Moj jadni mozak ovu sliku ne razume...

Ја већ десет година из Windowsa не радим. Користим Linux Ubuntu/ Linux Mint. Русија је једна од софтверских велесила и може направити свој windows, али без backdoor који увек може достављати инфо ""том дечку" из FBI/CIA/NSA, којем то треба. У Windows је од почетка подложена могућност државне контроле. Ко не верује нека прочита књигу "Доба надзорног капитализма" - "The age of surveillance capitalism". Књига је објављена на српском, на латиници. CLIO, Београд, 2021.
Preko 10 godina, negde od 2007/8-me koristim Linuks. Dosta distribucija sam probao i Linuks je OS koji pruža mnoštvo izmena i prilagođavanja kao i automatizacije procesa, a da pri tome ne kršiš zakon. Imam i Windows 10 (najviše zbog igrica) u dual boot-u.
Npr, celokupnu rezervnu kopiju foruma radim sa Linuksa, a Paluba je takođe na Linuksu (Debian), i to ide jako glatko, ali disk na kom je rezervna kopija nije fizički na Internet mreži, što je još jedna mera predostrožnosti.
Toliko je Linuks, pravilnije je reći GNU/Linuks, "plastičan", da sam svojevremeno na Xfce GUI-u imao svoju distribuciju Brox Linuks (baziran na Debian/Buntu), ali nisam našao materijalno opravdanje da ga publikujem te održavam.
Inače Rusi naširoko koriste
Astra Linuks.
Sajt Astra Linuka
https://astralinux.ru/, moraću da ga probam.
Čudi me da ga nema od 2015-te na čuvenom portalu
distrowatch.com. Ma šta ima da me čudi, nema ga od 2015-te na distrowatch-u, iz poznatih razloga. Ako uzmemo u obzir da na distrowatch-u postoje distribucije koje odavno nisu aktivne, onda je jasno koliko politika ima upliva u sve.
Moraću da probam Astra Lunuks distribuciju.

Uh, ovo baš i nije za Smehoterapiju, ali ajde, neka ga.