PALUBA
February 09, 2023, 06:25:54 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 [980] 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 ... 1254   Go Down
  Print  
Author Topic: Rat u Ukrajini  (Read 953788 times)
 
0 Members and 4 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14685 on: August 11, 2022, 08:23:45 am »
„Ukroboronprom“ je dogovorio saradnju sa 18 danskih odbrambenih kompanija


Državni koncern „Ukroboronprom“ potpisao je sporazum o saradnji sa Udruženjem odbrambene i bezbednosne industrije Danske, koje obuhvata 18 najvećih kompanija u sektoru odbrane.

Ovo se navodi u poruci na sajtu koncerna, piše „Evropska pravda“.

„Sporazum bi trebalo da pomogne u jačanju odbrambenih kapaciteta Ukrajine u smislu odbijanja ruske invazije u punom obimu, i dugoročno, jačanju odbrambeno-industrijskog kompleksa Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Reč je o mogućoj saradnji u oblastima bespilotnih i pomorskih sistema, sajber odbrane, potencijalne proizvodne saradnje itd.

„Svet se menja, a uticaj ruske invazije na Ukrajinu je na ove promene. Situacija zahteva našu solidarnost, a takođe stavlja odgovornost na zapadne demokratije, organizacije i kompanije da podrže ukrajinski narod“, rekao je Joahim Finkelman. direktora Danskog udruženja za odbrambenu i bezbednosnu industriju.

Podsećanja radi, ove nedelje će u Kopenhagenu biti održana konferencija severnoevropskih saveznika za podršku Ukrajini na nivou ministara odbrane, biće to nastavak i proširenje „Ramštajn“ formata o vojnoj pomoći Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Danske saopštilo je da će se pridružiti inicijativi koju predvodi UK za obuku ukrajinske vojske.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14686 on: August 11, 2022, 08:25:10 am »
MIP: Švajcarska će zastupati interese Ukrajine u Rusiji


Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine postiglo je načelni dogovor sa Švajcarskom o zastupanju ukrajinskih interesa na teritoriji Rusije.

„U ime predsednika Ukrajine, Ministarstvo spoljnih poslova je postiglo načelni dogovor sa Švajcarskom o zastupanju ukrajinskih interesa na teritoriji Rusije. Izbor u korist Švajcarske je napravljen zbog njenog velikog iskustva u obavljanju takvih funkcija. , i zahvalni smo švajcarskoj vladi na njenoj spremnosti da pruži svoje usluge“, naveo je Oleh Nikolenko, portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, u komentaru dostavljenom Ukrinformu.

Kako je navedeno, Ministarstvo spoljnih poslova ulaže sve napore da zaštiti interese ukrajinskih građana u Rusiji. Stotine hiljada Ukrajinaca koji su ilegalno deportovani iz ukrajinskih gradova i sela koje je privremeno zauzela ruska vojska potrebna je pomoć, uključujući i decu, a mnogi građani Ukrajine su se takođe našli na teritoriji Rusije bez dokumenata. Portparol je dodao da na teritoriji Ruske Federacije nema ukrajinskih diplomatskih misija.

Nikolenko je naglasio da će modaliteti švajcarskog predstavljanja interesa Ukrajine u Ruskoj Federaciji biti određeni bilateralnim sporazumom. U skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, strana domaćin daje saglasnost da Švajcarska zastupa interese Ukrajine u Rusiji. Nikolenko je obećao da će otkriti detalje nakon završetka ovog procesa.

Kako je saopšteno, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pregovara sa Ambasadom Švajcarske u Ruskoj Federaciji o pružanju konzularnih usluga Ukrajincima, koji su izgubili svoja dokumenta, u Rusiji.

Ukrajina je prekinula diplomatske odnose sa Rusijom 24. februara, kada je počela ruska invazija u punom obimu.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14687 on: August 11, 2022, 08:28:40 am »
Izveštaj Generalštaba Oružanih snaga UkrajineQuote
Ukrajinske snage odbijaju rusku ofanzivu u četiri pravca


Rusi su pokušali da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine kod Velike Komišvahe u pravcu Slavjanska, napali pravce Harkova i Bahmuta i oblasti kod Avdijevke i Piskog. Svi pokušaji ruskih snaga završili su se neuspehom, navodi se u najnovijem izveštaju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine od 18.00, 10. avgusta, objavljenom na Fejsbuku.

U pravcu Harkova, rusi su aktivno vršili vazdušno izviđanje bespilotnim letelicama, granatirao oblasti Svitlično, Pruđanka, Ruska Lozova, Čerkaski Tiški i Ruski Tiški, Verhni Saltiv i Stari Saltiv, Korobočkine i Ševelivka. Oni su takođe izvršili vazdušni napad kod Husarivke.

Da bi poboljšali svoj taktički položaj, rusi su napali područja Uda, Petrivka i Husarivka. Ukrajinski vojnici su protivnicima naneli značajne gubitke i naterali ih u bekstvo.

Artiljerijsko granatiranje nastavljeno je u pravcu Avdijevke kod Avdijevke, Marinke, Piskija, Kurahova, Suhe Balke i Krasnohorivka. Rusi su koristili avijaciju i van Krasnohorivke i Marinke.

Ruske snage su krenule u ofanzivu u pravcu Avdiivka i Piski, odbijeni su i povukli su se.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14688 on: August 11, 2022, 08:30:03 am »
Zelenski poziva građane da prijave kolaboracioniste


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je stanovnike privremeno okupiranih teritorija da obaveste Oružane snage Ukrajine o neprijatelju i onima koji im pomažu, prenosi Ukrinform.

„Ukoliko su Vam dostupne neke važne informacije o neprijatelju, molimo Vas da to na bezbedan način prijavite našim specijalnim službama, našoj vojsci. Ako poznajete one koji pomažu okupatorima ili opravdavaju agresiju, molimo Vas da i ovo prijavite“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

On je primetio da bez obzira šta okupatori obećavaju, „njihov jedini način je da pobegnu. U najboljem slučaju. Ako uspeju na vreme. Proterali smo rusku vojsku iz severnih krajeva. Proterali smo osvajače sa našeg ostrva Zminji. Oni već osećaju da je došlo vreme da beže iz Hersona i uopšte sa juga naše zemlje. Doći će vreme kada će oni bežati iz Harkovske oblasti, iz Donbasa, sa Krima… I svako ko može da pomogne, neka to učini”.

„Ukrajinci uvek treba da pamte da je svaki korak naše vojske u ovom ratu napravljen u okrutnim i teškim bitkama. Okupatori nisu ništa zauzeli bez otpora naših heroja od 24. februara i neće moći ništa da zadrže. Sve ćemo osloboditi“, rekao je predsednik.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14689 on: August 11, 2022, 08:32:14 am »
Oko 20 ruskih aviona stalno patrolira u blizini ukrajinskih granica


Oko 20 ruskih aviona raznih tipova vrši danonoćne patrole u ​​blizini granica Ukrajine, rekao je na ukrajinskim TV kanalimaJurij Ignat, portparol komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Ukrinform.

„Oko 20 letelica je stalno u vazdušnom prostoru oko ukrajinskih granica. Oni patroliraju danonoćno. To su različite vrste letelica koje vrše patrole“, rekao je Ignat.

On je takođe naglasio da neki od ovih aviona, pored patroliranja, ispaljuju i rakete vazduh-vazduh Kh-59 i Kh-58.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14690 on: August 11, 2022, 08:36:49 am »
Zelenski: Rat počeo sa Krimom i trebalo bi da se završi Krimom


Ukrajina će nastaviti da se bori protiv Rusije dok ne povrati kontrolu nad poluostrvom Krim, obećao je predsednik Vladimir Zelenski.

„Ovaj ruski rat protiv Ukrajine, protiv cele slobodne Evrope, počeo je sa Krimom i trebalo bi da se završi Krimom – njegovim oslobođenjem“, rekao je Zelenski u video obraćanju u utorak.

„Krim je ukrajinski i nikada nećemo odustati od njega“, obećao je predsednik, insistirajući da je poluostrvo, koje je velikom većinom glasalo za ponovno ujedinjenje sa Rusijom na referendumu 2014. kao odgovor na puč u Kijevu, „okupirano“ Moskva sve te godine.

Neće biti mira u regionima Crnog mora i Mediterana „sve dok Rusija bude u stanju da koristi naše poluostrvo kao vojnu bazu“, tvrdi on.

Međutim, Zelenski je priznao da je trenutno „nemoguće reći“ kada će tačno Ukrajina moći da povrati Krim. „Ali mi stalno dodajemo nove komponente formuli oslobađanja” poluostrva, dodao je on.

Prošlog meseca, zamenik ukrajinskog ministra odbrane Vladimir Gavrilov tvrdio je da će Kijev upotrebiti oružje koje je isporučio Zapad da uništi rusku Crnomorsku flotu, koja se nalazi u krimskom lučkom gradu Sevastopolju, i vrati poluostrvo. Takva operacija će biti izvedena „pre ili kasnije“, rekao je britanskim medijima.

Drugi ukrajinski zvaničnici nedavno su zapretili Krimu, uključujući i glavnog savetnika Zelenskog Alekseja Arestoviča, koji je rekao da bi Kijev mogao da udari na Kerčki most dug 19 kilometara koji povezuje Krim sa ruskim Krasnodarskim krajem čim dobije tehničku sposobnost za to.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14691 on: August 11, 2022, 08:38:34 am »
Američki senatori podeljeni oko HIMARS municije za Ukrajinu


Dok neki američki senatori žele da pošalju rakete dugog dometa ukrajinskim snagama, drugi bi prvo želeli da vide vojne planove ili su zabrinuti da će zalihe Pentagona ponestati, piše Daili Beast.

Navodno oklevanje Bele kuće da pošalje rakete ATACMS za raketne bacače HIMARS očigledno dodatno komplikuje stvari, jer bi se taj potez mogao videti kao eskalacija Rusije.

Pentagon je do sada poslao Ukrajini 16 artiljerijskih raketnih sistema visoke pokretljivosti (HIMARS), zajedno sa municijom navođenih višestrukih raketnih sistema (GMLRS) sa dometom od oko 70 km. Kijev je, međutim, tražio projektile vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS), koji imaju domet od skoro 300 km.

Senator Marko Rubio (R-Florida) zabrinut je da SAD nemaju toliko ATACMS-a, čija proizvodnja traje dugo. Pentagon trenutno ima između 1.000 i 3.000 takvih projektila u svom inventaru, navodi Beast.

Senatorka Džeki Rozen (D-Nevada) rekla je agenciji da želi da vidi strateške planove Ukrajine pre nego što razmotri zahteve za municijom većeg dometa.

„Moramo da vidimo kakav je njihov strateški plan“, rekao je Rozen. „Ono što mi moramo da uradimo, ono što Ukrajina mora da uradi, i na čemu radimo sa njima je da razvijemo strateški plan za napredovanje, a zatim da pokušamo da budemo sigurni da ćemo im pružiti odgovarajuću pomoć koja im je potrebna kako bi izvrši taj plan“, dodala je ona.

Dok je Njujork tajms u junu izvestio da Kijev uglavnom drži Vašington u mraku u vezi sa svojom strategijom, prošle nedelje je visoki ukrajinski general otkrio umešanost američke vojske u rukovođenje udarima HIMARS-a.

Potpukovnik Garron J. Garn, portparol Ministarstva odbrane, rekao je za Daili Beast da SAD „pružaju Ukrajincima [sa] niz sposobnosti srazmernih borbi koju vode, na osnovu zahteva koje su Ukrajinci identifikovali za nas .” Trenutno isporučena municija može da izdrži „većinu“ ukrajinskih ciljeva, dodao je Garn.

Neki republikanci u Senatu, međutim, veruju da predsednik Džo Bajden okleva da pošalje rakete većeg dometa iz straha.

„Oni misle da je to eskalativno, ali ja to odbacujem“, rekao je senator Rob Portman (R-Ohajo) za Zver. On je kopredsedavajući poslaničkom kokusom Senata Ukrajine i neće tražiti ponovni izbor u novembru. Njegov kolega Džoni Ernst (R-Ajova) rekao je da administracija „skloni riziku“ i da se previše brine o eskalaciji.

„Moramo da budemo sigurni da udaramo po Rusiji“, rekla je ona.

Do sada su SAD poslale 16 jedinica HIMARS u Ukrajinu, što je podsekretar odbrane za politiku Kolin Kal nazvao „zapravo dosta“ na brifingu u ponedeljak. Velika Britanija i Nemačka su obezbedile još nekoliko lansera koji mogu da ispaljuju istu municiju.

Ruska vojska je saopštila da je do sada uništila najmanje četiri lansera HIMARS, nudeći fotografske dokaze o napadima. I Kijev i Pentagon su to negirali, ali nisu ponudili dokaze koji bi podržali svoje tvrdnje.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14692 on: August 11, 2022, 08:41:03 am »
ISV: Ukrajinski zvaničnici koriste konfuziju oko eksplozija na Krimu


Ukrajinski zvaničnici koriste konfuziju u Rusiji oko teorija koje stoje iza eksplozija na Krimu kako bi zamaglili ukrajinske dalekometne sposobnosti, saopštio je Institut za proučavanje rata (ISV) u svojoj najnovijoj proceni ruske ofanzivne kampanje, prenosi Ukrinform.

Analitičari kažu da pomešane priče u ruskim medijima i među ruskim blogerima ukazuju na to da ili zvaničnici ruskog Ministarstva odbrane imaju suprotstavljene teorije u vezi sa napadom i da ih dele sa medijima, ili da Kremlj nije uspeo da koordiniše svoju informativnu operaciju kako bi to demantovao Ukrajina je izvela uspešan napad daleko iza ruskih linija.

Umesto toga, ukrajinski zvaničnici poigravaju očiglednu rusku konfuziju oko napada da bi zamaglili ukrajinske mogućnosti većeg dometa. Anonimni ukrajinski zvaničnik rekao je za Njujork tajms da je napad izveden uz pomoć partizana. Drugi anonimni ukrajinski zvaničnik rekao je za Vašington post da su ukrajinske specijalne snage izazvale eksploziju, dok su drugi ukrajinski zvaničnici implicitno pominjali napad, ali nisu otvoreno pripisali zasluge za njega.

ISV još uvek ne može samostalno da proceni šta je izazvalo eksplozije na aerodromu – satelitski snimci prikazuju više kratera i tragova opekotina, ali takvu štetu su mogle prouzrokovati mnoge stvari – specijalne snage, partizani ili projektili, na licu mesta ili iz daljine.

„Ukrajinske snage imaju različite sisteme koje su mogle da koriste ili modifikuju da pogode rusku vojnu infrastrukturu na Krimu ili u južnoj Hersonskoj oblasti“, navodi se u izveštaju.

Raniji izveštaji su govorili da su „vlasti“ na Krimu koji je okupirala Rusija potvrdile eksplozije 9. avgusta u blizini Novofedorivka, gde se nalazi ruska vojna vazdušna baza. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je na aerodromu „detonirala avionska municija“.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14693 on: August 11, 2022, 10:06:18 am »
Ruska vojska: Kijev planira kaznenu ekspediciju u Harkovu


Kijevski režim planira da pošalje oficire Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u Harkov kako bi sproveli kaznenu operaciju za identifikaciju građana lojalnih Rusiji koje planiraju da muče, izjavio je načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

„Pouzdano se zna da kijevski režim u najskorije vreme, pod izgovorom da navodno traži korektore vatre za vazdušne i artiljerijske napade Oružanih snaga Rusije, planira da u Harkov pošalje grupu agenata SBU i drugih agencija da sprovedu još jednu veliku kaznenu operaciju identifikacije građana lojalnih Rusiji (koji izražavaju proruske stavove) i njihovo naknadno optuživanje za kolaboracionizam“, rekao je Mizincev.

On je objasnio da kao osnov za pritvaranje građana Harkova SBU namerava da iskoristi istoriju poziva i SMS poruka na ruske brojeve pronađene u telefonima i prepisku u instant mesindžerima u kojoj se osuđuju aktuelne ukrajinske vlasti, pratioce ruskih kanala na društvenim mrežama, foto ili video materijale o porazima ukrajinskih vojnih objekata, kao i informacije doušnika o njihovim susedima, prijateljima, rođacima ili poznanicima.

„Pritvoreni građani će biti izloženi pretnjama fizičkom odmazdom prema članovima njihovih porodica, nasilju i mučenju, kao što se već dogodilo u Odesi, Nikolajevu, Slavjansku, Sumiju, Černigovu i nizu drugih naselja“, dodao je general.

Mizincev je dodao da su pripadnici ukrajinskih snaga rasporedili nove vatrene položaje i skladišta municije u stambenim zgradama u različitim naseljima Donjecke Narodne Republike, dok je građanima zabranjeno da napuštaju svoje domove i nisu evakuisani.

Prema njegovim rečima, u Družkovki u privatnim domaćinstvima jedinice Oružanih snaga Ukrajine postavile su tešku tehniku, a u stambenim zgradama opremljeni su vatreni položaji i skladišta municije. Istovremeno je pod izgovorom navodne bezbednosti stanovnicima zabranjeno da napuštaju svoje domove, a svi njihovi pokušaji da se samostalno evakuišu u bezbedna područja su strogo suzbijani.

Prema njegovim rečima, u Seversku, u dvorištima stambenih zgrada, pripadnici ukrajinskih formacija postavili su artiljeriju i bacače raketa iz kojih sistematski pucaju na obližnja naselja, dok civilno stanovništvo nije evakuisano.

Osim toga, u Pivničnom su u stambenim zgradama ukrajinski neonacisti takođe opremili uporišta i skladišta municije.

„Svi prilazi zgradama su minirani, ali stanovništvo na to namerno nije upozoreno“, dodao je general.


izvor
Logged
milan55
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 925


« Reply #14694 on: August 11, 2022, 10:08:30 am »

MIP: Švajcarska će zastupati interese Ukrajine u Rusiji


Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine postiglo je načelni dogovor sa Švajcarskom o zastupanju ukrajinskih interesa na teritoriji Rusije.

„U ime predsednika Ukrajine, Ministarstvo spoljnih poslova je postiglo načelni dogovor sa Švajcarskom o zastupanju ukrajinskih interesa na teritoriji Rusije. Izbor u korist Švajcarske je napravljen zbog njenog velikog iskustva u obavljanju takvih funkcija. , i zahvalni smo švajcarskoj vladi na njenoj spremnosti da pruži svoje usluge“, naveo je Oleh Nikolenko, portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, u komentaru dostavljenom Ukrinformu.

Kako je navedeno, Ministarstvo spoljnih poslova ulaže sve napore da zaštiti interese ukrajinskih građana u Rusiji. Stotine hiljada Ukrajinaca koji su ilegalno deportovani iz ukrajinskih gradova i sela koje je privremeno zauzela ruska vojska potrebna je pomoć, uključujući i decu, a mnogi građani Ukrajine su se takođe našli na teritoriji Rusije bez dokumenata. Portparol je dodao da na teritoriji Ruske Federacije nema ukrajinskih diplomatskih misija.

Nikolenko je naglasio da će modaliteti švajcarskog predstavljanja interesa Ukrajine u Ruskoj Federaciji biti određeni bilateralnim sporazumom. U skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, strana domaćin daje saglasnost da Švajcarska zastupa interese Ukrajine u Rusiji. Nikolenko je obećao da će otkriti detalje nakon završetka ovog procesa.

Kako je saopšteno, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pregovara sa Ambasadom Švajcarske u Ruskoj Federaciji o pružanju konzularnih usluga Ukrajincima, koji su izgubili svoja dokumenta, u Rusiji.

Ukrajina je prekinula diplomatske odnose sa Rusijom 24. februara, kada je počela ruska invazija u punom obimu.


izvor


Rusija je ovo odbila jer je za njih Svicarska izgubila svoju 200 godina cuvanu neutralnost stavljajuci sankcije Rusiji i na ruskoj je crnoj listi.


« Last Edit: August 11, 2022, 01:10:55 pm by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14695 on: August 11, 2022, 10:11:33 am »
DNR: Savezničke snage napredovale severno od grada Gorlovke kod sela Zajcevo


Zamenik komandanta Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin izjavio je da su savezničke snage napredovale severno od grada Gorlovke kod sela Zajcevo.

„Danas je počelo izvesno napredovanje na severu Gorlovke u oblasti Zajceva... Ovo je izlaz na Artjomovsk i dalje za Dzeržinsk“, precizirao je on.

Zajcevo se nalazi severno od Gorlovke, jednog od najvećih gradova donjecke aglomeracije.U Soledar i Artjomovsk ušle su snage DNR


U industrijskoj zoni vode se borbe, saopštio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

On je dodao da niko ne namerava da ulazi u Avdejevku. Snage DNR okružuju grad.

Pripadnici ukrajinskih snaga imaće izbor – ili da polože oružje ili da poginu, istakao je Basurin.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14696 on: August 11, 2022, 10:14:41 am »
Herson: Otkriven subverzivni analitički centar Kijeva


U Hersonu je otvoren subverzivni analitički centar kijevskog režima, saopštio je predstavnik bezbednosnih snaga Rusije.

Prema njegovim rečima, nakon razgovora sa bezbednosnim snagama jedan od lidera ove organizacije, šef sektora za regionalna istraživanja Aleksandar Maksimenko, pristao je da govori o nekim metodama suprotstavljanja integraciji na primeru Hersona.

On je rekao da je analitička grupa radila u gradu do kraja juna 2022. i pripremila dokumente za kancelariju Vladimira Zelenskog. U centru su delovali oficiri specijalnih službi, uključujući Spoljnu obaveštajnu službu Ukrajine.

„U našem centru se pojavila ideja da se napiše analitička beleška kabinetu predsednika o suzbijanju integracije Hersona u sastav Rusije. Napisao sam u ovom dokumentu šta je potrebno da bi trezor radio što duže, kako ne bi napuštali ljude i što duže finansirali službenike i sve one koji se ovde nalaze, kako bi se što više odložio proces integracije“, objasnio je Maksimenko.

Istovremeno je naveo da se u samim tekstovima konstatovalo da su ruske vlasti počele da isplaćuju penzije i plate državnim službenicima.

Maksimenko je takođe naglasio da je dobrovoljno pristao na saradnju sa ruskim snagama, predao sve informacije kojima raspolaže o radu centra i predao radnu dokumentaciju. Takođe je uverio da namerava da u najskorije vreme podnese zahtev za rusko državljanstvo.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14697 on: August 11, 2022, 10:55:58 am »
Moskva: Na crnom tržištu već se pojavilo oružje koje Zapad šalje Kijevu


Nekontrolisano pumpanje Kijeva oružjem već je dovelo do masovnog povećanja njihovog šverca i pojavljivanja na crnom tržištu, uključujući i mračni deo interneta, izjavio je zamenik direktora za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Ivan Nečajev.

On je napomenuo da, prema dostupnim informacijama, policija u zemljama EU „svakog meseca oduzima i vraća Ukrajini stotine komada automatskog oružja i desetine hiljada municije koja ilegalno dolazi iz ove zemlje“.

„Pri tome se ne radi samo o malokalibarskom oružju. Na primer, na darknetu se za 30.000 dolara nude rakete za protivtenkovski raketni sistem ‘Džavelin’, čija proizvodnja košta šest puta više – 178 hiljada dolara. Rakete za protivtenkovske sisteme NLAV – za 15 hiljada dolara, dronovi-kamikaze ‘Svičblejd 600’ – za 7 hiljada dolara, streljačko oružje, granate i panciri – od 1 do 3,5 hiljada dolara. Ovaj zastrašujući trend pokreće sve više pitanja javnosti na Zapadu“, istakao je Nečajev.

Diplomata je primetio da SAD, ne ograničavajući se na snabdevanje oružjem, takođe obezbeđuju Ukrajini obaveštajne informacije.

„Pri tome, prema postojećim informacijama, koriste se podaci ne samo sa vojnih, već i sa civilnih, privatnih satelita što, zapravo, dovodi do militarizacije svemira“, zaključio je on.


Američka vojna pomoć

Nečajev je dodao i da odluka Sjedinjenih Američkih Država da Ukrajini izdvoje još jedan paket vojne pomoći samo produžava borbena dejstva i ne pomaže u rešavanju situacije.

„SAD su 8. avgusta objavile o pomoći od milijardu dolara Ukrajini. Ukupan obim američke vojne pomoći Ukrajini je tako porastao na 9,8 milijardi dolara od početka predsedničkog mandata Džozefa Bajdena i na 11,8 milijardi dolara od 2014. godine. Takva politika samo produžava borbena dejstva i ne doprinosi rešavanju situacije“, konstatovao je Nečajev.

Pentagon je napomenuo da je ovaj paket najveći paket vojne pomoći Vašingtona Kijevu. On se sastoji od municije za višecevne raketne sisteme „Himars“ i mobilne protivvazdušne raketne sisteme „Nasams“, 20 minobacačkih sistema kalibra 120 mm i granate za njih, 1.000 protivtenkovskih sistema „Džavelin“, stotine protivtenkovskih sistema AT4, 75.000 artiljerijskih granata kalibra 155 mm, protivpešadijske mine „Klejmor“, eksploziv C-4, eksploziv, kao i 50 oklopnih medicinskih vozila i razni medicinski materijal.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14698 on: August 11, 2022, 11:04:09 am »
Izveštaj Operativne komande Jug OSU


Quote
Ukrajinska vojska eliminisala preko 40 ruskih vojnika


Ukrajinski branioci su 10. avgusta eliminisali 41 ruskih vojnika i vojnu opremu na južnom frontu. Ukrajinski avioni su takođe pogodili ruska skladišta municije i komandno mesto, objavila je ukrajinska operativna komanda Jug na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.

Ukrajinska avijacija je u proteklom danu izvela šest vazdušnih udara na položaje ruskih snaga. Desantni avioni su dva puta pogodili uporište i koncentraciju ljudstva, naoružanja i opreme ruskih snaga u Berislavskom okrugu u Hersonskoj oblasti.

Pored toga, ukrajinski bombarderski avioni napali su dva skladišta municije i opreme u okrugu Baštanka, Nikolajevske oblasti. Koristeći helikoptere, Oružane snage Ukrajine dva puta su udarile po uporištu i koncentraciji ljudstva, naoružanja i opreme ruskih snaga.

Ukrajinski branioci oborili su ruski dron Eleron-3 kada su rusi pokušali da izvedu vazdušno izviđanje u okrugu Nikolajev.

Komanda je potvrdila da su na južnoj osovini 10. avgusta osvajači izgubili 41 vojnika, tri haubice Msta-B i sedam oklopnih vozila i automobila.

U blizini sela Novokamjanka, Hersonske oblasti, ukrajinski branioci pucali su na komandno mesto 126. brigade obalske odbrane obalskih trupa Ratne mornarice Rusije.

Izvan sela Chervonii Maiak, ruska 49. armija izgubila je svoje komandno mesto. U Iščenci su Oružane snage Ukrajine pogodile komandno-osmatračnicu bataljonske taktičke grupe 76. gardijske jurišne vazdušno-jurišne divizije. U blizini Barvinoka, ukrajinske snage su napale rusko skladište oružja.

izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14699 on: August 11, 2022, 11:08:23 am »
Stanovnici Hersonske oblasti počeli da se vraćaju iz Ukrajine


Stanovnici koji su napustili Hersonsku oblast počeli su da se vraćaju iz drugih regiona Ukrajine, izjavila je za Sputnjik zamenica šefa regionalne administracije Katarina Gubareva.

„To su uglavnom stanovnici oblasti koji su otišli, podlegli lažima ukrajinske propagande o navodno zlim Rusima, kontraofanzivi Oružanih snaga Ukrajine i drugim glupostima“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, uprkos granatiranju, lakše je živeti u svojoj rodnoj zemlji sa normalnim socijalnim paketom i imati perspektivu.

„Mnogi koji su otišli ​​imaju rodbinu ili prijatelje na oslobođenim teritorijama. Postoji stalna razmena informacija i vesti“, dodala je Gubareva.

Kako je navela, oni imaju dve alternative – ili da se vrate i dobiju državljanstvo Rusije, podnesu zahteve za socijalna davanja i penzije ili da ostanu bez ikakvih garancija na teritorijama koje kontroliše Ukrajina, gde se profitira od imigranata, a socijalna davanja su minimalna.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 [980] 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 ... 1254   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.036 seconds with 22 queries.