PALUBA
August 11, 2022, 03:11:44 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Generalštab Vojske Srbije - aktivnosti  (Read 104679 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #150 on: May 13, 2011, 08:56:44 pm »

Dobro je biti sa svakim lijepo, a pogotovo sa velikom zemljom kao što Kina.
Ali čim se pominju donacije, od toga nema 'leba, mani, mani, a Balkan toga nema.
Logged
Hrundi
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 736« Reply #151 on: May 14, 2011, 03:27:31 am »

MUB -MIB
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 68 408« Reply #152 on: May 18, 2011, 02:56:30 pm »

Načelnik Generalštaba u poseti Španiji


17.05.2011.

Delegacija Vojske Srbije, koju predvodi načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, boravi u zvaničnoj poseti Španiji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tokom dana, general Miletić položio je venac na Spomenik neznanom junaku i razgovarao sa svojim kolegom, generalom Fernandezom. Bila je to prilika da se potvrdi dobra saradnja u oblasti odbrane i pozitivan trend vojnih odnosa, kao i da se razgovara o modalitetima buduće saradnje.

Generali Fernandez i Miletić saglasili su se da zajedničku saradnju i u narednom periodu treba razvijati, pre svega, u oblasti obuke i vojnih vežbi, kao i da akcenat te saradnje treba da bude na kvalitetu zajedničkih aktivnosti a ne na kvantitetu.

General Fernandez ocenio je vrlo uspešnom integraciju pripadnika Vojske Srbije koji se odnedavno, u okviru španskog kontigenta, nalaze u misiji UNIFIL u Libanu. Dvojica generala razgovarala su i o mogućnosti većeg učešća pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u ovoj misiji.

U okviru posete, domaćin je iscrpno informisao goste iz Srbije o strukturi i orgnizaciji Oružanih snaga Španije, aktivnostima koje se odvijaju na planu modernizacije, preuzetim međunarodnim obavezama i angažovanju pripadnika OS Španije u multinacionalnim operacijama.

U toku sutrašnjeg dana delegacija Vojske Srbije posetiće padobransku brigadu OS Španije gde će se razgovarati o daljim koracima u saradnji specijalnih jedinica dveju vojski, o čemu su već vođeni ekspertski razgovori.

General Fernandez boravio je 2009. godine u zvaničnoj poseti Srbiji. Iste godine prisustvovao je i aeromitingu na aerodromu Batajnica.


Izvor: www.mod.gov.rs


* 1705_miletic_spanija01.jpg (135.81 KB, 800x600 - viewed 59 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 68 408« Reply #153 on: May 24, 2011, 02:06:15 pm »

General Miletić obišao Centar za obuku putem simulacija


23.05.2011.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Miloje Miletić, obišao je danas Centar za obuku putem simulacija Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba, gde je sagledao stepen priprema za predstojeće vežbovne aktivnosti.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

O uslovima u kojima pripadnici Centra izvršavaju zadatke i dostignutom nivou opremljenosti Centra, generalu Miletiću referisao je pukovnik Zoran Lučić, načelnik Centra za obuku putem simulacija.


Izvor: www.vs.rs


* c613ec50-d6a2-102e-9d5d-000c29270931.jpg (263 KB, 800x600 - viewed 89 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 68 408« Reply #154 on: June 01, 2011, 01:07:27 pm »

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije u poseti Rusiji


01.06.2011.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Miloje Miletić, razgovarao je danas u Moskvi s načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, generalom armije Nikolajem Makarovim, o saradnji dve zemlje u oblasti odbrane.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Generali Miletić i Makarov saglasili su se da postoji zajednički interes za intenziviranje saradnje Vojske Srbije i ruskih oružanih snaga, posebno kada je reč o vojnoekonomskim pitanjima i zajedničkoj obuci. Na sastanku su razmenjena mišljenja i o nastavku i mogućnostima za unapređenje vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje.

U toku razgovora potvrđeno je učešće ruske delegacije na predstojećoj Strategijskoj vojnoj konferenciji za partnere u Beogradu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U nastavku zvanične posete, delagacija Vojske Srbije posetiće Petu oklopno-mehanizovanu brigadu.

Saradnja Republike Srbije i Ruske Federacije u oblasti odbrane najintenzivnija je na vojnoobrazovnom i vojnoekonomskom planu. Ostvareno je više poseta ekspertskih radnih grupa i delegacija, a formirana je i mešovita srpsko-ruska grupa za vojnotehničku saradnju, koja će doprineti intenziviranju vojnoekonomske saradnje dve zemlje.


Izvor: www.vs.rs


* Copy20of20MA_62711.jpg (79.23 KB, 550x390 - viewed 112 times.)

* Copy20of20MA_52673.jpg (115.26 KB, 550x390 - viewed 87 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 68 408« Reply #155 on: June 01, 2011, 01:12:31 pm »

Intervju generala Miletića povodom predstojeće Strategijske vojne konferencije za partnere


01.06.2011.

Potvrda pouzdanog partnerstva

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ciljevi predstojeće Strategijske vojne konferencije za partnere jesu produbljivanje i proširivanje partnerstva, saradnje i poverenja, te razmena mišljenja, saznanja i iskustava o najaktuelnijim strategijskim i bezbednosnim pitanjima. Za nas je ovo jedan od načina da, uz uvažavanje opredeljenja o vojnoj neutralnosti, istovremeno iskažemo i opredeljenje o spremnosti na saradnju, kada je to u interesu mira.

U Beogradu će, od 13. do 15. juna biti, održana Strategijska vojna konferencija za partnere, peta po redu od inicijative pokrenute na samitu NATO-a u Rigi, 2006. godine, za održavanje ovakvih godišnjih skupova partnerskih država iz celog sveta, okupljenih u više organizacija, programa i inicijativa, sa zajedničkim ciljem razmene stavova i iskustva po vojnim pitanjima važnim za globalnu i regionalnu bezbednost, radi unapređenja saradnje među zemljama posvećenim miru i izgradnji bezbednijeg sveta.

Do sada iskazano interesovanje za konferenciju u Beogradu znatno je veće nego za prethodne ovakve skupove. To potvrđuje podatak da je broj prijavljenih država već prešao pedeset, što je više od ukupnog broja učesnika na prošlogodišnjoj konferenciji u Finskoj.

Ovi skupovi održavaju se na nivou načelnika generalštabova država učesnica, a domaćin ovogodišnje konferencije je general Miloje Miletić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije. To je povod za razgovor o ciljevima konferencije, očekivanjima od ovako visokog skupa i aktuelnim pitanjima međunarodne vojne saradnje Srbije.


Gospodine generale, biti domaćin Strategijske vojne konferencije za partnere je i priznanje za Srbiju i Vojsku, potvrda dobre partnerske saradnje, ali i velika obaveza u organizacionom pogledu. Kako teku pripreme i kako je došlo do toga da budemo domaćini ovog skupa?

 – Na ponudu Savezničke komande za transformaciju iz Norfolka (SAD), Srbija je prihvatila da bude domaćin Strategijske vojne konferencije za partnere ove godine. To je svakako potvrda dobre partnerske saradnje, potvrda pouzdanog partnerstva sa svima koji dele slične bezbednosne vrednosti, ali naravno i velika obaveza u organizacionom smislu.

Pripreme teku dobro i uveren sam da ćemo kao i do sada biti dobri domaćini. Pre Srbije, domaćini ovom skupu bili su Makedonija, Norveška, Albanija i prošle godine Finska. Sledeće godine, Konferencija će biti održana u Hrvatskoj, a 2013. godine u Švedskoj.

Ideja o organizaciji ovakve vrste skupova na godišnjem nivou potekla je na samitu u Rigi, 2006. godine, s ciljem da načelnici generalštabova partnerskih zemalja razmene stavove i iskustva po vojnim pitanjima od strategijskog značaja za bezbednost sveta.

Kao što možete primetiti akcenat je na partnerstvu, a i do sada su domaćini ovom skupu bile države koje su članice Programa Partnerstvo za mir.

U domaćoj javnosti nedovoljno se shvata priroda ove konferencije, pa se često naziva i konferencija NATO-a. Pojasnite nam karakter i cilj predstojećeg skupa?

 – Ovo je konferencija na kojoj učestvuju sve zemlje, koje na neki način participiraju u evroatlantskim i evropskim integracijama i u partnerskim su odnosima u oblasti odbrane. Dakle, nije reč samo o članicama NATO, nego i zemljama koje učestvuju u Programu Partnerstvo za mir, Mediteranskom dijalogu i Istambulskoj inicijativi. Na konferenciji će učestvovati i predstavnici kontakt zemalja kao što su Brazil, Australija, Indija, Japan, Novi Zeland i Pakistan.

Na konferenciju se pozivaju načelnici generalštabova ovih zemalja, što nedvosmisleno govori da je dominantna stručna, a ne politička dimenzija skupa. Ciljevi ovih konferencija jesu produbljivanje i proširivanje partnerstva, saradnje i poverenja, zatim razmena mišljenja, saznanja i iskustava o najaktuelnijim strategijskim i bezbednosnim pitanjima.

Za nas je ovo jedan od načina da, uz uvažavanje opredeljenja o vojnoj neutralnosti, istovremeno iskažemo i opredeljenje o spremnosti na saradnju, kada je to u interesu mira.

Konferencija je novi korak Srbije i Vojske u razvijanju partnerske saradnje sa svima koji se zalažu za očuvanje mira i bezbednosti i suprotstavljanje pretnjama ma odakle one dolazile. Kako ocenjujete izgradnju naših partnerskih kapaciteta, budući da se tome u poslednje vreme posvećuje više pažnje nego ranije?

 – Vojska Srbije neguje dobru saradnju i veoma je aktivna u svim oblastima u kojima prepoznaje svoj interes. Reč je, pre svega, o zajedničkoj obuci i usavršavanju kadra, učešću u vežbama, modernizaciji naoružanja i vojne opreme, regionalnim inicijativama u oblasti bezbednosti...

Pri tom, mi smo u regionu i u svetu prepoznati kao pouzdan partner, koji ima šta da ponudi.

Naši trenutni prioriteti su obuka jedinica deklarisanih za učešće u multinacionalnim operacijama, aktivan rad u punom kapacitetu regionalnog centra ABHO u Kruševcu i razvoj kapaciteta baze „Jug“ za potrebe obuke učesnika multinacionalnih operacija.

Naravno, tu je i učešće u multinacionalnim operacijama pod mandatom UN i EU na područjima na kojima su ugroženi mir i bezbednost. Povećali smo broj misija u kojima se angažuju naši pripadnici. U ovom trenutku prisutni smo u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, na Kipru i u Libanu. Planirano je učešće i u operacijama u Somaliji i na Bliskom istoku.

Nedavno ste se vratili iz višednevne posete Kini. Kakvi su rezultati te posete i kakva je orijentacija Srbije u međunarodnoj vojnoj saradnji?

 – U toku posete Kini imao sam nekoliko važnih susreta sa visokim predstavnicima Ministarstva odbrane i Narodnooslobodilačke armije Kine, sa kojima sam razmenio mišljenja o unapređenju saradnje naše dve vojske. Razgovarao sam sa načelnikom Generalštaba NOA Kine generalom Čenom Bingdeom, potpredsednikom Centralne vojne komisije NR Kine generalom Sjuom Caihouom i ministrom odbrane generalom Liangom Guanglijem. Svi oni istakli su da je razmena iskustava i saradnja između dve vojske plodonosna na različitim poljima i uverili su me da Kina ima pozitivan stav o daljem unapređenju vojne saradnje sa Srbijom.

Tradicionalno prijateljstvo sa velikom i naprednom zemljom kakva je Kina, koja raspolaže jednom od najjačih armija na svetu, za Srbiju i Vojsku Srbije je dragoceno. U poslednjih nekoliko godina naša saradnja u oblasti odbrane beleži uzlazni trend, naročito kada je reč o vojnoobrazovnoj i vojnomedicinskoj saradnji.

Vojska Srbije, pre svega, gradi mostove saradnje u oblasti odbrane sa vojskama zemalja sa kojima je Republika Srbija razvila dobre, prijateljske i partnerske odnose, a s ciljem jačanja mira i bezbednosti u regionu i šire. Upravo iz tog razloga, veoma je značajna saradnja i partnerstvo sa Nacionalnom gardom Ohaja, utemeljena u Programu državnog partnerstva; intenziviranje saradnje sa Ruskom Federacijom; održavanje uspostavljene dinamike saradnje sa Kinom; dalje intenziviranje saradnje sa susedima i sa oružanim snagama zemalja regiona.

Naravno, značajna je i naša saradnja sa oružanim snagama drugih država Evrope i sveta, o čemu govori impozantan broj aktivnosti koje organizujemo i sprovodimo sa kolegama iz inostranstva, udruženim snagama.


Radenko Mutavdžić
Izvor: www.vs.rs


* miletić.jpg (181.24 KB, 800x600 - viewed 56 times.)
Logged
stegonosa
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 68


« Reply #156 on: June 02, 2011, 03:39:13 pm »

Pricalo se izgleda o jos ponecemu. Pored transkripta izjave postoji i audio snimak (telefonske) izjave Makarova, može da se pusti ali i da se "skine".

http://rus.ruvr.ru/radio_broadcast/no_program/51150371.html

В Москву - за силой
Екатерина Бабицкая
1.06.2011, 20:18
      
Сербские вооруженные силы переоснастит Россия

Глава генерального штаба Николай Макаров встретился в Москве со своим сербским коллегой Милое Милетичем. Военачальники обсудили ситуацию в сфере международной безопасности и на Ближнем Востоке. Как отметил Макаров, позиции сторон оказались схожи по всем этим вопросам.

Стороны намерены поднять сотрудничество в военной и военно-технической областях до уровня двусторонних отношений, сложившегося в политической и экономической сферах.

"С Сербией у нас сложились особые отношения, основанные, прежде всего, на глубоких исторических корнях, и нас волнует обстановка, которая существует в самой Сербии и в соседних с ней государствах", - сказал генерал Макаров по окончании первого раунда переговоров.

В чем главный интерес Москвы в этом сотрудничестве, "Голосу России" рассказал главный редактор журнала "Национальная оборона" Игорь Коротченко.

- Что означают эти слова генерала Макарова насчет обстановки в Сербии и как будет выглядеть это сотрудничество?
- Я полагаю, что это, прежде всего, приглашение к партнерству. Мы помним, что Югославия, потом Союзная Республика Югославия была традиционно дружественным нам государством на Балканах. И сегодня та Сербия, которая осталась от некогда большой Югославии, по-прежнему рассматривается нами в качестве приоритетного партнера на Балканах.

Разумеется, главный наш интерес в сотрудничестве - это военно-технические связи. Мы планируем предоставить Сербии достаточно большой кредит на закупку российских вооружений для комплексного переоснащения парка сербских вооруженных сил.

Речь идет, прежде всего, конечно, о возможности закупок систем противовоздушной обороны типа С-300, а также по широкой номенклатуре авиационной техники. В частности, модернизация и обновление существующего в сербских ВВС парка истребителей МИГ-29. И также по ряду других направлений, связанных с предоставлением военно-технических услуг. В этом наш интерес в Сербии.

Но, вместе с тем, я должен сказать, что уже односторонней ориентации какой-то на Сербию у нас не будет. Мы проводим диверсифицированную военно-техническую и военную политику на Балканах. И в этом плане для нас таким же партнером например, является та же самая Хорватия, которая объявила тендер на закупку новых истребителей. Мы там в том тендере также участвуем с нашими МИГ-29 новейших модификаций.

- В ходе переговоров обсуждалась ситуация в Северной Африке и на Ближнем Востоке, и оценки сторон по этим вопросам совпали. Что из этого может следовать?

- С практической точки зрения, ничего. Потому что влиять на проводимую странами НАТО операцию "Рассвет Одиссея" мы не можем. Да, можно констатировать совпадение общих позиций, но всегда надо смотреть, а что из этого следует реально. Сегодня реальность такова, что именно НАТО с использованием военной машины решает свои задачи военным путем.

В принципе, эту же задачу альянс решал и на Баканах в свое время. Мы помним бомбардировки Югославии, удар по Косово, в конечном счете приведшие к аннексии этой исконно сербской территории и установлению там режима косовских албанцев, которые, в конце концов, были признаны независимым государством. Я думаю, что в практическом плане, конечно, Сербия, видя свою военную уязвимость, заинтересована, чтобы развивать контакты с Москвой.

И встреча на высоком уровне между двумя военными руководителями позволит все-таки выйти на согласованные позиции по этому кредитному предложению. Речь идет о сумме в несколько миллиардов долларов. Сумма кредита достаточно большая, чтобы произвести комплексное оснащение сербской армии. Конечно, на фоне того, как у нас развиваются экономические связи с Сербией, их надо подкреплять военно-техническими контактами.

Logged
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 749« Reply #157 on: June 10, 2011, 11:14:09 pm »

Niko ne dovodi u pitanje našu vojnu neutralnost


11.06.2011Vojni samit u Beogradu privilegija za Srbiju, kaže načelnik generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Kao načelnik Generalštaba, osećam se privilegovanim što se Strategijska vojna konferencija za partnere početkom sledeće nedelje održava u Beogradu. Mnoge države zainteresovane su za održavanje tog skupa. Odlučeno je da se ove godine konferencija održi u Srbiji i to  je veliko priznanje našoj zemlji, njenom sistemu odbrane, Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, kaže za „Politiku” načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić.

Kao starešina iza koga je ratno iskustvo devedesetih, on kaže da potpuno razume emocije kada se pominje zapadna vojna alijansa i da se ne sme zaboraviti šta se dogodilo 1999. godine, ali da Srbija treba da stvara prijatelje širom sveta i kroz dijalog sa partnerima štiti svoje interese.

– U javnosti se ovaj skup predstavlja kao „NATO konferencija”, što nije tačno. Prvo, nisu sve članice NATO potvrdile učešće na konferenciji, a ovaj savez sve odluke donosi konsenzusom. Drugo, na konferenciji učestvuju i države iz programa Partnerstvo za mir u kojem je i Srbija, Mediteranskog dijaloga, Istanbulske inicijative, kao i Brazila, Australije, Indije, Japana, Novog Zelanda i Pakistana. Na visokom nivou biće predstavljena i Rusija, koja je u Partnerstvu za mir mnogo aktivnija od Srbije. Niko, pa ni države NATO, ne dovodi u pitanje našu vojnu neutralnost. Naprotiv, imaju razumevanje za našu poziciju – ističe general Miletić.

Za vojni samit u Beogradu vlada do sada najveće interesovanje od 2006. godine, kada je održana prva Strategijska vojna konferencija za partnere u organizaciji Savezničke komande za transformaciju iz Norfolka u SAD.

– Pozvani su načelnici generalštabova, odnosno njihovi zamenici ili izaslanici, što nedvosmisleno govori da je dominantna stručna, a ne politička dimenzija skupa. Teme konferencije su partnerstvo i transformacija. Cilj je produbljivanje saradnje i poverenja između država, razmena mišljenja, saznanja i iskustva o najaktuelnijim strategijskim i bezbednosnim pitanjima – kaže Miletić.

On napominje da je konferencija izvanredna prilika za afirmaciju kapaciteta koje Ministarstvo odbrane i VS mogu da ponude u međunarodnoj saradnji. To su pre svega Centar za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu, Centar za mirovne operacije, VMA, Vojna akademija i baza „Jug”, u kojoj bi se mogao obavljati praktični deo obuke za multinacionalne operacije.

Upravo su multinacionalne operacije ono po čemu se, u značajnoj meri, procenjuje pouzdanost partnera. Srbija učestvuje u više misija UN, a uskoro će na nivo vodova podići učešće u misijama u Libanu i na Kipru. Nedavno potpisan bezbednosni sporazum sa EU omogućava i angažman u njihovim misijama, pa će tako, za početak, po jedan oficir u doglednoj budućnosti biti priključen posadama grčkog i francuskog broda koji patroliraju uz obalu Somalije, suzbijajući napade pirata na trgovačke brodove.Izvor:Politika


* miletic.jpg (49.25 KB, 468x364 - viewed 71 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 68 408« Reply #158 on: June 15, 2011, 11:52:44 am »

Susret generala Miletića i admirala Di Paola


15.06.2011.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić sastao se danas sa predsedavajućim Vojnog komiteta NATO admiralom Đanpaolom Di Paolom u Domu Garde na Topčideru.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka general Miletić istakao je da je Strategijska vojna konferencija bila dobra prilika da se osnaži saradnja u oblasti odbrane sa velikim brojem zemalja.

- Tokom današnjih razgovora sa admiralom Di Paolom zajednički smo ocenili da je radni deo konferencije bio uspešan i da očekujemo da će dati pozitivne rezultate u daljem razvoju sposobnosti partnerskih zemalja. Takođe, saglasili smo se, a to je juče rekao i vrhovni komandant Savezničke komande za transformaciju general Stefan Abriel, da NATO u potpunosti uvažava našu poziciju vojne neutralnosti – naglasio je general Miletić, dodajući su vrata za saradnju naše vojske sa NATO otvorena, a da su nivo i modalitet saradnje stvar naše odluke.

Prema njegovim rečima, želimo da koristimo iskustva NATO i njihovih komandi, ali i da izgrađujemo zajedničke sposobnosti u oblasti doktrina, organizacije vojske, obuke komandi i oficira, da razvijamo liderstvo i vojnoekonomsku saradnju.

Obraćajući se okupljenim novinarima, admiral Di Paola je, takođe, potvrdio da je beogradska konferencija bila uspešna i veoma značajna jer je okupila veliki broj visokih vojnih zvaničnika iz celog sveta.

- To je potvrda da NATO i partneri prepoznaju značaj vaše zemlje – poručio je admiral Di Paola dodajući da Alijansa smatra Srbiju, koja je vojno neutralna država, veoma značajnim partnerom i da se raduje intenziviranju saradnje, kao i da svaki partner određuje modalitet i intenzitet saradnje.

Prema njegovim rečima, jasno je da Alijansa ima interes za stabilnost i razvoj Balkana i da postoji optimizam kada je reč o budućnosti regiona u integracijama, ali svaka zemlja pojedinačno ima pravo da bira svoj put.

Odgovarajući na pitanja novinara, general Miletić i admiral Di Paola rekli su da je tokom razgovora bilo reči i o modifikaciji i implementaciji Vojnotehničkog sporazuma, procenjujući da je to pitanje jako značajno za naše odnose sa NATO, kao i za relaksaciju ukupnih odnosa.

General Miletić je dodao da se sa admiralom Di Paolom saglasio da postoji obostrani interes da se o tome razgovora, da se na najbolji mogući način reše svi postojeći problemi i da je na višim političkim strukturama u NATO da se da odgovarajući odgovor.

Govoreći o istoj temi, admiral Di Paola istakao je da je Vojnotehnički sporazum bio modifikovan tokom proteklih godina kada su se stekli uslovi za to i da su razgovori o ovom pitanju u toku. - Tek će se videti u kom pravcu će ići njihov ishod, istakao je Di Paola. Ono što je važno, kako je naglasio, kod obe strane postoji volja za bavljenje tim pitanjem.

Nakon sastanka sa generalom Miletićem, admiral Di Paola održao je predavanje starešinama koje se školuju za najvažnije vojne dužnosti u Školi nacionalne odbrane govoreći tom prilikom o savremenim bezbednosnim izazovima u svetu.

Predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO admirala Đanpaola Di Paola primio je danas i ministar odbrane Dragan Šutanovac.


Izvor: www.mod.gov.rs


* 34d5a7d6-e261-102e-9d5d-000c29270931.jpg (94.18 KB, 800x534 - viewed 52 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 303


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #159 on: May 04, 2012, 02:58:31 pm »

Intervju za Odbranu načelnika Uprave za logistiku

04.05.2012.

Nema dana bez logistike. Da bi bila optimalna i efikasnija, da manje košta, godinama unazad pomažu joj mnoge naučne discipline. Trudimo se da budemo društveno odgovorni i racionalni, a da nijedan zadatak Vojske ne bude zbog logistike doveden u pitanje. Zato logistika mora da se razume. Bez toga rukovodioci mogu da dođu u problem, postavljajući više zahteva nego što se može realizovati ili da to bude mnogo skuplje nego što bi trebalo. U trenutnoj ekonomskoj situaciji vrlo je bitno da budemo racionalni i štedljivi.

 Veliki sistem ima svoje probleme i svoju inerciju. Deo takvog sistema jeste i njegova logistika. Sa načelnikom Uprave za logistiku general-majorom Dankom Jovanovićem razgovarali smo o zadacima, planovima i problemima Uprave koju vodi. Prema njegovim rečima, štednja nije samo ključ uspeha, već i jedini način da napredujemo. Samo odgovornim pristupom svakog pojedinca možemo da uštedimo. Naravno, ne po cenu ugrožavanja bezbednosti i obuke.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 Tako ćemo moći da kupimo više municije, imaćemo ispravniju tehniku, obezbedićemo više remonta i modernizacija, više nabavki... Imaćemo bolju vojsku. Moramo se menjati. Učiti od najbogatijih. Oni su to postali mukotrpnim radom, velikom posvećenošću i racionalnim trošenjem.

U Generalštabu je Uprava za logistiku, a u Ministarstvu odbrane Uprava za opštu logistiku. Postoje li mogućnosti i potrebe da se njihovi kapaciteti objedine?

– Nekada je Generalštab bio bez logistike, a u nekadašnjem Saveznom sekretarijatu za narodnu odbranu postojali su Sektor za pozadinu i Sektor za vojnoprivrednu delatnost. Logističke funkcije sprovođene su linijom komandovanja od SSNO-a do armija i baza, jer Generalštab nije imao organe logistike, odnosno izvršne jedinice. Takođe, u Ministarstvu odbrane jedno vreme nije postojalo ništa od logistike, pa je kasnije formirano. Postoje različiti modeli i razna iskustva kada je reč o organizaciji logistike. Treba da nađemo optimalni model za nas kako bismo izbegli preklapanje funkcija. To nije jednostavno. Sigurno da u budućem razvoju organizacije ima mesta za podešavanje tih funkcija. Nije naša uprava jedina. Takođe, postoje dve uprave za kadrove, jedna u Ministarstvu odbrane, jedna u Generalštabu, više organa za finansije, više uprava za planiranje... U budućem razvoju i podešavanju organizacije sigurno postoji način da se to još bolje uredi.

Koliko je komunikacija Uprave i jedinica, kao krajnjih korisnika, opterećena papirologijom?

 – Pravovremenim planiranjem, poznavanjem zadataka i resursa moguće je biti ažuran i kada je reč o dokumentaciji. Svakako, određena dokumentacija mora postojati. Međutim, danas je čitav sistem pretrpan administracijom. Takvi problemi opterećuju i Upravu za logistiku i sprovođenje logističkih funkcija. Trudimo se da budemo ažurni i da zbog administracije i papira ništa ne čeka, ali sigurno je da dokumentacije ima previše. Mislim da sledeći korak u reorganizaciji treba da bude podešavanje standardnih operativnih procedura i definisanje neophodne administracije. Papiri „guše” inicijativu i samo „pokrivanje” papirima predstavlja svojevrstan birokratski pristup, što odudara od funkcionalnih modela. U Generalštabu se već radi na smanjenju administracije, a mi ćemo, posebno za logistiku, pokušati da smanjimo broj dokumenata. Ipak, bez uvođenja modernog informacionog sistema ne može se mnogo toga uraditi.

Uvođenje informacionog sistema je složen posao, koji zahteva vreme. U kojoj fazi je trenutno taj projekat?

 – Postoji više informacionih sistema koji egzistiraju, poput KAJS-a koji objedinjava podatke o kadru, informacionih sistema za praćenje stanja ubojnih sredstava ili vozila, zatim POMAK-a za knjigovodstvo i mnogi drugi. U poodmakloj smo fazi izrade automatizovanog logističkog informacionog sistema – ALIS-a. Očekujemo da će taj sistem u potpunosti zadovoljiti potrebe logistike i da će u njemu biti objedinjeni svi informacioni sistemi. On treba da zadovolji, pre svega, ono što je perspektivno i što nam je potrebno, a da se svih zastarelih stvari što pre oslobodimo. Trenutno radimo i na elektronskoj identifikaciji sredstava i uvođenju bar kodova.
 
 Prvi deo studija reorganizacije logistike iz prošle godine uslovio je sadašnju organizaciju, a u narednoj fazi, tokom ove ili naredne godine, nastavljamo taj proces formiranjem logističkih centara. To jeste zahtevan posao, na kome je angažovano malo ljudi, ali ja sam siguran da ćemo uspeti.

Šta sistem dobija formiranjem logističkih centara koje ste pomenuli?
 
 – Planiramo da jedinice, koje su sada nosioci logističke podrške, zadrže samo ono što im je neophodno, a da teritorijalni logistički centri na sebe preuzmu većinu nadležnosti. Imaće svoje skladišne kapacitete, upravne i izvršne organe, kao i organizaciju poput sadašnjih skladišnih bataljona u Centralnoj logističkoj bazi. Prvi među njima formirali bismo u Nišu, čime je predviđeno smanjenje broja lokacija koje Baza sada ima za više od deset. To su, pre svega, mala skladišta i izdvojene lokacije, koje bi bile objedinjene, a napravili bismo i moderan skladišni i radionički kompleks, uveli informacioni sistem i jednoznačno odredili sva smeštena perspektivna sredstva. Na taj način bismo oslobodili prostor, jer smo trenutno pretrpani i nemamo odgovarajuće uslove za manipulaciju sredstvima. Formiranjem logističkog centara u Nišu započeli bismo i implementaciju informacionog sistema. Do tada ćemo završiti veći deo posla koji se odnosi na ALIS i elektronske identifikacije, što nam je u ovoj godini jedan od prioritetnih zadataka.

Kakva je popunjenost materijalnim sredstvima u logističkim jedinicama?

 – To je manji problem. Veći je problem „prepakovati” svest i prihvatiti činjenicu da moramo raditi modernije i brže. Jedini način za to jeste edukacija kadra. Reorganizovali smo Vojsku i profesionalizovali je, ali su brojna pitanja ostala nerešena, a najviše ih je u oblasti logistike. Oslobađanje od viškova, rashodovanje, rešavanje kasarni koje stoje prazne, a nisu nam više potrebne, usklađivanje normativnih regulativa na moderniji način...

A kadrovska situacija?

 – Imamo dovoljan broj ljudi da realizujemo sve planirane zadatke. U Upravi, međutim, nedostaje više od deset oficira, po formaciji, i taj nedostatak se najviše oseti prilikom izvršavanja operativnih zadataka, kontrola u jedinicama i Bazi, te tokom saradnje s ostalim upravama Generalštaba. U narednom periodu moraćemo da se popunimo. Veći problem jeste nedostatak iskusnog kadra i odlazak „preko noći” određenog broja oficira logistike. U jednoj godini, na primer, iz sistema je otišlo 17 načelnika tehničke i 15 intendantske službe iz brigada. Stoga selektivno otpuštanje više ne postoji, već se planski organizuje kadar. Potporučnici i poručnici, koji su tek došli u logističke jedinice, jesu obrazovani i voljni da rade, ali nema ko da im prenese znanje. U saradnji sa Vojnom akademijom nastojaćemo da takve probleme prevaziđemo planskim usavršavanjem najmlađih oficira.

Vojna akademija je pre nekoliko godina započela školovanje kadeta na studijskom programu Logistika odbrane. Šta na taj način, zapravo, dobija sistem logistike naše vojske?

 – Nije loše da se kadar školuje po logističkim funkcijama – za snabdevanje i za održavanje, ali logistika, ipak, nalaže pragmatičnost i ponekad užu specijalizaciju ljudi tokom školovanja. Iskreno, žalim za Tehničkom vojnom akademijom koja je nekada postojala u Zagrebu, i onom koja je tu školu nasledila u Beogradu. Vreme će pokazati da je neophodno ponovno formiranje školske institucije sličnog profila. Presudan oblik usavršavanja za više dužnosti biće poslediplomske studije na Vojnoj akademiji. Posebno je važno da se mlađem kadru, pripadnicima Vojske koji imaju visoke proseke, pruži prilika da se usavršavaju kako bi što pre dostigli potreban nivo logističkih znanja i veština. Naravno, prethodno moraju steći iskustvo u jedinicama i skladištima.

Kakve su posledice profesionalizacije Vojske na rad logističkih  sastava, naročito kada je reč o podoficirima?

 – Logistika treba liderske kurseve da organizuje i sprovodi na drugačiji način nego do sada. Nemoguće je na liderskom kursu u Pančevu osposobiti podoficira za municiju ili za održavanje vazduhoplova, jer za to moraju postojati posebne škole. Uvek su i postojale. Nije nam cilj brojno stanje, već kvalitet, odnosno kompetentan kadar. Postoje logističke struke za koje se ne može školovati kadar na tržištu. Niko ne obrazuje municijaše ili vazduhoplovne inženjere kakvi su nama potrebni. Svakako, neophodan nam je određen broj stručnjaka iz građanstva, ali ne možemo se u potpunosti osloniti na njih. Na Vojnoj akademiji će se neminovno usaglasiti program školovanja s potrebama sistema, ali oficiri i podoficiri će se dodatno osposobljavati na različitim kursevima.
 
Prošle godine su sva ubojna sredstva stavljena pod krov, a šta je s viškovima naoružanja i vojne opreme?

 – Odgovarajući smeštaj ubojnih sredstava bio je državni zadatak koji smo uspešno rešili uz angažovanje velikog broja ljudi. Načinili smo oko 12,5 hiljada tona unutrašnje manipulacije da bi se sredstva prepakovala i smestila. Nastojimo da rizike svedemo na najmanju meru, iako ih se nikada ne možemo u potpunosti osloboditi. Trenutno je u proceduri i projekat optimizacije razmeštaja osnovnih sredstva. Imamo realan plan i mrežni dijagram na osnovu koga ćemo u toku godine značajnije optimizirati razmeštaj sredstava koja su višak ili predmet prodaje. Doskora smo oskudevali s prostorom i kalkulisali oko troškova prevoza, ali sada, kada je veća količina sredstava prodata, vreme je da smanjimo broj lokacija, a na taj način i troškove održavanja kompleksa. Sledeća, radikalnija faza jeste rashodovanje i prodaja neperspektivnih sredstava kao furde na tržištu. Sledi nam i rešavanje neperspektivnih rezervnih delova. Taj posao nam je jedan od prioriteta u narednoj godini.

S kojim teškoćama se najčešće suočava Uprava kojom rukovodite?

 – Uglavnom s besparicom. Finansijski problemi već se direktno odražavaju na sistem održavanja sredstava i infrastrukture. Uprava ima Centralnu logističku bazu i Zavod za preventivnu medicinu, koji su raspoređeni na više od trideset lokacija. Dobili smo tri puta manje novca za održavanje nego što su realne potrebe jedinica. Ne možemo u potpunosti da zatvorimo cikluse održavanja na višem nivou, pre svega u oblasti generalnog remonta. To će, verovatno, „ukočiti” i proces modernizacije. Očekujemo da će stabilizacijom privrede biti više novca u budzetu. Bez obzira na postojeće probleme, smatram da je logistika stabilan faktor i da u potpunosti podržava misije naše vojske. Kao i do sada, nijedan zadatak neće biti ugrožen zbog nemogućnosti logistike.


Autor: Mirjana Borovina
Snimili: Jovo Mamula i Zoran Milovanović

Vojska će uskoro dobiti novi identitet, jer će do kraja godine svi njeni pripadnici nositi novu uniformu M-10. Novim krojem i digitalnom šarom, M-10 je u potpunosti prilagođena potrebama savremenog vojnika.

Moramo ublažiti određene birokratske procedure i ostaviti ljudima prostora da mogu više da rade i ispolje inicijativu, naročito mlađe kolege. Poprilično smo ih ograničili i ugrozili birokratijom, te praktično onemogućili da rade onako kako najbolje znaju i umeju. Danas svaki potporučnik ima samo gomilu papira i računar na radnom stolu. To mora da se menja.

Nepotrebno je kodifikovati sredstva planirana za rashod ili ona koja se izbacuju iz upotrebe. Sistem kodifikacije ćemo uvezati s elektronskom kodifikacijom sredstava i uvođenjem bar kodova. Model kodifikacije tek treba da se usvoji – potrebni su nam, najpre, softveri i oprema. Posle toga sledi implementacija. To jeste dugoročan posao.


Izvor: sajt VS

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Dobro je što VS radi na automatizaciji, mislim na OS ALIS.


* general-major Danko Jovanović.jpg (211.68 KB, 1024x683 - viewed 108 times.)
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 16 947


WWW
« Reply #160 on: May 16, 2012, 02:38:36 pm »

16.05.2012.
vs.rs

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U okviru trodnevne posete Srbiji, zamenik načelnika Generalštaba oružanih snaga Rumunije general-potpukovnik Dan Gika-Radu sastao se danas sa zamenikom načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majorom Milanom Bjelicom.

 Tom prilikom general Bjelica istakao je da je na sastanku razmatrana bilateralna vojna saradnja koja je na veoma visokom nivou.

 - Mi sa rumunskom armijom već dugo imamo uspešnu saradnju i naše vojske su prve otpočele izvođenje zajedničkih vežbi. Svake godine, prema planu bilateralne vojne saradnje, mi izvodimo nekoliko vežbi. Karakteristična je „Air Solution“ između dva vazduhoplovstva, zatim vežba „Tisa“ sa inžinjerijskim i rečnim jedinicama kao i druge koje smo izvodili u proteklom periodu, rekao je general Bjelica. 

 On je dodao da su predstavnici oružanih snaga Srbije i Rumunije razgovarali o eventualnom uključenju Vojske Srbije u multinacionalni bataljon „Tisa“ koji bi bio angažovan u trećoj misiji vojske.

- Mi smo ponudili rumunskoj armiji mogućnosti naših regionalnih centara kao  što je ABHO, zatim obuku i školovanje kadra za multinacionalne operacije u bazi Jug i u Centru za mirovne operacije, školovanje na Vojnoj akademiji i na Vojnomedicinskoj akademiji, kao i druge oblike saradnje uključujući i vojnoekonomsku.

 General Gika-Radu izrazio je zadovoljstvo rezultatima današnjeg sastanka i pohvalio izuzetne uspehe Vojske Srbije u protekloj deceniji.

 - Vojska Srbije predstavlja respektabilnu snagu, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou. Veoma sam počastvovan što sam deo razvoja bilateralne saradnje i ubeđen sam da smo dosta toga učinili, ali i da ima mogućnosti da učinimo više, pre svega u vojnoj bilateralnoj saradnji. Uprkos teškim ekonomskim uslovima imamo mnogo oblasti u kojima možemo da razvijemo i konkretizujemo našu saradnju, nastavljajući tradiciju i istoriju koje nas spajaju, uključujući i međusobno poverenje, rekao je general Gika-Radu i poželeo Vojsci Srbije da potvrdi status i kredibilitet koji ima poručivši da je rumunska armija partner srpskoj i u međunarodnoj saradnji.

Govoreći o prioritetima u budućoj saradnji oružanih snaga Rumunije i Vojske Srbije general Gika-Radu istakao je podršku i razvoj multinacionalnog bataljona „Tisa“, unapređenje svih dosadašnjih aktivnosti planiranih na nivou vidova, zatim razvoj saradnje u aktivnostima povezanim sa komandom i kontrolom kao i interoperabilnost među sistemima odbrane.

 U okviru posete Srbiji, zamenika načelnika Generalštaba oružanih snaga Rumunije primili su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković kao i državna sekretarka u Ministarstvu odbrane  Tanja Miščević.

 General Gika-Radu obišao je Centar za obuku Kopnene vojske i Viminacijum u Požarevcu, položio vence na spomenik na Avali i obišao kasarnu u Jakovu, a u planu je i poseta bazi Jug.


* _MG_6682.jpg (174.48 KB, 1024x683 - viewed 125 times.)
Logged
Nenad
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 058


« Reply #161 on: May 16, 2012, 11:22:26 pm »

Jedno pitanje...kako se zvase komandant KoV-a Rumunije koji je bio cini mi se prosle ili pretprosle godine nama u posetu?!
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 16 947


WWW
« Reply #162 on: May 17, 2012, 05:32:22 pm »

Ariton Jonita?
Logged
Nenad
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 058


« Reply #163 on: May 17, 2012, 11:36:37 pm »

Ariton Jonita?
Neznam, zato pitam. Taj isti je sacekao Dixona u Rumuniji kada je bila ona vezba siber down sa amerima i rumunima. Nakon toga je isti taj "gensa" dosao kod nas. Buraz mi bio na toj vezbi pa zato pitam...
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 296


« Reply #164 on: June 23, 2012, 09:07:33 am »

Завршена вежба „Авала 2012“

Генералштаб Војске Србије организовао је и извео тродневну вежбу кључних елемената јединице (ВЕКЕЈ) под називом „Авала 2012“ ради провере функционалних способности припадника Генералштаба и оперативних способности снага Војске Србије за реаговање у кризним ситуацијама.

Последњег дана, учеснике у вежби обишао је заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Милан Бјелица, уједно и официр за планирање вежбе. Он је присуствовао извршавању одређених практичних радњи као што је узбуњивање дела јединица за брзо реаговање.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

- Уверио сам се да команда која ради у вежбовној просторији то ради организовано и квалитетно и да из овога можемо да извучемо одређене поуке и искуства као и да неке ствари у процедурама можемо још доградити и осавременити, рекао је генерал Бјелица.

Завршена вежба „Авала 2012“Руководилац вежбе био је заменик команданта Здружене оперативне команде (ЗОК) генерал-мајор мр Горан Радовановић, док је командант био помоћник за операције ЗОК пуковник Жељко Петровић. Вежба „Авала 2012“ изведена је у ширем рејону Београда.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Генерал Радовановић истакао је да је првог дана вежбе извршена провера дела непосредно потчињених јединица као и припрема за извршење задатака наредних дана.

- Могу да кажем да и поред доста лоших временских услова сви ангажовани људи извршавају задатке веома стручно и професионално, нагласио је генерал Радовановић. 

Посебни циљеви вежбе били су провера способности организационих јединица Генералштаба за реализацију додељених мисија, провера функционисања ЗОК, унапређење система командовања на оперативно стратегијском нивоу, затим провера система узбуњивања, провера способности непосредно потчињених јединица Генералштаба за подршку ЗОК и провера способности дела снага за реаговање.

www.vs.rs


* IMG_2770.JPG (188.68 KB, 1024x683 - viewed 104 times.)

* IMG_2731.JPG (118.24 KB, 1024x683 - viewed 108 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 23 queries.