PALUBA
October 04, 2022, 01:30:51 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23   Go Down
  Print  
Author Topic: Generalštab Vojske Srbije - aktivnosti  (Read 108089 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #270 on: August 01, 2019, 05:46:41 am »

Генерал Мојсиловић у посети Грчкој
среда, 31.07.2019.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић борави у званичној посети Грчкој на позив генерала Христоса Христодулуа, начелника Генералштаба Оружаних снага Грчке, саопштила је Војска Србије.

Током сусрета првих војника две државе било је речи о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету и сарадњи Војске Србије са Оружаним снагама Грчке. Обе стране велики значај придају заједничким активностима у оквиру борбене групе Европске уније „Хелброк”, у чијем су саставу, осим Србије и Грчке, Бугарска, Кипар, Румунија и Украјина. Начелник Генералштаба Војске Србије састао се и са грчким министром одбране Николаосом Панајотопулосом.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #271 on: August 02, 2019, 12:12:41 pm »


Načelnik Generalštaba u zvaničnoj poseti Grčkoj


Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović boravi u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj na poziv načelnika Generalštaba Oružanih snaga Grčke generala Hristosa Hristodulua.
 
Tokom susreta načelnika generalštabova, bilo je reči o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i saradnji Vojske Srbije sa Oružanim snagama Grčke.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 
Na sastanku je potvrđena spremnost obeju strana za unapređenje saradnje u oblastima od obostranog interesa, a pre svega u oblasti obuke, izvođenja zajedničkih vojnih vežbi  i usavršavanja. Obe strane veliki značaj pridaju zajedničkim aktivnostima u okviru borbene grupe Evropske unije „Helbrok“, u čijem sastavu su, osim Srbije i Grčke, Bugarska, Kipar, Rumunija i Ukrajina.
 
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je imao sastanak i sa grčkim ministrom odbrane Nikolaosom Panajotopulosom, tokom kojeg su, uz podršku za dalje jačanje odbrambene saradnje, potvrđeni tradicionalno prijateljski odnosi naših naroda i oružanih snaga.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Tokom boravka u Grčkoj general Mojsilović je posetio i Operativni centar Generalštaba Nacionalne odbrane Grčke, a obići će i Centar za obuku specijalnih snaga.

izvor


* dsc_1554_1564579537.jpg (1193.81 KB, 1620x1080 - viewed 63 times.)

* dsc_1520_1564579547.jpg (1207.11 KB, 1620x1080 - viewed 53 times.)

* dsc_1492_1564579535.jpg (1230.42 KB, 1620x1080 - viewed 57 times.)
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #272 on: August 05, 2019, 07:05:08 am »

General Mojsilović: Imamo podršku ruske vojske
Tanjug  05.08.2019.

Rusija kao strateški partner će nam i dalje pružati mnogostruku podršku, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, navodeći da imamo podršku ruske vojske za izazove na KiM.

Mojsilović, koji je bio u službenoj poseti kolegama u Moskvi, rekao je za Novosti da su posebno analizirali situaciju na KiM i da je naveo da jednostrani potezi Prištine ugrožavaju bezbednosnu situaciju.

- Dobili smo podršku od ruskog vojnog rukovodstva oko toga kako radimo u vezi sa Kosovom. Naravno da smo posebno zainteresovani za bezbednost Srba, ne samo na severu KiM, već u celoj pokrajini - rekao je on. Kada je reč o pripadnicima Islamske države koji se vraćaju u region, general Mojsilović kaže da se budno prati njihov povratak.

- Kada je reč o borcima sa Balkana, u redovima ID najbrojnij su oni sa KiM, zatim Bosnjaci iz BiH, a ima i onih koji žive u Raškoj oblati - naveo je Mojsilović. Što se tiče migranata koji žele da se dokopaju Evrope, kaže da se njihov broj smanjuje, ali da je trend tog fenomena nepredvidiv.

- Turska je uspela da zadrži veliki broj izbegloca. Mi se trudimo da imamo pod kontrolom tzv balkansku rutu migranata. Trenutno ih je u Srbiji oko 4.000 - kazao je on. Na konstataciju da NATO na krije podozrenje kada su u pitanju naši manevri sa Rusijom, načelnik Generalštava VS kaže da na primedbe koje dolaze sa Zapada ističe da smo mi otvoreni i spremni za saradnju i da vežbamo sa svima.

- Suština tih aktivnosti je da nam ta saradnja koristi podizanjem kvaliteta naših jedinica - rekao je general Mojsilović.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #273 on: August 06, 2019, 06:25:10 am »

Mojsilović: Imamo podršku ruske vojske za izazove na Kosovu
Branko VLAHOVIĆ   05. avgust 2019.

Načelnik Generalštaba VS: Vojno rukovodstvo RF je uz našu zemlju. Potezi Prištine pogoršavaju situaciju

RUSIJA kao strateški partner će nam i dalje pružati mnogostranu podršku, na čemu smo im zahvalni. Sa njom imamo partnerske i prijateljske odnose, a saradnja je iz godine u godinu sve bolja, što je obostrana želja. U to sam se uverio i za vreme razgovora sa generalom Valerijem Gerasimovom, načelnikom Generalštaba. To je za "Novosti" rekao general Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, sumirajući svoju prvu službenu posetu kolegama u Moskvi. On ističe da Vojska Srbije samo sledi i pretače u delo odlične političke odnose između dve prijateljske zemlje, što je bilo potvrđeno i prilikom januarskog susreta predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića u Beogradu.

*Da je razgovor sa Gerasimovom protekao u prijateljskoj atmosferi potrđuje i saopštenje Ministarsva odbrane Rusije. O čemu ste konkretno pričali?

- Govorili smo o raznim temama, od situacije na Balkanu pa do problema migranata. Da je domaćin bio zainteresovan za razgovor dokaz je i to što je, bez obzira na veliki broj delegacija u Moskvi, baš nama posvetio više od jednog sata. Posebno smo analizirali sutuaciju na Kosovu i Metohiji. Mi i dalje smatramo da je to teritorija Srbije, a jednostrani potezi Prištine pogoršavaju bezbednosnu situaciju. Dobili smo podršku od ruskog vojnog rukovodstva oko toga kako radimo u vezi s Kosovom. Naravno da smo mi posebno zainteresovani za bezbednost Srba, ne samo na severu KiM već u celoj pokrajini.

*Razgovarali ste i o migrantima, kao i o opasnosti od povratka muslimanskih ekstremista iz Sirije. To brine ne samo Ruse već i balkanske države. Imate li spreman odgovor za taj izazov?

- Što se tiče migranata koji žele da se dokopaju Evrope, njihov broj se smanjio, ali je trend tog fenomena nepredvidljiv. Turska uspeva da zadrži veliki broj izbeglica. Mi se trudimo da imamo pod kontrolom tzv. balkansku rutu migranata. Trenutno ih je u Srbiji oko 4.000.

*Šta je sa borcima Islamske države koji se poraženi vraćaju u naš region?

- Budno pratimo njihov povratak. Kada je reč o borcima sa Balkana, u redovima ID najbrojniji su oni sa Kosova i Metohije, zatim Bošnjaci iz BiH, a ima i onih koji žive u Raškoj oblasti. Hteo bih da podsetim da Srbija ima zakon koji predviđa kazne za one koji učestvuju u terorističkim organizacijama.

*Srbija već peti put učestvuje na međunarodnim vojnim igrama u Podmoskovlju. U čemu je njihov značaj?

- One su važne da se vidi nivo obučenosti. Naravno da smo se spremali za ove igre da pokažemo kako su nam obučeni vojnici, a domaćini su zaista učinili sve da uslovi boravka i takmičenja budu na najvišem nivou. Došle su delegacije iz 39 zemalja. Vežbe koje imamo sa predstavnicima stranih zemalja za nas su veoma korisne. Iskustva naših oficira i vojnika su dragocena. Nismo najbolje opremljena armija što se tiče tehnike i naoružanja, ali sam uveren da je srpski vojnik najhrabriji i najtvrdoglaviji. Mislim na onaj pozitivni inat.

*I ove godine našu Vojsku očekuju brojne vežbe...

- Kod nas je ove godine bila vežba "Slovensko bratstvo" u kojoj su učestvovali, osim naših vojnika i starešina, i predstavnici Rusije i Belorusije. Naši piloti imaju odlične odnose sa ruskim, pa se naizmenično održavaju susreti BARS, a ta skraćenica znači "Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije". Takođe će se održati još nekoliko manjih vežbi. Krajem avgusta ove godine u Lenjingradskoj oblasti oko 200 vojnika i starešina srpske vojske će učestvovati u manevrima Zapadnog ruskog vojnog okruga.

*NATO ne krije svoje podozrenje kada su u pitanju naši zajednički manevri sa Rusima...

- Na primedbe koje ponekad dolaze sa Zapada na naše učešće na vežbama u Rusiji, ja kažem: mi smo otvoreni i spremni na saradnju i da vežbamo sa svima. Suština tih aktivnosti je da nam ta saradnja koristi podizanju kvaliteta naših jedinica.

*Kao dete ste živeli u Moskvi jer vam je otac ovde radio kao ekonomski predstavnik. Kako vam sada izgleda prestonica Rusije?

- Mnogo toga se promenilo. U vreme dok sam živeo u Moskvi, na ulicama nije bilo toliko automobila. Izgrađeno je i mnogo novih zgrada. Ali jedno je ipak ostalo kao i pre. Rusi su veoma srdačni i prijateljski se odnose prema nama. Ta međusobna simpatija i ljubav se ne menjaju, a to je najvažnije.

VRHUNSKA OBUKA PILOTA

OVE godine četiri pripadnika Vojske Srbije završila su Generalštabnu akademiju Rusije. Više oficira je na raznim kursevima. Osim toga, pet pilota je na obuci za "mig-29" u Lipecku. Planira se da od septembra budu na Akademiji tri naša čoveka, a dva će biti na PVO akademiji u Smoljensku. Doći će na obuku i piloti za transportnu avijaciju i helikoptere.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #274 on: October 02, 2019, 12:12:03 pm »


NGŠ u poseti SAD


Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović boravi u trodnevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, na poziv Sekretarijata odbrane te zemlje za prisustvo svečanoj primopredaji dužnosti načelnika Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD.

Nakon ceremonije u vojnoj bazi „Fort Majers“ u Arlingtonu na kojoj je general Mark Mili primio dužnost, general Mojsilović je novom načelniku Združenog generalštaba SAD čestitao postavljenje i s njim razmenio mišljenja o bilateralnoj vojnoj saradnji Srbije i SAD.

U nastavku posete, načelnik Generalštaba Vojske Srbije se sastao sa šefom Biroa Nacionalne garde SAD generalom Džozefom Lengjelom, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u svetu i bilateralnoj vojnoj saradnji u oblastima od obostranog interesa, sa težištem na saradnji Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

General Mojsilović je tokom boravka u SAD imao i susret sa kongresmenom Stivenom Stajversom.

izvor
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #275 on: November 08, 2019, 07:27:14 am »

Мојсиловић у Будимпешти о војној сарадњи Србије и Мађарске
Аутор: М.Г.четвртак, 07.11.2019.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић са делегацијом Војске Србије борави у дводневној посети Мађарској, на позив команданта Мађарске војске генерал-потпуковника Ференца Корома, саопштило је Министарство одбране.

Уз највише војне почасти, генерала Мојсиловића је на Тргу хероја у Будимпешти дочекао генерал Кором, након чега је уследила церемонија полагања венца и, потом, званични разговори двеју делегација у Генералштабу Мађарске војске.

Током званичних разговора било је речи о актуелној безбедносној ситуацији у региону, досадашњој сарадњи у области одбране, као и о могућностима за унапређење билатералне сарадње у областима од обостраног интереса.

Генерал Мојсиловић је током разговора истакао да доследна примена међународног права и постигнутих међународних споразума представља приоритет и незаобилазни услов у напорима на очувању мира и стабилности у региону.

Захвалио је на професионалном ангажовању мађарских војника који су у саставу Кфора, као и конструктивној подршци заједничким активностима из домена одбране.

У наставку посете, начелник Генералштаба ће се састати са министром одбране Мађарске др Тибором Бенкеом и присуствовати приказу оспособљености речне ратне флотиле и јединица за разминирање Мађарске војске.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #276 on: December 05, 2019, 08:04:36 am »

Сарадња са Кипром у обуци специјалаца
Аутор: М.Г.среда, 04.12.2019.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић борави у посети Кипру, на позив команданта Националне гарде Кипрa генерал-пуковника Илијаса Леонтариса, саопштила је Војска Србије.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Током разговора делегација Војске Србије и Националне гарде Кипрa договорено је да тежиште сарадње буде обуци специјалних и инжињеријских јединица, као и сарадњи у области атомско-биолошко-хемијске одбране. Наглашен је значај ангажовања припадника Војске Србије у мисији Уједињених нација на Кипру (UNFICYP), у којој припадници Војске Србије учествују од 2010. године.

Током боравка у Републици Кипар, начелник Генералштаба Војске Србије се састао и са министром одбране те земље Савасом Ангелидисом, а у наставку посете генерал Мојсиловић ће обићи Четврту пешадијску бригаду и базу специјалних снага Националне гарде Кипра и положити венац на војном гробљу Македонитиса.

Izvor: www.politika.rs


* General-Mojsilovic-na-Kipru-Foto-Nacionalna-garda-Kipra.jpg (70.16 KB, 672x448 - viewed 51 times.)
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #277 on: December 19, 2019, 09:07:32 am »

Први сусрет Мојсиловића са новим командантом Кфора
Аутор: М.Г.среда, 18.12.2019.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић састао се у Београду са командантом Кфора генерал-мајором Микелеом Ризијем, саопштило је Министарство одбране.

Ово је први састанак са новоименованим командантом Кфора који је дужност команданта међународних снага на Косову и Метохији преузео у новембру. Током састанка разговарало се о актуелној безбедносној ситуацији на Косову и Метохији. Генерал Мојсиловић је нагласио да је Кfor једина легитимна оружана формација на Косову и Метохији и да је као такав најодговорнији за безбедност становништва на целокупном простору Косова и Метохије.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #278 on: March 31, 2020, 03:28:30 pm »

Мојсиловић: Војска ослонац народу у највећим кризама
Аутор: М.Г.уторак, 31.03.2020.

Генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба Војске Србије, упутио је поруку припадницима војске поведом њиховог изузетног ангажовања на сузбијању коронавируса. Министарство одбране је у саопштењу пренело ту поруку:

„Од проглашења ванредног стања на територији Републике Србије ради спречавања ширења вирусне инфекције ковид 19, припадници Војске Србије ангажовани су на многобројним задацима пружања помоћи цивилним властима. Осим стварања услова за збрињавање грађана Републике Србије, припадници Војске Србије имају обавезу да штите своје и здравље својих породица али и да извршавају редовне задатке у својим јединицама”, рекао је генерал Мојсиловић.

Много је непознаница о овој вирусној инфекцији, али оно што знамо је да представља велику опасност и да потенцијално може угрозити безбедност нашег народа и државе, навео је он.

„Припадници Војске Србије, као стуб безбедности друштва, у обавези су да одговоре на овај изазов, без обзира на велики ризик. Војска Србије има снагу и капацитет, има најбољу организацију, одважне и храбре људе који себе никада нису штедели зарад вишег циља”, истакао је Мојсиловић.

У том смислу, психичка спремност наших припадника за реализацију додељених задатака је од пресудне важности, рекао је начелник Генералштаба.

„Наш је народ навикао да у време највећих криза ослонац тражи у својој војсци. Многе очи биће упрте у војника, а његов став улиће народу снагу да истраје у овој борби. Велика одговорност и обавеза у оваквој ситуацији нарочито је изражена код командног кадра, посебно командира основних јединица. Ово је време када су дисциплинованост у понашању и способност да се истрпе тешкоће од пресудног значаја у превладавању ове пошасти. Не плашите се губитака, њих ће бити, али нашим ангажовањем можемо учинити да не буду узалудни”, поручио је генерал Мојсиловић.

Припадници Војске Србије не смеју бити извор ширења страха и панике, већ својим личним примером, стручношћу и способношћу вођења додељеног људства, морају у сваком тренутку демонстрирати самопоуздање, стабилност и одлучност, напоменуо је први човек ВС.

„Ту снагу делите са својим колегама, својим породицама, својим пријатељима, комшијама. Будите оличење става да не постоји тешкоћа која се не може превладати и прихватити. Будите као ваши преци, учините све за своју земљу и генерације које долазе. Само храбри, дисциплиновани и пожртвовани можемо сачувати нашу Србију за нашу децу”, навео је генерал Мојсиловић у поруци коју је завршио речима: „Живела Војска Србије! Живела Србија!”

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #279 on: March 04, 2021, 06:25:45 am »

среда, 03.03.2021.

Командант америчких специјалаца у посети Србији

Командант америчке Команде за специјалне операције у Европи (SOCEUR), генерал-мајор Дејвид Табор, борави у посети Србији како би потврдио посвећеност САД снажном и значајном партнерству са Србијом, саопштила је Амбасада САД.

Табор се у Београду састао са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем и са његовим замеником, генерал-мајором Петром Цветковићем. Амерички генерал састао се и са начелником Управе за обавештајно-извиђачке послове, бригадним генералом Мирољубом Чупићем и начелником Штаба ратног ваздухопловства и противваздушне одбране, бригадним генералом Александром Бијелићем и другим званичницима. Табор је присуствовао свечаном отварању једномесечне противтерористичке здружене обуке (JCET), коју америчке Зелене беретке спроводе са српском Специјалном антитерористичком јединицом (САЈ) МУП-а Србије.

Делегација генерала Табора такође је посетила 72. бригаду за специјалне операције Војске Србије у Панчеву, где су се срели са командантом бригаде бригадним генералом Мирославом Талијаном, као и командантом 63. падобранске бригаде пуковником Ненадом Зонићем, преноси Бета.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #280 on: April 03, 2021, 05:33:48 am »

петак, 02.04.2021.

Мојсиловић и Купер о војној сарадњи и заједничким вежбама

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић разговарао је путем видео-конференцијске везе са замеником помоћника секретара одбране Сједињених Америчких Држава за Русију, Украјину и Евроазију Лором Купер.

Током разговора, било је речи о билатералној војној сарадњи, са тежиштем на реализацији заједничких вежби, затим о могућој набавци савременог наоружања и војне опреме за Војску Србије из САД и сарадњи у области обуке и опремања јединица за учешће у мировним операцијама, саопштило је Министарство одбране, преноси Танјуг. Уз оцену да је сарадња Војске Србије и Оружаних снага САД, која се до сада углавном заснивала на реализацији заједничких активности из области обуке и вежби, веома успешна и разноврсна, закључено је да приоритет треба да буду конкретни облици сарадње, који имају јасно видљив допринос у развоју оперативних способности. У том смислу је посебно истакнут значај предстојеће заједничке вежбе падобранских јединица, која ће бити реализована ове године на територији Републике Србије.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #281 on: April 24, 2021, 04:59:50 am »

петак, 23.04.2021.
Милан Галовић

Оштећени „панцир С1” биће враћен у употребу

Имунизовано 45 одсто припадника Војске Србије. – Планови такозваних косовских снага безбедности за изградњу базе на брду Црнуша с правом изазивају забринутост становништва

Процена ризика и претњи по безбедност Србије указује на потребу обједињавања дејстава свих снага система одбране, а посебно снага војске и полиције. Недавно одржана заједничка вежба Војске Србије и МУП-а Републике Србије „Одговор 2021” представља наставак заједничких активности ова два субјекта система одбране, које су отпочеле претходних година кроз извођење заједничких вежби, али и кроз заједничке задатке на обезбеђењу државне границе према суседима и административне линије према Косову и Метохији, каже начелник Генералштаба ВС генерал Милан Мојсиловић у интервјуу за „Политику” који ће бити објављен у недељу.

„Као што сте могли видети, у првом делу вежбе, на ’Орешцу’, специјалне јединице ВС и МУП-а приказале су оспособљеност и увежбаност за заједничка дејства у борби против терориста. У другом делу вежбе, на ’Пасуљанским ливадама’, приказане су оспособљеност и увежбаност дела јединица ВС и Жандармерије за извођење одбрамбене операције”, каже Мојсиловић честитајући свим припадницима војске 23. април – Дан Војске Србије.

​„У оквиру припреме и извођења вежбе, увежбан је рад и поступци свих нивоа командовања, од стратегијског до тактичког нивоа. Исто тако, била је то прилика да се провере процедуре за заједничко ангажовање ВС и МУП-а, али и да се провере могућности и компатибилност наоружања и војне опреме ова два субјекта система одбране”, објашњава Мојсиловић.   

Данас објављујемо део разговора са начелником Генералштаба, а остале одговоре првог човека ВС прочитајте у недељном броју „Политике”.

- Да ли активности тзв. косовских безбедносних снага као што су изградња базе у близини Косовске Митровице и њихово евентуално присуство дуж административне линије између КиМ и централне Србије угрожавају безбедност у покрајини, каква је сарадња са Кфором на терену по овим и другим питањима?

- Једнострано предузете мере и активности привремених институција самоуправе у Приштини не доприносе безбедности на територији Косова и Метохије, а посебно на северу покрајине где је већинско српско становништво. Недопустиво је присуство лица наоружаних ,,дугим цевима” и тешком опремом на северу без сагласности Кфора и представника Срба. Планови тзв. косовских снага безбедности за изградњу базе на брду Црнуша с правом изазивају забринутост српског становништва. ВС и безбедносне службе Србије прате ситуацију на терену. Блиско сарађујемо са Кфором, који у складу са Резолуцијом 1244 и потписаним споразумима, ВС препознаје као јединог партнера у обезбеђењу административне линије и гаранта безбедности за српско становништво на КиМ, као и заштиту нашег националног, културно-историјског и верског наслеђа. Сарадња ВС и Кфора од кључног је значаја за безбедност српског становништва на Косову и Метохији и безбедно и сигурно окружење, како у покрајини, тако и у захвату административне линије.

- Војска је дала велики допринос сузбијању епидемије ковида 19, посебно током ванредног стања. У којој мери је пандемија отежала свакодневно функционисање и спровођење планова ВС?

- Свакако да је пандемија заразне болести ковид 19 представљала изазов за нормално функционисање и ВС, посебно на самом почетку, али су еластичност командовања, правовремена израда планова и доследно предузимање свих противепидемијских мера у јединицама и установама ВС омогућили да планске циљеве достигнемо и у овако сложеним условима. Иако су ради сузбијања и спречавања ширења ковида 19 и заштите живота и здравља људи отказане неке активности, пре свега из области међународне и цивилно-војне сарадње, ВС је и током пандемије реализовала све кључне задатке из своје три мисије, очувала, па чак и унапредила оперативне и функционалне способности. Војска је пружањем подршке цивилним властима дала значајан допринос у спречавању ширења ковида 19. За време ванредног стања, на овом задатку дневно је било ангажовано око 1.600 припадника ВС са више од сто моторних возила. Подсећам да је током ванредног стања Војска била ангажована на задацима обезбеђења здравствених установа, мигрантских центара и граничних прелаза, чиме је припадницима МУП-а омогућено да се посвете другим задацима. Такође, јединице АБХО обављале су дезинфекцију а уз све то морали смо да сачувамо спремност снага за хитно и брзо реаговање.

- Сада је наше ангажовање мање, али и даље веома значајно, посебно када је реч о војном здравству које је део ширег система одбране. И даље штитимо себе и друге од ковида 19, а све наше активности спроводе се уз поштовање здравствених мера. У ВС се, као и у целом нашем друштву, вакцинација спроводи на добровољној основи, око 45 одсто нашег састава је вакцинисано а у целом систему одбране број вакцинисаних је око 60 одсто. Вакцинација се наставља и даље, а систем смо организовали тако да је вакцину могуће примити и у теренским условима. Нажалост, од почетка пандемије 27 припадника ВС је преминуло због последица ове опаке болести.

- Да ли је утврђен узрок превртања система ПВО „панцир С1” на путу код Остружнице, да ли ће то средство бити поправљено и враћено у редовну употребу?

- У складу са правилима и прописима, командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране формирао је комисију која утврђује разлоге због којих је дошло до превртања борбеног возила из система „панцир С1”. Комисија је прикупила све доказе на терену, као и потребну документацију, и у току је рад на утврђивању узрока саобраћајне незгоде, као и евентуалне одговорности лица. Грађани треба да знају да овај инцидент није последица бахатости или необучености. Донете су и одговарајуће мере, укључујући и одговарајуће ограничење брзине кретања ових средстава на отвореном путу у мирнодопским условима. Незгоде се дешавају, ми средства која су набављена користимо јер нам их је за то држава и обезбедила, а не да стоје у хангарима где се овакви инциденти свакако не би дешавали. Наравно, учинићемо све да се овакви догађаји не понове.

Борбено средство је безбедно транспортовано на матичну локацију и припадници јединице су одмах отпочели са детаљним сагледавањем и отклањањем насталих оштећења. Провере се врше темељно, део по део, и до сада је установљена функционалност кључних система. Наставља се са отклањањем оштећења, и у наредном периоду средство ће бити враћено у оперативну употребу.


Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #282 on: April 25, 2021, 04:42:37 pm »

недеља, 25.04.2021.
Милан Галовић

ИНТЕРВЈУ: Генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба ВС

Обавезни војни рок је решење за неутралност Србије

До краја године војска ће имати 18 самоходних хаубица „нора Б-52”. ‒ У септембру вежбе и са Русима и Американцима

Војска Србије је данас, имајући у виду шта смо од наоружања увели у употребу и за шта смо се обучили, много јача него што је била прошле године. Знајући чиме ћемо све, захваљујући разумевању и ангажовању врховног команданта ВС и председника републике, Министарства одбране и владе, бити опремљени у наредном периоду, могу да кажем да ћемо наредне године бити значајно јачи него сада. Из године у годину, ВС се убрзано мења набоље и тај тренд ће се наставити. Као начелник генералштаба изражавам захвалност врховном команданту ВС и Министарству одбране за уложене напоре и енергију на јачању ВС у целини, каже у интервјуу за „Политику” генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба ВС.

Докле се стигло са анализом могућности поновног увођења обавезног служења војног рока?

Пратећи савремене изазове, ризике и претње безбедности са којима се суочава Србија, као и промене на геополитичком плану, Народна скупштина је крајем 2019. донела нове стратегије националне безбедности и одбране. Иако се у овим документима изричито не спомиње враћање обавезног служења војног рока, у Стратегији одбране је изражено опредељење Србије да се заштита и остваривање одбрамбених интереса заснива на моделу тоталне одбране, као свеобухватном одговору система одбране на изазове, ризике и претње безбедности значајне за одбрану Србије, и то првенствено ослонцем на сопствене снаге и потенцијале. У складу с наведеним опредељењем, Генералштаб ВС је, сагледавајући задатке које се постављају пред систем одбране, анализирао актуелни модел попуне мирнодопске и ратне војске и потребе за његовим прилагођавањем. Иако је садашњи модел добровољног вршења војне обавезе дао позитивне ефекте у првим годинама своје примене, првенствено због великог интересовања младих да се по одслужењу војног рока запосле у ВС, али и због чињенице да је и кандидатима женског пола пружена могућност да служе војни рок, применом принципа добровољности део укупног регрутног потенцијала није оспособљен за одбрану земље, па се подмлађивање и адекватна попуна резервног састава намећу као императив у подизању одбрамбених способности ВС. Враћање обавезног служења војног рока, кога се нису одрекле ни многе богатије државе, једно је од решења за унапређење квалитета кадровске и старосне структуре ратних јединица ВС, уз истовремено оспособљавање најширег дела становништва за одбрану земље и поступање у ванредним ситуацијама. Лично сматрам, а то је и став Генералштаба ВС, да је у условима војне неутралности обавеза служења војног рока са оружјем дугорочно решење које ће задовољити потребе мирнодопске и ратне војске. Наравно, одлука о враћању обавезног војног рока није искључиво војно питање и за њено доношење је потребан шири друштвени консензус.

Да ли ће професионални војници и даље бити ослонац ВС?

У складу са досадашњим опредељењима и концептом попуне јединица ВС, без обзира на то да ли ће се донети одлука о наставку обавезног служења војног рока или не, професионални војници ће и даље бити кључни ослонац команди и јединица у извршавању мисија и задатака ВС. Уколико се донесе одлука о враћању обавезног служења војног рока, модел попуне ВС биће комбиновани. У претходном периоду су учињени осетни помаци за унапређење како материјалног статуса и стандарда припадника ВС, тако и услова рада, чиме се директно утиче на задовољство припадника ВС. У више наврата су повећана примања, баш овог месеца је било нелинеарно увећање зарада којим су највећу повишицу добили војници а најмању официри. Започело се и са масовном станоградњом за припаднике снага безбедности. Конкуренција на тржишту рада је јача него раније, младим људима се пружа више могућности за запослење у привредним субјектима који могу понудити бољу зараду, па систем одбране мора учинити додатне напоре да професионалце задржи у свом строју и привуче квалитетан кадар. Наставићемо са унапређењем статуса и стандарда припадника ВС. Професионалним војницима се мора пружити извесност, када је реч о радном односу. Једна од идеја је да им се после одређеног броја трогодишњих уговора о запослењу на одређено време, рецимо три, обезбеди запослење на неодређено време и могућност да у пензију, по испуњењу услова, оду из ВС.

Да ли ће се ВС вратити у неке градове, касарне, из којих је раније отишла, или ће доћи у нека места у којима раније није било војске?

Планирамо да у оквиру предстојећих организацијских промена формирамо више нових јединица у источном и западном делу Србије. Већ је формиран 111. пешадијски батаљон у Лозници. Ове године ћемо отпочети са стварањем услова за формирање брдско-планинског батаљона у Прибоју, док ће се размештајем пешадијског батаљона у Пироту део јединица вратити у тај град. Ако се уведе обавезни војни рок, биће и нових гарнизона.

Шта нам можете рећи о Оклопно-извиђачком батаљону и другим новим јединицама ВС?

Оклопно-извиђачки батаљон је самостална јединица Копнене војске опремљена оклопно-извиђачким аутомобилима БРДМ-2МС као основним борбеним средством. Формиран је средином 2019. године и налази се у Нишу. Батаљон реализује задатке прикупљања обавештајних података и обавештајне подршке јединицама Копнене војске. Формирани су и самоходни топовско-хаубички артиљеријски дивизион 155 мм „нора Б-52”, тенковски батаљон опремљен тенковима Т-72МС, 353. извиђачка ескадрила са наоружаним даљински управљаним ваздухопловима ЦХ. Предстоји нам формирање 211. брдско-планинског батаљона. Подсећам и да је Специјална бригада претходно преформирана у 72. бригаду за специјалне операције и 63. падобранску бригаду, а Батаљон војне полиције „Кобре” у Одред војне полиције специјалне намене „Кобре”, и да су ове јединице сада непосредно потчињене начелнику Генералштаба ВС, чиме је поједностављено командовање специјалним снагама и скраћено време њиховог реаговања.

Недавно сте са представницима САД разговарали о билатералној војној вежби, о каквој активности се ради, када и где ће бити одржана?

Билатерална вежба Оружаних снага САД и ВС биће изведена на полигону „Међа” и у ваздушном простору Србије, у септембру ове године. Реч је о вежби падобранских јединица током које ће се увежбавати снабдевање из ваздуха уз коришћење ваздухоплова Војске Србије и Оружаних снага САД за десантирање терета. Имајући у виду да је процес непосредног планирања вежбе тек отпочео, сценарио вежбе, број и састав учесника нису још усаглашени.

Да ли ће ове године ВС учествовати на руско-белоруско-српској вежби „Словенско братство” и руско-српској вежби БАРС (када и где ће бити одржане ове активности)?

У плану је да припадници Војске Србије ове године узму учешће и у трилатералној вежби „Словенско братство” и билатералној вежби „Братство авијатичара Русије и Србије – БАРС”. „Словенско братство” се ове године одржава у јуну на територији Руске Федерације, уз учешће Војске Србије и оружаних снага Русије и Белорусије, док ће се БАРС, који се од 2015. изводи наизменично у Русији и Србији, одржати у септембру у нашој земљи.

Шта ће од новог наоружања ВС добити у току ове и наредне године?

Током ове и наредне године очекују се значајне испоруке наоружања и војне опреме за ВС, како из домаћег развоја тако и из иностранства. Када је реч о производима домаће одбрамбене индустрије, очекује се испорука нових количина оклопних борбених возила „милош” и „лазар 3”, као и нових количина дигитализованог ракетног система „огањ” и система ПВО „пасарс”. Склопљени су и уговори о набавци нових количина самоходних топ-хаубица 155 мм „нора” ‒ имаћемо их 18 до краја ове године, наоружаних беспосадних платформи, балистичко-заштитне опреме и нове палете стрељачког наоружања и муниције различитог калибра. Оклопна борбена возила „лазар 3”, која су већ у наоружању 2. и 4. бригаде Копнене војске, до краја године стижу у 3. бригаду Копнене војске, а потом следи опремање једног од батаљона 1. бригаде Копнене војске овим средством.

Осим тога, у току су активности на реализацији набавке нових количина наоружања и војне опреме из иностранства. Стратегијски циљ је да се РВ и ПВО у потпуности опреме онако како приличи потребама земље која је војно неутрална. Приоритети у набавци су системи противваздушне одбране малог и средњег домета, као што је „мистрал” француске производње, које одликује висока вероватноћа уништења циљева и могућност увезивања у јединствен систем ПВО ради заштите целокупне територије Србије, као и савремени противоклопни ракетни системи.


Пратимо употребу савремене технологије у сукобима

У савременим ратовима и сукобима све је већа употреба најмодерније технологије. Шта је на вас од тих новина оставило посебан утисак и да ли Војска Србије „држи корак” са тим великим технолошким променама?

Генералштаб ВС с пажњом прати и анализира употребу најмодерније технологије у савременим сукобима. Посебну пажњу изазива масовна употреба даљински пилотираних ваздухоплова и ефекат њиховог дејства по кључним средствима ратне технике, али и могућности, односно немогућности система противваздухопловне одбране да се изборе са овом претњом. У том контексту, истичем да је ВС већ почела процес опремања борбеним даљински пилотираним ваздухопловима и другим беспосадним платформама, али и средствима за њихово неутралисање, што сложићете се говори о правилно одређеним приоритетима опремања. Посебну пажњу поклањамо безбедности у сајбер простору и обуци наших припадника. Трудимо се да пратимо трендове у развоју и примени најмодерније војне технологије, и у складу с могућностима и ресурсима којима располажемо имплементирамо савремена решења у свакодневни рад и обуку припадника ВС.

Izvor: www.politika.rs
Logged
fazan
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 007


« Reply #283 on: April 26, 2021, 05:10:44 am »

Оклопно-извиђачки батаљон је самостална јединица Копнене војске опремљена оклопно-извиђачким аутомобилима БРДМ-2МС као основним борбеним средством. Формиран је средином 2019. године и налази се у Нишу. Батаљон реализује задатке прикупљања обавештајних података и обавештајне подршке јединицама Копнене војске. Формирани су и самоходни топовско-хаубички артиљеријски дивизион 155 мм „нора Б-52”, тенковски батаљон опремљен тенковима Т-72МС, 353. извиђачка ескадрила са наоружаним даљински управљаним ваздухопловима ЦХ. Предстоји нам формирање 211. брдско-планинског батаљона. Подсећам и да је Специјална бригада претходно преформирана у 72. бригаду за специјалне операције и 63. падобранску бригаду, а Батаљон војне полиције „Кобре” у Одред војне полиције специјалне намене „Кобре”, и да су ове јединице сада непосредно потчињене начелнику Генералштаба ВС, чиме је поједностављено командовање специјалним снагама и скраћено време њиховог реаговања.

Да ли сам добро разумео, да ли се овде говори о 5 самосталних батаљона и одреду војне полиције који су директно потчињени генералштабу? Како се решава питаље логистике и пратећих јединица на нивоу самосталних батаљона?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 483


« Reply #284 on: April 27, 2021, 06:29:58 pm »

Генералштабу су непосредно потчињене 72. специјална бригада, 63.падобранска бригада и ПТ одред "Кобре" (војна полиција). Остали батаљони, односно јединице које се помињу су у КоВ,а ескадрила БПЛ је у РВ и ПВО.

Што се тиче ових јединица које су непосредно потчињене ГШ то није неово решење. Тако је било и почетком 2000-тих па се од тога одустало, управо због логистичких али и других "руковдиних" проблема. Мада се логистика и других пратећих ствари регулише наређењем (ослањањем на капацитете гарнозона, односно КоВ-а) па то функционише. Ипак, остаје проблем тзв. текућег руковођења и решавања  персоналних преко оперативних до питања логистике, што се увек брже и боље решава када си део неке јединице вишег нивоа, која има капацитете (органе) за то. ГШ то нема и кабинету НГШ и управама ГШ је решавање тих питања само додатно оптерећење. Не бих се изенадио да поново врате како је и било.
Logged
Pages:  1 ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 24 queries.