PALUBA
November 27, 2022, 08:55:40 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA SVE ČLANOVE FORUMA
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 [1044] 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 ... 1170   Go Down
  Print  
Author Topic: Rat u Ukrajini  (Read 833361 times)
 
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 600


« Reply #15645 on: September 18, 2022, 11:03:54 am »

Ne znam sto se iza brda valja , ali mi se cini , mozda mi se krivo cini, da gledajuci svakodnevno priloge i vijesti na dva TV ruska kanala ,da sticem dojam da rusima ovaj trenutni Status Quo odgovara do referenduma u Donbasu,  kada se ova teritorija prikljuci Rusiji, jer konstantnim prilozima o pogodcima ukrajinskim raketama civilnih ciljeva, bolnice, skole, vrtici, stambene zgrade i trosne kucice siromasnih zitelja, ima se za cilj senzibiliziranje ruskog stanovnistva u Rusiji, a jedini logican razlog za to je sve veca podrska Rusa i sve slabiji otpor mogucoj mobilizaciji. Zanima me misljenje vas koji imate bolji uvid u stanje u Rusiji?

Ne mogu da komentarišem pitanje mobilizacije u Rusiji jer o tome malo znam, ali mogu da ponovim ono što sam već ranije napisao:

Ako Rusija izgubi u Ukrajini, gubi sebe kao državu i kao naciju, a vrlo brzo nakon toga i ceo svet gubi sebe. Zaključak: Rusija neće izgubiti. Ako treba mobilizacija - biće. Ako treba upotrebiti nuklearno oružje - upotrebiće ga. Ali, izgubiti rat neće.
Logged
Lox
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 455


« Reply #15646 on: September 18, 2022, 11:13:00 am »

Neće ga izgubiti, ali ga neće niti dobiti. Rusija ne može biti vojno poražena, to je svima jasno, ali svoje ciljeve u Ukrajini ne može ostvariti. Za koju godinu naći će se kompromis koji će svi prikazati kao dobitak, a u stvari bit će veliki gubitak prvo za Ukrajinu, pa Rusiju, na kraju i za EU.
Samo da još nadopunim. Uporaba bilo koje vrste nuklearnog oružja ravna je totalnom porazu za Rusiju. To je crna linija koju ne može prijeći.
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 793« Reply #15647 on: September 18, 2022, 11:17:19 am »

Ja uopšte ne sumnjam u pobjedu Rusije, ali ima i mjesta kritici.
Jezik moći

Direktorica instituta RUSSTRAT Elena Panina o tome kako odgovoriti na prijetnje Kijeva da će udariti duboko u ruski teritorij

Nedavno je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni izbio u intervjuu gdje je, posebice, izjavio da će ključ za tijek neprijateljstava "biti sposobnost Ukrajine da udari duboko u ruski teritorij". Ova poruka ima najmanje dva primatelja: vlastito stanovništvo, kojem je potrebna moralna podrška, i stanovništvo Ruske Federacije, koje treba demoralizirati i potaknuti na određene emocionalne reakcije. Međutim, to se ne krije.

Postoji i treći mogući adresat - nije uzalud intervju, preveden na nekoliko jezika, dobio odaziv, uključujući i u zapadnim medijima. Zalužnog su više puta nazivali kandidatom za mjesto čelnika Ukrajine umjesto Zelenskog, koji izgleda sve manje primjereno. Dovoljno je prisjetiti se priče o najmu njegove talijanske vile od strane neimenovanih Rusa.

Stoga ove izjave treba shvatiti kao nabacivanje informacija i dezinformacija – i udio u osobnom PR-u vrhovnog zapovjednika.

Postoje i poštene sumnje u “niz uspješnih raketnih napada” na Krim, što Zalugny nadmašuje. Dopustite mi da vas podsjetim da se istraga o uzrocima detonacije streljiva u Novofedorovki kod Sakamija nastavlja, ali, prema podacima Ministarstva obrane Ruske Federacije, nije bilo požara u skladištu streljiva na aerodromu.

Pa čak i da je raketni napad bio uzrok incidenta, onda bi se, s obzirom na udaljenost Kijeva od Novofedorovke, mogao izvesti samo uz pomoć Sjedinjenih Država. Netko je Kijevu morao dati potreban domet i točnost streljiva, kao i koordinate mete. Nužna je razrada ove verzije i, ako se potvrdi, neizbježan odgovor Rusije.

Sam Zalužny je iscrpno opisao motive za udare duboko u ruski teritorij: “Zadatak ukrajinskih oružanih snaga za 2023. je učiniti da Rusi osjete gubitke, neuspjehe i cijenu “sukoba” akutnijim, prirodnijim i sasvim opipljivim, unatoč znatnim udaljenost do ciljeva."

Budući da su naslovnici ukrajinskog vrhovnog zapovjednika obični građani Rusije, jer upravo oni trebaju osjetiti “gubitke i neuspjehe”, zapravo je 2023. godine najavio terorističku taktiku demoraliziranja građana Ruske Federacije. Iako Zalužni o tome ne govori izravno, bit je jasna: ljudi bi se trebali “umoriti od života u strahu”, nakon čega bi trebala uslijediti nekakva društveno-politička reakcija.

Još jednom naglašavam: kod civila bi se trebao javiti osjećaj umora i straha. Barem zato što se Zalužni ne fokusira na mogućnost "dugih" udara isključivo na vojne ciljeve.

Ovdje se okrećemo glavnoj stvari. Kijev može dobiti potrebnu opremu, obavještajne podatke i streljivo samo od Sjedinjenih Država. Postavljanje domaće proizvodnje je malo vjerojatno, jer će biti uništeno ruskim raketnim udarima.

Sada je Pentagon službeno najavio isporuku Kijevu protubrodskih projektila Harpoon u modifikaciji za korištenje iz kamiona – iako je puno prije ovog priznanja, u lipnju 2022., Ukrajina objavila da je tegljač Crnomorske flote Vasilij Bekh pogođen Harpunima. Ista je priča bila i s proturadarskim projektilima i vođenim projektilima Excalibur.

Neće biti iznenađenje ako projektili potrebni za udare na Krim i druga pogranična područja Rusije budu isporučeni u Kijev, a Washington to službeno prizna za dva mjeseca.

Što bismo trebali učiniti u takvoj situaciji? Provoditi preventivne i vrlo ozbiljne opsežne mjere. Mora se shvatiti da je činjenica da je takav napad pokušan stvarnost, a ne teorija. Tom izazovu moraju odgovoriti ne samo strukture MORH-a zadužene za protuzračnu i proturaketnu obranu, već i naši građani. Već šest mjeseci mnogi nisu shvatili da se borimo protiv inventivnog i nimalo sramežljivog neprijatelja čije vodstvo mrzi Rusiju i njezin narod na ideološkoj razini.

U situaciji kada se NATO bori protiv Rusije, bacajući sve više oružja, postoji samo jedan izlaz - pokrenuti mehanizme za nanošenje vrlo osjetljivih gubitaka, ne samo za Ukrajinu, već i za njezine "gospodare". Vrijeme je da se prestane s praksom upozorenja na "simetrične i asimetrične" odgovore i da se radi unaprijed.

Naravno, izrada konkretnih mjera i njihova provedba posao je prije svega specijalnih službi. Međutim, Rusija trenutno ima sve tehničke mogućnosti za nanošenje ne ciljanih, već velikih udara na prometnu infrastrukturu Ukrajine. Ovo je prvi korak. Drugi je onesposobljavanje ukrajinskog energetskog sustava. A to nam je i tehnički izvedivo. Postoje i mjere ekonomskog učinka. To je stvar odluke.

Potrebno je veliku pozornost posvetiti opremanju vojske. Jer trenutna razina konfrontacije nije statična. Američki vojno-industrijski kompleks je sposoban i, sudeći prema izjavama dužnosnika Pentagona, namjerava opskrbiti ukrajinsku vojsku ogromnom količinom dalekometnog oružja, a mi moramo imati nešto čime ćemo zaustaviti tu objektivnu prijetnju. Jer Ukrajina inzistira upravo na tome - na maksimalnom dometu oružja sposobnog za nanošenje udara u dubinu ruskog teritorija.

2022. godina je, između ostalog, pokazala da kolektivni Zapad, s Washingtonom na čelu, razumije samo jezik sile, bila to vojna prijetnja ili udar na novčanik. Nekažnjivost je ono što ljudima poput Zalužnog, uz punu podršku zapadnih gospodara, daje razlog ne samo da prijete, nego i da djeluju. Stoga se ne isplati odgađati sa stvarno teškim odgovorima.
Logged
B051LjKo
desetar
*
Offline Offline

Posts: 124


« Reply #15648 on: September 18, 2022, 12:15:37 pm »

Neće ga izgubiti, ali ga neće niti dobiti. Rusija ne može biti vojno poražena, to je svima jasno, ali svoje ciljeve u Ukrajini ne može ostvariti.

Zasto mislis da Rusija ne moze biti vojno porazena? Kako se stvari odvijaju, rekao bih da polako id u tom smjeru. Dok se Ukrajinci mobiliziraju, i vojnici se obucavju po zapadnim zemljama, Rusi obilaze zatvore i traze placenike po belosvetskim vukojebinama. Da me netko pitao kad je pocela operacija da li Rusi mogu izgubiti ovaj rat, rekao bih nikako, kako se stvari odvijaju, ne bih vise bio tako siguran. Pogotovo ako nastave u revijalnom tonu.

Za koju godinu naći će se kompromis koji će svi prikazati kao dobitak, a u stvari bit će veliki gubitak prvo za Ukrajinu, pa Rusiju, na kraju i za EU.
Samo da još nadopunim. Uporaba bilo koje vrste nuklearnog oružja ravna je totalnom porazu za Rusiju. To je crna linija koju ne može prijeći.

Zasto svi misle da je uporaba nuklearnog oruzja ravna totalnom porazu? Jel to znaci da su amerikanci nakon Hirosime i Nagasakija potpisali totalan poraz i Japan je izasao iz rata kao pobjednik iili ''to nije isto''? Ne vidim scenarij u kojem Rusija baca bojne glave od Kijevu od 500 kT, ali da itekako mogu zamisliti scenarij u kojem taktickim nuklearkama sprijecavaju konvencionalni poraz. Pokusajmo zamisliti u kakvoj ce situaciji biti ako izgube Herson i Donnbas, i Ukrajinci krenu u invaziju na Krim? Ja se iskreno nadam da sam u krivu, ali itekako vidim mogucnost za uporabu nuklearnog oruzja. Na koncu, cemu to silno ulaganje u njega ako ti ne moe posluziti niti kao sredstvo odvracanja.
Logged
Prvačić
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 574


« Reply #15649 on: September 18, 2022, 12:43:17 pm »

Kao laik gledam što se događalo prvih dana.
Prodor prema glavnom gradu, sjedištu institucija, vladi, predsjedniku države.
Značajni dio snaga krenuo je u tom smjeru.
Spominju se elitne desatnopadobranske jedinice koje su i po indirektnim ruskim izvorima pretrpile značajne gubitke, i sl..S kojom svrhom?
Naravno da nemam nikakvih informacija ali čini mi se da je logična pretpostavka da je namjera bila obezglaviti Ukrajinu, maknuti postojeću vlast.
Naravno kad nije uspjelo da se prikazuje kao varka , uostalom to obje strane, sve strane u svim ratovima uvijek tako rade, nastoje umanjiti i preobličitu vlastiti neuspjeh ili uspjeh protivnika.

lEO - ZD hvala za lijep uvod u (nadam se) konstruktivnu) diskusiju. Smiley
Većina nas smo laici i svi mi pratimo ove događaje iz raznih medija. Znači u startu smo ograničeni nedostatkom informacija, a znatan dio nas i odgovarajućih znanja.
To nije sporno.
Zato smatram da je događaje u Ukrajini potrebno gledati u svjetlu iskustava iz sličnih ratova u Avganistanu i Iraku.
Zato sam i pitao o "end state", šta bi trebao biti plan da je Rusija vojjno porazila Ukrajinu? Koje bi snage trebalo angažovati za održavanje okupacione ili marionetske uprave? Znaši svako ko je pravio neku svoju analizu ruskog plana za napad na Ukrajinu morao bi baratati nekim brojem (makar i potpuno pogrešnim) okupacionih trupa. Ako ne barata nikakvim brojem, znači da uopšte nije razmišlao o "end state"!


S ruske strane 99,99% informacija su službene.
A ako je po službenim ruskim izjavama ispada da su više gubitaka imali zbog "tehničkih grešaka" nego zbog djelovanja neprijatelja ...
S druge strane po ruskim (ali tako je i po ukrajinskim) službenim izvorima, neprijatelju je eliminirana sva vojna snaga najmanje 4-5 puta.
Pogledajte objave sa početka rata , dva tri puta je objavljeno službeno od strane Rusa da su svi ukrajinski aerodromi onesposobljeni kao i sva PVO

Slažem se, ali 99,9% informacija s obije strane su propagandne prirode.


Pa nisi u pravu, imamo video dokument koji se zove Putinovo izlaganje u kojem jasno iznosi ruske namjere, a iste ukljucuju denacifikaciju i demilitarizaciju ukrajine, kao i zastitu rusofonog stanovnistva Donbasa koje 8 godina trpi ponizenje i genocid od strane Kijevskog rezima. Ovo nisam ja izmislio, nego je na televiziji javno obznanio sam Vladimir Putin.
-----------
 Mislim da ne treba veliki vojni genij da bi se shvatilo da je Rusija nije ispunila zacrtane ciljeve, da je zaglubila u ratu u kojem trpi ogromne gubitke, i da se izlaz iz ovoga rata bas i ne vidi. Isto tako ne treba biti medijski moglu da bi se shvatilo da Duh Kijeva nije jednom raketom oborio 7 aviona prve noci borbe, da rusi bas i nemaju 60K mrtvih i 5000 Unistenih tenkova i slicnih nebuloza koje svekodnevno izrone na tapeti. Ukrajini je oboreno vise aviona nego su imali u inventaru, bajraktara je sruseno valjda 200... itd. itd. itd

Imamo video dokument u kome Putin naređuje Šojguou da se ne zauzima Azovstalj. Ni ovo nisam ja izmislio. Pa jesu li ga zauzeli!?
Zašto bi više vjerovali Putinovim izjavama nego izjavama Zelenskog ili nekog NATO generala (aktivnog ili penzionisanog)?
Svi su oni uključeni u propagandni rat. O njemu sam pisao, pa da se ne ponavljam.
-------------
Naravno da ne treba biti nikakav genije, treba samo uporediti zacrtane ciljeve sa situacijom na terenu. Situaciju na terenu nadziremo, ali koji su ruski zacrtani ciljevi? Dajte neki ruski službeni dokument gdje su navedeni ti ciljevi, pa da upoređujemo!
Ovako upoređujemo situaciju na terenu (ili bolje rečeno njene obrise, već sam naveo šta sve ne znamo o stanju na terenu) sa nečijim fikcijama!


Jedno pitanje za one koji misle da je poetni cilj bio brzo slamanje ukrajinskih snaga i uspostava marionetskog režima: koliko bi bilo potrebno snaga (vojska, policija) za okupaciju i održavanje marionetske uprave?
Imajte u vidu dešavanja u Avganistanu i Iraku?
Ovisi, ako imas posla s organiziranom drzavom od 40 milijuna ljudi, i snaznom vojskom, tada bilo kakva ideja slamanja te sile pita barem milijun vojnika, dobro opremljenih, obucenih, i logistiku koja moze namiriti sve njihve potvrde.  Ako imas posla s trulom drzavom koja ce se raspasti kako tvoje trupe udju u nju, onda ti treba 190 tisuca vojnika, maks. Mislim, krim su uzeli s bitno manje vojske, rekao bih da je lako moguce da su ocekivali slicnu setnju. Isto tako bih rekao da su se zajebali u procjeni, i da je cijeli obavjestajni aparat jako zakazao. Ovaj dio je tim bizarniji, jer osim sto je istok Ukrajine izrazito proruski nastrojen, cijela drzava je izjedena korupcijom, tako da jos vise cudi da su od Vecih gradova uspjeli uzeti samo Herson... Cak se niti u harkov nisu usetali, a vjerujem da su imali slican plan

Nisam pitao koliko je vojnika potrebno za slamanje ukrajinske vojske, već za održavanje okupacione vlasti poslije sloma ukrajinske vojske.


Prvačić... Nema potrebe da se toliko raspisuje te i da nešto dokazujete, jer je jasno da sam nabrojao ne jednu nego nekoliko pretpostavki, npr druga isključuje prvu...
Ali sve se zasnivaju na ne objavljenim dokumentima već na događajima na terenu i stanju posle 200+ dana...
Sad, ako neko i dalje misli da je ovo što se dešava - samo deo neke velike tajne genijalne strategije i da se iza brda valja nešto veliko... Dobro, ja ga neću razuveravati.

Da li je ruska strategija genijalna ili debilna pokazaće vrijeme. Ali koja je to strategija? Imali neki dokument u kome je definisana ta strategija? Ostavimo po strani naša nagađanja i propagandne izjave zainteresovanih starana.

« Last Edit: September 18, 2022, 12:48:23 pm by Prvačić » Logged
Lox
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 455


« Reply #15650 on: September 18, 2022, 12:48:08 pm »

Uporaba nuklearnog oružja nezamisliva je u 21. stoljeću. Kada i bi, nekom ludošću, Rusija to uporabila, nimalo ne sumljam da bi isto oružje bilo isporučeno Ukrajini ili bi se nato odlučio sve ovo završiti zračim udarima. U glavnom to bi bio siguran put u potpunu katastrofu. Ruski vojni poraz bio bi kad ona više ne bi bila u stanju voditi nikakve operacije, pa niti one u cilju zaštite vlastitog teritorija. Ne mislim da je to moguće, svakako nije moguće da je na to natjera Ukrajina.
Logged
Prvačić
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 574


« Reply #15651 on: September 18, 2022, 12:57:07 pm »

....
Kada i bi, nekom ludošću, Rusija to uporabila, nimalo ne sumljam da bi isto oružje bilo isporučeno Ukrajini ili bi se nato odlučio sve ovo završiti zračim udarima.
 .....

Kad bi NATO direktno izveo vazdušne udare na ruske snage, ni malo ne sumljam da bi Rusija izvršila nuklearne napade na sve NATO gradove sa više od milion stanovnika, a ni glavni gradovi NATO članica koji imaju manje od tog broja ne bi bili pošteđeni. Izuzimajući turske i mađarske gradove.

Zato mislim da upotrebe nuklearnog oružja neće biti. Čaki i ako ga bude, biće ograničeno na Ukrajinu.
Logged
Prvačić
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 574


« Reply #15652 on: September 18, 2022, 01:06:42 pm »

Neće ga izgubiti, ali ga neće niti dobiti. Rusija ne može biti vojno poražena, to je svima jasno, ali svoje ciljeve u Ukrajini ne može ostvariti.

Zasto mislis da Rusija ne moze biti vojno porazena? Kako se stvari odvijaju, rekao bih da polako id u tom smjeru. Dok se Ukrajinci mobiliziraju, i vojnici se obucavju po zapadnim zemljama, Rusi obilaze zatvore i traze placenike po belosvetskim vukojebinama. Da me netko pitao kad je pocela operacija da li Rusi mogu izgubiti ovaj rat, rekao bih nikako, kako se stvari odvijaju, ne bih vise bio tako siguran. Pogotovo ako nastave u revijalnom tonu.

Koliko se to Ukrajinci mobilišu?
Ukrajinska mobilizacija liči na zidanje Skadra na Bojani!
Pa 1866. Prusima je trebalo manje vremena za mobilizaciju i pobjedu nad Austrijancima!
Ukrajina je trebala izvršiti mobilizaciju za jednu sedmicu, a omerativni razvoj za manje od jednog mjeseca!
Ukrajina ima redovno služenje vojnog roka. Šra je sa obukom rezervnog sastava od 2014. do februara ove godine?
Logged
B051LjKo
desetar
*
Offline Offline

Posts: 124


« Reply #15653 on: September 18, 2022, 01:16:58 pm »

Uporaba nuklearnog oružja nezamisliva je u 21. stoljeću.

Zasto je nezamisliva u 21. stoljecu kad je bila vrlo zamisliva u 20. stoljecu. Zasto je uporaba istoga u 20. stoljecu donijela instant pobjedu, a uporaba istoga u 21. stoljecu totalni gubitak?

Kada i bi, nekom ludošću, Rusija to uporabila, nimalo ne sumljam da bi isto oružje bilo isporučeno Ukrajini ili bi se nato odlučio sve ovo završiti zračim udarima.

S kojom svrhom? Daljnjeg eskaliranja situacije? Recimo da u Ukrajini rusi lansiraju 5 taktickih nuklearki, mali yield, dovoljno velik da izbrise par aerodroma i neku vecu koncentraciju trupa? Sto mislis da bi USA napravio, isporucio nuklearno oruzje Ukrajncima da mogu uzvratiti po Rusiji? Sto mislis da bi se sljedece desilo? Desila bi se daljnja eskalacija, dok prva takticka nulearka ne bi grunula u Rusiji, onda bi vidjeli sljedecu u Poljskoj. Rusi nemaju snage da zdrobe Ukrajince, dakle u konvencionalnom ratu protiv NATO pakta nemaju ama bas nikakve sanse. Jedino oruzje koje im tu moze koristiti je nuklearno, a EU sasvim sigurno ima puno nizi prag tolerancije na nuklearne udare u svom teritoriju od Rusije. Svaka nuklearna glava ima svoj potpis, i tocno se zna cija je. Sta mislis da je moguce da se Ukrajini isporucke takticke nuklearke, pa da poslije bude ''ups, nismo mi, nije nasa''.

U glavnom to bi bio siguran put u potpunu katastrofu.

Prije svega Ukrajine... nazalost.

Ruski vojni poraz bio bi kad ona više ne bi bila u stanju voditi nikakve operacije, pa niti one u cilju zaštite vlastitog teritorija. Ne mislim da je to moguće, svakako nije moguće da je na to natjera Ukrajina.

Ruski vojni poraz je za mene ako budu primorani napustiti Ukrajinu podvijena repa, to je za mene njihov vojni poraz. Bez obzira da li nakon toga budu imali mogucnosti braniti vlastiti teritorij ili ne. Zapravo, kada pogledamo koliko je Rusija ogromna, i kako jadnu razinu spremnosti pokazuje njihova vojska, rekao bih da im fali barem nekoliko stotina tisua vojnika samo za obranu vlastitog teritorija, vez osvajackih avantura.
Logged
B051LjKo
desetar
*
Offline Offline

Posts: 124


« Reply #15654 on: September 18, 2022, 01:21:04 pm »

Koliko se to Ukrajinci mobilišu?
Ukrajinska mobilizacija liči na zidanje Skadra na Bojani!
Pa 1866. Prusima je trebalo manje vremena za mobilizaciju i pobjedu nad Austrijancima!
Ukrajina je trebala izvršiti mobilizaciju za jednu sedmicu, a omerativni razvoj za manje od jednog mjeseca!
Ukrajina ima redovno služenje vojnog roka. Šra je sa obukom rezervnog sastava od 2014. do februara ove godine?

Pa iskreno ne znam bas detalje... Imam nesto kontakata s Ukrajincima, vojno sposobni muskarci ne mogu napustiti zemlju, stanoviti broj vojnika je po NATO zemljama na obuci, koliki broj tocno, i gdje, pojma nemam. Ocito je da su odredjene aktivnosti po tom pitanju poduzete. Rusi s druge strane ratuju iskljucivo profesionalnom vojskom i placenicma. Vulgaris ruski gradjani uredno mogu napustiti zemlju, rade i putuju kamo im se hoce. To se za Ukrajine ne moze reci. S obzirom da se slozenost rata promijenila u odnosu n 1866. rekao bih da je od mobilizacije do postianja neke borbene spremnosti potrebno barem nekoliko mjeseci. 
Logged
Prvačić
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 574


« Reply #15655 on: September 18, 2022, 01:51:57 pm »

NJemačka je sredinom avgusta 1939. izvršila mobilizaciju, 1.9.1939. napala Poljsku, a početkom oktobra sve je bilo gotovo. Dakle od mobilizacije do sloma Poljske mane od dva mjeseca! Još da dodam da od 1919. do 1935. u NJemačkoj nije bilo redovnog služenja vojnog roka, pa time ni obučenih rezervista iz toga perioda.
U Ukrajini posoji služenje vojnog roka svo vrijeme. U ratu su od 2014. i te 2014. je bilo mobilizacije.
Kakva obuka u zapadnim zemljama, oni su morali da imaju obučeno ljudstvo. Jedino za složenije sisteme koje su dobili poslije ruskog napada. Za sve ostalo su morali biti obučeni. Koliko vremena treba dobro obučenom operatoru Fagota da se preobuči na DŽevelin? Šta se nišandžija T-64 koji je vojni rok odslužio prije 10-15 godina ima obučavati u inostranstvu? Ako je imao adekvatnu obuku i da je od 2014. svake druge godine pozivan na vojne vježbe od 5-7 dana, sa obukomm na trenažeru, taktičkom obukom i gađanjem (makar samo spregnutim mitraljezom), bio bi spreman. Još ako bi sve to radio sa istim vozačem i komandirom (svi rezervisti), to bi bila uigrana posada.

Ukrajina je već u martu trebala da ima četiri miliona vojnika na frontu!
« Last Edit: September 18, 2022, 01:58:12 pm by Prvačić » Logged
B051LjKo
desetar
*
Offline Offline

Posts: 124


« Reply #15656 on: September 18, 2022, 02:12:07 pm »

NJemačka je sredinom avgusta 1939. izvršila mobilizaciju, 1.9.1939. napala Poljsku, a početkom oktobra sve je bilo gotovo. Dakle od mobilizacije do sloma Poljske mane od dva mjeseca! Još da dodam da od 1919. do 1935. u NJemačkoj nije bilo redovnog služenja vojnog roka, pa time ni obučenih rezervista iz toga perioda.

Vidis kako si to sve suer iznio, fali ti samo sljedeca recenica, koja kaze da je Njemacka od 1935 - 1939 godina regrutirala i obucila nesto manje od 4 milijuna vojnika. Dakle sve isto kao i u Ukrajini 2022. godine, sa sitnom minusom od 3.7 milijuna vojnika.

U Ukrajini posoji služenje vojnog roka svo vrijeme. U ratu su od 2014. i te 2014. je bilo mobilizacije.

Pa ocito ne dovoljne, jer bi u suprotnom bili spremni za napad, a meni se naoko cini da su Rusi u prvim tjednima od pocetka ''speijalne operacije'' uzeli cetvrtinu zemlje.

Kakva obuka u zapadnim zemljama,

Pa vojna, znas ono, posaljes regrute u kamp, i onda ih tamo uce kako se ratuje.

oni su morali da imaju obučeno ljudstvo.

Pa ocito nisu morali, jer ih je pocetak rata zatekao sa dvjestotinjak tisuca obucenih vojnika, puno premalo s obzirom na ono sto ih je zadesilo. Da su morali, onda bi ih valjda imali vise.

Jedino za složedije sisteme koje su dobili poslije ruskog napada. Za sve ostalo su morali biti obučeni.

Pa i rusi su puno toga morali. Recimo morali su imati ispravna vozila, pa eto u nebrojeno slucajeva smo mogli vidjeti vozila koja i nisu bila ispravna. Morali su imati nove gume na vozilima, jer izgubiti Pancir vrijedan desetak milijuna dolara radi gome koja se razletila je bas glupo. Pa eto, netko je u ruskoj vojsci zakljucio da to nije prioritet. Itd. itd. itd

Koliko vremena treba dobro obučenom operatoru Fagota da se preobuči na DŽevelin?

Znacajno manje od onoga tko je Fagot vidio u video igri, ima 120 kilograma na 175 cm, i cudi se sto umjesto da se bavi kopanjem vrta u ruci ima pusku i slusa drill nrednika kako urla na njega.

Šra se nišandžija T-64 koji je vojni rok odslužio prije 10-15 godina ima obučavati u inostranstvu? Ako je adekvatno završio i da je od 2014. svake druge godine pozivan na vojne vježbe od 5-7 dana, sa obukomm na trenažeru, taktičkom obukom i gađanjem (makar samo spregnutim mitraljezom), bio bi spreman. Još ako bi sve to radio sa istim vozačem i komandirom (svi rezervisti), to bi bila uigrana posada.

Ti kao da zivis u nekom paralelnom svemiru. Ukrajina kao druga najsiromasnija zemlja u Europi, koja je trenutno zahvaljujuci trudu dvojice predsjednika pretekla Moldaviju i uvjerljivo drzi prvo mjesto je trebala odrzavat borbenu gotovost i vjezbe stotina tisuca vojnika s redovitim bojevim gadjanjem. Zanimljiva teorija.

Ako se vratimo jedno 30 godina unatrag, onda bi mogli pricati o tome kako je Ukrajina ''morala'' i danas biti nuklearna sila, kako je ''morala'' sprijeciti rasprodaju golemog sovjetskog arsenala u bescijenje, kako je ''morala'' zakljuciti da primanje milijun dolara kompenzacije za unistenje Tu160 i nije najbolji deal na svijetu, a prije svega je ''morala'' zakljuciti da je puno pametnije odrzavati koliko toliko normalne odnose s Rusijjon, a ne se dovesti u situaciju da na svojem teritoriju ima najveci vojni sukom od drugog svjetsog rata na ovamo, barem sto se europe tice.

Puno je toga ''morala'', pa se eto ispostavilo da ipak nije morala.

Ukrajina je već u martu trebala da ima četiri miliona vojnika na frontu!

I sta bi s 4 milijuna ljudi na frontu u martu? Tko bi hranio 4 milijuna vojnika na frontu? S kojom logistikom bi im rucak pripremio, a kamoli sve drugo sto tim ljudima treba. Od kuda bi ti izmislio barem 40 000 kamiona i kamioneta za distribuciju samo osnovnih potrepstina, hrane, vode na dnevnoj bazi? Gdje bi tih 4 milijuna ljudi spavalo?
Logged
relja
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 505


« Reply #15657 on: September 18, 2022, 02:42:21 pm »


Prvačić... Nema potrebe da se toliko raspisuje te i da nešto dokazujete, jer je jasno da sam nabrojao ne jednu nego nekoliko pretpostavki, npr druga isključuje prvu...
Ali sve se zasnivaju na ne objavljenim dokumentima već na događajima na terenu i stanju posle 200+ dana...
Sad, ako neko i dalje misli da je ovo što se dešava - samo deo neke velike tajne genijalne strategije i da se iza brda valja nešto veliko... Dobro, ja ga neću razuveravati.

Da li je ruska strategija genijalna ili debilna pokazaće vrijeme. Ali koja je to strategija? Imali neki dokument u kome je definisana ta strategija? Ostavimo po strani naša nagađanja i propagandne izjave zainteresovanih starana.Pa nema dokumenta, sve je tajna, nema ni zvaničnih zahteva prema Ukrajini... Lako je na kraju jednog dana proglasiti uspeh (pobedu) kada u startu nisi objavio šta tačno ti je cilj ... osim te floskule o "demilitarizaciji i denacifikaciji" jer tu nema metrike po kojoj bi se merio taj upeh, samo mogu da kažu "pobedili smo jer mi smatramo da je tako".
Sami su otvorili prostor za nagađanja, i ako vam smeta preispitivanje autoriteta i sistema i kritičko mišljenje, onda nemamo o čemu da razgovaramo. Nismo u vojsci, niste mi pretpostavljeni.
Ova suvoparna službena saopštenja za javnost prepuna uopštenih fraza kancelarijskih oficira iz Moskve koji na isteku radnog dana stave šapku na glavu i akten tašnu u ruku pa kući na večeru u toplo i udobno, dok na frontu krvare klinci koji nisu imali sreću da imaju dobru vezu, mi se iskreno - gade.
Logged
milan55
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 675


« Reply #15658 on: September 18, 2022, 02:57:07 pm »

Puno ukrajinaca je i prije pocetka sukoba radilo na Zapadu. Njima su se sada pridruzile obitelji i dobili su punu pomoc i sada ne idu u Ukrajinu, nego ako su na brodovima kada imaju slobodno idu kod obitelji  negdje na Zapadu. U prvim danima sukoba mnogi su vojno sposobni muskarci skupa sa obitelji otisli na Zapad. Neki su se kada su smjestili obitelj na sigurno vratili natrag, ali mislim da je to manjina. Prica se da su nakon objave zabrane napustanja zemlje  mogli otici oni koji su platili 4000 Eura? Vjerojatno ima svega i svacega?

Zar ne bi bilo bolje od ovog stalnog usporedjivanja sa prosloscu, gdje trosite vrijeme i prostor, da se skoncentrirate na pisanje podataka , ako tko ima o trenutnom stanju na bojistu, jer te prepirke ,kao sto i sami vidite nemaju kraja.

"Ova suvoparna službena saopštenja za javnost prepuna uopštenih fraza kancelarijskih oficira iz Moskve koji na isteku radnog dana stave šapku na glavu i akten tašnu u ruku pa kući na večeru u toplo i udobno, dok na frontu krvare klinci koji nisu imali sreću da imaju dobru vezu, mi se iskreno - gade."

Pa ne znam da li ovo stoji ako je istina da Rusi imaju velike gubitke u visokim oficirima, toliko i toliko ubijenih generala onda nisu svi kao sto kazes u toplim sobama.?
« Last Edit: September 18, 2022, 03:05:28 pm by milan55 » Logged
relja
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 505


« Reply #15659 on: September 18, 2022, 03:07:49 pm »

Zar ne bi bilo bolje od ovog stalnog usporedjivanja sa prosloscu, gdje trosite vrijeme i prostor, da se skoncentrirate na pisanje podataka , ako tko ima o trenutnom stanju na bojistu, jer te prepirke ,kao sto i sami vidite nemaju kraja.

"Ova suvoparna službena saopštenja za javnost prepuna uopštenih fraza kancelarijskih oficira iz Moskve koji na isteku radnog dana stave šapku na glavu i akten tašnu u ruku pa kući na večeru u toplo i udobno, dok na frontu krvare klinci koji nisu imali sreću da imaju dobru vezu, mi se iskreno - gade."

Pa ne znam da li ovo stoji ako je istina da Rusi imaju velike gubitke u visokim oficirima, toliko i toliko ubijenih generala onda nisu svi kao sto kazes u toplim sobama.?

Pa ta saopštenja u Moskvi i pišu oni koji ne idu na front....
Logged
Pages:  1 ... 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 [1044] 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 ... 1170   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.044 seconds with 22 queries.