PALUBA
October 04, 2022, 11:42:45 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Generalštab Vojske Srbije - aktivnosti  (Read 108106 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #180 on: September 19, 2013, 12:49:18 pm »

Susret načelnika generalštabova vojski Srbije i Grčke


19.09.2013

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se danas sa svojim grčkim kolegom generalom Mihailom Kostarakosom, koji predvodi visoku vojnu delegaciju u dvodnevnoj poseti našoj zemlji. Serija razgovora koje će prvi čovek grčkih oružanih snaga voditi s najodgovornijim ličnostima iz sistema odbrane Republike Srbije trebalo bi da doprinesu unapređenju ionako veoma razvijenih bilateralnih vojnih odnosa.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

General Ljubiša Diković, poželeo je dobrodošlicu generalu Kostarakosu uz opasku da je reč o poseti načelnika generalštaba vojske države s kojom je Srbija kroz istoriju gradila neraskidivo prijateljstvo, te da se poseta događa na jubilej stogodišnjice balkanskih ratova.

– Razmenićemo mišljenja o bezbednosnoj situacji u regionu, razgovarati o oblicima buduće saradnje, prvenstveno kroz udruživanje kapaciteta za obuku i usavršavanje, jer budućnost je u udruživanju – rekao je general Diković.

On je naglasio da je siguran da se putem udruživanja mogu realizovati nacionalni ciljevi i zajednički interesi.

Načelnik Generalštaba VS rekao je da Vojska Srbije sa Grčkom vojskom ima veoma razvijenu saradnju naročito u oblati vojnog obrazovanja, podsetivši da je oko osamdeset naših pripadnika do sada pohađalo neki oblik usavršavanja u toj zemlji, te u obuci specijalnih jedinica. Diković je rekao da će, pored toga, Vojska Srbije ponuditi grčkoj strani usluge Centra za usavršavanje kadrova ABHO i određene remontne kapacitete.

General Kostarakos rekao je da njegova poseta Srbiji predstavlja dokaz izuzetnih vojnih odnosa i naglašava spremnost da se već postojeća saradnja ojača i proširi na sektore od zajedničkog interesa.

– Vojna saradnja između naše dve zemlje predstavlja suštinski i značajan pokazatelj izuzetnih odnosa u svim sektorima koji se zasnivaju, pre svega, na dubokim istorijskim i verskim vezama koje postoje među našim narodima. Grčka predstavlja stalnog partnera koji snažno podržava napore Srbije za priključivanje Evropskoj uniji i različitim međunarodnim organizacijama – rekao je Kostarakos.

Načelnik Generalštaba grčke vojske zahvalio je generalu Dikoviću na njegovom ličnom doprinosu izgradnji odnosa između dva sistema odbrane.

Visoka grčka delegacija posetiće tokom današnjeg i sutrašnjeg dana Specijalnu brigadu, Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“, a general Kostarakos prisustvovaće komemoraciji na Srpskom i Grčkom vojničkom groblju u Pirotu.

VS


* Susret načelnika generalštabova vojski Srbije i Grčke.jpg (354.8 KB, 1024x683 - viewed 66 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #181 on: October 23, 2013, 01:19:20 pm »

Načelnik Generalštaba primio odlazećeg i novimenovanog izaslanika odbrane NR Kine


22.10.2013

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković primio je danas dosadašnjeg vojnog, pomorskog i vazduhoplovnog izaslanika Narodne Republike Kine u našoj zemlji starijeg pukovnika Li Đuena i njegovog naslednika na toj dužnosti starijeg pukovnika Vang Hajbina.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

General Diković je starijem pukovniku Li Đuenu zahvalio na doprinosu unapređenju odnosa Vojske Srbije i Narodnooslobodilačke armije Kine, a starijem pukovniku Vang Hajbinu poželeo mnogo uspeha na novoj dužnosti.

Vojska Srbije

« Last Edit: October 23, 2013, 01:30:45 pm by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #182 on: October 24, 2013, 01:13:49 pm »

Susret generala Dikovića i De Rusijea


23.10.2013

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarao je danas u kasarni „Banjica 2“ sa predsedavajućim Vojnog komiteta Evropske unije generalom Patrikom de Rusijeom. Tom prilikom, general Diković je istakao da će tokom razgovora biti reči o reformama sistema bezbednosti na putu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

– Mi smo posebno zainteresovani za iskustva koja general De Rusije želi da nam prenese po pitanju angažovanja pripadnika naše Vojske i Ministarstva odbrane u sistemima globalne bezbednosti kojima rukovodi EU – rekao je general Diković ističući da general De Rusije pruža bezrezervnu podršku namerama naše vojske za učešće u misijama EU, reformi sistema odbrane i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

Zahvaljujući na pozivu generalu Dikoviću, general De Rusije naglasio je da su uz pomenute teme, u fokusu današnjeg susreta i pitanja vezana za izazove sa kojima se susreću i Srbija i EU.

– Kao presedavajući Vojnog komiteta EU predstavljam 28 načelnika generalštabova zemalja članica EU i zajedno pružamo savete kada je reč o bezbednosnim pitanjima za sve entitete EU– rekao je general De Rusije dodajući da je on, takođe, i vojni savetnik Ketrin Ešton i lice za kontakt sa svim operativnim komandantima u misijama EU. Imajući to u vidu, ocenio je da je doprinos Srbije veoma značajan, pre svega, u misiji EU u Somaliji, kao i u borbi protiv pirata u operaciji Atalanta.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prema njegovim rečima, današnji razgovori će se odnositi i na partnerstva, zato što je to primarno za EU, podrazumevajući pod partnerstvom interakciju sa prijateljima, među kojima je, svakako, i Srbija.

– Smatramo da je ovo situacija u kojoj obe strane dobijaju, jer partneri sa sobom donose istoriju i stručnost u vojnim poljima, i mislimo da treba da imaamo ojačana partnerstva sa državama članicama i sa državama koje nas okružuju – istakao je general De Rusije najavljujući još intenzivniju saradnju u okviru vojnih pitanja, koja će biti korisna za obe strane.

Tokom trodnevne posete, delegacija koju predvodi general De Rusije posetiće Vojni muzej, Školu nacionalne odbrane, kao i Centar za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu.General Diković primio delegaciju Kluba generala i admirala

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković primio je danas delegaciju Kluba generala i admirala Srbije koju je predvodio predsednik Skupštine Kluba general u penziji Ljubiša Stojimirović.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prijemu, organizovanom pred sutrašnju godišnju skupštinu Kluba, prisustvovao je i načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba general-major Slađan Đorđević.

General Diković izrazio je zahvalnost članovima Kluba na svemu što su uradili za državu i sistem odbrane i pozvao ih na bolju saradnju i više zajedničkih aktivnosti, pre svega na negovanju tradicija oslobodilačkih ratova.

Na sutrašnjoj godišnjoj skupštini Kluba, 227. član postaće poslednji penzionisani general Vojske Srbije Danko Jovanović.

Vojska Srbije


* Susret generala Dikovića i De Rusijea.jpg (224.94 KB, 1024x683 - viewed 71 times.)

* Susret generala Dikovića i De Rusijea_1.jpg (176.22 KB, 1024x684 - viewed 94 times.)

* delegacija Kluba generala i admirala.jpg (223.4 KB, 1024x680 - viewed 93 times.)
« Last Edit: June 10, 2015, 11:43:20 am by KUZMA® » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 483


« Reply #183 on: October 24, 2013, 08:59:21 pm »

Na poslednjoj slici, desno od generala Dikovića, u crnoj jakni je admiral u penziji Boško Antić.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #184 on: October 29, 2013, 01:07:55 pm »

Regionalni kurs o civilno-vojnim odnosima


28.10.2013

U organizaciji Odeljenja za civilno-vojnu saradnju Generalštaba danas je u Beogradu
počeo šesti Regionalni kurs o civilno-vojnim odnosima i civilno-vojnoj saradnji.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pored pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kurs pohađaju i pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Gruzije, Libana, Mađarske, Makedonije, Rusije Ukrajine, Hrvatske i Crne Gore, kao i predstavnici Sektora za vanredne situacije MUP, Crvenog krsta Srbije, Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i fakulteta bezbednosti i političkih nauka.

Nastavu izvodi mešoviti instruktorski tim oružanih snaga Kanade i Kraljevine Holandije a polaznicima će predavati i predstavnici Sektora za vanredne situacije, Crvenog krsta, Beogradskog univerziteta i Odeljenja za civilno vojnu saradnju.

Slušaoci će na kursu razmatrati složene uslova operativnog okruženja i pretnji bezbednosti koje nisu samo lokalnog i regionalnog već i globalnog značaja. Oni će steći potrebna osnovna znanja o civilno-vojnim odnosima i civilno-vojnoj saradnji i njihovom uzajamnom odnosu.

Kurs doprinosi zajedničkom stavu da se ovi pojmovi ne mogu razmatrati odvojeno jer zajedno predstavljaju deo sveobuhvatnog odgovora na savremene pretnje bezbednosti.

Otvaranju kursa prisustvovali su načelnici Uprave za ljudske resurse i Odeljenja za civilno-vojnu saradnju, general-major Slađan Đorđević i pukovnik Zvonimir Pešić, ambasador Libana i izaslanici odbrana Kanade, Rusije, Ukrajine i Holandije.

Vojska Srbije


* DSC00214.jpg (223.63 KB, 1024x682 - viewed 71 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #185 on: October 29, 2013, 01:10:54 pm »

Susret načelnika generalštabova Srbije i Rumunije


29.10.2013

Intoniranjem državnih himni i ceremonijom svečanog dočeka u kasarni „Banjica 2“ započeo je današnji susret načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i načelnika Generalštaba Vojske Rumunije general-potpukovnika Štefana Danile, koji predvodi delegaciju te vojske tokom trodnevne posete Srbiji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Govoreći o značaju današnjeg sureta sa rumunskim kolegom, general Diković je istakao da je Vojska Srbije u funkciji realizacije ciljeva spoljne politike naše zemlje, a jedan od ključnih ciljeva je i regionalna saradnja.

– Ovaj susret je izvanredna prilika da unapredimo bilateralnu vojnu saradnju, a za to postoje sve mogućnosti i izvanredna osnova – naglasio je general Diković podsećajući na plodnu saradnju sa Rumunijom na polju vazduhoplovne industrije, na zajedničke vojne vežbe, kao i na niz drugih aktivnosti na vojno–vojnom planu. Tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja, dodao je, pruža izvanrednu osnovu i olakšava iznalaženje puteva za unapređenje vojno–vojne saradnje.

Prema rečima generala Dikovića, jedna od ključnih tema tokom današnjih razgovora biće i udruživanje kapaciteta na regionalnom nivou, a te kapacitete poseduju obe vojske.

– Prvenstveno, biće reči o korišćenju poligona „Kapu Midija“ u Republici Rumuniji za gađanje ciljeva u vazdušnom postoru sa lakim prenosnim sistemima, zatim, našeg Centra za usavršavanje kadrova ABHO, koji je svetskog nivoa, korišćenju kapaciteta baze „Jug“ radi priprema za učešće u multinacionalnim operacijama, kao i o saradnji u oblasti školovanja i usavršavanja – naglasio je general Diković dodajući da je poznato da oružane snage Rumunije imaju izvanredne akademije vidova, a i da naša Vojna akademija ima razvijene kapacitete za razmenu kadra. Sve to, kako je istakao, u cilju je jačanja bezbednosti u regionu i daljeg jačanja poverenja na opšte zadovoljstvo pripadnika dveju vojski.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Razgovori o udruživanju snaga, odnosiće se i na oblast treće misije vojske, pomoći civilnom stanovništvu u slučaju prirodnih nepogoda i katastrofa, a naročito na potencijalno učešće naših snaga u Multinacionalnom bataljonu „Tisa“, koga čine pripadnici oružanih snaga Rumunije, Mađarske, Slovačke i Ukrajine.

Na kraju obraćanja, general Diković je izrazio zahvalnost na principijelnom stavu Rumunije po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Poseta Srbiji, ocenio je general Danila, izraz je jake vojno–vojne sardnje dveju zemalja, a saradnja je prilika da učimo iz zajedničkog iskustva u multinacionalnim operacijama i misijama.

– Veoma je važno za nas da sarađujemo u cilju regionalne bezbednosti i sigurnosti. U ovo vreme finansijskih teškoća, za sve je značajno da iznađu rešenja za zajedničke aktivnosti, kako bi se izbeglo njihovo dupliranje, a da bi smo svi zajedno radili na postizanju istog cilja – poručio je general Danila izražavajući posebno zadovoljstvo zbog zajedničkih vežbi dveju oružanih snaga u prethodnim godinama, u svoje i u ime pripadnika Vojske Rumunije.

Uz tradicionalne veze, istakao je general Danila, vezuje nas i prijateljsvo, ali i to što smo u istom delu Evrope.

– Imajući u vidu da Rumunija već dve godine predsedava Savetom ministara odbrane jugoistočne Evrope, ovim putem bih izrazio poverenje ministra odbrane Rumunije Mirčea Duše i njegov stav da je Srbija veoma važan element saradnje i bezbednosti odbrane u ovom regionu – naglasio je načelnik Generalštaba Rumunije dodajući da je neophodno nastaviti sa saradnjom i raditi na poboljšanju njenog kvaliteta, kako bi bili spremni za sve nove izazove.

Tokom posete Srbiji, delegacija Vojske Rumunije obići će 204. vazduhoplovnu brigadu Vojske Srbije i Vojnu akademiju.

Vojska Srbije


* Susret NGŠ Srbije i Rumunije.jpg (229.47 KB, 1024x683 - viewed 55 times.)

* Susret NGŠ Srbije i Rumunije_1.jpg (142.75 KB, 1024x683 - viewed 59 times.)
Logged
Honkytonky
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 491


« Reply #186 on: October 29, 2013, 01:25:25 pm »

Rumunji jedno pricaju a drugo rade :

Započela gradnja američke proturaketne baze u Rumunjskoj
 
Započeli su građevinski radovi u američkoj bazi na rumunjskom teritoriju u sklopu uspostave sustava proturaketne obrane. Vojna baza Deveselu na području južne Rumunjske će postati operativna 2015. U njoj će se nalaziti raketni projektili SM-3 i radarska oprema. James Miller, američki podtajnik za obrambenu politiku, bio je nazočan svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju baze. On je rekao kako NATO savez ulazi u nova vremena koja donose i nove prijetnje. Jedna od njih je napad balističkim projektilima. Američka vlada je višem puta rekla kako SM-3 projektili nemaju napadačke sposobnosti već su isključivo namijenjene proturaketnoj obrani od nadolazećih projektila koji mogu biti ispaljeni sa teritorija neprijateljske zemlje.* 290px-Harta_jud_Mehedinti.png (55.03 KB, 290x276 - viewed 153 times.)
Logged
Honkytonky
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 491


« Reply #187 on: October 29, 2013, 02:12:42 pm »

Super je to kad ti netko na samoj granici napravi vojnu bazu sa dvijesto do pesto americkih vojnika u njoj stacionirani i unutra raketa dometa dvi tisuce kilometara i onda dođe i sjedne pricat s tobom o vojnoj suradnji.
Vrh vrhova licemjerstva. Grin
Logged
Honkytonky
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 491


« Reply #188 on: October 30, 2013, 11:16:58 am »

Iako amerikanci tvrde da ce ovdje bit samo protubalisticke rakete normalno da ovakva baza ima i odlican popratni PZO a to vam u prevodu znaci da pošto je to na tromeđi Rumunjske , Bugarske i Srbije da sve šta leti poviše tih država to oni mogu od tamo skinit sa tim PZO-om koji ce štiti tu bazu i te protubalisticke rakete.

Drugim rijecima borbenu eskadrilu koju mislite radit možete odma prekrižit za nekakve borbene misije i ono cisit air policing jer u slucaju bilo kakvog sukoba ovi ce od ovamo samo poskidat sve šta leti i sve šta je na zemlji ( npr na aerodromu Batajnica ) jer ga jednostavno imaju na dometu.

Rumunjska ne želi ništa Rusko i okrenili su se skroz Americi šta je i razumljivo s njihove tocke gledišta. Uzimanje americkih lovaca za flotu borbenih aviona znaci da ce se oni u buducnosti totalno okrenit tome dakle i obuka pilota je na tome i sve ostalo i nema ništa sa Mig29 koje su oni odavno otpisali i prodaju ih ( Srbiji šansa da nabavi par komada polovnih MiG29 ako se dogovore sa Rumunjima a amerikanci dopuste tj daju zeleno svijetlo a dat ce ga jedino ako ocijene da ce avioni biti korišteni za air policing ).

Sad su im iznajmili zracnu bazu u Konstanti jer amerikancima Kirgistan nije produžio najman svojih baza ( produžio je Rusima ) i ono u osnovi Rumunjska prakicki postaje neka americka vojna baza za ovaj dio Europe ( skupa sa Bugarskom tzv East task force ).

Bivša Juga i Rumnjska su imale zajednicki projekt oko školskih mlaznih aviona ( Galeb , IAR 99 Soim ) i ono kako je Rumnjska doborovoljna americka prcija a amerikanci žele imat tržište i prodavat svoje bilo kakva obnova te suradnje u smislu obnavljanja proizvodnje bit ce blokirana. Uostalom i Rumunjska i Srbija imaju dovoljno tih aviona u svom sastavu da iducih 15 godina nemaju potrebu da kupuju tj uzimaju nove a do tada ce Amerikanci dat Rumunjima nekih par svojih za obuku ( Rumunji su uzeli americke lovce F16 šta je znak odma u kom smjeru idu u buducnosti ) i onda Rumunjska nece bit zainteresirana za taj projekt.

U svakom slucaju ova baza sad minja puno toga na terenu jer odma automatski bilo kakva želja za nekim jakim borbenim lovcima postaje beskorisna jer ovi tamo s tla sad mogu sve poskidat šta leti xy km okolo ( Rumunjska , Bugarska , Srbija ) i ostaje to da vam nema smisla bacat pare na skupe avione nego gledat samo avione za air policing i to.

Ove price sa mirovni misijama , to isto koliko mi je drago šta su Hrvatske snage u Afganistanu tako mogu msilit koliko je to prosjecnom građaninu Srbije bitno šta oni tamo idu ratovat za americke misije , najradije sve polit benzinom i zapalit.

Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 848« Reply #189 on: October 30, 2013, 11:56:32 am »

A zašto bi bilo ko skidao bilo čije avione?
Logged
Honkytonky
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 491


« Reply #190 on: October 30, 2013, 12:00:19 pm »

A zašto bi bilo ko skidao bilo čije avione?
To pitanje postavi amerikancima koji su ti 1999 napali državu.
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 848« Reply #191 on: October 30, 2013, 12:14:47 pm »

Nema potrebe za tim. Trenutno nikome od vodećih političara u Srbiji nije ni na kraj pameti da ljuti amerikance.

Plus, nije tako jednostavno "poskidati sve što leti i što je na zemlji xy km okolo". To nisu uspeli ni 1999. a sumnjam da će uspeti salvom raketa iz jedne baze.

Nego, da se vratimo na temu. Od Rumuna ne očekujemo da podmetnu grbinu za nas.  Cool
Logged
Honkytonky
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 491


« Reply #192 on: October 30, 2013, 12:27:41 pm »

Nije stvar u tome nego je to borba Rusije i amerike nad dominacijom nad Balkanom. S ovom raketnom bazom ( a stvarno zanimljiva lokacija iste ono jel ) ovim su vam dali do znanja da bilo kakvo bliže približavanje Rusiji je ono : vas nema.
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 848« Reply #193 on: October 30, 2013, 12:37:53 pm »

Sumnjam da amerikanci grade bazu samo zbog toga da se ne bi povezali Rusija i Srbija.  Smiley
Srbija je izolovana od Rusije u slučaju rata. Sad, ko zna kakav će stav Bugari imati tamo 2030.  Cool
Logged
Honkytonky
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 491


« Reply #194 on: October 30, 2013, 12:42:49 pm »

Normalno da ne grade samo radi toga al nemoj bit naivan i mislit da je lokacija slucajno odabrana ( tromeđa Rumunjske , Bugarske i Srbije ) i nemoj bit naivan kad ti pricaju da ce tu bit samo protubalisticke rakete jer nitko normalan nece takvu bazu opremit i odlicnim PZO sistemima a to ti je u prevodu : skida sve s tla šta leti bar trista km oko te baze.

Uglavnom sve se tu sastoji iz tocke gledišta. Ako je Srbija riješila da ide prema NATO opciji onda ova baza može bit i ok jer u osnovi ako danas sutra Kina il Iran il netko treci sa istoka pokuša šta napravit ove rakete ce to blokirat.

Inace moje osobno mišljenje je da su se amerikanci i rusi nešto dogovorili po sistemu : vi nama malo pustite Balkan a mi cemo vama srednju Aziju tj ono necemo vam se miješat u to u zamjenu da se ni vi nemiješate puno ovamo.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.044 seconds with 24 queries.