PALUBA
March 04, 2024, 11:59:16 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 [52] 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63   Go Down
  Print  
Author Topic: Kratke vijesti  (Read 233131 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #765 on: August 07, 2021, 05:34:57 am »

Žene mogu da obuku uniformu i ako nisu device
Novosti online 06. 08. 2021.

SVE su glasniji zahtevi u Indoneziji da vojska obustavi praksu provere nevinosti za žene koje žele da se pridruže oružanim snagama, posebno pošto je glavni zapovednik vojske prošlog meseca rekao da bi "testove devičanstva" trebalo ukinuti.

Načelnik kopnenih snaga, general Andika Perkasa je kazao da bi testovi za žene trebali biti isti kao za njihove muške kolege. NJegovu izjavu odmah je pozdravio Hjuman Rajts Voč koji tu praksu smatra ponižavajućom, nasilničkom i diskriminatorskom. Andika je kazao da zdravstvene preglede koji nisu relevantni za postupak regrutacije treba ukinuti. Međutim, portparol oružanih snaga Đavara Vhimbo je istakao da je pregled ženskih reproduktivnih organa, koji uključuje i pregled himena, i dalje obavezan za novajlije. Taj zahtev se odnosi i na verenice vojnog osoblja. Potrebu za takvim pregledom je objasnio rečima da su žene sklone karcinomu grlića maternice.

Indonezijska policija je proveru devičanstva ukinula 2015, a Hjuman Rajts Voč poziva ratno vazduhoplovstvo i mornaricu da slede taj primer. Oni podsećaju da ovaj test uključuje invazivni pregled s dva prsta kako bi se utvrdilo da li je himen kandidatkinje netaknut. Indonezijska vojska broji oko 500.000 pripadnika i time je ujedno i najveća svetska institucija koja i dalje praktikuje proveru nevinosti.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #766 on: August 15, 2021, 06:02:50 am »

Musolinijevi naslednici osvajaju moć u Italiji i vraćaju fašizam: "Žene da ostanu kod kuće i brinu o deci, muškarci određuju pravila"
Jovana Radovanović 14.08.2021.

Spartako Perini je pred smrt često govorio o danima kada je bio borac pokreta otpora u Drugom svetskom ratu. Osnivač jedne od prvih italijanskih antifašističkih grupa u Kole San Marku, zaseoku u centralnoj regiji Marće, bio je neustrašivi doušnik savezničkih snaga i hvaljen je zbog svog doprinosa u oslobađanju Evrope od nacista i okončanju diktature Benita Musolinija. Ali, za jednim žali.

- U poslednjih nekoliko dana mnogo je govorio o velikim stvarima koje su partizani učinili da povrate slobodu. Ali je stalno isticao da su napravili jednu grešku: nikada nisu potpuno iskorenili fašizam - rekao je Pjetro Perini, sin partizanskog borca i predsednik antifašističke grupe Anpi za region Askoli Pičeno.

Spartako Perini umro je 2001. godine, u 82. godini života. Dve decenije kasnije, Braća Italije, potomci stranke koju su 1946. godine osnovale pristalice Musolinija, došla je na čelo Marćea nakon pobede na regionalnim izborima prošlog septembra, čime je okončano 25 godina vladavine levice. To je bila značajna pobeda za stranku, koja je poslednjih godina stalno prešla put od političke margine do toga da, prema anketama, imaju veću podršku od krajnje desničarske Lige Matea Salvinija.

Liderka Đorđa Meloni, koja je karijeru počela u omladinskom krilu Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), posleratnog pretka Braće Italije, sada je spremna da nasledi Marija Dragija na mestu premijera na opštim izborima 2023. godine, dok svoju stranku drži van njegove široke koalicije. Kao pametna političarka, Meloni je pokušala da preoblikuje svoju stranku, predstavljajući je kao šampiona konzervativnog patriotizma. U svojoj autobiografiji "I Am Giorgia" napisala je da "ne pripada kultu fašizma“. Ali u Marćeu postoje znakovi da stranka, koja i dalje drži trobojni plamen MSI-ja kao svoj logo, nije u potpunosti prekinula veze sa svojom prošlošću.

U aprilu, gradonačelnik Askoli Pičena iz redova Braće Italije donirao je školama fašističke stripove. Nekoliko dana kasnije, na državni praznik u čast oslobođenja Italije od fašizma, predsednik obrazovnog odeljenja Marćea poslao je pismo učenicima u kojem je izjednačio fašiste sa partizanima poput Spartaka Perinija. "Treba da se sećamo ratnih žrtava bez obzira na čijoj su strani bili“, napisao je on.

- Uvek smo imali apologete fašizma, ali sada su neki od njih na pozicijama moći - rekao je Perinijev sin.

Jedan od prvih poteza nove administracije Marćea bio je zatvaranje prihvatilišta za migrante, podseća "Gardijan". Slično Umbriji, bivšem levičarskom uporištu koje je palo u ruke Lige 2019. godine, Marće takođe želi da zabrani zdravstvenim klinikama da daju tablete za abortus. Političar Braće Italije nedavno je predložio da žene ostaju kod kuće i brinu o deci, dok muškarci određuju pravila. Partijski lideri nastoje da usvoje meru koja bi socijalno stanovanje ograničila na Italijane.

- U ovom regionu došlo je do kulturnih, društvenih i političkih promena, od kojih se neke pretvaraju u mere. Napravili smo greške i ljudi nam nikada nisu oprostili- rekao je Antonio Mastrovinćenco, bivši odbornik Marćea iz Demokratske stranke levog centra, koji prihvata odgovornost levice za to što je region skrenuo udesno.

Prvi korak ka promenama dogodio se u avgustu 2016. godine, kada je centralnu Italiju, uključujući delove regije Maće, pogodio zemljotres u kome je poginulo skoro 300 ljudi. U to vreme je Mateo Renci, bivši premijer i lider Demokratske stranke, obećao da će odmah obnoviti razorene gradove. Ali mnoga pogođena mesta i dalje leže razrušena. Liga i Braća Italije takođe su igrali na kartu imigracije, posebno kada je 18-godišnju Pamelu Mastropjetro navodno ubio ilegalni imigrant u gradu Mačerata početkom 2018. Nekoliko dana kasnije, i samo nekoliko nedelja do nacionalnih izbora, desničarski ekstremista Luka Traini ranio je šest afričkih migranata u pucnjavi za koju je tvrdio da je osveta za ubistvo.

- Traini je postao borbeni konj desničarskih snaga koje su se trudile da pokažu kako je politika levice dovela do ove situacije. Izbacili su sve projekte koje je radila prethodna administracija. Mačerata je bilo jedno od prvih mesta u Italiji koje je usvojilo sistem za smeštaj migranata, a sada toga nema. Rasizam je u porastu, niko ne želi da iznajmljuje kuće strancima - rekla je Lina Karaćeni, bivša odbornica za integraciju Maćerate.

Za Paola Bericija, novinara lista "La Republika" koji je opširno pisao o ekstremnoj desnici u Italiji, najsnažniji znak promene u Marćeu desio se 27. oktobra 2019. godine, kada je održana komemorativna večera povodom godišnjice Musolinijevog "marša na Rim“ . Večeri je prisustvovao Frančesko Akvaroli, sada predsednik Maćea, zajedno sa mnoštvom drugih zvaničnika iz Braće Italije.

- Ovo vam daje predstavu o tome kako se Braća Italije bave nostalgičnim desnicom - ne samo da se ne distanciraju od prošlosti, već je i slave - rekao je Berici, dodajući da je Marće postao "neka vrsta laboratorije za desnicu koja je svoje korene utemeljila u fašističkoj tradiciji”.

Braća Italije obično učestvuju na lokalnim, regionalnim i opštim izborima u koaliciji sa Ligom i strankom "Napred, Italija" Silvija Berluskonija. Savez vodi 15 od 20 italijanskih regija, a Meloni, koja je nadmašila popularnost Salvinija, sada vodi glavnu reč. To znači da ako se takmiče zajedno 2023. i pobede, ona ima dobre šanse da postane premijerka.

- Levica je bila suviše slaba da zaustavi uspona desničara širom Italije. I tu leži opasnost. Zemlju koja je proizvela, ali i porazila fašizam, mogla bi na kraju da vodi partija povezana sa tom istorijom - rekao je Berici. Uspon Braće Italije u Marćeu takođe je ohrabrio ekstremno desne grupe poput Kuće ponosa i Nove snage, ističe Perini.

- Кad god demonstriramo, sledećeg dana na zidovima nađemo kukaste krstove, a navijači fudbalske ekipe Askoli Pičeno slave svaki gol fašističkim pozdravom. Ekstremisti znaju da sada to mogu da rade bez staha od kazne - dodao je. Perini je zabrinut za ishod sledećih nacionalnih izbora.

- Ne verujem da stvari mogu da se promene. Najgore je to što se čini da su napori partizana bili uzaludni - zaključuje.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #767 on: August 15, 2021, 06:59:23 pm »

Недеља, 15.08.2021.
Бошко Јакшић

Борба за месопотамске реке

Тигар и Еуфрат, који извиру у Анадолији, Турска користи да „дисциплинује” Сирију и Ирак и одбија преговоре о правичној расподели воде

Кинески мегаплан скретања Јангцеа како би се ублажиле несташице на северу само је један од знакова растуће кризе с водом у многим деловима света. Експерти упозоравају да ће, уз раст глобалне популације и загревање планете, несташице воде стварати озбиљне проблеме, узроковати масовне покрете становништва, чак и оружане сукобе.

Међу најугроженијим регионима је Блиски исток. Пре две деценије на мадридској конференцији говорило се да би вода могла да буде природни стимулус миру. Каква год била политичка клима, људи региона морају да пију воду и наводњавају усеве. Тадашњи лидери Израела, Јордана и Палестинаца – Ехуд Барак, краљ Абдулах Други и Јасер Арафат – уверавали су да ће се споразумети. Од договора ништа. Вода је утицала на то да се прекину преговори Израела и Сирије око Голанске висоравни, пошто Израел одбија да одустане од контроле извора реке Јордан на окупираној територији. Исто питање је експлозивно и у односима Израела и Палестинаца.

ЦИА је пре три деценије упозоравала да постоји најмање десет места у свету где рат може да избије због несташице воде. Већина је на Блиском истоку. „Водних ратова” није било, али ситуација постаје све опаснија у региону у којем живи око пет одсто светског становништва, а располаже само с једним процентом доступних ресурса воде. Америчка обавештајна заједница упозоравала је и 2012. да би питање расподеле воде могло да дестабилизује многе земље севера Африке, Блиског истока и југа Азије. Правих ратова од тада није било, али вода се и данас користи као оруђе политичких и економских обрачуна између суседа који нису у добрим односима.

Многе земље зависе од река које протичу кроз разне државе региона, што зна да створи високе тензије кад нема договора о расподели. Последњих година, откако је Етиопија изградила велику брану на Нилу, тензија између Каира и Адис Абебе је на ивици рата. Проблеми око воде кроз историју су се обично решавали договорима, али државе у горњем току река све чешће градњом брана слабе земље у њиховом доњем току. То је случај с рекама Тигар и Еуфрат. Турски Велики анадолијски пројекат (ГАП) већ годинама изазива несигурност низводно од система Еуфрат–Тигар. Две највеће реке Блиског истока дотичу из Анадолије и теку месопотамијском пустињом Сирије и Ирака да би се спојиле у ирачком месту Курна и формирале Шат ел Араб, који наставља до Залива.

Турски допринос Еуфрату износи 90 процената, сиријски је остатак. У случају Тигра, Турска току даје 40 процената воде, Ирак 41, а Иран девет. У првој половини прошлог века воде је било у изобиљу у односу на националне потребе. Државе басена махом су се фокусирале на лимитирану потрошњу за домаће потребе. Растуће амбиције развоја су од шездесетих година 20. века појачале надметање јер су земље кренуле појединачно у велике хидроинвестиције, које су закомпликовале политичке односе. Турска је започела градњу пројекта ГАП с 22 бране, како би коришћењем четвртине вода Тигра и Еуфрата побољшала наводњавање југоисточне Анадолије.

Пројекат је запретио водној безбедности Сирије и Ирака и упркос повременој сарадњи није омогућио стварање одрживих механизама расподеле водотокова. Турска је бране користила да би извукла уступке Дамаска и Багдада око курдског питања. Кад је Садам Хусеин 1990. извршио инвазију Кувајта, Турска је одмах обуставила све испоруке воде Ираку. Измењене политичке околности довеле су касније до обнављања сарадње. Турска је са Сиријом и Ираком потписала билатералне Меморандуме о разумевању о управљању водама две велике реке, а Анкара и Дамаск су се 2009. чак договорили да заједнички граде брану. Традиционално неповерење према Турској, колонијалној сили у временима Османске империје, учинило је ипак да парламенти Сирије и Ирака одбију да ратификују меморандуме.

Избијање грађанског рата у Сирији блокирало је све механизме поделе вода Тигра и Еуфрата. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган ставио се на чело коалиције која и данас захтева да сиријски председник Башар ел Асад сиђе са власти. Иако пројекат ГАП није комплетиран, доток воде Сирији и Ираку већ је смањен за 40 процената, а током јула и августа – кад је вода најпотребнија – своди се на минимум. Велике несташице воде већ су довеле до масовних протеста по Ираку.

Организација УН за храну и пољопривреду (ФАО) упозорила је да 50.000 сиријских домаћинстава ризикује да изгуби све приходе због критично ниских нивоа Еуфрата. Курдски лидери са североистока Сирије отворено оптужују Анкару да воде Еуфрата користи као оружје у борби против курдског становништва. Џихадисти Исламске државе користили су 2015–2016. бране као инструмент ратовања и уцена. Када је Исис поражен, турске трупе ушле су у Сирију под објашњењем да штите тампон зону према сиријским Курдима. Тако је и јужнији део Еуфрата сада под њиховом контролом. Сем Турске, и Иран је започео да користи водне ресурсе. Иако су последице по басен две реке минималне, Ирак се осећа угроженим јер 90 процената његовог снабдевања водом зависи од Тигра и Еуфрата. Као и Египта од Нила.

Криза с водом несумњиво представља озбиљан изазов за обнову стабилности Ирака и Сирије, али већ дуже од деценије Турска не показује интересовање да преговара о фер условима расподеле вода Тигра и Еуфрата и користи своју геопозицију да контролом горњих токова уцењује две земље низводно. Турска је још 1997. била међу само три земље које су у УН гласале против међународне конвенције о коришћењу међународних водних ресурса.

Неизвесност око воде још није изазвала ратове, али је утицала на грађанске ратове у региону. Озбиљна суша учинила је да конфликт у Сирији изгледа теже него пре једне деценије. Ирак и Сирија морали би да добију фер удео у расподели вода које су давно допринеле расту месопотамске цивилизације, а њихов недостатак данас доноси сушу и глад. Можда и зато експерти не беже од застрашујућих малтузијанских предвиђања.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #768 on: August 18, 2021, 01:36:20 pm »

Američki zvaničnici u Berlinu imaju "havana sindrom"
IZVOR: TANJUG SREDA, 18.08.2021.

Berlin -- Dvojica američkih zvaničnika stacioniranih u Nemačkoj zatražila su pomoć nakon što su razvili simptome misteriozne tegobe poznate kao "havana sindrom".

Simptomi, koji su uključivali mučninu, jake glavobolje, bol u ušima, umor, nesanicu i tromost, počeli su da se pojavljuju poslednjih meseci, a neke žrtve su ostale nesposobne za rad, prema tvrdnjama tih diplomata. To su prvi slučajevi koji su prijavljeni u jednoj zemlji NATO koja je domaćin američkim trupama i nuklearnom naoružanju, navodi WSJ. Američke diplomate su istakle da su slični incidenti registrovani među američkim zvaničnicima stacioniranim u drugim evropskim državama, ali su odbili da daju bilo kakve detalje.

Neke žrtve su bili obaveštajni oficiri ili diplomate koji su radili na pitanjima vezanim za Rusiju, poput izvoza gasa, sajber bezbednosti i političkog uplitanja, navode američke diplomate i ljudi upoznati sa istragom o ovoj bolesti. Serija simptoma prvi put se pojavila 2016. godine među američkim diplomatama na Kubi, a od tada su primećeni i u Kini, Rusiji i, u novije vreme, u Austriji. Bilo je nepotvrđenih slučajeva u Poljskoj, Tajvanu, Gruziji, pa čak i u Vašingtonu. Neki američki zvaničnici tvrde da bi takvi simptomi mogli biti posledica napada u kojima se koristi radiofrekventna energija, poput mikrotalasnog zračenja.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #769 on: August 21, 2021, 05:56:10 am »

Pripadnica kanadske vojske delila vojnicima kolače sa kanabisom
Tanjug 20. 08. 2021.

PRIPADNICA kanadske vojske suočena je sa mogućom kaznom zatvora od pet godina zbog toga što je vojnicima tokom vežbe dala kolače od kanabisa.

Pripadnica vojske proglašena je krivom za davanje "štetne stvari" osmorici vojnika, kao i za sramotno ponašanje, javlja Bi-Bi-Si. Vojnici su rekli da su se osećali pijano i zbunjeno dok su rukovali oružjem, nakon što su pojeli kolače, a slučaj se desio 2018. godine, tri meseca pre nego što je kanabis legalizovan u Kanadi. Naveli su da su imali simptome zbunjenosti, nekoherentnosti, paranoje i usporenosti nakon što su pojeli kolače, a petorica od njih su kasnije bili pozitivni na kanabis.

Optužena pripadnica vojske izjavila je da su vojnici u komunikaciji sa njom koristili seksističke reči i da je upotreba kanabisa česta među vojnicima.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #770 on: August 23, 2021, 03:48:12 pm »

Milionima ljudi u Siriji i Iraku preti nestašica vode i hrane
IZVOR: TANJUG PONEDELJAK, 23.08.2021.

Bejrut -- Milioni ljudi u Siriji i Iraku u opasnosti su da ostanu bez vode, struje i hrane usled porasta temperatura i rekordno niskog vodostaja.

Za dve susedne zemlje, pogođene dugogodišnjim sukobima i lošim upravljanjem, neophodne su brze akcije u borbi protiv ozbiljnog nedostatka vode, saopštile su međunarodne humanitarne organizacije, prenosi agencija AP. Suša takođe ometa snabdevanje električnom energijom, jer nizak nivo vode utiče na brane, što zauzvrat utiče na osnovnu infrastrukturu.

Više od 12 miliona ljudi u obe zemlje je pogođeno, ukljucujući pet miliona ljudi u Siriji koji direktno zavise od reke Eufrata. U Iraku nemgućnost pristupa vodi iz Eufrata i Tigra ugrožava najmanje 7 miliona ljudi. Oko 400 kvadratnih kilometara poljoprivrednog zemljišta pogodila je suša. Ozbiljne nestašice vode pogodile su i Liban, koji je zapao u najtežu ekonomsku i finansijsku krizu u svojoj modernoj istoriji, gde je ugroženo više od 4 miliona ljudi. UNICEF je pozvao na hitno obnavljanje napajanja električnom energijom kako bi vodovod mogao da radi.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #771 on: August 23, 2021, 03:59:51 pm »

I dalje me prisluškuje naša obaveštajna služba
Tanjug 23.08.2021.

Češki predsednik Miloš Zeman optužio je sopstvenu tajnu službu da ga prisluškuje, kao i ljude iz njegovog užeg okruženja.

Zeman je za list Blesk naveo da mu je premijer Andrej Babiš obećao da će nadzor i prisluškivanje prestati, ali se to, kako je naveo, nastavlja. Česki predsednik tvrdi da ga prisluškuju kada razgovara sa zaposlenima telefonom. On je dodao da je za prisluškivanje saznao od izvora iz domaće obaveštajne službe BIS. Hrvatski Index ukazuje da BIS za sprovođenje telefonskog nadzora mora da dobije odobrenje suda.

Izvor. www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #772 on: August 25, 2021, 12:03:39 pm »

Austrijanka špijunirala za Tursku, dobila 12 meseci zatvora: Meta su joj bili Kurdi
Tanjug 25.08.2021.

Jedna Austrijanka turskog porekla osuđena je na 12 meseci zatvora zbog špijunaže u korist turske države.

Suđenje u Velsu održano je iza zatvorenih vrata zbog bezbednosti optužene, koja je osuđena, jer je po nalogu turske obaveštajne službe špijunirala Kurde u Austriji. Dok je suđenje proteklo pod potpunim isključenjem javnosti, uz zabranu čak i fotografisanja zgrade suda, prilikom hapšenja na jesen prošle godine vlasti su delovale mnogo otvorenije. Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer tada je održao i konferenciju za štampu, a čitav slučaj je doveo i do tenzija u bilateralnim odnosima dve zemlje.

Kako prenose mediji, optužena žena je priznala špijunažu za obaveštajnu službu "Mili Istihbarat Teskilati" (MIT), da je toj službi prosleđivala podatke o kurdskoj zajednici u Austriji. Nju je MIT "privoleo" na špijunažu nakon što je uhapšena u Turskoj. Iz straha, ali i za novac, kako je stajalo u optužnici, onda je posle puštanja na slobodu od septembra 2018. do juna 2020. prosleđivala informacije turskim obaveštajcima.

Sud ju je osudio na 12 meseci zatvora, od kojih četiri mora da provede iza rešetaka, a ostatak na uslovnoj slobodu.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #773 on: August 26, 2021, 06:15:59 pm »

Tajna služba kategorički odbila da je prisluškivala predsednika Češke
IZVOR: BETA ČETVRTAK, 26.08.2021.

Prag -- Šef Bezbednosne informativne službe Češke Mihal Koudelka odbio je optužbe češkog predsednika Miloša Zemana da ga je BIS ciljano prisluškivala.

Na današnje saopštenje Komisije za kontrolu tajnih službi kancelarija češkog predsednika odgovorila je, za sada bez dokaza, saopštenjem da navodno Koudelka krši zakone i prisluškuje kako bi prikupio informacije za svoju ličnu potrebu.

"Generalni direktor Koudelka kategorički je odbio predsednikove optužbe i ponovio da BIS nije prekršila svoje zakonske obaveze. Tokom njegovog mandata nije prišluškivan nijedan visoki politički predstavnik. Takođe je jasno kazao da premijer nije vršio nikakav pritisak na BIS povodom prišluškivanja", kazao je danas novinarima nakon sednice komisije iza zatvorenih vrata njen šef Pavel Bjelobradek. Komisija za kontrolu tajnih službi složila se nakon objašnjenja šefa BIS da nema nikakvih indicija da je BIS prisluškivala predsednika Zemana ili bilo koga iz češkog državnog vrha, da su prisluškivanja i praćenja na koja ima pravo ta služba obavljana u skladu sa zakonom i da se premijer nije mešao u to, kako je tvrdio Zeman, pošto po zakonu ni nema pravo da naređuje obustavljanje prisluškivanja.

"Mogu da konstatujem da je ovde tvrdnja protiv tvrdnje, s jedne strane tvrdnja šefa BIS i premijera, s druge strane tvrdnja predsednika", odgovorio je Bjelobradek na pitanje novinara ko onda u celoj aferi laže, šef BIS i premijer ili šef države.

Povodom afere koja je izbila u nedelju, kada je predsednik Zeman u jednom intervjuu optužio BIS da prisluškujući njegove bliske saradnike u stvari prisluškuje njega iako nema telefon eksperti su upozorili da BIS ima prava da na osnovu naloga suda prati i prisluškuje svakoga pa i državni vrh a da bi Zeman trebalo da pazi čiji telefon pozajmljuje kad ima saradnike dovoljno sumnjive da ih policija ili tajne službe s pravom prisluškuju. Konkretno Zeman tvrdi da prisluškuju nekog neimenovanog visokog političara kako bi mogli da ga ucenjuju a od konkretnih imena pomenuo je svog kontroverznog, neformalnog, neplaćenog savetnika Martina Nejedlog poznatog po dobrim vezama sa Kremljom i ruskim Lukojlom, a da je prisluškivan i njegov telefon potvrdio je šef predsedničke kancelarije Vratislav Minarž.

Predsednika Zemana od njegovog prvog mandata u Češkoj godinama kritikuju što se okružio saradnicima, kao što su Nejedli ili Minarž, kojima je Nacionalni ured za bezbednost odbio da izda dozvolu da se upoznaju sa tajnim i poverljivim državnim dokumentima. Predsednik Zeman je u sukobu lično sa šefom BIS Koudelkom zbog redovnih godišnjih izveštaja u kojima BIS upozorava na bezbednosne pretnje po stabilnost Češke od strane Rusije i Kine a takođe i zato što je zahtevao da mu Koudelka preda poverljiv spisak svih ruskih agenata u Češkoj i čime se bave, što je BIS odbila, pošto šef države na to nema pravo.

Zeman u poslednje dve godine vrši pritisak na premijera Babiša da vlada smeni Koudelku, ili da mu makar ne produži mandat koji je istekao letos, ali Babiš i vlada to uz podršku opozicije odbijaju i premijer je nakon isteka mandata Koudelku postavio za vršioca dužnosti dirktora BIS dok novog ne izabere nova vlada posle izbora u oktobru.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #774 on: August 27, 2021, 12:21:56 pm »

Vlasti Nikaragve nastavile represiju, zabranjeno još 15 nevladinih organizacija
SVET Autor: Beta 27. avg. 2021

Vlasti Nikaragve su zabranile rad još 15 nevladinih organizacija, čime je njihov broj povećan na 45.

Parlament Nikaragve, koji je naredio zabranu rada, kao razlog je naveo da nevladine organizacije nisu predale vladi potpune izveštaje o aktivnostima. Među grupama čiji je rad zabranjen su i one povezane sa dva popularna pevača, koji su u egzilu od masovnih demonstracija 2018. godine, koje je režim predsednika Danijela Ortege brutalno ugušio. Ortegina socijalistička stranka Sandinista dominira parlamentom.

U Nikaragvi će 7. novembra biti održani izbori, na kojima će se Ortega boriti za četvrti uzastopni mandat. Njegova vlada je u prethodna tri meseca uhapsila oko 35 opozicionih ličnosti, uključujući sedam potencijalnih predsedničkih kandidata.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #775 on: September 02, 2021, 12:40:15 pm »Indonežanska mornarica zaplenila tanker sa skoro 5.000 tona otpadnog ulja


Indonežanska mornarica zaplenila je tanker za koji se veruje da je prevozio skoro 5.000 tona otpadnog ulja i ispratila brod do obale radi dalje istrage.

Tanker "Zodiac Star", koji plovi pod zastavom Paname, lociran je juče pošto je mornarica dobila dojavu o sumnjivom tovaru.

Brod je ispraćen do pomorske baze u Batamu, na severozapadnom vrhu indonežanskog arhipelaga, nedaleko od Singapura.

Zvaničnici su rekli da je tanker, sa 18 članova posade, uhvaćen sa oko 4.600 tona otpadnog ulja, bez odgovarajućih dokumenata.

Kazna za ovakvu ilegalnu praksu je do pet godina zatvora i oko 42.000 dolara.

Tankeri koji su plovili pod zastavama Irana i Paname zaplenjeni su u januaru zbog sumnje da su ilegalno prebacivali naftu u indonežanske vode, a pušteni su nakon četvoromesečnog pritvora i platili 2 milijarde rupija (skoro 140.000 dolara) kazne za izlivanje nafte u more, prema presudi suda na ostrvu Batam.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #776 on: September 08, 2021, 04:36:42 pm »

Austrija predsedava OEBS-ovim forumom za bezbednosnu saradnju
Tanjug 08.09.2021.

Austrija preuzima predsedavanje OEBS-ovim Forumom za bezbednosnu saradnju, saopštila je danas Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

"Poverenje se mora zarađivati iznova i iznova. Poverenje je neophodni uslov za stabilnost i održivu bezbednost u regionu OEBS-a. Stoga su nam potrebni dijalog, saradnja i transparentnost", rekao je generalni sekretar Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Austrije Peter Launski-Tifental, otvarajući austrijsko predsedavanje Forumom OSCE-a za bezbednosnu saradnju (FSC) danas u Beču. Launski-Tifental je govorio o sukobima i krizama širom regiona OEBS-a i podvukao kako oni "hitno zahtevaju rešavanje" i poštovanje osnovnih principa i obaveza OEBS-a.

Opisujući negativne posledice sukoba, on je kazao da se zalažu da duh saradnje uvek treba da prevlada, bez maskiranja postojećih rizika. Program će uključivati teme kao što su Okvir za kontrolu naoružanja, Žene, mir i sigurnosna agenda, vojne doktrine, malokalibarsko i lako naoružanje, konvencionalna municija. Nazivajući FSC "timom od 57 igrača" uz FSC trojku i osoblje OEBS-a, Launski-Tifental je ohrabrio države učesnice da daju "aktivan, konstruktivan doprinos spremnosti na kompromis" tokom austrijskog predsedavanja FSC-om i istakao da je to jedini način na koji mogu zajedno da budu uspešni.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #777 on: September 08, 2021, 05:05:50 pm »

Nova ideja – osnovati evropski FBI
IZVOR: TANJUG SREDA, 8.09.2021.

Brisel -- Kandidat za naslednika Angele Merkel na mestu nemačkog kancelara Armin Lašet pozvao je da se Evropol pretvori u "evropski FBI" za borbu protiv sajber kriminala.


On je to napisao u autorskom tekstu za Handelsblat ističući da dobro čuvana država mora da bude sposobna da se brani u digitalnom svetu, prenosi briselski Politiko.

"Moramo da stvorimo evropske prilike za odbranu od sajber napada i pretvorimo sajber sektor Evropola u Evropski FBI. To će omogućiti Evropi da reaguje na digtalne pretnje koje su često preteče analognih zločina", rekao je Lašet. Takođe, on smatra i da treba da se napravi zajednička spoljna strategija za borbu protiv klimatskih promena, kako bi se na najmanju meru smanjio rizik po populaciju nastao klimatskim promenama. Lašet koji bi danas popodne trebalo da se sastane sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom rekao je da je potrebna snažnija bezbednosna unija koju bi predvodili nemačka i Francuska.

"Francuski predsednik već je pokazao jaku volju da se revolucionarno obnovi jaka Evropa, a sada je vreme da zajedno krenemo ovim putem", rekao je Lašet i dodao da je potrebno stvoriti EU koja će biti samopouzdan i nezavisan činilac u svetu sposoban da samostalno deluje.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #778 on: September 10, 2021, 06:50:41 am »

Izborni potres u Maroku, vladajući islamisti doživeli istorijski poraz
SVET Autor: Beta 09. sep. 2021

Islamistička partija PJD na čelu marokanske vlade jednu deceniju pretrpela je spektakularan poraz na parlamentarnim izborima na kojima su dominirale liberalne partije smatrane bliskim kraljevskoj palati.

Ministar unutrašnjih poslova Abdelouafi Laftit rekao je da je Partija pravde i razvoja (PJD- imereni islamisti) sa 125 poslaničkih mesta pala na 12. Ova umerena islamistička partija daleko zaostaje za svojim glavnim rivalima, liberalnim strankama Nacionalni zbor nezavisnih (RNI) i Partija za autentičnost i modernost (PAM), kao strankom desnog centra Istiklal. Ove partije su osvojile 97, 82 i 78 poslaničkih mesta, od ukupno 395, na osnovu 96 odsto prebrojanih glasova. Partiju RNI koja pripada vladinoj koaliciji predvodi bogati poslovni čovek Aziz Ahanuš, za koga kažu da je blizak kraljevskoj palati.

A PAM, glavnu opozicionu partiju, osnovao je sadašnji kraljevski savetnik Fuad Ali El Miha, 2008. godine pre nego što je podneo ostavku 2011. Najstarija marokanska partija Istiklal (Nezavisnost) ostvarila je zavidan povratak sa dodatno osvojena 32 poslanička mesta. Razmera poraza islamista je neočekivana. Iako nije bilo anketa mediji i analitičari su očekivali da će PJD i dalje voditi. Partija se nadala da će imati treći uzastopni mandat na čelu vlade. Kralj Mohamed VI treba da imenuje predsednika vlade, koji potiče iz partije koja vodi po rezultatima i koji će naslediti generalnog sekretara PJD-a Saad-Edina El Otmanija. Konačni rezultati će biti poznati kasnije danas.

Izlaznost na nacionalnom nivou bila je 50,35 odsto, prema ministru unutrašnjih poslova. Ovo je bio prvi put da je oko 18 miliona glasača biralo svoje poslanike istog dana kao i svoje regionalne i gradske predstavnike, i to je povećalo izlaznost.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #779 on: September 10, 2021, 12:36:16 pm »

Dačić i Godfri: Uspešna borba protiv terorizma moguća jedino uz partnerstvo
VESTI Autor: Beta 10. sep. 2021

Predsednik srpskog parlamenta Ivica Dačić i američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri ocenili su u Skupštini Srbije da je uspešna borba protiv terorizma moguća jedino uz saradnju i partnerstvo država.

Na skupu „Pamtimo i stojimo uz SAD“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na Njujork i Vašington, Godfri je izrazio zahvalnost Srbiji što sarađuje sa SAD i drugim državama u borbi protiv terorizma.

„Terorizmu pristupamo tako što gradimo savezništva i prijateljstva. Naše savezništvo sa Srbijom počiva na istorijskom partnerstvu i zajedničkoj viziji za budućnost“, rekao je Godfri.

Na skupu koji su organizovali Kongres srpsko-američkog prijateljstva i organizacija Ist-vest bridž (East-West Bridge), uz pokroviteljstvo Skupštine Srbije, Godfri je kazao da je Vašington postigao cilj u Avganistanu i da ta zemlja „više ne može da posluži kao baza za napad na SAD“.

„Cenimo današnji iskreni gest gospodina Dačića, Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i organizacije Ist-vest bridž. Zaista cenimo solidarnost naših prijatelja i naših domaćina danas, kada se sećamo na gotovo 3.000 žrtava terorističkih napada 11. septembra“, naveo je Godfri.

Dačić: I na Balkanu se regrutuju ekstremisti

Dačić je rekao da su ti napadi pokazali da države sveta treba da budu istrajne u borbi protiv terorizma i ukazao da je Srbija deo globalne zajednice u suprotstavljanju ekstremizmu.

„Svet je doživeo velike promene u poslednjih 20 godina. Solidarnost u složenoj borbi protiv terorizma je ono što nas povezuje i što nam daje nadu da ćemo izaći kao pobednici u borbi protiv ovog zla“, kazao je Dačić. Dodao je da je „poznato da je Balkan jedan od regiona u kojima se regrutuju ekstremisti“ za borbe u raznim delovima sveta.

Član Kongresa SAD Džon Mulinar, koji se obratio učesnicima skupa video porukom, rekao je da su napadi 11. septembra ujedinili narode širom sveta u borbi protiv terorizma. On je zahvalio liderima Srbije za podršku u toj borbi i izrazio nadu da će i ubuduće biti skupova u čast sećanja na žrtve poput današnjeg.

Pregovori o Avganistanu – zvezdica u ličnoj karti Srbije

Predsednik organizacije Ist-vest bridž Jovan Kovačić kazao je da teror predstavlja zločin protiv čovečanstva i ukazao da na svakoj državi leži odgovornost za iskorenjivanje terorizma na njenoj teritoriji.

„Svi moramo da radimo na privođenju zlikovaca pravdi, ali treba raditi i mnogo više od toga, radi iskorenjivanja te pošasti“, naveo je Kovačić.

Dačić je zahvalio Kovačiću jer je doprineo da Srbija pre nekoliko godina bude posrednik u pregovorima tadašnje avganistanske vlade i pobunjenika talibana, koji su prošlog meseca silom preuzeli vlast u zemlji. Dačić je nedavno upoznao javnost da su ti pregovori vođeni u Beogradu.

„Naš doprinos i činjenica da o tim pregovorima nijedna informacija nije procurela u javnost, kako su pregovarači tražili, Srbiji je dala još jednu zvezdicu u njenoj ličnoj karti“, kazao je Dačić.

Narodni poslanik Vladimir Marinković, koosnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, rekao je da su u prethodnih nekoliko godina ojačane veze Srbije i SAD.

„Zajedno smo i kada otvaramo fabrike i kada se borimo protiv terorizma, ali i kada obeležavamo jedan ovakav tužan događaj“, kazao je Marinković.

Na početku skupa, pastor Nenad Savić je izgovorio molitvu za sve žrtve terorističkih napada 11. septembra.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Pages:  1 ... 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 [52] 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.037 seconds with 22 queries.