PALUBA
August 10, 2022, 08:26:30 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: General Stojanović: Ne treba nam FBI da vršlja po Srbiji  (Read 830 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 749« on: November 29, 2014, 06:41:05 pm »

General Stojanović: Ne treba nam FBI da vršlja po Srbiji 26. novembar 2014. 21:29Predsednik odbora za kontrolu službi bezbednosti general Momir Stojanović: Da li je opravdaniji strah da naše službe ne zloupotrebe ovlašćenja ili strah od službi drugih zemalja koje nas dnevno slušaju?RAZVOJ tehnologije, savremenih sredstava za video-nadzor, prisluškivanje i lociranje kretanja građana otišla su dotle da se postavlja pitanje da li je ičija privatnost danas zaštićena, kaže predsednik parlamentarnog Odbora za kontrolu službi bezbednosti general Momir Stojanović, bivši načelnik VBA.

On objašnjava da se kod nas problem zadiranja u privatnost građana često povezuje sa obaveštajno-bezbednosnim službama, ali, kako naglašava, moramo da budemo svesni da su njihovi kapaciteti i tehnološka opremljenost daleko ispod modernih svetskih “bezbednjaka”.

- Zato je pitanje da li je opravdaniji naš strah da kojim slučajem službe bezbednosti ne zloupotrebe svoja ovlašćenja, ili strah od službi nekih drugih zemalja koje su ovde i te kako prisutne i dnevno nas slušaju - kaže Stojanović.

U skladu sa članom 66 Poslovnika Narodne skupštine, Odbor kontroliše rad tri službe: Bezbednosno-informativne, Vojno-obaveštajne i Vojno-bezbednosne agencije. On je upravo završio nadzorne posete u sve tri i konstatovao da sve rade u skladu sa propisanim procedurama i važećim propisima. I kroz polugodišnji izveštaj koji Odbor usvaja nisu uočene nikakve zloupotrebe u pogledu kršenja osnovnih ljudskih prava.


Bez zloupotreba

- ODBOR se fokusirao na proveru primene metoda za tajno prikupljanje podataka kojima se zadire u Ustavom zagarantovane slobode i prava građana. Utvrdili smo da je primena redovnih mera bila striktno u skladu sa zakonom i uz odluku nadležnog suda. Ali, ono što u ovom trenutku može da predstavlja problem jeste činjenica da Odbor ima nadležnost samo nad tri agencije, dok posebne metode za tajno prikupljanje podataka koriste i neke organizacijske jedinice MUP, poput SBPOK. Odbor nema ingerencije da kontroliše ovu službu.

Zbog toga, ali i zbog činjenice da u obaveštajno-bezbednosnom sektoru institucije nisu dovoljno uvezane, da među njima nema dovoljno koordinacije, preklapaju se, nema jasne podele posla, Odbor je izradio inicijativu za donošenje novog zakona o bezbednosno-obaveštajnim agencijama, čijim bi se usvajanjem stavio van snage postojeći Zakon o osnovama uređenja službi bezbednosti. Inicijativa će biti razmatrana na jednoj od prvih sledećih sednici Odbora, a potom i prosleđena predsednici parlamenta. Ako bude prihvaćena, biće formirana radna grupa za izradu Nacrta zakona.

Suštinska izmena je da se obaveštajne komponente civilne i vojne bezbednosne službe spoje u Obaveštajnu službu, a kontraobaveštajne u jedinstvenu Kontraobaveštajnu. SBPOK bi se izdvojio iz MUP i postao bi nalik FBI.

- Mislimo da je pravi trenutak da se pristupi izradi takvog zakona s obzirom na to da su već u izradi novi zakoni o policiji, vojci i odbrani. Svi ti zakoni biće međusobno kompatibilni - dodaje Stojanović.

On apostrofira i nedovoljnu transparentnost prilikom izbora sudija koji odobravaju primenu posebnih mera za tajno prikupljanje podataka (praćenje i prisluškivanje). Kaže, i ovo potencijalno ugrožava privatnost građana. Zato je potrebno novom zakonskom regulativom sprečiti ne samo pokušaje zloupotrebe pripadnika i rukovodilaca službi koji predlažu te mere, već i moguće zloupotrebe onih koji te mere odobravaju - sudija.

Stojanović ne smatra da građani treba da budu zabrinuti zbog eventualnog narušavanja privatnosti kad su u pitanju domaći “bezbednjaci”, jer svi mehanizmi kontrole, od skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, preko generalnog inspektora do unutrašnje kontrole, funkcionišu. Po njegovom mišljenju, postoji druga opasnost: da se kroz tako osetljivo pitanje kao što su osnovna ljudska prava, pre svega pravo na privatnost, upravo potenciranjem mogućih zloupotreba, pokušava urušiti obaveštajno-bezbednosni sistem u našoj zemlji!

Ojačati domaće

- SVAKI pritisak na naše obaveštajno-bezbednosne sisteme u tom pogledu šteti njihovom ugledu i umanjuje im efikasnost. Potrebno je napraviti balans između principa slobode i principa bezbednosti, jer samo bezbedan čovek može uživati Ustavom zagarantovana prava i slobode - primećuje Stojanović.

Na pitanje kako je moguće održati taj balans kad su pojačane opasnosti od terorizma, kad se sa Balkana regrutuju borci za Siriju i Islamsku državu, i kad imamo američke najave da će Vašington poslati svoje federalne tužioce da pomognu u borbi protiv terorizma, on odgovara:

- Nisu nama potrebni ni operativci FSB, ni FBI. Ključno je pitanje da li su naše institucije u sektoru bezbednosti dovoljno edukovane, profesionalne i tehnički opremljene da odgovore svim bezbednosnim rizicima. Vršljanje po našoj zemlji raznih “eksperata” i stranih službi u funkciji takozvane pomoći mogu biti paravan i za ugrožavanje naše bezbednosti i usmeravanje aktivnosti u bezbednosnom sektoru u pravcu ostvarivanja interesa tih zemalja iz kojih oni potiču, a nauštrb interesa naše zemlje. Zato se prilikom međunarodne saradnje u sektoru bezbednosti i zajedničkih aktivnosti na otkrivanju i suzbijanju globalnih bezbednosnih izazova o tome mora voditi računa.

Zato, zaključuje naš sagovornik, domaće bezbednosno-obaveštajne službe treba u tehnološkom pogledu bolje da opremimo, edukujemo i kadrovski ojačamo da same budu sposobne da se efikasno suoče sa svim rizicima kojima je zemlja izložena, a ne da se “kao nezrelo društvo, oslanjamo na pomoć sa strane”.

UTICAJ NA SUDIJE Po mišljenju Stojanovića, ključno pitanje jeste da li postoji politički, ideološki, interesni ili bilo kakav drugi uticaj na sudije kada odlučuju da li će odobriti ili pak produžiti korišćenje mera kojima se zadire u privatnost građana. Zato je potrebna edukacija pravosudnih organa da prepoznaju i ocene postoji li potreba za primenu nekih mera koje predlažu “bezbednjaci”. Jer, analiza sa terena, pokazala je da “zeleno svetlo” za tajno praćenje i prisluškivanje uglavnom daju iste sudije!


MINISTRI DA BUDU OPREZNI - Treba sprečiti i pojavu da pojedini pripadnici nekih ministarstava u Vladi Srbije netransparentno i nekonzistentno sa predstavnicima stranih ambasada razmatraju pitanja bezbednosti naše zemlje, neretko velikodušno prihvatajući stranu pomoć. Svako “nekontrolisano vršljanje” po našoj zemlji predstavnika stranih obaveštajno-bezbednosnih sistema, siguran sam, naneće veću štetu nego korist bezbednosti naše zemlje - upozorava Stojanović.

Izvor:Vecernje Novosti

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 23 queries.