Predloženi rijaliti program, pod radnim nazivom „Amerikanac“Predloženi rijaliti program, pod radnim nazivom „Amerikanac“, prikazivao bi imigrante koji se takmiče u izazovima širom SAD za šansu da dobiju američko državljanstvo, prema izveštajima. Program sugeriše da bi 12 imigranata stiglo na ostrvo Elis, putovalo zemljom vozom i takmičilo se u regionalno specifičnim takmičenjima. Pobednik bi bio zaklet kao američki državljanin na stepenicama američkog Kapitola, prema
FOKS 9 Mineapolis-Sent Pol.
Koncept emisije:Emisija, koju je predložio Rob Vorsof, opisana je kao takmičarska serija u kojoj bi imigranti pokazali svoje veštine i znanje o američkoj istoriji i kulturi.
Izazovi:Takmičari bi učestvovali u raznim izazovima, uključujući vađenje zlata, valjanje balvana ili sklapanje automobila Model T.
Glavna nagrada:Glavna nagrada je američko državljanstvo, a pobednik polaže zakletvu kao američki državljanin na stepenicama zgrade Kapitola.
Kontroverza:Koncept rijaliti programa koji nudi državljanstvo izazvao je kontroverze, a neki tvrde da je to nepoštovanje i dehumanizujuće imigriranje.
Uloga Ministarstva za unutrašnju bezbednost:Ministarstvo za unutrašnju bezbednost (DHS) preispituje predlog emisije, a portparol je izjavio da je u ranim fazama provere. Međutim, sekretarka Kristi Noem je to opovrgla, rekavši da agencija „nema planove“ za takvu emisiju, prema pisanju lista The Nation.
Vizija predlagača:Vorsof, koji je producirao emisije poput „Duck Dynasty“, nada se da će emisija proslaviti iskustvo imigranata i podstaći nacionalni razgovor o tome šta znači biti Amerikanac, prema
Business Standard-u,
Sačinjeno iz mnošta izvora, recimo
1,
2 itd.
Znam da je u SAD veliki problem u vezi nelegalnih emigranata, ali ovaj način (ako se može uopšte nazvati načinom) da neko dobije državljanstvo je dehumanizacija koje će se verovatno prikazivati kao igra i zabava za široke mase. Mislim da se do sada nije desilo ubistvo u rijaliti šou, ali ni to nije isključeno u ovom slučaju.
Nismo mi uopšte kao društvo ništa napredovali od srednjeg veka, džaba nam napredna tehnologija, kada radimo iste varvarske stvari na realaciji gospodar - rob samo presvučeno u "demokartskom" prikazu da bi to bilo što šire prihvaćeno.