PALUBA
March 29, 2023, 08:53:26 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 [1065] 1066 1067 1068 1069 1070 1071 1072 1073 1074 1075 1076 1077 ... 1315   Go Down
  Print  
Author Topic: Rat u Ukrajini  (Read 1043574 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
dead1
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 547


« Reply #15960 on: September 27, 2022, 02:15:02 am »


Ali, imajući u vidu promjenu ruske doktrine nakon pripajanja svih onih oblasti, to je sve sada sekundarno.Koju promjenu doktrine?  Nemamo blage veze sto ce se dogoditi sto se tice doktrine.  A rekao bih da sadasnja Ruska doktrina nije za 21 stoljece a do sada nismo vidjeli ikakve promijene da poboljsaju situaciiju.

Logged
B051LjKo
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 166


« Reply #15961 on: September 27, 2022, 06:23:43 am »

   A kakva je situacija sa Ukrajinskim odzivom na mobilizaciju?

Pa cini se osjetno bolja nego ruska, poceli su prije 6 mjeseci, i sad imaju dva ili tri puta vise ljudstva na terenu. Rusi su upravo krenuli, i trebati ce mjeseci da se razlika pocne osjecati na frontu.

   Rusi drže preko 1000 km fronta sa 170 000 vojnika naspram oko 800 000 Ukrajinaca već više od 200 dana i to nikome ne bode oči! Ali, reći će neko, sad kada su se povukli usled ofanzive UA sa površine veličine Srema vrše mobilizaciju. Za bilo koga ko je makar gledao ratne filmove ovo je notorna glupost. Iz više razloga:
  - Kao prvo kompletno ukrajinsko rukovodstvo najavljuje tu ofanzivu sa milion vojnika na sva zvona od maja meseca. Zapadni mediji su to više hiljada puta objavili i spinovali. Ako rusko MO nije imalo obaveštajne podatke o mobilisanju tolikih snaga, njihovoj ubrzanoj obuci i transferu do linije dodira mogli su bar to pročitati u stranim medijima i na vreme podići neki broj rezervista kao pripremu za ofanzivu pre 5 meseci, a ne sada kada je prodor zaustavljen i mada teškom mukom, kanalisan postojećim snagama na jugu i istoku Ukrajine.

Pa front koji drze se u zadnje vrijeme ubrzano smanjuje, sto god trubili na temu, ocito je da dobivaju po tamburi, i 6 mjeseci gledamo kako rade jednu gresku za drugom. Tek sad su napravili ono sto su trebali prije pocetka same operacije, mobilizirati dodatne vojnike.

   - Kao drugi razlog uočava se medijska manipulacija navodnim odbijanjem poziva, bekstvom u susedne zemlje i proteste NVO. Ovo je očigledno psihološko-propagandna podrška zapadnih obaveštajnih službi sa ciljem da se, možda, ohrabre kolebljivci u Ruskim redovima i podlegnu montaži da je sve Rusko korumpirano, a na zapadu je demokratija i stvarno dezertiraju. Slične kolače su nama bacali iz aviona i sa NATO televizije koja je poklapala kanal nacionalne kuće 1999. ali ne znam da je iko naseo. Prava istina je da se oni te mobilizacije boje kao što se po defaultu boje Crvene plime iz vremena hladnog rata. A ona raste...
   - Treći razlog je nepoznanica gde će ta sila udariti kada se jednom opreme, obuče i usklade? To će biti za mesec-dva najkasnije, baš kada počne zima koja ruskom belom medvedu uopšte ne odgovara, toliko da ne pada u zimski san kao njegov evropski rođak. A mislim da NATO planeri nešto naslućuju...

U ljubavi i ratu sve je dopusteno. Ruse Ukrajinci od prvog dana unistavaju u propagandnom ratu. Ne sumnjam ja nimalo a li ce rusi uspjeti mobiliirati 300K ljudi. Hoce, velika je to zemlja, naci ce ih oni i 300k, i 600k i milijuna ako treba. Nagradno pitanje je sto ce s njima napraviti. Traljavost ih je do sada kostala vjerojatno barem 50 tisuca poginulih i ranjenih, izgubili su jako puno tehnike, i iz cite ofenzive su u izrazitoj defanzivi.

Do sada smo vidjeli potpuno javolo rusko zrakoplovstvo, neadekvatne UAV sposobnosti do te mjere da su hitno morali u pomoc kod Irana, a obavjestana sluba je katastrofa. Nisu u stanju detektirati pomake desetaka tisuca ljudi.

Ovo su cinjenice, sad ce ispasti a drukam za Ukrajince, a samo sam realan. Kad je ovo pocelo, bio sam siguran u dvije stvari. Da ce Ukrajina u ovom sukob u biti unistena, barem dijelovi zemlje u kojima se vode borbe, i da ce Ukrajinci koliko god se trudili, na kraju izgubiti. Sad vise nisam siguran u ovo drugo, jer je rusi pokazuju puno nesposobnijima nego sto je to itko smatrao da je moguce. Zato se i bojim eskalacije u nuklearnom smjeru.

   Dugogodišnji detant i dogovoreno uništavanje i prekid razvoja balističkih raketa srednjeg dometa SAD-SSSR doveli su do groteskne situacije da sada Kina, Severna Koreja i Iran imaju takve rakete sa najvećim dometom od 400-500km a Rusija ih nema!

Ha? Guglaj malo, Iskander! Otkad to nema 500 km dometa? Ne kuzim? U cijelom ovom sukobu Iskander je jedno od ruskih oruja koje nije zakazalo, s obzirom na broj ispaljenih, rekao bih da ih i nisu koristili najpametnije, odnosno da su nedostajali adekvatni podaci o poziciji meta u realnom vremenu.
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 886


« Reply #15962 on: September 27, 2022, 07:23:02 am »У зависности од ракета које се користе на систему домет Искандера може бити од 280 до преко 500 км.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 116« Reply #15963 on: September 27, 2022, 07:38:39 am »

Da malo prozborimo i o tome zašto piloti LBA često lete nisko, rizikujući pogađanje lakim artiljerijsko-raketnim sistemima PVO veoma kratkog dometa.

Let na malim visinama - problematika otkrivanja ciljeva, pre svega lovačko-bombarderske avijacije na malim i ekstremno malim visinama kod raketnih jedinica PVO navođenih nišanskim radarom

Otkako su se u naoružanju jedinica PVO pojavili raketni sistemi za protivvazduhoplovnu odbranu, naglo je povećana efikasnost borbe sa avionima koji lete na srednjim i velikim visinama. Iskusni piloti često naglašavaju da je najpovoljnija visina leta za otkrivanje ciljeva na zemlji oko 1000 metara.

Poslednji ratni sukobi pokazali su da bombarderska avijacija ne bi nikako smela da leti na tim visinama, jer ih je (veoma lako) oboriti raketnim sistemima "zemlja-vazduh". Ukoliko je avion na većoj visini utoliko je lakši cilj za obaranje vođenim raketama.
Radari na tim visinama na vreme otkrivaju avione, prate ih, računari obrađuju trase i trajektorije leta, rakete se pripremaju na vreme i nepogrešivo pogađaju vođene signalima sa zemlje ili iz same rakete.

To je razlog što se LBA (lovačko-bombarderska avijacija) u dobroj meri odrekla letova na većim, pa čak i srednjim visinama i prešla na letove na malim, pa čak i ekstremno malim visinama.
Danas LBA mogu leteti na visinama od svega 30 metara iznad ravnog zemljišta, a iznad mora i na svega 15 metara visine. Visine leta iznad brdsko-planinskog zemljišta su oko 120 metara.

Takvi parametri leta nisu određeni "paušalno". Proračunato je, na primer, da ako avion leti na malim visinama brzinom od 1 maha, verovatnoća njegovog uništenja raketnim sistemom iznosi svega oko 15-20%, dok se na srednjim i velikim visinama ta verovatnoća bliži procentu od 100%.

Da bi verovatnoća uništenja cilja bila veća i na malim visinama, pred raketne jedinice PVO postavljaju se sledeći zahtevi: blagovremeno, pouzdano i centralizovano otkrivanje cilja i navođenje rakete; sigurno sadejstvo i upravljanje celokupnim radarskim sistemom; obučenost i uvežbanost radarskih operatora za otkrivanje i praćenje NLC (niskoletećeg cilja); visoka tačnost i brzina prenosa podataka o cilju (daljina, azimut, visina, tip, pripadnost i dr.) unutar sistema itd...

Osnovni faktori koji utiču na preciznost praćenja NLC monoimpulsnim radarima kao najefikasnijim tipovima radara, zvanima i "radari za trenutno upoređenje signala" (radi razlike od radara sa kontinuiranim i kvazikontinuiranim talasima) vezani su za uslove prostiranja talasa na maloj visini i za uticaj površine zemlje i stanje atmosfere.
U praksi, TT karakteristike radara se mogu poboljšati ako se vrši pravilan izbor radarskog položaja. Reljef zemljišta ima veliki uticaj na domet radara, tačnost merenja uglovnih koordinata i visinu leta cilja.

U zavisnosti od reljefa zemljišta, odrazi od tla mogu biti zrcalni ili difuzni.
Zrcalne odraze susrećemo samo kod glatkih površina poput asfaltnih ili betonskih puteva i staza, mirnoj površini vode i slično.
Zrcalni odrazi stoga mogu uticati na izrazanost dijagrama zračenja radara i pojave "dvojnika", odnosno zrcalnog odraza cilja i to je najveći problem pri praćenju NLC.

Ukoliko je teren neravan i ukoliko je mesni ugao upadnog talasa previsok i iznad određene kritične vrednosti, zrcalni odrazi postaju difuzni. Pri tom se menja faza svakog zraka, tako da signal reflektovan od zemlje može biti znatno manji po amplitudi. Smanjenje amplitude takvog signala u svojoj konačnici dovodi do smanjenja maksimalnog dometa, a time i daljine zahvata cilja na automatsko praćenje.

Pravilnim izborom radarskog položaja, na primer na dominantnoj visini, može se povećati domet radara, jer se donja lepeza pomera na dole.
Ali ako se radar postavi na nižem delu terena ili pak na višljem delu terena ali da osmatra prema dole, iako će doći do povećanja dometaradara u određenim sektorima i na određenim visinama, doći će i do pojave pomenute "izrezanosti" dijagrama zračenja i do pojave "dvojnika".

Treba naglasiti i da prepreke u blizini radara, poput šuma, građevina i sl. takođe mogu uzrokovati promenu i smanjenje dometa u pojedinima pravcima, ali i sistematske greške u merenju pravca i pojave lažnih signala na pokazivačima radara.

Za radiolokaciju na malim visinama od velikog je značaja i pojava refrakcije u prizemnim slojevima atmosfere. Ova pojava načelno povećava daljinu otkrivanja radara, pogotovo na moru i u priobalnim područjima, čak do 70%, ali se pojavljuje veća greška u određivanju visine cilja, pa je refrakciju uvek potrebno uzeti u obzir, jer se pomoću indeksa refrakcije (prelamanja radio talasa) može naći njena veličina za male visine, uzimajući u obzir vrstu i način nastanka refrakcije.

Postojanje refrakcije u praksi možemo odrediti po kartama mesnih objekata na pokazivačima radara: ako ima refrakcije (na koju utiču meteorološki uslovi u određenom periodu godine, fizičko stanje sloja atmosfere pri tlu, temperatura, pritisak vazduha, apsolutna vlažnost), amplituda signala reflektovanih od mesnih objekata se povećava, na pokazivačima se prikazuju objekti koji se ranije nisu primećivali.
U tom smislu, potrebno je imati kartu mesnih objekata za svako doba godine i za različite meteorološke uslove. Tada operatori mogu uvesti tzv. refrakcionu popravku i očitati položaj cilja bez sistemskih grešaka izazvanih ovom pojavom...

Logged
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 655« Reply #15964 on: September 27, 2022, 08:28:31 am »

Po nekim informacijama , posle prisajedinjenja Donjecke i Luganske Republike , zatim Zaporoške i Hersonske Oblasti , formiraće se deveta Federalna Oblast sa sedištem na Krimu i predstvnik te Oblasti postaće Dmitrij Rogozin.
.Do sada je Krim pripadao Južnom Federalnom Okrugu sa administrativnih centrom Rostov na Donu.
Logged
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 655« Reply #15965 on: September 27, 2022, 08:34:46 am »

Po svemu sudeći to bi bio jedan delimično ispunjen zadatak ove operacije ...destaljinizacija. Kažem delimično jer ne znamo konačne planove tog proklamovanog segmenta ...pored ostala dva ( demilitarizacija i denacifikacija)
Logged
dark-bullet
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 318« Reply #15966 on: September 27, 2022, 08:44:27 am »

Po nekim informacijama , posle prisajedinjenja Donjecke i Luganske Republike , zatim Zaporoške i Hersonske Oblasti , formiraće se deveta Federalna Oblast sa sedištem na Krimu i predstvnik te Oblasti postaće Dmitrij Rogozin.
.Do sada je Krim pripadao Južnom Federalnom Okrugu sa administrativnih centrom Rostov na Donu.

To je, dakle, jedan obični osvajački rat.
Logged
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 655« Reply #15967 on: September 27, 2022, 08:53:59 am »

Bez ikakvih strasti , gledam partiju šaha sa strane. Do sada se u svim osamosteljenim republikama bivšeg SSSR-a aktivno sprovodila "destaljinizacija" kao otklon od "Moskve" i nasledja te države. Sve osim teritorijalne destaljinizacije .

Ovde je u pitanju povratak teritorija koje je Rusija unela u SSSR a koje su administrativnom podelom dodeljene tadašnjim Republikama pod upravu.Ovim se potpuno zatvara krug i stavlja tačka na taj eksperimente.
Logged
Lox
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 460


« Reply #15968 on: September 27, 2022, 08:54:37 am »

Pojavile su se informacije da je cca 260.000 napustilo Rusiju da izbjegne mobilizaciju.
Govori se da su značajni protesti u Dagestanu a da je došlo do pucnjave i ranjavanja u regrutnom centru.
Ima li potvrdi iz ruskih izvora?


A gde su otputovali ...koliko je to aviona , autobusa, putničkih automobila? Da li su žene i deca u tih 260 000 ili su nekako prebrojali samo vojno sposobnu mušku populaciju kojoj je verovatno uručen poziv za mobilizaciju a oni uspeli da pobegnu.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/video-egzodus-iz-rusije-na-granicama-kolone-od-16-km-pogledajte-snimke-iz-zraka/2398288.aspx
Logged
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 655« Reply #15969 on: September 27, 2022, 08:58:29 am »

Već pominjao iznad tu kolonu od 12km. Objavljen snimak prvog dana od objave delimične mobilizacije. Uglavnom " Rusijani" sa dvojnim državljanstvom ( ako znaš šta taj termin podrazumeva)
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 886


« Reply #15970 on: September 27, 2022, 09:19:27 am »

Ukoliko se zadržimo na teritoriji i međunarodnom pravu po merilima 20. i 21. stoleća, onda ovo jeste osvajački rat. Međutim, SSSR je naslednica Ruske Imperije, a RF JEDINI punopravni pravni sledbenik SSSR. RF teoretski ima pravo postaviti pitanje celishodnosti i važenja pravnih akata države koju je nasledila. To se može odnositi npr. na pripajanje delova Luganske i Donjecke oblasti Ukrajini 1922., CELE Harkovske oblasti 1945., a posebno Krima 1954. Ukrajini.

Od 1991. naovamo sve postaje maglovito. Oslobodilačke ili bar "opravdane" ratove (ma šta to značilo) vode SAMO SAD i NATO. Osvajačke ratove vode SVI OSTALI, bez izuzetka.
Logged
Lox
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 460


« Reply #15971 on: September 27, 2022, 09:38:21 am »

Upute mobiliziranima
https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1574476679539527680
Logged
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 655« Reply #15972 on: September 27, 2022, 09:50:34 am »

Znaš li od kada je ovaj snimak i na kojoj lokaciji je snimljen? Ako ti kažem, nećeš verovati...istraži sam
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 628


« Reply #15973 on: September 27, 2022, 10:30:12 am »

Ukoliko se zadržimo na teritoriji i međunarodnom pravu po merilima 20. i 21. stoleća, onda ovo jeste osvajački rat. Međutim, SSSR je naslednica Ruske Imperije, a RF JEDINI punopravni pravni sledbenik SSSR. RF teoretski ima pravo postaviti pitanje celishodnosti i važenja pravnih akata države koju je nasledila. To se može odnositi npr. na pripajanje delova Luganske i Donjecke oblasti Ukrajini 1922., CELE Harkovske oblasti 1945., a posebno Krima 1954. Ukrajini.

Od 1991. naovamo sve postaje maglovito. Oslobodilačke ili bar "opravdane" ratove (ma šta to značilo) vode SAMO SAD i NATO. Osvajačke ratove vode SVI OSTALI, bez izuzetka.

Činjenica je da su Krim i pobunjena područja sastavni dio Ukrajine.  Ako se dovede u pitanje valjanost određenih ugovora i odluka joji nisu korisni za Rusiju isto tako se mogu dovesti u piranje i dogovori koji su koeisni za Rusiju. Moje mišljenje je da Rusija sada radi ono šro ameei eade cijelo vrijeme
Logged
PakleniVuk
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 602


Ko laje zlo ne misli


« Reply #15974 on: September 27, 2022, 10:39:30 am »

Против сваког оружја се пре или касније направи неки вид одбране. Најбољи вид борбе против дронова је управо оно што је Џумба рекао, уништавање земаљске опреме.

Прекрентица у заштити против дронова ће бити ласери. Могу да делују далеко брже и јефтиније.

Апсолутно верујем да су ирански дронови направљени од комерцијално доступних компоненти. Да ли се све компоненте баш продају на Али Експресу не знам, али нешто од тога се продаје. Мислим да је коментар био пре свега упућен на мотор од 50 кубика који се користи на мопедима. Ако дрон користи сателитско навођење, онда је тривијално подесити га да уместо комерцијалног ГПС сигнала користи војну верзију руског сигнала (ГЛОНАСС). Није баш као промена радио станице коју слушате, али принцип је исти.

Не треба сметнути са ума ни то да дронови - самоубице имају веома ограничен животни век. Зато нема потребе да се посебно инвестира у квалитет компоненти. Гледао сам како Украјинци исмејавају руски дрон који је користио комерцијалну камеру и пластичну флашу за гориво. Ако је циљ дрона да се закуца у циљ, онда је потпуно свеједно да ли је резервоар пластична флаша или није.
Teško da će laseri biti prekretnica u skorije vreme jer su skupi, traže dosta električne energije  (agregate) da bi uopšte mogli da rade i za sada uspeh postižu na daljinama manjim od 5 km.  I tu će se naj verovatnije kod kreiranja takve odbrane koristiti komercijalno dostupni laseri  (na primer oni sa mašina za lasersko sečenje metala ) .

-Glonass, GPS....a nije nemoguć ni INS  (inercioni navigacioni sistem) . Wink

-Za komponente  (flašu) se slažem,ali to nas dovodi na novi teren gde će uskoro svako dete moći da napravi dron samoubicu ali da li će odrasli ljudi moći od tih dečijih dronova da se odbrane  Smiley?

Da malo prozborimo i o tome zašto piloti LBA često lete nisko, rizikujući pogađanje lakim artiljerijsko-raketnim sistemima PVO veoma kratkog dometa.

Let na malim visinama - problematika otkrivanja ciljeva, pre svega lovačko-bombarderske avijacije na malim i ekstremno malim visinama kod raketnih jedinica PVO navođenih nišanskim radarom

Otkako su se u naoružanju jedinica PVO pojavili raketni sistemi za protivvazduhoplovnu odbranu, naglo je povećana efikasnost borbe sa avionima koji lete na srednjim i velikim visinama. Iskusni piloti često naglašavaju da je najpovoljnija visina leta za otkrivanje ciljeva na zemlji oko 1000 metara.

Poslednji ratni sukobi pokazali su da bombarderska avijacija ne bi nikako smela da leti na tim visinama, jer ih je (veoma lako) oboriti raketnim sistemima "zemlja-vazduh". Ukoliko je avion na većoj visini utoliko je lakši cilj za obaranje vođenim raketama.
Radari na tim visinama na vreme otkrivaju avione, prate ih, računari obrađuju trase i trajektorije leta, rakete se pripremaju na vreme i nepogrešivo pogađaju vođene signalima sa zemlje ili iz same rakete.

To je razlog što se LBA (lovačko-bombarderska avijacija) u dobroj meri odrekla letova na većim, pa čak i srednjim visinama i prešla na letove na malim, pa čak i ekstremno malim visinama.
Danas LBA mogu leteti na visinama od svega 30 metara iznad ravnog zemljišta, a iznad mora i na svega 15 metara visine. Visine leta iznad brdsko-planinskog zemljišta su oko 120 metara.

Takvi parametri leta nisu određeni "paušalno". Proračunato je, na primer, da ako avion leti na malim visinama brzinom od 1 maha, verovatnoća njegovog uništenja raketnim sistemom iznosi svega oko 15-20%, dok se na srednjim i velikim visinama ta verovatnoća bliži procentu od 100%.

Da bi verovatnoća uništenja cilja bila veća i na malim visinama, pred raketne jedinice PVO postavljaju se sledeći zahtevi: blagovremeno, pouzdano i centralizovano otkrivanje cilja i navođenje rakete; sigurno sadejstvo i upravljanje celokupnim radarskim sistemom; obučenost i uvežbanost radarskih operatora za otkrivanje i praćenje NLC (niskoletećeg cilja); visoka tačnost i brzina prenosa podataka o cilju (daljina, azimut, visina, tip, pripadnost i dr.) unutar sistema itd...

Osnovni faktori koji utiču na preciznost praćenja NLC monoimpulsnim radarima kao najefikasnijim tipovima radara, zvanima i "radari za trenutno upoređenje signala" (radi razlike od radara sa kontinuiranim i kvazikontinuiranim talasima) vezani su za uslove prostiranja talasa na maloj visini i za uticaj površine zemlje i stanje atmosfere.
U praksi, TT karakteristike radara se mogu poboljšati ako se vrši pravilan izbor radarskog položaja. Reljef zemljišta ima veliki uticaj na domet radara, tačnost merenja uglovnih koordinata i visinu leta cilja.

U zavisnosti od reljefa zemljišta, odrazi od tla mogu biti zrcalni ili difuzni.
Zrcalne odraze susrećemo samo kod glatkih površina poput asfaltnih ili betonskih puteva i staza, mirnoj površini vode i slično.
Zrcalni odrazi stoga mogu uticati na izrazanost dijagrama zračenja radara i pojave "dvojnika", odnosno zrcalnog odraza cilja i to je najveći problem pri praćenju NLC.

Ukoliko je teren neravan i ukoliko je mesni ugao upadnog talasa previsok i iznad određene kritične vrednosti, zrcalni odrazi postaju difuzni. Pri tom se menja faza svakog zraka, tako da signal reflektovan od zemlje može biti znatno manji po amplitudi. Smanjenje amplitude takvog signala u svojoj konačnici dovodi do smanjenja maksimalnog dometa, a time i daljine zahvata cilja na automatsko praćenje.

Pravilnim izborom radarskog položaja, na primer na dominantnoj visini, može se povećati domet radara, jer se donja lepeza pomera na dole.
Ali ako se radar postavi na nižem delu terena ili pak na višljem delu terena ali da osmatra prema dole, iako će doći do povećanja dometaradara u određenim sektorima i na određenim visinama, doći će i do pojave pomenute "izrezanosti" dijagrama zračenja i do pojave "dvojnika".

Treba naglasiti i da prepreke u blizini radara, poput šuma, građevina i sl. takođe mogu uzrokovati promenu i smanjenje dometa u pojedinima pravcima, ali i sistematske greške u merenju pravca i pojave lažnih signala na pokazivačima radara.

Za radiolokaciju na malim visinama od velikog je značaja i pojava refrakcije u prizemnim slojevima atmosfere. Ova pojava načelno povećava daljinu otkrivanja radara, pogotovo na moru i u priobalnim područjima, čak do 70%, ali se pojavljuje veća greška u određivanju visine cilja, pa je refrakciju uvek potrebno uzeti u obzir, jer se pomoću indeksa refrakcije (prelamanja radio talasa) može naći njena veličina za male visine, uzimajući u obzir vrstu i način nastanka refrakcije.

Postojanje refrakcije u praksi možemo odrediti po kartama mesnih objekata na pokazivačima radara: ako ima refrakcije (na koju utiču meteorološki uslovi u određenom periodu godine, fizičko stanje sloja atmosfere pri tlu, temperatura, pritisak vazduha, apsolutna vlažnost), amplituda signala reflektovanih od mesnih objekata se povećava, na pokazivačima se prikazuju objekti koji se ranije nisu primećivali.
U tom smislu, potrebno je imati kartu mesnih objekata za svako doba godine i za različite meteorološke uslove. Tada operatori mogu uvesti tzv. refrakcionu popravku i očitati položaj cilja bez sistemskih grešaka izazvanih ovom pojavom...


Zrcalo, taj stari izraz za ogledalo  Wink


Logged
Pages:  1 ... 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 [1065] 1066 1067 1068 1069 1070 1071 1072 1073 1074 1075 1076 1077 ... 1315   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.04 seconds with 22 queries.