PALUBA
February 02, 2023, 06:42:56 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 [983] 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 ... 1248   Go Down
  Print  
Author Topic: Rat u Ukrajini  (Read 941274 times)
 
Jester, Preki and 4 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14730 on: August 12, 2022, 10:16:54 am »
Švedska ne isključuje da može da proizvodi oružje za Ukrajinu


Ministar odbrane Švedske Peter Gulkvist u četvrtak, posle konferencije donatora za Ukrajinu u Kopenhagenu, nije isključio da bi Stokholm mogao da učestvuje u proizvodnji naoružanja za Kijev, prenosi „Evropska istina“.

„To nije nešto što isključujem, ali prerano je reći. Uključeni smo u sve tri dimenzije (pomoći Ukrajini) na pozitivan način, a na kraju ostaje da se vidi kako ćemo to spojiti“, rekao je Gulkvist u komentaru za SVT.

Umesto toga, prema njegovim rečima, Poljska, Češka i Slovačka su već izrazile interesovanje za proizvodnju naoružanja za Ukrajinu.

Pod tri dimenzije pomoći Ukrajini, Gulkvist je podrazumevao obuku ukrajinske vojske, vojnu pomoć i proizvodnju oružja. U komentaru za SVT, on nije isključio da bi Stokholm mogao da proširi učešće u ukrajinskom programu vojne obuke u Britaniji.

Ministar odbrane Švedske je takođe podsetio da su se po rezultatima donatorske konferencije za Ukrajinu u Kopenhagenu njeni učesnici dogovorili da se stvori fond za finansiranje proizvodnje naoružanja, na čijem čelu će biti Velika Britanija.

Podsetimo, na konferenciji severnoevropskih saveznika podrške Ukrajini u Kopenhagenu učestvovalo je više od 20 zemalja. Delegacije su predstavljali načelnici resora odbrane, zamenici ili drugi visoki predstavnici.

Prema njegovim rezultatima, dogovoreno je da se Kijevu pruži dodatna podrška u iznosu većem od 11 milijardi danskih kruna (1,5 milijardi evra).


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14731 on: August 12, 2022, 10:19:20 am »
SAD podržavaju ideju demilitarizovane zone oko ZNPP


Vašington je izrazio podršku ukrajinskoj inicijativi iznetoj nakon ruskih udara na nuklearnu elektranu Zaporožje u vezi sa stvaranjem demilitarizovane zone oko tog postrojenja, rekao je portparol Stejt departmenta SAD, prenosi sopstveni dopisnik Ukrinforma.

SAD podržavaju „ukrajinske pozive za demilitarizovanu zonu oko nuklearne elektrane“, rekao je portparol Stejt departmenta.

Primećeno je da su borbe u blizini nuklearne elektrane „opasne i neodgovorne“.

„Nastavljamo da pozivamo Rusiju da prekine sve vojne operacije u ili blizu ukrajinskih nuklearnih objekata i vrati potpunu kontrolu Ukrajini (nad ZNPP – prim. aut.)“, dodao je portparol.

i podržavaju ukrajinske pozive za demilitarizovanu zonu oko nuklearne elektrane“, rekao je portparol.

On je dodao da Ukrajinci ne mogu i neće uzvratiti vatru kako bi sprečili užasnu katastrofu u nuklearnom objektu, pa je granatiranje elektrane krajnje neodgovorno.

Kako je ranije izvestio Ukrinform, neprijatelj je 11. avgusta nastavio sa granatiranjem najveće evropske elektrane Zaporožje. Pet granata pogodilo je područje blizu zone zavarivanja i skladišta radioaktivnog materijala. Još pet pogodaka pogodilo je područje u blizini vatrogasne jedinice koja se nalazi u blizini ZNPP.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14732 on: August 12, 2022, 10:20:53 am »
Kuleba i Borel koordiniraju stavove o sankcijama


Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba usaglasio je sa visokim komesarom EU Žozepom Borelom stavove u vezi sa novim sankcijama Rusiji i isporukom oružja Ukrajini, kao i razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Balkanu, prenosi Ukrinform, pozivajući se na ministrovu stranicu na Tviteru.

„Pozovi sa Žozepom Borelom. Ukrajina i EU su odlučne da obezbede dalje funkcionisanje žitnog koridora za pomoć Bliskom istoku, Africi i Aziji. Usklađeni stavovi o novim sankcijama Rusiji, isporukama oružja Ukrajini. Razgovarali o bezbednosnoj situaciji na Balkanu“, napisao je Kuleba na Tviteru.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14733 on: August 12, 2022, 10:21:50 am »
Norveška će pomoći obuci ukrajinskih regruta u Britaniji


Norveška će doprineti obuci ukrajinskih vojnika u Velikoj Britaniji, rekao je ministar odbrane zemlje Bjorn Arild Gram, preneo je Ukrinform pozivajući se na NRK.

„Norveška pozitivno gleda na britansku inicijativu za obuku ukrajinskih vojnika u Velikoj Britaniji. Učestvovaćemo sa instruktorima za ovu osnovnu obuku vojnika, kao i nekoliko drugih zemalja“, rekao je ministar.

Kako je ranije preneo Ukrinform, početkom jula prva grupa ukrajinskih regruta stigla je u Britaniju na vojnu obuku.

Kurs obuke uključuje rukovanje oružjem, prvu pomoć na bojnom polju, letenje na terenu, taktiku patrole i zakone o oružanim sukobima.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14734 on: August 12, 2022, 10:29:26 am »
UN upućuje nuklearni apel Rusiji i Ukrajini


Rizik od oštećenja ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje je „neprihvatljiv“, izjavio je u četvrtak generalni sekretar UN Antonio Gutereš. Kijev i Moskva moraju da pregovaraju o tome da budu zabranjeni za bilo kakvu vojnu akciju, naglasio je on.

„Pozivam strane da povuku bilo kakvo vojno osoblje i opremu iz fabrike i da se uzdrže od bilo kakvog daljeg raspoređivanja snaga ili opreme na lokaciju“, insistirao je visoki zvaničnik. „Umesto toga, potreban je hitan dogovor na tehničkom nivou o bezbednom perimetru demilitarizacije kako bi se osigurala bezbednost tog područja.

Elektrana u Zaporožju, koja se nalazi u ukrajinskom gradu Energodar, koji je pod kontrolom Rusije, bila je izložena nizu napada u poslednjih nekoliko nedelja. Moskva je optužila Kijev da je izveo artiljerijske i bespilotne udare na objekat, nazivajući ove poteze „nuklearnim terorizmom“.

Kijev je tvrdio da je Rusija bila ta koja je ciljala elektranu u navodnoj zaveri da diskredituje Ukrajinu. U međuvremenu, Rusija ga koristi kao vojnu bazu, postavljajući tamo trupe i teško naoružanje, rekli su ukrajinski zvaničnici.

UN-ova nuklearna straža, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), nije imala pristup elektrani u Zaporožju od pre nego što je Rusija napala Ukrajinu krajem februara. Reaktorima i drugom opremom upravlja ukrajinsko osoblje, uprkos tome što su pod ruskom kontrolom od prvih nedelja sukoba. Pokušaji da se organizuje međunarodna inspekcija na licu mesta kako bi se proverila bezbednost i bezbednost lokacije do sada su bili uzaludni.

Moskva je okrivila UN za kašnjenje i rekla da je odeljenje organizacije, koje je odgovorno za bezbednost tokom zvaničnih poseta, usluživalo Kijev dozvoljavajući mu da nastavi sa „provokacijama“. Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Gutereša da interveniše.

Generalni sekretar je tada pozvao „strane da misiji IAEA obezbede trenutan, bezbedan i neometan pristup lokaciji“ u svojoj izjavi u četvrtak.

Gutereš je upozorio da vojna akcija u blizini bilo koje nuklearne elektrane može dovesti do ozbiljne katastrofe koja pogađa veliki region. To mišljenje deli i Rusija, koja je u četvrtak ponovila svoja upozorenja o situaciji.

„Akcije kijevskog režima mogle bi da dovedu do katastrofe obima koja bi smanjila nesreću u nuklearnoj elektrani u Černobilju“, rekao je zamenik portparola ruskog ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev tokom brifinga za novinare.

Ruski diplomata je ponovio pozive na IAEA inspekciju fabrike u Zaporožju, rekavši da je Rusija za inspekciju.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14735 on: August 12, 2022, 10:31:52 am »
Izveštaj Operativne komande Jug OSU


Quote
U Hersonskoj oblasti eliminisano 19 ruskih vojnika


Ukrajinska vojska je 11. avgusta 2022. uništila skladište municije ruskih okupatora u Hersonskoj oblasti, izjavila je Operativna komanda Jug na Fejsbuku, javlja dopisnik Ukrinforma.

Raketno-artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine su tokom proteklog dana eliminisale 19 ruskih osvajača i uništile četiri oklopna i motorna vozila i skladište municije u Berislavskom okrugu Hersonske oblasti.

Ruske snage izvršile su osam udara helikopterima i četiri udarnim avionima na položaje ukrajinskih snaga i oslobođena naselja. Prema podacima Operativne komande Jug, ukrajinska strana nije prijavila gubitke.

U međuvremenu, Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine dva puta je udarilo neprijatelja: uporište ruskih okupatora kod Andrijevke i neprijateljsko klaster ljudstva i tehnike kod Bruskinske.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14736 on: August 12, 2022, 10:50:12 am »
Estonija razvija sveobuhvatan paket vojne podrške Ukrajini


Vlada Estonije želi da u bliskoj budućnosti razvije sveobuhvatan paket vojne podrške Ukrajini, izjavio je ministar odbrane Estonije Hano Pevkur, prenosi „Evropska istina“.

„Ne smemo zaboraviti da odluke da danas podržimo Ukrajinu takođe jačaju sopstvenu bezbednost i oduzimaju Rusiji mogućnost da deluje nepredvidivo u našem regionu“, rekao je Pevkur.

Hano Pevkur je dan ranije u Kopenhagenu učestvovao na sastanku 24 zemlje u organizaciji Danske i Velike Britanije sa ministrom odbrane Ukrajine Aleksijem Reznikovom na kojem je razgovarano o nastavku vojne pomoći Ukrajini.

„Danas je prekretnica u ratu. Vojna pomoć pomogla je Ukrajini da zaštiti svoju zemlju od ruske agresije. Međutim, da bi pobedila u ratu, Ukrajini je potrebna naša stalna podrška“, rekao je Pevkur.

„Pomoć Estonije Ukrajini je bila značajna, ali ne smemo da se umorimo, i zato cenim inicijativu saveznika da se okupe i pronađu načine na koje možemo dodatno da podržimo Ukrajinu povećanjem obuka i obima proizvoda. Evropska industrija oružja joj je obezbedila“, dodao je ministar odbrane

Estonija je Ukrajini pružila vojnu pomoć u vrednosti od oko 245 miliona evra, uključujući protivtenkovske raketne sisteme Javelin, haubice, protivtenkovske minobacače, protivtenkovske bacače granata, minobacače i drugu opremu.

Estonija je u saradnji sa Nemačkom uručila Ukrajini terensku bolnicu i medicinsku opremu vrednu oko 10 miliona evra.

Ministri odbrane su na sastanku u Kopenhagenu razgovarali i o delovanju Rusije i promenjenoj situaciji u sferi bezbednosti.

Pevkur je takođe imao odvojene sastanke sa ministrima odbrane Ukrajine, Švedske i Britanije na kojima je razgovarano o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane.

Na konferenciji severnoevropskih saveznika o podršci Ukrajini na nivou ministara odbrane u Kopenhagenu dogovoreno je da se Kijevu pruži dodatna podrška u iznosu većem od 11 milijardi danskih kruna (1,5 milijardi evra).


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14737 on: August 12, 2022, 10:58:05 am »
Izveštaj LNR


Quote
U jučerašnjim borbama likvidirano 50 ukrajinskih vojnika


Narodna milicija Luganske Narodne Republike saopštila je da je tokom jučerašnjih borbi ukrajinska vojska izgubila 50 vojnika, dva oklopna transportna vozila i dve artiljerijske baterije.

Takođe se navodi i da je tokom jučerašnjeg dana očišćeno preko šest hektara teritorije od mina u regionu Lisičanska i Borovska.Razbijena pozicija Ukrajinaca kod Soledara


Pripadnici Narodne milicije Luganske Narodne Republike (LNR) razbili su pozicije ukrajinskih vojnika kod Soledara u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Uništene su maskirane pozicije ukrajinskih vojnika. Prema rečima obaveštajaca iz LNR, neprijateljske pozicije su se nalazile u šumi oko Soledara.Ukrajinske snage napuštaju položaje u Nagornu


Ukrajinska vojska napušta svoje položaje u mestu Nagorno i premešta se ka Soledaru, izjavio je oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.

Kako je rekao, obaveštajni podaci govore da ukrajinske snage formiraju male kolone ljudi i tehnike i premeštaju se ka Soledaru.

Nagorno se nalazi 20 kilometara od Soledara.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14738 on: August 12, 2022, 11:00:30 am »
Ruska vojska kontroliše situaciju u mestu Peski


Ruska vojska u saradnji sa snagama Donjecke Narodne Republike u potpunosti kontroliše situaciju u selu Peski u Donjeckoj Narodnoj Republici i onemogućava neonacistima da „promole glavu“, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14739 on: August 12, 2022, 11:14:44 am »
Ukrajinska vojska gađala nuklearku Zaporožje navođenim raketama zapadne proizvodnje


Ukrajinska vojska granatira nuklearnu elektranu Zaporožje navođenim raketama zapadne proizvodnje, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Kako je rekao, upravo su zbog toga ti napadi i opasni jer rakete idu baš tamo gde oni žele.

„Imamo dokaze da se u napadima koriste baš te rakete, pokazaćemo ih“, naglasio je.

Takođe je rekao i da je paljbu na nuklearku Zaporožje vršila 44. artiljerijska brigada ukrajinskih snaga koristeći oružje kalibra 152 milimetra.

Rogov je kazao i da će vlasti biti primorane da konzerviraju elektranu ukoliko se granatiranje nuklearke Zaporožje nastavi. Dodao je i da će Kijev ostati bez mogućnosti da se iz te elektrane snabdeva električnom energijom.

„Nema sumnje da će biti problema sa snabdevanjem teritorije koju kontroliše Kijev, već sad je proizvodnja struje svedena na minimum, taman toliko da se sa elektranom ništa ne dogodi. Uskoro Kijev neće dobijati ništa, a mi ćemo biti prinuđeni da konzerviramo nuklearku, dok ćemo svu tu proizvodnju koja postoji preusmeriti na oslobođenu teritoriju“, rekao je on.

Rogov je komentarisao i rad generalnog sekretara UN Antonija Gutereša na temu bezbednosti Zaporoške nuklearne elektrane i naveo da je pokazao veoma neodgovorno ponašanje i pokušava da izvrši zadatke koje je postavio neprijatelj.

„On se ponaša kao apsolutno neodgovorna osoba, kao da nije generalni sekretar UN, već advokat đavola. Pokušava da ispuni zadatke koje su postavili naši protivnici, nuklearni teroristi u pravom smislu. Ne radi se o režimu Zelenskog, već o njegovim starateljima i kontrolorima“, rekao je Rogov televiziji „Rosija 24“.

Prema njegovim rečima, Gutereš se cinično ponaša iako odlično zna da će u slučaju povlačenja ruskih vojnika iz nuklearke ona postati nezaštićena i da će se dogoditi stvari koje se ne mogu ispraviti.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14740 on: August 12, 2022, 12:42:18 pm »
Rusija: Niko u Savetu bezbednosti UN nije podržao ukrajinsku verziju oko Zaporoške nuklearke


Na sednici Saveta bezbednosti UN niko nije podržao ukrajinsku verziju događaja oko Zaporoške nuklearke, koju redovno granatira ukrajinska vojska optužujući Moskvu za to, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

„Tu besmislenu ukrajinsku verziju događaja, tokom koje su pokušali da iznesu optužbe na račun Rusije, niko nije podržao i nadamo se da će uspeti da obuzdaju ukrajinsko rukovodstvo od novih nepromišljenih provokacija. Osim toga, nadamo se da će generalni sekretar Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi uskoro posetiti Zaporošku neklearku i da mu u tome neće zasmetati ni Ukrajinci, ni Sekretarijat UN“, napisao je Poljanski na Telegramu.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14741 on: August 12, 2022, 12:53:50 pm »
Reznikov: Britansko naoružanje stiglo u Ukrajinu


Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da je u Ukrajinu stigla nova isporuka naoružanja iz Velike Britanije.

„Više višecevnih raketnih lansera M270 stiglo je u Ukrajinu“, naveo je Reznikov.

On je na Tviteru zahvalio britanskom ministru odbrane Benu Volasu i britanskim građanima na donaciji koja je ranije obećana.

„Vaša podrška je toliko važna za Ukrajinu. Naša vojska će spretno koristiti ovu “zamenu“ na bojnom polju“, rekao je Reznikov.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14742 on: August 12, 2022, 12:58:07 pm »
Izveštaj MO RF


Quote
Ukrajinska vojska izgubila više od 2.000 vojnika kod Soledara


Ofanzivnim borbenim dejstavima savezničkih snaga u rejonu Soledara je 14. brigada Oružanih snaga Ukrajine izgubila više od 2.000 vojnika, a ostatak vojske se povukao, izjavili su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Protivvazduhoplovna odbrana Rusije je za 24 sata pogodila dve rakete „Himars“ u rejonu Nove Kahovke i četiri „Oljha“ u rejonu Černobajevke u Hersonskoj oblasti, dok je pet dronova uništeno u Harkovskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

U izveštaju se navodi i da je 66. ukrajinski bataljon izgubio više od 50 odsto vojnika prilikom napada jedinica ruske vojske i vojske DNR-a, dok je 40 vojnika neutralisano u 58. brigadi.

Za 24 sata je onesposobljeno pet komandi u Harskovskoj oblasti i DNR-u, kao i naoružanje, vojska i tehnika u 157 rejona.

Uništena su četiri višecevna raketna sistema „Grad“ u DNR-u i Hersonskoj oblasti, dva artiljerijska topa „Akacija“ u DNR-u.

Ruska vojska je likvidirala do 100 vojnika 28. ukrajinske brigade u Nikolajevskoj oblasti, dok su gubici ukrajinske 56. brigade premašili 70 odsto.

Uništena je i američka radarska stanica AN/MPQ-64 u rejonu Časov Jar u DNR-u.

U rejonu Kurahova u DNR-u je uništeno ukrajinsko skladište goriva i šest skladišta sa municijom u Nikolajevskoj i Harkovskoj oblasti.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14743 on: August 12, 2022, 12:59:08 pm »
"Oslobodili smo teritoriju, ali ne možemo da garantujemo bezbednost našeg naroda. Želeo bih da objasnim zašto"


Samoproglašena Luganska Narodna Republika (LNR) je oslobodila celu svoju teritoriju, ali još ne može da garantuje potpunu bezbednost svojih stanovnika.

To je rekao portparol Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

"Želeo bih da objasnim zašto su naše snage na teritoriji DNR. Čak i nakon što smo potpuno oslobodili teritoriju LNR, još uvek nismo u mogućnosti da garantujemo bezbednost našeg naroda, jer oružje koje sada ima ukrajinska vojska pogodilo je gradove i regione u LNR, uključujući i one u pozadini", poručio je Maročko u intervjuu za agenciju TAS S.

Kako je naglasio, sada je "neophodno da se udalji neprijatelj dovoljno daleko od mesta gde ne bi mogao da nanese udare".

Takođe, kako je rekao Maročko, samoproglašena Donjecka Narodna Republika je "njihov brat" od 2014. godine.

"Mnogi ljudi čak i ne prave nikakvu razliku. Svi sebe smatraju stanovnicima Donbasa", naveo je on. Podsetio je da su snage te dve samoproglašene republike ranije zajedno izvele mnoge operacije.

"Prva je bila 2015. godine, kada je oslobođeno Debaljcevo. Narodna milicija DNR i LNR učestvovale su u toj borbi. Bilo je to pozitivno iskustvo. Sada se svo ovo iskustvo koristi u praksi. Zajedno smo oslobodili Marijupolj i druga naselja u DNR", kazao je Maročko.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14744 on: August 12, 2022, 01:13:36 pm »

Navodno stanje u Peskiju, 70% mesta pod kontrolom RF i saveznika.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Peski ---12.08.2022.jpg (396.88 KB, 1600x1018 - viewed 6 times.)
Logged
Pages:  1 ... 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 [983] 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 ... 1248   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.036 seconds with 22 queries.