PALUBA
February 07, 2023, 06:53:27 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Generalštab Vojske Srbije - aktivnosti  (Read 115872 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #285 on: May 02, 2021, 07:32:43 pm »

недеља, 02.05.2021.

Начелник Генералштаба обишао дежурне јединице ПВО

Начелник генералштаба генерал Милан Мојсиловић провео је Васкрс са припадницима 230. самоходног ракетног дивизиона за противваздухопловна дејства у Нишу, који су у време празника ангажовани на контроли и заштити ваздушног простора Србије, наводи се у саопштењу а преноси Бета.

Генерал Мојсиловић је припадницима Војске Србије који Васкрс славе по јулијанском календару честитао највећи хришћански празник уз жеље за добро здравље, личну и породичну срећу и успешно извршавање поверених задатака.

„Током обиласка, начелник Генералштаба се уверио у одличну оспособљеност и посвећеност њених припадника да професионално и одговорно реализују наменске задатке”, наводи се у саопштењу.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #286 on: May 31, 2021, 05:01:29 pm »

понедељак, 31.05.2021.
М. Г.

ВС у Прокупљу и Куршумлији извршава задатке од виталног значаја за Србију

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишао је део јединица Војске Србије у гарнизону Прокупље и гарнизонском месту Куршумлија, саопштило је Министарство одбране.

Он је том приликом сагледао организацију живота и рада, стање, оперативне и функционалне способности јединица Треће бригаде Копнене војске и 224. центра за електронска дејства у касарнама „Топлички устанак” и „Ратко Павловић Ћићко”. Команданти батаљона и дивизиона известили су о стању у својим јединицама. Начелник Генералштаба је информисао присутне на састанцима о актуелном стању у Војсци Србије, приоритетима развоја и плановима за даље унапређење оперативних способности и материјалног положаја припадника Војске Србије.

Изражавајући задовољство затеченим стањем, генерал Мојсиловић одао је признање припадницима Треће бригаде Копнене војске и 224. центра за електронска дејства на оданости отаџбини и војном позиву и професионалном извршавању задатака од виталног значаја за Војску Србије и безбедност Србије.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #287 on: June 04, 2021, 08:34:50 pm »

четвртак, 03.06.2021.
М. Г.

Значајан допринос Италије безбедности на Космету

Начелник Генералштаба Оружаних снага Италије генерал Енцо Вечарели, борави у званичној посети Србији, на позив начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, саопштила је Војска Србије.

Приликом сусрета двојице генерала било је речи о безбедносној ситуацији у региону и војној сарадњи, са акцентом на заједничком учешћу у мировној операцији УН у Либану. Посебна пажња је посвећена разматрању утицаја Кфора на безбедност Западног Балкана и значаја италијанског контингента у саставу Кфора за очување мира и безбедности на Косову и Метохији и заштиту српског националног, културно-историјског и верског наслеђа.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #288 on: June 26, 2021, 04:57:49 pm »

26.06.2021

Обилазак јединица 126. бригаде ВОЈИН

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишао је данас припаднике 126. бригаде ваздушног осматрања, јављања и навођења (ВОЈИН) који задатке извршавају у рејону планине Голије.

Током обиласка, генерал Мојсиловић је сагледао организацију живота и рада, стање, оперативне и функционалне способности, као и обученост борбене смене за реализацију наменских задатака. Начелник Генералштаба је потом информисао припаднике јединице о кључним задацима Војске Србије, приоритетима развоја и плановима за даље унапређење оперативних способности и материјалног положаја припадника Војске Србије.

Генерал Мојсиловић је у току дана обишао и деоницу пута на територији општине Ивањица коју су, у оквиру пројекта „Хуманитарна асистенција“, крајем прошлог и почетком овог месеца заједно реконструисали припадници Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #289 on: July 10, 2021, 05:41:33 am »

Načelnik generalštaba Vojske Srbije razgovarao sa slovenačkim kolegom
VESTI Autor: Beta 09. jul. 2021

Načelnici generalštabova srpske i slovenačke vojske, Milan Mojsilović i Robert Glavaš, razgovarali su u Beogradu o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, dometima bilateralne vojne saradnje i mogućnostima za njeno unapređenje.

Mojsilović i Glavaš su ocenili da je dosadašnja saradnja bila raznovrsna i sadržajna i istakli da joj poseban kvalitet daju zajedničke aktivnosti, jer doprinose razvoju poverenja i unapređenju ukupnih odnosa i utiču na podizanje nivoa operativnih sposobnosti obe strane, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Glavaš je razgovarao i sa ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem o saradnji dve zemlje u oblasti odbrane.

Slovenački general će sutra prisustvovati komemorativnoj svečanosti povodom obeležavanja 110. godišnjice pogibije prvog slovenačkog pilota i konstruktora Edvarda Rusjana. On je poginuo kada se njegov avion srušio kraj bedema Beogradske tvrđave. U letačkom delu programa te manifestacije učestvovaće i avioni tipa „lasta“ iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, navodi se u saopštenju.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #290 on: July 22, 2021, 07:44:36 pm »

Mojsilović: Saradnja Vojske Srbije i EU pospešuje evrointegracije
VESTI Autor: Beta 22. jul. 2021

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović izjavio je da učešće pripadnika Vojske Srbije u misijama i operacijama EU za upravljanje krizama spada u prioritetne aktivnosti saradnje Vojske Srbije i EU.

Mojsilović je na predavanju o doprinosu Vojske Srbije zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU u prioritetne aktivnosti ubrojao i angažovanje Vojske Srbije u borbenoj grupi EU „Helbrok“ i saradnju sa Evropskom odbrambenom agencijom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije. U saopštenju je istaknuto „da ta saradnja doprinosi sveukupnom uskladjivanju bezbednosnog i odbrambenog organizovanj Srbije sa modernim standardima, izgradnji kapaciteta i sposobnosti sistema nacionalne bezbednosti i odbrane, jačanju interoperabilnosti sa članicama EU“. Dodaje se i da ta saradnja „pospešuje ukupni proces evrointegracija Srbije“.

Mojsilović je članovima Delegacije EU i vojnim predstavnicima Austrije, Belgije, Grčke, Italije, Madjarske, Nemačke, Slovačke, Slovenije, Rumunije, Francuske i Holandije predstavio ključne aktivnosti koje Vojska Srbije realizuje „u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike i saradnje sa državama članicama EU“.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #291 on: August 01, 2021, 11:16:13 am »

Narodnooslobodilačka armija Kine danas obeležava rođendan
Dragan Vujičić 01. 08. 2021.

KONKRETNA pomoć Armije Kine Vojsci Srbije ogleda se u razmeni iskustava, obuci, planiranju upotrebe, školovanju naših kadrova i konkretne materijalne pomoći u donaciji savremenih sredstava za potrebe naše vojske. Razmena iskustava odvija se u redovnom prisustvu naših ministara odbrane na međunarodnim konferencijama o bezbednosti, a intenzivna saradnja je počela pre nekoliko godina kada je delegacija vojnih veterana iz Kluba generala i admirala Srbuje upoznala predstavnike

Akademije vojnih nauka Armije Kine sa iskustvima o merama i postupcima naše vojske tokom NATO agresije - ovako, ukratko, o saradnji Armije Kine i Vojske Srbije govori general Milomir Miladinović, predsednik Skupštine Kluba generala i admirala Srbije.

Povodom 1. avgusta - Dana Narodnooslobodilačke Armije Kine general Miladinović sa zadovoljstvom ističe da su odnosi između rukovodstva dveju zemalja i Generalštabova vojski na izuzetnom nivou. Naš general primećuje da, "zahvaljujući ličnim odnosima poverenja i međusobnog uvažavanja koji su uspostavljeni između vrhovnog komandanta Narodnooslobodilačke Armije NR Kine Si Đinpinga i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, armije sarađuju na mnogo višem nivou nego dosad".

- Uskoro ćemo sa Armijom Kine imati priliku da podelimo znanja i o pitanju sajber ratovanja, što je danas u fokusu izučavanja u vojskama celog sveta. Dobro znamo koliko su njihovi stručanjaci odmakli na ovom polju i koliko su ta znanja potrebna našoj armiji. U Kini se i dosada školovao veliki broj naših starešina iz više oblasti, a posebno u izučavanju jezika i tradicionalne kineske medicine, u okviru čega je potpisan i dogovor o formiranju Centra tredicionalne kineske medicine na VMA - priča general. Govoreći o istorijatu Armije Kine, Miladinović podseća da je savremena kineska vojska osnovana 1. avgusta 1927. godine pod punim imenom Crvena armija oružana snaga Komunističke Partije Kine.

- Borci kineske armije učestvovali su u Dugom maršu 1934/35. godine, a u Drugom svetskom ratu bili su nosioca otpora protiv japanskog okupatora. Crvena armija je 1949. pobedila snage Kuomitanga u građanskom ratu i omogućila stvaranje današnje NR Kine.

- Kod nas se o kineskoj armiji relativno malo zna. To je pravi kolos. Profesionalizacija njihove vojske izvršena je krajem 1970. godine u sklopu takozvane četiri modernizacije - objašnjava srpski general. - Armija je raspoređena u četiri vida, Kopnenu vojsku, Mornaricu, Vazduhoplovstvo i raketne trupe. organizovana je u pet vojnih oblasti sa oko dva miliona pripadnika. Imaju preko 300 miliona starijih od 18 godina sposobnih za vojnu službu, a budžet im je oko 200 milijardi dolara na godišnjem nivou. I sa tako relativno malim budžetom ta armija je u tri najsnažnije na svetu. Predsednik Kluba generala i armirala Srbije dalje navodi da razlika u veličini, broju stanovnika, ekonomskoj moći i uticaju na međunarodne odnose Kine i Srbije nikad nije bila prepreka dobrih odnosa dveju vojski.

- Naprotiv, Kina o Srbiji misli kao o strateškom partneru, kao zemlji koja zaslužuje poštovanje, na čemu smo im zahvalni - kaže on, dodajući: "Slični smo i u zalaganju za mir u svetu, progres i ljudsko dostojanstvo svih naroda i država. Iako je zbog udaljenosti neposredna fizička pomoć teško ostvariva, moralna podrška koju imamo od Kine i njene armije je garant međunarodnog ugleda Srbije."

PRVI DOŠLI VOJNI LEKARI

- NIKAD nećemo zaboraviti pruženu pomoć pripadnika Armije Kine u ovo vreme pandemije virusa korona. Oni su nam prvi pritekli u pomoć da bi svojim znanjem i iskustvom i pomogli našim lekarima u suzbijanju ove opasne pandemije, rizikujući i svoje živote - podseća general Miladinović i nabraja dalje: Nemerljiv je doprinos Armije Kine u pružanju pomoći u vrednosti od oko 750 000 evra u respiratorima, monitorima, infuznim pumpama, kamerama. Posebno hvala Kini na vakcinama, zahvaljujući kojima je Srbija vodeća zemlja u suzbijanju virusa korona u Evropi.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #292 on: August 19, 2021, 04:07:40 pm »

Mojsilović sa komandantom KFOR: Očuvanje mira je obostrani interes
VESTI Autor: N1 Beograd 19. avg. 2021

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se sa komandantom Kfora, general-majorom Frankom Federičijem.

Kako prenosi Ministarstvo odbrane, tokom sastanka se razgovaralo o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu, duž administrativne linije i u Kopnenoj zoni bezbednosti, kao i o zajedničkim aktivnostima Vojske Srbije i Kfora koje se sprovode u cilju unapređenja mira i bezbednosti. Mojsilović je istakao da je obostrani interes Vojske Srbije i Kfora očuvanje mira i bezbednosti u zonama odgovornosti sa obe strane administrativne linije i da je Kfor kao međunarodni činilac najodgovorniji za bezbednost stanovništva na celokupnom prostoru KiM, a posebno nealbanskog stanovništva na severu.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #293 on: August 27, 2021, 05:27:19 am »

Четвртак, 26.08.2021.
Милан Галовић

ИНТЕРВЈУ: Генерал-потпуковник Петар Цветковић, заменик начелника Генералштаба ВС

Међународно такмичење војне полиције промовише Србију

Наша земља је први пут домаћин једне дисциплине Међународних војних игара – у Краљеву ће се одржати надметање „Чувар реда”

Србија ће први пут бити домаћин једне дисциплине Међународних војних игара, манифестације коју организује Руска Федерација. Реч је о такмичењу војне полиције „Чувар реда” које ће се од 30. августа до 3. септембра ове године одржати на подручју Краљева, односно полигонима „Берановац” и „Жича”. Отварање овог такмичења одржаће се у недељу 29. августа на Тргу Српских ратника у Краљеву са почетком у 20 часова.

„Свечаност је отворена за јавност и у складу са епидемиолошком ситуацијом биће омогућено присуство публике. Надамо се да ће нам епидемиолошка ситуација дозволити да грађани Краљева и околине, као и сви заинтересовани, дођу на отварање Међународних војних игара у Србији, да виде ко ће се такмичити за титулу најбоље јединице војне полиције, и наравно да уживају у пригодном културно-уметничком програму”, каже у интервјуу за „Политику” генерал-потпуковник Петар Цветковић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије и председник Организационог одбора за такмичење „Чувар реда”.

Грађани ће, уз поштовање епидемиолошких мера, моћи да посматрају вештине ових војника, слободно се може рећи специјалаца, на полигону „Берановац” у среду 1. и у петак 3. септембра. У Краљеву ће се, уз војне полицајце Србије, надметати и њихове колеге из Руске Федерације, Кипра, Ирана, Катара и Казахстана. У својству посматрача учествоваће представници Белорусије, Грчке, Египта и Мађарске.

У чему је за Министарство одбране и Војску Србије значај такмичења „Чувар реда”?

Значај прихватања и организовања једне дисциплине „Међународних војних игара” на територији Републике Србије је вишеструк. Са једне стране унапређујемо већ добро развијену сарадњу са Оружаним снагама Руске Федерације, а бићемо у прилици и да учврстимо сарадњу и односе са оружаним снагама осталих земаља учесница. Са друге стране имамо промоцију Војске Србије и Републике Србије у домаћој и светској јавности. Сматрам да смо направили значајан искорак напред, тиме што смо, од учесника на Међународним војним играма, прихватили да будемо суорганизатор овог такмичења и једну дисциплину реализујемо на територији Републике Србије. Надам се да ћемо бити у прилици да и наредних година ову дисциплину организујемо у нашој земљи како би и на тај начин наставили да градимо добре односе са оружаним снагама страних држава.

Из којих дисциплина се састоји такмичење „Чувар реда”, какви ће задаци бити пред такмичарима?

Такмичење се састоји из четири фазе: „Гађање”, „Стаза са препрекама за војног полицајца”, „Трка патролне страже” и „Трка хероја”. Прве две фазе се реализују на војном комплексу „Жича” и нажалост, због безбедносних разлога неће бити могуће присуство публике, док ће трећа и четврта фаза бити одржане на војном комплексу „Берановац” уз присуство публике. Трећа фаза такмичења, „Трка патролне страже”, која је најатрактивнија за посматраче, одржаће се 1. септембра. Четврта фаза, уједно и најтежи део такмичења, где тимови савладавају 30 препрека на стази дужине 12 километара, биће реализована 3. септембра, а пласман остварен у овој фази такмичења дефинисаће и свеукупног победника, односно најбољу јединицу војне полиције на „Међународним војним играма 2021”. Такмичари ће користити наше наоружање аутоматске пушке М70 7,62 мм са дрвеним кундаком и пиштоље ЦЗ 99 9 мм, као и теренска моторна возила УАЗ „патриот”.

Какав је логистички и организациони изазов приређивање овог такмичења?

Имајући у виду да се такмичарска дисциплина „Чувар реда” по први пут реализује у Републици Србији, припреме за ово такмичење су пред нас ставиле много изазова у организационом и логистичком смислу. Израдили смо полигоне за такмичење, уредили објекте за смештај и исхрану у касарни „Рибница”, осмислили и организовали комплетан ток такмичења и свих пратећих садржаја.

Где ће такмичари бити смештени, да ли ће излазити изван војних објеката?

За све такмичаре, као и остале чланове делегација страних земаља, обезбеђени су хотелски смештај и исхрана у Краљеву, док ће репрезентативни оркестар руских ракетних јединица „Краснаја звезда” бити смештен у Врњачкој Бањи. Изабрани смештајни капацитети поседују све одговарајуће сертификате како би задовољили верске и друге потребе свих чланова страних делегација. Припремили смо и велики број садржаја како би гостима приближили културу и обичаје нашег народа и учинили боравак у нашој земљи пријатнијим. Између осталог заједно ћемо обићи културне знаменитости и верске објекте у Београду, Новом Пазару, Краљеву и Врњачкој Бањи. Током Дана културе који ће се реализовати 2. септембра у Врњачкој Бањи, стране делегације ће имати прилику да представе уметност, културу и религију земаља из којих долазе.

Када је реч о овогодишњим Међународним војним играма, на којим такмичењима учествују припадници ВС?

Осим дисциплине „Чувар реда” припадници Војске Србије ће на овогодишњим Међународним војним играма учествовати и у дисциплинама „Тенковски биатлон”, „Војни рели”, „Снајперска граница”, као и на такмичењу „Армија културе”. Такмичење у дисциплини „Тенковски биатлон” реализоваће се на полигону „Алабино”, у околини Москве, од 23. августа до 4. септембра, а нашу екипу чине четири најбоље посаде српских тенкиста – три такмичарске и једна резервна, односно 23 припадника Војске Србије.

У истом периоду, наша осмочлана екипа учествоваће на такмичењу у дисциплини „Снајперска граница” на полигону „Брестскиј”, у граду Брест у Републици Белорусији, док ће се екипа возача Војске Србије која броји 13 чланова такмичити у дисциплини „Војни рели” у граду Кизил у Руској Федерацији, од 23. до 29. августа. Такође, дванаесточлана екипа Министарства одбране коју чине припадници Управе за односе са јавношћу, вокални солисти и чланови Културно-уметничког друштва „Димитрије Котуровић” учествоваће на такмичењу „Армија културе”, које се реализује у Руској Федерацији.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #294 on: October 16, 2021, 05:32:44 pm »

16.10.2021.

Обилазак дела задејствованих снага Војске Србије

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишао је данас део задејствованих снага Војске Србије које се, по наређењу врховног команданта Војске Србије и председника Републике, налазе у првом степену приправности.

Генерал Мојсиловић се током обиласка уверио да су припадници Војске Србије у јединицама које се налазе у стању повишене борбене готовости, високо мотивисани и спремни да изврше све задатке који пред њих буду постављени.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #295 on: November 03, 2021, 11:48:41 am »

02.11.2021.

Посета команданта Мађарске војске Републици Србији

На позив начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића у званичној посети Републици Србији борави командант Мађарске војске генерал-потпуковник Ромулус Русин-Сенди.

Генерал Русин-Сенди је данас посетио Генералштаб Војске Србије где је са генералом Мојсиловићем разговарао о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и могућностима за даље унапређење билатералне сарадње Војске Србије и Мађарске војске.
 
Уз оцену да је сарадња двеју војски интензивна и садржајна, истакнуто је да је она заснована на пријатељским и добросуседским односима и да је карактерише стално квантитативно и квалитативно унапређење, пре свега у области обуке и вежби, чијом реализацијом се значајно унапређује интероперабилност и борбена готовост.
Посебно је апострофиран значај мађарског учешћа у саставу Кфора, на чијем челу се од половине октобра налази генерал-мајор Ференц Кајари, за очување мира и безбедности целокупног становништва на простору Косова и Метохије и заштиту српског културно-историјског и верског наслеђа.
 
Командант Мађарске војске ће током боравка у Србији посетити и Министарство одбране и 72. бригаду за специјалне операције.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #296 on: November 05, 2021, 07:46:01 am »

04.11.2021.

Посета Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске

Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић боравиo je у званичној посети Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, на позив заменика начелника Штаба одбране Британских оружаних снага адмирала Тимотија Фрејзера.
 
Генерал Цветковић се јуче у Министарству одбране Велике Британије састао са адмиралом Фрејзером, са којим је разговарао о актуелној безбедносној ситуацији у Европи и региону, билатералној војној сарадњи и могућностима за њено унапређење, као и о искуствима из ангажовања на сузбијању и спречавању ширења ковида 19.
 
Оцењено је да је војно-војна сарадња интензивна и садржајна, a посебно је истакнуто заједничко учешће на вежбама и у мировној операцији Уједињених нација на Кипру, у којој је у оквиру британског контингента ангажовано одељење војне полиције из састава Војске Србије.
 
Током боравка у Великој Британији генерал Цветковић је посетио и Шесту (Уједињено Краљевство) дивизију, где га је са мисијом, задацима и наменом ове јединице Британске копнене војске упознао командант генерал-мајор Џералд Стрикланд.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #297 on: November 09, 2021, 07:37:45 am »

08.11.2021.

Разговори о унапређењу билатаралне војне сарадње са САД

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић разговарао је данас у Београду са вршиоцем дужности заменика помоћника секретара одбране Сједињених Америчких Држава за Руску Федерацију, Украјину и Евроазију Нејтом Адлером.
 
На састанку је било речи о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету, кључним изазовима и безбедносним претњама на простору Косова и Метохије и могућностима за унапређење билатералне војне сарадње Републике Србије и САД.

Током разговора је изражена спремност за наставак сарадње у свим областима од обостраног интереса, тежишно кроз извођење заједничке обуке и вежби и опремање Војске Србије савременим наоружањем и опремом.
 
Уз оцену да је билатерална војна сарадња веома успешна и да доприноси јачању укупних билатералних односа Србије и САД, закључено је да има простора за њено даље унапређење, пре свега кроз конкретне облике сарадње који имају јасно видљив утицај на развој оперативних способности оружаних снага.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #298 on: November 13, 2021, 08:01:20 am »

12.11.2021.

Посета манастиру Хиландар

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, са делегацијом Војске Србије и Његовим преосвештенством епископом нишким и војним Арсенијем, борави у службеној посети манастиру Хиландар.

Реч је о првој званичној посети начелника Генералштаба Војске Србије овом манастиру на Светој гори, која представља један од најзначајнијих центара православља у свету.

Генерал Мојсиловић се у Хиландару поклонио светињама и разговарао са игуманом манастира архимандритом Методијем и монасима. Изражавајући захвалност на указаном гостопримству, генерал Мојсиловић је истакао да му је велика част и задовољство што је у прилици да као први начелник Генералштаба Војске Србије посети Свету гору и једно од најзначајнијих духовних и културних средишта српског народа манастир Хиландар.

Посета се реализује у време када манастир Хиландар прославља ктиторску славу — Светог краља Милутина. На тај дан се у Војсци Србије обележава Дан верске службе, у спомен на 12. новембар 1839. године када је донет закон којим је регулисана свештеничка служба у тадашњој српској војсци.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #299 on: December 10, 2021, 08:41:19 am »

09.12.2021.

Посета начелника Генералштаба националне одбране Грчке

На позив начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, у званичној посети Републици Србији борави начелник Генералштаба националне одбране Републике Грчке генерал Константинос Флорос.

Генерал Флорос је данас посетио Генералштаб Војске Србије, где је са генералом Мојсиловићем разговарао о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и могућностима за даље унапређење билатералне војне сарадње.
 
Током разговора је заједнички константовано да је сарадња Војске Србије и Оружаних снага Грчке развијена и садржајна и да је карактерише стално квантитативно и квалитативно унапређење, што доприноси развоју оперативних способности и даљем јачању поверења и пријатељских односа.
 
Као тежишне области војно-војне сарадње истакнуте су активности у области обуке и вежби, али и заједничко ангажовање Војске Србије и Оружаних снага Грчке у борбеној групи Европске уније у којој је Грчка водећа нација.
 
Током боравка у Републици Србији, генерал Констатинос Флорос је положио венац на Споменик незнаном јунаку на Авали и имао одвојене сусрете са министрима одбране и спољних послова др Небојшом Стефановићем и Николом Селаковићем.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Pages:  1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.05 seconds with 23 queries.