PALUBA
August 11, 2022, 04:24:36 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Generalštab Vojske Srbije - aktivnosti  (Read 104684 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #300 on: December 15, 2021, 06:26:22 am »

14.12.2021.

Унапређење подофицирске подршке линији командовања

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић одржао је данас радни састанак са главним подофицирима Војске Србије, Генералштаба и непосредно потчињених састава и јединица.

На састанку је анализирано функционисање подофицирског кора Војске Србије и подофицирске подршке линији командовања, као и статус, обука и професионални развој подофицира.

Генерал Мојсиловић је истакао да је у претходном периоду подофицирски кор дао значајан допринос успешном функционисању Војске Србије, који се, пре свега, огледао у унапређењу прописаних стандарда реда, рада и дисциплине у јединицама и индивидуалне обучености војника и подофицира, и дао смернице за даљу доградњу организације подофицирске подршке.

Подофицирски кор представљају сви подофицири Војске Србије са одређеним односима у погледу надлежности и субординације, који су усмерени на пружање ефикасне подршке линији командовања.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #301 on: December 15, 2021, 05:38:04 pm »

Среда, 15.12.2021.
М. Г.

Делегација ВС у Москви, унапређење војне сарадње са Русијом

Висока делегација Војске Србије борави у посети Руској Федерацији због генералштабних разговора, саопштено је из ВС.

Домаћин сусрета је генерал-потпуковник Виктор Викторович Познихир, заменик начелника Главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације а нашу делегацију предводи генерал-мајор Желимир Глишовић, начелник Оперативне управе Генералштаба ВС. Овом приликом анализирана је досадашња војна сарадња, политичко-безбедносна ситуација у региону и свету и дефинисани су модалитети за унапређење војне сарадње са тежиштем на заједничким вежбама и обуци.

Генералштабни разговори представника Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације успостављени су 2014. године и од тада се одржавају једном годишње, наизменично у Србији и Русији. Ово је први пут да су разговори вођени на нивоу оперативних управа генералштабова, што даје нови квалитет процесу планирања војне сарадње, истиче се у саопштењу. Делегација Војске Србије ће током боравка у Русији посетити и Конгресно-изложбени центар „Патриот”, Централни музеј и Главни храм Оружаних снага Руске Федерације који се налазе на подручју Москве.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #302 on: December 29, 2021, 07:43:47 am »

28.12.2021.

Пријем делегације Клуба генерала и адмирала Србије

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић примио је данас делегацију Клуба генерала и адмирала Србије, коју је предводио председник Клуба генерал у пензији Миломир Миладиновић.

Током сусрета било је речи о досадашњој сарадњи, плановима за наредни период и начинима на које Војска Србије може пружити подршку овом удружењу, које делује у области од значаја за одбрану.

Генерал Мојсиловић је госте информисао о кључним резултатима Војске Србије у овој години и напорима које државно и војно руководство улажу у даље јачање оперативних и функционалних способности.

На данашњем пријему начелник Генералштаба је уручио војне споменице за учешће у одбрани од НАТО агресије на СРЈ пензионисаним генералима Миломиру Миладиновићу и Винку Пандуровићу. Генералу Мојсиловићу је овом приликом председник Клуба уручио спомен-медаљу поводом 75 година од победе над фашизмом и 15 година Клуба генерала и адмирала Србије.

Клуб генерала и адмирала Србије је струковно удружење формирано ради очувања и неговања слободарских традиција, очувања угледа генерала и адмирала, доприноса одбрамбеној способности Србије и остваривања културних, научних и других потреба.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #303 on: January 02, 2022, 07:28:26 am »

01.01.2022.

Реферисање о стању у Војсци Србије и мировним операцијама

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић провео је прво јутро нове, 2022. године, у Оперативном центру система одбране, где се уверио да Војска Србије и у време новогодишњих празника у потпуности извршава све планиране задатке.

Руководеће старешине Оперативног центра и дежурни тим реферисали су генералу Мојсиловићу о стању у систему одбране и организацији оперативног дежурства, док су путем видео-линка извештаје поднели непосредно потчињени оперативни састави и јединице, као и старешине контингената Војске Србије ангажованих у осам мировних операција Уједињених нација и Европске уније.

Они су известили да је стање редовно, да се све активности реализују по плану и да су припадници Војске Србије који су ангажовани на задацима у земљи и у иностранству безбедни, мотивисани и посвећени реализацији додељених задатака.
 
Генерал Мојсиловић је припадницима Војске Србије, који и у време празника извршавају задатке како у Републици Србији тако и у мировним операцијима широм света, пожелео срећне новогодишње празнике, уз жеље за добро здравље, успех у раду, личну и породичну срећу.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #304 on: January 02, 2022, 11:24:42 am »

U slučaju krize na KiM, vojska je spremna da pomogne KFOR-u
Rade Dragović 02. 01. 2022.

NAJVEĆE pretnje po bezbednost Srbije posledica su jednostranog proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova.

Neproporcionalna upotreba sile i provokativni potezi privremenih institucija samouprave u Prištini, konstantni napadi albanskih ekstremista, skrnavljenje srpskih svetinja, ekonomske i administrativne mere koje ugrožavaju ličnu i imovinsku sigurnost svakodnevica su Srba na Kosovu i Metohiji. Situacija je najosetljivija na severu, jer postoji stalna pretnja od akcija privremenih institucija sa ciljem ovladavanja strateškim objektima kao što su jezero Gazivode, tranzitna trafostanica "Valač" i rudnik "Trepča". Nesumnjivo je da bi u slučaju takvih nepromišljenih poteza Prištine u velikoj meri bila narušena i bezbednost Srba u enklavama južno od Ibra.

Dok 2021. broji sitno, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, za "Novosti", markira najveće pretnje i rizike po državu. On istovremeno uverava da je bezbednosna situacija u Srbiji i regionu stabilna i da je naša armija spremna da odgovori na sve izazove i zaštiti bezbednost zemlje i miran san njenih građana.

- Situacija na KiM je s pravom u fokusu naših bezbednosnih službi. U obezbeđenju administrativne linije, Vojska Srbije sarađuje sa Kforom, koga u skladu sa Rezolucijom 1244 i svim potpisanim sporazumima, prepoznajemo kao jedinu legitimnu oružanu formaciju na KiM i garanta bezbednosti srpskog stanovništva i našeg nacionalnog, kulturno-istorijskog i verskog nasleđa u pokrajini. Imajući to u vidu, saradnja naše Vojske i Kfora je veoma razgranata i direktno doprinosi bezbednosti našeg stanovništva u Pokrajini. Samo ove godine imao sam pet sastanaka i 12 telefonskih razgovora sa komandantom Kfora, a realizovano je i 35 sastanaka na nižem nivou i više od 370 zajedničkih aktivnosti Vojske Srbije i Kfora na terenu. S ciljem prevencije krize i brzog odgovora na krizne situacije na terenu, održavam redovne kontakte sa čelnim ljudima u vojnoj strukturi NATO.

* Koji su još bezbednosni izazovi?

- Izvesnu pretnju po bezbednost predstavlja i ilegalni priliv migranata, sa kojim se suočava čitav region. Zabrinjava činjenica da je na bliskoistočnom ratištu i dalje angažovan veliki broj lica sa ovih prostora, kao i da je broj onih koji se vraćaju sa ratišta u porastu nakon poraza Islamske države. Povratak ekstremista sa kriznih područja i ratišta predstavlja ozbiljan bezbednosni rizik, zbog mogućnosti indoktrinacije mladih i angažovanja na ostvarivanju radikalnih ciljeva pa se ovom pitanju s pravom poklanja posebna pažnja.

* Šta su pokazala prethodna podizanja nivoa spremnosti za reagovanje Vojske povodom mogućeg ugrožavanja bezbednosti Srba na KiM?

- Namera privremenih institucija u Prištini da, uz pomoć jednog broja zemalja, transformišu tzv. Kosovske snage bezbednosti u oružane snage Kosova svakako ne doprinosi unapređenju bezbednosne situacije. NJihovo najavljeno jačanje i akcije specijalnih jedinica "Kosovske policije" na severu KiM posmatramo kao nastavak kampanje zastrašivanja koju kosovski Albanci sprovode sa ciljem stvaranja etnički čiste teritorije. Nedopustivo je da pripadnici specijalnih jedinica policije naoružani "dugim cevima" i sa oklopnim borbenim vozilima upadaju na sever Pokrajine bez saglasnosti Srba. Kao odgovor na ovakve jednostrane poteze, Vojska Srbije je, u skladu sa planovima i procenama, deo snaga prevodila u viši stepen pripravnosti, takav da obezbeđuje odgovarajuću gotovost snaga neophodnih da bi se zaštitilo srpsko stanovništvo i sprečili događaji poput pogroma Srba iz 2004. godine. Ovi događaji su u praksi pokazali visoku borbenu gotovost snaga VS za brzo i hitno reagovanje, visok moral i odličnu osposobljenost za brz odgovor na sve pretnje, što uliva nadu i poverenje u sposobnost VS da zaštiti Srbiju i njene građane. U slučaju nastanka veće krizne situacije, Vojska Srbije je spremna da pruži pomoć Kforu kako bi se osiguralo bezbedno i sigurno okruženje i sloboda kretanja za sve građane u Pokrajini.

* Zvecka se oružjem i u BiH, a bilo je i najava slanja dodatnih 6.000 vojnika EU. Vidite li u ovim vestima opasnost ili je reč samo o manevarskoj municiji međunarodne politike u BiH?

- Nakon gorkih iskustava iz devedesetih godina prošlog veka neprihvatljivo je razmatrati upotrebu oružane sile za rešavanje bilo kog problema u regionu. Srbija, kao potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, apsolutno poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i Republike Srpske unutar nje. Situaciju u BiH karakterišu stalne etničke napetosti i oštra retorika političkih subjekata. Različita viđenja budućnosti uređenja države, nastojanja za revizijom Dejtonskog sporazuma i pokušaji rekonceptualizacije BiH ostaju pretnja njenoj stabilizaciji. Povremene najave dela međunarodne zajednice o aktivnijem angažovanju u BiH, ne samo političkom već i vojnom, kroz povećanje prisustva razmeštanjem dodatnih vojnih efektiva, ne idu u pravcu smirivanja tenzija. Srbija je opredeljena za jačanje političke, ekonomske i svake druge saradnje sa svim susedima i mirno rešavanje sporova, što predstavlja dobar put za smirivanje tenzija i doprinosi unapređenju bezbednosne situacije u regionu.

* Kako su predsednik Vučić i ministar Mali prihvatili vaše nedavne zahteve i na koliko novca Vojska ubuduće može da računa? Da li ste zadovoljni najavljenim budžetom?

- Na sastancima vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom VS u širem sastavu, a potom i direktorima preduzeća iz Odbrambene industrije Srbije, predočen je petogodišnji plan i program razvoja zahvaljujući kojem će Vojska dostići sposobnosti koje se od nje očekuju u skladu sa Strategijom nacionalne bezbednosti i Strategijom odbrane Republike Srbije. Predsednik Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali pokazali su apsolutno razumevanje za potrebe Vojske kada je u pitanju buduće finansiranje i opremanje naoružanjem i vojnom opremom, pa će se i u narednim godinama nastaviti opremanje kapitalnim sredstvima naoružanja i dalje jačanje Vojske u svim segmentima. Ministarstvu odbrane je za 2022. godinu odobreno oko 136 milijardi dinara, od čega za opremanje više od 60 milijardi dinara ili 45 odsto, za operativne troškove - 30 milijardi, a za personalne troškove, koji će pokriti planirana povećanja plata, više od 42 milijarde dinara. Imajući ovo u vidu, izuzetno sam zadovoljan i strukturom i visinom budžeta za narednu godinu, kao i projekcijom budžeta za 2023. i 2024.

* Na šta će novac opredeljen za nabavke naoružanja i vojne opreme iz domaćih fabrika biti potrošen? Reč je o velikoj sumi, u sledećih pet godina - 1,2 milijarde evra...

- Težište u narednom petogodišnjem periodu, kad je u pitanju opremanje Vojske Srbije naoružanjem iz fabrika Odbrambene industrije Srbije, biće na opremanju oklopnim vozilima točkašima u različitim konfiguracijama, bespilotnim letelicama domaće proizvodnje, novom paletom savremenog streljačkog naoružanja sa optoelektronskim sredstvima, artiljerijskim sistemima, zaštitnom balističkom opremom, maskirnim sredstvima i novom i usavršenom municijom različitog kalibra i namene. Planirali smo i nastavak modernizacije perspektivnih sredstava, pre svega artiljerijskih sistema, tenkova, borbenih vozila pešadije, PVO sistema i aviona "orao".

* Koja sredstva iz uvoza očekujete u Vojsci Srbije u bliskoj budućnosti i koje mogućnosti ona donosi našim oružanim snagama?

- Očekivano je da će VS tokom naredne godine biti isporučen savremeni PVO sistem srednjeg dometa, protivoklopni sistemi, bespilotne letelice, oklopna vozila točkaši visoke mobilnosti, više vrsta savremene telekomunikacione opreme, kao i nove količine vojnopolicijskih i motornih vozila specijalne namene. Navedena sredstva će u znatnoj meri unaprediti operativne sposobnosti Vojske, a naročito za zaštitu vazdušnog prostora, vođenje protivoklopne borbe, izviđanje i izvođenje preciznih dejstava na ciljeve iz vazdušnog prostora, mobilnost i zaštitu snaga Kopnene vojske i specijalnih jedinica i komandovanje tokom izvođenja borbenih operacija. U narednom periodu nas očekuju i velike nabavke za ratno vazduhoplovstvo, čijom realizacijom će sposobnosti ovog vida VS biti podignute na potpuno novi nivo. Zahvaljujući ovim nabavkama, koje je pratilo intenzivno obučavanje naših pripadnika na novim sredstvima u zemlji i inostranstvu, VS je danas mnogo jača nego što je bila početkom ove ili prethodnih godina, a takav trend će biti nastavljen i narednih godina. To je moguće jer posle dugog niza godina napokon imamo potpuno razumevanje državnog vrha za potrebe Vojske, ne samo kada je u pitanju opremanje savremenim naoružanjem i opremom, već i u svim drugim segmentima koji doprinose izgradnji sposobnosti VS.

* Ponovo je aktuelno vraćanje obaveznog služenja vojnog roka. Koja je najveća dilema pred vojnim i državnim vrhom o ovom pitanju?

- Strategijom odbrane, koju je Narodna skupština usvojila krajem 2019, izraženo je opredeljenje Republike Srbije da se zaštita i ostvarivanje odbrambenih interesa zasnivaju na modelu totalne odbrane, i to prvenstveno osloncem na sopstvene snage i potencijale. Iako se u tom dokumentu izričito ne spominje vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, jasno je da je za primenu modela totalne odbrane neophodno osposobljavanje najšireg dela stanovništva. Vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, čiji bi primarni cilj bila popuna ratne vojske, a ne vaspitavanje mladih, Generalštab vidi kao dugoročno rešenje za dostizanje potrebnog kvaliteta kadrovske i starosne strukture ratnih jedinica Vojske. Ministarstvo odbrane je, radi razmatranja modela služenja vojnog roka, formiralo radnu grupu koja ima zadatak da sagleda sve aspekte eventualnog vraćanja obaveze služenja vojnog roka. Dileme se odnose pre svega na dužinu trajanja vojnog roka i veličinu regrutnih kontingenata koji bi se po uputnim rokovima pozivali na služenje vojnog roka, uzimajući u obzir potrebe Vojske i ekonomske mogućnosti za obezbeđenje adekvatnih uslova za smeštaj i obuku. Odluka o vraćanju obaveznog vojnog roka je veoma važna društvena tema koja nije isključivo vojno pitanje i za njeno donošenje je potreban širi društveni konsenzus. Ukoliko Narodna skupština stavi van snage Odluku o obustavljanju obaveznog služenja vojnog roka sa oružjem, Vojska će biti spremna da je sprovede u delo. Napomenuo bih da će, i ukoliko se donese ta odluka, profesionalni vojnici, zajedno sa podoficirima i oficirima, i dalje biti nosioci izvršavanja misija i zadataka VS u miru.

* Smatrate li da je ideja obaveznog služenja vojnog roka podjednako bliska i mladima u Srbiji, kao što je, po pravilu, njihovim roditeljima i starijim generacijama?

- Uveren sam da mladi ljudi shvataju potrebu da se brani otadžbina i sačuva sloboda za koju su ginuli naši preci. Iako među roditeljima i starijim generacijama vlada veća podrška za obavezno služenje vojnog roka, uveren sam da će i mladi, dakle oni na koje bi se ova odluka odnosila, s lakoćom prihvatiti ovu časnu obavezu, a posebno ako vojni rok bude kraći i ispunjen dinamičnom obukom. Ministarstvo odbrane i VS su u prethodnom periodu temeljno radili kako bismo, u slučaju da se van snage stavi odluka o obustavi služenja vojnog roka, bili spremni da primimo značajno veće regrutne kontingente i budućim mladim vojnicima omogućimo optimalne uslove za smeštaj i obuku.

* U vremenu koje je za nama povučeno je nekoliko poteza na unutrašnjoj reorganizaciji VS. Planirate li još ovakvih poteza?

- U skladu sa zadatkom koji nam je dao vrhovni komandant, prethodnih godina smo radi poboljšanja operativnog razvoja i na osnovu potreba nastalih opremanjem savremenim naoružanjem sproveli značajne organizacijske promene, koje prate novine u bezbednosnom okruženju i savremene principe upotrebe snaga. Formirali smo jedinice u delovima zemlje gde nije bilo vojske, ali i jedinice opremljene pristiglim savremenim borbenim sistemima. Specijalne snage su sada pretpotčinjene načelniku Generalštaba, čime je pojednostavljeno komandovanje i skraćeno vreme njihovog reagovanja. I u narednom periodu ćemo nastaviti sa dogradnjom organizacije u skladu sa potrebama VS i savremenim izazovima, rizicima i pretnjama po bezbednost Srbije. Kada je reč o organizacijskim promenama, težište će biti na unapređenju mobilnosti snaga i manevarskih sposobnosti jedinica.

* Koji su najznačajniji rezultati koje je Vojska ostvarila u 2021. i koji su težišni planovi za narednu godinu?

- Vojska Srbije je i u ovoj godini, uprkos pandemiji i brojnim izazovima, realizovala sve ključne zadatke iz svoje tri misije, očuvala i unapredila operativne i funkcionalne sposobnosti. Tokom 2021. preduzeli smo niz aktivnosti na održavanju i unapređenju operativnih sposobnosti, pre svega kroz permanentnu obuku komandi i jedinica, u okviru čega ističem realizaciju 127 nacionalnih vežbi komandi i jedinica nivoa bataljona i učešće na 21 međunarodnoj vežbi, kao i opremanje savremenim sredstvima naoružanja i vojne opreme iz domaće proizvodnje i inostranstva. Naši pripadnici su tokom cele godine, 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, bili angažovani u Kopnenoj zoni bezbednosti, na zadacima zaštite vazdušnog prostora, u borbi protiv kovida 19 i na mnogobrojnim drugim zadacima kako bi osigurali bezbednost Srbije i miran san njenih građana, a dali su i značajan doprinos izgradnji mira u svetu učešćem u mirovnim operacijama UN i EU.

Urađeno je mnogo i na planu poboljšanja statusa i standarda pripadnika Vojske, pre svega kroz osetnija povećanja plata, dva puta u ovoj godini i trećim već od sledećeg meseca. Profesionalni pripadnici Vojske rade izuzetno težak, odgovoran i častan posao i svakako zaslužuju da sa materijalne strane budu zbrinuti na odgovarajući način. Predano radimo na tome da uslovi života i rada budu iz dana u dan sve bolji, kako bi na sve kompetitivnijem tržištu rada, zadržali obučen i proveren kadar. U narednoj godini nastavićemo sa angažovanjem u sve tri misije VS, kao i sa obukom i opremanjem komandi i jedinica kako bismo unapredili operativne sposobnosti i bili spremni da odgovorimo na svaki zadatak koji pred nas postavi državno rukovodstvo. Želim ovom prilikom da svim pripadnicima VS odam priznanje na ostvarenim rezultatima, požrtvovanom radu i odanosti otadžbini i da im, kao i svim građanima Srbije, čestitam nastupajuće praznike i poželim dobro zdravlje i napredak u svakom pogledu.

* PRVI put posle dugo vremena načelnik Generalštaba VS zvanično je posetio Hilandar. Kako ste doživeli ovu posetu?

- Uz blagoslov oca Metodija, igumana manastira Hilandar, u novembru ove godine boravio sam, sa visokom delegacijom VS, u zvaničnoj poseti manastiru i Svetoj Gori. Ono što sam doživeo na tom svetom mestu teško je opisati rečima. Međusobni odnos poštovanja, ljubavi i podrške kakav vlada među braćom monasima sa njihovim igumanom na čelu, moguće je osetiti i iskusiti jedino boraveći u manastiru i učestvujući u bogosluženjima. To je posebno iskustvo za svakog verujećeg čoveka i mogu vam reći da sam manastir Hilandar napustio sa velikom željom da ga prvom prilikom opet posetim. Poseta Svetoj Gori Atonskoj i manastiru Hilandaru od strane načelnika Generalštaba Vojske Srbije ima, može se reći, istorijski značaj, budući da je to bila prva poseta čelnog čoveka Generalštaba srpske vojske ovom centru pravoslavlja otkada je 1876. formiran Glavni đeneralštab.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #305 on: January 08, 2022, 07:23:08 am »

07.01.2022.

Обилазак дежурне јединице за заштиту ваздушног простора

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић провео је божићно јутро са припадницима стално задејствованих снага у касарни „Мајор Милан Тепић“ у Јакову, који су и у време празника ангажовани на контроли и заштити ваздушног простора Републике Србије.

Реч је о дежурној батерији из састава Трећег ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства која се налази у систему сталног борбеног дежурства противваздухопловне одбране.
 
Начелник Генералштаба је припадницима јединице честитао најрадоснији хришћански празник Божић, уз жеље за добро здравље и успех на личном и професионалном плану, и присуствовао приказу оспособљености за дејство у случају нарушавања ваздушног простора.

Генерал Мојсиловић се и овом приликом уверио да је људство одлично обучено, мотивисано и оспособљено за реализацију поверених задатака и одао им признање на великом доприносу да небо изнад Републике Србије у сваком тренутку буде безбедно и сигурно.
 
Обиласку је присуствовао командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #306 on: January 20, 2022, 09:36:18 am »

Ako krenu, Vojska Srbije će reagovati
IZVOR: TANJUG ČETVRTAK, 20.01.2022.

Beograd -- Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao da ne isključuje nove jednostrane akcije kosovskih bezbednosnih snaga na severu KiM.

Međutim, kako je rekao, VS će na takve akcije reagovati.

"Ne isključujem mogućnost da se bezbednosne snage koje postoje na Kosovu i Metohiji jednostrano i nesrazmerno angažuju u cilju dostizanja određenih političkih poena na terenu, ali će naš zahtev, insistiranje, pa i neke druge stvari biti u funkciji obezbeđenja, ne samo mira, nego i stanja bezbednosti koje garantuje da naši ljudi na KiM mogu da žive i ostvaruju svoja prava kao svi građani ove zemlje", rekao je general Mojsilović u sredu nakon analize stanja i sposobnosti VS tokom prošle godine. Ponovio je da su prema Rezoluciji 1244 i Vojnotehničkom sporazumu iz Kumanova jedinice Kfora jedine legalne snage u pokrajini.

"Insistiramo da njihov odnos sa drugim bezbednosnim subjektima koji u našim dokumentima nisu prepoznati kao nosioci bilo koje bezbednosne funkcije, bude nepristrasan i u duhu potpisanih sporazuma i ne odnose se samo na kosovsku policiju, nego i na kosovske snage bezednosti, sa zabranom prelaska na sever KiM bez posebne saglasnosti komadnata Kfora", rekao je Mojsilović. Dodao je da se u slučajevima kada se dešava da kosovske snage uz saglasnost ili bez saglasnosti Kfora pređu na sever južne Pokrajine VS preduzima zadatke u skladu s tim.

"Bili ste svedoci povećanja našeg angažovanja uz administrativne linije, posebno na pravcima koji vode sa severa ka centralnom delu Srbije i prevetntivnog razmeštaja snaga za brzo reagovanje VS", rekao je načelnik Generalštaba VS. Naveo je kako je zadovoljan odnosom novog komandanta Kfora i da se ta saradnja zasad odvija u duhu predvidjanja stanja i bez ozbiljnih incidenata koji bi ugrožavali realizaciju Vojnotehničkog sporazuma i Rezoluciju 1244.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #307 on: February 03, 2022, 08:13:36 am »

01.02.2022.

Наставна посета полазника Генералштабног усавршавања

Полазници 65. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране боравили су данас у наставној посети Генералштабу Војске Србије.

Посета је реализована у оквиру студијског путовања из предмета Стратегија, са циљем да официри који похађају овај ниво каријерног усавршавања сагледају место и улогу Генералштаба Војске Србије у систему одбране, као и функције и задатке које реализује.

Полазницима је о изазовима и перспективама развоја способности Војске Србије говорио начелник Оперативне управе (Ј-3) генерал-потпуковник Желимир Глишовић, а своја излагања су имали и начелници Управе за развој и опремање (Ј-5) и Управе за обуку и доктрину (Ј-7) бригадни генерали Милан Поповић и Петар Латковић.

Генералштабно усавршавање представља трећи ниво посебних програма усавршавања официра на Универзитету одбране, током којег се полазници оспособљавају за обављање највиших командних и руководећих дужности у систему одбране.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #308 on: March 04, 2022, 07:26:50 am »

03.03.2022.

Обилазак дела снага Војске Србије

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић реализовао је данас извиђање рејона у Копненој зони безбедности и обишао јединице 98. ваздухопловне бригаде на аеродрому „Морава“ код Краљева.

Извиђање је реализовано из хеликоптера Војске Србије, у светлу недавних догађаја дуж административне линије са Косовом и Метохијом, са тежиштем на зонама заједничких тачака преласка Табалије/Брњак и Рудница/Јариње.

Начелник Генералштаба је том приликом остварио увид у стање у рејонима ангажовања снага Војске Србије на подручју Куршумлије, Рашке и Новог Пазара и закључио да су створени сви кључни услови за непрекидно извршавање задатака обезбеђења административне линије са Косовом и Метохијом и контроле Копнене зоне безбедности.

Генерал Мојсиловић је, потом, обишао део јединица 98. ваздухопловне бригаде на аеродрому „Морава“ и сагледао организацију живота и рада, стање, оперативне и функционалне способности у овој јединици Ратног ваздухопловства и ПВО.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #309 on: March 10, 2022, 09:44:15 am »

09.03.2022.

Састанак начелника Генералштаба Војске Србије са командантом Кфора

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић састао се данас у Београду са командантом Кфора генерал-мајором Ференцом Кајаријем.

Током сусрета је било речи о актуелној безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и реализацији заједничких активности Војске Србије и Кфора на очувању и унапређењу мира и безбедности у нашој јужној покрајини.
 
Позивајући се на Резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених нација и Војнотехнички споразум, начелник Генералштаба Војске Србије је и овом приликом указао да је за безбедност становништва на Косову и Метохији, слободу кретања и заштиту српског националног, културно-историјског и верског наслеђа одговоран Кфор, као једини легитимни безбедносни актер у покрајини.

Генерал Кајари је у Београду боравио на позив начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, а овакви сусрети на високом нивоу доприносе унапређењу опште безбедносне ситуације на терену и сигурности нашег становништва на Косову и Метохији.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #310 on: March 10, 2022, 09:45:43 am »

09.03.2022.

Штабни разговори делегације Војске Србије и Националне гарде Кипра


Делегација Националне гарде Републике Кипра боравила је данас у званичној посети Генералштабу Војске Србије ради реализације штабних разговора о даљем развоју војно-војне сарадње.
 
Током разговора делегација Војске Србије и Националне гарде Кипра тежишно су разматране могућности за извођење заједничких вежби и обуке. Кипарској делегацији је презентован делокруг рада Центра за мировне операције, као и међународни курсеви који се реализују у овом центру Војске Србије.
 
Делегацију Националне гарде Републике Кипра примио је и начелник Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић.
 
Реализација штабних разговора представља наставак успешне сарадње Војске Србије и Националне гарде Републике Кипра и доприноси јачању укупних билатералних односа наших пријатељских земаља.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #311 on: March 11, 2022, 07:14:30 am »

10.03.2022.

Обилазак обуке тенковских јединица на полигону Орешац

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишао је данас припаднике тенковског батаљона из састава Друге бригаде копнене војске који реализују обуку на полигону „Орешац“.
 
Током обиласка, начелник Генералштаба је присуствовао увежбавању посада тенкова М-84 и реализацији школских гађања, и том приликом се уверио у висок ниво обучености тенкиста за реализацију ватрених задатака.
 
Заједно са припадницима тенковског батаљона гађање је данас извршио и генерал Мојсиловић, ради кондицирања и припреме за реализацију бојевих гађања на којима планира да учествује у наредном периоду.
 
Увежбавања тенковских посада на аутоматизованом стрелишту „Орешац“, на којем се изводе припремна и школска гађања оклопних јединица,  представљају припрему за бојева гађања и учешће на тактичким вежбама, које ову јединицу очекују током године.
 
Генерал Мојсиловић је, након успешно реализованих гађања, у разговору са припадницима батаљона похвалио њихову мотивисаност и залагање које показују у свакодневном раду и обуци, и изразио очекивање да ће тако наставити и убудуће како би ова јединица очувала и унапредила способности за реализацију свих додељених задатака.

За изузетно залагање на задацима борбене обуке и показане резултате у раду, начелник Генералштаба Војске Србије је овом приликом у чин водника прве класе унапредио командира тенка, водника Ивана Зечевића.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #312 on: March 25, 2022, 06:49:19 am »

24.03.2022.

Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић учествовао је у комеморативној свечаности код зграде Команде Ратног ваздухопловства и ПВО у Земуну поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

Генерал Мојсиловић је, у пратњи начелника Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Желимира Глишовића и начелника штаба Команде Ратног ваздухопловства и ПВО пуковника Гордана Павловића, положио венац крај спомен-обележја погинулим припадницима Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Југославије.

Венце су положили и командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић, делегација ранијих команданата овог оперативног састава, као и представници органа локалне самоуправе, образовних установа и ветеранских  удружења.

Дан сећања на страдале у НАТО агресији обележен је у командама јединицама и установама Војске Србије комеморативним скуповима и церемонијама полагања венаца на спомен-обележја погинулим припадницима Војске, а Војска Србије је узела учешће и у комеморативним свечаностима на републичком и локалном нивоу.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #313 on: March 27, 2022, 06:24:13 am »

26.03.2022.

Обилазак јединица Војске Србије у Рашки и Новом Пазару

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, у пратњи начелника Оперативне управе (Ј-3), Управе за логистику (Ј-4) и команданата Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције, обишао је данас део јединица Војске Србије размештених у гарнизону Рашка и гарнизонском месту Нови Пазар.

Генерал Мојсиловић је током обиласка остварио увид у спремност и способности снага за брзо реаговање Војске Србије, сагледао степен оспособљености и готовост за реализацију наменских задатака.

Начелник Генералштаба се овом приликом лично уверио да су припадници Војске Србије високо мотивисани и спремни да брзо и одлучно изврше сва наређења и задатке који се поставе пред њих.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #314 on: March 30, 2022, 05:47:04 am »

29.03.2022.

Признање за најбезбедније војне возаче у 2021. години

Прва седница Савета за безбедност војних учесника у саобраћају у овој години одржана је данас у касарни „Топчидер“ у Београду, уз учешће најодговорнијих старешина саобраћајне службе Војске Србије.
 
На седници је разматрано стање безбедности у саобраћају у Републици Србији у претходној години, са посебним освртом на безбедност војних возача, усвојени су закључци и мере за даље унапређење безбедности војних учесника у саобраћају и проглашени најбезбеднији возачи у Министарству одбране и Војсци Србије.

У категорији подофицира, за најбезбеднијег возача у 2021. години проглашен је старији водник прве класе Владимир Ралић из 204. ваздухопловне бригаде, у категорији професионалних војника — десетар Иван Петровић из Централне логистичке базе, док је најбезбеднији возач међу цивилним лицима војни службеник Горан Радојевић, такође из Централне логистичке базе. Они су у претходној години прешли највише километара војним возилима за превоз робе у течном стању, без саобраћајних незгода, прекршаја или ванредних догађаја у вези са транспортом опасне робе.
 
Најбољим возачима признања је уручио заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, који је и председник Савета за безбедност војних учесника у саобраћају.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Pages:  1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 23 queries.