PALUBA
June 25, 2024, 02:13:12 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 38   Go Down
  Print  
Author Topic: Dešavanja u Libanu  (Read 116730 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« on: October 28, 2008, 05:49:17 pm »

Oružane snage kao alternativa Hezbolahu


28/10/2008

Godinama je libanska vojska ismejavana kao najmanje efikasna oružana grupa u zemlji. Nakon što je ta vojska dodatno oslabila u 15-godišnjem građanskom ratu, njen arsenal polako je premešten u muzej zastarelih tenkova i aviona.

Situacija se, međutim, menja. Na ulazu u vojnu bazu severno do Bejruta, grupe vojnika sada voze nova američka oklopna vojna vozila, kamione, naoružani su modernim američkim naoružanjem, sve to zahvaljujući novom američkom angažovanju da će snadbeti vojsku ove male ali važne bliskoistočne zemlje, koja se pre tri godine istrgla iz višedecenijske sirijske dominacije.

Novi talas prve velike američke vojne pomoći Libanu od 1980-ih, znači u stvari izgradnju oružanih snaga koje bi mogle pomoći stabilizaciji ove zemlje, njenoj borbi protiv učestalih terorističkih pretnji i obezbeđivanju legitimne alternative šiitskoj militantnoj grupi Hezbolah. Ova organizacija koja uporno odbija da se razoruža kontroliše južni deo Libana i tvrdi da je jedina snaga koja može da odbrani zemlju od Izraela.

Ipak, neki zvaničnici u Pentagonu i Stejt dipartmentu izrazili su zabrinutost povodom vojne pomoći Libiji, koja se nedavno rešila sirijske kontrole i u kojoj Hezbolah, saveznik Sirije i Irana, i dalje ima jak politički uticaj. Postoji takođe bojazan i u Izraelu, da bi američkio tenkovi i helikopteri jednog dana mogli biti iskorišćeni protiv njih.

Istorija takođe baca svoju senku: poslednji veliki napori da se pomogne libanskoj armiji tokom 1980-ih okončani su tako što su i američke trupe uvučene u građanski rat. Ove sumnje, ali i američka jaka vojna podrška Izraelu, provocirala je bes nekih u Libanu. Ipak, zvaničnici u Stejt dipartmentu i Pentagonu kažu da su ubeđeni da je jačanje libanske vojske ključ za mirovne napore u regionu.

„Politika Amerike jeste da Liban bude suveren i nezavisan, milicija razoružana, a libanska vlada i institucije da vladaju nad celom teritorijom zemlje. Priznajemo da se to neće dogoditi preko noći, ali to je naša politika“, izjavio je Kristofer Straub, zamenik američkog sekretara za odbranu za region Bliskog istoka.

Plan o naoružanju Libana rođen je 2005, nakon takozvane Kedar revolucije kada je Sirija prisiljena na povlačenje iz Libana, i čini se da je jedan od ciljeva odbrana napora Bušove administracije da širi demokratiju kroz region


Izvor:Danas
« Last Edit: August 21, 2012, 08:57:01 am by dreadnought » Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #1 on: October 29, 2008, 11:25:48 am »

Pa Liban je uvek imao relativno jaku vojsku, ako se uzme u obzir velicina te zemlje. Medjutim, glavna slabost te vojske, kao i Libana kao drzave u celini je taj da su slozni k'o rogovi u vreci... Znaci ne treba im novi hardver, vec novi "softver"...  Grin
Od 1995. od Amera su na ime pomoci primili 24 helikoptera UH-1H Huey, 750 oklopnih transportera M-113, 24 inzinjerijska remorkera, 600 HMMWV (popularni "Hamviji"), veliku kolicinu RRB SMAW, i to sa glavama M141 za unistavanje bunkera (v.: http://en.wikipedia.org/wiki/M141_Bunker_Defeat_Munition ). Sada je visoko na listi prioriteta nabavka jedne do dve eskadrile helikoptera AH-1W.
Osim pomoci iz SAD, Liban takodje nabavlja i po Zapadnoj Evropi; iz Belgije su narucili 40 tenkova Leopard-1A5, kao i 32 oklopna transportera AIFV-B-C25. Inace, vojska im broji oko 72,000 ljudi.
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #2 on: May 09, 2009, 07:13:57 pm »

Prema pisanju obaveštajnog sajta Stratfor, iz SAD, postoje indicije da se sprema izraelski napad na snage Hezbolaha u južnom Libanu. Prvo je primećeno jačanje sirijskog obaveštajnog prisustva u nekoliko gradova na jugu te zemlje, pre svega u Sidonu, što se može povezati i sa skorašnjim parlamentarnim izborima u toj zemlji, koji se održavaju u Junu. Drugi indikator mogućeg izraelskog napada je činjenica da je nekoliko zemalja libanskoj vladi već najavilo povlačenje ili veliko smanjenje svojih vojnih kontigenata, koji se nalaze u sklopu UNFIL-a. Za sada, još uvek nema zvaničnih reakcija, ali Liban treba držati na oku, posebno ako se uzme u obzir da su izbori uskoro, a da je zemlja već duboko podeljena.
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #3 on: May 13, 2009, 02:06:52 pm »

Libanu samo to još treba Sad
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #4 on: May 13, 2009, 06:25:58 pm »

Pa ovo je vest tipa "moze da bidne, ali ne mora"; mozda se kontigenti UNFIL-a povlace zbog stednje i rezanja javnih rashoda, a mozda neke zemlje clanice ISAF-a zele da ojacaju svoje kontigente u Afganistanu, naustrb UNFIL-a. Sto se prisustva spijuna iz Sirije na jugu Libana tice, mozda su tu samo zbog izbora, tj. da bude izabran pro-sirijski kandidat. A mozda se nesto i sprema. Sve u svemu, videcemo da li je ova vest tacna za oko mesec dana. Grin
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #5 on: May 31, 2009, 12:06:56 pm »

Libanska vojska je u stanju ratne pripravnosti zbog velike izraelske vežbe "Preokret 3", koja je upravo u toku. (https://www.paluba.info/smf/vesti-sa-ratista/masovna-zdruzena-vezba-u-izraelu/)
Izvor: http://www.haaretz.com/hasen/spages/1089003.html
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #6 on: July 31, 2009, 11:41:17 pm »

Hezbollah se sprema za novi izraelski napad na njihova uporišta u južnom Libanu. Mlađi aktivisti Hezbolaha, uglavnom studenti, i učenici viših razreda srednje škole koriste letnji raspust da uvežbavaju rukovanje protivtenskovskim raketama, uglavnom tipa Maljutka i Kornet, kao i protivavionskim raketama tipa Igla. Vežbe se održavaju u dolini Beka, severno od reke Litani, tradicionalnom uporištu tog Šiitskog pokreta. Dobar deo starijeg kadra Hezbolaha je već premoren zbog konstantnih patrola po južnom Libanu, gde motre granicu sa Izraelom, i da istovremeno čuvaju skrivena skladišta municije (uglavnom za VBR-ove), gde moraju da pešače po brdovitom terenu, a da istovremeno ostaju neprimećeni od snaga UNFIL. 14. Jula se desio neobičan incident, gde je dobar deo Hezbollahove artiljerijske, i municije za VBR-ove, uništen u tajnom skladištu kod mesta Khirbit Silim, i to od strane francuske vojske, koja je prisutna u južnom Libanu u sklopu misije UNFIL. Naime, pošto su Izraelci rekli da će javno optužiti UNFIL za kršenje UN-ove rezolucije 1701, koja poziva na potpuno razoružanje Hezbollaha na jugu Libana, dostavili su podatke komandi UNFIL-a o pomenutom skladištu, i zahtevali su da dotično bude uništeno. Posle određenog vremena, francuski komandosi su došli, i uništili su podzemno skladište, tačno kada su hezbolahovi teroristi ukrcavali municiju. Posle tog napada, Izrael je dostavio podatke o još 100 hezbolahovih manjih, tajnih skladišta NVO u južnom Libanu, gde su naglasili da, ako UNFIL ne preduzme odlučujuće korake, izraelska vojska će biti prisiljena da ih uništi. U Libanu je prisutan i odred Al-Quds, deo iranskog Islamskog Revolucionarnog Gardijskog Korpusa, koji je baziran u mreži "sigurnih kuća" u južnim predgrađima Bejruta. Iranska ambasada u Damasku nadgleda izgradnju bunkera ukopanih u stene kod skijališta Zabadani, lociranog na masivu Anti-Liban, gde su uposleni pretežno sirijski građevinci. Ti bunkeri bi trebali da posluže kao kanali za bekstvo vođa Hezbollaha i njihovih iranskih mentora u Siriju. Sirijci sve posmatraju, ali, za sada ništa ne preduzimaju. Za sve lokacije konsultovati GoogleEarth.
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #7 on: August 05, 2009, 07:43:44 pm »

Prema pisanju Stratfora, šef bezbednosti Hezbollaha, Wafiq Safa, trenutno kontroliše sve oficire Šiite u Libanskoj vojsci, i on odobrava sva unapređenja, postavljenja i raspored tih oficira. Takođe je nedavno postigao dogovor sa Generalštabom OS Libana, da obaveštavaju vođstvo Hezbollaha o svim planovima, rasporedu i obaveštajnim podacima kojima raspolaže vojska. Vojska Libana je inače veoma slaba, i nema ni materijalnih mogućnosti, ni volje da se suprotstavi Hezbolahu, niti da odbrani suverenitet i teritorijalni integritet zemlje. Oko 30% oficira i vojnika Vojske Libana su Šiiti, dok većinu ostalih čine maronitski hrišćani.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #8 on: August 15, 2009, 11:05:15 am »

Nasralah zapretio granatiranjem Tel Aviva

15.08.2009
Tel Aviv, Bejrut – Lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah zapretio je raketnim napadom na Tel Aviv, ako Izrael odluči da napadne Liban.

Obraćajući se masi okupljenih u Bejrutu, povodom trogodišnjice , kako je naglasio, pobede nad Izraelom u ratu 2006, Nasralah je nastojao da umanji značaj pretnji izraelske strane, izjavivši da „ samo oni koji se boje govore puno”.

„Izraelske pretnje nisu ništa više od psiholškog rata. Prema onome što ja znam o Izraelcima, kada brbljaju, onda se plaše. Mi moramo biti na oprezu kada su tihi kao zmije”, rekao je Nasralah, kako prenose izraelski mediji.

Vođa Hezbolaha je takođe kazao desetinama hiljada pristalica te šiitske organizacije da Izrael pokušava da okrene međunarodnu zajednicu protiv Libana, Sirije i Irana da spreči naoružavanje otpora.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je prošle nedelje da će libanska vlada biti odgovorna za svaki napad na izraelske mete, čak i ako napade izvedu pripadnici Hezbolaha, ako oni budu deo nje.

Nasralah je ocenio da takva izjava ima za cilj da utiče na unutrašnju politiku u Libanu nakon junskih opštih izbora , na kojima su prosirijke snage u kojima je Hezbolah pretrpele poraz.

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #9 on: September 11, 2009, 05:30:31 pm »

11.09.2009.
Dve rakete tipa " kaćuša" pogodile su danas popodne otvorena polja kraj Naharije na severu Izraela, a izveštaja o žrtvama nema, javljaju izraelski mediji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Rakete su ispaljene iz južnog Libana, iz područja lučkog grada Tire, u blizini granice, a Radio Izrael je javio da je izraelska armija uzvratila artiljerijskom vatrom, ispalivši osam granata u pravcu plantaža voća odakle su rakete ispaljene. Pad raketa u Izrael potvrdili su libanski bezbednosni izvori i policija u Jerusalimu.
 
To je prvi takav incident posle nekoliko meseci, četvrti ove godine. Za sada se ne zna ko je ispalio reakete ali se sumnja na radikalne palestinske organizacije u Libanu. Izraelska vojska je 2006. godine više od mesec dana ratovala protiv gerilaca libanskog Hezbolaha.

Izvor: Tanjug


* rakete-v.jpg (27.31 KB, 470x188 - viewed 240 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #10 on: October 28, 2009, 04:50:54 pm »

Iz Libana ispaljena "kaćuša" na Izrael


27.10.2009.

Raketa tipa "kaćuša", ispaljena iz Libana, pala je večeras na područje Galileje, na severu Izraela, što je prvi takav incident od prošlog meseca. Raketa je pala na otvoreno polje kraj grada Kirjat Šmone i nije izazvala povrede.


Libanski bezbednosni zvaničnik je potvrdio da je ispaljena iz sela Hula, na jugu Libana.
 
Izraelska armija je odgovorila artiljerijskom vatrom na raketiranje, potvrdile su obe strane. Izraelski vojni portparol je izjavio da se na napad gleda s najvećom ozbiljnošću, naglasivši da smatra Liban odgovornim. Od rata između libanskog Hezbolaha i izraelske armije u leto 2006. godine ukupno je devet "kaćuša" palo na sever Izraela.

Prošlog meseca su dve takve rakete pogodile područje zapadne Galileje, zbog čega se Izrael žalio Ujedinjenim nacijama.

Izraelska armija je i na taj napad odgovorila artiljerijskom vatrom. Izrael veruje da proiranski Hezbolah nagomilava oružje velikom brzinom od kraja rata i da sada ima 40.000 do 80.000 raketa.


Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #11 on: January 11, 2010, 08:21:16 pm »

Liban gađao izraelske avione


11.01.2010.

Bejrut -- Libanska vojska gađala je četiri izraelska borbena aviona koji su ušli u vazdušni prostor Libana, izjavio je portparol vojske.

Izraelski avioni tipa "fantom", koji su leteli na maloj visini iznad južnog dela Libana, gađani su oko 70 puta, javio je dopisnik agencije Frans pres. Libanska vojska tvrdi da izraelski avioni svakodnevno ulaze u vazdušni prostor Libana.

Izraelske vlasti ističu da je neophodno da njihovi avioni preleću teritoriju Libana kako bi se pratilo krijumčarenje oružja libanskog Hezbolaha.


Izvor: Beta
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 306


« Reply #12 on: January 11, 2010, 08:30:35 pm »

Nešto mi je baš žao što nisu neki i oborili! Pa nek` sutra opet lete kroz tuđe dvorište, kakvo god i čije god ono bilo.
Logged
Rocker
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 060


Palubin savetnik za hardver


« Reply #13 on: January 12, 2010, 04:40:55 am »

Zar još koriste F-4?!  Shocked

A ovi od 70 gađanja nijedan da ne pogode. 
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14 on: February 18, 2010, 05:15:34 pm »

Ahmadinedžad poručio Hezbolahu da završi s Izraelom


18.02.2010.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je danas da bi u slučaju novog izraelskog napada na libanski Hezbolah, ta organizacija trebalo da odgovori odmazdom i "jednom za svagda završi tu priču".


U telefonskom razgovoru sa liderom Hezbolaha šeikom Hasanom Nasralahom, Ahmadinedžad je ponovio snažnu podršku tom libanskom pokretu, navodi iranska agencija IRNA.

"Ukoliko oni (Izrael) žele da ponove greške iz prošlosti, onda bi ta priča trebalo da bude završena zauvek i da se čitav region oslobodi tog zla", rekao je Ahmadinedžad.

Iran je jedna od država u regionu Bliskog istoka koja snažno podržava delovanje libanskog Hezbolaha.


Izvor: Beta
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 38   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 23 queries.