PALUBA
February 04, 2023, 06:54:18 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Generalštab Vojske Srbije - aktivnosti  (Read 115723 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #45 on: June 12, 2009, 09:24:57 am »

11.06.2009
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, примио је јуче у посету амбасадора Јапана у Србији, његову екселенцију Тошиа Цунозакија.

Генерал Милетић и амбасадор Цунозаки разговарали су о областима у којима би се могла успоставити међусобна војна сарадња. Разговору је присуствовао јапански изасланик одбране у Београду пуковник Масаки Дан.

Извор: Сајт Војске Србије
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #46 on: June 15, 2009, 12:05:23 pm »

15.06.2009
Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Милоје Милетић, оценио је да су реформске промене у оружаним снагама довеле до повећаног угледа војске и државе у региону и свету.

"Оно што је војска урадила на трансформацији у последњих неколико година позитивно се одразило на нашу позицију и сада имамо сасвим другачију перцепцију према Војсци Србије када су у питању земље у окружењу, а и остале европске земље", рекао је Милетић Танјугу.

Начелник генерлаштаба је нагласио да се "сада према Војсци Србије гледа са великим уважавањем".

"Сматрамо да смо свим својим активностима значајно допринели јачању угледа Србије у свету", додао је он.

Милетић је истакао и да је Војска Србије "велики извозник мирољубиве политике коју води Србија и напорима државе за интеграцијама у Европску унију".

Он је рекао и да се "процес трансформације наше војске, који је започео 2006. године, одвијао предвиђеном динамиком и да до сада нисмо имали одступања".

"У протеклом периоду тежиште у трансформацији је било на организацијско-мобилизацијским променама, односно на успостављању нове организације војске... Тај процес смо завршили у планираним роковима", истакао је Милетић.

Начелник генералштаба је додао да се паралелно с тим одвијала и трансформација у осталим областима, "пре свега, у стратешко-доктринарној и нормативно-правној сфери, као и у процесу обуке наше војске".

Он је рекао да су "до сада највећи резултати остварени у процесу успостављања нове организације војске, трансформацији обуке, која је прилагођена обуци савремених армија у свету".

Милетић је казао да се процес професионализације војске одвија предвиђеном динамиком, додајући да очекује да ће бити завршен до почетка 2011. године.

"Тај процес, засад, иде планираном динамиком, без обзира на то што се у последње време говори о светској економској кризи и смањењу буџета", рекао је начелник генералштаба.

Он је навео "да се тај део неће озбиљније одразити на процес професионализације наше војске" и додао да ће према проценама трансформација војске бити завршена крајем 2010, односно почетком 2011. године.

Милетић се заложио за што брже усвајање у парламенту нацрта низа значајних стратешких докумената која је усвојила Влада Србије - Стратегијског прегледа одбране, Стратегије националне безбедности и Стратегије одбране.

"За нас је значајно да буду усвојена што је могуће пре, јер су то документа на основу којих се разрађују остала документа везана за планирање и ангажовања наше војске", рекао је начелник генералштаба.

Милетић је указао на значај заједничких вежби са иностраним армијама, додајући да је "извођење вежби са оружаним снагама суседних земаља једна од активности коју смо почели пре две године и коју смо интензивно развили, пре свега, са војскама Бугарске, Румуније и Мађарске".

Он је истакао и значај заједничке обуке јединица Војске Србије, посебно специјалних, са оружаним снагама Аустрије, Грчке и Турске.

"Поред тога, ту је и размена мањих тимова и у обуци и усавршавању кадра са многим другим земљама у свету", рекао је генерал Милетић.

Извор: Сајт Војске Србије
« Last Edit: June 15, 2009, 12:07:26 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #47 on: June 17, 2009, 10:47:55 am »

17.06.2009
Начелник Генералштаба Оружаних снага Краљевине Шпаније генерал Хулио Родригез Фернандез (JoseJulioRodriguezFernandez) боравиће у посети Републици Србији од 17. до 19. јуна 2009. године.

Свечани дочек и састанак начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милоја Милетића и начелника Генералштаба ОС Краљевине Шпаније генерала Фернандеза, биће одржан у четвртак, 18. јуна у 08.45 часова, у Генералштабу Војске Србије (Незнаног јунака 38).

Начелници генералштабова разговараће о билатералној војној сарадњи Србије и Шпаније.

Сниматељима и фоторепортерима омогућено је снимање церемоније дочека и почетка састанка, након чега ће бити издато саопштење. 

Акредитације за сниматеље и фоторепортере доставити данас до 16.00 часова на факс 011/3006-331 или e-mail vojska.srbije@mod.gov.rs  Акредитације треба да садрже име и презиме и број личне карте свих чланова екипе.

Особа за контакт: Срђан Старчевић, тел: 2063-296 и 064/8329-364. 
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #48 on: June 18, 2009, 12:00:28 pm »

18.06.2009
Начелник Генералштаба Оружаних снага Краљевине Шпаније Хозе Хулио Родригез Фернандез налази се у дводневној званичној посети Републици Србији и Војсци Србије. У Генералштабу Војске Србије данас су одржани званични разговори генерала Фернандеза са начелником Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковником Милојем Милетићем, на којима је разматрана политичко-безбедносна ситуација у региону.
  
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Генерал Фернандез је поновио принципијелни став Краљевине Шпаније по питању решавања статуса Косова и Метохије, потврђујући то недавном одлуком шпанске Владе о повлачењу припадника Оружаних снага те државе из састава КФОР-а.
  
Када је реч о унапређењу билатералне војне сарадње, посебно је значајно потписивање споразума између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Шпаније о сарадњи у области одбране, што представља правни оквир за даљу операционализацију сарадње. Констатовано је да постоје бројне области у оквиру билатералне војне сарадње од обостраног интереса. У том смислу договорено је да се већ на јесен ове године састану експертски тимови који ће дефинисати  конкретне активности за наредну годину. Заједнички став две делегације је да области за даљу сарадњу буду обука, школовање и усавршавање и размене искустава.  

Генерал Фернандез данас ће посетити Специјалну бригаду као и 250. ракетну бригаду ПВО. Сарадња специјалних јединица  такође се види као једна од могућих области даље сарадње.  

Извор: Сајт Војске Србије      
 


* spanac1vel3188133.jpg (129.96 KB, 640x426 - viewed 47 times.)
« Last Edit: August 08, 2010, 03:23:58 pm by kuzmar, Reason: slike u atachment » Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #49 on: July 03, 2009, 04:49:01 pm »

02.07.2009
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић присуствовао је данас церемонији примопредаје дужности Врховног команданта НАТО Савезничких снага у Европи, која је одржана у Монсу, у Белгији.

Адмирал Џејмс Ставридис (James G. Stavridis) преузео је дужност од досадашњег команданта, генерала Џона Кредока (John Craddock).

Церемонији су присуствовали начелници генералштабова Белгије, Хрватске, Данске, Естоније, Француске, Грчке, Румуније, Албаније, Аустрије и Босне и Херцеговине, као и заменици начелника генералштабова Чешке, Немачке, Луксембурга, Словеније и Холандије.

Извор: Сајт В.С.
 
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404« Reply #50 on: July 14, 2009, 12:08:23 pm »

  14.07.2009.

  У Генералштабу Војске Србије данас су, у организацији Управе за обуку и доктрину и Европске команде ОС САД, почели тродневни експертски разговори о управљању обуком. Тројица гостију из Националне Гарде Охаја, мајор Ден Шенк, капетан Патрик Рипет и старији водник Ед Берио, одржаће предавања на тему управљања обуком модуларних снага, развоја листе задатака мисије и израде планова обуке.

  Пуковник Бранко Делетић из Управе за обуку и доктрину позвао је учеснике разговора, двадесет официра из Војске Србије који се баве обуком, да буду активни у размени искустава са америчким колегама. Разговори са представницима ОС САД ће, према речима пуковника Делетића, значајно допринети да се кадар који се у Војсци Србије бави обуком квалитетно припреми за рад у периоду након завршетка процеса професионализације. 

  Извор: Сајт Војске Србије
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404« Reply #51 on: July 20, 2009, 04:59:13 pm »

  20.07.2009.

  Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Милоје Милетић данас се састао са командантом стратегијских артиљеријских јединица Народноослободилачке армије (НОА) Народне Републике Кине, генералом Ђинг Жијуаном (Jing Zhiyuan). У разговору генерала Милетића са кинеском војном делегацијом истакнут је значај билатералне војне сарадње за одржавање високог степена укупне сарадње Србије и Кине.

  Током боравка у Србији делегација стратегијских артиљеријских јединица НОА НР Кине посетиће Војну академију, 250. ракетну бригаду ПВО и Специјалну бригаду, и обићи културно-историјске знаменитости Београда.

  Извор: Сајт Војске Србије
 
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #52 on: July 27, 2009, 12:55:26 pm »

27.07.2009
Начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије, генерал-мајор Петар Ћорнаков, примио је данас новоименованог изасланика одбране Републике Словеније у нашој земљи, пуковника Бојана Кончана. У разговору генерала Ћорнакова и пуковника Кончана истакнута је важност добрих билатералних војних односа између две државе.

Састанку генерала Ћорнакова са пуковником Кончаном присуствовао је и одлазећи изасланик одбране Републике Словеније, пуковник Франц Ошљак, коме је генерал Ћорнаков изразио захвалност за успешну сарадњу током његовог боравка у Београду.

Извор: Сајт В.С.
 
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #53 on: August 04, 2009, 02:07:15 pm »

04.08.2009
Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Младен Ћирковић примио је данас новоименованог изасланика одбране Републике Турске у Србији, пуковника Бурхана Акташа.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

У разговору генерала Ћирковића и пуковника Акташа истакнуто је да се билатерална војна сарадња Србије и Турске константно креће узлазном линијом и да ће се наставити с њеним јачањем.

Састанку генерала Ћирковића са пуковником Акташем присуствовао је и одлазећи изасланик одбране Републике Турске у Србији пуковник Јуџел Ћелеш.  

Извор: Сајт В.С.  


* tur0408091346052.jpg (109.25 KB, 640x427 - viewed 54 times.)
« Last Edit: August 09, 2010, 08:58:46 am by kuzmar, Reason: slike u atachment » Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #54 on: August 07, 2009, 05:00:00 pm »

Стабилно на југу централне Србије

07.08.2009
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Милоје Милетић оценио је да је на југу централне Србије, уз административну линију са Косовом и Метохијом, безбедносна ситуација стабилна, али је упозорио да би могла да буде нарушена терористичким актима и криминалним активностима.

"Војно посматрано, можемо рећи да је безбедносна ситуација на југу Србије и на административној линији према Косову и Метохији стабилна и да нема индикатора угрожавања безбедности", рекао је Милетић у интервјуу Танјугу.

Он је објаснио да се свака криза, па и актуелна економска, негативно одражава на стање безбедности у смислу да поспешује криминал, корупцију, илегалну трговину, тероризам, национални и верски екстремизам.

Према његовим речима, догађаји из прошлог месеца у Лучанима и Прешеву, "односно терористички напади на снаге безбедности у том региону", показују да је то подручје подложно променама и да ситуација у том региону може бити погоршана.

"Мислим да сви ови догађаји показују да је и даље неопходно присуство и Војске Србије, Жандармерије и других снага безбедности на том подручју", оценио је начелник Генералштаба Војске Србије.

Милетић је навео да је "општа оцена да све те снаге изванредно извршавају своје задатке" и нагласио да је "за сада ситуација стабилна и да ћемо ми учинити све што је у нашој моћи да она остане таква".

Он је указао и на значај завршетка, са аспекта безбедности и сигурности свих грађана на подручју југа централне Србије, изградње базе "Цепотина", око пет километара удаљене од Бујановца.

"С обзиром на актуелну ситуацију на југу централне Србије, на непосредну близину и копнене зоне безбедности препознали смо интерес да на том подручју треба да изградимо базу која ће пружити оптималне услове за живот, рад и обуку наших јединица", рекао је Милетић.

Он је навео да је Војска Србије "у свему томе добила пуну подршку министра одбране тако да се од прошле године почело са интензивнијим радовима на уређењу те базе".

Милетић је рекао да је у последње две године "заиста пуно урађено" на изградњи Цепотине и изразио очекивање да ће до краја ове године део јединица да "запоседне ту базу".

"За државу је значајно да задржимо снаге на том простору. То је база која се ради по савременим стандардима и имаће највише стандарде које у војсци и можемо обезбедити нашим припадницима", рекао је он.

Милетић је навео да ће база "Цепотина" имати "изванредне услове за смештај и људи и средстава ратне технике за извођење обуке и боравак јединица".

"С друге стране, ми ћемо запоседањем те базе ослободити део неких објеката које сада држи Четврта бригада у Лесковцу што ће подразумевати значајне материјалне уштеде", рекао је начелник Генералштаба Војске Србије.

Он је подсетио да се смештај једне војне јединице, која је лоцирана у објекту у Бујановцу, "плаћа месечна закупнина од преко 150.000 динара иако су услови у којима људи живе и раде заиста испод нивоа који треба да има припадник Војске Србије".

Упитан о нивоу сарадње Војске Србије и припадника Кфора, Милетић је одговорио: "Мислим да је наш интерес, па и потреба, да сарађујемо са снагама које су одговорне за спровођење мировне операције и за безбедност на Косову и Метохији".

"У том смислу и то је један од начина, поред осталих, на који ми можемо и утицати на стабилност у том делу наше земље и остваривање основних слобода и права за српско и друго неалбанско становништво на Косову и Метохији", рекао је Милетић.

Он је навео и да се, с друге стране, укупна безбедносна ситуација на Косову и Метохији непосредно може одражавати на безбедносну ситуацију на југу централне Србије и Рашкој области.

Милетић је рекао да "у том смислу, тежишно имамо добру сарадњу са снагама Кфора и да и даље имамо једновремене патроле, заједничка извиђања и редовне састанке".

"Постоје непосредни контакти, такозване ''вруће линије'', преко којих команданти наших јединица одржавају везу са командантима јединица Кфора, и на тај начин могу да утичу на развој догађаја на Косову и Метохији и на административној линији", рекао је он.

Милетић је указао и да је, у односу на период када је успостављна међународна мисија, у протеклих седам-осам година сарадња Војске Србије и Кфора непрекидно напредовала иако се не одржавају састанци званичника на највишем нивоу.

Он је објаснио да је прекинуто одржавање састанака начелника Генералштаба Војске Србије и команданта Кфора "јер смо ми на тај начин изразили своје неслагање са ангажовањем снага Кфора на формирању Косовских снага безбедности".

"Али, то, у сваком случају, не умањује значај односа који имају наше јединице и сарадње коју са њима одржавамо. Сигурно је да ћемо ми наставити и убудуће да изграђујемо ту сарадњу, јер је она заиста у општем и нашем интересу", рекао је Милетић.


Војска спремна да изврши све задатке

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Милоје Милетић изјавио је данас за Танјуг да су и у условима светске економске кризе оперативне и функционалне способности наших оружаних снага на нивоу који обезбеђује извршавање наменских задатака.

"То није фраза, то се из дана у дан потврђује извршавањем задатака наших јединица у Копненој зони безбедности и на административној линији са Косовом и Метохијом", рекао је Милетић у интервјуу Танјугу.

Он је указао да су оперативне и функционалне способности војске "ипак променљива категорија и да се војска може наћи у различитим степенима приправности што је условљено степеном угрожености и безбедности земље".

"За нас је значајно да се припреме војске обављају непрекидно, свеобухватно и плански", нагласио је начелник Генералштаба Војске Србије.

Милетић је истакао да је, "с обзиром на актуелно глобално и регионално окружење и укупно стање у војсци сигурно је да у овом тренутку није угрожена оперативна и функционална способност наше војске".

Он је истовремено указао и "да смо ми сада, за разлику од ранијег времена, ушли у период планирања развоја наше војске, засновано на способностима".

Према његовим речима, сада су опремање, обука и развој јединица и све друге активности којима се изграђују оперативне и функционалне способности усклађене са мисијама и задацима које те јединице треба да извршавају.

На основу тога се и тежиште усмерава на "наше специјалне јединице, јединице Војне полиције и снаге и јединице које су ангажоване у Копненој зони безбедности", рекао је начелник Генералштаба Војске Србије.

Милетић је навео и да је економска криза погодила све буџетске кориснике у Србији и да "ни систем одбране није мимоиђен", али је истакао да се "актуелна економска криза различито манифестује на одређене области трансформације наше војске".

"Када говоримо о модернизацији и професионализацији наше војске, различит је утицај актуелне економске кризе која много више погађа модернизацију војске и мислим да се ту сусрећемо са озбиљним проблемима", рекао је он.

"Проблеми се можда у овом тренутку не манифестују у тој мери, али, уколико криза потраје, онда ће сигурно њене последице бити много веће из разлога што модернизација војске подразумева значајна материјална улагања", оценио је Милетић.

Он је рекао и да су војсци неопходна средства која су скупа и захтевају већа материјална улагања, јер су се у прошлој деценији сви војни ресурси трошили, а у њихово обнављање се улагало врло мало.

Милетић је објаснио да су "1999. године одређена средства ратне технике наше војске претрпела озбиљне губитке, у првом реду вид Ваздухопловства и противваздухопловне одбране за чији развој и модернизацију су потребна највећа материјална улагања".

Он је нагласио "да средства која имамо заиста рационално користимо, да успевамо да сачувамо захтевани ниво оперативних и функционалних способности војске и да ћемо настојати да што је могуће више спречимо његово урушавање".

"Што се тиче професионализације, то је један од тежишних задатака и Министарства одбране и Војска Србије у овој и наредној години... Сигуран сам да ћемо тај процес, без обзира на актуелну економску ситуацију, завршити до краја", оценио је наццелник Генералштаба ВС.

Он је подсетио да је првобитно планирано да се тај процес заврши до краја 2010. години додајући да је могуће да се продужи до почетка 2011. године.

Милетић је навео да су реформски процеси Војске Србије, који су започети средином 2006. године "у поодмаклој фази" истичући да " има озбиљних помака у том делу и изванредних резултата на плану трансформације наше војске".

Начелник Генералштаба Војске Србије је истакао да "исто тако, имамо и озбиљних проблема, у првом реду у области модернизације средстава ратне технике наше војске".

"Мислим да су остварени најбољи резултати у успостављању једне сасвим нове организације наше војске која се битно разликује од организације коју смо имали раније... То је савремена и рационална организација, примењена у свим савременим армијама света", рекао је он.

Милетић је оценио и да су у реформи система обуке остварени изванредни резултати додајући да у тој области "имамо тим који заиста разуме те проблеме и прати све промене у савременим армијама света" чиме настоји да осавремени наш систем обуке.

Према његовим речима, у модернизацији, сходно економским могућностима, тежиште је углавном на набавци заштитне опреме наших војника, на личном наоружању и личној опреми, пре свега за Специјалну бригаду, Војну полицију, јединице ангажоване у Копненој зони безбедности...

"Доста тога је урађено на набавци телекомуникационе и информатичке опреме, где смо имали застој од неких 20 година. Извршена је модернизација и ремонт дела наших ваздухоплова. И поред свих тешкоћа, очекујемо да ове године завршимо ремонт дела ваздухоплова и још седам хеликоптера", рекао је Милетић.

Војска је, према његовим речима, планирала да ове године почне и набавку оклопних борбених возила точкаша, што због економске кризе није било могуће.

"Ту је и одређени застој у ваздухопловству, везано за системе противваздухопловне одбране и летилице, али, надамо се да ћемо и кризу превазићи једног дана, па ћемо и то решити", истакао је Милетић.

Извор: Тањуг, Сајт В.С.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #55 on: August 09, 2009, 11:37:42 am »

9. avgust 2009.
Beograd -- Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić izjavio je da bi do kraja godine usvajanjem seta zakona, trebalo da bude zaokružen sistem odbrane.

"Celokupan set zakona kojim treba da bude zaokružen sistem odbrane je završen, bar što se tiče izrade nacrta. U ovom trenutku imamo, ili u Skupštini Srbije ili na Vladi Srbije, dva strateška dokumenta: Strategiju nacionalne bezbednosti i Strategiju odbrane i šest zakonskih projekata", izjavio je Miletić.

Načelnik Generalštaba je ocenio da će "usvajanjem tih zakona, celokupna zakonska regulativa biti zaokružena i da će naš sistem odbrane biti rešen na moderan i savremen način".

"Očekujemo da u toku jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije ti zakoni budu doneti... Nama bi puno značilo da se taj proces završi ove jeseni", kazao je on.

Miletić je ukazao i na značaj što češćeg izvođenja vežbi, najavivši združenu taktičku vežbu koja će biti izvedena početkom oktobra na Pešterskoj visoravni.


Dragišić: Značajan reformski korak

Vojni analitičar Zoran Dragišić ocenio je danas da set vojnih zakona i strategija, koje čekaju na usvajanje u Skupštini Srbije, predstavljaju značajan reformski korak za sistem odbrane.

Dragišić je rekao da će Srbija tim zakonima dobiti moderan sistem nacionalne odbrane "s kojim će moći da pristupi evroatlantskim integracijama".

"I, s druge strane, Srbija dobija sistem odbrane koji je primeren njenoj veličini, ekonomskim mogućnostima i međunarodnom vojno-političkom položaju", naveo je on.

Dragišić je podsetio da se još od 2000. godine čeka na izradu "celog seta zakona koji se odnose na sistem odbrane i novih strategijskih dokumenata koji su prvi put doneti - Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane".

"Ti zakoni bi mogli biti bolji nego što jesu, ali, generalno, mislim da je Srbija napravila nekoliko značajnih koraka napred sa celokupnom zakonodavnom aktivnošću", rekao je on.

Izvor: Tanjug
« Last Edit: August 10, 2009, 12:29:32 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #56 on: August 10, 2009, 12:27:05 pm »

09.08.2009

Што брже усвајање војних закона  

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић изјавио је данас да би до краја године законски требало да буде заокружен систем одбране и указао на значај што бржег усвајања тог сета "војних" закона у Скупштини Србије.

 "Целокупан сет закона којим треба да буде заокружен систем одбране је завршен, бар што се тиче израде нацрта. У овом тренутку имамо, или у Скупштини Србије или на Влади Србије, два стратешка документа: Стратегију националне безбедности и Стратегију одбране и шест законских пројеката", изјавио је Милетић Танјугу.

 Начелник Генералштаба је оценио да ће "усвајањем тих закона, целокупна  законска регулатива бити заокружена и да ће наш систем одбране бити решен на модеран и савремен начин".

 "Очекујемо да у току јесењег заседања Скупштине Србије ти закони буду донети... Нама би пуно значило да се тај процес заврши ове јесени", казао је он.

 Милетић је указао и на значај што чешћег изводјења вежби, најавивши здружену тактичку вежбу која ће бити изведена почетком октобра на Пештерској висоравни. "То ће бити здружена интервидовска вежба коју ће извести део снага Копнене војске, Ваздухопловства и МУП-а...Та вежба треба да нам потврди да се у систему обуке и трансформацији војске налазимо на правом путу", рекао је он.

 Милетић је навео и да "непосредно пре тога, у августу и почетком септембра, имамо међународну медицинску вежбу "Мedceur 2009"  у којој ће учествовати припадници великог броја земаља, а која ће бити изведена у реону Ниша".

 Према његовим речима, вежба се планира и организује заједно са Европском командом Оружаних снага САД и државама чланицама програма Пратнерство за мир, а очекује се учешће око 250 домаћих и 250 страних учесника из 14 земаља, рекао је Милетић. Он је додао да предстоји још једна заједничка вежба коју ће извести наше ваздухопловство, заједно са ваздухопловством оружаних снага Румуније.

 Начелник Генералштаба Војске Србије сматра да је јачање међународне војне сарадање изузетно значајно и да је остварени ниво у том сегменту доста добар. Према његовим речима, сарадња у области одбране и безбедности са државама у региону и шире у оквиру програма Партнерство за мир, једна је од значајних активности Министарства одбране и војске.

 "Ценим да сарадња коју коју смо остварили значајно мења нашу позицију у региону и доприноси да се перцепција других земаља према Србији и њеној војсци мења у позитивном смеру... Ми равноправно разговарамо са свим саговорницима у региону и шире...", рекао је Милетић.

 Он је навео и да је "сарадња са земљама у региону потребна јер на тај начин, не само да размењујемо мишљења и искуства у организацији наших војски и обуци него ширимо пријатељство и доприносимо миру".

 Начелник Генералштаба Војске Србије је подсетио и да Србија, која је по одлуци парламента војно неутрална, остварује добру сарадњу са НАТО.

 "За очекивати је, а то је више пута потврдио и председник Републике и министар одбране, да ћемо до краја године отворити канцеларију у Бриселу, што би, верујем, било значајно за наше активније учешће у програму Партнерство за мир", рекао је Милетић.


Повољни кредити за куповину станова

Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал потпуковник Милоје Милетић, изјавио је данас да је више од 10.000 професионалних војника у овом тренутку без стана и да решење тог проблема види у обезбеђивању кредита под повољним условима.

 "Тренутно је без стана 10.213 професионалних припадника војске. У надекватним становима живи њих 2.567. Без стана је 3.980 војних пензионера, а у неадекватним становима је још 3.926", рекао је Милетић у интервјуу Танјугу.

 Он је рекао да 7.220 професионалних војника живе као подстанари и да више од 2.600 припадника војске станује у адаптираним просторима, нужном смештају или код родитеља.

 "Не очекујемо да се стамбена питања реше за све њих, нити је то у овом тренутку могуће. Основна идеја је да се убудуће стамбена проблематика решава на сасвим другачији начин - путем кредитирања", казао је Милетић.

 Начелник Генералштаба Војске Србије је навео да је, "ипак, само у претходној и овој години решено више од 1.000 стамбених питања, што је у претходном периоду било незамисливо" Он је указао и на проблем одређеног броја људи који су у пензији и које због година старости не могу ући у процес кредитирања, додајући да би било потребно да се за ту категорију нађе модел којим би решили стамбени проблем.

 "Сигурно је да ова година не пружа позитивну климу за решавање тог проблема и да он неће бити решен ове године, али ми треба да имамо другачији однос према том проблему", рекао је Милетић. "Уколико желимо да имамо професионалну и квалитетну војску, онда  тај позив заиста морамо да учинимо атрактивнијим", рекао је начелник Генералштаба Војске Србије.

 Он је додао да се не може очекивати да неко проведе радни век у војсци, да за 30 година службе има шест до седам премештаја, а да нема посебан, али не привилегован начин решавања стамбених питања. Милетић је навео и да је основна идеја са отуђењем вишка војних непокретности "била мало другачија него што се то обично данас презентира у јавности".

 "У време када смо отпочели са трансформацијом војске и када смо сагледавали све ресурсе за тај процес у старту нам је било јасно да са постојећим буџетским средствима не можемо извршити све задатке", рекао је Милетић.

 Он је казао да је зато "идеја била да се рационализацијом наше војске и смањивањем броја гарнизона и гарнизоних места, ослободи део војних објеката и војних непокретности".

 "С једне стране смањујемо трошкове везане за одржавање, инфраструктуру, комуналне и енергетске услуге, а, с друге стране, идеја нам је била да се изврши пренамена тих објеката, па да се евентуалним отуђењем и добијањем средстава, та средства врате систему", објаснио је он.

 Милетић је рекао и да су планирана средства из тог извора била намењена за модернизацију војске и станоградњу "јер смо увек модернизацију и опремање наше војске стављали у први план".

"Отуђење, односно размена продаја или изнајмљивање вишка војне имовине није ствар војске, а ни само Министарства одбране и сигурно је да је то у надлежности владе. У целом том процесу укључено је неколико министарстава и агенција Владе Србије", рекао је Милетић.

 Он је подсетио и да "став министра одбране јесте да актуелни тренутак није подесан за отуђење вишкова војне имовине, с обзиром на то да су цене некретнина пале".


Стабилно на југу Централне Србије

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Милоје Милетић оценио је да је на југу централне Србије, уз административну линију са Косовом и Метохијом, безбедносна ситуација стабилна, али је упозорио да би могла да буде нарушена терористичким актима и криминалним активностима.

"Војно посматрано, можемо рећи да је безбедносна ситуација на југу Србије и на административној линији према Косову и Метохији стабилна и да нема индикатора угрожавања безбедности", рекао је Милетић у интервјуу Тањугу.

Он је објаснио да се свака криза, па и актуелна економска, негативно одражава на стање безбедности у смислу да поспешује криминал, корупцију, илегалну трговину, тероризам, национални и верски екстремизам.

Према његовим речима, догађаји из прошлог месеца у Лучанима и Прешеву, "односно терористички напади на снаге безбедности у том региону", показују да је то подручје подложно променама и да ситуација у том региону може бити погоршана.

"Мислим да сви ови догађаји показују да је и даље неопходно присуство и Војске Србије, Жандармерије и других снага безбедности на том подручју", оценио је начелник Генералштаба Војске Србије.

Милетић је навео да је "општа оцена да све те снаге изванредно извршавају своје задатке" и нагласио да је "за сада ситуација стабилна и да ћемо ми учинити све што је у нашој моћи да она остане таква".

Он је указао и на значај завршетка, са аспекта безбедности и сигурности свих грађана на подручју југа централне Србије, изградње базе "Цепотина", око пет километара удаљене од Бујановца.

"С обзиром на актуелну ситуацију на југу централне Србије, на непосредну близину и копнене зоне безбедности препознали смо интерес да на том подручју треба да изградимо базу која ће пружити оптималне услове за живот, рад и обуку наших јединица", рекао је Милетић.

Он је навео да је Војска Србије "у свему томе добила пуну подршку министра одбране тако да се од прошле године почело са интензивнијим радовима на уређењу те базе".

Милетић је рекао да је у последње две године "заиста пуно урађено" на изградњи Цепотине и изразио очекивање да ће до краја ове године део јединица да "запоседне ту базу".

"За државу је значајно да задржимо снаге на том простору. То је база која се ради по савременим стандардима и имаће највише стандарде које у војсци и можемо обезбедити нашим припадницима", рекао је он.

Милетић је навео да ће база "Цепотина" имати "изванредне услове за смештај и људи и средстава ратне технике за извођење обуке и боравак јединица".

"С друге стране, ми ћемо запоседањем те базе ослободити део неких објеката које сада држи Четврта бригада у Лесковцу што ће подразумевати значајне материјалне уштеде", рекао је начелник Генералштаба Војске Србије.

Он је подсетио да се смештај једне војне јединице, која је лоцирана у објекту у Бујановцу, "плаћа месечна закупнина од преко 150.000 динара иако су услови у којима људи живе и раде заиста испод нивоа који треба да има припадник Војске Србије".

Упитан о нивоу сарадње Војске Србије и припадника Кфора, Милетић је одговорио: "Мислим да је наш интерес, па и потреба, да сарађујемо са снагама које су одговорне за спровођење мировне операције и за безбедност на Косову и Метохији".

"У том смислу и то је један од начина, поред осталих, на који ми можемо и утицати на стабилност у том делу наше земље и остваривање основних слобода и права за српско и друго неалбанско становништво на Косову и Метохији", рекао је Милетић.

Он је навео и да се, с друге стране, укупна безбедносна ситуација на Косову и Метохији непосредно може одражавати на безбедносну ситуацију на југу централне Србије и Рашкој области.

Милетић је рекао да "у том смислу, тежишно имамо добру сарадњу са снагама Кфора и да и даље имамо једновремене патроле, заједничка извиђања и редовне састанке".

"Постоје непосредни контакти, такозване ''вруће линије'', преко којих команданти наших јединица одржавају везу са командантима јединица Кфора, и на тај начин могу да утичу на развој догађаја на Косову и Метохији и на административној линији", рекао је он.

Милетић је указао и да је, у односу на период када је успостављна међународна мисија, у протеклих седам-осам година сарадња Војске Србије и Кфора непрекидно напредовала иако се не одржавају састанци званичника на највишем нивоу.

Он је објаснио да је прекинуто одржавање састанака начелника Генералштаба Војске Србије и команданта Кфора "јер смо ми на тај начин изразили своје неслагање са ангажовањем снага Кфора на формирању Косовских снага безбедности".

"Али, то, у сваком случају, не умањује значај односа који имају наше јединице и сарадње коју са њима одржавамо. Сигурно је да ћемо ми наставити и убудуће да изграђујемо ту сарадњу, јер је она заиста у општем и нашем интересу", рекао је Милетић.


Војска спремна да изврши све задатке

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Милоје Милетић изјавио је данас за Тањуг да су и у условима светске економске кризе оперативне и функционалне способности наших оружаних снага на нивоу који обезбеђује извршавање наменских задатака.

"То није фраза, то се из дана у дан потврђује извршавањем задатака наших јединица у Копненој зони безбедности и на административној линији са Косовом и Метохијом", рекао је Милетић у интервјуу Тањугу.

Он је указао да су оперативне и функционалне способности војске "ипак променљива категорија и да се војска може наћи у различитим степенима приправности што је условљено степеном угрожености и безбедности земље".

"За нас је значајно да се припреме војске обављају непрекидно, свеобухватно и плански", нагласио је начелник Генералштаба Војске Србије.

Милетић је истакао да је, "с обзиром на актуелно глобално и регионално окружење и укупно стање у војсци сигурно је да у овом тренутку није угрожена оперативна и функционална способност наше војске".

Он је истовремено указао и "да смо ми сада, за разлику од ранијег времена, ушли у период планирања развоја наше војске, засновано на способностима".

Према његовим речима, сада су опремање, обука и развој јединица и све друге активности којима се изграђују оперативне и функционалне способности усклађене са мисијама и задацима које те јединице треба да извршавају.

На основу тога се и тежиште усмерава на "наше специјалне јединице, јединице Војне полиције и снаге и јединице које су ангажоване у Копненој зони безбедности", рекао је начелник Генералштаба Војске Србије.

Милетић је навео и да је економска криза погодила све буџетске кориснике у Србији и да "ни систем одбране није мимоиђен", али је истакао да се "актуелна економска криза различито манифестује на одређене области трансформације наше војске".

"Када говоримо о модернизацији и професионализацији наше војске, различит је утицај актуелне економске кризе која много више погађа модернизацију војске и мислим да се ту сусрећемо са озбиљним проблемима", рекао је он.

"Проблеми се можда у овом тренутку не манифестују у тој мери, али, уколико криза потраје, онда ће сигурно њене последице бити много веће из разлога што модернизација војске подразумева значајна материјална улагања", оценио је Милетић.

Он је рекао и да су војсци неопходна средства која су скупа и захтевају већа материјална улагања, јер су се у прошлој деценији сви војни ресурси трошили, а у њихово обнављање се улагало врло мало.

Милетић је објаснио да су "1999. године одређена средства ратне технике наше војске претрпела озбиљне губитке, у првом реду вид Ваздухопловства и противваздухопловне одбране за чији развој и модернизацију су потребна највећа материјална улагања".

Он је нагласио "да средства која имамо заиста рационално користимо, да успевамо да сачувамо захтевани ниво оперативних и функционалних способности војске и да ћемо настојати да што је могуће више спречимо његово урушавање".

"Што се тиче професионализације, то је један од тежишних задатака и Министарства одбране и Војска Србије у овој и наредној години... Сигуран сам да ћемо тај процес, без обзира на актуелну економску ситуацију, завршити до краја", оценио је наццелник Генералштаба ВС.

Он је подсетио да је првобитно планирано да се тај процес заврши до краја 2010. години додајући да је могуће да се продужи до почетка 2011. године.

Милетић је навео да су реформски процеси Војске Србије, који су започети средином 2006. године "у поодмаклој фази" истичући да " има озбиљних помака у том делу и изванредних резултата на плану трансформације наше војске".

Начелник Генералштаба Војске Србије је истакао да "исто тако, имамо и озбиљних проблема, у првом реду у области модернизације средстава ратне технике наше војске".

"Мислим да су остварени најбољи резултати у успостављању једне сасвим нове организације наше војске која се битно разликује од организације коју смо имали раније... То је савремена и рационална организација, примењена у свим савременим армијама света", рекао је он.

Милетић је оценио и да су у реформи система обуке остварени изванредни резултати додајући да у тој области "имамо тим који заиста разуме те проблеме и прати све промене у савременим армијама света" чиме настоји да осавремени наш систем обуке.

Према његовим речима, у модернизацији, сходно економским могућностима, тежиште је углавном на набавци заштитне опреме наших војника, на личном наоружању и личној опреми, пре свега за Специјалну бригаду, Војну полицију, јединице ангажоване у Копненој зони безбедности...

"Доста тога је урађено на набавци телекомуникационе и информатичке опреме, где смо имали застој од неких 20 година. Извршена је модернизација и ремонт дела наших ваздухоплова. И поред свих тешкоћа, очекујемо да ове године завршимо ремонт дела ваздухоплова и још седам хеликоптера", рекао је Милетић.

Војска је, према његовим речима, планирала да ове године почне и набавку оклопних борбених возила точкаша, што због економске кризе није било могуће.

"Ту је и одређени застој у ваздухопловству, везано за системе противваздухопловне одбране и летилице, али, надамо се да ћемо и кризу превазићи једног дана, па ћемо и то решити", истакао је Милетић.

Извор: Сајт В.С.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #57 on: August 13, 2009, 05:10:24 pm »

13.08.2009
Начелник Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије, генерал-мајор Драган Колунџија, примио је данас новоименованог изасланика одбране Републике Аустрије у Србији, бригадног генерала Рајнхарда Шоберла.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Генерали Колунџија и Шоберл разговарали су о могућностима за унапређење билатералне војне сарадње. Разговорима је присуствовао и одлазећи изасланик одбране Републике Аустрије у  Србији, пуковник Јозеф Холцл.  

Извор: Сајт Војске Србије


* dsc3683copy0001312.jpg (127.91 KB, 640x427 - viewed 46 times.)
« Last Edit: August 09, 2010, 09:57:08 am by kuzmar, Reason: slike u atachment » Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404« Reply #58 on: August 17, 2009, 10:19:24 am »

  17.08.2009.

  Заменик команданта Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије, бригадни генерал Милан Мојсиловић, примио је данас новоименованог војног, поморског и ваздухопловног изасланика Исламске Републике Иран у Србији, пуковника Џавада Фараџија.

  Генерал Мојсиловић и пуковник Фараџи разговарали су о могућностима за унапређење билатералне војне сарадње. Разговорима је присуствовао и одлазећи војни, поморски и ваздухопловни изасланик Исламске Републике Иран у Србији, пуковник Ахмад Аскари Тахани.

  Извор: Сајт Војске Србије
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #59 on: August 19, 2009, 04:18:57 pm »

19.08.2009
Delegacija Nacionalne Garde Ohajo, koju predvodi zamenik komandanta NG Ohajo, general-major Metju Kembik, doputovala je u trodnevnu radnu posetu Republici Srbiji.  

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Generala Kembika primio je zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Mladen Ćirković. Tom prilikom je potvrđen visok nivo uspostavljenih odnosa između Vojske Srbije i Nacionalne Garde Ohajo. Generali Ćirković i Kembik izrazili su uverenje za dalje unapređivanje saradnje, pre svega u oblasti obuke.  

General Kembik će obići pripadnike Nacionalne Garde Ohaja koji, u okviru projekta ,,Humanitarna asistencija'', izvode građevinske radove na školama u Soko Banji i Lapovu i obdaništu u Prokuplju.

Izvor: Sajt Vojske Srbije


* dsc4048a5451992.jpg (125.94 KB, 640x427 - viewed 47 times.)
« Last Edit: August 09, 2010, 10:05:40 am by kuzmar, Reason: slike u atachment » Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.05 seconds with 23 queries.