PALUBA
February 25, 2024, 12:08:22 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 [47] 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 ... 63   Go Down
  Print  
Author Topic: Kratke vijesti  (Read 232413 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #690 on: April 18, 2021, 07:04:31 pm »

Fidela nema, Raul odlazi: Ko će sada vladati zemljom i da li je ovo kraj socijalističkog ostrva kakvog znamo
Jovana Radovanović 18.04.2021.

Koliko god bilo teško zamisliti Kubu bez nekoga ko se preziva Kastro na njenom čelu, ta era u istoriji socijalističkog karipskog ostrva se završava.

Šef Komunističke partije Raul Kastro odlazi sa vlasti i predaje je nekome izvan porodice. To znači da će nakon 62 godine Kubu voditi neko ko nije on ili njegov pokojni brat Fidel Kastro. Raul Kastro je na partijskom kongresu rekao da prepušta vođstvo mlađoj generaciji "punoj strasti i anti-imperijalističkog duha". Ova generacijska smena vlasti dešava se usred pandemije koja je teško pogodila zemlju zavisnu od turizma.

Kuba u ovom trenutku radi i na kontroli širenja korona virusa unutar svojih granica, i za sada se čini da je jedna od retkih zemalja kojoj to polazi za rukom. Takođe je jedna od retkih država koja radi na razvoju sopstvene vakcine. Ostvo čeka da vidi i u kom pravcu će se kretati odnos sa novom američkom administracijom, nakon što je tokom mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa došlo do trzavica koje su rezultirale novim sankcijama Vašingtona. Dakle, mnogo prekretnica je pred Kubom, a one se neće dešavati pod komandom Kastrovih. Iako je celo ostrvo znalo da ovaj trenutak dolazi, on nije ništa manje istorijski i ne čini budućnost ništa manje neizvesnijom. Šta sada očekuje Kubu, Kubance i njihovu Komunističku partiju?

Kuba pod Raulom

Raul Kastro (89) je u avgustu 2006. godine, najpre privremeno, a onda od 2008. i trajno, preuzeo sve dužnosti koje je ranije obavljao njegov preminuli brat Fidel. Kubanski revolucionari su pod vođstvom braće Kastro 1959. zauzeli glavni grad Havanu i svrgnuli sa vlasti diktatora Fulgensija Batistu, kojeg je podržavala Amerika. Raul Kastro je od samog početka bio saborac svog brata za socijalističku Kubu. Revolucija ih je povezala i ideološki i politički. Iako je decenijama bio u senci brata, Raul je još od 1959. kao ministar revolucionarnih oružanih snaga dao veliki doprinos modelu "Socialismo tropical".

Upravo je Raul Kastro nakon revolucije forsirao približavanje Kube Sovjetskom Savezu. Nakon što je Amerika u oktobru 1960. zabranila izvoz nafte na Kubu, odnosno uvele embargo na uvoz svih kubanskih proizvoda, Moskva se usred Hladnog rata pozicionirala kao najvažnija ekonomska i politička zaštitnica Kube. Usvajanjem embarga počela je američka trgovinska blokada Kube, koja je ostala na snazi do danas. To što je počelo kao zabrana izvoza nafte iz Amerike, odnosno zabranom uvoza kubanskog šećera u Ameriku, sa godinama je poprimilo sve veće razmere i povećalo probleme sa snabdevanjem karipskog ostrva. Između 2014. i 2016. godine, pod Raulovom vladavinom došlo je do otopljavanja odnosa sa Amerikom, što je krunisano istorijskom posetom Baraka Obame Kubi.

U novembru 2018. godine, Generalna skupština UN drugi put je podržala ukidanje sankcija Kubi, ali je američka administracija tadašnjeg predsednika Trampa odlučila dodatno da ih pooštri. Tramp ne samo da je uništio sve nade za skoro ukidanje embarga, već i optimizam oko mogućeg ponovnog približavanja dve sukobljene strane. Aktuelni američki predsednik Džo Bajden obećao je da će ublažiti neke Trampove sankcije, iako je Bela kuća u petak rekla da promena kubanske politike nije jedan od njegovih glavnih prioriteta.

Na kongresu u petak Raul Kastro rekao je da je njegova zemlja spremna da "razvije dijalog sa poštovanjem" sa Amerikom, ali da neće praviti "ustupke" u vezi sa "spoljnom politikom i idealima".

Šta dalje?

Promena na vrhu vladajuće stranke Кube dešava se kada se ostrvsko rukovodstvo bori sa svojom najozbiljnijom ekonomskom krizom u poslednjih nekoliko decenija. Pandemija, finansijske reforme i ograničenja koja je nametnula Trampova administracija pogodili su ekonomiju, koja se prošle godine smanjila za 11 odsto. Dugo očekivana valutna reforma započeta 1. januara nastojala je da ekonomiju i državne kompanije učini efikasnijom, ali je takođe dodatno smanjila budžete običnih Кubanaca. Mnogi pozivaju na mnogo veću ekonomsku slobodu u zemlji.

Još jedan izazov biće održavanje ideološkog jedinstva i podrške eri povećanog pristupa internetu. Disidenti koriste društvene mreže za organizovanje antivladinih protesta i njihovo prenošenje uživo. Кao odgovor na to, stranka je rekla da će jedna od funkcija njenog kongresa biti "suočavanje sa političkom i ideološkom subverzijom, koja je učinila internet i društvene mreže svojim osnovnim poljem delovanja". Ali uprkos promeni rukovodstva, malo ko očekuje da će se desiti dramatične promene u smeru politike. Novi ustav 2019. potvrdio je državnu dominaciju nad privredom i "neopozivost socijalizma“. Raul Kastro rekao je Kongresu da se povlači kao "običan revolucionarni borac".

- I dok sam živ, biću spreman da branim otadžbinu, revoluciju i socijalizam - poručio je.

Ko posle Kastra?

Migel Dijaz Kanel, čovek koji je na mestu predsednika nasledio Raula Kastra, verovatno će ga naslediti i na čelu stranke. Čini se da će biti primoran da preduzme dalje korake za liberalizaciju centralno kontrolisane ekonomije Кube, ali se za sada ne očekuju neki dramatični ideološki i politički zaokreti. Kanel je bio relativno nepozat u političkim krugovima kada je 2018. godine postao predsednik, ali je od tada postao desna ruka Raula Kastra. On je igrao ključnu ulogu u ogranku Кomunističke partije u svojoj rodnoj provinciji Vila Klara, za koju se govorilo da je sa njim na čelu pokrajinske vlade uživala više sloboda nego drugi delovi zemlje.

Ovde su se odvijali rok koncerti koji bi bili zabranjeni u ostatku Kube, kažu meštani, a grad je od 1985. godine dom jednog od najpoznatijih kubanskih LGBT kulturnih centara, El Mehunje. Kanel je poslednjih pet godina "pripreman" da nasledi Raula Kastra, ali je uprkos tome teško predvideti koje će poteze on preduzeti kada dođe na tu poziciju. Većina analitičara se slaže da će njemu, čak i ako bude želeo da napravi promene, ruke biti vezane. Očekuje se da će Raul Kastro i dalje vršiti značajan uticaj na državnu politiku, kao i da će zadržati ključnu poziciju u Komunističkoj stranci kako bi držao Kanela "pod kontrolom" sve dok se ne uveri da će zemlju nastaviti da vodi u smeru koji su braća Kastro zacrtali proteklih šest decenija.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #691 on: April 19, 2021, 05:32:38 am »

"Uprkos određenom otporu": Makron se založio za pomirenje sa Alžirom
IZVOR: BETA/AFP NEDELJA, 18.04.2021.

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je danas volju za pomirenjem uspomena izmedju Francuza i Alžiraca uprkos "odredjenom otporu" u Alžiru.

"Verujem da tu volju široko deli predsednik Alžira Abdelmadžid Tebun Tebboune. Tačno je da treba da sa računa i na određeni otpor", rekao je Makron za list Figaro . Francuski predsednik je ocenio kao neprihvatljivu izjavu nedavnu alžirskog ministra rada Hašemija Džaabuba koji je rekao da je Francuska "tradicionalni i večiti neprijatelj" Alžiraca.

Tradicionalno osetljivi odnosi Francuske i Alžira nedavno su zahladneli posle odlaganja putovanja francuskog premijera Žana Kasteksa Alžiru. Od kraja rata za nezavisnost Alžira 1962. godine, Francuska i Alžir održavaju istovremeno bliske i složene odnose uz pozadinu burnog pomirenja. Te dve zemlje imaju jake ekonomske veze, dobru saradnju obaveštajnih službi, ali bolnu kolonijalnu prošlost. A u Francuskoj živi i velika alžirska zajednica.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #692 on: April 19, 2021, 07:37:46 am »Britanski mediji: London uvodi novi zakon za borbu protiv „neprijateljskih zemalja“


Vlada Velike Britanije planira da usvoji novi zakon, po kojem će sva lica, koja u toj zemlji rade za strane vlade, morati da se registruju. Na ovaj način vlada planira da zaštititi Veliku Britaniju od „neprijateljskih zemalja“, kao što su Rusija ili Kina, piše „Tajms“.

Prema podacima lista, premijer Velike Britanije Boris Džonson objaviće o uvođenju novog zakona tokom kraljičinog obraćanja koje je planirano za 11. maj. On namerava da traži uvođenje novih pravila zbog porasta zabrinutosti delovanjima Moskve i Pekinga.

Nov zakon će omogućiti da se proširi postojeći zakon o krivičnom gonjenju i deportaciji stranih špijuna, koji ugrožavaju nacionalne interese Velike Britanije. U skladu sa tim, odbijanje obavezne registracije će se smatrati krivičnim delom.

Koncepcija registracije stranaca je zasnovana na analogičnoj šemi, koja je aktuelna u SAD, a podrazumeva da su strani agenti obavezni da se registruju u Ministarstvu pravde, kao i da periodično dostavljaju izveštaje. Zakon se odnosi na sve, koji predstavljaju interese drugih zemalja, uključujući i konsultante, novinare i eksperte za odnose sa javnošću.

Vlada Velike Britanije planira da revidira i zakon o državnoj tajni i da unese neke promene, koje bi omogućile njegovu primenu i na strance, koji pokušavaju da potkopaju nacionalne interese Velike Britanije iz inostranstva, uključujući sajber kriminalce koji rade za druge države. Trenutno se ovaj zakon odnosi samo na britanske državljane koji su u inostranstvu.

Pored toga, plan je da se promene termini u zakonu, koje mnogi članovi vlade smatraju zastarelim. Sada se nezakonitom radnjom smatra krađa „šema, planova, modela koji mogu biti direktno ili indirektno korisni za neprijatelja“. Vlada takođe planira da ovu formulaciju zameni „dokumentom, informacijom ili nečim drugim“, što bi moglo biti korisno „stranim državama“.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #693 on: April 19, 2021, 05:33:11 pm »

Izveštaj: Francuska snosi značajnu odgovornost za omogućavanje genocida u Ruandi
SVET Autor: FoNet 19. apr. 2021

Francuska snosi "značajnu" odgovornost za "omogućavanje genocida kakav se mogao predvideti", zaključak je izveštaja o ulozi Pariza u ubistvu oko 800.000 ljudi 1994. godine koji će biti predstavljen u ponedeljak, a naručila ga je Vlada Ruande.

Na 600 stranica izveštaja se tvrdi da Francuska „nije učinila ništa da bi zaustavila“ masakre u aprilu i maju 1994. godine, kao i da je posle genocida pokušala da prikrije svoju ulogu i ponudila zaštitu nekim zločincima. Navodi se da su godinama pre genocida tadašnji predsednik Francuske Fransoa Miteran i njegova vlada znali za pripreme masakra, ali su pružali podršku vladi tadašnjeg predsednika Ruande Žuvenala Habjarimana, uprkos „znacima upozorenja“. Francuska vlada nije bila ni slepa, niti nesvesna što se tiče predvidivog genocida, naglasili su autori izveštaja.

Pre manje od mesec dana izveštaj Pariza, koji je zatražio francuski predsednik Emanuel Makron, zaključio je da su vlasti Francuske bile „slepe“ u vezi priprema za genocid i da su reagovale suviše sporo prilikom procene broja ubijenih i odgovora na zločine. U tom izveštaju se ocenjuje da Pariz snosi ogromnu odgovornost što nije reagovao na događaje, čije su žrtve bili pripadnici naroda Tutsi i umereni Huti, koji su pokušali da ih zaštite od svojih ekstremnih sunarodnika. Ministar spoljnih poslova Ruande Vensan Biruta je izjavio da je njegova zemlja „sprema za nove odnose“ sa Parizom.

„Možda je najvažnije u ovom procesu da su dve komisije analizirale istorijske činjenice i došle do zajedničkog razumevanja prošlosti. Iz toga možemo izgraditi snažne odnose“, ocenio je Biruta.

U novom izveštaju se navodi da je pre genocida Francuska „naoružavala, savetovala, obučavala, opremala i štitila Vladu Ruande, nesvesna rešenosti Habjarimaninog režima da uništi Tutse u Ruandi“. Dodaje se da je Pariz zastupao svoje interese, „posebno jačanje i ekspanziju uticaja Francuske u Africi“, javlja AP.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #694 on: April 19, 2021, 05:49:26 pm »

Migel Dijaz Kanel proglašen za prvog sekretara Komunističke partije
Tanjug 19.04.2021.

Vladajuća Komunistička partija Kube izabrala je danas predsednika Migela Dijaza Kanela za naslednika Raula Kastra na mestu prvog sekretara stranke, tokom poslednjeg dana kongresa partije, javila je kubanska državna novinska agencija Prensa Latina.

To je najmoćnija pozicija na Kubi, preneo je Rojters. Promena na čelu stranke označava kraj vladavine braće Fidela i Raula Kastra koja je trajala šest decenija i tranziciju ka mlađem rukovodstvu, navela je agencija. Kanel je bio relativno nepozat u političkim krugovima kada je 2018. godine postao predsednik, ali je od tada postao desna ruka Raula Kastra. On je igrao ključnu ulogu u ogranku Кomunističke partije u svojoj rodnoj provinciji Vila Klara, za koju se govorilo da je sa njim na čelu pokrajinske vlade uživala više sloboda nego drugi delovi zemlje.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #695 on: April 20, 2021, 04:54:31 pm »

"Il-96 narušio vazdušni prostor Kolumbije“
Novosti onlajn 20. 04. 2021.

MINISTARSTVO inostranih poslova Kolumbije uručilo je protesnu notu ambasadoru Rusije u Bogoti jer je, kao su naveli, ruski avion Il-96 narušio vazdušni prostor ove južnoameričke države.

- Ministarstvo inostranih poslova u ime nacionalne vlade uručilo je zvanično saopštenje ruskom ambasadoru u Bogotu u kojem je izrazilo naš energični protest zbog situacije koju je izazvao ruski avion koji je 19. aprila narušio vazdušni prostor Kolumbije - saopštila je ministarka na tviteru. Blumova je navela da nije prijatno kada se situacije ponavljaju, kada ruski avioni ne poštuju uslove leta koje su odredile kolumbijske vlasti.

- Ambasadoru (Nikolaju) Tavdumadze je saopšteno o važnosti hitnog odgovora njegove vlade i potrebe garancija da se ozbiljna i sistemska kršenja vazdušnog prostora neće ponavljati - dodala je ona.

Ranije je Ministarstvo odbrane Kolumbije saopštilo je da je podiglo lovce kako bi presreli ruski avion Il-96-400VPU koji je leteo iz Moskve i imao odobrenje za let iznad vode Kolumbije, ali su koordinate njegovog ulaska u vazdušni prostor ove zemlje bile drugačije od najavljenih.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #696 on: April 20, 2021, 05:06:45 pm »

Putin pisao novom lideru Kube: "Primite moje najikrenije čestitke..."
Srna 20.04.2021.

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je kubanskom kolegi Migelu Dijazu-Kanelu postavljenje na mesto šefa Komunističke partije Kube i pohvalio bilateralno strateško partnerstvo dve zemlje.

- Poštovani gospodine Dijaz-Kanel, primite moje iskrene čestitke na postavljenju na mesto prvog sekretara centralnog komiteta Kubanske komunističke partije - navodi se u poruci Putina, koju je objavio Kremlj. Putin je rekao da je odluka delegata potvrda političke težine Dijaza-Kanela i priznanje njegovih zasluga za otadžbinu.

- Mi veoma visoko cenimo naše strateško partnerstvo sa Kubom. Očekujem da ćemo osigurati dalji razvoj konstruktivnog bilateralnog dijaloga i višestruko uzajamne i raznovrsne saradnje za dobrobit naših prijateljskih naroda kroz zajedničke napore - rekao je Putin.

Delegati Komunističke partije Kube izabrali su juče Dijaza-Kanela za prvog sekretara centralnog komiteta, umesto dosadašnjeg Raula Kastra koji je prošle nedelje najavio povlačenje.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #697 on: April 21, 2021, 03:03:45 pm »

RSE: Dva različita izveštaja o ulozi Francuske u genocidu u Ruandi
SVET Autor: Radio Slobodna Evropa 21. apr. 2021

Samo mesec dana nakon što je francuska komisija, oformljena po nalogu Emanuela Makrona, objavila izveštaj o ulozi Francuske u genocidu u Ruandi 1994. godine, navodeći kako Pariz snosi odgovornost ali da nije bio saučesnik, objavljen je izveštaj koji je naručila vlada Ruande, uz optužbe da Francuska još uvek odbija da prizna svoju pravu ulogu od pre, tokom i posle genocida.

Uprkos suprotnim zaključcima, dva izveštaja o istom događaju mogla bi označiti prekretnicu u unapređenju odnosa dve zemlje, pišu svetski mediji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odgovornost za omogućavanje genocida

U izveštaju vlade Ruande, objavljenom 19. aprila, navodi se da je Francuska bila svesna da se u Ruandi priprema genocid 1994. i da snosi značajnu odgovornost za omogućavanje ovog zločina, u kojem je za manje od 100 dana ubijeno oko 800.000 ljudi, uglavnom iz etničke manjine Tutsi, piše Rojters. Izveštaj Ruande dolazi nakon sličnog izveštaja francuske komisije, objavljenog u martu, u kojem se navodi da je Francuska bila zaslepljena svojim kolonijalnim odnosom prema Africi, prema događajima koji su doveli do genocida i da snosi „ozbiljnu i ogromnu“ odgovornost, ali da nije bila saučesnik u genocidu. Ali, ističe Rojters, u izveštaju Ruande navodi se da je, iako je na kraju odgovornost ležala na onima koji su zaista izvršili genocid, francuska vlada pomogla da se uspostave institucije koje su iskorištene za izvršenje ubistava.

„Na kraju krajeva, ovaj izveštaj ne može biti konačna reč o ulozi francuske vlade u Ruandi. Ta reč će stići nakon što francuska vlada objavi sva svoja dokumenta i dozvoli svim njenim zvaničnicima da slobodno govore“, navodi se u izveštaju.

Početkom ovog meseca, dodaje Rojters, Francuska je saopštila da će otvoriti arhive Ruande bivšeg francuskog predsednika Fransoe Miterana, u sklopu nastojanja da se bolje razume uloga Pariza u toj afričkoj zemlji tokom genocida.

‘Saradnik’ ekstremističkog režima

Izveštaj na oko 600 strana o ulozi Francuske u genocidu u Ruandi, koji je Kigali naručio 2017. godine, etiketira Francusku kao „saradnika“ ekstremističkog Hutu režima, odbacujući stav da je Pariz bio slep za njihov genocidni program i da Pariz još uvek odbija da prizna svoju pravu ulogu iz 1994. godine, piše agencija Frans pres. Višegodišnja istraga američke advokatske firme Levy Firestone Muse, koja je sabrala milione stranica dokumenata i intervjue sa više od 250 svedoka, ocenjuje da je Francuska ostala „nepokolebljiva u svojoj podršci“ saveznicima iz Ruande, čak i kada je planirano istrebljenje Tutsi manjine bilo jasno. Međutim, dodaje AFP, nije pronađen nijedan dokaz da su francuski zvaničnici ili osoblje direktno učestvovali u ubistvu Tutsija.

Genocid između aprila i jula 1994. počeo je nakon što je predsednik Ruande Žuvenal Habijarimana, pripadnik Hutu naroda sa kojim je Pariz gajio bliske veze, poginuo kada je njegov avion oboren iznad Kigalija 6. aprila. U roku od nekoliko sati, ekstremistička Hutu milicija počela je da ubija Tutsije i neke umerene Hute, razmerama i brutalnošću koji su šokirali svet. Izveštaj navodi se da niko nije bliže sarađivao sa Habijarimanom nego Francuska pod tadašnjim liderom Miteranom, koji je najviše kriv za „nepromišljeno omogućavanje“ radikalnog Hutu režima radi, kako se ističe, zaštite sopstvenih strateških interesa u Africi.

„Samo je francuska vlada bila neizostavni saradnik u izgradnji institucija koje će postati instrumenti genocida. Nijedna druga strana vlada nije znala za opasnost koju predstavljaju ruandski ekstremisti…“, navodi se u izveštaju i dodaje da uprkos jedinstvenoj ulozi francuske vlade „ona još uvek nije priznala tu ulogu, niti se za to iskupila“.

Moguća prekretnica u odnosima

Optužba iz ruandskog izveštaja, koji je Francusku označio kao „saradnika“ ekstremističkog režima i koja je u godinama pre genocida „naoružavala, savetovala, obučavala, opremala i štitila ruandsku vladu“, poslednja je u kontinuiranom sporu između Pariza i male istočno-afričke zemlje oko uloge koju je tamo odigrala Francuska pre i tokom masovnih ubistava 1994. godine, napisao je Gardijan. Uprkos suprotnim zaključcima ruandskog izveštaja i francuske komisije u martu, koja je zaključila da Francuska snosi ogromnu odgovornost, ali da nije bila saučesnik u genocidu – dva detaljna izveštaja mogla bi da označe prekretnicu u odnosima dve zemlje, ocenjuje Gardijan. Ministar spoljnih poslova Ruande Vinsent Biruta rekao je da je mala, ali strateška zemlja od 13 miliona stanovnika spremna za „novi odnos“ s Francuskom.

„Možda je najvažnija stvar u ovom procesu to što su te dve komisije analizirale istorijske činjenice, analizirale arhive koje su im bile dostupne i došle do zajedničkog razumevanja te prošlosti“, rekao je on.

Pol Kagame, predsednik Ruande od 2000. godine, pozdravio je nedavnu francusku istragu kao „važan korak ka zajedničkom razumevanju onoga što se dogodilo“, ali je rekao da su višedecenijski napori Francuske da izbegne odgovornost naneli „značajnu štetu“.

Ruanda i Francuska prekinule su diplomatske odnose 2006. nakon što je, napominje Gardijan, pariski sudija optužio Kagamea i devet njegovih saradnika da su oborili avion bivšeg predsednika Habijarimana, što je Ruanda odbacila. Dve zemlje su na kraju obnovile diplomatske odnose u novembru 2009.

Godine posle genocida

Izveštaj koji je naručila Ruanda dolazi usred napora te zemlje da dokumentuje ulogu francuskih vlasti pre, tokom i posle genocida, nudeći čak i zaštitu pojedinim počiniocima – deo je koraka koje je preduzeo i francuski predsednik Makron za poboljšanje odnosa s tom centralnoafričkom zemljom, ukazuje AP. Visoki zvaničnik u Makronovom kabinetu pozdravio je u ponedeljak izveštaj vlade Ruande kao „odlučujući korak“ koji pokazuje „spremnost vlasti Ruande da napišu zajedničku istoriju i, pre svega, gledaju u zajedničku budućnost“ dodajući da je između Pariza i Kigalija postignuto „političko poverenje bez presedana“, te da Makron razmišlja o putovanju u Ruandu u narednim mesecima.

Izveštaj iz Ruande, naglašava AP, posebno se osvrnuo na stav francuskih vlasti posle genocida, navodeći kako je u proteklih 27 godina „francuska vlada prikrivala svoju ulogu, iskrivila istinu i zaštitila“ one koji su počinili genocid. U izveštaju se sugeriše da su francuske vlasti učinile „male napore“ da pošalju na suđenje one koji su počinili genocid. Tri državljanina Ruande do sada su osuđena za genocid u Francuskoj. Takođe, oštro kritikuje francusku vladu zato što je u prošlosti tri puta ignorisala zahteve Ruande za dokumente iz perioda pre i za vreme genocida. Međutim, stvari se možda menjaju, navodi se u izveštaju Ruande koji se osvrće na Makronovu odluku od 7. aprila, na dan obeležavanja genocida, da učini dostupnim javnosti arhive iz perioda od 1990. do 1994. koji pripadaju kabinetima francuskog predsednika i premijera.

Iz Makronovog kabineta je ranije rečeno da je francuska vlada posvećena osiguravanju „neophodnih sredstava“ za omogućivanje pravnih postupaka protiv navodnih počinilaca genocida. Aktivisti procenjuju da više od 100 njih živi na francuskoj teritoriji.

Izvinjenje i vraćanje poverenja

Dvadeset sedam godina posle genocida i Francuska i Ruanda pokušavaju da postave zvanične verzije o onome što se dogodilo tokom krvoprolića, dok njihovi zvaničnici nastoje da odgovore na domaće zahteve, ali i da unaprede bilateralne odnose, ukazuje Njujork tajms, napominjući da je Kagame od 2018. posetio Francusku najmanje tri puta, dok je poslednji francuski predsednik koji je posetio Ruandu bio Nikolas Sarkozi 2010. Francuska i Ruanda su se godinama prepirali oko toga kako se genocid odigrao i koliki je bio obim francuskog saučesništva. Međutim, odnosi su postepeno počeli da se otopljavaju, ističe list i dodaje da je Makron 2018. podržao bivšu ministarku spoljnih poslova Ruande Luiz Mušikivabo da predvodi Međunarodnu organizaciju Frankofonija, koaliciju zemalja koje govore francuski, što mnogi smatraju pokušajem jačanja odnosa s Kigalijem.

Poslednjih godina na francuskim sudovima pojavilo se nekoliko slučajeva vezanih za genocid, naglašava Njujork tajms. Prošlog maja, Felisijen Kabuga, koji je optužen za finansiranje genocida, uhapšen je u Parizu posle više od dve decenije u bekstvu. Takođe, prošle nedelje u Francuskoj je uhapšen sveštenik iz Ruande, zbog navodne uloge u pružanju pomoći onima koji su ubijali ljude u njegovoj crkvi tokom genocida.

Tokom ceremonije ovog meseca u glavnom gradu Ruande, Kigali, povodom obeležavanja 27. godišnjice genocida, predsednik Kagame pozdravio je francuski izveštaj koji su napisali istoričari, rekavši da on pokazuje da su „životi Ruande bili samo pijuni u geopolitičkim igrama“. U intervjuu francuskom listu Mond u ponedeljak, ministar inostranih poslova Ruande Vinsent Biruta rekao je da će novi izveštaj „doprineti pomirenju Francuske i Ruande“, naglasivši da „ako bi se jednog dana formulisalo izvinjenje, to bi bio korak u pravom smeru za vraćanje poverenja“.

Ruanda je, dodaje Njujork tajms, bila belgijska kolonija dok nije stekla nezavisnost 1962. Međutim, tokom genocida, Francuska, koja je imala bliske veze s vladom Habijarimana, poslala je svoje trupe u Ruandu u sklopu vojne operacije koju su odredile Ujedinjene nacije.

Izvor. www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #698 on: April 26, 2021, 05:33:49 am »

недеља, 25.04.2021.
Љиљана Вујић

Герила и пилетина

То што је пилетина примећена у понекој продавници узбудила већину Кубанаца више него одлазак Раула с чела Комунистичке партије, не умањује историјску битност краја каријере за презиме Кастро. Након шест деценија еру маслинастозелених униформи смењују беле кошуље и кравате. Револуционарне вође наслеђују они рођени у време када су браћа Фидел и Раул национализовали сву имовину на острву у америчком власништву. За свет у овоме има снажне симболике. Што се тиче неких Кубанаца којима је живот прошао под сенком породице Кастро и младих који у задње време демонстрирају и смеју да користе интернет, нити романтичарски гледају на прошлост нити у заносу чекају будућност. Разлог је прост. И сутра ће гладна уста правити гужву испред радње у којој се појавила пилетина. Не очекују да ће одлазак герилског команданта довести до значајних промена у скорије време, поготову што је, када се повукао с чела партије на „конгресу континуитета” рекао да земља неће прихватити обавезу да прави уступке када је реч о „спољној политици и идеалима”. Раул се није одрекао принципа револуције и социјализма, а неће ни његов наследник који не одише Фиделовом харизмом нити Рауловим ауторитетом. Он ће се са командантом консултовати око најважнијих стратешких одлука. Нови председник који је Кастро у свему осим презимену, рекао је да ће Раул увек бити присутан.

Куба ће док је жив бити под његовом сенком. Кастро званично одлази, а „кастризам” остаје. Иако је живео у сени старијег брата, Раул је био само мање харизматичан. Његово комунистичко опредељење у студентском периоду и касније пријатељство са Ернестом Геваром зацртало је судбину земље у наредних 60 година, а и дуже ће. Кубанце је док је Раул био председник обрадовало повећање плата и пензија и опуштање стега на употребу мобилних телефона и интернета. Радовали су се када се руковао у Хавани са Бараком Обамом 2016, у години смрти свог брата. Последња истакнута фигура Хладног рата се повлачи након што је покренуо политичке и економске промене, за већину грађана недовољне да зароне у најтежу економску кризу од пропасти Совјетског Савеза. Прошле су 62 године како су револуционари ушли у сукоб с Вашингтоном. Синови угледног узгајивача шећерне трске, у чијим пољима је Раул волео да позира, успели су да задрже комунистички режим упркос паду совјетског савезника. „Последњи” Кастро Кубу оставља у атмосфери дубоког генерацијског раскола. Млади траже веће економске и политичке слободе, а отпор пружа тврда линија војних и партијских званичника, те грађана који су и даље одани револуцији. Раул има четворо деце, нове генерације породице које иза сцене контролишу економска и безбедносна питања. Иза димне завесе зване транзиција власти остају нетакнути његова комунистичка влада и моћна војска. Када се повукао, његов зет, који је на челу војне компаније која контролише државне хотеле, луке и инфраструктурне пројекте, именован је у извршном одбору комунистичке партије.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #699 on: April 26, 2021, 05:48:45 am »

Britanska vojnobaveštajna službe MI6 nadzire najveće svetske zagađivače
Tanjug 26.04.2021.

Britanska vojnoobaveštajna služba MI6 vrši nadzor najvećih zagađivača kako bi obezbedila da se ispune data obećanja, izjavio je načelnik ove službe Ričard Mur.

Britanski agenti započeli su tzv. "zelenu špijunažu" najvećih svetskih zagađivača kako bi se uverili da posluju po pravilima i ispunjavaju svoja obećanja, objasnio je Mur. Ova akcija je pokrenuta dok se Velika Britanija, kao domaćin, priprema za veliki svetski samit o klimatskim promenama, prenosi Skaj Njuz.

"Kada neko potpiše da će se boriti protiv klimatskih promena, naš posao je da se postaramo da se sprovodi ono što je potpisano. Kao što neko reče - veruj, ali proveri", rekao je Mur koji se oglasio nakon upozorenja koje je predsednik SAD Džozef Bajden uputio svetskim liderima, rekavši da je ovo "odlučujuća decenija" da se izbegne najgora klimatska kriza.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #700 on: April 27, 2021, 03:14:47 pm »

Rekordan porast antisemitskih napada u Austriji
Tanjug 27.04.2021.

U prošloj godini je broj antisemitskih napada u Austriji dostigao novi rekord, sa 585 prijavljenih slučaja, za 35 više nego 2019.

Porast je vezan i za pandemiju korona virusa, kao i teorije zavere, koje su, ukazuju nadležni, obeležene antisemitizmom. Davidova zvezda se u javnosti, ali i na društvenim mrežama koristi za poređenje demonstranata protiv korona mera sa Jevrejima pod nacističkim režimom, navodi se u aktuelnom izveštaju o antisemitizmu u Austriji. Ukupno gledano klima na internetu postala je sve oštrija, konstatuje se dalje u izveštaju.

Veliki deo antisemitskih komentara imalo je veze sa pandemijom korona virusa.

- Takve reči mogu brzo izazvati požar dela ako se protiv njih ne borimo - upozorava predsednik Jevrejske zajednice u Beču Oskar Dojč. On je istakao da je na svakom pojedincu da odbija antisemitske viceve ili teorije zavere. Detaljno posmatrano najviše je registrovano sejanje mržnje sa 364 slučaja, što je za 125 više nego prethodne godine. Takođe zabeleženo je i 11 fizičkih napada, među kojima je i napad od avgusta prošle godine na predsednika Jevrejske zajednice u Gracu. Broj fizičkih napada porastao je za pet, što nije beznačajan rast.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #701 on: April 30, 2021, 05:52:57 pm »

Škotska premijerka: Prvo kraj korone, pa onda referendum
Tanjug 30.04.2021.

Prva ministarka Škotske Nikola Stardžon izjavila je danas da neće odmah predložiti referendum o nezavisnosti, jer želi da se prvo zemlja reši pandemije kovida-19.

- Ne verujem da treba da predložimo referendum u ovom trenutku - izjavila je Stardžn za BBC Radio, prenosi Rojters. Ona je dodala da veruje u nezavisnost.

- Želim da Škotska bude nezavisna, ali prvo moramo da izvedemo zemlju iz krize - ocenila je ona.

Partija u kojoj je Stardžon, Škotska nacionalna partija, je obećala da će održati novi referendum o nezavisnosti do kraja 2023. godine ukoliko osvoji većinu na izborima koji su zakazani za 6. maj.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #702 on: May 01, 2021, 05:06:06 pm »

субота, 01.05.2021.

Наша деца ће ратовати за храну и воду

Потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс упозорио је да ће млађи нараштаји водити ратове за храну и воду и апеловао на старије генерације да у име боље будућности заштите животну околину и прихвате да поднесу неке жртве.

Тимерманс је указао да социјална политика и екологија нису усклађене тако да равномерно деле цену, али и корист од афирмисања економије засноване на ниској емисији штетних гасова са ефектом стаклене баште. Уколико се то не усклади свет ће се суочити са повратним, негативним ефектима деловања интересних група и популистичких политичара који подстичу потрошњу фосилних горива, рекао је он, а пренео лондонски Гардијан.

„Ово није само ургентно питање, ово је и тешко питање. Морамо да трансформишемо нашу економију. Ту се крију огромне користи, али и огромни изазови. Највећа претња је социјалне природе и ако не успемо да решимо то питање, наша деца ће, уверен сам, ратовати за ресурсе хране и воде. У то уопште не сумњам”, упозорио је Тимерманс, преноси Танјуг.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #703 on: May 01, 2021, 09:28:19 pm »

Quote

Nakon višetjednog zatišja u objavljivanju novih epizoda, a budući da ne mogu jamčiti kada ćemo se vratiti starom ritmu objavljivanja, došlo je vrijeme da ukratko objasnim što se dogodilo i što možemo očekivati u budućnosti. Preda mnom je teška bitka, ali Cro Ops će se vratiti, i to čim bude moguće!


Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #704 on: May 09, 2021, 04:55:16 am »

субота, 08.05.2021.

Шкотска премијерка обећала нови референдум о независности

ЕДИНБУРГ - Премијерка Шкотске и лидерка Шкотске националне странке Никола Штарџен изјавила је данас да ће истрајати у плановима да се одржи нови референдум о независности Шкотске, након што су резултати показали да ће њена партија победити на изборима за парламент Шкотске, мада неће имати већину.


„У нормалној демократској дебати, странке које на изборима нешто обећају и буду изабране морају да испуне те обавезе. Апсурдно је да у Шкотеској изгледа имамо друге партије које су одлучне да блокирају странку или странке, које су добиле мандат”, рекла је Старџен за Би-Би-Си, преноси Танјуг.

Резултати избора показују да ће Шкотска национална странка, заједно са Шкотском Зеленом партијом, имати значајну већину посланика који се залажу за независност, преноси Ројтерс. СНП, којој би ово био четврти мандат на власти, најавила је да ће тражити да се одржи ново изјасњавање о одвајању од Велике Британије уколико освоји већину у парламенту који има 129 посланика. Ово би могло да изазове сукоб са британским премијером Борисом Џонсоном, који одбија могућност таквог изјашњавања јер каже да су се Шкоти већ определили 2014. године да остану у Великој Британији, додаје Ројтерс.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 ... 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 [47] 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 ... 63   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.066 seconds with 22 queries.