PALUBA
October 02, 2022, 01:02:50 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 [140]   Go Down
  Print  
Author Topic: Rat ISIL-a protiv svih ostalih  (Read 393867 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2085 on: February 21, 2022, 08:41:13 pm »

Što se mene lično tiče mogu slobodno da ostanu tamo gde jesu.
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2086 on: March 10, 2022, 11:05:42 pm »

Islamska država potvrdila smrt lidera i objavila ko je novi vođa

Takozvana Islamska država zvanično je danas potvrdila smrt svog lidera Abua Ibrahima al-Hašemija al-Kuraišija i saopštila da je Abu al-Hasan al-Hašemi al-Kuraiši novi lider te terorističke organizacije.

Piše: Tanjug
10.03.2022.

Američki predsednik Džozef Bajden u februaru je rekao da su specijalne snage SAD ubile lidera Islamske države tokom racije na severozapadu Sirije Smrt Kuraišija (45) bio je još jedan jak udarac za Islamsku državu, dve godine nakon što je ubijen Abu Bakr al-Bagdadi u sličnoj raciji 2019. godine.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2087 on: March 11, 2022, 08:02:55 am »
Islamska država potvrdila smrt lidera i objavila ko je novi vođa


Takozvana Islamska država zvanično je u četvrtak potvrdila smrt svog lidera Abua Ibrahima al-Hašemija al-Kuraišija.

Takođe je saopštila da je Abu al-Hasan al-Hašemi al-Kuraiši novi lider te terorističke organizacije.

Kuraiši, religiozni učenjak i vojnik u vojsci bivšeg iračkog vođe Sadama Huseina koji je vodio IS iz senke nešto više od dve godine, umro je u SAD.

Specijalne snage izvršile su raciju na severu Sirije u februaru kada je detonirao bombu koja je ubila njega i članove porodice, saopštila je administracija SAD-a.

Smrt Kuraišija (45) bila je još jedan težak udarac za IS dve godine nakon što je nasilna sunitska muslimanska grupa izgubila dugogodišnjeg vođu Abu Bakra al-Bagdadija u sličnom napadu 2019.

Grupa nije demantovala niti potvrdila da su SAD Narativ i novi portparol IS Abu Umar al Muhadžir rekao je u snimljenom govoru u četvrtak da je poslednja bitka Kuraišija bila u zatvoru Guvajran u severoistočnom sirijskom gradu Hasaki.

Najmanje 200 zatvorenika i militanata, kao i 30 snaga bezbednosti poginulo je u napadu Islamske države na zatvor u januaru u pokušaju da oslobode svoje članove, rekli su zvaničnici.


izvor
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2088 on: March 21, 2022, 06:44:10 am »

Napadnuta vojska na međunarodnom autoputu koji povezuje tri prestonice!
Novosti online 20. 03. 2022.

ISIS-ova novinska agencija objavila je fotografije koje dokumentuju nedavni napad ćelija terorističke grupe u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar.

Napad je bio usmeren na inženjersku opremu iračke vojske koja je bila raspoređena u blizini grada Rutba. Grad se nalazi u blizini strateškog autoputa koji povezuje glavni grad zemlje, Bagdad, sa jordanskom prestonicom Amanom i sirijskom prestonicom Damaskom. Tokom napada, teroristi ISIS-a uništili su tri bagera i oštetili kamion koji je prevozio zalihe za iračku vojsku.

Ćelije ISIS-a bile su veoma aktivne u predgrađu Rutbe, posebno duž međunarodnog autoputa. Teroristi su 24. februara upali u zasedu dva vozila iračke vojske u blizini kota na 20 kilometara i 40 kilometara istočno od Rutbe. Teroristi su 3. marta gađali položaj iračke vojske u blizini kote na 120 kilometara istočno od Rutbe. Napali su i dva oklopna vozila "hamvija" koja su prolazila autoputem. Međunarodni autoput je otvoren u pravcu Amana. Međutim, put za Damask trenutno je blokiran od strane američkog garnizona u jugoistočnoj sirijskoj oblasti Al-Tanf.

Snage iračke vlade tek treba da preduzmu ozbiljne mere da obezbede međunarodni autoput. Bezbednosna situacija duž autoputa, posebno u blizini Rutbe, mogla bi se još više pogoršati u bliskoj budućnosti.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2089 on: April 18, 2022, 12:20:05 pm »
"Najavljujemo osvetu, Evropa je meta"


Zvaničnici Islamske države izdali su saopštenje u kojem su pozvali pripadnike ove organizacije da intenziviraju napade širom sveta.

Prema saopštenju, napadi treba da se intenziviraju naročito na području Evrope gde je fokus zvaničnika zemalja trenutno na ratu u Ukrajini, prenosi klix.ba.

U saopštenju koje je objavio predstavnik organizacije Abu Omar al-Mudžahir ističe se kako pripadnici ISIS-a pripremaju odmazdu nakon smrti bivšeg vođe organizacije Abu Ibrahima al-Kuraišija.

"Uzdajući se u Boga, najavljujemo blagoslovljenu kampanju osvete", rekao je predstavnik organizacije.

Takođe, navodi se kako odmazda pre svega podrazumeva intenziviranje napada koje će izvesti pripadnici ove organizacije.

"Pristalice ISIS-a treba da iskoriste priliku kada se 'krstaši' bore jedni protiv drugih u Ukrajini i izvedu napade u Evropi", poručio je al-Mudžahir.

Zvaničnik ISIS-a se osvrnuo i na aktuelnu situaciju u Izraelu i sukobe između pripadnika izraelske vojske i policije i Palestinaca.

"Jerusalem se može osloboditi od Jevreja samo povratkom kalifata, a ne palestinskim ustankom ili uz pomoć onih koji imaju vrednosti koje se menjaju u skladu s interesima njihovih zapadnih gospodara", poručio je zvaničnik ISIS-a.

Na kraju svog obraćanja, on je pozvao sve muslimane u arapskom svetu da se suprotstave liderima koji imaju dobre odnose s Izraelom ili žele da se pomire s njima.

"Moderni muslimanski političari koji pokušavaju da oslobode Jerusalem nisu ništa drugo do marionete u rukama Izraela i Zapada", zaključio je zvaničnik Islamske države u saopštenju objavljenom u nedelju.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2090 on: April 21, 2022, 07:09:36 am »Bude se spavači: Nova velika pretnja za „nevernike“ u celoj Evropi


Pretnje DAEŠ-a treba vrlo ozbiljno shvatiti, jer ova organizacija u Evropi ima brojne spavače, ali i simpatizere spremne da na poziv svojih nadređenih izvrše napade protiv „nevernika“, kaže Milan Vukelić, doktorand Fakulteta političkih nauka specijalizovan za pitanja religijskog ekstremizma.

Komentarišući za Sputnjik saopštenje u kojem su zvaničnici DAEŠ-a pozvali pripadnike ove organizacije da intenziviraju napade širom sveta, a pre svega u Evropi i Izraelu, Vukelić kaže da islam kao religija apsolutno ne podržava terorističke akcije, ali da islamističke organizacije poput Daeša (Islamske države) i taj način vođenja borbe smatraju legitimnim jer veruju da služi cilju - fizičkom uništenju „neverničkih društava“.


Pretnja za „nevernike“ u Evropi i Izraelu

Kako on navodi, prema ideologiji islamskog fundamentalizma svet se deli na, kako to muslimani kažu, zemlju mira, odnosno dar al-islam i zemlju rata - dar al-harb. Ove dve zemlje su u stanju stalnog sukoba, sve dok na celom svetu ne zavlada šerijat.

„Oni veruju da do mira može doći, ali da on može biti samo privremen i ne može trajati duže od 10 godina. Dakle, jasno je da se bez poznavanja islama ne mogu razumeti ni aktivnosti Islamske države, koja će bez sumnje i dalje predstavljati pretnju i bezbednosni izazov za ceo svet, pa i za samu teritoriju Evrope“, ukazuje Vukelić.

Sagovornik Sputnjika upozorava da trenutne sukobe u Ukrajini Islamska država itekako može iskoristiti:

„Oči celog sveta uprte su upravo tamo, a to slabi bezbednosne kapacitete evropskih zemalja, što ide u korist pripadnicima DAEŠ-a. Takođe, sama činjenica da hrišćani trenutno vode borbu jedni protiv drugih za Islamsku državu predstavlja dodatnu pogodnost“.

Naš sagovornik je mišljenja da niko nije siguran od potencijalnih napada pripadnika DAEŠ-a – ni Evropa ni svet. Ipak, kako kaže, treba podsetiti na to da Jerusalim, koji je centralno mesto svetske politike, za muslimane predstavlja treće sveto mesto, odmah posle Meke i Medine.

„To je mesto sa koga je Muhamed na svojoj krilatoj kobili odleteo na nebo, osetio Alaha, video božje poslenike i vratio se na zemlju. To putovanje proroka Muhameda ima veliki značaj za muslimane, a u čast tog događaja podignuta je džamija Al Aksa. Međutim, ona je podignuta na mestu gde se nekada nalazio Solomonov hram – najsvetije mesto Jevreja, a kako je već decenijama u potpunosti pod kotrolom Izraela muslimani je ne mogu koristiti na način na koji bi želeli. Sa druge strane Jevreji ne mogu da je sruše jer bi to za gotovo dve milijarde muslimana bilo ravno smaku sveta. Zbog toga je Izrael najveći neprijatelj muslimana, a njegovo „oslobođenje“ je prva opcija za ekstremističke organizacije poput DAEŠ-a“, objašnjava Vukelić i dodaje da oni kao neprijatelje vide i države koje podržavaju Izrael, a pre svega Sjedinjene Američke Države.

U tom smislu, primećuje naš sagovornik, može se očekivati da bi Islamska država mogla da pojača svoje aktivnosti na teritoriji Izraela, ali i protiv njegovih saveznika.


Kapaciteti DAEŠ-a

Kada je reč o trenutnim kapacitetima DAEŠ-a, Vukelić kaže da ta organizacija sasvim sigurno više nema onu snagu koju je imala u vreme kada je bila na svom vrhuncu, odnosno u vreme Abu Bakra el Bagdadija kada su i proglasili kalifat, ali daleko od toga da više ne predstavljaju opasnost jer su neke regionalne frakcije Islamske države i dalje vrlo jake.

„Nedavno smo u Avganistanu na delu videli Islamsku državu u provinciji Korasan (Horasan) koja je izvršila terorističke napade u Kabulu, a i dalje su vrlo aktivne i pojedine frakcije u Africi. Takođe, Sirija je zemlja koja će za Islamsku državu uvek biti teren za borbu. Naime, po eshatološkom konceptu kojim se džihadisti vode, Sirija je „sveta zemlja“ i tu se, pre svega, misli na grad Dabik na severu zemlje, a pominje se i grad Amak. Upravo na tim teritorijama će se, prema predanju, odigrati poslednja bitka između vojske Rima, koja simbolizuje hrišćane i sve neprijatelje islama, i vojske Alaha, kada će doći do „kraja sveta“, odnosno apokalipse“, ističe sagovornik Sputnjika.

DAEŠ ima brojne simpatizere koji nisu registrovani kao članovi te organizacije i jako je teško proceniti njihov tačan broj, ali će ta organizacija svakako predstavljati bezbednosni izazov kako za evropske vlade, tako i šire, zaključuje Milan Vukelić.

U saopštenju koje je objavio predstavnik organizacije Abu Omar al-Mudžahir ističe se kako pripadnici DAEŠ-a pripremaju odmazdu nakon smrti bivšeg vođe organizacije Abu Ibrahima al-Kuraišija. „Pristalice DAEŠ-a treba da iskoriste priliku kada se „krstaši“ bore jedni protiv drugih u Ukrajini i izvedu napade u Evropi“, poručio je al-Mudžahir i dodao da se „Jerusalim može osloboditi od Jevreja samo povratkom kalifata, a ne palestinskim ustankom ili uz pomoć onih koji imaju vrednosti koje se menjaju u skladu s interesima njihovih zapadnih gospodara“.

Istraživanje izraelske organizacije „Meir Amit“ o napadima DAEŠ-a (Islamske države) širom sveta tokom 2021. godine pokazuje da je ta organizacija najviše terorističkih napada izvela u Avganistanu – 365 napada koji su uzrokovali 2.210 žrtava, što je značajan porast u poređenju sa 2020. godinom kada su prijavljena 82 napada sa 835 žrtava.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2091 on: June 08, 2022, 06:59:06 am »
Državljanka SAD obučavala ženski bataljon Islamske države u Siriji


Državljanka SAD Alison Fluk-Ekren priznala je pred američkim sudom da je predvodila i obučavala ženski bataljon Islamske države u Siriji.

Ona je pred federalnim sudom prihvatila nagodbu da prizna krivicu, i preti joj zatvorska kazna do 20 godina.

Fluk-Ekren je krajem 2016. godina predvodila žensku jedinicu Islamske države u sirijskom gradu Raka i vodila je obuku za pucanje iz automatskih pušaka, bacanje bombi i aktiviranje pojaseva za samoubilačke napade.

U dopisu federalnog tužioca Radža Pareha navodi se da je ona za borbu obučavala i decu.

Takođe, Fluk-Ekren je nameravala da regrutuje operativce za teroristički napad na jedan univerzitetski kampus u SAD i planirala napad na trgovinski centar.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2092 on: June 16, 2022, 12:03:11 pm »Koalicija predvođena SAD-om: Uhapšen vođa terorističke organizacije Islamska država u Siriji


Koalicija predvođena SAD saopštila da je, tokom jutrošnje operacije, uhapsila visokog vođu terorističke organizacije Islamska država u Siriji, prenosi Rojters.

Koalicija sprovodi racije i udare na mete pripadnika Islamske države, koja organizuje terorističke napade od svog poraza na bojnom polju pre tri godine, navodi britanska agencija.

"Procenjuje se da je pritvorena osoba iskusan konstruktor bombi i edukator koji je postao jedan od lidera grupe u Siriji", navodi se u saopštenju, uz napomenu da nijedan civil nije povređen tokom operacije i da letelice kojima je ona izvršena nisu oštećene.

Koalicija nije precizirala u kom delu Sirije se danas odigrao napad, a portparol druge sirijske pobunjeničke grupe koju podržava Turska rekao je Rojtersu ranije danas da su koalicione snage izvele helikopterski napad na selo Al-Humaira, južno od turske granice, prvu operaciju te vrste u ovoj oblasti.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2093 on: June 22, 2022, 06:42:35 am »
Belgija vraća majke i decu iz Sirije


Belgijske pravosudne vlasti vratile su šest žena belgijskog državljanstva koje su držane u sirijskom logoru za strance povezane sa ekstremistima ID.

S njima je vraćeno i 16 dece.

Federalno tužilaštvo saopštilo je da je to druga operacija repatrijacije ove vrste nakon one koja se dogodila u julu 2021. godine, kada su belgijske vlasti vratile šest majki i 10 dece.

U saopštenju je navedenu da su deca rođena između 2010. i 2019. godine i da su odmah odvojena od majki po dolasku u vazduhoplovnu bazu Melsbruk.

"Među njima je i siroče oca Belgijanca, rekao je.

"Ova deca su odmah zbrinuta od strane nadležnih omladinskih službi i tužilaštva", saopšteno je.

Prebacivanje iz Sirije omogućeno je prošlogodišnjom odlukom belgijske vlade da dozvoli povratak majkama koje su jasno izrazile želju da se vrate i koje su se jasno ogradile od ekstremističke ideologije.

Obavljeni su DNK testovi kako bi se pravilno identifikovala veza između majki i dece koja su se vratila u utorak.

Sve žene na poslednjem letu osuđene su u Belgiji na do pet godina zatvora i uhapšene su po dolasku. Njihova deca će neko vreme ostati pod medicinskim nadzorom.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2094 on: July 06, 2022, 08:30:57 am »
Francuska vraća decu i majke iz sirijskih logora


Francuska je vratila 35 dece i 16 majki iz pritvorskih logora u Siriji za zatvorenike koji su povezani sa džihadističkim grupama, što je promena u njenoj dugotrajnoj politici vrlo povremenih povrataka koju su kritikovale grupe za ljudska prava i koja je dovela u sukob sa drugim evropskim zemljama .

Otkako su borci Islamske države predali svoju poslednju sirijsku enklavu 2019. godine, poslednji deo samoproglašenog kalifata koji je uključivao susedne regione Iraka, mnoge žene koje su napustile svoje zemlje da bi se pridružile militantnim grupama završile su u kampovima.

Aktivisti, rođaci i organizacije, uključujući UN, oglasili su alarm zbog sudbine dece zaglavljene u centrima pod kontrolom Kurda, gde su sanitarni uslovi često loši. Mnogi su tamo ili rođeni ili su u mladosti odvedeni u Siriju. Oko 150 francuskih maloletnika ostaje u kampovima, a aktivisti su pozvali sve evropske vlade da ubrzaju proces repatrijacije.

Francuska je ostala neuobičajena u tome kako postupati sa maloletnicima i njihovim majkama. Ranije je repatrirala samo šačicu dece, uglavnom siročadi ili maloletnika čije su majke bile prinuđene da se odreknu roditeljskih prava, čak i nakon što su druge evropske zemlje počele da vraćaju porodice.

Francuski tužioci za borbu protiv terorizma rekli su da su tek vraćena deca, uključujući sedmoro maloletnika bez staratelja, zbrinuta. Jedno dete koje ima skoro 18 godina i za koje se sumnja da je povezano sa terorističkom grupom je privedeno.

Žene, koje su bile ili francuske državljanke ili su imale francusku decu, suočile su se ili sa nalogom za hapšenje ili pretres i njima su se bavili pravosudni organi, saopštila je francuska kancelarija za spoljne poslove.

Donedavno se ideja o repatrijacijama u većim razmerama pokazala nepopularnom, pokazala su francuska istraživanja javnog mnjenja. Zemlja se još uvek otežavala od serije terorističkih napada koje su planirale islamističke ćelije u Siriji, uključujući ubistvo 130 ljudi u restoranima i koncertnoj dvorani u Parizu u novembru 2015.

Međutim, udruženja žrtava iz napada 2015. su se ove godine založila za vraćanje dece i njihovih majki u Francusku, što se poklopilo sa suđenjem nekim od počinilaca koji su pokušali da se delimično suoče sa traumatičnim poglavljem. Slučaj je okončan osuđujućim presudama za 20 napadača prošle nedelje.

Repatrijacije takođe dolaze nakon duge sezone političke kampanje i izbora u Francuskoj koji su se sada približili kraju, sa Emanuelom Makronom u prvim mesecima njegovog drugog predsedničkog mandata.

Rođaci francuske dece pozdravili su taj potez u utorak, ali su rekli da svi maloletnici koji su još uvek zaglavljeni u sirijskim kampovima moraju da budu vraćeni.

„Nadamo se da će ova repatrijacija označiti kraj ove odvratne politike ‘od slučaja do slučaja’, koja se svodi na razvrstavanje dece, razdvajanje braće i sestara i otkidanje dece od majki koja su napuštena u logorima,“ Ujedinjene porodice rekla je grupa za kampanju.

Komitet UN za prava deteta u februaru je podržao pozive francuskih rođaka dece u sirijskim kampovima da se vrate u Francusku, rekavši da su im životi ugroženi zbog bolesti i nasilja.

Save the Children je u martu apelovao na vlade da pojačaju napore za repatrijaciju nakon što su Nemačka, Holandija, Danska i druge evropske zemlje koje su bile sklonije većem povratku počele da odlaze deca i majke. Belgija je u junu vratila šest majki i 16 dece iz severoistočne Sirije.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2095 on: July 13, 2022, 07:06:26 am »
Amerikanci eliminisali vođu islamske države?


Vođa Islamske države, jedan od pet glavnih vođa te militantne grupe u Siriji, poginuo je u američkom vazdušnom udaru, saopštila je američka vojska.

Centralna komanda SAD je u saopštenju navela da je Maher al-Agal poginuo u napadu dronom na severozapadu Sirije, a da je njegov bliski saradnik teško ranjen.

"Operacija je organizovana uz pažljivo planiranje kako bi se osiguralo njeno uspešno izvođenje. Prvobitni pregled pokazuje da nije bilo civilnih žrtava", dodaje se u saopštenju.

Za Agal se kaže da je odgovoran za razvoj mreže ID izvan Iraka i Sirije. Ubistvo je još jedan udarac naporima islamističke militantne grupe da reorganizuje svoje gerilske snage nakon što je izgubila velike delove teritorije.

U februaru je vođa Islamske države detonirao bombu i razneo se tokom američkog napada u Siriji.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2096 on: July 27, 2022, 07:48:28 am »
Nemačka: Osuđena žena koja se pridružila ISIS-u


Viši zemaljski sud u Dizeldorfu osudio je u utorak na 3,5 godine zatvora nemačku državljanku koja je zajedno sa malim sinom otišla u Siriju 2015. godine i postala članica terorističke grupe „Islamska država“, prenosi „Evropska istina“.

Sud je presudio da osuđena Verena M. (njeno puno ime se ne navodi u skladu sa nemačkim zakonom) treba da bude proglašena krivom, između ostalog, za članstvo u stranoj terorističkoj organizaciji i otmicu maloletnika.

Verena M. je 2015. godine sa sinom, koji je tada imao pet godina, otišla u Siriju bez znanja oca deteta. Tamo je odgajala dečaka u skladu sa ideologijom ISIS-a, njen novi muž se borio na strani terorista, pored toga, par je imao dve jurišne puške kalašnjikova.

Sudije su utvrdile da je dete imalo sreću da ostane nepovređeno nakon dve eksplozije dok je bilo u ISIS-u. Žena se predala kurdskim snagama 2019. Ona i njeno troje dece (još dvoje rođeno u Siriji) vraćeni su u Nemačku prošlog oktobra.

U Nemačkoj je trenutno na čekanju još nekoliko sudskih slučajeva u vezi sa ženama koje su putovale na teritoriju pod kontrolom ISIS-a. U junu je Nemac koji je odveo svoju ćerku u Siriju i navodno držao drugu ženu u zatočeništvu, osuđen na tri godine i tri meseca zatvora.

Nemački sud je prošle godine osudio na doživotni zatvor 29-godišnjeg rodom iz Iraka koji je vezao petogodišnju devojčicu koju je porobio i ostavio je pod užarenim suncem, usled čega je ona umrla.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2097 on: July 31, 2022, 11:09:53 am »
Američki sudija dao doživotnu kaznu propagandisti ISIS-a


Kanadskog državljanina koji je predvodio propagandne napore grupe Islamska država i lično pogubio dva sirijska vojnika u široko rasprostranjenim video snimcima, američki sudija je u petak osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Tužioci su tražili doživotnu kaznu zatvora za Mohameda Kalifu, 39, Kanađanina rođenog u Saudijskoj Arabiji koji je imao istaknute uloge u Islamskoj državi od 2013. do njegovog hapšenja 2019. godine.

U memorandumu o kazni, tužioci su rekli da je Halifa odigrao ključnu ulogu u uspešnim naporima grupe da regrutuje desetine hiljada stranih boraca za odbranu svog samoproglašenog kalifata u Iraku i Siriji.

U dva ozloglašena propagandna video-snimka pod nazivom „Plamen rata“, Kalifa se može videti kako puca u potiljak sirijskim vojnicima nakon što su sami iskopali svoje grobove. On je takođe ispričao video snimke.

Halifini branioci tražili su kaznu od samo 20 godina na saslušanju u petak u Aleksandriji u Virdžiniji. Tvrdili su da je on manje kriv od dvojice pripadnika Islamske države rođene u Britaniji — Aleksande Kotej i El Šafija Elšeika, koje su njihovi zarobljenici prozvali „Bitlsi“ — koji su lično tukli i mučili zapadne taoce. I Kotej i Elšeik osuđeni su u Aleksandriji — jedan je dobio doživotnu kaznu, a drugi se očekuje da će dobiti doživotnu kaznu kada bude zvanično osuđen sledećeg meseca.

Oni su takođe tvrdili da nije u redu da SAD izreknu tako strogu kaznu Kanađaninu koji nije osuđen za direktno ubistvo ili povredu bilo kog Amerikanca i koji je isto tako lako mogao da bude izručen Kanadi.

Kalifa je prošle godine priznao krivicu po optužbama za terorizam. U pismu američkom okružnom sudiji T.S. Ellis je pisao uoči saslušanja presude u petak u Aleksandriji, Virdžinija, Kalifa je rekao da se osećao primoran da pomogne sirijskom narodu u njihovoj pobuni protiv diktatora Bašara el Asada, ali da je napravio grešku odlučivši da postane borac umesto da se pridruži humanitarnoj pomoći. organizacija.

„Dok sam pratio dešavanja u Siriji, postao sam zgrožen sebi što sedim i ne radim nešto“, napisao je.

Prema izjavi FBI-ja, Kalifa je rekao agentima FBI-a da očekuje da će biti poslat u kamp za obuku IS-a kada se pridružio organizaciji krajem 2013. Umesto toga, regrutovan je da se pridruži odeljenju za medije organizacije zbog svog znanja engleskog jezika i proveo je skoro pet godine kao vođa u njihovoj propagandnoj jedinici.

Kalifa je rekao agentima da je uhvaćen u januaru 2019. kada je prkosio naređenju IS-a da pobegne od napredujućih snaga. Umesto toga, rekao je, pokrenuo je svojevrsni solo napad na Sirijske odbrambene snage, predajući se nakon što mu se zaglavila puška AK-47.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 [140]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 22 queries.