PALUBA
August 20, 2022, 12:05:51 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Predstavljena knjiga "Slučaj Rankovići - iz arhiva KOS-a"  (Read 4137 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 318


« on: October 23, 2014, 08:09:15 pm »

Danas je u prepunoj svečanoj sali Centralnog kluba Vojske Srbije u Beogradu obavljena promocija knjige "Slučaj Ranković - iz arhiva KOS-a".

Autori knjige su Svetko Kovač, doskorašnji direktor VBA, Bojan Dimitrijević, istoričar (i član našeg Foruma Cheesy) i Irena Popović Grigorov. O knjizi su govorili recenzenti prof.dr. Andrija Savić i pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković, kao i svako od autora. Najzanimljivije odlomke iz knjige tokom promocije je čitao glumac Lazar Ristovski.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Autori knjige su pokušali da rasvetle "slučaj Ranković" pre svega sa aspekta dokumenta koji se nalaze u vojnim arhivama, odnosno prikupljenoj tokom rada vojne službe bezbednosti na ovom slučaju.  Radi se o izveštaju "Tehničke komisije" koja je istraživala prisluškivanje od sredine juna do jeseni1966. godine  dva izveštaja u vezi sa tim. Takođe, autori pomenute knjige koristili su i materijale koji se odnose na praćenje aktivnosti samog Rankovića (od strane vojne službe bezbednosti) u vremenu posle Brionskog plenuma. Izveštaj "Tehničke komisije", koji nije bio dostupan javnosti, je posebno interesantan kada se uporedi sa izveštajem tzv. Državne komisije kojoj je načelu bio Krste Crvenkovski. Naravno, knjiga se oslanja na dokumenta i drugih autora i pravi jedan širi obuhvata kako bi se čitav "slučaj Ranković" bolje razumeo, počevši od njegove uloge u ilegalnoj komunističkoj organizaciji (vrlo krako), događaja koje su uticali na Titovu odluku da ukloni Rankovića, preko priprema za Brionski plenum, samog Brionski plenuma, do rada Tehničke komisije i njenih nalaza, ali i uticaj ovog događaja na Službe bezbednosti  i neke slučajeva u JNA koji su povezani sa "slučajem Ranković" (slučaji generala Gošnjaka, Hamovića, Miškovića i pukovnika Rusića).

Detaljnije o samoj promociji se može pročitati na linku:
http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=125088

Kako sam bio na promiciji, kupio sam knjigu. Već je prelistao i mogu da ocenim da će to biti vrlo, vrlo intersantno štivo. Verujem da će neka predubeđenja u vezi ovih događaja biti razvejena a događaji drugačije tumačeni. Poseban značaj u tome ima izveštaj "Tehničke komisije" koja je dosta objektivno dokumentovala i prikazala činjenice, bez politizacije i prejudiciranja stvari.

Da napomenem i to da je knjiga dobro ilustrovana fotografijama od kojih su neke dobijene od porodice Ranković, kao i skenovima delova originalnih dokumenata na kojima se knjiga i zasniva.


* Slucaj Rankovic rs.jpg (136.04 KB, 900x965 - viewed 307 times.)
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 212« Reply #1 on: October 23, 2014, 08:43:35 pm »

Knjiga će sigurno biti prodavana u velikom broju. Zanimljiva tema koja ne zastarijeva.
Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101


« Reply #2 on: October 23, 2014, 08:51:25 pm »


@dzumba,da li se to radi o Hamoviću iz energetike i sada aktuelnom Miškoviću,ili se radi o samo istom prezimenu.

Poz.
Logged
borovnica
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 154


« Reply #3 on: October 23, 2014, 08:55:19 pm »


da li se to radi o Hamoviću iz energetike i sada aktuelnom Miškoviću,ili se radi o samo istom prezimenu.

Poz.

Reč je o generalima Radi Hamoviću, nekadašnjem načelniku Generalštaba JNA i Ivanu Miškoviću "Brku", načelniku UB GŠ JNA.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 318


« Reply #4 on: October 23, 2014, 09:06:20 pm »

Radi se o generalu Radetu Hamoviću, načelniku Generalštaba JNA od 1961-1967.godine. Taj Hamović "iz energetike" (Vuk Hamović)  je njegov sin. Miroslav Mišković , ovdašnji kontraverzni "biznismen" nema nikakve veze sa generalom Ivanom Miškoviće, nekadašnjim načelnikom Uprave bezbednosti i savetnikom Predsednika Republike za pitanja bezbednosti.

Što se prodaje tiče, nisam baš toliko siguran. Knjige se generalno slabije prodaju. Ovakve knjige kupuju istoričari, zaljubljenici u istoriju i poneki radoznalac.  Zvanično objavljeni tiraž je 700 primeraka. Ipak, na samoj promociji je za pola sata prodato 50-tak komada po povoljnoj ceni (850 dinara ili oko 7 evra). Kada sam se naknadno vrati da kupim još jednu, sve je bilo rasprodato. Na međunarodnom sajmu knjiga (počinje 26.oktobra na Beogradskom sajmu) će se takođe prodavati sa popustom (850 dinara), a regularna cena je 1210 dinara.

Knjiga ima 548 stranica na formatu 15 X 23,5 cm. Povez je meki (mada vrlo kvalitetan i čvrst). Može se kupiti u Vojnoj knjižari u Vasinoj ulici (u centru Beograda, blizu Narodnog Pozorišta) ili naručiti od MC "Odbrana", Braće Jugovića 19, Beograd.
Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101


« Reply #5 on: October 23, 2014, 09:24:15 pm »

Hvala Vam @dzumba na pojašnjenju.Logično je da ako su onda bili generali(pa čak i mladi)da nisu u godinama ovdašnjih aktuelnih.Ipak genetika je čudo pa šta ga znam,a i da bi se izbegla zabuna.

Poz.
Logged
BSD
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 319« Reply #6 on: October 24, 2014, 12:55:23 am »

Представљена књига „Случај Ранковић - Из Архива КОС-а“

http://www.odbrana.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=568&active=video
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.04 seconds with 24 queries.