PALUBA
December 06, 2022, 06:01:51 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3   Go Down
  Print  
Author Topic: 3.brigada KoV - aktivnosti  (Read 10327 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« on: October 16, 2008, 02:27:34 pm »

15.10. 2008.
 
Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Здравко Понош присуствоваће тактичкој вежби са бојним гађањем "ЧЕЛИК-2008" у петак, 17. октобра 2008. године од 11,00 часова на полигону Пасуљанске ливаде.

Вежба се организује у оквиру редовних активности на обуци команди и јединица Копнене војске, а извешће је Трећа бригада Копнене војске и Мешовита

Сајт Војске Србије
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1 on: October 17, 2008, 02:35:23 pm »

 
17.10.2008.
Вежба јединица Копнене војске «ЧЕЛИК-2008» 

На Интервидовском полигону Пасуљанске ливаде данас су припадници Треће бригаде Копнене војске и Мешовите артиљеријске бригаде извели тактичку вежбу са бојним гађањем «ЧЕЛИК-2008». Вежби су присуствовали министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Здравко Понош, са сарадницима, као и делегација италијанске војске на челу са начелником Генералштаба Копнене војске Италије генерал-потпуковник Фабрициом Кастањетијем. У оквиру вежбе приказани су рад тактичког оперативног центра бригаде КоВ на планирању и употреби ојачаног тенковског батаљона у противнападу на тежишту одбране бригаде КоВ, бојно гађање тенковске чете у нападу и бојно гађање артиљеријског дивизиона у подршци оклопним јединицама у нападу.

Министар одбране Драган Шутановац је изјавио да су вежбом „ЧЕЛИК-2008”, последњом у овој години, испуњени сви планови као и да су све бригаде имале могућност да вежбају, што раније није био случај. Он је додао да следеће године очекује улагање и у материјална средства, која се увелико набављају.

«Министарство одбране ће инсистирати да буџет, који му се даје за следећу годину буде такав да, без обзира на ребаланс, омогући обављање свих планираних активности. Ово је област у којој може да се штеди тако што се унутар нашег раздела буџет добро направи, али не тако што нећемо вежбати», рекао је министар Шутановац.

Како је нагласио, приоритет набавки, који изискује време, јесу оклопни точкаши, а поред опреме која иде редовним путем неопходна је и она за Специјалну бригаду као и за телекомункације.

Начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Здравко Понош је рекао да је вежба показала је да војска извлачи максимум и поред смањених средстава. «Ово је година вежбовних активности. Данас је на вежби учестовало 500 људи али је на недавној вежби Друге бригаде учестовало 5.000 припадника ВС који су приказали високу стручност и знање, што доказује да и уквиру скромног буџета можемо да изведемо све планиране годишње активности», истакао је генерал Понош.

Посебно занимања посматрача вежбе «ЧЕЛИК-2008» привукли су покрети тенковског механизованог и стрељачког вода, извиђачке патроле, маршевског и борбеног осигурања који су ефикасним дејством из тенка М84, борбеног возила пешадије М80А, «Норе», «Гвоздике», противавионског топа 40мм и различитих врста пешадијског наоружања дејствовали по замишљеном противнику. У посебном сегменту вежбе мешовити логистички вод је приказао радње и поступке на стварању услова за живот и рад јединица на логорској просторији.
 
Извор:Сајт министарства одбране Републике Србије
Logged
strelac70
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5WWW
« Reply #2 on: October 17, 2008, 06:48:59 pm »

Ne znam detalje ali nazalost mislim da je bila klasika "ista meta, isto odstojanje", mislim da treba nesto menjati tamo, tamo ce dobiti odlicne ocene, s obzirom da se pozicije uvek iste a u stvarnom ratu ko zna sta ce biti?
« Last Edit: October 17, 2008, 06:56:24 pm by strelac70 » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 038


WWW
« Reply #3 on: October 17, 2008, 07:32:21 pm »

Antravelj uvek strada, kako god okrene... Smiley
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #4 on: October 18, 2008, 05:37:03 pm »

Šutanovac-Oprema i vežbe preduslovi za jaku vojsku
18/10/2008
Pasuljanske livade - Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je juče da su oprema i vežbovne aktivnosti preduslovi za jaku vojsku.

„Svi očekuju da imamo jaku vojsku, a preduslov je oprema i vežbanje“, rekao je Šutanovac novinarima nakon vežbe „Čelik 2008“ na Pasuljanskim livadama. Prema njegovim rečima, Vojska Srbije je pokazala „dobar i kvalitetan rad“ tako da se isplatilo ove godine ulagati u ljudstvo, dok se sledeće godine očekuje ulaganje u materijalna sredstva. Ministar je kazao da će insistirati da sledeće godine budžet za vojsku bude takav da se mogu izvršiti sve planirane aktivnosti. „Nećemo biti štedljivi na način na koji je to činjeno prethodnih godina. Ovo je oblast u kojoj može da se štedi tako što se budžet unutar naših razdela dobro napravi“, rekao je on. Ministar je kazao da nedavno potpisani Sporazum o bezbednosti informacija sa NATO-om omogućava da srpski oficiri prisustvuju vežbama Alijanse i dostupnost svih informacija u okviru Partnerstva za mir. „Omogućava da budemo spokojni i što se tiče bezbednosti informacija koje razmenjujemo, jer taj sporazum omogućava bezbednost tih informacija, a ne kvalitet i suštinu“, naveo je Šutanovac.

 Autor: Beta


 
Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 588« Reply #5 on: October 27, 2008, 06:34:28 am »

Ево једног видео записа са вежбе:

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/VJPVrJq7g1I?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>
Мислим да ће посебно бити интересантан Brokeru.  Grin
« Last Edit: August 04, 2010, 03:58:45 am by Boro Prodanic » Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #6 on: October 28, 2008, 12:27:24 am »

Još od "Dozvolite da se obratimo..." s kraja 80-ih nisam viđao ovakve naše vojne vežbe! Svakim danom sve bolje
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404« Reply #7 on: April 29, 2009, 11:16:19 am »

  29.04.2009.

  У Нишу је одржано Летње спортско првенство 3. бригаде Копнене војске. Више од 300 официра, подофицира и војника, сврстаних у 6 екипа, такмичило се на спортским теренима касарне „Књаз Михаило“, стрелишту „Међа“ и спортској хали „Шивара“ у Нишу.

  Припадници 3. бригаде Копнене војске надметали су се у 6 дисциплина: војном вишебоју, стрељаштву, атлетици, оријентационом кретању, одбојци и малом фудбалу. Обраћајући се такмичарима на отварању првенства, командант бригаде, пуковник Чедомир Бранковић, истакао је да су добра кондиција и физичке способности полазна основа за стицање и развијање војничких вештина.

  У спринту на 100 метара најбржи је био војник Александар Жоржикић, из 34. дивизиона ЛРСВ, док је деоницу од 400 метара најбрже истрчао старији водник Драган Јовчић, из 30. командног батаљона. На стази од 3000 метара, победу је однео професионални војник Јасмин Ћатић, из 31.пешадијског батаљона.

  Припадник 31. пешадијског батаљона, војник Милош Вјештица, изборио је прво место у скоку у даљ, док је професионални војник Марко Давидов, из 30. командног батаљона, најдаље бацио бомбу. На полигону пешадијскихн препрека прво место припало је потпоручнику Недељку Карпићу, из 36. тенковског батаљона.

  Заслужено прво место у одбојци освојила је екипа 37. и 38. механизованог батаљона, а у малом фудбалу најбоља је била екипа 31. и 32.пешадијског батаљона.

  У екипном и свеукупном пласману, прво место је припало екипи 37. и 38.механизованог батаљона из Куршумлије. Друго место освојила је екипа Команда бригаде, 30. командног и 39. логистичког батаљона из Ниша, док се на трећем месту нашла екипа 33. самоходног хаубичког артиљеријског дивизиона, 34. дивизиона ЛРСВ и 310. инжиљеријског батаљона из Прокупља.

  Најбољим екипама награде је уручио потпуковник Зоран Насковић, начелник штаба 3. бригаде Копнене војске. Затварајући спортско првенство, потпуковник Насковић је честитао свим учесницима на постигнутим резултатима и показаном спортском духу.

  Извор: Сајт Војске Србије
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 579


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #8 on: July 12, 2010, 01:52:18 pm »

Studenti iz Bostona u poseti Trećoj Brigadi

12.07.2010.

Studenti doktorskih studija Nortistern univerziteta iz Bostona (SAD) i stručni voditelj grupe, profesor sociologije i antropologije Gordana Rabrenović, boravili su u Trećoj brigadi KoV. Tom prilikom oni su u kasarni „Knjaz Mihajlo“ u Nišu obišli spomen sobu Treće brigade KoV, gde ih je načelnik štaba te brigade, potpukovnik Zoran Nasković, upoznao sa osnovnimo podacima o brigadi, njenom mestu i ulozi u Kopnenoj vojsci i najznačajnijim zadacima. Studenti su pokazali izuzetno interesovanje za tradicije i istoriju jedinice i za mesto Vojske Srbije u procesu evropskih integracija i učešću u programu Partnerstvo za mir.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tokom studijskog putovanja i kursa „Balkanski dijalog civilizacija 2010“ studenti će obići Srbiju, BiH i Hrvatsku, kako bi integrisali znanja stečena kroz nastavu sa praktičnim primerima postkonfliktnih društava i stekli objektivnu sliku o prostoru koji je pretrpeo ratna razaranja i etničke sukobe.

Studenti iz SAD će u Srbiji posetiti Beograd, Niš, Kosovsku Mitrovicu i manastir Gračanicu.


Izvor: sajt VS
 


* Spomen_soba.jpg (88.53 KB, 1024x768 - viewed 81 times.)
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #9 on: December 10, 2010, 10:58:52 am »

Moderna prezentacija brigade


09.12.2010

Danas je u niškoj kasarni „Knjaz Mihailo“ otvoren Multimedija centar, koji je jedinstven u Vojsci Srbije i ni po čemu ne zaostaje za sličnima u zemlji. Otvaranju centra prisustvovali su komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Ljubiša Diković i njegovi najbliži saradnici, komandanti jedinica niškog garnizona, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i drugi gosti

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Komandant Treće brigade KoV pukovnik Čedomir Branković je u svom govoru naglasio da su se pripadnici jedinice, prateći trendove multimedijalnog razvoja i prezentacije informacija, potrudili da ruinirani objekat nekadašnje samousluge Vojne ustanove „Morava“ adaptiraju i pretvore u savremen i moderan centar sa multimedijalnom salom i pratećim sadržajima.  Multimedija centar namenjen je za prezentaciju informacija – slike, zvuka i animacija i može se koristiti prilikom referisanja, održavanja sastanaka, konferencija za štampu, svečanih akademija, prijema, bioskopskih prezentacija ili obeležavanja svečanih datuma.

Zanimljivo je da su pripadnici Treće brigade u adaptaciji zgrade i uređivanju enterijera koristili repro-materijale i pokretna sredstva iz vojnih objekata namenjenih prodaji u Nišu i Pirotu,  tako da je prilikom  formiranja i opremanja  ovog funkcionalnog centra, ostvarena značajna ušteda. U pomoć su pritekli i prijatelji jedinice poput banke „Sosijete-ženeral“ Niš, Elektronskog fakulteta u Nišu, rasadnika „Viki“ iz Aleksinca i darodavaca ikona i slika. Novi Multimedija centar će ukupnim potencijalom i kapacitetom omogućiti da se jedinice iz kasarne „Knjaz Mihailo“ predstave okruženju na moderan i racionalan način, dok sama izgradnja i opremanje centra dokazuju da starešine i vojnike Treće brigade, pored ljudskih i profesionalnih kvaliteta, krase i visok nivo tehničke svesti i inventivni rad na tehničkim inovacijama.

Izvor: www.vs.rs


* m3unVjpg.jpg (226.62 KB, 1024x696 - viewed 101 times.)
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 237« Reply #10 on: October 07, 2011, 03:40:31 pm »

Sav materijal preuzet sa sajta www.vs.rs

Dan 3. brigade

Pogledajte FOTOGALERIJU!
Pripadnici 3. brigade Kopnene vojske danas su svečano obeležili 7. oktobar – Dan Brigade.

Svečanosti u niškoj kasarni „Knjaz Mihailo“ prisustvovali su komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Ljubiša Diković, sa saradnicima, načelnik Nišavskog okruga Aleksandar Cvetković, predsednici opština Medijana, Kuršumlija, Merošina, Bojnik, Boljevac, Lebane i Medveđa, predstavnici opština Žitorađa, Blace i Crveni krst, predstavnici MUP-a, Srpske pravoslavne crkve i privrednog, kulturnog i javnog života grada Niša.

U svom obraćanju, general Diković pozdravio je članove porodica poginulih pripadnika jedinice, predstavnike lokalne samouprave i bivše komandante i, tom prilikom, posebno istakao:

„Kopnenu vojsku i 3. brigadu krase visok nivo organizacije, stabilno komandovanje, velika disciplina i odgovornost, i to treba da budu osobine svih jedinica Kopnene vojske.“

Komandant 3. brigade pukovnik Želimir Glišović podvukao je da su u periodu između dva praznika izveli veliki broj taktičkih vežbi, bojnih gađanja i taktičkih uvežbavanja u svim vremenskim i ambijentalnim uslovima. On je dodao da je stručno usavršavanje izvedeno i kroz razne kurseve u zemlji i inostranstvu, stručne rasprave, seminare i pokazne vežbe, kao i da je veliki napredak ostvaren na polju unapređenja održavanja borbenih sistema.

Povodom Dana 3. brigade, ministar odbrane nagradio je učesnika u multinacionalnoj operaciji na Kipru profesionalnog vojnika desetara Darka Vučića.

Za najbolju jedinicu ranga četa – baterija u 3. brigadi proglašena je četa za opštu logistiku iz 39. logističkog bataljona iz Niša, najbolja čuvarska služba je čuvarska služba kasarne „Toplički ustanak“ u Kuršumliji, a najbolja baza u Kopnenoj zoni bezbednosti je baza „Medevce“ u odgovornosti 310. inžinjerijskog bataljona iz Prokuplja.

Povodom Dana jedinice, čestitke pripadnicima 3. brigade uputili su ministar odbrane i načelnik Generalštaba Vojske Srbije.


* e0a37794-422b-102f-8d2f-000c29270931.jpg (203 KB, 1024x768 - viewed 54 times.)

* a3137890-4233-102f-8d2f-000c29270931.jpg (77.36 KB, 888x666 - viewed 60 times.)

* ae399876-4233-102f-8d2f-000c29270931.jpg (83.54 KB, 888x666 - viewed 62 times.)

* b09f5bf0-4233-102f-8d2f-000c29270931.jpg (116.05 KB, 888x666 - viewed 65 times.)
« Last Edit: October 07, 2011, 03:59:14 pm by pvanja » Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 237« Reply #11 on: October 07, 2011, 03:44:06 pm »

Sva tehnika je lepo i cin mi se skoro ofarana

BOV-VP
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

VP Puh
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

BOV
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* eeeeca42-422b-102f-8d2f-000c29270931.jpg (160.92 KB, 1024x768 - viewed 117 times.)

* b2d60d78-4234-102f-8d2f-000c29270931.jpg (204.68 KB, 888x666 - viewed 118 times.)

* ed486158-422b-102f-8d2f-000c29270931.jpg (161.12 KB, 1024x768 - viewed 113 times.)

* bca4bb88-4234-102f-8d2f-000c29270931.jpg (76.66 KB, 850x638 - viewed 114 times.)
« Last Edit: October 07, 2011, 03:51:05 pm by pvanja » Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 237« Reply #12 on: October 07, 2011, 03:47:04 pm »

ARJ PVO

P-15
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Boforsi
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* bbc36576-4233-102f-8d2f-000c29270931.jpg (112.18 KB, 888x666 - viewed 118 times.)

* be494734-4233-102f-8d2f-000c29270931.jpg (199.65 KB, 888x666 - viewed 70 times.)
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 237« Reply #13 on: October 07, 2011, 03:49:02 pm »

Artiljerija

Gvozdike 122mm

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Plamen VBR 128mm

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* f324c30a-422b-102f-8d2f-000c29270931.jpg (158.47 KB, 1024x768 - viewed 58 times.)

* c22d1cda-4234-102f-8d2f-000c29270931.jpg (66.2 KB, 885x664 - viewed 65 times.)

* b95a5484-4233-102f-8d2f-000c29270931.jpg (86.55 KB, 888x666 - viewed 73 times.)
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 237« Reply #14 on: October 07, 2011, 03:53:55 pm »

OMJ

BVP M-80

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

M-84

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Gazele
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

MAN-ovi
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* f520bdee-422b-102f-8d2f-000c29270931.jpg (209.21 KB, 1024x768 - viewed 58 times.)

* f77df9e4-422b-102f-8d2f-000c29270931.jpg (156.52 KB, 1024x768 - viewed 71 times.)

* f998eac2-422b-102f-8d2f-000c29270931.jpg (125.05 KB, 768x1024 - viewed 68 times.)

* f0eee1f6-422b-102f-8d2f-000c29270931.jpg (139.18 KB, 1024x768 - viewed 61 times.)

* bffb80aa-4234-102f-8d2f-000c29270931.jpg (74.57 KB, 850x638 - viewed 66 times.)
Logged
Pages:  [1] 2 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 24 queries.