PALUBA
October 03, 2022, 03:44:49 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Generalštab Vojske Srbije - aktivnosti  (Read 108039 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #75 on: February 11, 2010, 04:58:27 pm »

NAJAVA DOGAĐAJA - Poseta komandanta Evropske komande oružanih snaga SAD


11.02.2010.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić sastaće se sa komandantom Evropske komande Oružanih snaga SAD admiralom Džejmsom Stavridisom u petak, 12. februara u Domu Garde u kasarni Topčider.

Snimateljima i fotoreporterima biće omogućeno da prate ceremoniju svečanog dočeka u 09,30 časova. Posle razgovora generala Miletića i admirala Stavridisa biće izdato saopštenje za javnost.

Molimo vas da akreditacije za snimatelje i fotoreportere dostavite danas, 11. februara do 16 časova na faks 3006-331 ili mail vojska.srbije@vs.rs.

Osoba za kontakt: Aleksandar Antić (2063-114, 064/8329-780).

 
Izvor: Sajt VS
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #76 on: February 12, 2010, 06:28:37 pm »

Poseta admirala Džejmsa Stavridisa


12.02.2010.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije primio je danas delegaciju koju predvodi vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi admiral Džejms Stavridis, koji je ujedno i komandant Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Admiral Stavridis primio je dužnost vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Evropi, jula meseca prošle godine i ovo je njegova prva poseta Srbiji.

General Miletić razgovarao je sa svojim gostom o saradnji u okviru Programa Partnerstvo za mir i opredeljenosti za maksimalno korišćenje mehanizama koje ovaj Program pruža. General Miletić je izrazio potrebu za obukom lica koja se pripremaju za angažovanje u Misiji Republike Srbije u Briselu, što je admiral Stavridis prihvatio i ponudio obuku u Južnoj komandi u Napulju.

Na sastanku je bilo reči o saradnji Vojske Srbije i KFOR. General Miletić je istakao da planirana dinamika smanjenja snaga KFOR-a stvara prostor za bezbednosnu nestabilnost i zatražio da KFOR, u skladu sa svojim obavezama, obezbedi zaštitu svih žitelja Kosova i Metohije i zaštitu objekata od istorijskog, kulturološkog i nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Admiral Stavridis je naglasio da će KFOR voditi računa o svim bezbednosnim aspektima te da će, vezano za dalju dinamiku smanjenja KFOR, Srbija biti konsultovana.

Imajući u vidu da je obuka jedan od prioriteta dalje reforme sistema odbrane potvrđena je spremnost za obezbeđenjem većeg broja mesta za školovanja i usavršavanja pripadnika MO i VS u vojno-obrazovnim institucijama u inostranstvu.

Sa admiralom Džejmsom Stavridisom danas je razgovarao i ministar odbrane Dragan Šutanovac.


Izvor: Sajt MORS


* 12.jpg (180 KB, 1024x682 - viewed 42 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #77 on: February 14, 2010, 05:23:10 pm »

Razgovor nedelje: general-potpukovnik Miloje Miletić, načelnik Generalštaba VS


14.02.2010.

Spremni smo za slanje borbenih jedinica u misije. Kosovske bezbednosne snage nisu primećene na administrativnoj liniji, međutim KPS jeste što je povreda sporazuma
 

Srbija je imala različita iskustva u svojoj istoriji kada je u pitanju savezništvo. Caveznike određuje država, a ne vojska. Republika Srbija se za vojnu neutralnost opredelila kroz skupštinsku rezoluciju. Odluku o savezništvu Srbiji ne može niko nametnuti, nego će se država i građani opredeliti za rešenje za koje procene da je u njihovom interesu, kaže u razgovoru za „Politiku” načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić.

Stalno se ističe da smo nedovoljno angažovani u Partnerstvu za mir, programu NATO-a? Zbog čega je to tako, da li su neophodne neke političke odluke?

Program Partnerstvo za mir se ne može svesti samo na vojsku. To je međunarodna saradnja u kojoj učestvuju i drugi državni organi. Ne slažem se u potpunosti sa ocenom da je Vojska Srbije nedovoljno angažovana u programu Partnerstvo za mir. Učešće u programu je kontinuiran proces pri čemu pažljivo biramo oblike saradnje od kojih će Vojska Srbije i zemlje partneri imati najviše profesionalne koristi. Za unapređenje saradnje više nam trebaju tehnička rešenja nego nove političke odluke. Tu pre svega mislim na punu implementaciju Sporazuma o bezbednosti informacija i uspostavljanje misije Republike Srbije pri NATO-u. Na taj način će se stvoriti preduslovi za efikasniji pristup informacijama potrebnim za dostizanje partnerskih ciljeva i standarda, kao i ukupnu saradnju u okviru programa. Ovde želim da naglasim da su standardi NATO u najvećoj meri prihvaćeni kao standardi EU u oblasti odbrane.

Jednog dana doći će trenutak da se opredelimo da li ćemo u neku misiju poslati i neku borbenu jedinicu. Da li je VS spremna za takvu situaciju, uključujući mogući rizik od upotrebe oružja i stradanja?

Opredeljenje Republike Srbije da aktivno učestvuje u regionalnoj i svetskoj bezbednosti, postavlja pred Vojsku Srbije zadatak da bude za to spremna. U skladu s tim opredeljenjem, druga misija Vojske Srbije definisan, Strategijom odbrane, učešće je u izgradnji i očuvanju mira u regionu i svetu. Ukoliko Narodna skupština Republike Srbije donese odluku o učešću naših borbenih jedinica u takvim misijama, Vojska će kao i do sada ispuniti svoj zadatak. Trenutni nivo ambicija u vezi sa eventualnim učešćem naših jedinica u multinacionalnim operacijama odnosi se na jedinice ranga jedne pešadijske čete, voda Vojne policije, voda ABHO i inžinjerijskih i sanitetskih timova.

Želeo bih da istaknem da je rizik neizostavni deo vojne profesije. Obezbeđenje Kopnene zone bezbednosti, svaka vežba koju izvedemo, angažovanje vojnih posmatrača u misijama UN, medicinskog osoblja u Čadu, svaki transport, stražarska služba samo su deo svakodnevnih aktivnosti u kojima se srećemo s realnim rizicima. Posao oficira i podoficira, vojnih rukovodilaca je da pravilno cene rizike i pravovremeno preduzimaju mere za umanjenje rizika i njihovo dovođenje na prihvatljivi nivo.

Kakvi su danas odnosi VS s Kforom, da li ste Vi lično spremni da se čujete i vidite s komandantom Kfora?

Odluka NATO da se Kfor angažuje u uspostavljanju takozvanih Kosovskih snaga bezbednosti nas je prinudila da smanjimo nivo saradnje što se pre svega odnosi na sastanke na visokom nivou. Uvažavajući potrebu održavanja stabilnosti i bezbednosti u zoni administrativne linije, saradnja na taktičkom nivou nije gubila na kvalitetu i kvanititetu. Samo u toku 2009. godine imali smo oko 200 sastanaka i oko 400 zajedničkih jednovremenih patrola i izviđanja. Međutim, sastanaka na najvišem nivou nema. Imajući u vidu da je bezbednost u regionu najviši interes, čak i pod izmenjenim okolnostima naše saradnje, postoje telefonski kontakti između načelnika Generalštaba VS i komandanta Kfora. Na primer, razgovarali smo telefonom nakon incidenta u selu Raševac u opštini Kuršumlija.

Kako je na primeru Raševca izgledala ta saradnja? Da li se odmah reagovalo, u smislu da oni obiđu drugu stranu linije?

Zajednička ocena je da je to bio pojedinačni incident koji je još jednom ukazao na to koliko je stabilnost sa obe strane administrativne linije neprekidni izazov za Kfor i snage bezbednosti Srbije koji su preuzeli obavezu da tu stabilnost obezbede. I najmanji, nenamerno izazvani incident može izazvati veliku uznemirenost građana. Učestalo narušavanje administrativne linije od strane ilegalnih prelaznika jeste prisutno. Reč je o licima iz kriminogenih sredina i o kriminalnim aktivnostima, kao što su šverc robe široke potrošnje, nelegalna seča šuma, trgovina drogom. Situacija u KZB je mirna, prostor nije vojno ugrožen, ali je dosta osetljiv.

Da li su Kosovske bezbednosne snage ili KPS primećeni na administrativnoj liniji i da li bi njihovo pojavljivanje predstavljalo rizik?

Kosovske bezbednosne snage nisu primećene na administrativnoj liniji, međutim, Kosovske policijske snage jesu. Prema sporazumima, one mogu biti prisutne, ali samo sa snagama Kfora, odnosno Euleksa. Povremeno se događa i da se pojave same što je kršenje sporazuma i može biti potencijalni uzrok nestabilnosti na administrativnoj liniji.

Šta vojska može danas da ponudi mladom čoveku kao motiv da joj se priključi kao profesionalac, kakvu karijeru i koliku platu?

U procesu profesionalizacije smo poprilično odmakli i trenutno možemo biti zadovoljni interesovanjem. Dosadašnji rezultati ukazuju da je zanimanje za profesionalnu vojsku prevazišlo očekivanja. Na konkurs koji smo raspisali stiglo je više od 10.000 molbi. U toku prošle godine smo primili preko 2.200 ljudi. Činjenica je i da većina od 10.000 molbi nije ravnomerno raspoređena na prostoru cele Srbije, tako da je broj prijavljenih u nekim sredinama čak i preko deset lica na jedno formacijsko mesto, a u nekim jedan do dva. Najveće interesovanje uglavnom je na jugu centralne Srbije. Vojska nudi garantovane lične dohotke, kao i određene naknade u skladu sa konkretnim dužnostima.

Prosečna plata profesionalnog vojnika u ovom momentu je između 25.000 i 28.000 dinara. Tu je i beneficirani radni staž. Profesionalni vojnici pod određenim uslovima mogu da ostvare pravo na besplatni smeštaj i ishranu u vojnim objektima. Penzijsko, socijalno i zdravstveno osiguranje je pouzdano, a zdravstvenim osiguranjem su pored vojnika obuhvaćeni i članovi njihovih porodica. Sve se to mora zaraditi.

Čeka ih naporan, odgovoran posao s kliznim radnim vremenom, česta odsustvovanja od kuće i porodice, odricanja, rizici, ali to je cena profesije. Od profesionalnih vojnika se zahteva kontinuirano usavršavanje u toku karijere kroz pohađanje raznih kurseva. Najboljim profesionalnim vojnicima biće omogućeno unapređenje u podoficirske činove.

Jednim dokumentom je zacrtano da plata profesionalnog vojnika treba da bude jedna i po prosečna plata u Srbiji. Znači, skoro 50.000 dinara, što bi bilo sjajno?

To nije zacrtano nijednim važećim dokumentom. Slažem se da bi to bilo sjajno, ali u ovom trenutku nemamo uslova da obezbedimo tu platu. Njeno povećanje jeste nešto čemu težimo. Uporedo s tim tragamo i za drugim oblicima motivacije za profesionalnu vojnu službu kao što je određeni vid vojničke penzije ili mogućnost prekvalifikacije i zapošljavanja. Tu pre svega mislim na profesionalne vojnike koji provedu radni vek u vojsci do krajnjih zakonskih mogućnosti.

Kao krajnji rok profesionalizacije pominjana je 2010, sada se pominje 2011. godine. Da li ste sigurni da će biti završena sledeće godine, u smislu da neće biti pozivanja na redovno služenje vojnog roka?

Profesionalizacija za sada ide planiranom dinamikom. U ovom trenutku ne postoji nijedan razlog da se ona ne završi na vreme. Iskreno se nadam da će i kada završimo profesionalizaciju Srbija imati vojnike na služenju vojnog roka. Zadržaćemo određene centre za obuku. Računamo na deo ljudi koji će se na služenje dobrovoljno javiti, odakle će se kasnije regrutovati naš profesionalni sastav.

Po izveštajima Ministarstva odbrane, u poslednjim pozivnim rokovima beleži se visok odziv regruta, iako se najavljuje ukidanje vojnog roka? Kako to objašnjavate?

Srbija ima dugu tradiciju kada je u pitanju služenje otadžbini. „Rado Srbin ide u vojnike” ni danas nije daleko od istine. Devedesetih godina je, zbog poznatih događanja, došlo do urušavanja ugleda Vojske, pa smo imali situaciju da se masovno izbegavalo služenje vojnog roka. Vraćanjem poverenja u vojsku i jačanjem njenog ugleda u društvu odziv regruta se vraća na nivo koji mu objektivno pripada u srpskom narodu. Ubeđen sam da će Srbija i dalje imati veliki broj zainteresovanih za dobrovoljno služenje vojske.

Da li ste onda načisto da je ukidanje vojnog roka prava stvar?

Vojnički rečeno, ja to ne bih ukinuo. Ja sam profesionalni vojnik i teško da bi ijedan od nas odgovorio drugačije. Ali, to je stvar procena i političkih odluka. Za nas je privremeno zamrzavanje obaveze služenja vojnog roka prihvatljivija mera od potpunog ukidanja vojne obaveze. Mali broj zemalja u regionu je potpuno ukinuo služenje vojnog roka, a vojske su im profesionalizovane. Mi imamo prisutne bezbednosne izazove, vezane za našu južnu pokrajinu. To nas obavezuje na ozbiljne procene i održavanje potrebnog stepena operativnih sposobnosti. Moramo imati jaku vojsku, na koju država može da računa.

Da li će avioni tipa G-4 iz Crne Gore i „orlovi” iz BiH, ući u sastav našeg vazduhoplovstva?

Mi smo zainteresovani za šest aviona G-4 s prostora Crne Gore, kao i pet „orlova” u višku oružanih snaga BiH, jer za njih imamo remontne kapacitete, kao i usvojene programe modernizacije. To je jedan od načina da racionalno osavremenimo naše vazduhoplovstvo i omogućimo našim pilotima da lete. Pregovore oko ustupanja tih aviona vodi naše Ministarstvo odbrane.


Milan Galović – Tereza Bojković
Izvor: Politika
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #78 on: February 24, 2010, 07:47:49 pm »

NGŠ VS primio u posetu izaslanika odbrane Češke Republike


23.02.2010.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić primio je u oproštajnu posetu dosadašnjeg izaslanika odbrane Češke Republike u Beogradu, pukovnika Vladimira Huljaka.   

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tom prilikom predstavljen je i novoimenovani izaslanik odbrane Češke Republike u Beogradu, pukovnik Loran Kurtoša.
 

Izvor: Sajt VS


* poseta.jpg (180.56 KB, 908x618 - viewed 52 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #79 on: February 26, 2010, 02:40:34 pm »

NGŠ Vojske Srbije u poseti SAD


26.02.2010.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić, sa delegacijom Vojske Srbije, boraviće u Sjedinjenim Američkim Državama od 27. februara do 3. marta 2010. godine.


Domaćin delegaciji Vojske Srbije biće komandant Nacionalne Garde Ohajo, general-major Gregori Vejt.

U Programu državnog partnerstva SAD, Ohajo je državni partner Republici Srbiji i Republici Mađarskoj.

Poseta delegacije Vojske Srbije predstavljaće trilateralni susret načelnika Generalštaba Oružanih snaga Mađarske, komandanta Nacionalne Garde Ohajo i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Cilj posete je unapređenje vojno-vojne saradnje države Ohajo, Republike Srbije i Republike Mađarske kroz zajedničke aktivnosti, koje se pre svega odnose na zajedničku obuku i vežbe.

Tokom boravka delegacije Vojske Srbije u SAD, pored obilaska dela jedinica i centara za obuku Nacionalne Garde Ohajo, načelnik Generalštaba Vojske Srbije će sa svojim kolegom iz Republike Mađarske učestvovati na Konferenciji komandanata Nacionalne Garde Ohajo.


Izvor: Sajt VS
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #80 on: February 26, 2010, 04:02:00 pm »

Seminari za psihologe Vojske Srbije


24.02.2010.

U organizaciji Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije tokom februara realizovani su seminari za 57 psihologa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na temu „Psihodijagnostika u praksi vojnih psihologa“.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Seminari su za cilj imali unapređenje rada na integraciji podataka psihološke procene i pisanja nalaza i mišljenja u Vojsci Srbije. Sastojali su se iz edukativnog dela (iznošenja i uobličavanja teorijskih znanja uz primere iz prakse) i supervizijskog dela (prezentacije i prikaza psihodijagnostičkih tehnika). Predavač je bila specijalista medicinske psihologije mr Verica Milavić-Vujković iz Kabineta za vanbolničku psihijatriju Vojnomedicinske akademije.

Radi razmene stručnih informacija i praćenja novih dostignuća u oblasti psihologije, seminarima su prisustvovali Duško Babić, direktor Centra za primenjenu psihologiju Društva psihologa Srbije, i Maja Petrović, portparol tog društva.

 
Izvor: Sajt VS


* PsiholoziFebr2010.jpg (249.66 KB, 1024x768 - viewed 42 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 437


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #81 on: February 26, 2010, 05:58:40 pm »

Ohrabrujuća vest da se i ova tema kreće u pozitivnom pravcu.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #82 on: February 28, 2010, 04:29:20 pm »

Načelnik generalštaba Vojske Srbije u poseti Sjedinjenim Američkim Državama


28.02.2010.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik
Miloje Miletić izjavio je danas agenciji Tanjug:


"Tokom petodnevne posete Sjedinjenim Američkim Državama sa zvaničnicima američke Nacionalne garde i vojnim vrhom te zemlje razmotrićemo mogućnosti produbljivanja bilateralne vojne saradnje, pri čemu će prioritet biti školovanje podoficira i oficira."

"Poseta delegacije Vojske Srbije oružanim snagama SAD predstavlja kontinuitet posete koju je krajem novembra prošle godine imao ministar odbrane Dragan Šutanovac i kada su pokrenuta mnoga pitanja unapređenja te saradnje", dodao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Tokom posete, Miletić će, kako je rekao, razgovarati sa komandantom Nacionalne garde Ohaja generalom Gregorijem Vejtom i načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Mađarske generalom Laslom Tombolom.

"Tom prilikom razgovaraćemo o mogućnostima unapređenja saradnje u okviru Programa državnog partnerstva i prerastanju te saradnje u trilateralnu saradnju, s obzirom da u okviru tog programa Nacionalna garda Ohaja sarađuje i sa nama i sa Mađarskom", rekao je Miletić.

Kako je objasnio, naši prioriteti u toj saradnji su školovanje i obuka oficira i podoficira, uspostavljanje podoficirskog kora i obuka i vežbe jedinica.

"Mi želimo da u okviru programa saradnje smanjimo broj aktivnosti, ali da dobijemo na kvalitetu onih koje realizujemo", rekao je Miletić.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije će tokom posete Nacionalnoj gardi Ohaja obići nekoliko vojnih baza, između ostalih i avio-bazu Rajt-Peterson.

Miletić će se 2. marta u Pentagonu sastati sa načelnikom Biroa Nacionalne garde SAD generalom Kregom Mek Kinlijem i načelnikom Združenog generaštaba oružanih snaga SAD admiralom Majklom Malenom.

"Pored pitanja bilateralne vojne saradnje razgovaraćemo o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u našem regionu, stanju na KiM, na administrativnoj liniji u kopnenoj zoni bezbednosti, saradnji sa Kforom i drugim pitanjima koje doprinose stabilnom miru u regionu", rekao je Miletić.

Delegacija Vojske Srbije će, kako je rekao, izneti i stav da je zainteresovana za intenzivnije pristupanje programima međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke.

 
Izvor: Sajt VS
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #83 on: March 04, 2010, 05:15:20 pm »

Vojna saradnja sa Amerikom – utroje


04.03.2010.

Načelnik Generalštaba VJ general Miloje Miletić
zadovoljan svojom prvom posetom SAD

 

Vašington – Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić završio je danas u Vašingtonu svoj prvi, petodnevni, boravak u SAD, gde je posetio Nacionalnu gardu Ohaja, a u Pentagonu juče vodio razgovore sa svojim kolegom, načelnikom združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiralom Majkom Malenom, kao i komandantom Nacionalne garde generalom Krejgom Mekinlijem.

Ovo je inače bila treće vojna poseta na visokom nivou iz Srbije u proteklih pet meseci: pre generala Miletića ovde je bila delegacija predvođena državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane Dušanom Spasojevićem (krajem septembra), a početkom decembra u poseti državnom sekretaru za odbranu Robertu Gejtsu bio je ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac.

Rezimirajući svoj boravak u Ohaju, general Miletić kaže da se saradnja sa tamošnjom Nacionalnom gardom (nacionalne garde su inače najstarije oružane snage u Americi, potiču još iz 1636), uspostavljena relativno skoro, 2006, razvija u veoma uspešnu formu državnog partnerstva i da domaćini upravo ono što je postignuto sa Srbijom smatraju modelom i za saradnju sa drugim partnerima (ima ih ukupno 62), sa kojima je ova vrsta veza uspostavljena mnogo ranije.

Ono što je novo, to je što, prema rečima generala Miletića, ova saradnja od bilateralne prerasta u trilateralnu: na razgovorima u Ohaju učestvovao je u načelnik Generalštaba oružanih snaga Mađarske. Cilj je da se time neke aktivnosti „regionalizuju”, a ovaj trojni model podrazumevao bi, pre svega, saradnju u četiri oblasti: u kriznom menadžmentu, izgradnji kapaciteta za multinacionalne operacije, profesionalnom razvoju oficira i podoficira kao i vazduhoplovnim operacijama (pri čemu se pre svega ima u vidu konverzija vojnih aerodroma i za civilno korišćenje).

U Pentagonu domaćinima je predočen program reforme Vojske Srbije i upoznati su sa bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji i u Kopnenoj zoni bezbednosti. General Miletić kaže da je bio prijatno iznenađen poznavanjem reformi u VS koje je pokazao admiral Malen, koji inače Srbiju vidi kao vodećeg i nezaobilaznog faktora regionalne bezbednosti.

Na pitanje da li ovako intenzivna saradnja sa vojskom SAD možda remeti koncept vojne neutralnosti Srbije, general Miletić nam je rekao da nije zapostavljena vojna saradnja ni sa Rusijom ni sa Kinom, dok se saradnja sa vojskama NATO-a odvija u okviru Partnerstva za mir, čiji je Srbija član. „U Partnerstvu za mir želimo status naprednog članstva i da budemo u njegovom sistemu kolektivne bezbednosti.”

U SAD je inače trenutno na doškolovanju 19 oficira i podoficira Vojske Srbije, čije troškove, u okviru odgovarajućeg programa, snose domaćini. Samo su dva oficira pri tom na školovanju u Rusiji, u kojoj se inače servisira glavnina naše vojne opreme. Što se tiče doškolovanja u Kini, ona su retka, jer za njima, zbog bitno različitih standarda, nema praktične potrebe.

Iako američkih sagovornici u ovakvim razgovorima po pravilu pominju Avganistan, general Miletić kaže da „nije realno” očekivati angažman naše vojske tamo. Trenutno su, inače, u mirovnim misijama pod zastavom UN angažovana 34 vojna lica iz Srbije: 21 u Čadu, četiri u Liberiji, tri u Obali Slonovače i šest u Angoli.

Razmatraju se i ponude da se VS angažuje i u misiji u Libanu, u okviru španskog kontingenta (takođe pod UN zastavom) i na Kipru, u partnerstvu sa Slovacima (ni Španija ni Slovačka, članice EU, nisu inače priznale Kosovo). „To je prilika da se steknu iskustva koja su nam potrebna”, kaže general Miletić


M. Mišić
Izvor: Politika
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #84 on: March 10, 2010, 06:30:30 pm »

Analiza operativnih sposobnosti Vojske Srbije


10.03.2010

Redovna godišnja analiza operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2009. godinu, održana je danas u Domu Garde, u Beogradu.

Analizi su prisustvovali predsednik Republike Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić i najodgovornije starešine Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Na analizi je razmatrana bezbednosna situacija u zemlji i okruženju, dinamika realizacije postavljenih zadataka Vojske Srbije za prošlu godinu, kao i druga pitanja koja utiču na održavanje i razvijanje sposobnosti Vojske Srbije.

Ocenjeno je da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna.

Na kraju analize doneti su zaključci i postavljeni težišni zadaci za naredni period koji treba da doprinesu daljem unapređenju sposobnosti Vojske Srbije. 


Izvor: Sajt Vojske Srbije
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #85 on: March 19, 2010, 08:24:13 am »

Poseta zamenika načelnika odbrane Bugarske armije


18.03.2010.

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Mladen Ćirković je u Beogradu primio u posetu zamenika načelnika Odbrane Bugarske armije  viceadmirala Minka Kavaldžieva. Zamenik načelnika Odbrane Bugarske armije boraviće u poseti Republici Srbiji od 17. do 19. marta 2010. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

General-potpukovnik Ćirković i viceadmiral Kavaldžiev razgovarali su o unapređenju bilateralne vojne saradnje Srbije i Bugarske.

- Razgovarali smo o nekoliko tema koje su u ovom trenutku značajne  za obe strane – o situaciji u regionu, stanju i procesima transformacije Vojske Srbije i Bugarske armije, i sagledali bilateralnu vojnu saradnju, ocenili je i predvideli korake te saradnje u budućnosti. Opredeljenje obe države i vojske jeste jasno – što više saradnje, što više zajedničkih aktivnosti radi obezbeđenja stabilnosti i bezbednosti u regionu. Dosadašnja vojna saradnja bila je uspešna, i postoje uslovi da se ubuduće i unapredi, s obzirom na bliskost i sličnosti - izjavio je nakon sastanka general Ćirković.

- Slažem se sa generalom Ćirkovićem, naša saradnja korisna je za obe vojske i garantuje sigurnost u regionu. Bugarska je zadovoljna bilateralnom vojnom saradnjom i nada se da će u budućnosti ta saradnja i ojačati. Ministar odbrane Republike Bugarske poručio je da Bugarska želi da sarađuje sa Vojskom Srbije na putu integracije, te da se nada da saradnja dve vojske poboljšava sigurnost u regionu – rekao je viceadmiral Kavaldžiev i istakao značajna postignuća Vojske Srbije u poslednjem periodu. 


Izvor: Sajt VS


* Bugarin1.jpg (176.61 KB, 1024x680 - viewed 43 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #86 on: March 19, 2010, 08:25:43 am »

Komandant Kopnene vojske primio u posetu zamenika načelnika Odbrane Bugarske Armije


18.03.2010.

Danas je u Nišu komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Ljubiša Diković primio u posetu viceadmirala Minka Kavaldžieva, zamenika načelnika Odbrane  Bugarske Armije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Delegacija Bugarske armije koja boravi u višednevnoj poseti Vojsci Srbije posetila je  Komandu Kopnene vojske i 3. brigadu Kopnene vojske.

Tokom boravka u Komandi Kopnene vojske gosti su upoznati sa organizacijom i razmeštajem komandi i jedinica, kao i najznačajnijim zadacima koje izvršava Kopnena vojska. General Diković upoznao je viceadmirala Kavaldžieva sa zadacima koji su pred Kopnenu vojsku postavljeni u procesu dostizanja ciljeva programa „Partnerstvo za mir“.

General Diković je posebno istakao da su odnosi dveju vojski značajno unapređeni kroz zajedničke vežbe, kao što su „Dunavska straža 2008“ i „Balkanska straža 2009“. Razmena iskustava i zajednička obuka doprinele su  jačanju poverenja i poboljšanju bezbednosti u regionu.

Tokom boravka u 3. brigadi Kopnene vojske delegacija Bugarske Armije je posetila spomen sobu brigade. Komandant brigade, pukovnik Čedomir Branković, upoznao je goste sa istorijatom jedinice kao i načinom izvršenja zadataka u Kopnenoj zoni bezbednosti i obukom jedinica deklarisanih za drugu misiju Vojske. Poseta delegacije Bugarske armije završava se sutra posetom jedinicama ViPVO, koje baziraju na aerodromu Niš. 

Izvor: Sajt VS   


* Dikovic_i_Kavadziev2.JPG (298.03 KB, 902x768 - viewed 57 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #87 on: March 22, 2010, 07:24:30 pm »

Ekspertski razgovori na nivou Generalštaba Vojske Srbije i Združenog Generalštaba OS SAD


20.03.2010.

Drugi po redu ekspertski razgovori na nivou Generalštaba Vojske Srbije i Združenog Generalštaba OS SAD održani su u Vašingtonu. Nakon osamnaest godina pauze sastanci na ovom nivou obnovljeni su prošle godine u Beogradu. Ovi razgovori imaju nekoliko dimenzija: razmena mišljenja oko aktuelne bezbednosne situacije u regionu i daljem unapređenju vojno-vojne saradnje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tokom razgovora zaključeno je da obe strane imaju gotovo identična gledišta o bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama u regionu JI Evrope, posebno u regionu Zapadnog Balkana. Prezentovana su gledišta za dalje usmeravanje bilateralnih vojnih odnosa pre svega kroz aktivnosti programa SPP  (Program državnog partnerstva) koji je ocenjen kao najaktivniji i najefikasniji program i programa IMET (Međunarodni vojno-obrazovni program). Američka strana je potvrdila da MO i VS bira relevantne škole i kurseve na koje upućuje svoje pripadnike i da su do sada svi polaznici ostvarili veoma zapažene rezultate.

Po pitanju daljeg korišćenja sredstava iz programa FMF (Inostrano vojno finansiranje)  i FMS (Inostrane prodaje vojne opreme) predočeni su projekti koji podržavaju modernizaciju sredstava i vojne opreme u cilju podrške ostvarenju definisanih ciljeva partnerstva odnosno obuke deklarisanih jedinica.

Zaključeno je da će akcenat buduće saradnje i dalje biti na obuci i zajedničkim vežbama.   


Izvor: Sajt VS


* Group_PhotoN.jpg (254 KB, 1024x820 - viewed 47 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #88 on: March 25, 2010, 05:11:02 pm »

Seminar o međunarodnom humanitarnom pravu


25.03.2010.

Načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Ćornakov otvorio je danas u Centru za mirovne operacije seminar „Međunarodno humanitarno pravo“. Predavač na seminaru je potpukovnik Žerom Karijo, francuski specijalista za vojno pravo.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U radu seminara učestvuvuje trideset pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnik Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta i predstavnici Fakulteta političkih nauka.

Cilj seminara je upoznavanje sa odredbama međunarodnog humanitarnog prava i načinima primene odredbi u vojnom obrazovanju i obuci oružanih snaga Republike Francuske.

Obraćajući se učesnicima seminara, general Ćornakov istakao je da će francuska iskustva biti od velike koristi u primeni odredbi međunarodnog humanitarnog prava u obuci srpskih oružanih snaga, ali i u integraciji međunarodnog humanitarnog prava u pravni poredak države.

Potpukovnik Karijo će tokom seminara održati predavanja o međunarodnom humanitarnom pravu, implementaciji međunarodnog humanitarnog prava u obuku kadeta i oficira, ali i pravilima angažovanja i odgovornosti lanca komandovanja u poštovanju odredbi međunarodnog humanitarnog prava.


Izvor: Sajt MORS


* _DSC9034.jpg (85.96 KB, 1024x685 - viewed 48 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #89 on: April 12, 2010, 04:27:47 pm »

Poseta komandanta KOV Evropske komande OS SAD


12.04.2010.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić primio je komandanta Kopnene vojske Evropske komande Oružanih snaga Sjediljenih Američkih Država, generala Kartera Hama.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]  

Tom prilikom generali Miletić i Ham razmatrali su mogućnosti daljeg unapređenja vojne saradnje, pre svega u oblasti školovanja i obuke.   

General Ham je doputovao u posetu Republici Srbiji, u okviru koje će obići jedinice Kopnene vojske Vojske Srbije. 

Izvor: Sajt VS


* DSC_8173.JPG (154.1 KB, 1024x683 - viewed 49 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.045 seconds with 23 queries.