PALUBA
February 24, 2024, 11:47:54 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Telegram kanal Paluba.Info
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 [37] 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 ... 63   Go Down
  Print  
Author Topic: Kratke vijesti  (Read 232409 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 258


« Reply #540 on: June 02, 2019, 07:01:27 pm »

Quote
Takve optužbe su apsolutno neosnovane, a cilj im je da još jednom oklevetaju našu zemlju", objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Sporazum o zabrani nukleranih testova ima globalnu podršku, ali mora da ga potpiše još osam zemalja koje poseduju nuklearnu tehnologiju, da bi stupio na snagu. Među njima su Izrael, Iran, Egipat i SAD.

САД нису потписале споразум, односно нису га ратификовале а критикују друге... Врхунац апсурда...
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #541 on: June 03, 2019, 06:25:43 am »

Britanski ministar bezbednosti: Obaveštajci došli do tačke pucanja
Srna  03.06.2019.

Britanska špijunska mreža je pod tolikom pritiskom da je došla do tačke pucanja zbog serije novih smrtonosnih pretnji, rekao je ministar bezbednosti Ben Volas.

Volas je rekao da zbog islamskog ekstremizma, neonacističkog terorizam, organizovanog kriminala i ruske agresije svet sada puno opasniji nego pre tri godine kada je on stupio na dužnost. Otkrivajući da trenutno u toku više stotina aktivnih operacija, Volas je apelovao na državu da veća sredstva da službama bezbednosti koje su pod pritiskom u borbi protiv rastućih pretnji.

"Mi smo konstantno na udaru svih tipova neprijatelja, sofisticiranih sajber kriminalaca, šefova podzemlja, terorista i neprijateljski nastrojenih država. Oni koriste sve resurse na raspolaganju da napadnu naše vrednosti i narod", rekao je Volas u intervjuu za "Mejl on sandej". On je rekao da su desničarski teroristi kopirali džihadiste "Islamske države" i policija i službe bezbednosti teško izlaze na kraj jer bande organizovanog kriminala koriste internet što otežava njihovo lociranje. Volas je ukazao da posebno zabrinjava rast i jačanje organizovanog kriminala koji koriste pametne telefone i kodirane poruke.

"NJihova sposobnost da se bolje organizuju znači da mi moramo više da investiramo da bismo se suprotstavili", rekao je on. Volas ističe da su većina terorista koji kuju zaveru protiv Britanije islamisti, pripadnici "Islamske države" i Al kaide. On je dodao da, takođe, raste opasnost od usamljenih pojedinaca koji sede u svojoj spavaćoj sobi i smišljaju nove napade i načine kako da svoje viđenje sveta nametnu drugima.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #542 on: June 05, 2019, 05:26:20 am »

Tokio brine oružje Kurila
Branko Vlahović   03. jun 2019.

Polemika ruskog i japanskog ministra spoljnih poslova oko instaliranja vojske i tehnike na Kurilskim ostrvima. Sergej Lavrov: Na svojoj teritoriji radimo šta hoćemo

TOKOM rusko-japanskih pregovora, poslednjih dana maja u Tokiju, došlo je do polemike između ministara spoljnih poslova Tara Kona i Sergeja Lavrova. Japanski ministar je kazao da je pravno neprihvatljivo što Rusija dovodi vojsku i tehniku na Kurile, na što je Lavrov odgovorio da su ta ostrva ruska teritorija i da njena vojska na njima može da radi šta hoće.

Japanska vlada je početkom aprila protestovala što Rusija povećava broj svojih vojnika i tehnike na Kurilima i što su nedavno održane vežbe sa raketnim gađanjima. Na Kurilima je Rusija zaista modernizovala vojne objekte i sada tamo u normalnim uslovima žive profesionalni vojnici koji imaju ugovore na tri godine. Ali, u Rusiji smatraju da Japanci nemaju prvo da zameraju susedima što se naoružavaju, jer to i sami čine.

Posle poslednjeg susreta predsednika SAD Trampa sa japanskim premijerom Abeom saopšteno je da će Tokio, koji je prošle godine bio najveći kupac američkog oružja, uzeti od SAD još 105 lovaca pete generacije F-35. Ruski vojni analitičari, kao i njihovi kolege iz Japanu susednih zemalja, postavili su pitanje: "Sa kim se japanska armija sprema da ratuje?"

Rusi se ne plaše da bi Japan mogao da vojnom silom vrati Kurilska ostrva. Moskovski vojni analitičari podsećaju da se sada na Kurilima sistemi za odbranu obale "bastion" i "bal", kao i PVO sistemi, koji čuvaju tu teritoriju iz vazduha. Ruski avioni locirani na Kurilima su naoružani najnovijim hipersoničnim raketama "kinžal" kojima mogu da potope japanske brodove.

Japan, međutim, ima sporna teritorijalna pitanja i sa Kinom. Verovatno Japanci kupovinom najnovijih američkih aviona misle da suzdržavaju Kinu koja je vojnički i ekonomski sve moćnija, a posle SAD i Rusije, ima najmoćniju avijaciju. U Tokiju sigurno znaju da su najnoviji S-400 koje će imati kineska armija biti naoružani raketom dometa 380 kilometara, pa Japanci sigurno neće ulaziti u opasne avanture.

KRATKO

Pregovori su trajali svega sat i 40 minuta. Učestvovali su i ruski i japanski ministri odbrane Sergej Šojgu i Takeši Ivaja koji su imali i odvojene razgovore.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #543 on: June 15, 2019, 06:12:38 am »

Evakuacija u centru berlina - Pronađena zaostala avionska bomba
Srna  14.06.2019.

Neeksploodirana avionska bomba zaostala iz Drugog svetskog rata pronađena je danas tokom građevinskih radova u centru Berlina zbog čega su evakuisani stanari okolnih naselja, saopštila je policija.

Bomba teška stotinu kilograma nađena je na gradilištu nedaleko od trga Aleksanderplac. U policijskom saopštenju se navodi da se evakuisani stanari zgrada udaljenih oko 300 metara od bombe koja je pronađena na dubini od tri metra i sa netaknutim detonatorom. Pripadnici jedinice za uklanjanje eksplozivnih sredstava pokušaće da deaktiviraju bombu tokom večeri.

Skoro 75 godina od okončanja Drugog svetskog rata u Nemačkoj i dalje ima neeksplodirane municije. Berlin je tokom rata intenzivno bombardovan, posebno u proleće 1945. godine kada je trećina kuća uništena, a poginulo je više desetina hiljada ljudi. Od tada je pronađeno više hiljada komada zaostale municije ali stručnjaci izražavaju uverenje da je još oko 3.000 ostalo zakopano ispod površine. U aprilu prošle godine berlinska policija deaktivirala je bombu tešku 500 kilograma. Tokom operacije evakuisano je 10.000 ljudi.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #544 on: June 19, 2019, 03:20:33 pm »

Loše stanje u budžetu - Austrija povlači vojnike iz BiH i Malija, a sa Kosova “korak po korak”
Tanjug  19.06.2019. 10:15

Novi ministar odbrane Austrije Tomas Starlinger, zbog loše stanja budžeta zemlje, razmišlja o povlačenju austrijskih vojnika iz međunarodnih mirovnih misija.

- U sadašnjim okolnostima, nećemo više biti u stanju da održimo sadašnji obim učešća u mirovnim misijama - rekao je Starlinger. Austrija trenutno predvodi dve od četiri vojne mirovne misije EU - u Bosni i Hercegovini i Maliju. Ukoliko vojska ne bude dobila dovoljna sredstva, biće prinuđena da se povuče sa Kosova "korak po korak", ocenio je Starlinger. Na Kosovu austrijska vojska je u Kforu zastupljena sa nešto više od 400 vojnika. Starlinger je istakao da bi, u svakom slučaju, povlačenje austrijskih vojnika bilo sprovedeno postepeno, a ne od jednom. Ukazao je i da će odluku doneti buduća vlada, a aktuelna prelazna će izvršiti pripreme.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #545 on: June 24, 2019, 02:00:20 pm »


Najveći vojni okrug u Rusiji na nogama


Počela je iznenadna provera borbene gotovosti u Centralnom i Južnom vojnom okrugu Rusije, saopštio je u ponedeljak ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Danas, u skladu sa odlukom Vrhovnog komandanta Oružanih snaga Rusije počela je iznenadna provera trupa Centralnog vojnog okruga“, saopštio je Šojgu na kolegijumu Oružanih snaga Rusije.

Osim snaga Centralnog vojnog okruga, u stanje borbene gotovosti podignut je i deo Južnog i Istočnog vojnog okruga, određene jedinice Vazdušno-desantnih snaga i vojno-transportne avijacije

Ove vežbe imaju za cilj da se vidi kolike su sposobnosti vojske da osigura vojnu bezbednost u Centralnoazijskom regionu, gde postoji ozbiljna teroristička pretnja, ali su i dobra prilika da se odredi stepen spremnosti za predstojeće velike strateške komandno-štabne vojne vežbe „Centar-2019“.

Provera borbene gotovosti će trajati do 28. juna, tokom koje će biti izvedeno više od 50 vojnih vežbi na više od 35 poligona.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #546 on: June 26, 2019, 07:32:35 am »

U Nemačkoj podignuta optužnica protiv osmorice desničara terorističke organizacije "Revolucija Kemnic"
Tanjug  25.06.2019.

Glavno držžavno tužžilaštvo u Karlsrueu potvrdilo je danas podizanje optužžnice protiv osmorice pripadnika desničarske terorističke organizacije "Revolucija Kemnic", pod optužžbom za planiranje ruššenja ustavnog poretka u Nemačkoj.

Glavno držžavno tužžilašštvo, koje preuzima slučajeve kod ugrožžavanja držžavnog poretka, potvrdilo je pisanje medija po kojima se optužženima stavlja na teret udružživanje s ciljem podizanja oružžane pobune protiv vlasti. Optužženima se konkretno stavlja na teret da su se u jeku nereda u istočnonemačkom gradu Kemnicu, u leto proššle godine, preko komunikacijske grupe Telegram udružžili s ciljem podizanja pobune protiv vlasti i uspostavljanja drušštvenog poretka „u smislu krajnje desne ideologije", kako stoji u zaključku Vrhovnog suda Nemačke, navodi Hina citirajući nemačke medije.

Neredi u Kemnicu i protesti protiv stranaca u ovom gradu usledili su nakon ššto se prošširila vest da je sirijski izbeglica nožžem ubio Nemca. Okolnosti ove smrti do danas jošš nisu razjaššnjene. Optužženi se od početka oktobra proššle godine nalaze u istražžnom zatvoru, a među njima su vodeće osobe neonacističkih, "skinhead" i huliganskih grupa iz Kemnica i okolinih mesta.

Poslednjih dana u Nemačkoj se razvila rasprava oko borbe protiv nasilja koje dolazi s krajnje desnog političkog spektra, a povod je ubistvo demokršišćanskog političara koji je branio izbegličku politiku kancelarke Angele Merkel, poššto je osumnjičeni za to ubistvo nedavno uhapššeni pripadnik neonacističke organizacije, navodi agencija.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #547 on: June 26, 2019, 05:01:21 pm »

Utopila se dva padobranca prilikom sletanju u vodu
Srna  26.06.2019.

Dvojica padobranaca Vazdušno-desantne jedinice ruske vojske utopila su se prilikom sletanja u vodu nakon skoka sa padobranom tokom vojne vežbe na Krimu, saopšteno je iz pres-službe Južnog vojnog okruga.

Iz pres-službe je saopšteno da su vežbe izvođene na poligonu Stari Krim.

-Dvojica vojnika Vazdušno-desantne jedinice ruske vojske na Krimu sleteli su u vodu i nisu uspeli da skinu opremu. Spasilačka služba je pokušala da ih spasi, ali su se oni udavili, rečeno je novinarima iz pres-službe. Agencije za sprovođenje zakona će zajedno sa komisijom komande Vazdušno-desantnih snaga istražiti uzrok incidenta.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #548 on: June 29, 2019, 06:17:10 am »

Da li Edi Rama vodi Albaniju u građanski rat?
Tanjug   28. jun 2019.

U atmoseri snažnih napetosti u albanskom društvu, koje bi mogle da eskaliraju čak u građanski rat, nema uslova za održavanje fer, poštenih i transparentnih lokalnih izbora, smatraju analitičari Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), sa sedištem u Ljubljani.

U analizi se ukazuje da bi zbog toga bilo opasno i kontraproduktivno održati lokalne izbore, koji su zakazani za 30. jun, koje je, međutim, predsednik Albanije Iljir Meta odlžio za 13. oktobar. Analitičari, naime, smatraju da je potreban konsenzualni dogovor aktualnog premijera i predsednika Socijalističke stranke (PS) Edija Rame i predsednika opozicijske Demokratske stranke (PD) Ljuljzima Baše, da izbore treba pomeriti i održati ih zajedno sa prevremenim parlamentarnim izborima kada se za to ispune uslovi.

Smatraju da je pri postizanju tog dogovora vlasti i opozicije potrebno snažnije posredovanjem EU i prvenstveno SAD. Inače, albanska opozicija već od februara ove godine bojkotuje rad albanskog parlamenta, jer, kako se navodi, ne želi da bude demokratska fasada kriminalno-korumpiranom režimu i zahteva da premijer Rama podnese ostavku, kao i da lokalni izbori budu održani zajedno sa prevremenim parlamentarnim izborima.

IFIMES u analizi opširno podseća da je na parlamentarnim izborima održanim 25.juna 2017. izborni pobednik bila Ramina Socijalistička partija, ali da su na te izbore i sam izborni proces iznesene brojne primedbe. Analitičari IFIMES-a i promatrači smatraju da su ti izbori bili nepošteni i neregularni, da su obilovali brojnim nepravilnostim, te da, kako kažu, postoje brojni dokazi o vezi kriminalaca, koji su "prljavim" novcem pomogli Ramu i njegovu stranku da ''kupi'' izbornu pobedu.

"Korupcija je u Albaniji postala način života", ukazuje se u analizi i podseća da je Rama u početku svog prvog premijerskog mandata mnogo obećavao i bio viđen kao nova nada na Zapadnom Balkanu, ali se ubrzo, kažu, pokazalo da je on umesto lidera u demokratskim procesima i reformama, postao "lider u kriminalu i korupciji".

Taj početni zanos se izgubio i Rama se sve više dovodi u vezu sa „kanabizacijom Albanije“ i cvetanjem organiziranog kriminala i narko biznisa, piše IFIMES, napominjući da Rama skreće pažnju javnosti sa tih tema okretanjem ka nacionalizmu i nacionalističkoj retorici. Ukazuje se da primedebe na Raminu vlast nisu dolazile samo od opozicije, nego i od uglednih međunarodnih krugova i istraživača te vodećih obaveštajnih službi. Uz podsećanje da je Rama pokrenuo policijsku akciju uništenja sela Lazaret, koji je bio centar narko biznisa, IFIMES ukazuje da se kasnije pokazalo da je taj biznis preuzeo sam Rama i umesto reformi i razvoja te dalje demokratizacije države pokrenuo proces „kanabizacije Albanije“.

"Znatan deo obradivih površina nalazi se pod kanabisom, a taj posao je u rukama političko-kriminalnih struktura. Albanija je za vreme premijerskog mandata Edija Rame postala kriminalno utočište za kriminalce iz Evrope, Azije, Severne i Južne Amerike. Olakšavajuća okolnost za kriminalne strukture je bezvizni režim, kojeg Albanija ima sa državama članicama EU što kriminalcima omogućava slobodno kretanje i poslovanje te enormne zarade u trgovini narkoticima i trgovini ljudima", ističu analitičari. Podseća se da je između 2014. i 2017.godine, Albanija postala glavna zemlja proizvođač i trgovac kanabisom u Evropi, što su potvrdili Europol, američki Stejt Department i Ujedinjene nacije (UN) .

Koristeći novac, mreže i njihove političke veze uspostavljene trgovinom kanabisom, albanska kriminalna organizacija proširila se na trgovinu heroinom i kokainom, stoji u analizi u kojoj se ukazuje da Albanija sada „služi kao ključna vrata za distribuciju heroina širom Evrope“ i glavni tranzitni koridor za krijumčarenje kokaina. Pranje novca i prodiranje u legalnu ekonomiju postali su glavna aktivnost organizacija organiziranog kriminala, pa je Stejt Department u dva navrata, 2017. i ponovo 2018., Albaniju označio kao zemlju u kojoj se „nezakoniti prihodi lako peru", kao i da i dalje postoji "veliki rizik od pranja novca zbog raširene korupcije i slabih državnih institucija“. I Savet Evrope je potvrdio da su „rizici pranja novca i dalje visoki“, a najveća pretnja dolazi od „kriminalnih prihoda koji potiču od trgovine narkoticima, poreskim i carinskim utajama i korupcije“.

Prema podacima Stejt Departmenta proizvodnja marihuane u Albaniji je samo u jednoj godini povećana za pet puta. Iz svih navedenih razloga, ukazuje IFIMES, u napetoj atmosferi u Albaniji, koja zaostaje u procesima približavanja EU, ostaje otvoreno pitanje dodele datuma za početak pregovora sa EU. U suprotstavljanju, dodaje se, prednjači prvenstveno Francuska odnosno njen predsednik Emmanuel Macron, koji se protivi dodeli datuma o početku pregovora sa EU, pri čemu ima podršku nemačke kancelarke Angele Merkel.

Dok je Holandija, navodi se, zvanično donela odluku u parlamentu, da se pokrene postupak za ukidanje bezviznog režima, koji Albanija ima sa državama članicama EU.

"Prvenstveno je važno normalizovati političku scenu i relaksirati odnose unutar države. Redovni masovni protesti na kojima učestvuje i po 200.000 građana su jasan znak nepoverenja vladi Edija Rame odnosno da je izgubio podršku među građanima", ističe IFIMES i ukazuje da su vladavina prava i (ne)delovanje pravne države „rak rana“ albanske države.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 435


« Reply #549 on: June 29, 2019, 08:37:11 am »Немам ништа против..нека се покољу, а наше је да заштитимо своје границе и не дамо да се евентуалнисукоб прелије тако да угрози јадни народ на КиМ. Ипак, моје скромно познавање Албанаца ми говори да је већи унутрашњи сукоб тамо немогућ.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 258


« Reply #550 on: June 29, 2019, 08:15:05 pm »

Обе водеће партија у Албанији су у спрези са криминалним структурама које се баве производњом канабиса и шверцом дроге и свега осталог у Европу и даље. Сасвим је свеједно ко је на власти, исто ће бити. Ако нема услова за локалне изборе, нема ни за какве друге. Њима само неки страни протекторат може помоћи.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #551 on: July 05, 2019, 12:51:06 pm »

Više od 40 švajcarskih vojnika naprasno se razbolelo, četvoro kritično
Tanjug   05. jul 2019.

Više od 40 vojnika vojne akademije u centralnoj Švajcarskoj hospitalizovano je u četvrtak nakon što su se naglo razboleli, a četvoro je u kritičnom stanju, saopštila je švajcarska Vlada.

Ministarstvo odbrane pojasnilo je da je 43 pripadnika vojne akademije Jasbah de Linden u kantonu Berna naglo u četvrtak popodne dobilo gastrointestinalne probleme sa dijarejom i povraćanjem. "Četrdeset i troje je hitnom pomoći i helikopterima prebačeno u bolnice i vojne medicinske ustanove", navode u saopštenju, prenosi Index. Dok vlasti pokušavaju da otkriju uzrok problema, bernski kanton uveo je karantin za Jasbah, instituciju specijalizovanu za kibernetičku odbranu.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #552 on: July 05, 2019, 04:23:10 pm »

Провера радијације око подморнице „Комсомолец” потонуле 1989.
петак, 05.07.2019.

Осло - Норвешке власти су саопштиле да ће заједничка норвешко-руска експедиција проверити да ли совјетска подморница која је потонула пре 30 година испушта радиоактивне материје.

Агенција за радијацију и нуклеарну безбедност је навела да ће норвешки истраживачки брод сутра испловити из Тромсоа, на северу Норвешке, ка Баренцовом мору, где је нуклеарна подморница „Комсомолец” потонула 1989. године. Приликом хаварије је живот изгубило 42 од 69 чланова посаде, а у подморници се и даље налазе нуклеарни реактор и две нуклеарне бојеве главе. Агенција је навела да ће у мисији бити коришћена подморница на даљинско управљање а да ће посао бити „захтеван” јер се олупина налази на 1.700 метара дубине.

Норвешка је открила повећану концентрацију радиоактивног цезијума-137 око олупине али је наведено да се ти нивои једва региструју и да не представљају опасност.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #553 on: July 07, 2019, 04:53:56 am »

Turska: Zaplena radioaktivne supstance vredne 72 miliona $
Tanjug   06. jul 2019.

Agencija Anadolija prenosi na svom sajtu da vrednost zaplenjenog kalifornijuma iznosi 72 miliona dolara

Policija u gradu Boluu, u crnomorskom regionu Turske, zaplenila je 18 grama kalifornijuma, radioktivne supstance koja se koristi za nuklearno oružje i u atomskim elektranama, a u akciji je uhapšeno pet osoba. U saopštenju iz kabineta guvernera u Boluu navedeno je da je policijsko odeljenje za borbu protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala sprovelo akciju u okviru koje je praćen jedan automobil. Sumnjivi automobil je zaustavljen, a nakon detaljne pretrage u njemu je pronađeno 18,01 grama kalifornijuma. Navodi se da je zaplenjena količina ove radioktivne supstance prosleđena Turskoj agenciji za atomsku energiju. U vezi sa zaplenom uhapšeno je najmanje pet osoba, protiv kojih je pokrenuta istaga.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #554 on: July 08, 2019, 07:52:32 am »

Bundesver "slavi" jer Ursula ide
Goran Čvorović   07. jul 2019.

Šta čeka Evropsku komisiju na čelu sa sadašnjom ministarkom odbrane Nemačke posle brojnih zamerki na njen angažman u oružanim snagama. Nemački mediji: Biće bar neko srećan

DA li su šefovi država ili vlada EU napravili dobar izbor kada su se odlučili da Nemica Ursula fon der Lajen bude na čelu Evropske komisije? Ako je verovati tvrdnjama iz nemačkih medija, biće bar neko srećan, ali zbog njenog odlaska - pripadnici nemačkih oružanih snaga kojima je trenutno šef. Sada kada se slegla prva prašina posle dugog većanja koje je izrodilo Lajenovu kao kandidata, na površinu isplivavaju razne pojedinosti koje, kako ukazuju neki analitičari, ona možda i nije baš tako idealna ličnost koja bi zadovoljila i Berlin i Pariz, i sve ostale prestonice, ali i različite političke grupe koje bi trebalo da formiraju većinu za odlučivanje u evropskim institucijama.

NEMAČKI mediji, oslanjajući se na vojne izveštaje i svedočenja, govore o katastrofalnom stanju nemačkih vojnih snaga. Ističe se da podmornice nisu vojno operativne, da je za akciju spreman tek svaki treći helikopter, da od 244 tenka "leopard 2" samo 95 može u borbena dejstva, dok pregrejane automatske puške promašuju mete. Zvaničnici NATO su, kažu, bili zgranuti kada su videli nemačke vojnike na poverljivom zadatku kako koriste obične mobilne telefone umesto šifrovanih.

Ističe se hronični nedostatak osoblja i materijala, uz zaključak da je ministarka odbrane dobrim statistikama skrivala ovu realnost. Utvrđeno je i postojanje ekstremnodesničarske zavere u redovima nemačke vojske. Tu je i već pomenuto ukazivanje u ispravnost angažovanja firmi - od kojih u jednoj radi i njen sin, radi konsultantskih usluga, bez tendera.

............................................. ostatak vesti je čisto političke prirode.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Pages:  1 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 [37] 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 ... 63   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.