PALUBA
May 30, 2023, 04:11:08 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 [61] 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 ... 75   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Kina-SAD-e  (Read 160444 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #900 on: October 07, 2021, 02:46:48 pm »CIA oformila novu radnu grupu koja će se baviti Kinom


Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) saopštila je danas da je oformila novu radnu grupu koja će se fokusirati na Kinu i izazove koje ona predstavlja po nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država.

Centar za kinesku misiju je formiran "radi otklanjanja globalnog izazova koji predstavlja Narodna Republika Kina", izjavio je direktor CIA Vilijam Berns, a prenosi agencija Rojters.

Novoformirana grupa će biti jedna od manjih kojima upravlja CIA, sa nedeljnim sastancima na nivou direktora čiji je cilj pokretanje strategije agencije prema Kini, prenosi agencija AP.

CIA je najavila i da će pojačati napore za zapošljavanje onih koji govore kineski jezik i osnovati još jedan centar misije, fokusiran na nove tehnologije i globalna pitanja kao što su klimatske promene i globalno zdravlje.


izvor
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #901 on: October 08, 2021, 06:39:44 am »

Džozef Bajden i Si Đinping postigli načelni dogovor o virtuelnom sastanku
SVET Autor: Beta 06. okt. 2021

Američki predsednik Džozef Bajden i njegov kineski kolega Si Đinping postigli su načelni dogovor o virtuelnom sastanku do kraja godine, saopštili su izvori bliski Beloj kući.

Bajden i Si su imali dva telefonska razgovora, ali bi ovog puta bio virtuelni sastanak i prilika da se vide, naveli su isti izvori. Predsednik SAD je u nekoliko navrata rekao da prihvata „konkurentnost“ sa Kinom s kojom ne želi sukob, iako postoje sporovi u trgovini i pitanjima bezbednosti.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #902 on: October 08, 2021, 08:52:49 am »

Američke biološke laboratorije predstavljaju opasnost za ceo svet
Novosti online 07. 10. 2021.

AKTIVNOSTI SAD i njenih saveznika u više od 200 bioloških laboratorija van teritorije SAD predstavljaju ozbiljan rizik za bezbednost Rusije i Kine, navodi se u zajedničkoj izjavi Moskve i Pekinga, koju je pročitao zamenik stalnog predstavnika Kine pri UN Gen Šuan.

Izjava je pročitana na sastanku Prvog komiteta generalne skupštine UN čija je tema bila razoružanje. Kako je pojasnio diplomata, izjava se odnosi na jačanje konvencije o biološkom oružju.

- Rusija i Kina primećuju vojnu biološku aktivnost SAD i njenih saveznika van njihovih granica. Više od 200 američkih bioloških laboratorija se nalazi van teritorija SAD koje ne rade transparentno. One izazivaju ozbiljnu zabrinutost i pitanja međunarodne javnosti da li je njihov rad u skladu sa Konvencijom o biološkom oružju - navodi se u izjavi.

U dokumentu se navodi da i Rusija i Kina dele mišljenje da takve aktivnosti predstavljaju ozbiljan rizik za nacionalnu bezbednost obe države. Peking i Moskva takođe navode da američke biološke laboratorije na tlu SAD takođe pokreću pitanja da li je njihov rad u skladu sa Konvencijom o biološkom oružju, s obzirom da SAD i njeni saveznici ne pružaju relevantne informacije o ovoj vojno-biološkoj aktivnosti.

- Rusija i Kina pozivaju SAD i njene saveznike da rade otvoreno, transparentno i odgovorno i da na odgovarajući način informišu o svojim vojnim biološkim aktivnostima u inostranstvu - zaključio je diplomata.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #903 on: October 08, 2021, 11:28:30 am »Quote
China opposes defining relationship with U.S. as 'competition'

The latest round of talks between China and the U.S. concluded in Zurich on October 6. Member of the Political Bureau of the Communist Party of China Central Committee and Director of the Office of the Central Commission for Foreign Affairs Yang Jiechi said China opposes defining China-U.S. relations as "competitive."
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #904 on: October 08, 2021, 11:31:18 am »Quote
'Constructive' China-U.S. Talks: An Icebreaker?

After a meeting of senior Chinese and U.S. officials in Switzerland, the two nations agreed to take action to bring bilateral relations "back to the right track of sound and steady development." The consensus was reached between Yang Jiechi, a member of the Political Bureau of the Communist Party of China Central Committee, and U.S. National Security Advisor Jake Sullivan. The two sides had a comprehensive and in-depth exchange of views on bilateral relations as well as international and regional issues of common concern. The meeting was described as "constructive, and conducive to enhancing mutual understanding." Yang doubled down on China's "stern" position on issues including Taiwan, Hong Kong and the South China Sea, and both sides agreed to "properly manage their differences." Could this "constructive" meeting be taken as a sign of warming China-U.S. ties?Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #905 on: October 08, 2021, 03:29:29 pm »Kina poručila Americi: Suzdržite se!


Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) formira specijalnu jedinicu čiji će zadatak biti suprotstavljanje izazovima koje predstavlja Kina, saopštio je šef CIA Vilijam Berns.

Nova institucija u Americi zvaće se „Centar kineskih misija“. Prema saopštenju CIA, neophodna je kako bi se odgovorilo na „globalni izazov koji predstavlja Kina“, a koji „pogađa“ sve oblasti delatnosti CIA.

„Centar će u budućnosti jačati naš kolektivni rad na najvažnijoj geopolitičkoj pretnji sa kojom smo suočeni u 21. veku, sa kineskom vladom koja je sve više neprijateljski nastrojena”, rekao je Berns.

On je naglasio da pretnja potiče od kineske vlade, a ne od njenog naroda, a takođe je govorio o „pretnjama“ koje i druge zemlje predstavljaju po Ameriku.
 
„CIA će nastaviti da pažljivo prati druge važne pretnje, uključujući agresivnu Rusiju, Severnu Koreju koja provocira i neprijateljski nastrojen Iran, kao i borbu sa terorizmom“, dodaje se u saopštenju agencije.

Nakon toga se oglasilo Ministarstvo spoljnih poslova Kine sa saopštenjem da je stvaranje centra za suprotstavljanje Kini manifestacija mentaliteta iz doba Hladnog rata.

„Relevantni američki resori trebalo bi da objektivno i racionalno razmatraju razvoj Kine i kinesko-američke odnose, kao i da se suzdrže od postupaka koji štete međusobnom poverenju, saradnji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kine i njenim razvojnim interesima“, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Čao Ližjang.

Prema pisanju lista „Vašington post“ koji se poziva na visokog službenika CIA, u okviru rada novog centra CIA planira da pošalje veliki broj svojih službenika, lingvista, tehničkih i drugih stručnjaka u različite zemlje sveta kako bi prikupili obaveštajne podatke u cilju suprotstavljanju interesima Pekinga.

Pored toga, CIA planira da zaposli više ljudi koji govore kineski jezik. Govoreći o novoj strukturi, sagovornik lista je povukao paralelu sa konfrontacijom SAD i SSSR tokom Hladnog rata, ali je istakao da je Kina teži rival zbog razmera ekonomije koja je tesno povezana sa američkom ekonomijom.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #906 on: October 08, 2021, 03:30:14 pm »

Quote
Deadlock in Zurich: Yang and Sullivan Disagree on All IssuesLogged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #907 on: October 09, 2021, 06:54:49 am »Novi sukob Amerike i Kine?


Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) formira specijalnu jedinicu čiji će zadatak biti suprotstavljanje izazovima koje predstavlja Kina.

To je saopštio šef CIA Vilijam Berns.

Nova institucija u Americi zvaće se Centar kineskih misija. Prema saopštenju CIA, neophodna je kako bi se odgovorilo na "globalni izazov koji predstavlja Kina", a koji pogađa sve oblasti delatnosti CIA.

"Centar će u budućnosti jačati naš kolektivni rad na najvažnijoj geopolitičkoj pretnji sa kojom smo suočeni u 21. veku, sa kineskom vladom koja je sve više neprijateljski nastrojena", rekao je Berns.

On je naglasio da pretnja potiče od kineske vlade, a ne od njenog naroda, a takođe je govorio o "pretnjama" koje i druge zemlje predstavljaju po Ameriku. "CIA će nastaviti da pažljivo prati druge važne pretnje, uključujući agresivnu Rusiju, Severnu Koreju koja provocira i neprijateljski nastrojen Iran, kao i borbu sa terorizmom", dodaje se u saopštenju agencije.

Nakon toga se oglasilo Ministarstvo spoljnih poslova Kine sa saopštenjem da je stvaranje centra za suprotstavljanje Kini manifestacija mentaliteta iz doba Hladnog rata.

"Relevantni američki resori trebalo bi da objektivno i racionalno razmatraju razvoj Kine i kinesko-američke odnose, kao i da se suzdrže od postupaka koji štete međusobnom poverenju, saradnji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kine i njenim razvojnim interesima", rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Čao Ližjang.

Prema pisanju lista "Vašington post", koji se poziva na visokog službenika CIA, u okviru rada novog centra CIA planira da pošalje veliki broj svojih službenika, lingvista, tehničkih i drugih stručnjaka u različite zemlje sveta kako bi prikupili obaveštajne podatke radi suprotstavljanja interesima Pekinga.

Pored toga, CIA planira da zaposli više ljudi koji govore kineski jezik. Govoreći o novoj strukturi, sagovornik lista je povukao paralelu sa konfrontacijom SAD i SSSR tokom Hladnog rata, ali je istakao da je Kina teži rival zbog razmera ekonomije koja je tesno povezana sa američkom ekonomijom.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #908 on: October 09, 2021, 08:57:54 am »Quote
MOFA: Zurich meeting extremely 'constructive'

The meeting between senior Chinese diplomat Yang Jiechi and U.S. National Security Advisor Jake Sullivan in Zurich, Switzerland was extremely constructive, Chinese Foreign Ministry spokesperson Zhao Lijian told a press conference on Friday.


Quote
Zurich Talks: Momentum for positive China-U.S. ties?

The meeting between senior Chinese diplomat Yang Jiechi and U.S. National Security Advisor Jake Sullivan has been described as "constructive." One of the key points agreed upon in the meeting in Zurich was that the two sides will take measures to seek peaceful coexistence, and exercise joint efforts to put China-U.S. relations back on the right track. China's Foreign Ministry said the two sides also discussed plans for the countries' presidents to hold virtual face-to-face talks before the year's end. So how well have both sides managed their differences so far?Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #909 on: October 09, 2021, 09:42:38 am »Quote
Chinese, U.S. senior officials hold virtual talks on trade issues

Chinese Vice Premier Liu He and U.S. Trade Representative Katherine Tai met virtually on Saturday morning to discuss trade issues between the two countries. Liu is also a member of the Political Bureau of the Communist Party of China Central Committee and chief of the Chinese side of the China-U.S. comprehensive economic dialogue. The conversation marked the second time that Liu and Tai have spoken with each other and it followed Tai's speech on Monday saying that she would seek frank talks with her Chinese counterpart to discuss progress made under the phase-one trade agreement.


Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #910 on: October 09, 2021, 11:20:48 am »Kina pregovara sa SAD


Kina je potvrdila danas da je tokom razgovora sa najvišim trgovinskim zvaničnicima SAD izvršen pritisak da se ukinu carine.

Vašington ove razgovore smatra testom bilateralnih odnosa dve najveće svetske ekonomije.

Virtuelni razgovor između američke trgovinske predstavnice Ketrin Tai i potpredsednika kineske vlade Liju Heja, usledili su nakon najave Tai da će insistirati na iskrenim razgovorima i tražiti od Kine da se pridržava obaveza preuzetih trgovinskim sporazumom "Faza 1" koji je postigao bivši predsednik SAD Donald Trump, prenosi Rojters.

"Kineska strana pregovarala je o ukidanju tarifa i sankcija i pojasnila svoj stav o kineskom modelu ekonomskog razvoja i industrijskoj politici", saopštila je kineska državna novinska agencija Sinhua nakon juče održanih razgovora.

U saopštenju američkog ministarstva finansija se kaže da su američka ambasadorka Tai i potpredsednik kineske vlade Liju razmotrili primenu Ekonomsko-trgovinskog sporazuma između SAD i Kine i složili se da će se dve strane ubuduće konsultovati o određenim otvorenim pitanjima.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #911 on: October 09, 2021, 03:32:51 pm »Zaharova o planovima CIA za Kinu: SAD ne kontrolišu ni svoju granicu


Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je promene u strukturi američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) koje uključuju planove za pomno praćenje dejstava „agresivne Rusije“ i Kine.

Zaharova je primetila da američke metode borbe protiv geopolitičkih pretnji u 21. veku podsećaju na strategije iz vremena Hladnog rata.

„Bićete iznenađeni, ali CIA će se boriti protiv glavne geopolitičke pretnje 21. veka metodama 20. veka, odnosno, izvukavši iz muzejskih skladišta omiljene strategeme iz doba Hladnog rata. Vašington ne krije da će radi ostvarivanja svog ‘plemenitog cilja’ biti povećan kadar CIA (više američkih špijuna – više slobode na američki način), a za Kinom je pojačan nadzor. Naravno, nisu zaboravili ni nas – u saopštenju je odvojeno dato da će se dejstva ‘agresivne Rusije’ pomno pratiti. Pomenuti smo zajedno sa terorizmom, Severnom Korejom i Iranom“, istakla je portparolka.

Ona je objasnila da se takve promene u strukturi Agencije dešavaju u vreme kada „galopirajući rast ilegalnih migracija, prekograničnog organizovanog kriminala i izazovi povezani sa pandemijom predstavljaju stvarnu strukturnu pretnju za nacionalnu bezbednost sveta, uključujući Ameriku“. Međutim, prema njenim rečima, CIA ne želi da pojača svoje napore u ovim objektivno teškim oblastima.

„Da li zaista CIA uopšte nije zainteresovana u ono što se dešava u samim Sjedinjenim Američkim Državama? Pre neki dan mi je jedan američki državljanin rekao kako i ko prelazi američku granicu sa Meksikom, mirno se legalizujući u obližnjim Sjedinjenim Američkim Državama bez ijednog dokumenta. Koja je svrha baviti se imaginarnim apsolutno izmišljenim pretnjama koje navodno potiču od Rusije i Kine, a koje se nalaze hiljadama kilometara od samih Sjedinjenih Američkih Država, kada Amerika, u principu, ne kontroliše situaciju na svojim pravim, a ne željenim granicama, kada kriza unutar zemlje prevazilazi sve ono što je bilo u američkoj istoriji od vremena Građanskog rata?“, zaključila je Zaharova.

Direktor CIA Vilijam Berns objavio je u četvrtak o formiranju specijalnog centra za borbu protiv globalnih izazova iz Kine, a nova institucija nazvana je Centar za misiju u Kini.

Istovremeno, Berns je posebno naglasio da pretnja dolazi od kineske vlade, a ne od njenog naroda. Šef CIA je objasnio da je Centar predviđen da pruži sveobuhvatno reagovanje i objedini posao koji njegova agencija već radi protiv ovog „ključnog protivnika“.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #912 on: October 10, 2021, 06:41:26 am »

Quote
U.S. - China tensions rise after Zurich meeting
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #913 on: October 11, 2021, 07:07:13 am »Quote
John Ratcliffe: U.S. buying Chinese drones is 'harmful to national security'

The former director of national intelligence blasted the Biden administration for taking a 'softer approach' on ChinaLogged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #914 on: October 12, 2021, 05:55:08 am »

Понедељак, 11.10.2021.

„Фајненшел тајмс“: САД изгубиле битку од Кине

Кина ће вероватно доминирати у кључним технологијама у развоју, посебно у области вештачке интелигенције, синтетичке биологије и генетике у року од око једне деценије, процењују западне обавештајне службе

ЛОНДОН - Сједињене Државе су већ изгубиле битку у области вештачке интелигенције (АИ) од Кине, која иде ка глобалној доминацији напредујући у развоју нових сајбер потенцијала, изјавио је бивши шеф за софтвер у Пентагону Николас Чаилан за Фајненшел Тајмс.

Кина, друга највећа економија света, вероватно ће доминирати у многим кључним технологијама у развоју, посебно у области вештачке интелигенције, синтетичке биологије и генетике у року од око једне деценије, процењују западне обавештајне службе, наводи британски лист, а преноси Ројтерс. Чаилан, који је поднео оставку у Пентагону на место шефа за софтер у знак протеста због спорости технолошке трансформације америчких војних снага, рекао је да неуспех САД-а на том плану доводи земљу у ризик.

"Нећемо имати шансе у конкурентској борби против Кине за 15 до 20 година. Већ сада је то, по мом мишљењу, готова ствар", рекао је он за ФТ, додајући да ће Кина доминирати светом у будућности, и да ће, како каже, контролисатИ све - од медијског наратива до геополитике. Према његовим речима, америчка сајбер одбрана у неким државним ресорима је на "нивоу вртића".

Чаилан је због каскање САД-а за Кином у развоју АИ критиковао неспремност Гугла на сарадњу са америчким Министарством одбране, као и широку дебату о етици када је реч о вештачкој интелигенцији, преноси Танјуг. Кинеске компаније, како је рекао, имају обавезу да раде са својом владом и "масовно улажу" у вештачку интелигенцију без обзира на етику, објавио је Фајненшел Тајмс.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 ... 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 [61] 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 ... 75   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.