PALUBA
November 28, 2022, 12:47:14 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 [1059] 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068 1069 1070 1071 ... 1170   Go Down
  Print  
Author Topic: Rat u Ukrajini  (Read 834357 times)
 
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 601


« Reply #15870 on: September 23, 2022, 06:57:39 pm »

Zna li se kako je uopće moguće organizirati referendum za sve ljude na koje se odnosi za vrijeme ratnih djelovanja? I drugo pitanje, koja je ciljana izlaznost i postotak da bi se "referendum" smatrao uspješnim?

@Lox, obično je potrebna izlaznost 50% upisanih u spiskove plus 1 i dve trećine "za" od onih koji su glasali da referendum uspe. Milsim da će tako biti i na ovim referendumima.
Logged
Mistral
desetar
*
Offline Offline

Posts: 106


« Reply #15871 on: September 23, 2022, 07:36:51 pm »

Ukrajinci oborili Mohajer 6 negde u blizini Odese, mada po snimku deluje da je "u komadu" tako da nije isključeno da je došlo do kvara nekog ili loše rukovanje. Već se pisalo o njihovoj upotrebi na Hersonskom pravcu.
Logged
B051LjKo
desetar
*
Offline Offline

Posts: 124


« Reply #15872 on: September 23, 2022, 07:43:51 pm »

Svi Rusi u Rusiji svakako nisu zli, ali ovo što Rusi rade u Ukrajini, to je za svaku osudu i u ovoj temu diskutiram o ratu u Ukrajini, započetim 24.2. ove godine masovnim ruskim napadom na Ukrajinu sa teritorija Rusije. Dakle država na državu.

Pa rat je, svaki rat je za svaku osudu. Zar stvarno mislis da su drugi ratovi bili ''ispravniji'. Evo, nacisti su bili olicenje zla, pa je ravnanje Dresdena za semljom za svaku osudu. Japanci su bili apsolutno siledzije i uzasni osvajaci, pa je spanjivanje Tokija, a nedugo potom atomske bombe na Hisosimu i nagasaki za svaku osudu. Osim sto ih zapadna javnost generalno noije osudila, nego je to eto, ''bilo potrebno''.

Opcenito je ovaj rat strahovito jednodimenzialno prikazan. Evo, svi zapadni mediji su unisex u konstantnom ponavljanju ''neopravdane i nicim izazvane Invazije na ukrajinu''. Znaci Goebbels stil, iznova, i iznova, i iznova... Kao da postoji ''opravdani'' rat, naravno da ga nema. Kao sto za svaki rat postoji i razlog, bio ispravan ili pogresan, nebitno, postoji. Narativ koji vlada je ''iskompleksirani kepec od Piutka koji zeli biti upamcen kao veliki vojskovodja je iz silne mrznje prema Ukrajincima pokrenuo invaziju s ciljem da ih pokori i pobije'', i nema neke diskusije. Svi lijevaju ulje na vatru, tu i tamo se pojavi neki glas razuma u vidu Noama Chomskog, ali on je ogromna menjina. Drugi samo urlaju.


To što su nekome (i na ovom forumu) granice Ukrajine relativna stvar, to više govori o njemu (i njegovom navijanju za rusku stranu) ali nema veze sa ozbiljnim argumentima.


Pa sta su granice nego umjetna i relativna stvar? U cijeloj povjesti covjecanstva valjda nema jedne godine a da netko negdje nije promijenio neku granicu, i svi se cude kao pura dreku kod sljedeceg pokusaja, ''jer se to ne moze''. Evo, Krim je 1954. dekretom sovjetskog saveza postao administrativno dio Ukrajine, i tu starta povijes. Ama bas nista nije bitno, ni stoljeca pod ruskom vlasti, ni stoljeca s tatarima, sve je to nebitno. Tko god to spomene, navija za ruse. jedini nepromjenjivo fakt kojega se trebamo drzati je sovjetski dekret koji je promijenio administrativne granice unutar jedne drzave.

Ima veze sa silom, jer sila kola lomi i to mogu posve razumjeti kao argument. Argument sile. I to je to. Sada je rat, vidjet ćemo kamo to sve ide. Poz.

Pa zar postoji u povijeti covjecansta bilo ciji argument koji je uvazen a da iza njega nije stajala sila, ili sama sila bila argument.
Logged
PakleniVuk
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 574


Ko laje zlo ne misli


« Reply #15873 on: September 23, 2022, 08:39:04 pm »

Lox je postavio odlična pitanja, a ja bih dodao i da li će glasati sa Ruskim dokumentima i ako ih nemaju da li može i sa Ukrajinskim...ili ko ustvari ima uopšte biračke spiskove i kako znaju koliko je stanovnika ako niko nije radio popis? I onda mogu sam sebi  (i onima koji pročitaju ovo) da odgovorim  Smiley .

U prethodnom postu sam napisao "održaće čist referendum po uzoru na Jugoslovenske " (parafrazirao sam ).


Slovenija i Hrvatska su se otcepile na isti način. Sve knjige umrlih i živih  (popis) su i dan danas u Beogradu  (kao i zemljišne knjige ) ali referendumi su sprovedeni i bez toga  (Hrvatska to potražuje od Beograda i dan danas, pa ništa, nisu ih dobili a kako stoje stvari nikada i neće). Tada kada su sprovedeni ti referendumi iz Beograda je upućeno pitanje "da li će i Srbi u novonastalim samostalnim državama imati ista prava kao i Hrvati i Slovenci ". Dalje ne moram da pišem jer ovo ne ističem da bi uvredio nekoga, nego pokrećem pitanje legitimiteta.

Ono što sam označio sa "čist" referendum se odnosi na to da neće ponoviti greške na primer Slovenije koja je kao odgovor na pitanje iz Beograda obrisala sve Srbe iz svih evidencija i uskratila im sva prava, a iz Hrvatske su GRAĐANI HRVTSKE Srpske nacionalnosti proterani . Zato što u biti  (ili suštini ) takvi referendumi su prvo dilema  (kad imate ispred sebe dva izbora ali ni jedan nije moguć ) a s druge strane nisu uopšte legitimni  (ni posmatrano s pravne tačke ni sa moralne) .

Ni ovi referendumi nisu po "pravilima" ni po bilo kojim normama legitimni, ali pošto su se u prošlosti događale desetine takvih biće nemoguće osporiti ih. 

Ako gledamo sa pravne strane, sve što Rusija radi u Ukrajni je MAKSIMALNO IZVRGAVANJE RUGLU međunarodnog prava. I tačka. Zajedno sa SAD su ubili do temelja međunarodno prvo. Zato i napominju da "zajedno sa Kinom kreću u stvaranje novog multipolarnog sveta". Možda kada ga stvore bude razjašnjeno nekim novim "međunarodnim pravom " šta je ovo što mi živimo sada?

Opet naglašavam da ovim ne želim da pokrenem lavinu ličnih osećanja nego pišem da bi ukazao na nesklad koji postoji.  Ako celu planetu sagledamo kao jednu državu vidimo da postoje tri države koje imaju nuklearno naoružanje  i PRAVO VETA u savetu bezbednosti.  Oni su recimo i predsednici celog sveta i sudije  (znači imamo 3 predsednika ) . Iza njih su države koje imaju nuklearno naoružanje ali nemaju pravo Veta  (tu spada i Kim Dzong Un). Policija koja je zagužena da zavodi red je NATO.  A konflikt je između Rusije i Kine na jednoj strani i SAD na drugoj jer Kina i Rusija žele deo od naplaćenih kazni za parkiranje  (koje naravno pišu i naplaćuju nama "malima").

Pa dok se ne nađu odgovori na ta filozofska pitanja oni će "izražavati svoje nezadovoljstvo" na slabijima kako god oni hoće  (sve tri države ).


Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 953« Reply #15874 on: September 23, 2022, 08:59:31 pm »

Jedna zanimljiva analiza nekadašnjeg načelnika generalštaba Vojske Srbije general-pukovnika (u penziji) Ljubiše Dikovića:

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije: "Rat u Ukrajini – Treći svetski rat u početnoj fazi"

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, penzionisani general Ljubiša Diković izjavio je da je rat u Ukrajini - Treći svetski rat u početnoj fazi.

"Moramo biti svesni činjenice da je ova specijalna operacija i odbrambeni rat koji vodi Ukrajina prerasla u sukob NATO - Rusija koji se, za sada, odvija na teritoriji Ukrajine. Taj sukob ima i te kako obrise svetskog rata i može se reći, koliko god to teško bilo, da je Treći svetski rat u nekoj fazi, verovatno početnoj, i nadamo se da će se tu i završiti", rekao je Diković za Tanjug komentarišući razvoj situacije na terenu.

Svedoci smo, kaže, da se mnogi bave ratom u Ukrajini, a da ne raspolažu sa dovoljno podataka da bi analize bile valjane, i da, dok se deo analitičara ponaša navijački, treba imati u vidu da su simpatije su jedno, a realna situacija na terenu drugo.

Dodaje da mnogi, pa i on sam, u nedostatku pravih informacija čine greške u analizi. Ističe da je delimična mobilizacija, koju je najavila Rusija, a koja je zaokupila pažnju celog sveta, indikator nastavka i proširivanja sukoba u Ukrajini.

"Na delimičnu mobilizaciju ruskih snaga, odgovoriće i ukrajinska strana na adekvatan način. Sigurno da će na adekvatan način odgovoriti i druge zemlje koje posredno ili neposredno učestvuju u ratu u Ukrajini, tako da će se sukob nastaviti i proširiti", konstatuje bivši načelnik Generalštaba, ali ističe i da bi voleo da nije u pravu.

"Ja se iskreno nadam da će ovo biti poslednja ruska mobilizacija i da će se rat brzo završiti zbog čovečanstva i opasnosti koje su se nadvile nad njom. Ali ne mogu isključiti ni mogućnošt opšte mobilizacije u Rusiji", poručuje Diković.

Ističe da to kaže na osnovu ličnog iskustva oficira koji je učestvovao u ratu i zakonitosti samog rata kao pojave, koji je i itekako nepredvidiv.

Diković smatra da je delimična mobilizacija u Rusiji očekivana i da, pošto se sprovodi posle 200 dana rata, može biti znak da nešto na frontu nije kako su Rusi planirali, ali mogu biti i pripreme za nastavak udara i ulazak u završnu fazu opreracija.

"Nije postignut željeni tempo napada, snage u dodiru sa protivnikom su zaustavljene i trpe određene gubitke, zbog većih prodora u dubinu protivnika nezaštićena su krila i bokovi i preti opasnost da deo snaga bude u okruženju i odsečen. Svežim snagama treba stabilizovati front i produžiti napad", tako vidi situaciju bivši načelnik Generalštaba.

Takođe, kaže, uzrok može biti i nedovoljno dimenzionisana snaga na početku operacije, te da su za neke sledeće zadatke potrebne nove snage.

"Rat je nepredvidiv. Mi planiramo operaciju, kako će se odvijati, ali to obično važi za neku početnu fazu, u prva tri dana, a dalje sve zavisi od ponašanja obe strane i sve se prilagođava novonastaloj situaciji", objašnjava general.

On navodi da su i ruski i ukrajinski generali i komandanti, bez sumnje, veoma sposobni, ali da možda u početnoj fazi ruska strana nije predvidela da će se angažovati i druge zemlje posredno i neposredno pomažući Ukrajinu, te da će ona pružiti žilav otpor.

"Podrška zemalja NATO kroz ustupanje vojne opreme, finansijsku podršku i podrsku u ljudstvu, plus osam paketa sankcija prema RF onda možemo reći da u tom sukobu posredno učestvuje i NATO", ocenjuje Diković.

Ako se tome dodaju zvanični ruski podaci o poginulim, ranjenim, zarobljenim i nestalima, dolazi se do broja od nekoliko desetina hiljada vojnika koji su izbačenih iz stroja, pa je, navodi, mobilizacija bila očekivana, jer je bilo potrebno osvežiti snage.

Diković takođe ističe da ne treba izgubiti iz vida ni uspešnu ukrajinsku kontraofanzivu.

"Pobeda u jednoj borbi puno znači, u najpozitivnijem smislu, i tako se odražava na moral. Znači, možemo, protivnik nije nepobediv”, navodi Diković.

Osim toga, navodi general, možda se delimična mobilizacija ne sprovodi samo zbog Ukrajine, već i zbog ugroženosti iz nekih drugih pravaca. Na pitanje da li je moguć nuklearni rat, on odgovara da je - i te kako moguć.

Navodi da je cilj razvoja nuklearnog oružja bio odvraćanje od agresije na zemlju koja ga ima i da se to poštovalo i o tome se vodilo računa, ali da se postavlja pitanje šta ako jedna strana, bez obzira što druga ima nuklearno oružje, i dalje nastavi sa ofanzivnim dejstvima i ugrožavanjem bezbednosti druge strane.

"U tom slučaju, nemam dilemu da će i nuklearno oružje biti upotrebljeno. Koje snage, u kojoj meri, na kojem prostoru - to je drugo pitanje. Veoma je teška i nepredvidiva situacija, kao i rat. Teško je to iskontrolisati posebno u uslovima kada imate jako suprostavljene strane, spremne da se za svoje ciljeve izuzetno žrtvuju”, upozorava Diković.

Pita se ko može da isključi mogućnost da Rusija, ako bude ugrožena do te mere, neće upotrebiti nuklearno oružje: "A, zašto ga ima? Sa druge strane, ukoliko je interes drugih velikih sila da ga upotrebe - upotrebiće ga. Ovo zvuči jako depresivno, ali moramo posmatrati tako stvari", opominje Diković.

Ukazuje da je i ruski predsednik o tome govorio, pa nema razloga da mu se ne veruje, kao i što se može verovati drugoj strani koja kaže da će adekvatno odgovoriti, iako svi znamo da će upotreba nuklearnog oružja ozbiljno ugroziti opstanak čovečanstva.

"Ako to imamo u vidu, nemojmo se ponašati tako da bilo koga dovedemo u situaciju da upotrebi nuklearno oružje", poručuje Diković.


Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 953« Reply #15875 on: September 23, 2022, 11:18:21 pm »

Čitam na društvenim mrežama i gledam video materijale iz oblasti Ukrajine u kojima se održavaju referendumi za ujedinjenje sa Rusijom.
Atmosfera je i pored ratnih dešavanja, rekao bih gotovo praznična. Rekao bih da je ovaj potez sa referendumima i sa delimičnom mobilizacijom u Rusiji u priličnoj meri "anulirao" negativne posledice po motivaciju kako vojnika tako i građana tih oblasti, pa možda i same Rusije.

Dakle, ne znamo još kakve će posledice ova delimična mobilizacija i referendumi proizvesti na terenu, ali na planu motivacije i "gušenja" defetizma koji je u određenoj meri počeo da raste nakon dešavanja u Harkovskoj oblasti i povlačenja ruske vojske sa tih područja gotovo bez prave borbe, čini mi se da je ovo bio dobar potez...govorim dakle čisto sa aspekta morala vojske i građana tih oblasti i u jednoj meri i same Rusije....

Sada mi se čini da je i kod Ukrajinaca, nakon velikog "moralnog bustera" prethodnih par sedmica, došlo do određene "stagnacije" i "zasićenja", ako mogu tako da se izrazim, uzrokovano naravno i značajnim usporavanjem ili čak i zaustavljanjem daljeg napredovanja na terenu. Potrebno je i njima nešto "novo", nešto što će opet da ih "pokrene"....

Logged
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 534


« Reply #15876 on: September 23, 2022, 11:26:53 pm »
   Ne znam u čemu je to Diković ekspert? Pravi sagovornik za ovu temu, ako bi ga tražili među bivšim NGŠ bi bio general Branko Krga koji je svojevremeno bio vojni izaslanik u Pragu i Moskvi, načelnik obaveštajne službe u dva navrata a sada profesor na fakultetu za diplomatiju i bezbednost. On bi sigurno mogao dosta toga da kaže i iznese svoju analizu. Nisam skoro čuo ni komentare Momčila Milinovića, eksperta iz oblasti raketne tehnike i profesora doktora mašinskog fakulteta u beogradu u penziji, mada se zna da je jako bolestan.

   Preturanje garderobnih ormana i fioka, psovanje i vređanje potčinjenih, kao i zapošljavanje članova familije i suseljana pretvaranjem GŠ i MO u Užičku Republiku sigurno ne čini nekoga kompetentnim da daje izjave o ovako bitnim temama...


Logged
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 534


« Reply #15877 on: September 24, 2022, 12:22:38 am »

 


   Malo duže traje ali vredi svaki sekund. Intervju od pre tri meseca sa Momčilom Milinovićem u vezi rata u Ukrajini i tadašnjim lansiranjem Sarmata.

   http://https://m.facebook.com/PravoNaSlobodu2/videos/prof-mom%C4%8Dilo-milinovi%C4%87-situacija-u-kosmosu-je-dramati%C4%8Dna-o-tome-niko-ne-pri%C4%8Da/1259916057748205/


Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 506


« Reply #15878 on: September 24, 2022, 01:22:52 am »

Реферндумот во ДНР е успешен.
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 506


« Reply #15879 on: September 24, 2022, 01:26:59 am »

Спореденa Украина во однос на европа
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* FKYQyFrXEAIbBVZ.jpg (82.03 KB, 715x715 - viewed 7 times.)
« Last Edit: September 24, 2022, 01:34:10 am by gocemk » Logged
B051LjKo
desetar
*
Offline Offline

Posts: 124


« Reply #15880 on: September 24, 2022, 09:02:09 am »

   Malo duže traje ali vredi svaki sekund. Intervju od pre tri meseca sa Momčilom Milinovićem u vezi rata u Ukrajini i tadašnjim lansiranjem Sarmata.

   http://https://m.facebook.com/PravoNaSlobodu2/videos/prof-mom%C4%8Dilo-milinovi%C4%87-situacija-u-kosmosu-je-dramati%C4%8Dna-o-tome-niko-ne-pri%C4%8Da/1259916057748205/

Svasta je Momcilo napricao, ali ne i ono najbitnije, mane FOBS-a. Makimalni korisni teret je 30-50 % klasicnog balistickog projektila. SLBM vise manje efektivno anuliraju mogucnost prvog udara, a priblizavanjem meti je i vrijeme reakcije smanjeno. Da ne spomenem koliko bi suludo i bemisleno bilo imati dovoljno presretaca. Obaranje rakete u fazi u kojoj se MIRV glav jos nisu odvojile je vise manje wishfull thinking.

Ideja koristenja FOBS-a za konvecionalne tockaste udare je potpuno besmislena. Pokusajte zamisliti cijenu jednog takvog udara, i efekt koji bi izazvao.
Logged
PakleniVuk
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 574


Ko laje zlo ne misli


« Reply #15881 on: September 24, 2022, 11:03:18 am »

Čitam na društvenim mrežama i gledam video materijale iz oblasti Ukrajine u kojima se održavaju referendumi za ujedinjenje sa Rusijom.
Atmosfera je i pored ratnih dešavanja, rekao bih gotovo praznična. Rekao bih da je ovaj potez sa referendumima i sa delimičnom mobilizacijom u Rusiji u priličnoj meri "anulirao" negativne posledice po motivaciju kako vojnika tako i građana tih oblasti, pa možda i same Rusije.

Dakle, ne znamo još kakve će posledice ova delimična mobilizacija i referendumi proizvesti na terenu, ali na planu motivacije i "gušenja" defetizma koji je u određenoj meri počeo da raste nakon dešavanja u Harkovskoj oblasti i povlačenja ruske vojske sa tih područja gotovo bez prave borbe, čini mi se da je ovo bio dobar potez...govorim dakle čisto sa aspekta morala vojske i građana tih oblasti i u jednoj meri i same Rusije....

Sada mi se čini da je i kod Ukrajinaca, nakon velikog "moralnog bustera" prethodnih par sedmica, došlo do određene "stagnacije" i "zasićenja", ako mogu tako da se izrazim, uzrokovano naravno i značajnim usporavanjem ili čak i zaustavljanjem daljeg napredovanja na terenu. Potrebno je i njima nešto "novo", nešto što će opet da ih "pokrene"....


Rekao bih  (mada normalno nemam čvrste dokaze za to) da je to dogovoreno između Ruske i Ukrajinske strane i da je povezano sa razmenom zarobljenika.
Logged
milan55
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 675


« Reply #15882 on: September 24, 2022, 11:13:36 am »

Koliko sam vidio na ruskoj televiziji, ovi iz odbora za prkupljanje potpisa hodaju okolo sa velikim prozirnim plasticnim koferima koji su zapecacenu i redovi ljudi su vani na otvorenom mjestu a ne u zgradama. tako se pokusava izbjegnuti da ukrajinci gadjaju neke objekte u kojima se odrzava referendum. Mozda to vazi samo za dijelove koji su dometu artiljerije i HIMARS-a . Tako mi se cini a mozda i grijesim?
Sumnjam da postoji ikakav dogovor izmedju dvije zaracene strane jer Ukrajina i Zapad taj referendum ne priznaju a Ruse izleda za "to boli uvo"
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 953« Reply #15883 on: September 24, 2022, 01:23:18 pm »

Hakerska grupa Beregini je navodno došla u posed tajnih dokumenata koje su NATO i US obaveštajne službe slali visokoj komandi Ukrajine. Tu su izveštaji o ruskoj tehnici, koordinatama, PVO sistemima, tenkovima, grupama i avionima. Saznanja o HIMARSima sa ruske strane...svašta nešto.
Tu ima 52 fotografije, u okviru jednog pdf-a, pa ko hoće da čita, pa nek kaže nešto pametno o verodostojnosti dokumenta... Mada se više puta i ovde pisalo da NATO i US imaju dobru razvijenu mrežu osmatranja i javljanja i da sve zajendo sa Ukrajinom rade.

Inače, proverio sam nasumično nekoliko koordinata i sve su validne, u smislu da su zaiste te koordinate, oko tih naselja koje se spominju i sve su u zoni SVO.

https://drive.google.com/file/d/1q_al7cyp8NAz4Xscz6ncED2DgjGoxE9s/view
Logged
momo PT61
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 044


ПЕНЗИОНЕР


« Reply #15884 on: September 24, 2022, 02:06:05 pm »

Prije dved nedelje objavljeni su rezxultasti ankete Instituta za socijalno/poitickih stydija koja je domjela neke ocekivane ali i neke krasjno neocekivane rezultate!Vrh svega tioga je`` da 53% makedonaca smatra Rusiju najveceg neprijatelja svoje zemllje!!!!!!!!?Huh??,a predsednik Putin tone na listi`politicara!Takav ti je zivot pocnes jedan mali rat pa izgubis smpatije.ali kakoi se rast nastavlja posese ljudi da a se boje!

Logged
Pages:  1 ... 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 [1059] 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068 1069 1070 1071 ... 1170   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.062 seconds with 22 queries.