PALUBA
March 04, 2024, 02:34:18 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 35   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Libanu  (Read 105362 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #285 on: August 07, 2020, 07:19:55 am »Stanovnici Bejruta: Oni su krivi za eksploziju


Stanovnici Bejruta iskalili su danas gnev prema libanskim liderima tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Oni su ih optužili za smrtonosnu eksploziju koja je u utorak potresla taj glavni grad Libana. Uzvikujući "Revolucija!" oni su se okupili oko gosta koji je obećao da će vršiti pritisak na političare da sprovedu reforme.

Za mnoge Libance razorna eksplozija je bila kap koja je prelila čašu posle niza godina korupcije i lošeg upravljanja od strane političke elite koja je decenijama na vlasti.

Eksplozija u kojoj je poginulo više od 130 ljudi, na hiljade ih je ranjeno, a desetine hiljada ostalo bez krova na glavom je izazvana, kako se veruje, požarom koji je zahvatio zalihe 2.750 tona izuzetno eksplozivnog amonijum-nitrata, a koje su vlasti ostavile u skladištu da stoji godinama uprkos ponovljenim upozorenjima carinskih zvaničnika.

Makron je obišao razorenu luku i jedan kvart u kome su zgrade teško oštećene, a ljudi su se okupili oko njega uzvikujući: "Narod želi da sruši režim" kao što su vikali i na velikim protestima tokom protekle godine.

Predsednik Francuske im je rekao da će razgovarati sa libanskim političkim liderima.

"Predložiću im novi politički pakt ovog popodneva", rekao je Makron, obećavši da će pomoć Francuske, koja je imala protektorat nad Libanom, biti data transparentno i "neće ići u ruke korupciji".

On je ocenio da je njegova poseta "bila mogućnost da se vodi otvoren i izazovni dijalog s libanskim političkim snagama i institucijama".

Francuski predsednik je danas po dolasku u Bejrut rekao da želi da organizuje međunarodnu pomoć za Liban posle razorne eksplozije, pozivajući istovremeno libanske vođe da ne čekaju sa reformama.

Libanu je obećana međunarodna pomoć u vreme kada je ta zemlja suočena s ozbiljnom ekonomskom krizom i kada se našla pred zastrašujućim izazovom obnove glavnog grada.

Nejasno je međutim koliku podršku će međunarodna zajednica ponuditi notorno korumpiranoj i nefunkcionalnoj vladi te zemlje.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #286 on: August 07, 2020, 07:25:07 am »"Poslali smo šest pisama upozorenja još prošle godine"


Šef carinske službe Libana, Badri Daher kaže da je Vlada protekle godine bila obaveštenao opasnosti od eksplozivnih hemikalija uskladištenih u bejrutskoj luci.

Daher je rekao Asošiejted presu da je Državna bezbednost istraživala zalihe amonijum-nitrata protekle godine i da je o opasnosti obavestila Vladu, državnog tužioca i druge državne institucije.

Daher je potvrdio da je 2017. godine poslao pismo sudiji, upozorivši na "opasnost ako materijal ostane gde jeste, da ima uticaja na bezbednost zaposlenih (u luci)" i zatražio instrukcije od sudije.

Šef carine je rekao da su on i njegovi prethodnik poslali ukupno šest takvih pisama, a ni na jedno nisu dobili odgovor.

Razorna eksplozija u bejrutskoj luci koja se dogodila u utorak je izazvana, kako se veruje, slučajnim požarom koji je dertonirao zalihe izuzetno eksplozivnog amonujum-nitrata ubivši 137 i povredivši više od 5.000 ljudi.

Vlasti su taj materijal ostavile da stoji godinama u skladištu uprkos ponovljenim upozorenjima carinskih zvaničnika.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je danas tokom posete Bejrutu ocenio da libanske vlasti "žrtvama i njihovim porodicama duguju transparentnu istragu".

On je danas obišao razorenu luku i video razorene silose i olupine izgorelih kontejnera.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #287 on: August 07, 2020, 07:27:33 am »Rus o kom priča ceo svet - na njegovom brodu zaplenjeno đubrivo koje je eksplodiralo


Igor Grečuškin, ruski državljanin s navodnim prebivalištem na Kipru, vlasnik je broda koji je prenosio opasni teret koji je eksplodirao, prenosi Index.

Reč je o 2.750 tona amonijum nitrata, hemijskog spoja koji se inače koristi kao veštačko đubrivo, ali u određenim situacijama može se koristiti i kao eksploziv - ili nehotice da izazove eksploziju, kao što se, nažalost, dogodilo u bejrutskoj luci.

Đubrivo je, naime, u hangaru u luci bilo uskladišteno od 2014. do danas, bez bezbednosnih mera koje bi sprečile katastrofu koja se dogodila.

S tim teretom je brod pod moldavskom zastavom "MV Rosus" zaglavio u bejrutskoj luci. Međutim, njegovo odredište nije bio Liban, nego Mozambik.

Kako se navodi, kapetan Boris Prokošev zaustavio je brod u Grčkoj kako bi napunio gorivo kada mu je vlasnik Grečuškin, navodno direktor kompanije "Teto Shipping", javio da je kompaniji ponestalo novca i da će u Bejrutu morati da pokupi dodatni teret kako bi se pokrili putni troškovi.

Ruski portal Siberian tajms pak piše da se brod u Bejrutu zaustavio zbog kvara.

U svakom slučaju, kada je brod pristao u Bejrutu, lokalne lučke vlasti su ga zadržale zbog "grubih prekršaja u upravljanju plovilom" odnosno, "nedostatka dokumenata i uslova nužnih za prevoz", neplaćenih naknada luci i pritužbi ruske i ukrajinske posade.

Posada sastavljena od osam Ukrajinaca i dvojice Rusa bila je prisiljena da ostane na brodu, a vlasnik Grečuškin proglasio je bankrot i naprosto "ostavio brod". Libanske vlasti na kraju su pustile šest od deset članova posade da se iskrcaju, a četvorica su ostali zarobljeni na brodu punom eksplozivnog tereta gotovo godinu dana.

"Rekao nam je da je bankrotirao i, iako mu ne verujem, najvažnija stvar je da je digao ruke i od svoje posade i od svog tereta", rekao je jedan od radnika.

"Mornari su bili na brodu 11 meseci, imali smo malo zaliha. Svakodnevno sam pisao Putinu. Na kraju smo morali da prodamo gorivo kako bismo tim novcem angažovali advokata. Vlasnik nam nije obezbedio ni hranu ni vodu", rekao je kapetan Prokošev.

Grečuškin na pitanja novinara nije odgovarao.

Prema mejlovima koje su razmenjivali Prokošev i njegov advokat Šarbel Dager, amonijum nitrat iskrcan je u bejrutskoj luci do novembra 2014. i ostavljen u skladištu. Potom su ga vlasti tamo držale šest godina, uprkos upozorenjima direktora libanske carine Badrija Dahera da se radi o "ekstremno opasnom" teretu.

CNN je na uvid dobio dokumente u kojima se vidi kako su se Daher i njegov prethodnik Merhi više puta od 2014. godine dalje obraćali bejrutskim sudovima kako bi opasan teret pokušali da odlože na neko drugo mesto.

Daher, koji je uzalud upozoravao da je teret ekvivalentan "plutajućoj bombi", za CNN je potvrdio kako je njegov kancelarija uputila "šest pisama pravnim telima", ali da vlasti nikada nisu odgovorile ni na jedno od njih.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #288 on: August 07, 2020, 07:30:20 am »"Sami su krivi, nije bilo razloga da se taj brod zapleni"


Do eksplozije u Bejrutu došlo je zbog detonacije 2.750 tona amonijum nitrata istovarenog 2014. godine sa broda "Rosus", koji je pripadao Rusu Igoru Grečuškinu.

Bivši kapetan parobroda Boris Prokošev ispričao je kako je brod dospeo u luku i kako su članovi posade faktički postali taoci broda zatočenog u Libanu.

Prokošev je u intervjuu koji je objavljen za sajt "Sibir.Realije" opisao događaje koji su prethodili snažnoj eksploziji koja je odnela preko 100 života, a u kojoj je povređeno više od pet hiljada ljudi, prenosi Sputnjik.

"Na brod sam dospeo negde 2013. godine. Tada sam živeo u Odesi i jedna od agencija mi je ponudila posao kapetana na „Rosusu“. Radio sam na njemu otprilike godinu dana pre toga, oko četiri meseca. Parobrod, naravno, nije bio baš komforan, uslovi su bili teški, ali šta sam mogao? Treba raditi. Brod je sam po sebi morski, snažan. Tada su bili drugi vlasnici, Kiprani.

Taj Igor Grečuškin preuzimao ga je od njih baš kad sam odlazio. Kad su mi ponovo ponudili posao na „Rosusu“, pomislio sam: u redu, ruski vlasnik broda je u pitanju. Upoznao sam ga, delovao je normalno. Zatim sam stigao na parobrod, stajao je u Turskoj, na sidrištu Tuzle. Videh da se čitava posada iz nekog razloga menja. To mi se učinilo sumnjivim. Pitao sam kapetana da mi kaže o čemu se radi? Rekao mi je da je sve je u redu. Kapetan se poneo kao nitkov, nije mi rekao ništa o tome da posada odlazi zbog neisplaćenih plata. I svi su brzo otišli. Kasnije smo saznali da su pozvali Međunarodni pomorski sindikat jer četiri meseca nisu bili isplaćeni. A nama nisu ništa rekli, niko od posade! Svoj otkaz su objasnili činjenicom da su morali da idu u Mozambik, što je daleko, i ne žele to. Pa, šta je sa Mozambikom? Meni što je dalje, to je bolje, više novca zarađujem.

Kakav teret je trebalo transportovati?

"Amonijum nitrat, šalitru. Đubriva. Iz Turske smo krenuli ​​u Grčku, u Pirej. Usidrili smo se, dopunili gorivo i naručili ono šta nam treba za put. Grečuškin je sve potpisao. A kad je došao red na dobijanje porudžbine - hrane, svih vrsta potrošnog materijala, on je sam došao i vratio gotovo sve dobavljačima, nije platio. Rekao je da nema novca. Iz Pireja nas je uputio ka Bejrutu da uzmemo teret na palubu kako bismo zaradili dodatni novac. Ali je našao takav teret da ga nije bilo moguće staviti na palubu.
Bila je to teška putna tehnika, jedno vozilo smo utovarili, poklopac otvora se savio. Hteli smo i drugo vozilo - sva bi bila na potpalublju. Parobrod je bio star! Ukratko, počeo sam da odbijam. Navaljivao je i insistirao, govorio da ga učvrstim nekako, već sam mu poslao i fotografiju. Ali njega nije bilo briga! I rekao nam je da dođemo na Kipar, u Larnaku. Ali brod su zaplenile libanske vlasti zbog neplaćanja lučkog poreza. Ne znam koji je iznos bio u pitanju. Pored toga, tim je otkrio da nije platio prethodnoj posadi broda i stupio je u štrajk uz reči: „Ne idemo mi nikuda!“

U principu, bilo je moguće nagovoriti posadu da dođe do Kipra, ali nas nisu nas pustili iz Bejruta. Deo tima je mogao da napusti Liban, ali mene, glavnog inženjera, trećeg inženjera, i narednika su odbili da puste. Bili smo tamo 11 meseci! Ni kopejka nam nije plaćena, a čak nam ni hranu nije kupio. Može se reći da nas je svesno ostavio u opasnoj situaciji i osudio nas na glad. Luka nas je hranila."

Čiji ste državljani bili u to vreme?

" Rusije. U Ukrajini sam samo imao dozvolu boravka."

Da li ste tražili pomoć ruskih vlasti?

"Da, tražio sam pomoć od države i pisao da je naše stanje gore od stanja zatvorenika. Zatvorenik zna kada će biti pušten, ali mi ne znamo ni kada, ni da li će nas pustiti uopšte. Odgovor je bio pisani: vaš apel je poslat Ministarstvu spoljnih poslova. Prodali smo gorivo i angažovali advokata. Podneta je tužba protiv libanskih vlasti, jer oni nisu imali pravo da nas zadrže, čak su i naši ugovori već bili završeni. I sudskim putem nam je bilo dozvoljeno da odemo."

Čuo sam da se po libanskim zakonima brod ne sme ostavljati bez nadzora.

" To nije po zakonu. Jednostavno nisu želeli nekome da plate da ga nadzire. Živeli smo tamo i hteli-ne hteli održavali smo njegovo tehničko stanje. Nismo želeli da se utopimo na njemu."

Grečuškin nije stupio u kontakt s vama?

"Jeste. Ali jedino što je učinio je što nam je platio put do Odese, kada su nam dozvolili da odemo."

On je u to vreme već živeo na Kipru?

"Da, tamo je imao dozvolu boravka. On je državljanin Rusije, iz Habarovska. Ne znam kada je otišao tamo. Kada smo se vratili kući, pokušao sam da ga tužim, jer, kada poslodavac ne isplaćuje platu, to je krivično delo po ruskim zakonima. Podneo sam tužbu na sudu u Habarovsku. Ali nisu je prihvatili, rekli su da to učinim na mestu gde on boravi, tačnije na Kipru."

Koliko vam duguje?

"Meni lično 60 hiljada dolara. Starijem inženjeru- 50 hiljada, trećem inženjeru - oko 20, a naredniku oko 10 hiljada dolara. Pritom znam da kada je utovario šalitru u Batumiju, dato mu je milion dolara za prevoz. Prethodni kapetan mi je tako rekao. I iznenada mu je posle mesec dana ponestalo novca. Uzgred, sam brod, ako se da u staro gvožđe, iznosi 350 hiljada. On je jednostavno odlučio da ga napusti i a da milion stavi u džep."

A ko mu je platio taj milion?

"Kupci iz Mozambika. Ono što je najzanimljivije je da se u početku nisam ni brinuo. Mislio sam da je kupcima još potreban teret i da će ga tražiti, da će ga isporučiti, jer su samo za prevoz dali milion. Ali oni uopšte nisu pokazali interesovanje!"

Znate li šta se zatim desilo sa teretom?

"Kad smo već krenuli, istovaren je u skladište pod nadležnošću Ministarstva saobraćaja. Za to sam saznao od mornara koji su dolazili u Bejrut. A parobrod je na kraju potonuo, pre dve ili tri godine. Imao je malu rupu, trebalo je povremeno izbacivati vodu, a ako nema posade, nema ko da to uradi."

Mislite li da postoji šansa da zatražite od Grečuškina dugovanja?

"Da su ga stavili u jamu i držali ga tamo dok ne plati, možda bi i platio. Znate kako je sada... Imam graditelja-investitora ovde u Sočiju, dao sam mu milion i 250 hiljada za stan. Nema stan, nema novca. Poslat je u zatvor, ali novac nije vratio! A u zatvoru je pritom i umro. A advokatima sam se već sam dovoljno obraćao. To je samo gubljenje vremena. Sada nemam taj novac, penzionisan sam."

Šta mislite o onome što se dogodilo u Bejrutu?

"Oni su sami krivi. Nije bilo razloga da se taj brod zapleni, trebalo je što pre rešiti ga se! Kad smo molili da nas puste, trebalo je reći: „Idite, od vas nam ništa nije potrebno! A oni su umesto toga počeli da traže da im se vrati dug za lučke provizije – i evo šta se dogodilo. Druga stvar, mogli su da taj amonijum nitrat, đubrivo, iznesu na njive i počnu da oru.

Ako niko ne traži robu, znači da nikome ne pripada!"


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #289 on: August 07, 2020, 07:36:23 am »Haos u Bejrutu: Demonstranti krive vladu, zapaljen požar, kamenjem na policiju, bačen suzavac...


Nakon snažne eksplozije koja je pogodila Bejrut i odnela živote najmanje 137 osoba usledili su protesti protiv vlade na ulicama libanske prestolnice.

Na protestima su se demonstranti sukobili sa snagama bezbednosti.

Demonstranti su se okupili u blizini parlamenta gde su policajci tokom protesta u više navrata bacili suzavac među njih, prenosi BBC.

Nezadovoljne građane glavnog grada naljutila je činjenica da je tešku eksploziju prouzrokovalo gotovo tri hiljade amonijum nitrata koji je nesigurno skladišten još od 2013. godine. Mnogi u Libanu kažu kako je vladina nepažnja dovela do eksplozije u Bejrutu u kojoj je poginulo najmanje 137 ljudi, a ranjeno oko 5.000.

Libanski državni mediji preneli su da je nekoliko osoba povređeno tokom protesta.

Demonstranti su zapalili manji požari i kamenjem su gađali pripadnike bezbednosnih snaga, navodi novinska agencija NNA, a prenosi Gardijan.

Eksplozija je uništila čitave četvrti u glavnom gradu. Još uvek se traga za desetinama ljudi za koje se veruje da su ostali zaglavljeni u ruševinama.

Protesti su održani nakon što je libanska amabasadorka u Jordanu saopštila je u četvrtak da podnosi ostavku, navodeći da "potpuni nemar" vlasti te zemlje ukazuje na potrebu za promenom liderstva.

U televizijskom obraćanju, koje je prenosila libanska MTV, ambasadorka je rekla da ne može više da toleriše nesposobnost vlade.

To je druga ostavka jednog libanskog zvaničnika od eksplozije.

Poslanik Marvan Hamadeh podneo je u sredu ostavku zbog eksplozije, za koju vlasti kažu da je izazvao požar, do kojeg je dovelo 2.750 tona amonijum nitrata, koji je nepažljivo čuvan u skladištu u luci Bejruta.

Broj poginulih u eksploziji porastao je sa 137 na 149 u četvrtak uveče, saopštilo je Ministarstvo zdravlja navodeći da se očekuje da će taj broj još rasti dok spasioci nastavljaju potragu među ruševinama.

Libanska državna novinska agencija prenela je da je 16 osoba privedeno u okviru istrage o eskploziju, koju je ove sedmice najavila vlada.

Francuski predsednik Emmanuel Makron takođe je posetio glavni grad i rekao da je u Libanu potrebno videti "duboke promene" od vlasti.

On je pozvao i na međunarodnu istragu o katastrofi, prenosi BBC.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #290 on: August 07, 2020, 07:41:38 am »Uhapšeno 16 osoba u sklopu istrage eksplozije u Bejrutu


Libanske vlasti uhapsile su 16 osoba u sklopu istrage eksplozije u skladištu, objavila je danas libanska novinska agencija NNA.

Pravosudni izvor i lokalni mediji navode da je među pritvorenima i glavni direktor luke.

NNA nije imenovala pojedince, već je citirala sudiju Fadija Akikija, predstavnika vlade na vojnom sudu, koji je rekao da su vlasti do sada ispitivale više od 18 lučkih i carinskih službenika i ostalih koji su bili uključeni u radove na održavanju skladišta, prenosi Rojters.

"Šesnaest osoba privedeno je u sklopu istrage", rekao je Akaki i dodao da se istraga nastavlja.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #291 on: August 07, 2020, 07:46:10 am »Quote
What had been a busy port in Beirut just a few days ago was reduced to ruins in a matter of seconds, after an immense explosion forever changed Lebanon’s capital, leaving only debris and broken bodies behind. Witness the aftermath of the devastating blast for yourself.


Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 347« Reply #292 on: August 07, 2020, 02:49:49 pm »

http://rs.n1info.com/Vesti/a627235/N1-u-Pancevu-u-skladistu-vestackog-djubriva.html
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #293 on: August 07, 2020, 05:31:03 pm »"Eksplozija u Bejrutu je verovatno nesrećan slučaj"


Tim od 22 francuska istražitelja počeo je danas da traži dokaze i tela posle smrtonosne eksplozije koja je u utorak potresla Bejrut.

Na osnovu dosadašnjih informacija iz Libana francuski forenzički policijski zvaničik Dominik Abenanti je rekao da je eksplozija, kako se čini, "nesrećan slučaj", ali je suviše rano da se to sa sigurnošću kaže.

On je u intervjuu za Asošiejted pres predvideo da će "broj žrtava rasti" jer je nađeno još tela u ruševinama.

Francuki istražitelji su angažovani na zahtev Libana i zato što je jedan francuski državljanin poginuo, a najmanje 40 ih je povređeno.

Šef jedinice uključen u istragu Erik Berot rekao je da je zona koju istražitelji pokrivaju ogromna i da je to "titanski posao".

On je ocenio da je istraga komplikovana zbog razmera štete i "libanske situacije", aludirajući na političku i ekonomsku krizu pre eksplozije.

Još tri tela su pronađena u poslednja 24 sata pa se broj stradalih povećao na 149, a povređenih je više od 5.000, saopštile su vlasti.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #294 on: August 07, 2020, 06:00:52 pm »Predsednik Libana ne isključuje mogućnost stranog mešanja u eksploziju u Bejrutu


Predsednik Libana Mišel Aun izjavio je danas da se u istrazi eksplozije u Bejrutu ispituje mogućnost da je izazvana "raketom ili bombom".

On je to rekao pošto se broj žrtava razorne eksplozije u bejrutskoj luci povećao na 154, dok je oko 5.000 ljudi ranjeno.

"Uzrok još nije utvrđen. Postoji mogućnost spoljnog mešanja preko rakete ili bombe ili (nekog) drugog akta", rekao je Aun lokalnim medijima.

Aun je najavio da će se takođe razmatrati da li je to bila posledica nemara ili nesrećnog slučaja, a do sada je okrivio nemar u skladištenju izuzetno eksplozivnog materijala, 2.750 tona amonijum-nitrata, u luci, prenele su agencije.

Izrael, koji je zvanično u ratnom stanju s Libanom, odmah posle eksplozije porekao je da ima bilo kakve veze sa katastrofom.

Međunarodni spasilački timovi, uključujući francuske i ruske, još pretražuju ruševine u bejrutskoj luci tri dana nakon eksplozije koja je potresla glavni grad Libana.

Jutros je objavljeno da su pronađena još tri tela, a potom je broj žrtava ponovo porastao i ministar zdravlja Libana Hamad Hasan je rekao da je 120 ljudi u kritičnom stanju i da svaki peti povređeni zahteva hospitalizaciju.Predsednik Libana ne želi međunarodnu istragu eksplozije u bejrutskoj luci


Predsednik Libana Mišel Aun odbio je međunarodnu istragu razorne eksplozije u bejrutskoj luci.

Ranije su svetski lideri i Libanci u inostranstvu i u zemlji tražili nezavisnu istragu.

Na pitanje novinara da li misli da bi međunarodna istraga bila jednaka "razvodnjavanju istine" on je odgovorio "Naravno".

Aun je to rekao dan pošto je predsednik Francuske Emanuel Makron tokom posete Bejrutu pozvao na "transparentnu međunarodnu istragu".

Eksploziju je izavala detonacija 2.750 tona amonujim nitrata uskladištenog šest godina u hangaru u luci "bez mera predostrožnosti", navele su libanske vlasti.

Predsednik Libana je danas rekao da je o tom tovaru obavešten 20. jula i da je kontaktirao generalnog sekretara Saveta za odbranu da preduzme neophodne korake. Sudski izvori su danas naveli da je pritvoreno još petoro ljudi među carinskim i lučkim zvaničnicima i da je sada je 21 osoba ukupno u pritvoru.

Aun je svoj stav o istrazi nešto kasnije izneo i na Fejsbuku, potvrdivši da je "cilj poziva na međunarodnu istragu da se razvodni istina".

Ranije danas je rekao da se u istrazi proverava da li je eksplozija u lučkom skladištu prouzrokovana nemarom, da li se radi o nesreći ili je moguće strano mešanje preko, kako je rekao, "rakete, bombe ili drugog akta".

izvor
izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #295 on: August 08, 2020, 05:40:19 am »"Koriste eksploziju da okrenu narod protiv nas"


Lider Hezbolaha Hasan Nasralah negirao je danas navode da njegov pokret snosi odgovornost za eksploziju u luci u Bejrutu.

On je rekao da eksplozija svedoči o nepotizmu i korupciji koji ne smeju da se ignorišu u Libanu te da odgovorni treba da budu privedeni pravdi. Nasralah ipak nije isključio mogućnost da je reč o raketnom napadu ili o činu sabotaže, prenosi AP.

Rekao je da skladištenje eksplozivnih materijala poput amonijum-nitrata u luci toliko dugo vremena govori "delimično o zanemarivanju, korupciji, nepotizmu" koji ne smeju da se ignorišu.

Takođe je rekao da domaći protivnici Hezbolaha koriste eksploziju da optuže Hezbolah i okrenu javno mnjenje protiv njega.

U stravičnoj eksploziji koja se dogodila u utorak u bejrutskoj luci poginula su najmanje 154 čoveka, a oko 5.000 ljudi je povređeno.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #296 on: August 08, 2020, 05:43:31 am »Interpol šalje tim u Bejrut


Interpol će poslati tim stručnjaka u Bejrut kako bi pomogli libanskim vlastima u istrazi o razornoj eksploziji u luci.

"Na zahtev libanskih vlasti Interpol šalje specijalizovan tim u Bejrut posle eksplozije u kojoj je poginulo više od 150 ljudi i uništen veliki deo grada", naveo je Interpol u saopštenju.

Međunarodni tim koji obuhvata stručnjake za identifikaciju žrtava katastrofe, pružiće pomoć na mestu zbivanja, prenosi TAS.

Generalni sekretar Interpola Jirgen Stok rekao je da će iskustvo te organizacije pružiti značajnu pomoć libanskim vlastima i da će ona nastaviti da pruža svu pomoć koju zatraži Liban.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #297 on: August 08, 2020, 05:53:37 am »Uhapšen čovek koji tvrdi da je upozoravao još prošle godine


Libanska novinska agencija javila je da je uhapšen šef uprave carina Libana Badri Daher nakon ispitivanja u vezi sa smrtonosnom eksplozijom u bejrutskoj luci.

Sudija Gasan Kuri je odlučio da Daher ostane zatočen posle ispitivanja koje je trajalo pet sati. Još 16 drugih lučkih zvaničnika i zaposlenih su takođe u pritvoru, navodi Asošiejted pres, dok je Frans pres ranije javio da je već 21 osoba pritvorena, uključujući i carinske zvaničnike.

Nacionalna novinska agencija nije objavila druge detalje o hapšenju Dahera tri dana pošto su velike količine amonijum-nitrata eksplodirale u luci. Daher je u četvrtak izjavio za Asošiejted pres da su on i njegov prethodnik poslali šest pisama sudiji, uključujući poslednje 2017. godine, upozoravajući da velike zalihe amonijum-nitrata u luci predstavljaju opasnost.

On je tražio od sudskih zvaničnika da odluče kako da se izuzetno eksplozivan materijal ukloni.

Šef uprave carina je rekao da je njegova dužnost da upozori vlasti na opasnost ali da je to najviše što on može da učini.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #298 on: August 08, 2020, 04:57:29 pm »

субота, 08.08.2020.

У Бејруту међу повређенима и грађани Србије

БЕЈРУТ – Бивша амбасадорка Србије у Бејруту др Гордана Аничић изјавила је данас да међу повређенима у експлозији у луци у том граду има и наших грађана, али да њихове повреде нису тешке.

Аничић је у изјави за Радио Београд потврдила да су повређене и она и њена ћерка, које су се налазиле у стану удаљеном мање од километра од места експолизје.

„Физички смо добро, али човек тек после пар сати почне да размишља шта је све могло да буде у том моменту, као што је било на другим местима и онда вас то држи данима у размишљању шта су ови силни људи доживели: нестали, повређени, преноси Танјуг... Ко је имао срећу да преживи, то је велика срећа”, рекла је Аничић. Она је навела и да је штета која је до сада процењена око 15 милијарди евра.

„Међутим, Либанци су један изузетан народ. Они имају јако много људи који су врло имућни и који раде у свету, на разним високим местима, па имају много могућности да помогну. И они су већ помагали. За пар дана су већ обезбедили огроман новац, сада се укључује и међународна заједница, али су ипак потребне године опоравка”, казала је Аничић.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #299 on: August 08, 2020, 07:56:46 pm »

Demonstranti upali u Ministarstvo spoljnih poslova, u skobima ubijen policajac, premijer poziva na prevremene izbore
Srna 08.08.2020.

Grupa demonstranata predvođena penzionisanim oficirima libanske vojske upala je u subotu u zgradu ministarstva spoljnih poslova u centru Bejruta i proglasila ga 'sedištem revolucije'.

Preuzimanje, koje je emitovano uživo na lokalnoj TV, desilo se jer je pažnja policije u tom trenutku bila usmerena na nasilne demonstracije protiv vladajuće elite nekoliko stotina metara dalje. Prethodno je policija ispalila suzavac i gumene metke na demonstrante koji su pokušali da se probiju kroz ogradu da bi stigli do zgrade parlamenta u Bejrutu tokom protesta zbog vladine reakcije na razornu eksploziju u gradu ove nedelje.

U sukobima je poginuo jedan policajac, rekao je portparol policije, javila je "Al Arabija".

Libanski Crveni krst saopštio je da je povređeno više od 110 osoba, dok su 32 prebačene su u bolnicu.

Kako prenosi "Gardijan", u prestonici Libana odjekuju eksplozije, a bezbednosne snage ispaljuju i pravu municiju u vazduh kako bi rasterali okupljene. Raegujući na nasilne proteste, premijer Hasan Dijab najavio je da će predložiti održavanje prevremenih izbora u toj zemlji. Dijab je u televizijskom obraćanju pozvao sve političke stranke da ostave neslaganja po strani i rade zajedno. Dodao je da je spreman da ostane na funkciji u naredna dva meseca, kako bi dao vremena političarima da primene strukturne reforme.

Oko 7.000 ljudi okupilo se na Trgu mučenika u centru grada, od kojih su neki bacali kamenje, nezadovoljni odgovorom Vlade na eksploziju u kojoj je potpuno uništena luka i veći deo grada, a poginulo je 158 osoba, penosi Rojters. Demonstranti su nosili makete gubilišta sa vešalima i omčom, a na jednom transprentu je pisalo "Povucite se ili visite". Građani su postavili vešala na istom mestu gde je pre više od 100 godina tadašnje vladajuće Osmansko Carstvo obesilo nekoliko ljudi zbog pobune protiv Istanbula. Kip na Trgu mučenika podignut je u spomen tih pogubljenja, piše CNN. Na snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama vidi se kako neki demonstranti stavljaju na vešala likove od kartona koji prikazuju predsednika Libana, premijera i druge članove vlade. Demonstranti su uzvikivali "narod želi pad režima" i držali su plakate na kojima je pisalo "Odlazite, svi ste ubice".

- Rođeni smo i odrasli uz ovaj režim, verujemo da je došlo vreme da odu s vlasti pogotovo posle poslednje eksplozije. Ovi političari zaslužuju da ovde budu obešeni, iskreno oni zaslužuju mnogo goru stvar - rekla je 18-godišnja demonstrantkinja Dana Itani.

Vlada je obećala da će odgovorni za eksploziju biti izvedeni pred sud. Meštani, koji raščišćavaju ruševine kuća, žale se na korumpiranu vladu koja ih je još jednom izneverila.

- Ne verujemo našoj Vladi. Želela bih da UN preuzmu Liban - rekla je student Selina Dibo čisteći krv sa zidova zgrade u kojoj živi.

Libanska partija Kataeb, hrišćanska grupa koja se protivi Vladi, najavila je danas povlačenje tri svoja poslanika iz parlamenta.

Produbljivanje krize

Eksplozija je samo dodatno uzburkala strasti u toj zemlji. Protesti su počeli u oktobru prošle godine, praćeni ekonomskom krizm i padom valute. Libanska vlada nije uspela da sprovede reforme i da otključa pomoć od MMF-a kao i sredstva sa međunarodne donatorkske koferencije za Liban. To je dovelo do protesta širom zemlje protiv vlade nakon ublažavanja mera u borbi protiv korona virusa, pozivajući na primenu Rezolucije 1559 Saveta bezbednosti UN koja poziva na razoružanje Hezbolaha i jačanje libanske vlade kako bi nametnula svoju vlast na celoj teritoriji.

Libanu preti humanitarna katastrofa

Agencije UN upozorile su na moguću humanitarnu krizu u Libanu nakon snažne eksplozije u Bejrutu. Liban je i pre eksplozije bio pod velikim ekonomskim pritiskom. Svetski program hrane saopštio je da je zbog oštećenja u luci u Bejrutu prekinuta isporuka i dopremanje hrane što je dovelo do porasta cena. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je zdravstveni sistem Libana ozbiljno narušen i da su tri bolnice potpuno isključene iz sistema.

Skoro tri tone amonijum nitrata stajao u luci šest godina

U međuvremenu, predsednik Libana Mišel Aun odbacio je pozive da se organizuje međunarodna istraga eksplozije, ističući da će lokalne vlasti istražiti da li je reč o "spoljnom uplitanju", odnosno da je eventualno podmetnuta bomba, prenosi Bi-Bi-Si. Vođa Hezbolaha Hasan Mazralah odbacio je optužbe da je ova militantna organizacija skladištila oružje ili municiju u luci u Bejrutu. Vlada je saopštila da je eksplozija nastala kao rezultat detonacije 2.750 tona amonijum nitrata koji je bio nepropisno uskladišten u luci šest godina.

Odluka da se tako jak eksplozivni materijal drži u magacinima u luci nedaleko od centra grada naišao je na nevericu i bes među Libancima, koji već dugo vremena optužuju političku elitu za korupciju, nemar i loše rukovođenje. Prije eksplozije 75 odsto Libanaca je bilo na listi za dobijanje pomoći, 33 odsto izgubilo je posao, a jedan milion je živio ispod linije siromaštva.

SZO isporučila je opremu i lekove Libanu i zatražila 15 miliona dolara kako bi pokrila hitne potrebe i osigurala kontinuitet u odgovoru na pandemiju kovida-19. U Libanu je u međuvremenu povećan broj slučaja infekcije virusom korona, ali je 17 kontejnera maski, rukavica i zaštitnih odela potpuno uništeno.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Pages:  1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 35   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.064 seconds with 22 queries.