PALUBA
March 04, 2024, 03:32:13 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 35   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Libanu  (Read 105365 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #15 on: March 13, 2010, 10:50:09 pm »

Prema izveštaju Stratfora, Sirija je pojačala tempo obuke Palestinske organizacije PFLP-GC (Opšta Komanda Narodnog Fronta za oslobođenje Palestine), a u Libanu, Hezbolah, uz pomoć Iranaca ubrzano gradi dodatna utvrđenja. Prema tim navodima, izraelski komandosi su već prisutni u Libanu. Jačanje dotičnih organizacija ima veze sa mogućom intervencijom RV Izraela u Iranu, za koju, iako je malo verovatna i efikasno izvediva, sve više jača podrška javnog mnjenja u Izraelu.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #16 on: August 03, 2010, 03:08:54 pm »

Smrtonosni libansko-izraelski okršaj
 

03.08.2010.
   
Razmena vatre između libanskih i izraelskih vojnika na granici bio je prvi ozbiljniji okršaj od okončanja rata Izraela i libanskoh Hezbolaha pre četiri godine.

Libanske vlasti kažu da su najmanje tri njihova vojnika ubijena tokom kraće razmene vatre sa izraelskim vojnicima na granici dve zemlje.

Izveštava se da su u incidentu ranjena dvojica izraelskih vojnika a nepotvrđeni izveštaji govore da je ubijen i jedan visoki izraelski oficir. U opticaju su oprečni izveštaji o tome šta je dovelo do puškaranja.

Liban tvrdi da su njegovi vojnici pucali kada je izraelska patrola prešla na libansku teritoriju ali je izraelska strana to negirala. Libanska strana navodi i da je u sukobu ranjen jedan civil na čijoj je kući, tokom pucnjave, naneta šteta.

Izraelci kažu da je vatra otvorena na njihove vojnike koji su, kako se tvrdi, bili na izraelskoj strani granice.

Mirovne snage Ujedinjenih nacija, razmeštene duž granice, pozvale su obe strane da iskažu maksimalnu uzdržanost.

Libanski premijer pozvao je međunarodnu zajendicu da, kako se izrazio, obuzda izraelsku vojsku, dok je Izrael upozorio Liban na posledice koje bi mogle da uslede ako ponovo bude pucano na izraelske vojnike.

Bio je ovo prvi ozbiljniji incident na libansko-izraelskoj granici posle rata koji su, pre četiri godine, vodili Izrael i radikalni libanski pokret Hezbolah.

Izvor: BBC Serbian
 
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #17 on: August 03, 2010, 09:18:51 pm »

Sukob se dogodio oko 10.30 časova, po lokalnom vremenu, u blizini izraelskog naselja Misgav Am, odnosno libanskog sela Al Adajse, neposredno uz granicu.
Evo i satelitskog snimka mesta sukoba: http://wikimapia.org/#lat=33.2479477&lon=35.5487537&z=14&l=0&m=b

U sukobu je prema izraelskim izvorima učestvovalo oko 15 vojnika IDF-a, i nepoznat broj pripadnika vojske Libana. Po svemu sudeći, Izraelci su popravljali i pomerali graničnu ogradu, pa su ušli u sporni deo granice, a odmah posle su došli libanski vojnici, i zahtevali da Izraelci odmah obustave radove. Posle kraćeg prepiranja, usledila je i prva razmena vatre. Izraelci su tražili i artiljerijsku podršku, koja je gađala sve uzvišene položaje Vojske Libana u okolini, a helikopter RV Izraela je navodno gađao i komandu lokalnog graničarskog bataljona Vojske Libana u mestu Al-Taybeh. Poginula su tri pripadnika Vojske Libana, jedan Izraelac, kao i jedan novinar. Na obe strane ima ranjenih. Prema nepotvrđenim navodima, incident je inscenirao Predsednik Libana, nekadašnji NGŠ Vojske Libana, general Michel Sleiman, u želji da ujedini javno mnjenje svoje zemlje oko Vojske, koja je već neko vreme u senci Hezbolaha, i njihovih uspeha protiv Izraelaca.


* 8-3-10-Israel_Kiryat_Shmona_800.jpg (47.85 KB, 480x485 - viewed 259 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #18 on: August 04, 2010, 06:35:47 am »

Rat zbog drveta


04.08.2010.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao Izraelce i Libance da se uzdrže od nasilja, posle bizarnog incidenta u kome su ubijene četiri osobe. Bejrut i Tel Aviv predstavili različite verzije događaja. Istraga UN bez zaključka. Izrael traži od SAD i Francuske da obustave vojnu pomoć Libanu.

Jedno drvo duž "plave linije" razgraničenja između Izraela i Libana umalo nije dovelo do razbuktavanja sukoba među ionako neprijateljski raspoloženim državama, ali su se strasti, čini se smirile, pošto je u paničnoj pucnjavi stradalo četvoro ljudi, uključujući i jednog novinara.

Drvo razdora
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Savet bezbednosti, odmah pošto je završena rasprava o Kosovu, hitno se sastao kako bi raspravljao o incidentu na granici između Libana i Izraela i pozvao dve države da učine sve kako bi izbegli dalju eskalaciju nasilja.

"Članice Saveta bezbednosti izražavaju duboku zabrinutost zbog ovog incidenta koji je prouzrokova žrtve na obe strane... Članice pozivaju sve strane da pokažu najveću uzdržanost i striktno se drže obaveza koje proizilaze iz rezolucije 1701", rekao je predsedavajući najmoćnijeg tela svetske organizacije za avgust, ruski ambasador Vitalij Čurkin.

Savet bezbednosti se odredio prema ovom incidentu posle izveštaja koji je predočio šef mirovnih operacija UN, nekadašnji diplomata u Bosni, Makedoniji i na Kosovu, Alan Leroa, koji je rekao da će UN konačni sud o okolnostima koje su dovele do incidenta izreći tek kada čitava istraga bude okončana.

Diplomatski izvori na Ist Riveru, međutim, tvrde da je do pucnjave došlo posle prilično bizarnog sleda događaja, koji je počeo tako što su Izraelci pokušali da iseku jedno drvo na libanskom delu ograde, koja otprilike vodi duž "plave linije".

Izraelci su popeli jednog vojnika na kran, prebacili ga preko ograde i pokušali da iseku drvo, ali su libanski vojnici ispalili nekoliko rafala u vazduh, navodno u znak upozorenja. Ubrzo zatim, zapucali su i Izraelci, koji, kako tvrde Libanci, nisu pucali u vazduh.

Nekoliko trenutaka kasnije, oko ograde se vodio pravi mali rat, u kome su Izraelci upotrebili i helikoptere. Jedna od tih letelica je ispalila projektil na libansko oklopno vozilo, u kome su stradala dva vojnika i novinar koji je na granicu stigao kako bi pratio na koji način vojska ispunjava naređenje predsednika Mišeča Sleimana "da štiti granicu".

UN pozivaju na razum
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Libanci su uzvratili paljbu i ubili izraelskog potpukovnika Dova Hararija, dok je još jedan vojnik teško ranjen.

"Izrael smatra da je za ovaj napad odgovorna vlada Libana", navodi se u pismu koje su Izraelci uputili generalnom sekreteru UN Ban Kimunu.

Gotovo istovremeno, Izrael je najavio da će pokrenuti opsežnu diplomatski kampanju kako bi sprečio dalje isporuke vojne pomoći Libanu, navodeći da je to naoružanje upotrebljeno u napadu na izraelske vojnike.

"Države isporučuju moderno naoružanje libanskoj vojsci kako bi se borila protiv Hezbolaha, ali ga libanska vojska upotrebljava kako bi napadala izraelske vojnike", piše dnevnik Herec, pozivajući se na vojne izvore u Jerusalimu.

Izraelci pogodili transporter
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Tokom prethodnih 12 meseci, Amerikanci su Libanu poklonili naoružanje i vojnu opremu u vrednosti od oko 400 miliona dolara, pa se očekuje da će Izrael zatražiti od Kongresa da se obustavi taj program.

Amerika nije želela da komentariše te najave, ograničivši se na zatvorene sastanke sa ambasadorima Libana i Izraela u Vašingtonu, Danom Šapirom i Antoanom Šadidom, kojima je jasno rečeno da pucnjava mora odmah da prestane.

Izvor: RTS


* 1.jpg (52.15 KB, 527x360 - viewed 244 times.)

* 2.jpg (46.33 KB, 527x360 - viewed 252 times.)

* 4.jpg (34.95 KB, 527x357 - viewed 231 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #19 on: August 04, 2010, 07:53:05 am »

Asad obećao podršku Libanu nakon okršaja s Izraelom
 

04.08.2010.

Smrtonsna razmena vatre između izraelske i libanske vojske na severnoj granici Izraela s Libanom, u kojoj je poginulo petoro ljudi - tri libanska vojnika, jedan libanski novinar i jedan izraelski vojni oficir - izazvala je oštre osude arapskih lidera.

Bašar Asad
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Sirijski predsednik Bašar Asad obećao je da će stajati uz Liban koji se suočio s „izraelskom zločinačkom agresijom”, preneli su izraelski mediji.

Sirijska novinska agencija SANA citirala je Asada koji je rekao da „izraelska agresija dokazuje još jednom da Izrael ulaže svaki mogući napor da poljulja stabilnost u regionu”.

„Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica moraju osuditi i sprečiti izraelsku agresiju,” rekao je sirijski lider.

Libanski predsednik Mišel Sulejman osudio je izraelsku vatru najavivši da će Liban morati da odgovori po svaku cenu bez obzira na žrtve.

On je rekao da su se izraelski vojnici ubacili na libansku teritoriju što predstavlja kršenje Rezolucije 1701 Saveta bezbednosti UN kojom je okončan rat između Izraela i Hezbolaha u leto 2006. godine.

Libanski premijer Saad Hariri, takođe je osudio kršenje libanskog suvereniteta, kako je rečeno. On je razgovarao sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom o odgovoru na „ izraelsku agresiju protiv libanske armije”.

Izraelska vojska je saopštila da su se njeni vojnici našli na udaru vatre za vreme rutinske aktivnosti na izraelskoj teritoji između bezbednosne ograde i granične linije koju su odredile UN.

U razmeni vatre po najnovijim informacijma učestvovao je i helikopter koji je ispalio dve rakete na libanski vojni punkt kraj jednog sela, uništivši oklopni transporter u kome su poginula tri libanska vojnika i jedan novinar, a petoro ljudi je ranjeno.

Libanska armija je navela da su izraelske snage otvorile vatru na vozilo u kome su se Libanci nalazili, a očevici kažu da je izraelska artiljerija granatirala selo.

Na izraelskoj strani poginuo je jedan vojni oficir, a drugi je zadobio ozbiljne povrede.

Izraelski general major Gadi Ejzenkot izjavio je naknadno da se radilo o namerno postavljenoj zasedi i da je na izraelske oficire uperena snajperska vatra u kojoj je jedan oficir zadobio fatalne povrede.

To je najozbiljniji vojni okršaj na izraelsko - libanskoj granici od jednomesečnog rata izraelske vojske protiv libanskog Hezbolaha u leto 2006. godine.

Izvor: Tanjug, Politika


* bashar-asad.jpg (13.85 KB, 250x250 - viewed 197 times.)
Logged
Dizastr2
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 86« Reply #20 on: August 04, 2010, 01:50:38 pm »

Ma 31 je lek za njih Smiley
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #21 on: August 04, 2010, 11:37:23 pm »

Izgleda da su iza napada stajale junoše iz "Hezbolaha". Naime, "Hezbolah" pušta svoje pripadnike u OS Libana, tek pošto završe sa obukom kod njih, tako da je moguće da su ovaj ispad izveli upravo njihovi simpatizeri u OS Libana. Izgleda da ovo ima veze i sa sudom UN oko ubistva bivšeg Premijera Rafika Haririja, ocem sadašnjeg Premijera Saada Haririja, pa gledaju da izazovu novi konflikt, kako bi opravdali svoje postojanje na političkoj sceni Libana. Sa druge strane, verovatno i sadašnji Predsednik (Mišel Sulejman) gleda da izbegne povezivanje sa Sirijom oko ubistva bivšeg Premijera, samim tim, i on bi malo ratovao sa Izraelom oko "odbrane vitalnih nacionalnih interesa".  Roll Eyes
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #22 on: August 05, 2010, 06:31:18 am »

Izrаelskа vojskа nije prelаzilа grаnicu sа Libаnom


04.08.2010.

Mirovne snаge OUN su priznаle dа se izrаelskа vojskа nаlаzilа nа svojoj
strаni grаnice u momentu kаdа je zаpočelа čаrkа sа libаnskom vojskom.


U utorаk je poginulo pet ljudi. Izjаve predstаvnikа komаnde Privremenih snаgа OUN u Libаnu ponаvljаju verziju Izrаelаcа, koji okrivljuju oružаne snаge Libаnа zа neprovocirаnu аgresiju, demаntuju verziju Libаnаcа dа su počeli dа pucаju pošto je izrаelskа vojskа kojа je vršilа inženjerske rаdove prešlа grаnicu.

Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #23 on: August 05, 2010, 04:54:49 pm »

Primirje između Izraela i Libana


05.08.2010.

Izraelci i Libanci dogovorili se da poštuju rezolucije o primirju, iako je nedavni incident oko spornog drveta na granici pretio da preraste u veći sukob. Komandir UNIFIL-a Alberto Asarta Kueves pozvao obe strane na uzdržanost.

Nakon smrtonosnog okršaja u utorak na granici između Izraela i Libana, koji je zapretio da preraste u veći sukob u ionako napetom regionu visoki predstavnici izraelske i libanske vojske dogovrili su se sa komandirom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UNIFIL) u Libanu da poštuju rezolucije Saveta bezbednosti.

Sporno drvo na graničnom prelazu
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Komandir UNIFIL-a, general-major Alberto Asarta Kueves pozvao je obe strane na uzdržanost i izbegavanje "svake akcije koja će povećati napetost". Komandant je rekao da se okršaj istražuje, ali je obelodanio preliminarne rezultate istrage.

"Obe strane su ponovile posvećenost prekidu neprijateljstava i preuzele na sebe obavezu da rade sa UNIFIL-om kako bi se osiguralo da se nasilje izbegne u budućnosti", navedeno je u saopštenju posle sastanka održanog na graničnom prelazu Nakura između dve zemlje.

Nasilje u utorak je počelo nakon što su izraelski vojnici pokušali da uz pomoć krana preko granične ograde poseku grane drveta koje im je ometalo elektronske naprave za praćenje nelegalnih pokušaja prelaska granice.

Izraelska armija je tvrdila da je drvo bilo na izraelsksoj teritoriji, a libanska vojska je optužila izraelske vojnike da su ušli na teritoriju Libana.

U sredu je libanski ministar informacija Tarik Mitri potvrdio da je područje u koje su izraelski vojnici ušli bilo južno od plave linije, odnosno granične linije koju su utvrdile UN nakon izraelskog povlačenja iz južnog Libana 2000. godine, ali ipak na libanskoj teritoriji.

Liban i Izrael se ne slažu o putanji plave linije na pojedinim mestima.

"UNIFIL je utvrdio da je drveće koje je sekla izraelska vojska locirano južno od plave linije, na izraelskoj strani", rekao je vojni portparol UNIFIL-a Nareš Bat.

U Vašingtonu je portparol Stejt departmenta Pi Džej Krouli istakao da je pucnjava libanskih oružanih snaga na izraelske vojnike bila potpuno neopravdana i nedozvoljena, pa je ponovo  pozvao obe strane na uzdržanost.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je u međuvremenu izjavio da smatra vladu u Bejrutu i palestinski Hamas odgovornim za eskalaciju nasilja na severnoj i južnoj izraelskoj granici.

"Nemojte testirati našu odlučnost da branimo naše civile i vojnike. Naša politika je jasna: Izrael odgovara i odgovoriće agresivno na svaki napad na njih", rekao je Netanijahu, čije je saopštenje prvi put emitiovano u video formi.

Izraelski vojni eksperti upozorovaju da je najnovije nasilje povećalo napetost i da postoji opasnost od novih sukoba ovog leta.

Netanijahu smatra palestinski Hamas odgovornim za raketni napad prošlog petka na izraelsku luku Aškelon. On je optužio Hamas i za raketni napad u ponedeljak sa Sinaja na izraelsku luku Ejlat i obližnju jordansku luku Akaba, u kome je poginuo jedan Jordanac.

Usledio je incident na severnoj granici s Libanom, kada su ubijena tri libanska vojnika, jedan libanski novinar i izraelski vojni oficir.

Vojni eksperti upozoravaju da bi novi rat na jugu Libana bio razorniji nego prošli, u leto 2006. godine, u kome je poginulo više od 1.200 Libanaca i 158 Izraelaca.

Izrael veruje da je libanski islamistički Hezbolah iz Sirije nabavio delekometne rakete "skad". Izraelske zvaničnike takođe brine opasnost od rata na dva fronta.

Izvor: RTS


* Izrael-i-Liban.jpg (43.96 KB, 527x320 - viewed 201 times.)

* Iyrael-i-Liban.jpg (20.16 KB, 527x320 - viewed 157 times.)
Logged
Dizastr2
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 86« Reply #24 on: August 05, 2010, 05:02:55 pm »

Gde bas sad nasli da se svadjaju kad treba tamo srpska vojska da ide u mirovnu misiju Smiley
Bolje nek se oni sami smire nego da ih mi mirimo Wink
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 728


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #25 on: August 05, 2010, 05:48:30 pm »

Biće za to sigurno zasebna vest, ali neka vas sreća prati dole i da nemate nikakva posla.
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #26 on: August 06, 2010, 12:21:10 am »

Ako odeš u Liban, evo i jedan praktičan savet. Wink
Idi u neko hrišćansko (maronitsko) selo, njih niko ne napada, veoma su bogati, pa napad na njih nije dobar za zdravlje. Posle, uzmi jednu porciju humusa (namaz od susama i leblebija, izuzetno ukusno), salatu tabule (peršun, paradajz i beli luk, preliven limunom), i jednu flajku lokalnog crnog vina, mogu samo da preporučim Chateau Ksara, ipak su tamo Francuzi dosta dugo vedrili i oblačili. Wink I nema glava da te boli! Grin
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #27 on: August 06, 2010, 12:26:16 am »

A evo i jedan veoma dobar dokumentarac o Hezbolahu:
<iframe width="640" height="367" src="//www.youtube.com/embed/n9JK720w-i4?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>
<iframe width="640" height="367" src="//www.youtube.com/embed/7Jn9Ue4c0k0?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>
<iframe width="640" height="367" src="//www.youtube.com/embed/KRsdGrlKY9c?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 728


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #28 on: August 06, 2010, 05:58:50 am »

Ako odeš u Liban, evo i jedan praktičan savet. Wink
Idi u neko hrišćansko (maronitsko) selo, njih niko ne napada, veoma su bogati, pa napad na njih nije dobar za zdravlje. Posle, uzmi jednu porciju humusa (namaz od susama i leblebija, izuzetno ukusno), salatu tabule (peršun, paradajz i beli luk, preliven limunom), i jednu flajku lokalnog crnog vina, mogu samo da preporučim Chateau Ksara, ipak su tamo Francuzi dosta dugo vedrili i oblačili. Wink I nema glava da te boli! Grin
Eh da će da ga pita neko gde bi on voleo da ide. Smiley
Činimi se da  mi je Dexy pričao da su oni (na Liban mislim) dosta liberalni u pogledima na svet u odnosu na ostale zemlje u okruženju. Devojke su im jako lepe.
Ako je sve to za neku utehu za momke koji kreću dole.
Logged
Dizastr2
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 86« Reply #29 on: August 06, 2010, 07:35:34 pm »

Vec mi je lakse  Roll Eyes
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 35   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.041 seconds with 22 queries.