Pa da imam, to bi znacilo da je koristen u bobi. Ja bih volio da sam u krivu, ali evo slobodan si dati bilo koji izvor koji prikazuje koristenje MiGa 29, Mig29M/M2 ili MiG35 od strane Rusa... Ja takvog nemam... Ni gubici ne otkrivaju drugaciju sliku.
Ја нисам наишао на информацију да су Руси користили Миг 29-35 у Украјини. Пре рата у Украјини, у борбеним јединицама су имали 15 Миг-29 СМТ и 6 Миг-35. Остало су били авиони за тренинг. Руси су се ослобађали мигова и покушавали да стандардизују надзвучну авијацију на сухој платформи. Након што су преузели Крим, тамо су затекли око 40 украјинских Миг-29.
Међутим, тешко је рећи шта је заиста било отписано, а шта остављено у хангарима, ”за не дај Боже”. У једном тренутку су се појавили тенкови за које су сви мислили да их Руси више немају. Није искључено да се појаве и авиони.
Што се тиче авион Миг-35, мислим да целу причу треба посматрати кроз призму рата, који исцрпљује руске ресурсе. Да ли Сухој са својим производним капацитетима може да задовољи потребе руског ваздухопловства? Изгубили су око 35 Сухоја 27-35, колико времена треба да се то надокнади? Шта ће бити ако се и када се на украјинском небу појаве F-16? У том смислу, мислим да су им драгоцени сви надзвучни авиони и сви производни капацитети.
Ако Миг може да модернизује постојеће Миг-29 и евентуално произведе нешто ново (у разумном року!) мислим да ће добити наруџбе.
Иначе, Американци производе F-16 само за извоз, а националну гарду пребацују на F-35. У оперативном ваздухопловству их више нема, остале су можда 1-2 ескадриле у активној резерви.