PALUBA
February 29, 2024, 11:30:25 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19]   Go Down
  Print  
Author Topic: Južni tok - gasovod nade ili osporavanja  (Read 73003 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #270 on: October 25, 2014, 08:43:06 pm »Zašto Južni tok poskupljuje?


24. listopad 2014. Aleksej Losan   


Cijena crnomorske dionice plinovoda Južni tok povećat će se s 10 na 14 milijardi eura, dok će izgradnja kopnene dionice preko europskog teritorija poskupjeti s 6,6 na 9,5 milijardi eura, navodi se u službenom priopćenju Gazproma. Pritom ova tvrtka ne planira odustati od projekta i, iako još nema službene suglasnosti Europe, u susjednoj Srbiji već su počele pripreme za početak radova.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Cijena crnomorske dionice plinovoda Južni tok povećat će se s 10 na 14 milijardi eura, dok će izgradnja kopnene dionice preko europskog teritorija poskupjeti s 6,6 na 9,5 milijardi eura, navodi se u službenom priopćenju Gazproma. Na taj način ukupna vrijednost Južnog toka, računajući ruski dio projekta, povećat će se za oko 45% i dostići gotovo 40 milijardi eura ili 50,5 milijardi dolara.

Tvrtka nije objasnila zašto je došlo do tako velikog porasta troškova, ali je konačna suma usporediva s ukupnim EBITDA (dobit prije oduzimanja kamate, poreza na dobit i amortizacije) Gazproma za 2013., što je iznosilo 55 milijardi dolara. Procjenjuje se da je to dva puta veći iznos od cijene prve trase plinovoda "Snaga Sibira" do Kine. "U budućnosti su moguća i druga iznenađenja, jer će točna brojka biti poznata tek nakon što budu sklopljeni svi ključni ugovori za postavljanje cjevovoda i izgradnju", izjavio je analitičar agencije Investkafe Grigorij Birg. Plinovod će ići po dnu Crnog mora do zemalja Južne i Srednje Europe, a njegov ukupan kapacitet bit će 63 milijarde kubičnih metara plina.


Rasprostranjena praksa

"Nakon potpisivanja tendera i preciziranja tehničkih detalja često dolazi do poskupljenja projekata, kako u slučaju Gazproma, tako i kada se radi o privatnim tvrtkama," kaže Ivan Kapitonov, zamjenik šefa Katedre za državno reguliranje ekonomije Instituta za državnu administraciju i upravu Ruske akademije za narodnu privredu i državnu administraciju (RANHiGS). Na primjer, prema njegovim riječima, troškovi u prvoj etapi izgradnje naftovoda Istočni Sibir - Tihi ocean (VSTO) povećali su se s planiranih 6,6 milijardi 2004. na 11 milijardi 2007. "Kod ovakve vrste sveobuhvatnih radova vrijednost se gotovo nikada ne može odmah odrediti", kaže analitičar tvrtke za upravljanje financijama Finam Menedžment Dmitrij Baranov. Prema njegovim riječima, o mogućem povećanju cijene izgradnje Južnog toka govorilo se još prije nekoliko godina, kada je projekt tek startao.

Kako podsjeća Ivan Kapitonov, spomenuto poskupljenje nije prvo u povijesti Južnog toka. Još početkom 2014. podružnica tvrtke Gazproma, tvrtka Centrgas, koja je izvođač radova na srpskoj dionici projekta, dobila je ugovor u vrijednosti od 2,1 milijarde eura za izgradnju te dionice plinovoda, dok je u studenom 2013. ministar energetike Aleksandar Novak vrijednost projekta procijenio na 1,7 milijardi eura. Prema riječima glavnog analitičara Investicijske tvrtke UFS Alekseja Kozlova, moguće je da je poskupljenje projekta povezano s povećanjem cijena izvođenja radova ili poskupljenjem kredita za ruske sudionike u projektu.


Novi izgledi

Unatoč povećanju troškova, izgradnja plinovoda Južni tok u svakom slučaju će se nastaviti, smatraju stručnjaci. "Europljanima ovaj projekt odgovara zbog otvaranja novih radnih mjesta i osiguravanja pouzdanih isporuka", kaže Ivan Kapitonov. Osim toga, prema njegovim riječima, poskupljenje izgradnje plinovoda neće se odraziti na konačnu cijenu proizvoda - plina u cjevovodu. "Gazprom je već više puta izjavio da će ovaj projekt realizirati bez obzira na sve teškoće. O tome svjedoči i činjenica da se nastavljaju radovi na ruskoj i crnomorskoj dionici", kaže Dmitrij Baranov. Osim toga, kako je postalo poznato tijekom posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina susjednoj Srbiji 16. listopada, u toj zemlji je u okviru projekta Južni tok u tijeku projektiranje trase plinovoda i već vrlo brzo mogu započeti prvi građevinski radovi. Kako je izjavio šef ruske države, realizacija ovog projekta mogla bi Srbiji donijeti preko 2 milijarde eura novih investicija i bitno ojačati energetsku sigurnost zemlje.

Kada Južni tok dostigne puni kapacitet, izvozni cjevovodi će iz Rusije u Europu ukupno moći transportirati 319 milijardi kubičnih metara plina godišnje, a ako se izuzme ukrajinski sustav za transport plina, bit će to 176 milijardi kubičnih metara plina godišnje već do 2017., objašnjava Grigorij Birg. Prema njegovim riječima, čak i ako u potpunosti odustane od tranzita plina preko Ukrajine, Gazprom će moći odgovoriti na oko 55% potreba Europe za uvoznim plinom. Radi usporedbe navodimo da trenutno ovaj udio iznosi oko 30%.

U kolovozu 2014. Ministarstvo gospodarstva i energetike Bugarske je obustavilo realizaciju projekta, jer Europska komisija smatra da on ne zadovoljava norme Trećeg paketa energetskih propisa EU. U skladu s ovim pravilnicima, vlasnici plinovoda na teritoriju EU ne mogu biti tvrtke za proizvodnju plina. Gazprom, međutim, smatra da su ove zamjerke politički motivirane. Planirano je da prve isporuke krenu krajem 2015., a da projektirani kapacitet bude dostignut 2018. "Međutim, kao i ranije, Rusija neće biti jedini dobavljač plina za Europu. U budućnosti bi značajno mogla ojačati konkurencija od strane proizvođača ukapljenog prirodnog plina iz zemalja Srednje Azije", upozorava Birg.


http://hr.rbth.com


* Srpski san.jpg (29.29 KB, 468x312 - viewed 131 times.)
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 072


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #271 on: October 27, 2014, 07:56:15 am »

ВИКТОР ПОНТА: Неће бити никаквог Јужног тока!

    01:21 27.10.2014.
 
РУМУНИЈА ЈЕ ПРОТЕКЛИХ ГОДИНА УВОЗОМ ГАСА ИЗ РУСИЈЕ ПОКРИВАЛА 22 ДО 42 ОДСТО СВОЈИХ ПОТРЕБА

    За Румунију је најважнија – нагласио је Понта - енергетска независност од Русије. Зависити од Запада – то није тако страшно, чак је добро. Важно је не зависити од Истока

         РУМУНСКИ премијер Виктор Понта изјавио је да Јужног тока – неће бити.

         Понта је прво рекао да „енергетска независност земље значи и – политичку независност“, па нагласио да Букурешт истовремено брине и о енергетској безбедности Молдавије.

         Саопштио је да ће производња гаса у Румунији од 2019. бити довољна да покрива потребе и Рмуније и Молдавије. Додуше, одмах се оградио, рекавши: „Ако се оправдају прогнозе о резервама гаса у Црном мору”.

         Понта је руководство националне гасне компаније Transgaz позвао гради гасовод према будућим налазиштима у Црном мору и да се прикључи гасоводним пројектима TAP и TANAP који треба да у ЕУ доведу гас из Азербејџана.

         „Неће бити никаквих других пројеката. Неће бити никаквог Јужног тока! За Румунију је најважнија енергетска независност од Русије. Зависити од Запада – то није тако страшно, чак је добро. Важно је не зависити од Истока који по свом нахођењу отвара и заврће вентил”.

         Румунија је протеклих година увозом гаса из Русије покривала 22 до 42 одсто својих потреба.

izvor:fakti.org
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 437


« Reply #272 on: October 27, 2014, 09:48:36 pm »


Ovi su definitivno poblesavili. Rečnik je sve bliži ratnom. Šta treba da im se dogodi da shvate da se sa Rusima tako ne može razgovarati.
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 147« Reply #273 on: October 27, 2014, 11:06:36 pm »

Istina je da se radi o sjeveru, ali je zanimljiv trend.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/litva-postala-jamac-opskrbe-za-baltik-svecani-docek-plutajuceg-lng-terminala/780234.aspx
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 437


« Reply #274 on: October 28, 2014, 12:21:35 am »


Eh, kad stignu brodići puni američkog plina, otprilike za pet godina... A gde je GMRS, pa MRS (mernoregulaciona stanica)
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #275 on: October 28, 2014, 09:14:10 pm »

Мађарска планира да изгради своју деоницу Јужног тока до 2017. године


27.10.2014.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Мађарски огранак гасовода Јужни ток треба да буде завршен до 2017. године, његова изградња би могла да започне
у наредних шест месеци. Ово је саопштио извршни директор мађарске гасне компаније MVM Чаба Баји.

Компанија MVM је главни партнер Гаспрома у изградњи мађарског огранка гасовода. Како наглашавају експерти, међарска
страна је спремна да убрза градњу свог огранка Јужног тока, чак упркос замеркама Европске комисије.


Izvor


PS: Mađari su jedini u Evropi koji očito oponiraju Amerikancima i njihovim zahtjevima. Čak su Amerikanci zabranli nekim mađarskim
dužnosnicima ulazak u Ameriku. Ostatak Evrope je totalno legao na američku rudu. Neki malo nešto gunđaju, ali to je sve jadno i
čemerno. Mađari....


* Madjarska trasa.jpg (40.1 KB, 740x431 - viewed 132 times.)
« Last Edit: October 28, 2014, 09:28:41 pm by ORIĆAREB » Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 147« Reply #276 on: October 28, 2014, 09:30:45 pm »

Ocigledno avarski gen. Slavensko-iranski je submisivan......
Logged
Rocker
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 059


Palubin savetnik za hardver


« Reply #277 on: October 29, 2014, 08:20:19 am »

Ne bih im ja baš aplaudirao i čestitao...pre će biti da tamo sazreva vrlo represivan režim, nego što oni zaista imaju mozga i gledaju interese sopstvene zemlje. Da ne idem dalje u off, pogledajte vesti oko skandala sa porezom na upotrebu interneta...doneli su zakon po kome će se porez na upotrebu interneta plaćati na osnovu količine prenesenih podataka i to po obrascu 1GB=0,5€. To je porez, a plaćanje provajderima za pružanje usluge ostaje nepromenjeno. Ispade internet najskuplji na svetu i pri tom žestoko ograničen. A beše pre neku godinu pristup internetu proglašen osnovnim ljudskim pravom...
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #278 on: October 29, 2014, 05:42:01 pm »


Prilikom zadnje posjete Putina za dan proslave oslobođenja Beograda između ostalih potpisani su ugovori o:

- srpska strana dobit će nove isporuke plina u zamjenu za plaćanje dugova. Konkretno, Rusija i Srbija su potpisale sporazum o isporukama Beogradu do 5 milijardi prirodnog plina godišnje - do 2021. "Potpisivanjem ovog sporazuma Srbija je za sebe dugoročno osigurala opskrbu prirodnim plinom i stabilnost isporuka tijekom sljedećih 10 godina. To je još jedan korak u jačanju odnosa između Srbije i Rusije, koja je jedan od naših glavnih vanjskopolitičkih partnera", izjavio je poslije potpisivanja dokumenata ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Plin koji se isporučuje Srbiji namijenjen je isključivo potrošnji na domaćem tržištu. U dodatnom protokolu srpska strana jamči da će do kraja 2014. isplatiti dug od 40 milijuna dolara za plin koji je Srbiji isporučen 1990-ih. Osim toga, u najskorije vrijeme trebali bi početi radovi na izgradnji srpske dionice plinovoda Južni tok. Kako je izjavio šef ruske države Vladimir Putin, realizacija ovog projekta Srbiji bi donijela više od 2 milijarde eura novih investicija, kao i temeljno jačanje energetske sigurnosti zemlje.


Izvor
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 437


« Reply #279 on: October 29, 2014, 05:48:53 pm »

Iz ovog teksta malo šta je zapravo jasno, ali `ajde, reč je o krupnim državnim poslovima. Ukoliko se u sledećih pet godina Rusija raspadne na nekoliko međusobno zavađenih država, ubeđen sam da bi sve prepreke Južnom toku bile skinute i sve preferencije bile ustanovljene za "moskovsko knjažestvo" na teritoriji između Pskova na severu i Voronježa na jugu, a na istoku ne dalje Kazanji, s tim, što bi sve istočnije pripalo islamskoj  Umi, a potom Kini. Tada bi Zapad bio zadovoljan, а Rusi poraženi i svedeni do veličine koja bi zadovoljila čak i Washington D.C. Међутим, то се неће догодити.
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 147« Reply #280 on: October 29, 2014, 06:03:39 pm »

Ne bih im ja baš aplaudirao i čestitao...pre će biti da tamo sazreva vrlo represivan režim, nego što oni zaista imaju mozga i gledaju interese sopstvene zemlje. Da ne idem dalje u off, pogledajte vesti oko skandala sa porezom na upotrebu interneta...doneli su zakon po kome će se porez na upotrebu interneta plaćati na osnovu količine prenesenih podataka i to po obrascu 1GB=0,5€. To je porez, a plaćanje provajderima za pružanje usluge ostaje nepromenjeno. Ispade internet najskuplji na svetu i pri tom žestoko ograničen. A beše pre neku godinu pristup internetu proglašen osnovnim ljudskim pravom...
Prvenstveno sam mislio na zastitu njihovih vitalnih strateskih energetskih interesa (kompanija MOL) - proglasili su da se ne smije prodavati strancima! ; otkupili su 20% stranog udjela tako da je to sada uglavnom nacionalna kompanija; kao i krak Juznog toka za koji otvoreno kazu da im treba -- za razliku od "slavensko-iranskog" genoma koji radi upravo suprotno.

Stvarno je uskracivanje ljudskih prava na jeftini dostup internetu takvim nametom - ali im je njihov narod na ulici pokazao sto o tome misli.

U svakom slucaju, ponasaju se drukcije od EU ocekivanog. 
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 437


« Reply #281 on: October 29, 2014, 07:37:19 pm »


Ali naravno, austerity mere su široko prihvaćene u EU, vode daljem protivstavljanju naroda unutar sopstvenih država, a to što se narod u Mađarskoj buni, koga briga za narod, zli Rusi su pred vratima. U cilju nacionalne homogenizacije svaka bezobraština prolazi, uskoro će se postaviti pitanje širenja autonomije Mađara u rumunskom Erdelju, pitanje EU nadzora nad time kako se Srbija ponaša i ugnjetava prava Mađara u Srbiji, itd. A narod, ma ko pita narod, rat je na pragu!
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #282 on: October 30, 2014, 11:35:09 am »

Po ovim natpisima opšti je "rat" sa plinskim koridorima. Šta će ispasti sam bog zna.


Pitanje "plinske" rute


S točke gledišta realizacije potencijala Turkmenistana kao spremnika prirodnog plina od svjetskog značaja, glavno pitanje 2014-2015. biće da li će rute izvoza ostati iste (za Kinu, Rusiju i Iran) ili će promijeniti (za Europsku uniju i / ili Pakistan). Posebno je pitanje uloge islamskih radikala lociranih na teritoriju Afganistana u svim tim događajima, neovisno od toga da li ih podržavaju Katar ili Saudijska Arabija i da li iza njih stoje (i iza koga konkretno) Sjedinjene Države. Utjecaj SAD u regiji se pritom često preuveličava.

I pored znatne neovisnosti Turkmenistana, on planove svog razvoja mora uskladiti s realnošću. Predsjednik Berdimuhamedov može od susjeda u Kaspijskom bazenu zahtijevati da odustanu od principa zajedničkog dogovora o postavljanju cjevovoda po dnu mora, što je glavna prepreka za izvoz plina iz Turkmenistana u EU. Ali on ne može prisiliti Rusiju i Iran, koje su protiv toga, da na ovu opciju pristanu. Tim prije što Azerbajdžan nikako nije spreman Ašhabadu prepusti svoju infrastrukturu za transport plina. Teško da će SAD ili talibani ovu situaciju uspjeti promjene.


Rat plinovoda

"Rat plinovoda" u Centralnoj Aziji se nastavlja - Turkmenistan predstavlja jabuku razdora između Rusije, Irana, Kine s njenim projektom "Centralna Azija - Kina" (CAK), EU koja lobira za izgradnju Transkaspijskog plinovoda uz podršku SAD, koje, opet, pokušavaju smanje isporuke Kini i da spriječe ponovni izvoz turkmenistanskog plina preko Rusije, i plinovoda TAPI. SAD i Katar lobiraju za ovaj projekt, a Saudijska Arabija nastoji ga eliminira tako što nastavlja borbu protiv ovog emirata na svim frontovima njegove spoljnoekonomske i vanjskopolitičke djelatnosti.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* caucasus_cntrl_asia_pol_95.jpg (225.73 KB, 1396x1042 - viewed 157 times.)
Logged
Pages:  1 ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 24 queries.