PALUBA
July 22, 2024, 08:28:10 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mejlom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 [73] 74 75 76 77   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Kina-SAD-e  (Read 211552 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1080 on: June 27, 2022, 09:41:09 am »Quote
US suspects China might be planning missile attack on Guam

US military forces in the pacific has raised a sense of urgency in the preparedness for a potential attack by China. The United States said China might be planning to attack Guam and China-Russia's 'no-limit' partnership is concerning.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1081 on: June 29, 2022, 08:49:14 am »
Počinje zabrana uvoza iz Sinđijanga u SAD


Proizvođači i trgovci na malo se pripremaju za haos jer američka carina počinje da primenjuje zabranu uvoza iz kineskog regiona Sinđang od 21. juna kao odgovor na izveštaje o prinudnom radu.

Kompanije se trude da procene kako bi nova pravila mogla da utiču na njihovo poslovanje i lance snabdevanja, sa azijskim dobavljačima odeće, međunarodnim maloprodajnim lancima, američkim proizvođačima solarnih panela i kineskim proizvođačima materijala za podne pločice među brojnim grupama koje bi mogle da vide zaplenu pošiljki u SAD.

Zabrana pojačava pritisak na Peking zbog navoda o rasprostranjenom kršenju ljudskih prava — uključujući mučenje, proizvoljno zatvaranje i prisilni rad — protiv muslimanskih Ujgura i drugih manjina u regionu Sinđijang na krajnjem zapadu zemlje. Kina negira te tvrdnje i upozorila je na mere odmazde.

Zakon koji je potpisao predsednik Džo Bajden krajem prošle godine, Ujgurski zakon o sprečavanju prinudnog rada pretpostavlja da je sav uvoz u SAD koji se vodi do Sinđianga, od pamuka i paradajza do podnih pločica i materijala za solarne panele, napravljen korišćenjem prinudnog rada i brendova. kao „visoki prioritet“ za zaplenu.

Više od 900 pošiljki iz regiona zaplenile su američke vlasti u poslednjem kvartalu 2021. pod ranijim trgovinskim ograničenjima.

Ali trgovinske i poslovne grupe su saopštile da nejasna formulacija novog zakona preti da ugrozi većinu kineskih 500 milijardi dolara godišnjih isporuka namenjenih SAD.

„Način na koji je zakon napisan mogao bi se tumačiti kao da se primenjuje na druge vrste robe iz drugih delova Kine koja je navodno uključivala prisilni rad u nekom trenutku duž lanca snabdevanja“, Dag Beri, viši direktor američko-kineskog poslovnog saveta, rekao je Nikkei Asia u mejlu.

Ovaj članak je iz Nikkei Asia, globalne publikacije sa jedinstvenom azijskom perspektivom o politici, ekonomiji, biznisu i međunarodnim poslovima. Naši dopisnici i spoljni komentatori iz celog sveta dele svoje stavove o Aziji, dok naš odeljak Asia300 pruža detaljnu pokrivenost 300 najvećih i najbrže rastućih kompanija na berzi iz 11 ekonomija izvan Japana.

Postoje izveštaji o premeštanju pritvorenika iz Sinđijanga da rade u drugim delovima zemlje, dok se komponente proizvedene u regionu prate do izvoza za SAD koji su isporučeni iz drugih delova Kine.

Beri je upozorio da bi zakon mogao da izazove veći pritisak na lance snabdevanja pogođenih pandemijom i da podstakne inflaciju u SAD, koja je već na vrhuncu od 40 godina.

Kompanije još uvek čekaju jasne instrukcije američke carine i granične zaštite, rekao je Beri.

„Unapred su objavili malo informacija, a kompanije neće znati mnoge detalje o tome šta moraju da poštuju do datuma kada moraju da se pridržavaju“, rekao je on. „Očekujemo da će implementacija biti neuredna.“

Američka kompanija Mission Solar obećala je da će poštovati nova pravila, ali je dobavljač opreme rekao da je „teško znati kakav će efekat imati u ovom trenutku“.

Menadžer lanca snabdevanja odećom u Hong Kongu Lever Stile, čiji su klijenti Fila, Hugo Boss i Theori, rekao je da se pre zabrane okreće ka tkanini napravljenoj od indijskog pamuka za američke kupce.

„Još uvek kupujemo većinu naših pamučnih tkanina u kontinentalnoj Kini, ali možemo brzo da pređemo na kupovinu tkanina na drugim mestima“, rekao je Stanlei Szeto, izvršni predsednik kompanije.

Sinđang ima industrijski, rudarski i poljoprivredni sektor u procvatu. Sve, od paprike i oraha do električne opreme i polisilicijuma, ključnog materijala za izradu solarnih panela, šalje se u SAD iz regiona. Takođe čini 20 odsto svetske proizvodnje pamuka i 80 odsto kineske domaće proizvodnje.

Nedelju dana pre zabrane, američka carina je izdala operativni vodič za kompanije koje žele da dokažu da njihovi proizvodi nisu napravljeni korišćenjem prinudnog rada, uključujući mape lanca snabdevanja i narudžbenice.

Nova lista objavljena 17. juna uključuje robu koju proizvodi ili sadrži materijalne delove koje proizvodi preko 20 kompanija, uključujući Baoding LISZD Trade and Business, Changji Eskuel Tektile i Hotan Haolin pribor za kosu.

Američka carina je saopštila da će striktno sprovoditi pravila, koja prete da pogoršaju ionako napete odnose između Vašingtona i Pekinga.

Kineski državni Global Times izvestio je da je američka kompanija za obuću Skechers organizovala nezavisnu istragu svog lanca snabdevanja nakon što je američka carina zaplenila robu proizvedenu u Kini. Kompanije, uključujući Nike i H&M, ranije su se suočavale sa pitanjima o pamuku iz Sinđijanga koji se koristi u njihovim proizvodima.

„Ako se akt primeni, to će ozbiljno poremetiti normalnu saradnju između Kine i SAD i globalnih industrijskih i proizvodnih lanaca“, rekao je Džao Liđijan, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, nedelju dana pre zabrane. „Ako SAD insistiraju na tome, Kina će preduzeti snažne mere da zaštiti svoja prava i interese, kao i svoje dostojanstvo.

Takođe postoji zabrinutost da američke agencije nemaju resurse da pravilno provjere uvoz i sprovode novi zakon. Ali vlasti kažu da će koristiti višeslojni pristup prisluškivanju informacija iz ogromnih sistema.

„Ne zaustavljamo pošiljke samo na osnovu priča iz druge ruke ili na osnovu jedne informacije“, rekla je JoAnne Colonnello, direktor centra za carinsku i graničnu zaštitu, na poslovnom brifingu. „U potpunosti posmatramo situaciju i sve uključene dokaze kako bismo osigurali da imamo efikasno i efektivno ciljanje.

Britanski Univerzitet Šefild Halam objavio je sredinom juna izveštaj koji dokumentuje upotrebu prinudnog rada u Sinđangu za proizvodnju polivinilhlorida, osnovne komponente u podnim pločicama. Akademici i medijske organizacije objavile su izveštaje u kojima se detaljno opisuje sistematska upotreba prinudnog rada među Ujgurima koji se drže u, kako kritičari opisuju kao logorima za interniranje.

Kina, koja je prvobitno negirala postojanje takvih objekata, kasnije je rekla da su to centri za stručnu obuku dizajnirani da se bore protiv porasta verskog i separatističkog ekstremizma u regionu.

Sveobuhvatna represija u Sinđiangu u poslednjih nekoliko godina potisnula je kulturnu i versku praksu i podstakla optužbe za prinudnu sterilizaciju i proizvoljno zatvaranje – uslove za koje neke zapadne vlade kažu da predstavljaju genocid.

Grupe za ljudska prava su godinama tražile da kompanije i brendovi povezani sa košuljama, pantalonama i drugom robom proizvedenom u Sinđijangu budu odgovorni za uslove rada u regionu.

„Ako vlade učine obaveznim za korporacije i kompanije da sprovode značajnu dužnu pažnju — što nije lako uraditi u Kini — pre nego što se upuste u svoje aktivnosti, mislim da bi to bilo nešto što bismo dobrodošli“, rekao je Alkan Akad, kineski istraživač u Amnestiju. International.

Ali neke velike korporacije, uključujući Apple i Coca-Cola, lobirale su protiv zabrane uvoza Bajdenove administracije, rekavši da nisu našli dokaze o prinudnom radu u proizvodnji ili lancima snabdevanja Sinđanga.

Japanski trgovci na malo Muji i Uniklo kažu da očekuju mali uticaj na svoje poslovanje.

„Ne izvozimo nikakve proizvode proizvedene u autonomnom regionu Sinđang Ujgur u Sjedinjene Države“, rekao je portparol vlasnika Mudžija Rjohina Keikakua, pozivajući se na zvanični naziv regiona. „U našim poslovnim aktivnostima poštujemo zakone i propise svake zemlje i regiona i nastojimo da poštujemo ljudska prava i upravljamo standardima rada.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1082 on: July 05, 2022, 10:01:55 am »
Kina virtuelne razgovore sa Jelen naziva „konstruktivnim“


Kineski vicepremijer Liu He imao je u utorak „konstruktivan” virtuelni dijalog sa ministrom finansija SAD Dženet Jelen, pri čemu su se obe strane složile da bolje koordiniraju makropolitiku, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Kina je takođe izrazila zabrinutost zbog dodatnih tarifa koje su Sjedinjene Države uvele na kinesku robu, u razmeni koja je bila „pragmatična i iskrena“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo finansija SAD se složilo sa sopstvenom izjavom, rekavši da je razmena bila „iskrena i suštinska“, ali nije pominjala zabrinutost Kine u vezi sa američkim carinama.

Američki predsednik Džo Bajden je u procesu donošenja odluke o ublažavanju američkih carina na Kinu, delimično kako bi se ublažila inflacija za koju je rekao da je glavni prioritet.

Došlo je do razmimoilaženja u ublažavanju carina unutar Bajdenove administracije, a Jelen je rekla da neke carine za Kinu nasleđene od administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa nemaju „strateškog smisla“.

„Kineska strana je izrazila zabrinutost zbog pitanja kao što su ukidanje dodatnih carina i sankcija koje su Sjedinjene Države uvele Kini, kao i pošten tretman kineskih kompanija“, saopštilo je kinesko ministarstvo.

„Obe strane su se složile da nastave da održavaju dijalog i komunikaciju.

Azijske akcije porasle su u utorak ujutro jer su znaci ublažavanja tenzija između Kine i SAD ponudili određeni predah nedavnoj rasprodaji tržišta. Izveštaj Volstrit džornala u kojem se kaže da će Bajden ove nedelje možda ublažiti tarife u nastojanjima da uspori inflaciju takođe je podstakao raspoloženje. MSCI-ov pokazatelj azijsko-pacifičkih akcija izvan Japana (.MIAPJ0000PUS) porastao je 0,3%.

U svom saopštenju, Ministarstvo finansija je navelo da je Jelen „iskreno“ pokrenula pitanja koja izazivaju zabrinutost, uključujući uticaj rata Rusije protiv Ukrajine na globalnu ekonomiju i nepravedne i netržišne kineske ekonomske prakse.

U kineskom saopštenju se ne pominje rat u Ukrajini, ali se navodi da Liu i Jelen veruju da se trenutna globalna ekonomija suočava sa „mračnim“ izazovima.

Poziv za video poziv stigao je od američkog ministra finansija, navodi ministarstvo.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je 27. juna na samitu G7 u južnoj Nemačkoj da se očekuje da će Bajden i kineski predsednik Si Đinping govoriti u narednih nekoliko nedelja.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1083 on: July 08, 2022, 07:07:57 am »"SAD su najveća pretnja"


SAD su "najveća pretnja svetskom miru, stabilnosti i razvoju", saopštila je Kina danas, nastavljajući svoju oštru retoriku kao odgovor na optužbe SAD.

Komentari portparola ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijana usledili su dan nakon što su šef FBI i čelnik britanske domaće obaveštajne agencije upozorili poslovne lidere da je Peking odlučan da ukrade njihovu tehnologiju radi konkurentske dobiti.

Pojačani ton dolazi uoči sastanka državnog sekretara SAD Antonija Blinkena i kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jija u subotu na samitu ministara G20 na Baliju, u Indoneziji.

"Relevantni američki političar je ocrno i napao Kinu", rekao je Džao novinarima na dnevnom brifingu upitan o komentarima direktora FBI Kristofera Reja o ekonomskoj špijunaži i hakerskim operacijama Kine.

"Činjenice su u potpunosti dokazale da su SAD najveća pretnja svetskom miru, stabilnosti i razvoju", rekao je Džao.

On je pozvao američkog zvaničnika da zauzme ispravnu perspektivu, sagleda razvoj Kine na objektivan i razuman način i prestane da širi laži i prestane da daje neodgovorne primedbe.

Rej je u u sedištu MI5 u Londonu rekao da vidi da je "kineska vlada ta koja predstavlja najveću dugoročnu pretnju ekonomskoj i nacionalnoj bezbednosti".

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1084 on: July 08, 2022, 08:36:21 am »SAD optužuju dvojicu radnika unutrašnje bezbednosti za kinesku špijunažu


Američki tužioci optužili su dvojicu muškaraca vezanih za Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD (DHS) u okviru onoga što su savezni zvaničnici za sprovođenje zakona nazvali „šemom transnacionalne represije” u ime kineske vlade za špijuniranje i uznemirava disidente koji žive u Sjedinjenim Državama.

Dvojica optuženih bili su Kreg Miler, koji je 15 godina radio kao službenik za deportaciju DHS-a u Minesoti, i Derik Tejlor, penzionisani agent za sprovođenje zakona DHS-a koji sada radi kao privatni istražitelj u Kaliforniji, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo pravde SAD.

Velika porota je u sredu vratila optužnicu kojom se dvojica muškaraca i trojica terete za zločine počinjene dok su delovali kao navodni kineski agenti, navodi se u saopštenju.

„Branićemo prava ljudi u Sjedinjenim Državama da se uključe u slobodu govora i političkog izražavanja“, rekao je pomoćnik državnog tužioca za nacionalnu bezbednost Metju Olsen. „Ove osobe su pomagale agentima strane vlade u nastojanju da suzbiju glasove neslaganja koji su se sklonili ovde.

Od tri druge osobe, dve su prethodno uhapšene u okviru ranije povezane žalbe u martu: Fan „Frenk“ Liu i Metju Ziburis.

Miler i Tejlor su uhapšeni u junu,.

Optužbe uključuju ometanje pravde zbog navodnog uništavanja dokaza nakon što su agenti FBI-ja pitali o korišćenju baze podataka za sprovođenje zakona sa informacijama o kineskim disidentima sa sedištem u SAD.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na zahtev za komentar.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1085 on: July 08, 2022, 09:02:16 am »Peking: Zapad juri „zamišljene neprijatelje“


Kinesko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je direktora FBI Kristofera Reja i direktora MI5 Kena Mekaluma jer su optužili Peking za krađu zapadne tehnologije i predstavljanje „prožimajuće opasnosti“ po nacionalnu bezbednost. Takve optužbe su „laži“, saopštilo je ministarstvo.

Na retkoj zajedničkoj konferenciji za novinare u Londonu u sredu, Rej i Mekalum su upozorili poslovne lidere da je Kina odlučna da ukrade njihovu tehnologiju i da je vodila hakerski program „veći od onog u svakoj zemlji zajedno“, prema više medijskih izveštaja o tom događaju.

Mekalum je dodao da kineska vlada vrši „prikriveni pritisak širom sveta“ i predstavlja „izazov koji najviše menja igru“ nacionalnoj bezbednosti SAD i Velike Britanije. On je dodao da MI5, domaća agencija otprilike analogna FBI, trenutno vodi sedam puta više istraga usredsređenih na Kinu nego 2018.

Dok je šef britanske obaveštajne službe upozorio da se „trenutno dešavaju neprijateljske aktivnosti na tlu Velike Britanije“, Peking je odlučno odbacio optužbe, a njegova ambasada u Londonu označila je te primedbe „potpuno neosnovanim“.

Rej je „izigravao takozvanu kinesku pretnju da ocrni i napadne Kinu“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan novinarima u četvrtak. „Činjenice su u potpunosti dokazale da su SAD najveća pretnja svetskom miru, stabilnosti i razvoju“, nastavio je on, dodajući da Kina poziva Vašington da „prestane da širi laži i prestane da daje neodgovorne primedbe“.

Što se tiče Mekaluma, Džao je rekao da su dve vodeće britanske obaveštajne agencije, MI5 i MI6, „obe eksperti za podmetanje špijuna“ i da „pokušavaju da projektuju svoja sramotna dela na Kinu kroz ove lažne, senzacionalne izveštaje“.

„Ovaj šef britanske bezbednosne službe treba da odagna zamišljene demone, napusti mračnu sobu i dočeka sunčevu svetlost… i prestane da stvara zamišljene neprijatelje“, nastavio je on.

Kina se dugo suočavala i odbacivala tvrdnje o sajber kriminalu i industrijskoj špijunaži. Navodna upotreba kineskih tehnoloških firmi od strane Pekinga za prikupljanje podataka o zapadnim korisnicima dovela je do toga da Vašington stavi desetine ovih kompanija na crnu listu, a Kina je okrivljena za bezbroj sajber napada i incidenata krađe intelektualne svojine, dokazanih i nedokazanih.

Peking navodno ima zabrinutost da zapadne kompanije možda koriste svoje proizvode za vršenje nadzora u Kini, dok su vozila Tesle navodno zabranjena u odmaralištu Komunističke partije Kine u blizini Pekinga uoči letnje konferencije stranke.

Usred tvrdnji i protivtužbi, američki državni sekretar Antoni Blinken trebalo bi da se ove nedelje sastane sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem tokom skupa ministara spoljnih poslova G20 na Baliju u Indoneziji. Blinken je prošle nedelje optužio Kinu da „nastoji da potkopa međunarodni poredak zasnovan na pravilima“ i očekuje se da će pokušati da izvrši pritisak na Vanga da smanji rastuće partnerstvo Kine sa Rusijom, prema američkim zvaničnicima.

Kina je do sada odbijala da osudi Rusiju zbog njene vojne operacije u Ukrajini, ili da podrži sankcije Zapada Moskvi.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1086 on: July 09, 2022, 12:19:58 pm »
Blinken kaže da nema zamene za diplomatski sastanak sa Kinom licem u lice


Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u subotu da ne postoji zamena za diplomatiju licem u lice na početku sastanka sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem na ostrvu Bali.

Vang Ji je rekao novinarima da dve zemlje moraju da održe normalne odnose i vrate svoje odnose na pravi put. Sastanak, koji sledi nakon samita G20 na Baliju, biće prvi razgovori diplomata u licima od oktobra.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1087 on: July 09, 2022, 12:29:27 pm »
„Kina i SAD dve velike države, neophodno da održavaju normalnu komunikaciju"


Američki državni sekretar Entoni Blinken naveo je da je sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem razgovarao o nizu spornih pitanja, od carina i trgovine, i poštovanju ljudskih prava, do Tajvana i sporova u Južnom kineskom moru, koji su se dodatno zakomplikovali kineskim stavom o Ukrajini.

Blinken je rekao da je Tajvan, koji Peking smatra svojom teritorijom, samo jedno u nizu problematičnih pitanja.

Rekao je da je naglasio zabrinutost SAD zbog kineske „sve provokativnije retorike i aktivnosti u blizini ostrva i vitalnog značaja održavanja mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza.“

Dodao je da je takođe izrazio zabrinutost za ljudska prava u vezi sa manjinama na Tibetu i u zapadnom kineskom regionu Sinđang.

Pred današnji sastanak Vang je rekao novinarima da su „Kina i Sjedinjene Države dve velike države, i da je neophodno da održavaju normalnu komunikaciju.

"Moramo da razgovaramo kako bi zajednički obezbedili da će naši odnosi nastaviti da napreduju pravim putem“, naglasio je Vang.

Danijel Rasel, najviši američki diplomata za istočnu Aziju pod bivšim predsednikom Barakom Obamom, koji ima bliske kontakte sa zvaničnicima Bajdenove administracije, rekao je Rojtersu da veruje da će ključni cilj sastanka biti istraživanje mogućnosti ličnog susreta Bajdena i Sija, prvog od kada predvode dve države, verovatno na marginama samita G20 na Baliju u novembru.

Uprkos njihovom strateškom rivalstvu, dve najveće svetske ekonomije nastavljaju da budu glavni trgovinski partneri, a Bajden razmatra ukidanje carina na veliki broj kineske robe kako bi se izborio sa rastućom američkom inflacijom pre novembarskih izbora za Kongres, navodi britanska agencija.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1088 on: July 10, 2022, 07:37:50 am »"Američka politika prema Kini postaće ćorsokak"


Kineska podrška Rusiji u vezi sa ratom u Ukrajini komplikuje već napete odnose sa SAD, izjavio je danas šef američke diplomatije Entoni Blinken.

On je posle razgovora saopštio da je teško biti "neutralan" u sukobu u kojem postoji "jasan agresor", ali da se Kina, čak i da je to moguće, tako ne ponaša.

"Ne verujem da se Kina ponaša na neutralan način", rekao je Blinken.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji saopštio je da su za zaoštravanje odnosa odgovorne SAD i da američku politiku ometa pogrešno viđenje Kine.

"Mnogi ljudi veruju da SAD pate od fobije prema Kini. Ako se dozvoli da se to uveća, američka politika prema Kini postaće ćorsokak", navodi se u saopštenju.

Blinken i Ji razgovarali su na Baliju, dan posle sastanka članica G20, koje su izrazile neslaganja oko ruskog rata u Ukrajini i borbe sa globalnim posledicama tog sukoba.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1089 on: July 11, 2022, 06:10:15 am »
SAD očekuju sastanak Bajdena i Sija


Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da SAD očekuju da će u narednim nedeljama predsednik Džozef Bajden i kineski lider Si Ðinping razgovaraju.

Međutim, na konferenciji za novinare na Tajlandu u odgovoru na pitanje da li bi Bajden i Si mogli da održe prvi sastanak licem u lice na marginama samita G20 na Baliju u novembru, Blinken je rekao da ne može da govori o tome šta bi moglo da se dogodi na jesen, preneo je Rojters.

Poručio da ne može da kaže koga će SAD poslati na samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) na Tajlandu.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1090 on: July 11, 2022, 11:09:09 am »
Rastu tenzije između SAD i Kine


Tenzije između Kine i Sjedinjenih Država, i povlačenje udaljene pacifičke ostrvske države Kiribati, zasjenili su Forum pacifičkih ostrva pošto su lideri u ponedeljak stigli na Fidži na prvi lični samit za tri godine.

Tokom četvorodnevnog sastanka, lideri pacifičkih ostrva će razgovarati o tome kako prikupiti više međunarodne podrške i sredstava za borbu protiv uticaja porasta nivoa mora i klimatskih promena, kao i o ambicijama Kine za veće bezbednosne veze širom regiona.

Takođe je trebalo da se razgovara o nastojanju Pekinga da potpiše širi regionalni trgovinski i bezbednosni sporazum sa 10 zemalja koje priznaju Kinu, ali joj se protive neki članovi foruma.

Ministar spoljnih poslova Tuvalua Sajmon Kofe rekao je u intervjuu da je tužan zbog vesti o povlačenju Kiribatija i da će lideri Pacifika morati da „razmotre zabrinutost Kiribatija” kada se sastanu ove nedelje.

Predsednik Kiribatija Taneti Maamau rekao je u pismu da će se njegova zemlja povući sa foruma jer se nije složila sa tim da generalni sekretar Henri Puna ostane na toj funkciji, niti drugim uslovima dogovora koji je posredovao pre nekoliko nedelja kako bi se rešio razdor između mikronezijskih država i drugih članica. . Kiribati je takođe želeo da se sastanak odloži.

Lideri Pacifika takođe razgovaraju o ribarstvu – tuna je glavni izvor prihoda u regionu – ali postoji rizik da to pitanje bude uhvaćeno u geopolitičke tenzije, rekao je Kofe.

Kina upravlja velikom ribarskom flotom u Pacifiku i traži veći pristup jednom od najbogatijih ribolovnih područja na svetu.

Grupa Kuad Sjedinjenih Država, Japana, Australije i Indije ponudila je pacifičkim ostrvima pojačan nadzor kako bi se zaustavio ilegalni ribolov u ekskluzivnim ekonomskim zonama.

„Ovo geopolitičko takmičenje će se nastaviti i važno je da se Pacifik fokusira na pitanja koja su kritična za Pacifik – klimatske promene i očuvanje naših resursa“, rekao je Kofe.

Sjedinjene Države žele da prošire sporazum o ribarstvu u Pacifiku kako bi pokrile „druga bezbednosna pitanja“, rekao je on, i o tome će se razgovarati na forumu.

Sastanak lidera ključnih foruma biće održan u četvrtak. Kina je predložila video sastanak između međunarodne kancelarije Komunističke partije Kine i 10 pacifičkih ostrva istog dana.

Tuvalu je među četiri pacifičke zemlje koje imaju diplomatske veze sa Tajvanom, a ne Pekingom.

Kofe se povukao sa nedavne konferencije UN o okeanu u Lisabonu nakon što je Kina zabranila prisustvo tajvanskim članovima koji su uključeni u delegaciju Tuvalua. On je rekao da je ovo „taktika siledžija“ Kine.

Ipak, Kofe je rekao da Tuvalu ne želi da razlike između Kine i Tajvana odvrate pacifička ostrva od onoga što ove nedelje ujedinjuje sve nacije u regionu.

„Održavanje jedinstva i solidarnosti pacifičke porodice ključno je za nas da bismo mogli da se bavimo mnogim od ovih pitanja sa kojima se suočavamo“, rekao je on.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1091 on: July 11, 2022, 11:51:14 am »
Sastanak šefa kineske diplomatije i američkog državnog sekretara


Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji sastao se sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, dan nakon sastanka ministara spoljnih poslova Grupe 20 održanog na Baliju u Indoneziji.
Dve strane su na subotnjem sastanku imale sveobuhvatan, dubinski i iskren razgovor o odnosima Kine i SAD, kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, prenosi Kineska medijska grupa.

Obe strane su saglasne da je dijalog bio sadržajan i konstruktivan, što je od pomoći za unapređenje međusobnog razumevanja, smanjenje nesporazuma i pogrešnih kalkulacija i otvaranje puta za buduću razmenu na visokom nivou između dve zemlje.

Trenutno su bilateralni odnosi i dalje zaglavljeni zbog situacije koju je stvorila prethodna američka administracija i čak se suočavaju sa sve više izazova, ocenio je Vang.

Istorijski narativ odnosa dveju zemalja je izobličen, realnost je otela takozvana „politička korektnost“, a pravac razvoja je u opasnosti da bude dodatno narušen, izjavio je Vang, napominjući da je osnovni razlog to što postoji problem sa percepcijom SAD o Kini i što je američka politika o Kini zasnovana na takvoj percepciji prirodno dovela do toga da se skrene sa pravog puta.

Napominjući da postoje određene kontradiktornosti i nedoslednosti između reči i dela u američkoj politici prema Kini, Vang je rekao da one na dubokom nivou odražavaju ozbiljnu devijaciju u američkoj perspektivi sveta i Kine, ali i istorijskih odnosa dve zemlje.

Blinken je, navodi CMG, govorio o američkoj politici prema Kini, rekavši da američka strana ne traži novi hladni rat usmeren protiv Kine, te da ne želi da promeni kineski sistem i ne pokušava da ospori vladajući status Komunističke partije Kine. On je istakao da Vašington ne nastoji da obuzda Kinu i da ne podržava nezavisnost Tajvana, kao i da ne pokušava da promene status kvo u Tajvanskom moreuzu.

SAD su posvećene upravljanju faktorima rizika u bilateralnim odnosima i otvorene su za saradnju sa Kinom, rekao je Blinken.

Dve strane su postigle dogovor da će se više zalagati za to do se dođe do rezultata u konsultacijama kroz zajedničku radnu grupu Kine i SAD na osnovu reciprociteta i obostrane koristi.

Takođe, postignut je dogovor da se ponovo pokrenu konsultacije o kulturnoj i međuljudskoj razmeni. Obe strane su se takođe složile da će ojačati saradnju u oblastima kao što su klimatske promene i javno zdravlje, dodaje CMG.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1092 on: July 11, 2022, 12:30:13 pm »
"Vašington igra na tajvansku kartu kako bi poremetio i obuzdao razvoj Kine"


Na marginama samita G20, Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji  je održao petočasovni sastanak sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, a obojica su svoje prve lične razgovore od oktobra prošle godine, opisali kao "iskrene".

Vang je danas poručio da je Blinkenu rekao da obe strane treba da razgovaraju o uspostavljanju pravila za pozitivne odnose i da zajednički podrže regionalizam u azijsko-pacifičkom regionu.

"Ključni elementi su podrška centralnosti ASEAN-a, podržavanje postojećeg regionalnog korporativnog okvira, poštovanje legitimnih prava i interesa jedni drugih u azijsko-pacifičkom regionu, umesto da imaju za cilj da antagonizuju ili obuzdaju drugu stranu", rekao je Vang.

U odgovoru na pitanje o Tajvanu, nakon svog govora, Vang je rekao da Vašington "iskrivljavajući i izdubljujući politiku jedne Kine pokušava da igra na tajvansku kartu, kako bi poremetio i obuzdao razvoj Kine".

"Dve strane preko (Tajvanskog) moreuza uživaće u mirnom razvoju. Ali kada princip jedne Kine bude proizvoljno osporen ili čak sabotiran, biće mračnih oblaka ili čak žestokih oluja preko moreuza", upozorio je Vang.

Tenzije između Pekinga i Tajpeja eskalirale su poslednjih meseci, pošto je kineska vojska sprovodila ponovljene vazdušne misije iznad Tajvanskog moreuza, plovnog puta koji odvaja ostrvo od Kine, podseća Rojters.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1093 on: July 15, 2022, 10:45:14 am »
Kina optužila SAD: "Lažu – za Jugoslaviju, za Irak..."


Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan optužio je Sjedinjene Američke Države da konstantno lažu.

"Oni lažu. Sjedinjene Američke Države su imperija laži", napisao je diplomata na Tviteru.

U prilogu je objavio fotografiju kako bi podsetio na tragediju četiri zemlje. "SAD su nas lagale 1999. za Jugoslaviju, 2003. za Irak, 2011. za Libiju, 2018. za Siriju", navodi se u opisu.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Ranije je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan izjavio da su SAD najratobornija zemlja u svetskoj istoriji i najveća pretnja za mir i razvoj na planeti.


izvor


* imperija laži.jpg (186.11 KB, 930x1024 - viewed 5 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1094 on: July 18, 2022, 01:51:25 pm »
"Državni prevrati – osnova spoljne politike SAD"


Vang Venbin prokomentarisao je priznanje bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džona Boltona o umešanosti u državne prevrate.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova kazao je da priznanje bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće o umešanosti u državne prevrate u drugim zemljama pokazuje da je svrgavanje vlasti u drugim državama postalo osnova spoljne politike Sjedinjenih Američkih Država.

"Obratili smo pažnju na činjenicu da je ovaj bivši visoki američki zvaničnik bez griže savesti i prilično ponosno pričao o svom iskustvu planiranja državnih prevrata u drugim zemljama, što pokazuje da je svrgavanje vlasti u drugim državama već prodrlo u koštanu srž američke spoljne politike", rekao je diplomata.

On je dodao da SAD nisu prestale da učestvuju u državnim prevratima u drugim zemljama ni nakon završetka Hladnog rata.

"Tokom godina, SAD su izazvale političke potrese u Latinskoj Americi, bile umešane u arapsko proleće, podsticale ‘obojene revolucije’ u Evropi i Aziji, visoki američki zvaničnici su čak izašli na ulice da podrže opozicione snage u drugim zemljama, a takođe provocirali političku konfrontaciju", podsetio je Vang Venbin.

Prema njegovim rečima, Boltonova izjava jasno pokazuje da je svetski poredak za koji se zalažu američki političari – poredak koji garantuje Sjedinjenim Američkim Državama mogućnost da proizvoljno intervenišu i podrivaju vlast u drugim zemljama.

"Takva pravila i poredak su nesumnjivo ono što Bolton i ljudi poput njega žele svim silama da zaštite, ali međunarodna zajednica to ne može da dozvoli", konstatovao je on.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost (2018-2019) u administraciji Donalda Trampa Džon Bolton ranije je u intervjuu za američki "Si-En-En" rekao da je pomagao u planiranju državnih prevrata u drugim zemljama.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 [73] 74 75 76 77   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.048 seconds with 23 queries.