PALUBA
May 20, 2024, 07:49:22 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14   Go Down
  Print  
Author Topic: O podmornicama uopšteno  (Read 168385 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 099


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« on: October 12, 2008, 03:54:05 pm »

Dosadašnji ratovi su pokazali da su podmornice efikasno sredstvo za ratovanje na širokim morskim prostranstvima. Podmornice su ušle u sastav flota svih većih pomorskih zemalja. U posleratnom periodu značajno su poboljšane njihove taktičko-tehničke karakteristike, a borbena moć im je višestruko povećana.

Zbog sposobnosti da nanose udar po svim plovnim objektima na moru, a i na obali, podmornice su postale najbrojnija vrsta ratnih brodova u ratnim mornaricama velikih sila, a i mnogih drugih manjih zemalja. Zbog veoma skupe i dugotrajne gradnje, samo 12 zemalja samostalno gradi podmornice (među njima je bila i bivša SFRJ).

Podmornice se dele prema vrsti pogona, deplasmanu, naoružanju i nameni. Prema vrsti pogona dele se na dizel-električne (klasične) i nuklearne (atomske). Prema naoružanju i nameni podmornice se dele na torpedno-minske, torpedno-minsko-raketne, raketne, protivpodmorničke (lovci podmornica) i specijalne (izviđačke, diverzantske, transportne, snadbevačke i istraživačke).

Prema zadacima koje izvršavaju dele se na napadne i patrolne. Najveći broj podmornica se svrstava u napadne, naoružane taktičkim raketama, napadne podmornice na klasični pogon, podmornice nosače strategijskih raketa s nuklearnim pogonom, napadne podmornice na nuklearni pogon i naoružane taktičkim raketama.

Kod dizel-električnih podmornica, dizel-električni pogon se koristi za površinsku i šnorkel vožnju, a elektromotorni pogon za podvodnu vožnju.

Šnorkel vožnja kada podmornica plovi-roni pod vodom na dubini sa koje može na površinu da izbaci šnorkel i  periskop. Šnorkel je u stavri cev kroz koju podmornica uzima vazduh neophodan za rad dize- motora, a podmornica ne mora da izranja na površinu mora.                        

Dubina ronjenja podmornice zavisi od čvrstoće i izdržljivosti čvrstog trupa na hidrostatički pritisak. U podmorničarstvu postoje: radna, granična i računska dubina ronjenja. Radna dubina dizel-električnih podmornica se najčešće kreće od 200m  do 300 m, a kod nuklearnih podmornica do 600 metara (podmornica ALFA može da se spusti do 700 m dubine i praktično bude van domašaja većine neprijateljskih osmatračkih sistema i protivpodmorničkog oružja). Neke podmornice mogu da zarone i na 1000 m dubine. Trup tih podmornica je građen od titana. Razvoj podmornica teži povećanju dubine ronjenja, a ratne mornarice vezane za uska i plitka mora mogu da koriste male i džepne podmornice za odbranu svog morskog prostora.

Autonomnost nuklearnih podmornica prevazilazi psihofizičke mogućnosti posade. Ona se meri mesecima, a posade se smenjuju na svaka tri meseca. Autonomnost dizel-električnih podmornica se kreće od 40 - 90 dana, zavisno od zaliha goriva. Povećanje autonomnosti pod vodom postiže se povećanjem kapaciteta akumulatorskih baterija, kvalitetnijom regenarcijom vazduha i kvalitetnijom mikrokilmom. Daljina plovljenja i akcioni radijus nuklearnih podmornica kreće se i do 200.000 milja, pa one mogu da ispoljavaju svoja dejstva na svim morima i okeanima sveta. Maksimalna daljina plovljenja dizel-električnih podmornica dostiže do 15.000 milja u kombinovanoj vožnji, dok male podmornice dostižu daljine od 2000 - 4000 milja.

Tajnost dejstva je osnovna taktička osobina podmornica i ostvaruje se vožnjom pod vodom, opremanjem savremenim detekcionim sistemima i sredstvima za praćenje hidroloških uslova u području plovidbe postizanjem što nižeg nivoa šumnosti i smanjenjem ostalih fizičkih polja (magnetskog, električnog, radioaktivnog, toplotnog i ostalih). Sve ove osobine omogućuju podmornicama prodor u dubinu protivnikove odbrane, narušavanje prevlasti protivnika u zonama dejstva, vezivanje njegovih znatnih protivpodmorničkih snaga i nanošenje iznenadnih udara po ciljevima na vodi, u vodi i na kopnu.      

Ne očekuje se povećanje broja podmornica u budućnosti, a zadržaće se nuklearne i dizel-električne podmornice. Novi pogon tipa AIP (vazdušnonezavisna propulzija) će dizel-električnim podmornicama značajno povećati operativnost (omogućiti podmornici dugotrajniju podvodnu vožnju bez potrebe da radi punjenja baterija podmornica izlazi na površinu) i smanjiti akustičko polje podmornice tj. njenu šumnost. Podmornice sa AIP sistemom moći će da borave u podvodnoj vožnji od 10 do 15 dana vozeći malim brzinama od 3 čv do 8 čv. Na sistemima vazdušnonezavisne propulzije radi za sada šest zemalja, mada je još nekoliko zemalja zainteresovano za proizvodnju ovih sistema po dobijanju licence za proizvodnju. Za sada najuspešniji sistem AIP ima ratna mornarica Švedske koji proizvodi  firma “Kockums”.

Nove startegijske i napadne podmornice grade se i dalje da bi zamenjivale zastarele  podmornice. Tako su Sjedinjene Američke Države su odmah nakon početka gradnje prve podmornice tipa SEA WOLF započele projektovanje novog tipa napadne nuklearne podmornice deplasmana oko 6000 tona i proračunske cene gradnje od oko 1,8 milijardi dolara.    


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Globalni raspored podmorničkih snaga u svetu


U skoroj prošlosti je došlo do povezivanja raketnog i torpednog oružja u takozvane rakete-torpeda ili torpeda-rakete. Izraziti predstavnik ovog oružja je oružni sistem Sabroc koji ima veće mogućnosti od običnog torpeda u borbi protiv podmornica. Ovaj protivpodmornički oružni sistem se lansira iz torpedne cevi kao torpedo. Nakon što izroni iz mora leti kao raketa, da bi u blizini cilja uronilo u vodu i krećući se kao protivpodmornički torpedo dejstvuje tako po cilju – podmornici. Kod torpednog oružja teži se povećanju brzine, dometa i radijusa reagovanja sistema samonavođenja i otpornosti na ometanje. Minsko oružje postaje oružje operativne i strategijske namene, što dokazuje činjenica da već postoje mine s` nuklearnim eksplozivnim punjenjima, kao i novi minski oružni sistemi koji su u stavri kombinacija mina-raketa i mina-torpedo. Podmorničko raketno oružje obuhvata rakete strategijske namene (balističke rakete), rakete taktičke namene i rakete za protivvazdušnu odbranu podmornica. Rakete strategijske namene imaju ogromnu razornu moć i velike domete. Lansiraju se iz zaronjenog stanja, a dubina lansiranja je relativno mala i iznosi svega 30 metara. Do ovih dubina moguće je održati radio-vezu s podmornicamna. Rakete taktičke namene se lansiraju iz cevi torpednih aparata, a u poslednje vreme razvijeni su vertikalni lansirni sistemi. Upotrebom raketnog oružja podmornice svoje dejstvo ispoljavaju s većih daljina, ne ulazeći u domete sistema protivpodmorničke odbrane.

Prevoženje i iskrcavanje pomorskih diverzanata se obavlja specijalno opremljenim podmornicama za diverzantske zadatke. Prevoženje se obavlja tajno, a iskrcavanje diverzanata iz podvodnog stanja kroz torpedne cevi, specijalne izlazne komore ili toranj.

Izgradnja podmornica je dostigla takav nivo, da se postavlja pitanje u kom pravcu će ići razvoj ovog tehnološki veoma složenog sredstva. Pored značajnih rezultata, istraživači i dalje nastoje da poboljšaju elemente kojima se meri efikasnost podmornice (brzinu, dubinu ronjenja, bezšumnost i mogućnost nošenja različitog naoružanja). Glavni zadatak u podmorničarstvu danas, a i sutra ostaje-videti sve , a istovremeno ostati nevidljiv za  neprijatelja.


Izvor: VTI
                                                                                                                            


* uvodh2vo3.jpg (20.57 KB, 443x350 - viewed 618 times.)
« Last Edit: July 12, 2010, 07:38:18 pm by Rade » Logged
Koja
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 92


« Reply #1 on: November 14, 2008, 01:18:21 pm »

Neka predvidjanja razvoja podmornica se nama sada chine kao SF.
Jedno od njih predvidja da ce specijalne snage dakle peshadija u sushtini preci na transport velikim podmornicama koje ce po malo podsecati na one japanske giganske iz IIsv.rata odnosno imace i vazduhoplove na (u) sebi mada u konkretnoom slucaju helikoptere za prevoz do kopna.
U tom smislu se predvidja da posle takvih dodju podmornice jos veceg tipa sa istom namenom ali koje bi nosile citave bataljone i na kraju brigade, sve uslovno po sastavu.
Logged
brankorsa
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 56


« Reply #2 on: July 20, 2009, 09:14:17 pm »

g.Broker , čitajući Vaš prilog , naišao sam na ,meni,maločudan podatak.Kažete da se sa podmornicom do trideset metara može održavari radio veza. Koliko ja znam elektromagnetski talasi se ne šire u vodi već ultrazvučni i to zahvaljujući Pieco-elektfičnom ili magneto-strikcionom efektu.Ja sam do sada znao da se može pomoću aktivnog ultrazvučnog uređaja održati veza , ali ovo čujem prvi put pa ako je moguće da mi razjasnite ovaj detalj. Činjenica je da malo kaskam za modernom naukon ali nekad sam bio bogami dobar u ovoj oblasi .

« Last Edit: July 20, 2009, 09:23:22 pm by brankorsa, Reason: štamparske greške » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 099


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #3 on: July 20, 2009, 10:02:42 pm »

Nije to druže brankorsa moj tekst (prilog), ako pogledaš post do samog kraja videćeš da je izvor ovog teksta (priloga) VTI. A oko tih pojedinosti će verovatno da ti objasni neko ko je upućeniji u podmornice, ja ih samo volim, ali ih ne poznajem. KoV-ovac u duši i telu. Smiley

PS
Nema potrebe da mi persiraš, nepisano forumsko pravilo je da smo svi na "ti", bez obzira na godine, status i slično.
Logged
brankorsa
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 56


« Reply #4 on: July 23, 2009, 11:43:44 pm »

Ok Broker ,tako je i lakše i lepše.  Nisam mislio da prozivam , već stvarno konstruktivno da komuniciram sa nekim koj je otišao dalje u ovim pojedinostima. Ja sam proveo na podmornicama 5 godina ( 811 i 821 ) kao elektroničar zadužen između ostalog i za hidroakustiku . Pomoću pasivnog uređaja ,šumosmerača ( PEG - podvodni električni goniometar ) , mogao sam otkriti na 12 NM objekte , njihov kurs ,vrstu pogona ,brzinu itd .Pomoću njega uigrana posada vodi kompletan torpedni napad ili se izvlači kada je otkrivena i napadnuta. Aktivni uređaji PEL ( podvodni električni lokator ) služili su uglavnom kod podvodne vožnje u uskim prolazima a retko kada za održavanje veze.Kada je podmornica imala potrebu da uspostavi sa nekim vez , morala je da vozi na periskopskoj dubini a to je 12 metara . Tada se hidraulučno diže antena i može se održati veza .
Danas elektronika toliko trči napred da je vrlo moguće da ima radikalnih izmena u hidroakustici .
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #5 on: October 01, 2010, 10:31:15 am »

                             
                                        Kratak istorijat podmorničarstva
   dok istorija ratnih brodova traje koliko je duga istorija pomorstva istorija podmorničarstva počinje tek u 16 veku,a već od samog početka je to istorija isključivo jednog sredstva ratne tehnike.Trebalo je da prođe skoro četiri veka pa da se razviju sredstva koja mogu roniti u cilju izvršavanja zadataka  koji nisu vojni.
 Prvi projejak podmornice izradio je 1580 .g.engleski oficir Bourne a prvu podmornicu je sagradio 1605 P.Magnu Pegelius.nema podataka o ovim podmornicama ali je verovatno da se radilo o malim drvenim trupovima obloženim masnom kožom.1620.holaandski lekar Cornelius van Drebbel (1572-1634) u službi engleskog kralja    Jemsa I sagradio je podmornicu po uzoru na pomenute prethodnike i prikazao vožnju ppo TemziRonila je do dubine od 3 m.a kretala se pomoću 12 ručno pokretanih vesala.kasnije je sagradio još 2 podmornice za rušenje pomoću petardi podvodnog dela lukobrana u LaRošu.1653 se pojavljuje podmornica Francuza De Sona a 1747 i 1773 engleza Simonsa i DayaDay je bio stolar i nije uzeo u obzir delovanje pritiska vode te je postao prva žrtva u podmorničarstvu.Nakon što je sretno prošao pri prvim probama koji su trajali 12 sati u drugom pokušaju se utopio pošto je pritisak zdrobio njegovu konstrukciju ispred Yarmouta.1776 g.američki doktor i naučnik David Bushnel(1742-1824)izgradio jepodmornicu Turtle(Kornjača)da bi ustanici u ratu za nezavisnost mogli da napadaju britanske ratne brodove.Ovo je bila prva podmornica sa metalnim trupom.Ličila je na jaje što plovi.Za kretanje napred nazad i dublje pliće imala je po jedan odgovarajuće postavljen ručno pokretan Arhimedov vijak.Imala je i smerno kormilo i tankove za poništavanje uzgona.Bila je opremljena i ručnim pumpama za izbacivanje voe,kompasom,dubinomerom i cevima za ventilaciju.Po obodu ulaznog otvora bila su okna za motrenje.Napad je trebalo izvršiti pričvršćenjem mine na trup broda posebnimoštrim vijkom kojim se upravljalo iz podmornice.Mina je imala 60-70 kg.crnog baruta,konop za vezu s vijkom za pričvršćenje i mehanizam za paljenje.Podmornicom je upravljao samo jedan čovek.Bushnell je bio prvi čovek koji je svoje plovilo zasnovao i opremio na načelima koja su bila suštinska i odlučujuća za dalji razvoj podmornica i da je dokazao da se može izazvati eksplozija baruta i pod vodom kao i da je podvodni deo broda najosetljiviji možr se smatrati Ocem podmorničarstva.1777 podoficir kopnene vojske Ezra Lee podmornicom Turtle pokušava napasti britansku fregatu Ezra Lee usidrenu ispred Nju Yorka ali nije uspeo da pričvrsti minu.1797 g.amerikanac Robert Fulton ponudio je Direktoratu Francuske projekat podmornice Nautilus.Ponuda nije prihvaćena ali je 1780 Napoleo prihvatio predlog.Izgrađeni metalni objekat imao je ručno pokretani vijak za podvodnu plovidbu,a sklopivo i iznutra upravljano jedro za površinsku plovidbu.Imala je 3 člana posade i naoružanje kao i Tourtle.Fulton je prilikom ispitivanja zaronio na 8 metara dubine i ostao pola sata pod vodom.Kasnije je postigao rekord od 6 sati pod vodom neprekidno u vodama ispred luke Brest.Uprkos uspesima koje je postigao podmornica nije prihvaćena ni u Francuskoj ni kasnije u V.Britaniji.1810  Fulton u Americi gradi podmornicu Mute s pogonom parnog stroja ali umire i prekidaju se probe.1851 javlja se nova podmornica u Evropi,Brandtaucher(vatreni ronilac) bavarskog artiljerijskog podoficira Wilhelma Bauera.Imala je čelični trup,pokretala se ručno i imala tegove za promenu trima a time i dubine.1855 Bauer s podmornicom Le Diable Marin koja je nosila minu na pramcu vrši probe u Rusiji.U Petrogradu i Kronštatu.

  Nastavak sledi ako ima zainteresovanih!?
Logged
Gazda
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 504« Reply #6 on: October 01, 2010, 11:22:10 am »

samo daj.
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 798« Reply #7 on: October 01, 2010, 12:19:42 pm »

Interesantna tema, samo naprijed.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 552


« Reply #8 on: October 01, 2010, 12:43:55 pm »

Interesantno je ovo pitanje oko radio veze u zaronjenom stanju.

- Da li je ikako moguće primati i odašiljati radio talase u vodi? Ako da, koje i do koje dubine?

- Mislim da ne može, mada sam iz nekih tekstova zaključio da, kao, može!

- Ili je neophodan kontakt antene sa vazduhom (na bilo koji način - štap antenom, kabl sa plutačom, itd...).
Logged
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 814


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #9 on: October 01, 2010, 01:14:05 pm »

Gledao sam neki dokumentarac, o saremenim podmornicama i sistem kako komuniciraju sa površinskim brodovima, aviaciom i i vojnim satelitima, sve se odvija preko antena sa plitačom koja je povezana žicom sa podmornicom.
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 798« Reply #10 on: October 01, 2010, 01:24:34 pm »

Upotrebljavaju se vrlo niske frekvencije VLF(3-30KHz)i one mogu da prodru u vodu negde do dubine 20m,međutim ako je podmornica na večim dubinama ona ispušta plutaču opremljenu sa antenom na tu dubinu.
Ekstremno kratke frekvencije ELF(3-3000Hz) su još u ispitivanju, mada  se i ti sistemi primjenjuju. Ovi radio talasi mogu praktično doseć svaku tačku u oceanu.
To če bolje znati bivši vezisti.
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 798« Reply #11 on: October 01, 2010, 01:35:33 pm »

Extremely Low Frequency Transmitter Site
Clam Lake, Wisconsin
Za komunikaciju sa dubokoronećim podmornicama.
http://enterprise.spawar.navy.mil/UploadedFiles/fs_clam_lake_elf2003.pdf
Logged
Plavnik
In memoriam
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 635


« Reply #12 on: October 01, 2010, 02:10:34 pm »

Kao bivši praktični podmorničar uvjeren sam da P ne može održavati vezu u podvodnom stanju. Odnosno kada i može to je vrlo ograničeno i na malim daljinama, takoreči u laboratorijskim uvjetima. Amerikanci su puno eksperimentirali sa održavanjem veze sa zaronjenom podmornicom i uspjeli su održavati vezu sa P na kratkom valu ali tako da je P bila pod vodom i vukla po površini antenu dužine od 800 m. U takvim uvjetima uspjeli su održati kakvu takvu vezu koja nije bila zadovoljavajuća. Za otprilike 15 minuta uspjeli su primiti jedan vrlo kratki signal (ma što god da znači ono kratki). Moja uvjerenost proizlazi i iz osobnog iskustva, bio sam na američkoj podmornici Jacksnoville 2001. godine i iz veoma zakopčanog razgovora uspio sam zaključiti da nemaju mogučnost veze iz podvodnog stanja.
Nekada u JRM mi smo vezu sa zapovjedništvom i drugim sudionicima održavali sa periskopske dubine uz pomoč štap antena. P su imale i tzv. podvodni telefon PUT11 sa kojim su mogle održavati vezu sa drugom P u zaronjenom stanja ali na malim daljinama. Koliko se sječam ta udaljenost nije bila nikada veće od 5 kablova. Istu vezu koristili smo i u vježbama sa POS-om kada smo odžavali vezu sa snagama koje su nas "spašavale". Tada je udaljenost bila 100 do 200 metara. Inače takva veza je bila sa dosta smetnji ali moglo se sporazumijeti.
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #13 on: October 01, 2010, 06:39:42 pm »

Za vreme secesionističkog rata u Americi (1861-1865) Južnjaci su izgradili dva tipa malih podmornica.Prvi tip,David,bio je zapravo čamac bez nadvođa ,s parnim strojem i minom na pramčanoj motki kojom se moralo udariti u cilj da eksplodira.1863 s takvom podmornicom je poručnik W.T.Glassel izvršio napad na monitor severnjaka New Ironsides.Monitor nije potopljen iako se smatralo da je napad uspeo.S drugim tipom podmornice su južnjaci imali više uspeha.Pod komandom poručnika Dixona podmornica Hundley potapa 17.02.1864.korvetu Housatonic od 1264t. ali prilikom dejstva srada i sama.To je prvi uspeh u podmorničkom ratovanju i jedini do I svetskog rata.Hundley je sagrađena po projektu dvojce kapetana ,Mc.Klintocka i Hundleeya Pokretala se ručno i sa 9 ljudi( zapovednik i 8 za pokretanje duge kolenaste pogonske osovine)postizala brzinu od 4 čv.Na pramčanoj motki nosila je motku s minom što se zabadala u drveno korito broda i nakon udaljenja se aktivirala uzicom.1867 dovršena je u Francuskoj nakon 5 godina gradnje podmornica Plongeur od 420/540 t. prema projektu Charlesa Bruna i idejama Simeona Bourgoisa,kasnije admirala.I ona ima minu na pramčanoj motki ali ima porivni motor na komprimirani vazduh i po prvi put čamac za spasavanje koji se posebnim sistemom odvajao od trupa.Druga polovina XIX veka je obilovala graditeljima podmornica i pronalazačima koji su doprinosili razvoju podmornice.U periodu od 1866-86 pojavljuje se : torpedo-Lupis-Whiteheadov pronalazak,generator istosmerne struje,periskop i eksplozioni motori koji će kasnije zameniti parne i vazdušne motore.1872 francuski konstruktor Goubet napravio je podmornicu vretenastog oblika za 2 člana posade i s električnim pogonom napajanim iz akumulatora.1875 američki konstruktor John Holland sagradio je malu(4,8x0,6 m.) podmornicu Holland I pokretanu i naoružanu načelno kao i podmornice Tourtle.
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 798« Reply #14 on: October 01, 2010, 07:10:12 pm »

Ovde treba napomenuti da već u vojnoj enciklopediji od 65 godine, poznaju ELF, odnosno potvrđena je uspostava veze sa podmornicom ispod artičkog leda. Inače ELF talasi se prostiru i kroz zemlju. Te sisteme imaju Rusi i Amerikanci.
Gore je bio  naveden Američki, a evo i Ruskog na http://www.vlf.it/zevs/zevs.htm.
A za VLF se može tvrditi da u Mediteranu prodiru i do 40m dubine.
Naše podmornice normalno nisu koristile te sisiteme jer nije ni bilo takvih odašiljača, koji bi bili instalirani za te frekvencije, inače na naše podmornice nije ugrađena najnaprednija tehnologija.
quote author=Plavnik link=topic=2337.msg93302#msg93302 date=1285938634]
Kao bivši praktični podmorničar uvjeren sam da P ne može održavati vezu u podvodnom stanju.

« Last Edit: October 01, 2010, 07:16:29 pm by ML » Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.