PALUBA
December 02, 2023, 11:05:42 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Laki prijenosni raketni sustavi PZO: ubojice u infracrvenom spektru  (Read 25584 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #30 on: February 12, 2022, 11:56:45 am »

Stinger sa dvostrukim lanserom u ponudi za Ukrajinu....

Ukrajina će u narednim danima dobiti unapređene rakete Stinger od Litvanije

Litvanija je potvrdila isporuku prenosivih sistema protivvazduhoplovne odbrane i projektila Stinger Ukrajini, oružje bi moglo biti najnovije modifikacije Dual-Mount Stinger.

Prema izvorima Defense Expressa, Litvanija poseduje unapređenu modifikaciju raketa Stinger – FIM-92 Stinger DMS. Manje je prenosiv, ali ima lanser sa dve taktičke rakete Stinger i omogućava operaterima da primaju podatke o meti putem sistema za razmenu podataka, kao što je radar. Dakle, postoji mogućnost da Ukrajina dobije ovu modifikaciju.

Litvanija radi na toj isporuci pošto je dobila neophodno odobrenje od Sjedinjenih Država, navedeno je u zajedničkom saopštenju ministara odbrane Letonije, Litvanije i Estonije od 21. januara.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor: https://en.defence-ua.com/news/ukraine_to_receive_stinger_missiles_from_lithunia_in_coming_days-2116.html


* Stinger DMS.jpg (163.62 KB, 1200x650 - viewed 2 times.)

* Stinger DMS 2.jpg (233.59 KB, 810x1080 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #31 on: February 13, 2022, 10:22:11 am »

Prenosni protivvazduhoplovni raketni sistemi su oružja za uništavanje niskoletećih aviona i helikoptera neprijatelja, koja su postala neizostavni učesnik u svim nedavnim sukobima.

Trenutno je ukrajinska vojska naoružana LPRS-om Igla, a u bliskoj budućnosti se očekuje dopuna u vidu FIM-92 Stinger. Barem su baltičke države već pristale da reeksportuju ovo oružje u Ukrajinu. Pored toga, Sjedinjene Države mogu da ga pošalju kao deo svoje pomoći za odbijanje moguće ruske agresije punog obima.

Zbog toga je Defense Express razgovarao sa stručnjacima kompanije „Energija 2000”, koja se bavi vojnom obukom i razvija i isporučuje specijalne simulatore za vojne centre za obuku. Konkretno, simulator za obuku strelaca LPRS-a.

O svim karakteristikama prenosnih protivvazduhoplovnih raketnih sistema, njihovoj stvarnoj efikasnosti, dileme da li je američki FIM-92 Stinger bolji od sovjetske Igle, kao i o tome kako se koristi LPRS – u novom video-snimku Defense Express-a.
Štaviše, sami smo testirali da li čovek može da obori neprijateljski jurišni avion bez pripreme.

Treba napomenuti da ovaj video nije uputstvo, već ilustracija činjenice da se želja za ovladavanjem ovim oružjem može ostvariti samo tokom pune obuke, posebno u Oružanim snagama Ukrajine, uključujući Teritorijalnu odbranu.

Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #32 on: February 15, 2022, 02:59:27 pm »

Tokom testiranja u severnoj Kini, laki protivvazduhoplovni sistem QW-12 je pogodio cilj, uprkos ispaljivanju 8 toplotnih mamaca

Vežbe protivvazduhoplovne odbrane održane su na severu Kine. Tokom manevara bili su uključeni kompleksi QW-12, čije su protivvazduhoplovne rakete dizajnirane da uništavaju ne samo avione i helikoptere, već i bespilotne letelice i krstareće rakete. U Kini je ovaj sistem PVO pozicioniran kao univerzalni višenamenski.

Tokom vežbi korišćenjem sistema PVO QW-12 (QianWei-12) na poligonu je korišćeno nekoliko vazduhoplovnih ciljeva. Među njima je posebno dizajnirana vazduhoplovna meta koja je u stanju da imitira jurišni helikopter i dron u smislu podudaranja sa svojim takozvanim infracrvenim potpisom.

Prilikom približavanja meti protivvazduhoplovne rakete QW-12, vazduhoplovni cilj je ispalio 8 toplotnih „mamaca“ koje su trebale da zbune samonavođenu raketu. Ali, uprkos tome, do dezorijentacije protivvazduhoplovne rakete nije došlo.
Saopšteno je da je raketa QW-12 sposobna da izabere prioritetnu metu na osnovu kombinacije infracrvenih indikatora različitih ciljeva – u ovom slučaju, onog koji je delovao kao imitacija drona.

Prema rečima kineskih novinara, „nijedna druga slična protivvazduhoplovna raketa na svetu nije javno pokazala takve sposobnosti“.
CCTV:
"Sposobna je da pogodi i prilično spore ciljeve - kao što je helikopter, ali i one brže - koji se kreću brzinom do 360 m / s."

Napominje se da je raketa kompleksa QW-12 više puta testirana na poligonu na severu Kine. Pogađala je jednu od meta u varijanti "glava u glavu", ali istovremeno, laserski upaljač je aktivirao bojevu glavu "delić trenutka" pre udara, pogodivši metu i udarnim talasom.
Protivvazduhoplovne rakete kompleksa QW-12 su sledeća faza u razvoju sistema PVO QW-2. Ranije su ove komplekse (QW-2) koristili kineski protivavionci na Međunarodnim vojnim igrama.

Pored toga, napominje se da su protivvazduhoplovne rakete QW-12 kompaktne, pa se mogu koristiti prvenstveno u obliku LPRS-a. Takođe, ovi kompleksi se mogu postaviti na vojnu opremu i vozila.
Zanimljivo je i mesto operatera koji je lansirao protivvazduhoplovnu raketu QW-12.

Izvor: https://topwar.ru/192299-v-hode-ispytanij-na-severe-kitaja-zenitnyj-kompleks-qw-12-porazil-cel-nesmotrja-na-otstrel-8-teplovyh-lovushek.html?utm_source=website&utm_medium=social&utm_campaign=group


Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #33 on: February 15, 2022, 04:41:09 pm »

U par brojeva Aero magazina se pričalo o prenosnim sistemima PVO i pominjao se Stinger sa UV glavom za samonavođenje i svim prednostima iste. Šta se desilo po tom pitanju sa raketama?
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #34 on: February 15, 2022, 04:56:33 pm »

U par brojeva Aero magazina se pričalo o prenosnim sistemima PVO i pominjao se Stinger sa UV glavom za samonavođenje i svim prednostima iste. Šta se desilo po tom pitanju sa raketama?

POST i RMP varijante imaju tragač sa dualnim detektorom i to IC i UV. Ovo omogućava tragaču da razlikuje mete od protivmera mnogo bolje od Redeye i FIM-92A, koji imaju samo IC tragače. Dok moderni mamci mogu imati IC potpis koji je blisko usklađen sa izduvnim gasovima motora aviona na koji se raketa lansira, postoji lako uočljiva razlika u UV potpisu između raketa i mlaznih motora. Stinger-RMP je tako nazvan zbog svoje sposobnosti da učita novi set softvera preko umetnutog ROM čipa. Ako ovo preuzimanje na projektil ne uspe tokom uključivanja, osnovna funkcionalnost se pokreće iz ugrađenog ROM-a. RMP sa četiri procesora ima 4 KB RAM-a za svaki procesor. Pošto se preuzeti kod pokreće iz RAM-a, ima slobodnog prostora, posebno za procesore posvećene obradi unosa tragača i analizi cilja.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #35 on: February 15, 2022, 05:05:16 pm »

Hvala.
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #36 on: June 12, 2022, 02:39:50 pm »

Venecuelanski vojnici izvode obuku na lakim prenosnim raketnim sistemima PVO Igla, u pripremi za armijske igre:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Igla 1.jpg (135.36 KB, 2048x969 - viewed 2 times.)

* Igla 2.jpg (37.5 KB, 1280x960 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #37 on: June 25, 2022, 12:10:25 pm »

Poljska naručila 600 LPRS Piorun i 3.500 raketa zemlja-vazduh za svoju vojsku

Prema informacijama objavljenim na Tviter nalogu PGZ 23. juna 2022. godine, Poljska grupa za naoružanje (PGZ) potpisala je ugovor sa poljskim Ministarstvom odbrane za isporuku 600 lakih prenosnih raketnih lansera protivvazduhoplovne odbrane Piorun, kao i 3.500 raketa koji će proizvoditi poljska kompanija Mesko.

Pozivajući se na informacije koje je objavio PGZ, isporuka 600 lansera LPRS Piorun i 3.500 projektila će se desiti tokom nekoliko godina, ali će prvi lanseri i rakete za protivvazduhoplovnu odbranu biti isporučeni već ove godine.

Mesko je poljska kompanija i pododeljenje PGZ-a sa sedištem u mestu Skaržisko-Kamijeni, Poljska, koja proizvodi raznu municiju i sisteme naoružanja. Mesko je takođe proizvođač LPRS PVO Piorun (Laki prenosni raketni sistem PVO).

Pozivajući se na informacije sa poljskog odbrambenog sajta „Defence24“, rakete Piorun se isporučuju poljskim oružanim snagama od 2018. godine, a nedavno su i Ukrajini isporučeni ovi laki raketni sistemi PVO. Sjedinjene Države su takođe odlučile da nabave ove sisteme. Druge nacije su takođe izrazile interesovanje za LPRS Piorun.

Piorun koji se naziva i Grom-M je modernizovana verzija LPRS Grom uključujući jednostepenu raketu kratkog dometa koju je dizajnirala i proizvela poljska kompanija Mesko na osnovu sovjetske 9K38 Igla.

LPRS Piorun je dizajniran da njime upravlja jedan vojnik. Sastoji se od jednostepenog projektila, raketnog lansera za jednokratnu upotrebu, pokretačkog mehanizma i napajanja na zemlji. Raketa Piorun može da pogodi leteću metu na udaljenosti od 400 m do 6 km i sa visine od najmanje 10 m do maksimalno 4 km. Raketa ima težinu od 2 kg. Blizinski osigurač se koristi da omogući efikasnije uništavanje malih vazduhoplovnih ciljeva, kao što su bespilotne letelice.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Piorun.jpg (78.15 KB, 925x617 - viewed 2 times.)
« Last Edit: June 25, 2022, 12:34:42 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #38 on: September 28, 2022, 12:03:53 pm »

Odličan snimak dejstva ukrajinskih strelaca, koristeći lake prenosne protivvazduhoplovne raketne sisteme 9K38 Igla

Na snimku vidimo dejstvo 2 strelca, svaki je lansirao po 1 projektil zemlja-vazduh.
Strelci su nakon dobijene informacije sredstvima veze od pretpostavljene komande o ciljevima u njihovoj zoni, izašli iz svojih očekujućih reona smeštenih u iskopanim i uređenim saobraćajnicama zaklona, otkrili ciljeve i izvršili lansiranje projektila.

Nakon lansiranja i kratkog osmatranja učinka, strelci su se vratili u svoje zaklone, izvestili komandu o izvedenom dejstvu i slušali dalje informacije i komande.

Na snimku možemo čuti i rad IC tragača kod zahvata i praćenja cilja, od momenta zahvata do lansiranja rakete.Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #39 on: September 30, 2022, 09:04:20 am »

General je ukazao na efikasnost LPRS Igla i Verba u specijalnoj operaciji

Glavnokomandujući Kopnene vojske Ruske Federacije ocenio je efikasnost LPRS Igla i Verba u zoni SVO

Otprilike trećinu pilotirane avijacije Oružanih snaga Ukrajine (APU) oborili su ruski prenosivi PVO sistemi (LPRS) Igla i Verba. Ovo je rekao glavnokomandujući Kopnene vojske, general armije Oleg Saljukov.

„U uništavanju vazduhoplovnih ciljeva koji se iznenada pojave na malim i ekstremno malim visinama. u prvom planu su se dobro pokazali LPRS Igla i Verba, koji imaju učinak od oko trećine svih uništenih pilotiranih aviona Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je Saljukov u intervjuu za list Krasnaja zvezda objavljen u petak, 30. septembra.

Pored toga, on je istakao da najveći teret pokrivanja trupa tokom specijalne operacije snose sistemi PVO srednjeg i kratkog dometa.

Konkretno, najveće performanse su pokazali savremeni protivvazduhoplovni raketni sistemi S-300V4, Buk-M2 (M3) i Tor-M2 (M2U).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* RIAN_6717602.HR_.ru copy.jpg (63.55 KB, 900x506 - viewed 5 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #40 on: October 24, 2022, 07:50:53 am »

Pojavio se snimak boraca specijalne jedinice Stugna, koji su dejstvovali sa LPRS Stinger na, kako se tvrdi, ruski avion na teritoriji Zaporoške oblasti.

Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #41 on: November 22, 2022, 06:08:42 pm »

Prvi video snimak upotrebe ukrajinskih lakih prenosnih raketnih sistema FIM-92 Stinger DMS sa dva lansirna kontejnera na kupoli negde u zoni SVO.

Ranije je sisteme ovog tipa u Ukrajinu prenela Litvanija, a koji su prikazani u okviru komandno-štabnih vežbi „Snežna oluja-2022“, održanih polovinom februara 2022. godine.

Posebnost LPRS FIM-92 Stinger DMS, koji je Ukrajina dobila od Litvanije – za razliku od „obične“ verzije, je u tom što su ovi sistemi opremljeni kupolom za dva lansera. U kupoli se nalaze i sistemi za navođenje i hlađenje projektila. Operater takvih LPRS-a ima mogućnost da prima podatke za gađanje preko sistema za razmenu informacija, kao što je radar.

Prema otvorenim izvorima, koji, međutim, zahtevaju proveru, Litvanija je prenela Ukrajini, tada, najmanje 30 raketa za FIM-92 Stinger DMS. Osim lansera, Litvanija je Ukrajini predala i oklopna vozila HMMVV potrebna za transport FIM-92 Stinger DMS.

Snimak dejstva:Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #42 on: January 09, 2023, 05:55:22 pm »

Regruti Vijetnamske narodne armije uvežbavaju nišanjenje i dejstvo sa lakim prenosnim raketnim sistemima Strela-2 (9K32) u vežbi koja uključuje pretnje iz vazduha niskog nivoa. Dok je serija Igla (9K38, 9K310 i 9K338) glavni laki prenosni raketni sistem Vijetnamske vojske, Strela-2 se i dalje koristi u službi, posebno tokom obuke.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Strela-2 Vijetnam.png (1556.91 KB, 1295x525 - viewed 2 times.)

* Strela-2 Vijetnam 1.jpg (98.91 KB, 680x453 - viewed 2 times.)

* Strela-2 Vijetnam 2.png (862.81 KB, 1098x525 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #43 on: March 10, 2023, 11:38:55 am »

Na Sahalinu, poslužioca sistema PVO izveli su bojevo gađanje iz LPRS Igla

Tokom praktičnog gađanja, strelci Istočnog vojnog okruga pogodili su više desetina vazduhoplovnih ciljeva.

Pripadnici jedinica PVO Istočnog vojnog okruga (VVO) na poligonu Uspenovski, koji se nalazi na ostrvu Sahalin, izveli su bojeva lansiranja raketa iz prenosivih sistema PVO Igla na vazduhoplovne ciljeve, koje su imitirane svetlećim minama ispaljivanim iz minobacača 120 mm „Sled“.

Tokom nekoliko nedelja, vojnici jedinica PVO prošli su punu obuku na savremenim elektronskim simulatorima, a takođe su razradili standarde za dovođenje kompleksa Igla u borbeni položaj.

Na praktičnim vežbama, vojnici su pod rukovodstvom oficira armijskog korpusa trupne PVO i učesnika specijalne vojne operacije obučavali traženje, utvrđivanje prirode ciljeva, njihovo zahvatanje i dalje uništavanje. Ukupno, tokom praktičnog gađanja, lovci su pogodili više desetina vazduhoplovnih ciljeva.
Izvor

Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 213


« Reply #44 on: March 10, 2023, 02:11:36 pm »

Kakvo je to zujanje prije opaljenja?
Žiroskop?
Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 22 queries.