PALUBA
December 02, 2023, 10:36:49 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Down
  Print  
Author Topic: Laki prijenosni raketni sustavi PZO: ubojice u infracrvenom spektru  (Read 25582 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 314


« Reply #60 on: June 18, 2023, 08:10:16 am »


Контејнери на севернокорејском лансеру су видно краћи од Стреле 10 (ракета 9М37 - 2200мм), па сам склон да верујем да су ракете варијанта Игле (или кинеског аналога),
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #61 on: June 18, 2023, 09:07:41 am »


Контејнери на севернокорејском лансеру су видно краћи од Стреле 10 (ракета 9М37 - 2200мм), па сам склон да верујем да су ракете варијанта Игле (или кинеског аналога),

Pa navodi se u tekstu: "Severnokorejski kompleks takođe koristi MT-LB univerzalnu guseničarsku šasiju. Za razliku od borbenih vozila porodice Strela-10, na kojima su četiri protivvazduhoplovne rakete smeštene u transportno-lansirnim kontejnerima, severnokorejski kompleks nosi 8 raketa HT-16PGJ."

A što se tiče rakete HT-16PGJ: "Razvoj rakete HT-16PGJ je na kraju rezultirao sistemom koji je identifikovan tek poslednjih godina i koji izgleda da je izveden iz ruskog 9K38 Igla. Međutim, LPRS koji se mogao videti u Siriji najviše liči na stariji sistem 9K310 Igla-1, ali je karakteristični trokonusni vrh postavljen na raketu ovde zamenjen modernijim aerodinamičkim šiljkom koji se takođe može videti na novijim sistemima 9K38 Igla i 9K338 Igla-S, tako da su poboljšane performanse rakete te se navodi se da je HT-16PGJ superiorniji u svojim mogućnostima u odnosu na Iglu-1."
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #62 on: June 21, 2023, 05:20:18 pm »

Američki samohodni protivvazduhoplovni raketni kompleks Avenger u Ukrajini

Laki samohodni protivvazduhoplovni raketni kompleks američke proizvodnje AN/TWQ-1 Avenger naoružan je sa 8 IC samonavođenih raketa Stinger i mitraljezom kalibra 12,7 mm. Obezbeđuje mobilnu protivvazduhoplovnu odbranu kratkog dometa od krstarećih raketa, bespilotnih letelica, aviona i helikoptera na malim visinama.Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #63 on: June 22, 2023, 12:53:48 pm »

Jedna od značajnih postavki na "Granitu-2023", barem u domenu PVO, bila je postavka lakih prenosnih raketnih sistema PVO Mistral-3+

Mistral 3+ je raketni sistem malog dometa i male težine, namenjen za protivvazduhoplovna dejstva protiv različite palete ciljeva, pre svega protiv vazduhoplova bombardera, lovaca i helikoptera, kao i protiv krstarećih, nadzvučnih i podzvučnik raketa.

Lansira se sa različitih platformi, od kojih su u Vojsci Srbije LPRS (tronožac) i PASARS.

Raketa radi po principu "ispali i zaboravi" (zahvat cilja pre lansiranja). GSN je poslednja reč tehnike sa pasivnim infracrvenim detektorom (imaging infrared IIR) velike osetljivosti, koji omogućava efikasnu upotrebu i protiv "stelt" vazduhoplova i bespilotnih letelica. Nalazi se u lansirnoj cevi za jednokratnu upotrebu, koja služi za taktičko skladištenje, transport i lansiranje.

Tehničke karakteristike:

Zajedno sa ostalim elementima rakete (autopilot, startni i marševski raketni motor, laserski blizinski upaljač i bojeva glava od 3 kg) omogućeno je uništavanje ciljeva sa velikom verovatnoćom uništenja (96%), na izrazito malim visinama (5 m) do velikih visina poredeći sa drugim raketama iste klase ( do 6000 m).

Odlikuje se velikom otpornošću na ometanje.
Vreme reakcije (od uočavanja cilja termovizijom, aktiviranja boce za hlađenje i napajanje rakete Mistral, usmeravanje rakete prema cilju, zahvata cilja do spremnosti za lansiranje) tipično do 6 sekundi.

Dužina rakete: 1,9 m
Kalibar: 90 mm

Sastav jednog kompleta:

- transportni prenosni kontejner sa lansirnom cevi i raketom
- kofer sa tronošcem
- torba za termovizijsku kameru

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor fotografija: PalubaInfo


* Mistral 3 serbia.jpg (1135.79 KB, 2048x1536 - viewed 1 times.)

* Mistral Serbia 2.jpg (1091.45 KB, 2048x1536 - viewed 1 times.)

* Mistral Serbia 3.jpg (1159.87 KB, 2048x1536 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #64 on: June 29, 2023, 08:30:28 am »

Probija kao igla: ruski strelci protivavionci su rekli da je LPRS Igla i dalje pouzdano i efikasno oružje

Vojnik sa pozivnim znakom „Dabar“ govorio je o prenosnom protivvazduhoplovnom raketnom sistemu Igla, uz pomoć koga ruski vojnici redovno obaraju neprijateljske avione i helikoptere.

Igla je, kažu protivvazduhoplovci, proverena vremenom i savršeno radi svoj posao, što znači da će uskoro na nebu ponovo goreti jurišnik sa oznakama neprijateljske vojske na njemu.

Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #65 on: July 21, 2023, 01:35:58 pm »

Vatrena „igla“: poslužioci sistema protivvazduhoplovne odbrane izveli su bojevo gađanje iz LPRS-a na Sahalinu

Tokom nekoliko nedelja, poslužioci sistema PVO prošli su obuku na savremenim elektronskim simulatorima, a takođe su proučavali proceduru izviđanja sredstava vazdušnog napada simuliranog neprijatelja i prošli obuku na raketnim sistemima koja je uključivala određivanje daljine, visine leta, parametara kursa cilja, kao i tipa lansiranja.

Nakon uspešno završene obuke, vojnici su na poligonu Uspenovski izveli borbena lansiranja raketa na vazduhoplovne ciljeve sa lakim prenosnim raketnim sistemima PVO Igla. Kao mete su korišćene svetleće mine koje su iz minobacača „Sani“ kalibra 120 mm ispalili artiljerci armijskog korupsa Istočnog vojnog okruga.Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #66 on: September 04, 2023, 02:06:57 pm »

Protivvazduhoplovna analiza: koji LPRS štite ruske trupe na liniji fronta

Prenosni protivvazduhoplovni raketni sistemi postali su jedan od najefikasnijih sistema PVO u specijalnoj vojnoj operaciji.

U toku specijalne operacije u Ukrajini, protivvazduhoplovna odbrana (PVO) igra ogromnu ulogu. Od posebnog značaja je organizacija PVO prednjeg dela fronta Kopnene vojske – direktno na liniji dodira. Od 1970-ih, prenosivi sistemi protivvazduhoplovne odbrane (LPRS) ostali su najefikasnije sredstvo protivvazdušne samoodbrane pešadije. U borbi su se pokazali kao jedan od najefikasnijih sistema PVO. Koje sve LPRS ima RF i za šta su sposobne Oružane snage RF zajedno sa vojnim stručnjakom, osnivačem portala Vojna Rusija Dmitrijem Kornevom, razgovarali su novinari Izvestije.

Prenosivi i efikasni

Prenosni protivvazduhoplovni raketni sistem omogućava, bez posebne pripreme, gađanje vizuelno posmatrane neprijateljske letelice - aviona, helikoptera, krstareće rakete. Lake prenosne rakete imaju infracrvenu glavu za navođenje (IC GSN) i, stoga, cilj gađanja mora da emituje toplotu. Avioni i helikopteri, kao i krstareće rakete, nemaju problema sa tim - mlazni ili gasnoturbinski motor daju dovoljno toplote da projektil LPRS može sa sigurnošću da gađa.
Sasvim drugačija situacija sa kvadrokopterima i drugim malim dronovima - njihovi motori su ili električni ili klipni male snage. Shodno tome, njihova temperatura je često nedovoljna da bi LPRS bio pouzdano navođen na takav objekat, a za borbu protiv njih moraju se koristiti drugi tipovi sistema PVO.

Kako radi strelac protivavionac? Ako postoji pretnja od pojave vazduhoplovnog cilja - aviona ili helikoptera - neophodno je pripremiti ceo kompleks za upotrebu. Obično se sastoji od lansera, cevi sa raketom i izvora energije – moćne „baterije”, iz koje radi sva elektronika lansera. Strelac-operater uzima sklopljeni kompleks na rame i okreće se u pravcu odakle se očekuje da će se meta pojaviti. Posmatrajući cilj, on uključuje izvor napajanja i time aktivira glavu za navođenje - žiroskop autopilota se okreće u raketi, a infracrvena glava hvata toplotno zračenje cilja. Čim se IC glava zahvati metu, čuje se zvučni signal "biiip", strelac povlači okidač i projektil pleće ka meti. Prvo, proradi motor za izbacivanje - on izbacuje raketu iz lansirne cevi na bezbednu udaljenost. Zatim se, na udaljenosti od 5-6 m od strelca, uključuje snažan marševski motor, a zatim raketa potpuno samostalno leti do cilja.
Objekat se pogađa čak i uz mali promašaj – bojeva glava se aktivira i blizinski, a kada je tako, formira se oblak fragmenata, što utiče na konstrukciju i motor mete.

"Strela-2"

Prvi sovjetski LPRS „Strela-2“ stvoren je pod rukovodstvom S.P. Nepobedimoga i B.I.Šavirina u Konstruktorskom birou za mašinstvo u Kolomni. Razvoj Strele-2 počeo je 1960. godine. Prvi masovno proizvedeni LPRS bilaje modernizovana Strela-2M, koju je kopnena vojska usvojila 1970. godine. Ako je „Strela-2” mogla da pogađa ciljeve samo na kursevima za sustizanje (u odlasku), odnosno pri gađanju aviona u gonjenju, onda je „Strela-2M” imala novi, osetljiviji tragač, koji je obezbeđivao upotrebu i u gonjenju i na susretnom kursu prema avionu (u dolasku). LPRS Strela-2 prve generacije mogao je da gađa ciljeve na daljinama od 750 do 4200 m i na visinama od 50 do 1500 m (Strela-2M do 2300 m, prim. Kubovac) pri brzinama do 950 km/h. Odnosno, ovi LPRS su mogli efikasno da se bore sa svim helikopterima i skoro svim jurišnim avionima i lovcima-bombarderima koji su direktno napali liniju odbrane pešadije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ali avion je počeo da koristi proizvodnju toplotnih smetnji i počeo je rad na zaštiti njihovih motora. Efikasnost prvih LPRS počela je značajno da opada. A onda je u Konstruktorskom birou za mašinstvo počeo rad na stvaranju novog kompleksa Strela-3 - sa hlađenom visokoosetljivom glavom samonavođenja. Raketa je postala ne samo osetljivija, već se visina uništavanja vazdušnih ciljeva povećala na 3000 m. Strela-3 se proizvodila od 1974. do 1981. godine.

"Igla"

Ali to nije bilo dovoljno: ranih 1970-ih godina počeli su radovi na stvaranju nove generacije LPRS - Igla. Ovaj LPRS je trebalo da dobije novi motor i novi visoko selektivni tragač, od kojeg avioni i helikopteri nisu mogli da se udalje ili približe uz smetnje. Nova raketa je trebalo da dobije „pametni” sistem, koji je, prema različitim algoritmima, bio usmeren na ciljeve u dolasku i u odlasku.
Projektil je trebalo da manevriše nakon lansiranja ka manevarskom cilju, a bojeva glava je bila ojačana preostalim gorivom u njenom motoru. Brzina, domet i visina rakete su značajno povećani. Kompleks je po prvi put dobio elektronski tablet, na kome su se mogle prikazati informacije o vazdušnoj situaciji u zoni delovanja kompleksa od drugih jedinica PVO.

Kompleks se pokazao revolucionarnim u svojim mogućnostima, ali su narušeni planovi o vremenu njegove spremnosti za proizvodnju. A onda je doneta kompromisna odluka da se pokrene proizvodnja nove rakete Igla sa tragačem iz rakete Strela-3. Tako se pojavio kompleks Igla-1, koji je pušten u upotrebu 1981. godine. A jedinstveni sistem Igla sustigao je Iglu-1 1983. godine i postao najbolji LPRS na svetu za period 1980-1990.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Štafetu sovjetskog razvoja devedesetih godina prošlog veka nastavio je kompleks Igla-S, za koji su glava za navođenje, nosač, raketna elektronika, bojeva glava, startni motor i elementi lansera razvijeni iznova i po savremenim elementima i nivoima instalacije. Prvi ruski LPRS pušten je u upotrebu početkom 2000-ih. Domet po daljini je do 6000 m, visina uništavanja cilja je od 10 do 3500 m. Raketa kompleksa je sposobna da pogodi nadzvučne letelice. Danas se ovaj LPRS nalazi u jedinicama Oružanih snaga Rusije u zoni SVO i uspešno se koristi protiv neprijateljskih aviona i helikoptera.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

"Verba"

I, konačno, 2014. godine najnapredniji LPRS do sada Verba do sada je počeo da ulazi u službu ruskih vazdušno-desantnih i kopnenih snaga. Rakete kompleksa su opremljene novim tropojasnim tragačem visoke osetljivosti, koji ima 2,5 puta povećanje površine vatre za ciljeve sa niskim nivoom toplotnog zračenja. Druga veoma primetna promena je visina pogođenih meta. Sada strelci protivavionci imaju pristup visinama do 4500 m. Upravo su ovi LPRS više puta obarali izviđačke i jurišne avione Oružanih snaga Ukrajine, koji su verovali da lete na bezbednoj visini od vatre sa zemlje.

Da li je zgodno raditi sa LPRS? Masa kompleksa Verba je nešto više od 17 kg. Naravno, trčanje na 100 metara sa takvim opterećenjem je teško, ali ovo je prilično prenosiv kompleks. I moramo imati na umu da sa takvim LPRS-om možete sami uništiti neprijateljski avion i zaštititi svoje kolege u rovovima i na zemlji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izvor* Strela-2 an1.jpg (62.96 KB, 1065x710 - viewed 1 times.)

* Igla an1.jpg (52.08 KB, 1065x710 - viewed 2 times.)

* Igla an1-2.jpg (63.09 KB, 1065x710 - viewed 1 times.)

* Verba an1.jpg (75.68 KB, 1065x710 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #67 on: September 18, 2023, 12:55:44 pm »

Rumunija razmatra pridruživanje programu nabavke Mistrala koji predvode Francuzi

LONDON – Rumunija razmatra da se pridruži Francuskoj, Belgiji, Estoniji, Kipru i Mađarskoj u programu nabavke Mistrala, kako bi ojačala svoju protivvazdušnu odbranu i bezbednost granica od moguće ruske agresije.

Tokom prošle nedelje, bezbednosna situacija u Rumuniji postala je turbulentnija nego što je uobičajeno, sa pronalaskom ostataka dronova u blizini granice zemlje sa Ukrajinom. Ovo otkriće dolazi usred ruskih napada na Ukrajinu koji su se dogodili u blizini ove oblasti.

Bukurešt već neko vreme nastoji da poveća svoje sposobnosti protivvazduhoplovne odbrane, posebno putem prethodnih i tekućih tendera za kupovinu sistema za elektronsko ratovanje i protiv-dronova (C/UAV). Poslednjih nedelja, zemlja je skrenula pažnju na Mistral, preko kojeg bi mogla da dobije raketu Mistral 3 koju proizvodi MBDA, francuska odbrambena firma u vlasništvu BAE Systems, Airbus i Leonardo. izvor rumunskog ministarstva odbrane rekao je za Defence News.

MBDA je svesna interesa Rumunije da se pridruži ovom procesu nabavke i uključena je u tekuće razgovore sa njima“, rekao je portparol kompanije Julien Vatelet 14. septembra za Defense News.

Zajednička akvizicija za Mistral 3 pokrenuta je pismom o namerama koje su 19. juna tokom Pariskog avio sajma potpisale Francuska, Belgija, Estonija, Kipar i Mađarska. Proizvodnja Mistrala će se udvostručiti na oko 40 jedinica mesečno sledeće godine.

Vatelet je dodao da bi program mogao imati koristi od podrške EU i omogućiti postizanje obima ekonomije, „kako bi podstakao države članice da zajedno nabavljaju odbrambene proizvode, istovremeno jačajući konkurentnost evropske odbrambene tehnološke i industrijske baze“.

Ostaje nejasno koliko će sistema biti isporučeno svakoj zemlji i koliko će koštati ove kupovine. Projekat pod vodstvom Francuske nadgleda odsek za nabavke Ministarstva Generale de l’Armement u ime partnerskih zemalja.

Rumunski odbrambeni zvaničnik je dodao da je zemlja takođe otvorena za druge predloge i da je u procesu procene dodatnih C-UAS sistema domaćih i međunarodnih proizvođača.

U junu, Civitas Systems, rumunska kompanija specijalizovana za sisteme granične bezbednosti, dobila je ugovor od vlade od 8,5 miliona dolara za snabdevanje neotkrivenog broja jedinica protiv bespilotnih letelica kroz Nacionalni plan za oporavak i otpornost zemlje.

Projektil MBDA Mistral je probno ispaljen na mali čamac na daljinsko upravljanje krajem 2018. kao deo demonstracija kompanije MBDA:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Mistral rum1.png (527.48 KB, 781x438 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #68 on: September 24, 2023, 04:36:27 pm »

Lansiranje raketa iz sastava lakog prenosnog raketnog sistema PVO Igla, od strane operatora 72. brigade Ruske vojske u pravcu Bahmuta.
Lansiranje raketa izvode strelci-protivavionci dok stoje na platformi guseničnog oklopnog transporta MT-LB.


Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #69 on: November 01, 2023, 03:36:12 pm »

Ministarstvo odbrane prikazalo je snimak borbenog rada LPRS Verba

Rusko vojno osoblje iz oklopne grupe Vazdušno-desantnih snaga Ivanova koristi lake prenosive raketne sisteme PVO (LPRS) Verba za uništavanje neprijateljskih dronova. Snimke borbenog rada posada dostavilo je Ministarstvo odbrane u sredu, 1. novembra.

Tokom borbenog dežurstva severno od Artemovska (ukrajinski naziv – Bahmut), ruska vojska je otkrila bespilotne letelice (BPL) koje pripadaju Oružanim snagama Ukrajine (OSU). Mete su odmah gađane i eliminisane.

„Prvo dolaze bespilotne letelice, izviđački dronovi, koji određuju naše pozicije, a onda lete kamikaze. Nemamo nikakvih problema sa municijom, imamo svega na pretek, gađamo ih svaki dan“, rekao je protivavionac sa pozivnim znakom "Pjero".

Ruska vojska iz sastava posada PVO svakodnevno otkriva i eliminiše neprijateljske dronove. Oni obezbeđuju pokrivanje od izviđačkih i napadnih bespilotnih letelica područja u kojima je koncentrisano osoblje i oprema ruskih jedinica.

Od početka specijalne vojne operacije, rusko vojno osoblje već je uništilo stotine bespilotnih letelica različite namene i strukture. Tokom prethodne nedelje, jedna posada PVO ivanovskih padobranaca eliminisala je više od 10 ukrajinskih dronova.
Izvor
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #70 on: November 10, 2023, 09:54:58 pm »

Povratak otpisanih: Bugarska vraća u upotrebu Strela-3 prenosni sistem PVO

Srbija, Hrvatska i Severna Makedonija odlučile su da slične sisteme vrate u naoružanje, pa sada nabavljaju nove PVO sisteme Mistral 3+.

Bugarska vojska odlučila je da u upotrebu vrati laki prenosni raketni sistem 9K34 poznat i kao Strela-3.

Ovaj sistem je u naoružanje u SSSR-u uveden 1974. godine i u pitanju je unapređen veoma rasporostranjeni sistem Strela 2/Strela 2M (9K32) sa novim nišanom otpornijim na IC mamce i ometanje.

Ministarstvo odbrane Bugarske saopštilo je da je remont i provera ovih sistema završen, kao i da su sprovedena gađanja koja su potvrdila da je sistem pouzdan.

Imajući u vidu da su se slični sistemi pokazali veoma efikasnim u ratu u Ukrajini, odlučeno je da se Strela-3 vrati u naoružanje taktičkih jedinica kopnene vojske.

Laka prenosna PVO, po preporuci NATO komande, u poslednjih nekoliko dekada bila zanemarena, a slični sistemi su bili namenski uništavani iz straha da mogu lako da završe u rukama terorističkih organizacija ili da budu preprodati na tržišta za koja važi embargo uvoza naoružanja.

Kako navodi Balkanska bezbednosna mreža, većina zemalja članica NATO i njenih partnera smatrala je dugo vremena da je rizik od konvencionalnog oružanog sukoba nevažan nakon pada Istočnog bloka.

SAD su čak širom sveta finansirale uništavanje lakih prenosnih raketnih sistema zbog prethodno navedenog straha od ilegalne proliferacije tih sistema.

Sistem Strela 3 koji se vraća u naoružanje u susednoj Bugarskoj ima unapređeni sistem za nišanjenje i navođenje u infracrvenom spektru u odnosu na mnogo šire rasprostranjene Strela 2 rakete (9K32).

Strela 3 je otpornija na ometanje IC mamcima u odnosu na prethodnika. Zona uništenja sistema Strela-3 protiv dolazećih ciljeva je do 4.500 metara udaljenosti na visinama od 30 do 3.000 metara.
Izvor
« Last Edit: November 11, 2023, 12:07:18 pm by Zaslon » Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #71 on: November 13, 2023, 08:34:48 pm »

Ruska Federacija stvorila je novi kompleks sa anti-dron topovima na bazi LPRS „Verba“ za obaranje FPV i drugih dronova

Tvrdi se da kompleks ima visok nivo automatizacije i da je navodno već testiran u borbenim uslovima

Na sajmu naoružanja Dubai Airshow 2023 u UAE, ruska kompanija „Rosoboroneksport” predstavlja svoj „najnoviji” automatizovani kompleks za borbu protiv malih bespilotnih letelica. Kako je ranije izjavio generalni direktor kompanije Aleksandar Mihejev, kompleks je već testiran u borbenim uslovima. .

Novi kompleks je dizajniran za suzbijanje takvih ciljeva kao što su FPV dronovi, kvadrokopteri ili dronovi tipa aviona, a ovaj sistem će prvenstveno biti opremljen specijalizovanim jedinicama za suzbijanje bespilotnih letelica.

Prenosiva radarska stanica 1L122-1E "Harmonija / Harmonika" je odgovorna za otkrivanje ciljeva u ovom novom kompleksu. Ovaj radar radi u L-opsegu i može da detektuje ciljeve u vazduhu na udaljenosti od 1 do 40 km i na visini do 10 km sa tačnošću do 100 m, dok greška po azimutu ne prelazi 0,5 stepeni, a po uglu elevacije - 1,5 stepeni. Učestalost ažuriranja radarskih podataka je 2-4 sekunde.

Informacije koje prima radar prenose se preko radio kanala do „prenosnog modula automatizovanog upravljanja iz kompleta tehničkih sredstava KTS AU”. U stvari, reč je o tabletu kojim raspolaže komandir jedinice „anti-dron” sistema. Maksimalna udaljenost ovog automatizovanog upravljačkog modula od radara je 5 km.

Kako napominju u „Rosoboroneksportu“, zadatak automatizacije procesa gađanja vazdušnog cilja rešava individualni komplet automatizacije operatera, koji se sastoji od specijalizovanih naočara sa vizuelizacijom, slušalica i sredstava komunikacije.

Dalje, podaci o meti se direktno prenose na sredstva za uništavanje ili suzbijanje mete. Prenosni protivvazduhoplovni raketni sistem 9K333 „Verba“ naziva se glavnim sredstvom za uništenje novog kompleksa, koji može da uništava ciljeve na dometu od 500 do 6.000 m i na visini od 10 do 3.500 m (podaci „Rosoboroneksporta“ ).

Uzimajući u obzir da je radar 1L122 već deo kompleksa 9K333 „Verba“, „novina“ sistema leži upravo u „visokom stepenu automatizacije“, kao i integraciji u njega prenosivih anti-dron sistema kao sredstava za suzbijanje. Na izložbi u UAE demonstriran je novi kompleks uparen sa anti-dron topom protiv bespilotnih letelica Argument-2, koji može da utiče na navigacione kanale na udaljenosti do 2,1 km i na upravljačke kanale na udaljenosti od 1,1 km.

Prenosivi portabl radar 1L122-1E "Harmonika":

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Laki prenosni raketni sistem PVO "Verba":

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prenosni modul automatizovanog upravljanja:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Anti-dron top "Argument-2":

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* LPRS Verba.jpg (86.05 KB, 1200x650 - viewed 0 times.)

* Prenosni modul automatizovanog upravljanja.jpeg (683.86 KB, 1360x1813 - viewed 1 times.)

* Anti-dron top Argument-2.jpeg (168.84 KB, 1360x907 - viewed 0 times.)

* Harmonika 1.png (494.4 KB, 460x446 - viewed 45 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #72 on: November 15, 2023, 08:15:20 pm »

Dogovor Indije i Rusije: Indija kupuje LPRS Igla-S i počinje proizvodnju

Dok se približavamo drugoj godišnjici ukrajinskog sukoba, Rusija je ušla u pakt o oružju sa Indijom kao stratešku protivmeru protiv Pakistana i Kine. Istovremeno, postoje spekulacije da se Pakistan pridružio američkim firmama da isporučuje oružje Ukrajini u njenoj konfrontaciji sa Rusijom.

Kako prenosi ruska državna novinska agencija TASS, 14. novembra, visoki zvaničnik zadužen za izvoz oružja saopštio je da je Rusija postigla dogovor da Indiji obezbedi ručne protivvazduhoplovne raketne sisteme Igla-S. Dogovor takođe uključuje licencu za lokalizovanu proizvodnju Igle u Indiji.

Šef državne firme za izvoz oružja, Rosoboroneksport, Aleksandar Mihejev je potvrdio: „Potrebna papirologija je regulisana. Trenutno, u saradnji sa indijskom privatnom kompanijom, pokrećemo proizvodnju LPRS Igla-S na indijskom tlu.

Ruska Igla-S

Igla-S, laki prenosni raketni sistem protivvazduhoplovne odbrane [LPRS PVO], funkcioniše kao ključni odbrambeni ešalon protiv vazduhoplovnih pretnji u okviru višeslojnog sistema protivvazduhoplovne odbrane. Eksplicitno je projektovan za angažovanje aviona na malim visinama.

Kada se nosi sa vazduhoplovnim pretnjama kao što su bespilotne letelice i krstareće rakete, Igla-S ima izrazitu prednost. Ona je u stanju da odmah prepozna ove pretnje i odbaci, bez obzira na doba dana, bilo kakav ometajući pozadinski klater ili čak mamce – koji se obično nazivaju ometačima. Štaviše, vešt je u angažovanju raznih tipova aviona i helikoptera.

Igla-S predstavlja više stratešku verziju LPRS Igla, posebno za gađanje i identifikaciju krstarećih raketa. Ova raketa ima najsavremeniji dvokanalni optički tragač zajedno sa logičkom jedinicom.

Smrtonosna reputacija

Sa svojim sofisticiranim mogućnostima gađanja krstarećih projektila i sposobnostima identifikacije ciljeva, Igla-S se dalje etablirala kao operativno moćnija verzija LPRS Igla.

Igla-S svoju smrtonosnu reputaciju stiče ne samo zbog svoje veće bojeve glave, već i od svog laserskog blizinskog osigurača, idealnog vremena za detonaciju određenog algoritmom i izvanredne preciznosti. Bojeva glava pruža povećanje u količini fragmenata i eksplozivnih punjenja, što dodatno povećava njenu smrtonosnost.

Pregovori od 2022

Na Međunarodnom forumu Armija 2022 u Rusiji, Dmitrij Šugajev, tadašnji vršilac dužnosti direktora Federalne službe za vojno-tehničku saradnju, otkrio je za TASS da su u toku planovi između dva entiteta za nabavku i proizvodnju prenosivih sistema protivvazduhoplovne odbrane putem ugovora o licenciranju.

Nekoliko meseci nakon što je Rusija naznačila budući sporazum Igla-S sa Indijom tokom izložbe Aero India 2023, nedavno je finaliziran ugovor za lokalnu proizvodnju. Vladimir Drožžov, zamenik direktora Federalne službe za vojno-tehničku saradnju, izrazio je iščekivanje odluke Indije u vezi sa ugovorom, rekavši: „Ugovor o nabavci i licencnoj proizvodnji prenosnih sistema PVO Igla-S čeka na odobravanje sa indijske strane.”

Indiji nije strana Igla-S. Nakon brojnih nabavki sistema iz Rusije putem kanala nabavke za hitne slučajeve, indijska vojska ih je zvanično dodala u svoju oružarnicu u aprilu 2022. U međuvremenu, Ministarstvo odbrane razmišlja o značajnijem ugovoru za sisteme Igla-S. Ovaj potencijalni sporazum čini deo diskusija u vezi sa sporazumom o protivvazduhoplovnoj odbrani veoma kratkog dometa [VSHORAD].

Produbljivanje saradnje

Kako se ova godina brzo bliži kraju, nedavna dešavanja su dovela do novog uzbudljivog sporazuma koji je postignut u pravom trenutku. Deleći informacije sa drugom ruskom publikacijom, Mihejev je otkrio: „Rosoboroneksport napreduje sa indijskim komercijalnim i državnim preduzećima, spajajući kombinovanu proizvodnju avio-naoružanja i integrišući ih u postojeću indijsku vazduhoplovnu flotu. Identitet uključenih indijskih kompanija i kada proizvodnja treba da počne ostaje u tajnosti.

U međuvremenu, druge vesti počinju da komešaju situaciju u regionu. Prema najnovijim izveštajima, Pakistan, dugogodišnji rival i neprijateljski sused Indije, potpisao je sporazum sa američkim firmama u prethodnoj godini kako bi omogućio transfer naoružanja Ukrajini.

Takve optužbe nisu u skladu sa strateškim stavom Pakistana. Zaista, zemlja je pedantno koračala uskim putem, pokušavajući da ne uvredi Rusiju.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Igla-S -1.jpg (31.04 KB, 640x360 - viewed 1 times.)

* Igla-S -2.jpg (64.21 KB, 415x311 - viewed 37 times.)

* Igla- S - 3.jpg (2338.45 KB, 4200x3000 - viewed 0 times.)

* Igla-S -4.jpg (274.02 KB, 1200x900 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 501« Reply #73 on: November 28, 2023, 08:21:16 pm »

„Uvek u pripravnosti“ : kako ruski strelci protivavionci pokrivaju pešadiju u pravcu južnog Donjecka

Nebo kod Ugledara bukvalno vrvi od dronova – ovako izviđači Oružanih snaga Ukrajine pokušavaju da izračunaju koordinate naše pešadije. Danonoćno, odredi strelaca protivavionaca čiste nebo. Sredstva za noćno osmatranje pomažu da se neprijatelj uoči u mraku.

Protivvazduhoplovne snage su naoružane lakim prenosnim raketnim sistemom PVO Igla, kojim je oboreno na desetine ciljeva. Precizno navođenje projektila se vrši zahvaljujući optičkoj glavi za samonavođenje, koja detektuje toplotu iz radnog motora letećeg objekta. Rad strelca protivavionca demonstrirao je dopisnik Izvestija Kiril Olkov.

 "Ruka je uvek na okidaču, uvek spremna. Mlaznjaci su na dovoljnoj temperaturi i zahvat je stabilan. Ni avioni ni helikopteri nemaju šanse", rekao je komandir baterije sa pozivnim znakom "Volt".

Ruski protivavionci su priznali da životi momaka na liniji borbenog dodira zavise od njihovog rada. Zbog toga je važno da ne „promašite“ svoju metu kako ona „ne bi uradila ništa loše“, primetio je zamenik komandira voda sa pozivnim znakom "Movgli".
Izvor
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.047 seconds with 23 queries.