan od najvećih poslodavaca u Srbiji. U vreme ekonomske krize, koja nas je zadesila poslednjih godina, zaposlili smo nekoliko hiljada devojaka i mladića, koji su sada profesionalni vojnici. I u 2011. učinićemo isto, a takav trend nastavićemo i u budućnosti. Nažalost, problemi zapošljavanja u našoj zemlji traju mnogo duže od svetske krize. To je, sasvim sigurno, uticalo da mnogi građani Srbije razmišljaju o zaposlenju u srpskoj vojsci, ali nije bilo presudno. Mladim ljudima se u Vojsci pruža prilika da dobiju odgovoran posao, siguran lični dohodak, socijalnu i zdravstvenu zaštitu za sebe i porodicu, ali i vrhunsko osposobljavanje za dužnosti, neprekidno usavršavanje i napredovanje u službi prema sposobnostima i ambicijama. Oni su tu šansu prepoznali.

U proteklom vremenu često se isticalo da će se profesionalizacijom naše vojske stvoriti savremen odbrambeni sistem zemlje. Danas je Vojska Srbije profesionalna…

– Reč je, pre svega, o efikasnosti. Tokom istorije nastajali su različiti oblici vojne organizacije, koji su se uvek prema kriterijumu efikasnosti smenjivali. Profesionalni vojnici su bolje obučeni i spremniji za izvršavanje zadataka, jer je to njihovo profesionalno opredeljenje, poziv. U njih se više ulaže, njihova obuka je neprekidna i mora da prati savremene tokove. Oni godinama ostaju u vojsci tako da se uloženo vraća višestruko. Redovno služenje vojnog roka imalo je samo jednu prednost – masovnost. U uslovima savremenih bezbednosnih izazova i upotrebe modernog naoružanja, kvalitet daleko prevazilazi kvantitet. Nastupilo je vreme profesionalnih vojski, što potvrđuju i zemlje u okruženju i savremene armije sveta.

Istraživanja javnog mnjenja pokazala su da građani Srbije najviše veruju Vojsci. Zašto?

– Mi vojnici ne odmeravamo postupke prema utisku koji će oni ostaviti na javnost, nego se trudimo da profesionalno, u skladu s Ustavom i zakonima naše zemlje, izvršimo misije i zadatke. Nedavno istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da to građani Srbije cene. Poslednjih godina uspeli smo da sprečimo događaje koji narušavaju ugled Vojske i vojne profesije, i da pokažemo naše istinske kvalitete i vrednosti.

Odlazak u mirovne misije jeste prilika se steknu iskustva u međunarodnom okruženju, usavršava na profesionalnom i ličnom planu. Jesu li to jedini razlozi zbog kojih se naše starešine odlučuju za „plave šlemove“?

– Postoji više razloga zbog kojih se pripadnici Vojske Srbije opredeljuju za učešće u multinacionalnim operacijama. Slažem se da je to prilika da se dodatno osposobe za rad u međunarodnom okruženju i steknu iskustva s terena, što istovremeno koristi i njima i Vojsci. Takođe, učešćem u multinacionalnim operacijama mi pružamo pomoć onima kojima je neophodna. Naši lekari u misijama u Kongu i Čadu, na primer, spasili su mnoge živote. Dakle, uz profesionalne postoje i humani motivi. Učešće u međunarodnim operacijama je i prilika da se zaradi novac. To je, naravno, značajan motiv. Veliko je interesovanje naših pripadnika za odlazak u misije, a može se očekivati da će biti i veće kada se neki od sadašnjih učesnika vrate s dovoljnom zaradom da mogu sagraditi sebi kuću ili kupiti prestižna kola. Slična su iskustva i vojski iz ostalih zemalja.

Više puta se govorilo da će baza „Jug“ postati regionalni centar za obučavanje vojnika koji odlaze u mirovne misije.

– To jeste perspektiva Baze. Planirali smo da „Jug“ postane vodeći poligon za obuku jedinica deklarisanih za učešće u multinacionalnim operacijama. Za početak, u njoj ćemo obučavati naše jedinice, a kasnije, u saradnji sa partnerima iz sveta, formirati regionalni centar. Treba da proširimo njene kapacitete i sadržaje obuke tako da se oni ne podudaraju sa sličnim centrima u okruženju. Pre svega, mislim na centar za obuku u Bosni i Hercegovini „Butmir“ i na mogućnosti koje pruža poligon „Krivolak“ u Republici Makedoniji. Za ostvarivanje ovog cilja dragocena su nam iskustva i pomoć partnera, najpre Nacionalne garde Ohaja. Biće to zajednički projekat u koji će naši partneri uložiti znatna materijalna sredstva.

Hoće li, konačno, 28.000 pripadnika Vojske, koliko bi profesionalaca Srbija trebalo da broji, dobiti uniformu koja nije samo više puta preoznačena uniforma JNA? Da li je sadašnja uniforma, njen izgled i kvalitet, razlog što mnogi oficiri i podoficiri ne gledaju blagonaklono na najavu da u uniformi dolaze na posao i odlaze s posla?

– Verujem u narodnu izreku da odelo ne čini čoveka. Kada imate raskorak između potreba i mogućnosti, a mi smo već duži period u takvoj situaciji, onda morate da pravite kompromise i da se opredeljujete za prioritete. Ukoliko ne možete da rešite sve, opredeljujete se za ono što vam je najznačajnije. Naš trenutni prioritet jeste da obezbedimo dovoljan broj terensko-ratne uniforme, maskirne uniforme M-10, za sve profesionalne pripadnike Vojske. Reč je o modelu uniforme koji je po kvalitetu, zaštitnim svojstvima i digitalnoj šari, ali i po kroju i izgledu, u istom rangu sa uniformama koju koriste najsavremenije armije sveta.

Da bismo promenili službenu i svečanu uniformu potrebna su znatna novčana sredstva, a to u ovom trenutku nemamo. S druge strane, postojeća uniforma zadovoljava potrebe. Postoje praktični razlozi za „neblagonaklono gledanje“ na obavezu da starešine dolaze na posao u uniformi, kao što su putovanje iz udaljenih mesta, korišćenje gradskog prevoza, obavljanje privatnih poslova posle radnog vremena. Ljudi se u takvim situacijama komotnije osećaju u civilnoj odeći.

Imaju li žene zaista odgovarajuće mesto i ulogu u Vojsci ili je i ona isključivo „u pantalonama“?

– Vojni poziv je dugo bio rezervisan samo za muškarce. Razvojem svesti o ravnopravnosti polova takvo shvatanje vojne profesije bitno je izmenjeno. Pružili smo priliku ženama u Srbiji da postanu pripadnice Vojske, što se pokazalo kao dobra odluka. Dobili smo odlične profesionalne vojnike, kadetkinje Vojne akademije, podoficire, oficire, pilote... Među ženama u Vojsci Srbije danas ima 17 oficira, 33 podoficira, više od 820 profesionalnih vojnika i oko 1.100 civilnih lica. To je nešto manje od osam procenata u odnosu na ukupan broj profesionalnih pripadnika Vojske. Valja istaći da su žene ravnopravne sa kolegama na poligonima, u streljanama i u Kopnenoj zoni bezbednosti.
 
Takođe, ravnopravne su i kada je reč o napredovanju u službi. Za sistem nije važno kog pola je onaj koji napreduje, već da napreduje u skladu s svojim kompetencijama. Treba imati na umu da su dame na vojničkim, podoficirskim i oficirskim dužnostima u većem broju tek od skoro prisutne u našoj vojsci. Pitanje je vremena kada ćemo imati i prvu damu s generalskim epoletama. Procenat žena u Vojsci Srbije je nešto niži u odnosu na najsavremenije armije sveta, u kojima je on do 20 odsto, ali očekujem da ćemo za godinu ili dve dostići taj nivo. Broj žena je veći u vazduhoplovnim jedinicama i mornarici u odnosu na kopnenu vojsku. S obzirom na to što nemamo mornaricu, realno je očekivati da broj žena u Vojsci Srbije bude od 12 do 15 odsto.

Šta treba da se promeni kada je reč o fizičkoj obuci i psihofizičkoj spremnosti vojnih profesionalaca?

– Potreban nam je motivisan, obučen i psihofizički spreman profesionalni vojnik, sposoban da savlada sve potencijalne prepreke i efikasno izvrši zadatak. Sasvim je jasno da profesionalni pripadnici Vojske Srbije moraju da budu natprosečno psihofizički pripremljeni. To znači da moramo da primenimo oštre kriterijume psihološke selekcije i poboljšamo psihološku pripremu kadra, te da dosledno radimo na podizanju fizičkih sposobnosti.
Evidentno je da su mere koje smo preduzeli na podizanju fizičkih sposobnosti postigle željeni efekat. Rezultati provera fizičkih sposobnosti sprovedenih u 2010. pokazuju da je nivo fizičkih sposobnosti naših pripadnika povećan za 20 odsto. Još nismo zadovoljni rezultatima jer nam je cilj da svi profesionalci, bez obzira na godine, čin i dužnost koju obavljaju, dostignu propisane standarde fizičkih sposobnosti.
 
Krajem 2010. započeli smo izradu novog Uputstva za fizičku obuku u Vojsci Srbije, čije usvajanje očekujemo u prvom kvartalu ove godine. Ono predviđa da pored starosnih kategorija naših pripadnika, imamo i tri grupe prema kriterijumu pripadnosti formacijskom mestu u organizacijsko-formacijskoj strukturi – za lica koja obavljaju dužnosti u bataljonu i njemu ravnim jedinicama, za one koji rade u brigadi i jedinicama tog ranga, te za starešine koje su raspoređene u komande operativnog nivoa, Generalštab i Ministarstvo odbrane. Uz to, ocena fizičkih sposobnosti profesionalnih pripadnika biće deo ocene operativnih sposobnosti jedinice, a ulazi i u službenu ocenu svakog pojedinca.

Kako će se nadalje odvijati, sertifikovati i vrednovati obuka oficira, podoficira i profesionalnih vojnika?
 
– Obuka oficira, podoficira i profesionalnih vojnika realizovaće se tokom individualne i kolektivne obuke, ali i prilikom obuke komandi. Nastaviće se obuka profesionalnih pripadnika Vojske na karijernim, specijalističkim i funkcionalnim usavršavanjima, u zemlji i inostranstvu. Treba imati na umu da je stručno usavršavanje proces koji traje do završetka profesionalne karijere.

Za pripadnike Vojske najznačajnije su vežbe, posebno one na kojima se štabni rad integriše s izlaskom jedinica na poligone, a odluke proveravaju na terenu. Sertifikovanje i vrednovanje obuke imaće dva pravca. Prvo, obučenost će se sertifikovati posle završetka različitih oblika individualne obuke i usavršavanja. Drugo, vrednovaće se individualni zadaci koje oficiri, podoficiri i profesionalni vojnici izvršavaju prilikom realizacije kolektivnih zadataka jedinice, u okviru dodeljenih misija. To znači da će se oni neprekidno ocenjivati, svakodnevno, na svim zajedničkim i individualnim aktivnostima. Vrednovanje individualne obuke i individualnih zadataka u kolektivnoj obuci treba da bude sastavni deo ocene profesionalnih vojnih lica. Naša osnovna ideja jeste da se rad što realnije ocenjuje i da bitno utiče na karijeru vojnih profesionalaca.


Nedavno ste izjavili da će pripadnicima Vojske biti motiv više za predano i odgovorno izvršavanje postavljenih zadataka u 2011. to što imaju veliko poverenje građana Srbije. Smatrate li da su danas profesionalnom vojniku dodatni motivi za korektno obavljanje posla isključivo veća plata, bolji uslovi rada, korišćenje savremene borbene tehnike i opreme?

– Rekao sam da je to obaveza više, a ne motiv. Standard pripadnika Vojske jeste veoma važan. Jedan od naših dugoročnih ciljeva jeste povećanje standarda. Ipak, nije realno očekivati znatno veća primanja pre ekonomskog oporavka zemlje. To moramo da prihvatimo kao realnost. Svesni smo i činjenice da je u poslednje dve godine opao standard. Mi i u tome delimo sudbinu građana Srbije. Uveren sam da će pripadnici Vojske Srbije, kao i do sada, odgovorno izvršavati dužnosti. To smo potvrdili više puta i tokom istorije. Naš je odnos prema zadacima i poslu više pitanje časti i profesionalne etike, a manje finansijske računice.

Mnoge starešine nezadovoljne su materijalnim statusom, postojećim modelom rešavanja stambenih pitanja, rečju lošom egzistencijalnom svakodnevicom, onim što u svakoj modernoj vojsci nije i ne sme da bude preokupacija vojnika.
 
– To su problemi s kojima se menadžment Ministarstva odbrane i rukovodeće starešine Generalštaba susreću u svakodnevnom radu. Verujem da je to prisutno kod ljudi u Ministarstvu koji se mnogo više bave problemima materijalnog statusa pripadnika sistema odbrane. Neprekidno pokušavamo da nađemo rešenja koja bi vodila poboljšanju materijalnog položaja naših pripadnika. Očekujemo de će ekonomski napredak, ukoliko ga donese ova godina, uticati na poboljšanje standarda. Ne očekujem da će se aktuelna ekonomska situacija odraziti na odnos naših ljudi prema izvršavanju zadataka. To se nikada nije dogodilo. Uspesi koje naš sistem ostvaruje pokazuju kakav je naš odnos prema radu i potvrđuju naše jedinstvo.

Poslednja generacija vojnika na redovnom služenju vojnog roka položila je nedavno svečanu zakletvu – zaklela se na vernost i odanost otadžbini. Pamtite li Vašu zakletvu? Šta se od tada promenilo u društvenom, vrednosnom i kulturnom obrascu pa su mladi u Srbiji s olakšanjem dočekali nedavno ukidanje obaveznog služenja vojnog roka?

– Polaganje vojničke zakletve je nezaboravan događaj za svakog čoveka, posebno za nas koji smo odabrali da radni vek provedemo u uniformi. Položio sam zakletvu u jesen 1972. u Beogradu, kao pitomac prve godine Vojne akademije. Od tada su se više puta promenile reči vojničke zakletve, ali i uslovi i ambijent, uniforma, država... Mnogo toga se promenilo u meri u kojoj se naše društvo menjalo i razvijalo.
 
Na polaganju zakletve decembarske generacije razgovarao sam sa mnogo vojnika. Svi su znali da su poslednja generacija koja ima obavezu da služi vojni rok. Ipak su svojom voljom bili u tom stroju. U našoj zemlji mladići su se uvek ponosili time što služe vojni rok. Vojska je za njih bila sredina u kojoj su, često prvi put van roditeljskog doma, preuzimali obaveze, osamostaljivali se, upoznavali ljude iz različitih krajeva zemlje, sticali prijateljstva... S takvim iskustvima, iz vojske su izlazili zreliji, sposobniji da prihvate izazove koji su ih čekali u životu. Ne delim mišljenje da su svi mladi s olakšanjem dočekali ukidanje obaveze služenja vojnog roka. Siguran sam da ćemo još prisustvovati brojnim vojničkim zakletvama u Srbiji.

Artiljerac ste, završili ste najviše vojne škole, obavljali dužnosti od komandirskih do najodgovornijih. Koliko su Vam zahtevi struke u svakodnevnom radu i odlučivanju vodilja u odnosu na različite interese – najpre dnevnopolitičke na koje ni Vojska nije imuna jer je deo društva, a potom i Vaša najintimnija vrednosna, etička uverenja? Koliko često, u takvim okolnostima, niste iskreni prema sebi, koliko prema čoveku u uniformi? Postoji li u tome neka veština pogodnog ograničavanja?

– U svakoj profesionalnoj vojsci struka je ispred i iznad partikularnih i ličnih interesa. To je suština profesionalizma, a kada je reč o suštini – nema kompromisa! Kod nas se često površno i nepravilno shvata pojam demokratske civilne kontrole vojske. To ne znači da je Vojska dozvolila upliv dnevne politike u svoju strukturu. Naprotiv, Vojska Srbije jeste depolitizovana. Uspostavljena je, s jedne strane, autonomija vojne profesije u odnosu na političke snage u društvu, a s druge strane, činjenica je da se Vojska kao institucija ne meša u politiku. Pitanje demokratske civilne kontrole jeste, pre svega, pitanje prihvatanja sistema vrednosti koji važe u demokratskom društvu. Nikada ne radim protiv svojih uverenja. Do sada nisam bio u situaciji da trpim bilo kakve pritiske.

Imate li uzore? S kakvim nasleđem ste se suočili kada ste postavljeni za načelnika Generalštaba, a šta ćete ostaviti kao zalog naslednicima? Po čemu ćete ostati prepoznatljivi?

– Nemam uzore, to je za mlađe ljude. U nekim situacijama se zapitam šta bi neko od mojih prethodnika uradio... Neretko pomislim i na vojvodu Živojina Mišića. To je neizbrisiv trag u srpskoj istoriji... Pre ove dužnosti bio sam zamenik načelnika Generalštaba, tako da sam u potpunosti poznavao stanje u Vojsci Srbije. Već tada je Vojska bila na reformskom putu. Nisam opterećen time po čemu ću biti upamćen, ali verovatno će negde ostati zapisano da je u ovo vreme naša vojska profesionalizovana.

Ko je Miloje Miletić kada skine uniformu, čemu se raduje, nada, čega se pribojava? U šta veruje? Kako se bori u sadašnjim, pomalo smutnim vremenima?

– Ne razlikujem se mnogo od ostalih kolega. Običan sam čovek koji pokušava da svaki slobodan trenutak provede s porodicom. Najviše se radujem uspesima naših sportista – tenisera, odbojkaša i vaterpolista. Radujem se pobedama „Partizana“, ali i pobedama svih naših klubova na međunarodnoj sceni. Verujem da je Srbija na pravom putu, da ćemo uskoro izaći iz krize, verujem u evropsku perspektivu naše zemlje i da će svim građanima biti bolje.

U šta treba da investiramo 2011. godine? Jesu li to višenamenski borbeni avion, savremeni sistemi protivvazduhoplovne odbrane, ljudi...? Da li nam je najvažnija odbrana neba? Vojnik pešadije za 21. vek?

– Značajno je, najpre, izbeći brojne nabavke malih količina raznovrsnih sredstava. Treba sagledati realne potrebe, rangirati projekte prema prioritetima i ostvarivati ih, jedan po jedan, u skladu s mogućnostima. U toku 2011. opremaćemo jedinice Kopnene vojske po „Modelu opremanja vojnika pešadije M21“, nabavićemo školske avione za početnu obuku pilota – „lasta“, sistem za elektronsko izviđanje, telekomunikacijska sredstva i započeti opremanje jedinica terenskim vozilima. Opremanje Vojske Srbije složenim borbenim sistemima, kao što su sistemi u Vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani, definisano je „Dugoročnim planom razvoja Vojske“. Očekujemo da će Narodna skupština ove godine usvojiti plan i da će nadležne državne institucije utvrditi konkretne aranžmane nabavke i njihovo finansiranje.

Koji zadaci još očekuju Vojsku da bi dostigla potreban nivo interoperabilnosti s partnerskim armijama? Koliku meru različitosti ipak moramo zadržati kada je reč o uključivanju u evroatlantske bezbednosne integracije?

– Dostizanje interoperabilnosti je razvojni i neprekidan proces. Očekuje nas nastavak implementacije koncepta operativnih sposobnosti, sistema odbrambenog planiranja, programiranja i budžetiranja, zatim, opremanje savremenim naoružanjem i vojnom opremom, razvoj uspostavljenog modela obuke i izučavanje stranih jezika. Izgradnja sposobnosti deklarisanih jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama daće konkretan doprinos dostizanju i održavanju interoperabilnosti Vojske Srbije u celini sa snagama partnerskih zemalja. Bez obzira na celokupan proces razvoja i dostizanja interoperabilnosti, ono što našu vojsku čini Vojskom Srbije i dalje će ostati naša prepoznatljiva odrednica – sačuvaćemo ono što je deo naše tradicije.

Šta Vam je do sada u profesionalnoj karijeri bilo najteže da odlučite, zaboravite...?

– Posebno težak period za našu vojsku bio je od 1990. do 2000. godine. Tada sam bio komandant diviziona, zatim artiljerijske i motorizovane brigade. To vreme, u kome su se odvijali ratovi i menjale države, donosile teške odluke, bilo je najteže vreme u našoj novijoj istoriji. Bilo je tada mnogo teških trenutaka, ali smo ih prevazilazili u skladu s našom profesijom. Bez obzira na sve, nikada nisam donosio odluke iza kojih i danas ne bih mogao da stanem. Bilo je trenutaka koje, svakako, treba zaboraviti i kojih ne želim da se sećam...

Vladimir POČUČ
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #142 on: February 10, 2011, 02:20:53 pm »

Intervju načelnika Generalštaba VS za "Večernje novosti"


10.02.2011.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić o završetku profesionalizacije, ulasku u NATO, odbrambenoj moći zemlje. Ostajemo vojno neutralni

Vojska Srbije neće se pridružiti zahtevima prosvetara, zdravstva i policije za povećanjem zarada. Prosečna primanja u VS su nešto ispod 40.000 dinara i rado bismo primali veće plate, kada bi Vlada mogla da nam izađe u susret. Ali, nažalost, znamo da to u ovom trenutku nije moguće. Uostalom, Vojska nema prava na štrajk.

Ovo, u intervjuu za ”Novosti”, kaže načelnik GŠ, general-potpukovnik Miloje Miletić, i poručuje da ne postoji opasnost da Vojska bude zloupotrebljena u političke svrhe.

- Vojska je u potpunosti depolitizovana, njena upotreba je jasno definisana zakonom i, od kada su počele opsežne reforme sistema odbrane, ona nijednom nije upala u zamku političkih potkusurivanja između pojedinih partija, bez obzira na to da li su na vlasti ili u opoziciji. Takođe, profesionalni pripadnici VS ne mogu da budu članovi nijedne stranke.

Poslednja klasa regruta je krajem prošle godine položila zakletvu, da li je to i formalno tačka završetka reforme VS?

- Profesionalizacijom je završen najznačajniji deo posla, ali time nije završena reforma i modernizacija Vojske. Mnogo rada nam još predstoji, pogotovo kada je reč o obuci i opremanju vojske savremenim naoružanjem.

Hoće li biti dovoljno novca u budžetu?

- Novca nikad nema dovoljno, ali ćemo se truditi da ono što imamo iskoristimo najbolje što možemo. Važno je da je VS, u ovo vreme krize, jedan od najvećih poslodavaca u zemlji. Zaposlili smo veliki broj mladih ljudi, koji su dobili priliku ne samo da obezbede egzistenciju, već i da napreduju.

Znaju li se već finansijski efekti sprovedene profesionalizacije?

- U početku je potrebno više uložiti u profesionalnu vojsku, ali se na duži rok postižu značajne uštede. Profesionalni vojnik je efikasniji, obučeniji, motivisaniji...

Može li ukidanje obaveznog služenja vojnog roka na bilo koji način da ugrozi bezbednost zemlje?

- Ne. Nismo mi prva zemlja koja je uvela profesionalnu vojsku i nijednoj nije ugrožena bezbednost. Profesionalna vojska je mnogo spremnija da odgovori na sve izazove i pretnje.

Šta je u ovom trenutku najveća pretnja bezbednosti Srbije?

- I dalje jednostrano proglašena nezavisnost KiM. To je najveći bezbednosti izazov u celom regionu, jer je prostor KiM snažno uporište organizovanog kriminala.

A situacija na jugu Srbije i Sandžaku?

- Naše analize pokazuju da u ovom trenutku nema razloga za zabrinutost i da je situacija u ovim krajevima stabilna. Svesni smo da je stanje u ovim oblastima ponekad veoma osetljivo i na granici incidenta, ali to je, pre svega, izazvano lošom ekonomskom situacijom građana koji tamo žive.

Da li VS na bilo koji način sarađuje sa Euleksom i hoćete li se uključiti u istragu o trgovini organima?

- Učešće u takvim istragama nije u našoj nadležnosti. Takođe, VS nema institucionalizovanu saradnju sa Euleksom. Za nas je Kfor i dalje vrhovni bezbednosni autoritet na KiM, kako je i definisano Rezolucijom 1244. Predstavnici Euleksa mogu da prisustvuju našim sastancima sa predstavnicima Kfora, u sastavu te delegacije, ali bez mogućnosti odlučivanja.

Kakvi su budući planovi Kfora kada je reč o broju njihovih pripadnika na Kosovu?

- Naša saradnja sa Kforom je izuzetno dobra, sve je manje spornih pitanja i ekscesnih situacija na administrativnoj liniji i u KZB. Odluka NATO da se smanjuju snage Kfora na KiM nije nas obradovala, ne podržavamo je, smatramo da se za to nisu stekli uslovi i da je situacija u pokrajini i dalje takva da zahteva prisustvo značajnih snaga bezbednosti. Oni nas uveravaju da će sve naredne odluke u vezi sa smanjenjem biti rezultat detaljnih procena bezbednosne situacije.


Teško prodati generalštab

Kakvi su planovi u narednom periodu, kada je reč o ustupanju vojnih objekata za izgradnju stanova?

- Ideja je da se vojne nepokretnosti koje nisu perspektivne za funkcionisanje vojske prodaju, a da se dobijena sredstva iskoriste za reformu sistema odbrane, ne samo za izgradnju vojnih stanova. Problem je što smo ušli u krizu i ti objekti se više ne mogu prodati, jer nema dovoljno interesenata. I sudbina zgrade Generalštaba pogođene u NATO bombardovanju i dalje je neizvesna. Teško da se sada može pronaći neki investitor.

Nedavno ste bili na sastanku Vojnog komiteta NATO u Briselu, a naša kancelarija pri Alijansi konačno je postala operativna... Da li smo bliži ovom vojnom savezu?

- Otvaranjem misije Srbije u Briselu, koja je samo delom vojna, nismo ni bliži ni dalji Alijansi, ali su nam dostupnije važne informacije, korisni programi, lakša je saradnja sa partnerima, od čega možemo samo imati koristi.

Postoji li pritisak velikih zapadnih država da uđemo u NATO?

- Ne, nema nikakvih pritisaka, naš stav da ostanemo vojno neutralni se potpuno uvažava.

Može li uz tu politiku neutralnosti naša vojska da zadrži lidersku poziciju u regionu?

- Srbija može da ostane vojno neutralna, ali ne može da ostane izvan svih bezbednosnih tokova. Niko nije ni dovoljno velik ni dovoljno snažan da bi sve probleme mogao sam da rešava. Svima su potrebni partneri, ali to ne znači da morate da budete član neke vojne alijanse. Ali, ako želimo da budemo deo kolektivnog sistema bezbednosti ili da se bar približimo tim inicijativama, moramo da pronađemo model saradnje. Mi ne pretendujemo da budemo lider u regionu, ali, sudeći po našim kapacitetima, mi to jesmo.

Mislite li da su aktivnosti VS u okviru ”Partnerstva za mir” dovoljne?

- Svakako da je naš interes da ta saradnja bude snažnija i raznovrsnija, ali ona je uslovljena ekonomskim mogućnostima. Zasada najveći deo troškova tih aktivnosti snose naši partneri, a najčešće sarađujemo u oblasti školovanja, obuci kadrova, zajedničkim vežbama, modernizaciji naoružanja i vojne opreme.


Vojni samit u junu u Beogradu

Koji je značaj konferencije strateških vojnih partnera, koja će se u junu održati u Beogradu?

- U Srbiju tada dolaze predstavnici više od 60 država sveta, sa svih kontinenata. Na skupu će učestvovati načelnici GŠ ili delegacije visokog nivoa zemalja članica NATO, PZM, Mediteranskog dijaloga, Istanbulske inicijative, i odabranih kontakt-zemalja. To je svojevrsno priznanje za reforme koje smo sproveli i potvrda da smo širom sveta prepoznati kao poželjan i pouzdan partner.

Često vam se zamera što VS ima mnogo bolju saradnju sa američkim odbrambenim snagama, nego sa ruskom vojskom...

- To nije tačno. Za nas je saradnja sa Oružanim snagama Ruske Federacije podjednako značajna kao i saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja. Nijednoj od tih saradnji ne dajemo primat. Sa SAD uglavnom sarađujemo u oblasti školovanja kadrova, a sa Rusijom na remontu i modernizaciji naše ratne tehnike. Prilikom posete načelnika GŠ Rusije dogovorili smo unapređenje saradnje i u oblastima školovanja, obuke, specijalnih jedinica i razmene manjih timova.

U kojim sve međunarodnim mirovnim misijama trenutno učestvuju pripadnici VS?

- Trenutno 27 naših pripadnika učestvuje u pet misija - u Liberiji, Obali Slonovače, Kongu, Libanu i na Kipru. Donedavno smo bili i u Čadu, Burundiju i Istočnom Timoru. U planu je da se do kraja godine uključimo u neke od misija EU, a prva će najverovatnije biti u Somaliji.


"Jug" centar

Najavili ste mogućnost da baza ”Jug”, kraj Bujanovca, postane regionalni centar za mirovne operacije...

- Planirali smo da ”Jug” postane vodeći poligon za obuku jedinica deklarisanih za učešće u multinacionalnim operacijama. Tu bi se, u početku, obučavala naša vojska, a kasnije bi se, u saradnji sa partnerima iz sveta, formirao regionalni centar.

Danijela Milinković
Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 814


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #143 on: March 02, 2011, 12:52:31 pm »

BEOGRAD - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić izjavio je posle sastanka sa načelnikom Generalštaba Kopnene vojske Oružanih snaga Velike Britanije generalom Piterom Volom da postoji prostor za unapređenje i do sada dobre bilateralne vojne saradnje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Miletić je istakao da je za Vojsku Srbije posebno značajna razmena iskustava u učešću u mirovnim operacijama obzirom da Vojska Britanije u toj oblasti ima niz aktivnosti širom sveta.
On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim kolegom dodao da će oblast školovanja i usavršavanja srpskih oficira u britanskim vojnim ustanovama biti, takođe, jedna od aktivnosti buduće saradnje.

Miletić je dodao i da je osam oficira Vojske Srbije završilo britanski kraljevski koledž, a njih trojica Komandno štabno usavršavanje u Velikoj Britaniji.
On je podsetio da je Velika Britanija jedan od najvećih donatora za učenje engleskog jezika u srpskom sistemu odbrane i da je i kroz te aktivnosti podržala reformu i modernizaciju Vojske Srbije.

"General Vol se posebno interesovao za rad regionalnog centra Atomsko biološko hemijske odbrane (ABHO) u Kruševcu kao i za mogućnost uspostavljanja saradnje", naveo je Miletić.
Prema njegovim rečima, tema razgovora bila je i mogućnost posete britanskih oficira centru ABHO kao i razmena iskustava i kadrova u toj oblasti.

Vol je podržao učešće pripadnika srpskog sistema odbrane u mirovnim misijama ističući da "Vojska Srbije ima pozitivnu ulogu kroz učešće u mirovnim misijama širom sveta".
On je istakao da je tema razgovora sa srpskim kolegom bila i stabilnost u regionu kao i razmena iskustava i realizacija niza zajedničkih projekata.

"Moramo raditi zajedno i učiti jedni od drugih", rekao je načelnik Generalštaba Kopnene vojske Oružanih snaga Velike Britanije ocenivši posetu srpskim kolegama kao, u tom kontekstu veoma ohrabrujuću.

Vol će tokom dana posetiti Vojnu akademiju, a sastaće se i sa ministrom odbrane Srbije Draganom Šutanovcem.

Izvor: Agencija Tanjug


* 01 vojska.jpg (12.73 KB, 350x232 - viewed 90 times.)
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #144 on: April 15, 2011, 03:00:47 pm »

Poseta stranih vojnih predstavnika bazi „Jug“


14.04.2011.

U organizaciji Uprave za međunarodnu vojnu saradnju i Generalštaba Vojske Srbije, a u okviru redovnih godišnjih aktivnosti, strani vojni predstavnici akreditovani u Beogradu posetili su bazu „Jug“ u Bujanovcu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Gosti su tokom posete informisani o nameni baze, njenoj strukturi, zadacima i planovima u narednom periodu.

Na kraju dvodnevnog boravka na jugu Srbije, gosti su posetili i manastir Prohor Pčinjski.


Izvor: www.mod.gov.rs


* 1404_9288.JPG (153.5 KB, 1024x681 - viewed 72 times.)

* 1404_9109.jpg (102.55 KB, 1024x682 - viewed 64 times.)
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #145 on: April 28, 2011, 02:00:22 pm »

Delegacija Vojske Srbije u poseti Bugarskoj


28.04.2011.

Delegacija Vojske Srbije predvođena zamenikom načelnika GŠ VS, general-majorom Milanom Bjelicom, boravi u zvaničnoj poseti Republici Bugarskoj.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tokom jučerašnjeg dana, general Bjelica razgovarao je sa svojim kolegom, viceadmiralom Minkom Kavaldžievim, koji ga je informisao o reformskim procesima u Oružanim snagama Bugarske i planovima za naredni period, kao i o učešću pripadnika bugarske armije u multinacionalnim operacijama.

Posebna pažnja posvećena je bilateralnim vojnim odnosima i aktivnostima koje su već dogovorene za tekuću godinu ali i onim koje bi mogle biti realizovane u narednom periodu.

Obostrano je zaključeno da je vojna saradnja vrlo dobra imajući u vidu kvantitet i kvalitet aktivnosti, ali i da učešće na vojnim  vežbama i zajednička obuka imaju posebno mesto jer se radi o oblastima koje su od primarnog značaja za obe strane. Izražena je spremnost da se ove aktivnosti, kao i celokupna vojna saradnja, intenziviraju i unapređuju i u narednom periodu. Inače, pripadnici Vojske Srbije učestvovaće ove godine u dve vojne vežbe u Bugarskoj - „Marines 2011“ i „Energy flame“.

Zajedničko gađanje jedinica za protivvazduhoplovna dejstva Vojske Srbije i OS Bugarske na poligonu „Šabla“ u Bugraskoj, koje je prvi put realizovano septembra meseca prošle godine, planirano je i za ovu godinu. Dvojica generala dala su punu podršku svim aktivnosima na pripremi i realizaciji gađanja.

General Bjelica imao je susret i s načelnikom Generalštaba OS Bugarske, general-potpukovnikom Simeonom Simeonovim. Tokom razgovora istaknuto je da vojna saradnja ima kontinuiran pozitivan trend te da veliki broj zajedničkih aktivnosti omogućava unapređenje interoperatibilnosti i bolje međusobno razumevanje pripadnika dveju vojski. Izraženo je uverenje da će se takav trend nastaviti i ubuduće.

Delegacija Vojske Srbije posetila je i 68. brigadu za specijalne operacije gde je, osim upoznavanja sa informacijama o istorijatu i strukturi brigade, prisustvovala i prikazu sposobnsoti ove jedinice. Za goste iz Srbije upriličen je i obilazak vazduhoplovne baze „Graf Ignatievo“.

U nastavku posete delegacija Vojske Srbije posetiće Centar za obuku „Čaralica“ i Odbrambeni koledž „Rakovski“.


Izvor: www.vs.rs


* e7657d2c-c2b8-102e-9d5d-000c29270931.jpg (139.89 KB, 800x603 - viewed 83 times.)
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #146 on: May 04, 2011, 12:52:02 pm »

Intervju načelnika Generalštaba Vojske Srbije listu "Politika"


03.05.2011.

Saradnju s Hagom ne vidim kao kamen spoticanja, već kao pitanje na kome će se pokazati da Srbija sa Evropom deli iste vrednosti

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

„Bio sam nedavno u Prištini, Prizrenu i Gračanici. Bila je to za mene emotivna poseta, posebno manastiru u Gračanici gde je igumanija zaplakala kada je posle 12 godina videla srpskog vojnika”, otkriva u razgovoru za „Politiku” general Miloje Miletić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije. Putovanje prvog čoveka VS organizovano je prilikom redovnog sastanka s komandantom Kfora Erhardom Bilerom, održanog u diskreciji kada su u pitanju mediji.

General Miletić nerado govori o svojim ratnim iskustvima, iako ga sećanja vezuju baš za Kosovo i Metohiju. Tokom rata 1999. godine bio je komandant 78. motorizovane brigade. „Samo jedna raketa ubila je sedmoricu mojih vojnika u Reljanu”, kratko kaže o jednom od najtežih trenutaka u životu.

Dvanaest godina kasnije general Miletić uveren je da svako ko je ratovao časno ne treba ničega da se stidi, ali da ratove devedesetih treba ostaviti istoričarima i sudovima – ako ima elemenata za nečiju odgovornost.


Da li ste zadovoljni saradnjom s Kforom, šta Vas brine u vezi s bezbednosnom situacijom na Kosmetu i u Kopnenoj zoni bezbednosti?

Vojska Srbije ima veoma dobru saradnju s Kforom, koja se odvija u skladu s Vojno-tehničkim sporazumom. To potvrđuje relativno mali broj povreda administrativne linije i incidenata u Kopnenoj zoni bezbednosti. Probleme koji postoje u ovim delovima Srbije ne treba da rešava Vojska, nego politika.

Koliko radnih mesta, mislim pre svega na zapošljavanje profesionalnih vojnika, Vojska Srbije u ovom trenutku može da ponudi građanima Srbije?
Vojska Srbije je danas jedan od najvećih poslodavaca u Srbiji. Mi smo već zaposlili više od 9.500 mladića i devojaka, koji su sada profesionalni vojnici i podoficiri. U toku godine, primićemo u naše redove hiljadu mladih, što je znatan broj, posebno kada se imaju u vidu problemi sa zapošljavanjem koji postoje u našoj zemlji. Mi smo veliki sistem, ljudi dolaze i odlaze, procenjujem da će i kada proces profesionalizacije bude potpuno završen Vojska zbog redovnog odliva kadra mesečno zapošljavati oko sto ljudi.

Šta VS kao poslodavac može da ponudi mladima?

Pre svega, VS pruža mladim ljudima šansu da dobiju odgovoran posao, siguran lični dohodak, socijalnu i zdravstvenu zaštitu za svoje porodice i sebe. Mogu da se neprekidno usavršavaju i da u skladu sa svojim sposobnostima i ambicijama napreduju. Mi već imamo podoficire koji su karijeru počeli kao profesionalni vojnici. A,u skladu s njihovim kvalifikacijama i potrebama Vojske ti mladi ljudi mogu da postanu i oficiri. Prosečna plata profesionalnog vojnika je oko 28.500 dinara. Profesionalni vojnici mogu da rade u Vojsci do četrdesete godine, a za pojedine specijalnosti postoji mogućnost produženja radnog odnosa do pedesete godine. Ali, oni među vojnicima koji svojim zalaganjem uspeju da postanu podoficiri, mogu da steknu pravo na penziju radeći u VS. Neki od vojnika će posle četrdesete godine moći da nastave da rade u VS kao vojni službenici i nameštenici. Računam da će oko 60 odsto profesionalnih vojnika ostati u VS do kraja svog radnog veka.

Da li ste zadovoljni prvim iskustvima s dobrovoljnim služenjem vojnog roka, osim onih koji dobrovoljno služe da bi konkurisali za posao u VS – ima li mladih koji jednostavno žele da odsluže vojni rok i vrate se civilnom životu?

Da, prva iskustva o dobrovoljnom služenju vojnog roka potvrđuju naše procene, kako u pogledu odziva građana zainteresovanih za ovakav vid služenja vojnog roka, tako i u pogledu obuke vojnika. U toku ovog meseca Generalštab je sproveo anketu među vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka. Ta anketa je pokazala da je oko 77 odsto vojnika zainteresovano da se zaposli u Vojsci Srbije. To znači da se skoro svaki četvrti vojnik odlučio za dobrovoljno služenje vojnog roka, znajući da će se potom vratiti civilnom životu.

Obavezni vojni rok je ukinut, ali se rezervisti pozivaju na vežbe – nije li to kontradiktorno?

Nema kontradikcije između sprovođenja Odluke o obustavi obaveze služenja vojnog roka koji je usvojila Narodna skupština i obuke rezervnog sastava. Obustavljeno je, dakle, obavezno služenje vojnog roka, ali to ne podrazumeva prestanak obaveza rezervnog sastava. Na obuku se pozivaju ljudi koji su odslužili vojni rok i položili vojničku zakletvu. Nema masovnog pozivanja rezervista, reč je o dan ili dva obuke, rezervisti ne postavljaju pitanje zašto su pozvani.

Često se čuje ocena da Srbija nije dovoljno aktivna u Programu partnerstvo za mir. Zbog čega?

U proteklih nekoliko godina VS intenzivirala je saradnju sa oružanim snagama regiona, Evrope i sveta. Interes za unapređivanje te saradnje postoji, ali ona nikada nije bila ovakvog intenziteta i kvaliteta. Iako smo izuzetno aktivni u oblastima u kojima smo prepoznali interes za saradnju, postoji prostor za veće angažovanje u programu Partnerstvo za mir.

Da li će ove godine VS biti angažovana u međunarodnim vežbama?

U toku 2011. godine planiramo učešće na 21 vežbi međunarodnog karaktera. Sa vazduhoplovnim snagama Rumunije izveli smo vežbu „Er solušn”, učestvovali smo u vežbi „Viking 2011” u Švedskoj, a u maju imamo zajedničku vežbu sa oružanim snagama Mađarske. Posebno su značajne vežbe „Marins 2011” koju ćemo izvesti sa armijama Bugarske i SAD, „Rapid trajdent” u Ukrajini, brigadna štabna vežba koju realizujemo sa Nacionalnom gardom Ohaja i zajedničko gađanje jedinica PVO VS i OS Bugarske na poligonu Šabla u Bugarskoj.

Koje države su najveći donatori VS?

Najveći donatori su SAD, Kina, Norveška, Danska, Nemačka, Italija… Ovih dana očekujemo potvrdu značajne donacije Turske za konverziju dela aerodroma „Morava” u Kraljevu. Veliki broj zemalja nas vidi kao partnere, podržava i pomaže proces naše reforme i modernizacije. Ne mogu ovde nabrajati sve zemlje donatore, ali želim da istaknem da smo veoma zahvalni svim našim prijateljima i partnerima iz oružanih snaga zemalja sa kojima izvodimo zajedničke aktivnosti i koji pružaju podršku reformi Vojske Srbije.


Kamenovani mirovnjaci u Obali Slonovače

Da li ste zabrinuti za pripadnike VS angažovane u mirovnim misijama? Kako su se snašli naši oficiri u Obali Slonovače, gde je nedavno bilo oružanih sukoba?

Vojska Srbije ne potcenjuje bezbednosne rizike koje sa sobom nosi učešće u multinacionalnim operacijama. Naši pripadnici koji se upućuju u ove operacije obučeni su i pripremljeni za ovakve situacije. U toku postizborne krize u Obali Slonovače mi smo imali trojicu pripadnika u multinacionalnoj operaciji UN u toj zemlji. To su majori Goran Nenadović, Ivica Stanković i Damnjan Marković. Sa njima smo svakodnevno održavali vezu preko Centra za mirovne operacije, telefonskim putem i putem interneta. Nisu bili životno ugroženi, mada su se našli u incidentnim situacijama. U San Pedru i Daloji kamenovana su vozila UN u kojima su bili majori Nenadović i Stanković. U Jamasukru je došlo do uličnih nereda, major Marković srećom nije bio neposredno ugrožen.

Milan Galović
Izvor: www.politika.rs


* 7678227a-c68e-102e-9d5d-000c29270931.jpg (48.39 KB, 468x312 - viewed 72 times.)
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #147 on: May 06, 2011, 03:03:08 pm »

General Miletić u poseti Kini


05.05.2011.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Miloje Miletić susreo se danas u Pekingu sa načelnikom Generalštaba Narodnooslobodilačke armije Kine, generalom Čenom Bingdeom. Dvojica generala razgovarala su o dostignutom stepenu saradnje u oblasti odbrane i mogućnostima za unapređenje vojne saradnje. Tom prilikom, general Miletić upoznao je svog kineskog kolegu sa reformom sistema odbrane Republike Srbije

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

General Miletić sutra će razgovarati i sa kineskim ministrom odbrane generalom Liangom Gunaglijem.

U nastavku posete Narodnoj Republici Kini, delegacija Vojske Srbije posetiće 24. avijacijsku diviziju Ratnog vazduhoplovstva NOA Kine, Komandni koledž Kopnene vojske, kao i više kompanija kineske odbrambene industrije.

Saradnja u oblasti odbrane sa Narodnom Republikom Kinom ima dugu tradiciju, a od 2000. godine beleži uzlazni trend, naročito kada je reč o vojnoobrazovnoj i vojnomedicinskoj saradnji. Sporazum o saradnji potpisan je tokom posete ministra odbrane Dragana Šutanovca Kini, u novembru 2008. godine.


Izvor: www.mod.gov.rs


* NGS_u_Kini.jpg (252.18 KB, 1024x681 - viewed 157 times.)
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #148 on: May 13, 2011, 07:08:23 pm »

Potvrdа prijаteljstvа Vojske Srbije i Nаrodnooslobodilаčke аrmije Kine


12.05.2011.

Delegаcijа Ministаrstvа odbrаne i Vojske Srbije, koju predvodi nаčelnik Generаlštаbа Vojske Srbije, generаl Miloje Miletić, dаnаs zаvršаvа zvаničnu posetu Nаrodnoj Republici Kini.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tokom posete, kojа je počelа u četvrtаk, 5. mаjа, generаl Miletić rаzgovаrаo je sа visokim predstаvnicimа Ministаrstvа odbrаne i Nаrodnooslobodilаčke аrmije Kine.

Prilikom susretа sа nаčelnikom Generаlštаbа Nаrodnooslobodilаčke аrmije Kine, generаlom Čenom Bingdeom, generаl Miletić podvukаo je znаčаj rаzvojа dobrih odnosа dve zemlje, kаo i dve vojske i izrаzio nаdu dа će Vojskа Srbije i Nаrodnooslobodilаčkа аrmijа Kine nаstаviti dа unаpređuju sаrаdnju u rаzličitim oblаstimа, u duhu osvedočenog međusobnog rаzumevаnjа i podrške.

Generаl Bingde podsetio je dа su od uspostаvljаnjа strаteškog pаrtnerstvа između Kine i Srbije, 2009. godine, dve zemlje ostvаrile više posetа nа nаjvišem nivou, produbile međusobno poverenje i unаpredile sаrаdnju u rаzličitim oblаstimа, među kojimа su ekonomijа, trgovinа, kulturа, nаukа i tehnologije, kаo i dа su osnаžile koordinаciju i sаrаdnju u okviru međunаrodnih orgаnizаcijа. Kineski nаčelnik Generаlštаbа primetio je dа je rаzmenа iskustаvа i sаrаdnjа između dve vojske plodonosnа nа rаzličitim poljimа i istаkаo dа kineskа strаnа imа pozitivаn stаv o dаljem unаpređenju vojne sаrаdnje sа Srbijom.

Generаl Miletić rаzgovаrаo je i sа potpredsednikom Centrаlne vojne komisije NR Kine, generаlom Sjuom Cаihouom. Tom prilikom, generаl Miletić istаkаo je dа Republikа Srbijа i Vojskа Srbije imаju trаdicionаlno prijаteljske odnose sа Nаrodnom Republikom Kinom i njenom аrmijom.

Generаlа Miletićа primio je i kineski ministаr odbrаne, generаl Liаng Gunаgli. Dvojicа generаlа rаzmenilа su mišljenjа o unаpređenju sаrаdnje dve vojske.

Nаčelnik Generаlštаbа Vojske Srbije zаhvаlio se svojim sаgovornicimа nа podršci koju Nаrodnooslobodilаčkа аrmijа Kine pružа Vojsci Srbije, posebno nа donаciji informаtičke opreme.

Delegаcijа Ministаrstvа odbrаne i Vojske Srbije posetilа je 24. аvijаcijsku diviziju Rаtnog vаzduhoplovstvа NOA Kine, Komаndni koledž Kopnene vojske, kаo i više kompаnijа kineske odbrаmbene industrije.

Sаrаdnjа u oblаsti odbrаne sа Nаrodnom Republikom Kinom imа dugu trаdiciju, а od 2000. godine beleži uzlаzni trend, nаročito kаdа je reč o vojnoobrаzovnoj i vojnomedicinskoj sаrаdnji. Sporаzum o sаrаdnji potpisаn je tokom posete ministrа odbrаne Drаgаnа Šutаnovcа Kini, u novembru 2008. godine.

 
Izvor: www.vs.rs


* DSC_8300-11.jpg (155 KB, 781x586 - viewed 89 times.)
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 601


« Reply #149 on: May 13, 2011, 08:04:50 pm »

Mnogo se nešto motaju oko vazduhoplovstva. Ipak džaba sve, jer nemaju para da kupe ni pola jednog aviona.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.048 seconds with 23 queries.