PALUBA
March 22, 2023, 07:45:06 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš glob. mod. Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 [202]   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Nagorno-Karabahu  (Read 164586 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 395


« Reply #3015 on: December 13, 2022, 07:12:33 pm »

Evidentno je da su energenti vrlo snažno oružje, ali na žalost i ovo oružje najviše pogađa nedužne.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 047« Reply #3016 on: December 17, 2022, 03:30:02 pm »

Raketni sistemi PVO Krug i Kub i dalje na prostoru Nagorno-Karabaha?

Iako Jermenija tvrdi da je povukla svoju vojsku iz regiona Nagorno-Karabaha (tzv. Republika Artsakh), nedavni snimak u blizini grada Askeran/Asgaran prikazuje jermenske raketne sisteme zemlja-vazduh srednjeg dometa 2K11 Krug i 2K12 Kub, odnosno samohodne lansere ovih sistema sa sve raketama. Prema tvrdnjama azerbejdžanskih komentarora i analitičara, ovo potvrđuje kršenje sporazuma o Karabahu od strane Jermenije.

Ipak, treba znati da je "zvanična" vojska Jermenije ove sisteme odavno povukla iz upotrebe i "prosledila" ih vojsci tzv. Republike Artsakh. Situacija oko nerešenog statusa ovog regiona (onog dela koji je pod ruskim mirotvorcima), sada stvara probleme, jer Azerbejdžan ne priznaje "Republiku Artsakh" niti njene oružane snage i sve to tretira kao deo jermenske vojske koja je "ilegalno na teritoriji međunarodno priznatog Azerbejdžana".

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Krug u prvom planu.jpg (55 KB, 750x1334 - viewed 1 times.)

* Kub u prvom planu.jpg (43.13 KB, 750x1334 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 047« Reply #3017 on: March 05, 2023, 06:01:33 pm »

Otvara se novo žarište sukoba, radi artiljerija, ima poginulih

Tri policajca samoproglašene Republike Nagorno-Karabah su poginula, a jedan je ranjen u granatiranju od strane azerbejdžanske vojske, prenose ruske agencije.

Kako je saopštilo ministarstvo unutrašnjih poslova Nagorno-Karabaha, poginuli su bili službenici odeljenja za pasoše i vize, navodi Interfaks.

U saopštenju se ističe da nisu tačne tvrdnje Azerbejdžana da je automobil koji je granatiran prevozio oružje iz Jermenije na područje Arkaha u Nagorno-Karabahu.

Dodaje se da je ''kao rezultat uzvratnih akcija koje su preduzeli policajci i vojnici odbrane Arkaha koji su raspoređeni na obližnje položaje, azerbejdžanska strana pretrpela gubitke i odbačena na prvobitne položaje''.

TASS navodi da je, sa druge strane, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana izvestilo o mrtvima i povređenima u sukobu u Karabahu.

Kako se navodi, jedinice azerbejdžanske vojske su danas pokušale da zaustave jermenski automobil koji je vršio ilegalne isporuke vojnog tereta, ali su putnici u automobilu otvorili vatru na vojnike.

Dodaje se da obe strane imaju žrtve i povređene u sukobu. Azerbejdžansko ministarstvo ocenjuje da je u cilju sprečavanja provokacija neophodno postaviti kontrolni punkt na granici sa Jermenijom i povući jermensku vojsku iz Nagorno- Karabaha.

Sukob između Azerbejdžana i Jermenije je počeo u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah , sa većinskim jermenskim stanovništvom, objavila odluku o izlasku iz tadašnje Azerbejdžanske SSR, a u septembru 1991. godine u centru te oblasti, Stepankertu, objavljeno je formiranje Nagorno-Karabahske Republike.

Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom, a od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a.

Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija brani interese nepriznate republike, pošto Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.


Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 047« Reply #3018 on: March 06, 2023, 06:45:09 pm »

Ruske mirovne snage stacionirane u Arcahu napominju u svom informativnom biltenu od 6. marta da su Oružane snage Azerbejdžana napale policajce tzv. Arcaha 5. marta. U biltenu se posebno navodi:

„U 10.00 5. marta 2023. godine, na automobil sa pripadnicima policije Nagorno Karabaha pucali su pripadnici oružanih snaga Azerbejdžana u oblasti naselja Djukjanlar. U sukobu su tri osobe poginule, a jedan službenik koji je bio u automobilu je povređen. Na azerbejdžanskoj strani gubici su: dvoje mrtvih, jedan ranjen. Zalaganjem ruskih mirovnih snaga sukob je zaustavljen".

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Nagorno.jpg (141.47 KB, 1053x716 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 047« Reply #3019 on: March 16, 2023, 09:07:22 pm »

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je Pašinjanovu izjavu o „garantu bezbednosti Nagorno-Karabaha“

Predstavnica ruskog MIP-a Marija Zaharova nije se složila sa izjavom jermenskog premijera Nikola Pašinjana da je „Rusija garant bezbednosti Nagorno-Karabaha“. Jermenski premijer je ove reči rekao 14. marta tokom četvoročasovne konferencije za novinare za jermenske medije.

„Prema trojnoj izjavi i naknadnoj odluci Saveta Federacije, predsednik Ruske Federacije je dobio priliku da pošalje mirovne snage u Nagorno-Karabah. Sve ovo je zabeleženo, Ruska Federacija je garant bezbednost Nagorno-Karabaha“. Gospodin Pašinjan je takođe priznao da, pošto je poražen u ratu 2020. godine, Jerevan ne može da bude garant za Jermene u Karabahu. Međutim, vredi napomenuti da se ni u trojnoj izjavi od 9. novembra 2020. ne pominju ruske garancije u vezi sa Karabahom.

„Sve obaveze naše strane jasno su navedene u trojnoj izjavi lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije od 9. novembra 2020. Samo treba da otvorite ovaj dokument i vidite koje obaveze ima naša strana, a koje ne“, rekla je Marija Zaharova danas, 16. marta, na brifingu za novinare, odgovarajući na pitanje Komersanta.

„Smatramo ovakve izjave jermenskog rukovodstva kao nastavak linije koja je zauzeta na samitu u Pragu u oktobru 2022. godine pod pokroviteljstvom EU“, dodala je ona. „Ostavljamo na savesti jermenskog rukovodstva da treće zemlje budu odgovorne za sudbinu Nagorno-Karabaha“.

Podsetimo, ranije su u Moskvi nagovestili da su nezadovoljni kursom koji je Jerevan zauzeo na skupu u Pragu. Tamo su Nikol Pašinjan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev potvrdili svoju privrženost Deklaraciji iz Alma-Ate, usvojenoj 21. decembra 1991. (odnosno, manje od mesec dana nakon Belovežskog sporazuma kojim je stavljena tačka na postojanje SSSR-a). Ovaj dokument predviđa priznavanje granica između svih petnaest republika kao državnih, i stoga lišava Jermeniju prava da traži bilo kakav status Karabaha van Azerbejdžana.

Osim toga, govoreći na brifingu, predstavnik ruskog ministarstva spoljnih poslova je odgovorio na pitanje Komersanta da li Rusija treba da „brani Karabah čak i ako Azerbejdžan želi da preuzme kontrolu nad novim teritorijama koje su sada pod kontrolom mirovnih snaga“. „Buduće 3D prototipovanje jednostavno nije na mestu. ako bude nešto što zahteva reakciju, mi ćemo to dati“, rekla je ona.

Marija Zaharova je reagovala i na još jednu izjavu Nikola Pašinjana – da nije Jermenija ta koja izražava nameru da se povuče iz Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), već, naprotiv, „ODKB napušta Jermeniju“, na negodovanje Jerevana. „Kada sam videla ovu izjavu, citat, odmah sam se setila još dva citata: Mihaila Bulgakova „Ko je na kome stajao?“ i Konstantin Stanislavski „Umetnost se mora voleti u sebi, a ne sebe u umetnosti“, rekla je metaforički.


Izvor
Logged
Pages:  1 ... 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 [202]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 22 queries.