PALUBA
August 12, 2022, 09:06:19 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Generalštab Vojske Srbije - aktivnosti  (Read 104707 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #255 on: September 24, 2018, 06:27:19 am »

Тенкиста дипломата
Аутор: Милан Галовић недеља, 23.09.2018.

Војници се школују за одбрану отаџбине, а за генерал-потпуковника Милана Мојсиловића, новоименованог начелника Генералштаба Војске Србије, тај тренутак је дошао баш брзо – чим је као млади потпоручник завршио Војну академију 1991. године, тадашња Југославија се распала у рату. Био је то тек почетак тешке деценије која је завршена НАТО агресијом и сукобом на југу Србије.

Генерал Мојсиловић, по војној специјалности тенкиста, носилац је три спомен-медаље за учешће у борбеним дејствима. Првих година официрске каријере радио је на Војној академији, а после неколико година постао је старешина у јединицама Приштинског корпуса и у њему остао и после измештања ове јединице с простора Косова и Метохије. Између осталих дужности, био је и командант 15. оклопне бригаде. Данашњи први човек војске обављао је низ дужности вишег нивоа – у Команди оперативних снага, односно Здруженој оперативној команди. Између осталог, радио је на сарадњи наше војске с Кфором. Бригадни генерал постао је у већ у 42. години, а 2011. године постао је командант Копнене војске. Службовао је у Бањалуци, Вршцу, Крушевцу, Панчеву, Врању, Прокупљу, Нишу и Београду.

У јавности је познат као војни дипломата, шеф војног представништва при мисији Србије у НАТО-у у Бриселу, где је боравио од 2013. до 2017. године. Неки аналитичари га због тога сматрају генералом „по мери” алијансе. Међутим, сигурно би се изненадили када би чули како, осим енглеског, течно говори и руски језик, јер је део ране младости провео – у Совјетском савезу. По повратку из Брисела у Србију, униформу је заменио оделом – био је на дужности помоћника министра одбране за политику одбране. У значајној мери наставио је да се бави војном дипломатијом, између осталог био је члан високе војне делегације која је крајем јула посетила Кину, а епилог те посете је, за сада, најављена набавка беспилотних летелица.

Занимљиво да је генерал Мојсиловић служио редовни војни рок. Испраћен је у војску 1986. године као и сви регрути ЈНА. Наиме, током војног рока је завршио школу резервних официра, а тек затим је уписао Војну академију. Генерал Мојсиловић је рођен 3. августа 1967. године у Косовској Митровици. Ожењен је Славицом, имају сина, снају и унуку. Приватно, начелник Генералштаба воли да иде у позориште, пеца и скија. „Размишљајући о новој дужности, потпуно сам свестан данашњице, укупне комплексне ситуације, не само на глобалном нивоу, свестан сам изазова у региону и ризика у Србији, одговорности које са собом носи функција и дужност начелника Генералштаба и у потпуности свестан потребе да правовремено наставимо све започете процесе у систему одбране, посебно у погледу опремања, модернизације војске”, рекао је генерал Мојсиловић приликом преузимања дужности начелника Генералштаба ВС.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #256 on: October 01, 2018, 07:29:12 am »

Обавезни војни рок је будућност наше војске
Аутор: Милан Галовић недеља, 30.09.2018.

Средином новембра на више локација одржаће се вежба Копнене војске, ваздухопловства и Речне флотиле, на којој ће учествовати око две хиљаде војника. – Набављамо нова средства ПВО, увођење транспортера „лазар 3” у употребу питање дана

Судбина је хтела да генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, однедавно начелник Генералштаба Војске Србије, у рат крене само три сата пошто је завршио Војну академију. Тадашњи потпоручник је, тог ратног лета 1991. године, у 12 часова на промоцији у први официрски чин бацио шапку увис, а већ у 15 часова је послат у Бањалуку, а одатле у Хрватску. Касније се вратио у Бањалуку, баш пред почетак рата у БиХ, одакле се повукао с Југословенском армијом. Неколико година касније још један рат – НАТО агресија, коју је саговорник „Политике” провео на Космету као старешина 243. механизоване бригаде. Није га мимоишао ни сукоб на југу Србије. Обављао је низ руководећих дужности вишег нивоа, био је шеф Војног представништва при мисији Србије у НАТО-у, а по повратку из Брисела и помоћник министра одбране за политику одбране. Ипак, осим енглеског, течно говори и руски јер је део ране младости провео у Москви, тамо је завршио основну и пошао у средњу школу. У шали каже да је први професионални војник у породици. Мојсиловићи су, каже, раније били војници по позиву, прадеда данашњег начелника Генералштаба је био учесник Првог светског рата, а отац Другог светског рата.

Најављена је вежба поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата. По каквом сценарију ће се и где одржати вежба, колико војника из којих јединица ће бити ангажовано?

- Да, вежба ће се одржати поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата, односно Дана примирја, мада би ми у Србији тај дан требало да славимо као Дан победе јер је Србија победила у Великом рату. Век касније Војска Србије је, као што је то била српска војска у Првом светском рату, спремна да у случају потребе одговори на савремене изазове и ми ћемо то предстојећом вежбом показати. Планирање вежбе која ће се одржати средином новембра је у току, сценарио се разрађује, у вежби ће учествовати војници из оба вида, Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, на више локација широм Србије. Све активности ће се одвијати истовремено, ангажоваћемо око две хиљаде војника, грађани ће видети обученост пешадијских, оклопно-механизованих, артиљеријских, специјалних и других јединица Војске Србије, као и пилота авиона и хеликоптера и припадника Речне флотиле. Вежба ће се односити на прву мисију Војске Србије, одбрану земље од спољног напада. Изводиће се бојева гађања на за то намењеним полигонима.

Залажете се за поновно увођење обавезе служење војног рока. Да ли ова обавеза може бити оно што је некад била?

- За мене ово није питање за или против обавезе служења војног рока, већ потреба да се обезбеди модел за функционисање војске на дугорочном плану, и неопходност у условима војне неутралности. Напомињем да враћање обавезе војног рока није нешто што се може спровести преко ноћи. До коначне одлуке по том питању, настављамо с моделом добровољног служења војног рока, реч је о четири упутна рока током године. Већина њих жели да се запосли у војсци. Као систем, војска мора да прати економски напредак Србије, морамо бити примамљив послодавац за младе и образоване људе. У последње време урадило се, и ради се, доста на побољшању материјалног положаја припадника војске, тај тренд ће се наставити. Имамо довољно слободних места и овом приликом позивам све заинтересоване да се јаве на конкурсе који су отворени.

Имамо ли, по вашем мишљењу, довољно војника у резервном саставу, није ли парадокс да су једни обвезници служили војни рок и као резервисти иду на обуку, а други немају обавезу ни војни рок да одслуже?

- Имамо довољно и активних војника и војних обвезника. Наравно да желимо и квантитативно унапређење. Наиме, обавеза увођења у војну евиденцију и данас постоји, међутим мушкарци који нису одслужили војни рок нису оспособљени за одбрану земље, иако су уведени у војну евиденцију. С друге стране, морамо узети у обзир и то да се с протоком година резервна компонента војске, а овде говорим о онима који су служили војску, круни. Ако не нађемо начин да шири слој грађана обучимо за одбрану земље, за извесно време можемо доћи у ситуацију да нећемо имати довољно велики обучени резервни састав. У складу с могућностима, трудимо се да војне обвезнике који су већ обучавани за одређене специјалности позивамо на вежбе како би освежили своја знања и упознали их с новим наоружањем и опремом. У садашњим околностима било би нерационално да обучавамо војнике који немају никаквог искуства, можда ћемо у будућности наћи модел који би то могао да превазиђе.

Због чега толико дуго траје процес увођења у наоружање ВС оклопних транспортера „лазар 3” и самоходних хаубица „нора Б-52”? Када ће ова средства постати део арсенала ВС?

- Увођење сложених средстава и система у наоружање и опрему Војске Србије је дуготрајан процес током ког се морају задовољити захтеви тактичких носилаца, када је реч о процедурама, ми смо сложен систем. Само тако војска може добити најбоља могућа средства која задовољавају постављене захтеве и нашим војницима омогућавају успешно извршавање задатака. Када је реч о транспортерима „лазар 3”, њихово увођење је питање дана, што се тиче самоходних хаубица „нора Б-52” очекујем да оне буду уведене у војску до краја године.

По специјалности сте тенкиста. Претпостављам да ће тенкови М-84 још дуго бити окосница оклопно-механизованих јединица, да ли ће бити модернизовани?

- Сви већ добро знају да је тенк М-84 поуздано и ефикасно средство. И то у светским оквирима, на пример, реч је о тенку с најнижом силуетом – свега 219 центиметара. У плану је ремонт и модернизација ових тенкова како би, уз извесна побољшања, могли да одговоре условима на савременом бојишту. То се пре свега односи на побољшање оклопне заштите, заштиту од напада из ваздушног простора, опто-електронику, даљинско руковање спољним митраљезом на куполи... Ускоро ћемо добити 30 тенкова Т-72 из руске донације. Ови тенкови, за разлику од наших М-84, имају термовизију, јачи мотор и могућност гађања ракетом из цеви топа. Тренутно имамо 212 тенкова, с ових 30 биће то више него респектабилна снага војске.

О набавкама ловачких авиона и хеликоптера се доста говорило. Повремено се помињала набавка средстава ПВО, можете ли нам рећи нешто конкретније о тим плановима?

- С нашим иностраним партнерима преговарамо и о набавци напреднијих ПВО система. Војска је исказала одређене потребе и захтеве и уверен сам да ће држава наћи начина да у блиској будућности ојачамо и тај сегмент наше војске. Не могу детаљније да говорим на ову тему. Свака посета председника Србије Александра Вучића државама које производе ове сложене системе, земљама с којима смо успоставили стратешко партнерство, корак је у решавању овог питања.

Да ли ће и када бити враћен радар на Копаоник?

- Враћање радара на Копаоник, што је за нас изузетно важно, оптерећено је бројним препрекама. Уверен сам да ћемо с нашим партнерима на Западу наћи заједнички језик и интерес и да ће радар у догледно време поново бити инсталиран на Копаонику.

Шта очекујете од сарадње с Кфором, да ли ћете бити њихов гост у Приштини?

- Војска Србије има добру и професионалну сарадњу с Кфором, који је једини гарант безбедности за све грађане на Косову и Метохији, а посебно за неалбанско становништво. Очекујем да ће та сарадња и убудуће бити на истом нивоу, а да ли ћу бити гост Кфора у Приштини остаје да се види. Нема разлога да се с командантом Кфора не сретнем и тамо. Иначе, на ранијим дужностима радио сам на сарадњи с Кфором, био у прилици да тим поводом боравим на Косову и Метохији, и то као српски официр, у униформи.

Брине ли вас могућност да, попут вашег претходника, останете без америчке визе ако, рецимо, будете гост на некој великој војној вежби у Русији?

- Не брине ме. Мој рад на дужности начелника Генералштаба биће вођен тиме да имамо чврсту, способну и јаку војску, а не да ли ћу за нешто бити ускраћен или ћу добити.

Шта нам можете рећи о периоду ране младости који сте провели у Русији и неуобичајеној официрској биографији – прво сте одслужили редовни војни рок, а тек затим уписали Војну академију?

- Основну школу и први разред средње школе завршио сам у Русији, где је мој отац, који се бавиo металургијом, службовао при амбасади СФРЈ. Боравак у Русији било је свакако велико и значајно искуство за мене. Тамо сам стекао квалитетно образовање и био у прилици да ближе упознам руски народ и културу. Што се одласка на Војну академију тиче, рекао бих да је то био једини рационалан след ствари након успешно одслуженог војног рока и уз сугестију мојих тада претпостављених старешина који су у мени видели одређене квалитете за војни позив.

Како сте, као официр, прошли кроз тешка времена распада СФРЈ и НАТО агресије?

- Као војник, као официр, који се школовао за рат имао сам потребу да то своје знање покажем у одбрани отаџбине и заиста сам се трудио да увек дам целог себе. Могу да кажем да сам поносан на своје учешће у борбеним дејствима, али да дубоко жалим за палим саборцима који су за одбрану отаџбине дали своје животе.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #257 on: October 06, 2018, 09:41:03 pm »

Мојсиловић: Србија није војно угрожена
субота, 06.10.2018.

Стање у Војсци Србије редовно је, и она је спремна и опремљена да изврши све задатке који се пред њу поставе, изјавио је данас начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милан Мојсиловић.

Он је за РТС рекао да је Војска Србије, после инцидената на северу Косова, имала јасне и прецизне задатке и обављала је појачане активности, у складу са наређењима председника Републике. Мојсиловић је додао да је то све што би у подизању борбене готовости могао да каже за јавност. Према његовим речима, војностратешка позиција Србије је таква да она није војно угрожена, а војна неутралност је дефинитивно одржива и на њој треба радити.

Србија није војно угрожена земља, али постоји потреба да се са пажњом прати ситуација у читавом региону, не само кроз безбедносне изазове већ кроз све оне токове који се дешавају у свету, као што је мигрантска криза, навео је Мојсиловић. Према његовим речима, регион заслужује посебну пажњу, с обзиром на прошлост, садашњост и будућност, јавља Танјуг. Мојсиловић је додао да ће, као и његови претходници, радити на повећању оперативних способности како би ВС могла да испуни све мисије и задатке, у складу са стратешким документима и са оним што војска треба да ради.

„Превасходно причамо о модернизацији, о опремању, о ревитализацији појединог вида војске и то је оно што треба да прати не само опредељење војске, већ и Министарства одбране и највишег државног руководства”, објаснио је Мојсиловић и додао да је на његовој листи приоритета високо постављена брига о положај војника, цивила, подофицира и официра. Мојсиловић је рекао да ће му богато радно искуство помоћи јер зна и како функционишу међународне организације (НАТО и ЕУ), али и командирске и штабне дужности.

„Говорим руски и енглески што је предност у комуникацији са страним партнерима. То је један од сегмената интероперабилности – способности заједничког деловања”, рекао је генерал у интервјуу за емисију „Дозволите”. На оцене да је због службовања у Бриселу „под западним утицајем”, он је одговорио да је живео и у Москви, и у Бриселу, али да носи униформу Србије и да ствари гледа из угла интереса своје земље. Мојсиловић каже да војска никада није почињала рат, нити га је тражила и изазивала јер војници најбоље знају шта је рат и какве страхоте доноси.

„Ратно искуство је нешто што у сваком случају помаже. Почнете више да цените све он напоре да се оружана сила користи као крајње средство за достизање одређених циљева”, навео је први човек војске. Додао је да му искуство из ратова 1991, 1992, НАТО агресије, рад у јединицама Приштинског корпуса, учешће у противтерористичкој акцији на југу Србије, помаже јер је оно што је учио применио у пракси. Он је рекао да на питање враћања обавезног служења војног рока гледа из угла професије.

„То ме руководи да размишљамо о одређеним капацитетима, када говоримо о територијалној и резервној компоненти војске, о способности грађана да бране своју земљу, да кажем да ја сам за обавезно служење војног рока”, истакао је Мојсиловић.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #258 on: October 16, 2018, 06:56:11 am »

Кинеска војна делегација у посети Србији
Аутор: М.Г.понедељак, 15.10.2018.

Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић састао се са генерал-мајором Ванг Липингом, начелником Управе за политичке послове Централне војне комисије НР Кине, који предводи кинеску делегацију током посете нашој земљи, саопштила је Војска Србије.

Генерал Цветковић захвалио је генералу Липингу на кинеској подршци кад је реч о донацијама ради опремања јединица Војске Србије и истакао да је Војска Србије заинтересована за наставак и продубљивање војне и војно-економске сарадње у областима од обостраног интереса, посебно имајући у виду интензивирање сарадње Србије и Кине. Током посете Србији генерал Липинг са члановима делегације посетиће, између осталог, 250. ракетну бригаду за противваздухопловна дејства и Војну академију.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #259 on: October 17, 2018, 10:55:59 am »

Србија има изасланике у 23 државе
Аутор: Милан Галовић уторак, 16.10.2018.

Војни аташеи раде при Војнообавештајној агенцији, бирају се на конкурсу међу официрима и обучавају девет месеци пре одласка на службу у иностранство

Прошло је 140 година откако је мајор Константин Кока Миловановић ступио на дужност изасланика одбране Кнежевине Србије у Бечу. Од тада до данас око 500 официра представљало је нашу војску широм света. Током деценија мењале су се геополитичке околности. У време мајора Миловановића, иначе и конструктора пешадијског оружја, за Србију је од стратешког значаја био однос са Аустроугарском, данас су то неке друге велике силе.

Али у свим епохама задатак војних аташеа, што је у јавности прихваћен назив за изасланике одбране, био је исти – подршка дипломатији у циљу заштите интереса Србије. Од самог настанка домаће војне дипломатије, изасланици одбране били су под окриљем војне обавештајне службе, а и данас су организационо при Војнообавештајној агенцији (ВОА). Тако је и у САД, Русији, Кини и већини европских држава, и то је, како кажу у ВОА, функционално и оправдано решење.

„Компетенције изасланика одбране су широке јер они непосредно реализују задатке спољне и одбрамбене политике земље, коју креира државно и војно руководство. У дипломатској мисији Републике Србије они су саветници амбасадора за питања одбране, билатералне војне сарадње и безбедности”, наводи се у одговорима ВОА на питања „Политике”.

Србија данас има изасланике одбране у 23 државе. Они су распоређени у водећим светским силама, суседним земљама, али и у државама са којима постоји развијена војна сарадња. Недавно је отворено војно изасланство у Белорусији, а Србија ће ускоро имати војног аташеа и у Ирану. У оквиру редовних смена, током наредне године, нови војни изасланици преузеће дужност у Аустрији, Мађарској, Израелу и Египту.
 
„По доласку у државу пријема наш изасланик је дужан да се представи у Министарству одбране, где га начелно примају помоћници министра за политику одбране и представници канцеларије за везу са страним војним представницима. Кад је реч о земљи са којом имамо изузетно интензивну сарадњу и добре односе, није неуобичајено да нашег изасланика одбране приме министар одбране или начелник Генералштаба”, наводи се у допису ВОА.

Мандат војних изасланика траје четири године и по потреби може да се продужи, али не дуже од годину дана. Период обављања ове дужности у иностранству може бити краћи, у случају да се процени да војни аташе не обавља дужност онако како би требало, или у случају да сам поднесе захтев за прекид мандата. Изасланици одбране могу више пута одлазити на дужност у иностранство. Наши војни аташеи за време службе у иностранству живе у становима који су власништво Србије, а ако таквих нема на располагању, стан се изнајмљује после истраживања тржишта и уз одобрење директора ВОА.

„Војнодипломатски представници са собом воде и породицу, јер она, пре свега, пружа стабилност. Брачни пар је на заједничком задатку, а супруга изасланика одбране има јасну улогу кад је реч о представљању наше културе, обичаја и традиције на специфичним друштвеним активностима, које су неизоставни део дипломатије”, истичу у ВОА.

Ова дужност је, наравно, атрактивна и одговарајуће плаћена. Из ВОА су на питање „Политике” о месечним примањима војних аташеа одговорили да су она „у складу са правилницима Министарства спољних послова о платама и примањима у иностранству и разликују се од земље до земље”. Извесно је да постоји материјална сатисфакција, али је најважније да је реч о великом изазову, за који је потребна посебна припрема.

„ВОА једном годишње расписује интерни конкурс за рад у изасланствима одбране, на који се могу пријавити заинтересовани официри. Општи услов је да официр испуњава критеријуме за постављање на формацијско место у изасланству одбране, а један од посебних је познавање страних језика. Процес избора кандидата обухвата и медицинске прегледе, као и разговоре са стручним лицима у агенцији”, истичу у ВОА.

Пред будућим изасланицима је деветомесечно усавршавање у области војне дипломатије. Током овог периода они се упознају са земљом у којој ће служити – њеном историјом, војно-политичким системом, традицијом, обичајима и културом, проучавају се дипломатска пракса и протокол.

„Личне карактеристике су веома важне за обављање дужности изасланика одбране, па је пожељно да кандидат има развијене комуникацијске способности, високу социјалну интелигенцију, лепе манире, широко образовање, уравнотежену личност и, наравно, да разуме и прихвата културолошке разлике."

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #260 on: October 26, 2018, 07:08:40 am »

Генерал Мојсиловић на састанку Војног комитета ЕУ
Аутор: М.Г.четвртак, 25.10.2018.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић учествовао је на састанку Војног комитета Европске уније у Бриселу, на којем су разматране теме из области извођења операција и мисија ЕУ, са посебним освртом на успостављену сарадњу са партнерима – државама које нису чланице уније и међународним организацијама, саопштило је Министарство одбране.

Мојсиловић је представио допринос Србије у операцијама и мисијама ЕУ и борбеној групи Хелброк, као и процес припреме и обуке припадника Војске Србије за учешће у мултинационалним операцијама. И овом приликом је од стране организатора и учесника на активности истакнуто да Република Србија и њена војска имају запажено место у мисијама и операцијама ЕУ, које се огледа у учешћу у све три војне мисије за обуку (EUTM Somalia, EUTM Mali и EUTM RCA) и војној операцији „Аталанта”. Мојсиловић се посебно састао са начелником Генералштаба националне одбране Грчке адмиралом Евангелосом Апостолакисом и начелником Генералштаба одбране Италије генералом Клаудиом Грацијаном, будућим председавајућим Војног комитета ЕУ, са којима је разговарао о сарадњи у области заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #261 on: November 02, 2018, 07:26:43 am »

Сусрет генерала Мојсиловића и команданта Кфора
Аутор: М.Г.четвртак, 01.11.2018.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић састао се у Београду са командантом Кфора генерал-мајором Салватореом Куочијем, саопштило је Министарство одбране. Први званични сусрет двојице генерала, откако је у септембру ове године генерал Мојсиловић постављен на дужност начелника Генералштаба Војске Србије, одржан је у касарни „Топчидер”. Генерали Мојсиловић и Куочи разговарали су о актуелној безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и о реализацији заједничких активности Војске Србије и Кфора.
 
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

„Изражавајући забринутост због недавних догађаја, генерал Мојсиловић је посебно истакао да једнострани и нетранспарентни поступци усложњавају ситуацију на терену, те да је поштовање свих споразума који су на снази и обавеза које проистичу из њих суштински важно за стање безбедности на Косову и Метохији”, наводи се у саопштењу. Он је истакао да је обострани интерес Војске Србије и Кфора очување безбедности у зонама одговорности са обе стране административне линије, и да је Кфор као међународни чинилац најодговорнији за сигурност свих грађана у овој покрајини, а посебно неалбанског становништва.
 Реч је о састанку на високом нивоу Заједничке комисије за спровођење Војнотехничког споразума, коју чине комисија команде КФОР-а и комисија представника снага безбедности Републике Србије. Састанци  Заједничке комисије редовно се одржавају на различитим нивоима од 1999. године, ради спровођења Војнотехничког споразума, наводи се у саопштењу.

Izvor: www.politika.rs


* 00001.jpg (75.71 KB, 672x448 - viewed 94 times.)
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #262 on: November 16, 2018, 07:49:19 am »

Начелник Генералштаба обишао аеродром у Батајници
Аутор: М.Г.четвртак, 15.11.2018.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић је са сарадницима обишао 204. ваздухопловну бригаду на аеродрому Батајница, саопштила је Војска Србије.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Том приликом заменик команданта 204. ваздухопловне бригаде пуковник Саша Мијаиловић известио је начелника Генералштаба о стању у бригади, која је задужена за контролу и заштиту ваздушног простора Србије, непосредну ватрену подршку снагама копнене војске, превожење и транспорт ваздушним путем, трагање и спасавање, извиђање и летачку обуку. После реферисања заменика команданта бригаде, генерал Мојсиловић је обишао тренажер за авион МиГ-29, хангар за школски авион В-54 ласта и хеликоптере, хангаре за авионе МиГ-29 и Супергалеб Г-4, а обишао је и дежурну јединицу ловачке авијације у систему противваздухопловне одбране. Уз похвале за учешће 204. ваздухопловне бригаде на вежби „Век победника 1918-2018”, генерал Мојсиловић је у разговору с припадницима бригаде истакао да је Војска Србије приказаним на вежби доказала да у њу вреди улагати.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Начелник Генералштаба је најавио даље побољшање услова рада и стандарда припадника Војске Србије, уз напомену да јединица већ треба да се припрема за пријем летелица које следеће године стижу у наше ваздухопловство.

Izvor: www.politika.rs


* 001.jpg (93.84 KB, 672x448 - viewed 94 times.)

* 002.jpg (61.43 KB, 672x448 - viewed 95 times.)
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #263 on: November 30, 2018, 08:22:50 am »

Војна делегација Белорусије у посети Србији
Аутор: М.Г.среда, 28.11.2018.

Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић састао се данас, у касарни „Бањица 2“ у Београду,  са делегацијом Оружаних снага Републике Белорусије коју је предводио начелник Главне управе за борбену обуку генерал-мајор Андреј Некрешевич, саопштила је Војска Србије.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Генерали Цветковић и Некрешевич су разговарали о билатералној војној сарадњи и могућностима за проширење те сарадње, пре свега у области обуке, вежби, усавршавања, војно-економске и војно-техничке сарадње. Белоруска делегација борави у вишедневној посети Управи за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије, а у циљу размене искустава и унапређења сарадње у области обуке. Пријему белоруске делегације у Генералштабу присуствовао је и амбасадор Републике Белорусије у Србији Валериј Бриљов.

Izvor: www.politika.rs


* 001.jpg (49.47 KB, 672x377 - viewed 87 times.)
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #264 on: December 15, 2018, 09:55:41 pm »

Мојсиловић: Војска може да одговори свим изазовима
субота, 15.12.2018.

Грађани Србије немају никакву потребу да брину о томе да ли Војска Србије може на свој начин да одговори свим захтевима који се односе на ризике, изазове и претње, изјавио је начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Милан Мојсиловић.

„Ми ћемо са пажњом, будно да пратимо целу ситуацију. Морам да подсетим грађане да ми већ у копненој зони безбедности, дуж читаве административне линије имамо један респектибилни капацитет, који прати и усмерен је на стање безбедности и ја се заиста надам да ће све ово што се дешава на терену ући у контролисану сферу”, рекао је Мојсиловић гостујући у јутарњем дневнику РТС. Према његовим речима, јучерашња посета председника Србије Александра Вучића војним јединицама, на непознатим локацијама, састојала се од увида у стање оперативне способности, спремности, припремљености, као и борбене готовости јединица, преноси Танјуг.

„То је била права прилика да добијемо смернице и директиве за даљи рад. Председник је одао признање војницима и старешинама на ономе што они раде, како то чине и његово обраћање је било управо оно што и војска очекује од свог врховног команданта”, рекао је Мојсиловић. Начелник Генералштаба је, како каже, обавио разговоре са многим носиоцима безбеносних функција, не само у земљи и региону, већ и у свету.

„Обавио сам разговоре и са командантом Заједничке команде за операције НАТО, генералом Скапаротијем. Наш разговор је био доминантан у сфери безбедности, добио сам уверавања да ће безбедност и стабилност бити приоритет НАТО када говоримо о КиМ уз наравно пуну имплементацију садржаја који се односе на мисије КФОР-а на терену. Претходних дана сам разговарао и са директором Међународног војног штаба из Брисела, из НАТО. Они су свесни одређених ризика и суштина целокупне приче јесте да наши разговори морају да се каналишу у циљу управљања и контроле у условима повећаних тензија на терену”, рекао је Мојсиловић. Стање на терену је, ипак, непредвидво у многим сферама, каже Мојсиловић, додајући да се због тога јуче у Нишу састао са командатном КФОР-а Лоренцом Д'Адриом. Како каже, на састанку је са командантном КФОР-а усаглашавао детаље везане за рад и активбност на терену.

„Суштина укупне приче је да је нама неопходно да имамо комуникацију, да имамо сарадњу и да радимо у смеру обезбеђивања мира и стабилности”, рекао је Мојсиловић. Упркос спремности Војске Србије да одговори свим ризицима и изазовима, Мојсиловић се нада да ће КФОР у свом капацитету и мандату обезбедити заштиту свих грађана на Косову и Метохији, са тежиштем на српској заједници, за шта је, како каже, добио уверења о команданта КФОР-а. Мојсиловић је доао да се нада да ће доћи до потпуне примене Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #265 on: December 26, 2018, 06:24:47 am »

Опремање ВС и побољшање стандарда њених припадника приоритет у 2019.
Аутор: М.Г.уторак, 25.12.2018.

Заједничка седница колегијума министра одбране и проширеног колегијума начелника Генералштаба Војске Србије одржана је у Дому Гарде у касарни „Топчидер”, саопштено је из Министарства одбране. Седницом је руководио министар одбране Александар Вулин.

Током седнице сагледани су резултати рада Војске Србије у 2018. години, посебно достигнућа у изградњи оперативних и функционалних способности Војске Србије и набавци и увођењу у употребу савремених средстава наоружања и опреме. Закључено је да су способности Војске Србије током 2018. значајно унапређење, а најбоља потврда је успешно изведена војна вежба „Век победника 1918-2018“. Тежиште рада и ангажовања у 2019. години, у складу са одлукама председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, биће на одржању и подизању способности Војске Србије на виши ниво, даљем опремању савременим наоружањем и опремом и предузимању мера на подизању радних и материјалних услова и животног стандарда припадника Војске Србије, истиче се у саопштењу.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #266 on: January 16, 2019, 05:32:22 pm »

Војна сарадња са Унијом Комора
Аутор: М.Г. среда, 16.01.2019.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић састао се у Београду с делегацијом Оружаних снага Уније Комора коју је предводио начелник Генералштаба пуковник Исуф Иђихади, саопштено је из Војске Србије.

На  састанку  je изражена заинтересованост обеју страна за успостављање и развој сарадње у области одбране, на пољима од заједничког интереса, попут војнообразовне, војноекономске и војномедицинске сарадње. Генерал Мојсиловић је понудио капацитете центара за обуку Војске Србије за усавршавање припадника Оружаних снага Уније Комора на међународним курсевима, а посебно је изразио захвалност тој држави на повлачењу признања једнострано проглашене независности тзв. Косова.  У оквиру вишедневне посете нашој земљи, делегација Оружаних снага Уније Комора обишла је Војну академију и Војномедицинску академију, а у наставку посете обићи ће Министарство одбране и полигон Техничког опитног центра у Никинцима.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 68 433« Reply #267 on: May 22, 2019, 11:05:37 am »


General Cvetković na sastanku Vojnog komiteta EU


Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković učestvovao je na sastanku Vojnog komiteta Evropske unije održanom danas u Briselu, saopštila je Vojska Srbije.

Na sastanku je razmatrana aktuelna situacija u Vojnoj operaciji pomorskih snaga EU u Somaliji „Atalanta”, koja se realizuje u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, kao i stanje u misijama za obuku u Maliju, Centralnoafričkoj Republici i Somaliji.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Osim toga, razgovaralo se i o aktivnostima u okviru projekta „Jedinstveno evropsko nebo“, čijom realizacijom bi se stvorili uslovi za značajno uvećanje vazdušnog saobraćaja u Evropi u skladu sa planiranim privredno-ekonomskim razvojem.

Vojska Srbije učestvuje sa 22 pripadnika u četiri misije Evropske unije: u misijama za obuku u Centralnoafričkoj Republici, Somaliji i Maliju i operaciji pomorskih snaga EU „Atalanta“ u vodama Adenskog zaliva i Indijskog okeana.

izvor


* ZNGS-NA-SASTANKU-VOJNOG-KOMITETA-EU-221052019.jpg (72.89 KB, 672x471 - viewed 58 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 68 433« Reply #268 on: June 12, 2019, 03:48:34 pm »


Sastanak SEDM na nivou zamenika načelnika generalštabova


Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković učestvovao je na sastanku zemalja članica Procesa saradnje ministara odbrane Jugoistočne Evrope (SEDM) na nivou zamenika načelnika generalštabova održanom danas u Skoplju.
 
Na sastanku, na kome su učestvovale delegacije zemalja-članica inicijative SEDM (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Italija, Rumunija, Severna Makedonija, Slovenija, Srbija, Turska, Ukrajina, Hrvatska i Crna Gora) i delegacije međunarodnih organizacija, zajednički je ocenjeno da je regionalna vojna saradnja od velikog značaja za jačanje mira, bezbednosti, stabilnosti i napretka u regionu, izgradnju poverenja i promociju dobrosusedskih odnosa.

Takođe je izražena podrška za jačanje regionalne koordinacije i za napore međunarodne zajednice, unutar okvira UN, radi adekvatnog odgovora na zajedničke pretnje bezbednosti.

Na marginama sastanka, general Cvetković se susreo sa zamenikom načelnika Generalštaba Armije Republike Severne Makedonije general-majorom Azimom Nuredinom. Na sastanku je razgovarano o unapređenju bilateralne vojne saradnje u oblastima od obostranog interesa. Tokom boravka u Skoplju, general Cvetković je imao i neformalne sastanke sa zamenikom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Albanije i vođama delegacija oružanih snaga Republike Bugarske i Ukrajine.

Proces saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope pokrenut je 1996. godine, a Republika Srbija je postala punopravni član 2010. godine. Osnovni cilj SEDM je unapređivanje razumevanja i intenziviranje političko-vojne saradnje u regionu, radi jačanja bezbednosti u ovom delu Evrope.

izvor
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #269 on: July 04, 2019, 12:48:44 pm »

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije sa komandantom KFOR-a
Tanjug   03. jul 2019.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović danas je u Beogradu sa komandantom KFOR-a general-majorom Lorencom D'Adarijom razgovarao se o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i aktivnostima koje se preduzimaju u cilju praćenja situacije na terenu i očuvanja i unapređenja mira i bezbednosti na prostoru južne srpske pokrajine.

General Mojsilović je podsetio da Vojnotehnički sporazum, kao i ostali potpisani sporazumi sa KFOR-om, ne prepoznaju druge strane osim snaga bezbednosti Republike Srbije i KFOR-a, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Naglasio je da se nepoštovanje procedura koje definišu postupanje strana potpisnica sporazuma negativno odražava na ukupnu bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji, što doprinosi osećaju nesigurnosti građana. Još jednom je istakao da je KFOR jedina legitimna oružana formacija na Kosovu i Metohiji i da je kao takav najodgovorniji za bezbednost stanovništva na celokupnom prostoru Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, a posebno nealbanskog stanovništva na Severu, kaže se u saopštenju.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Pages:  1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 23 queries.