PALUBA
March 29, 2023, 07:06:56 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 1214 1215 1216 1217 1218 1219 1220 1221 1222 1223 1224 1225 [1226] 1227 1228 1229 1230 1231 1232 1233 1234 1235 1236 1237 1238 ... 1315   Go Down
  Print  
Author Topic: Rat u Ukrajini  (Read 1043428 times)
 
BrRista and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 440


« Reply #18375 on: January 21, 2023, 05:16:18 pm »

"OFANZIVA KOJA BI MOGLA DA PROMENI SVET" Amerika i Ukrajina u tajnosti kuju planove za udar na Putinovo "čedo", a to bi bio NAJSMELIJI POTEZ DO SADA

Sjedinjene Američke Države već godinama insistiraju na tome da je Krim još uvek deo Ukrajine. Ipak, Bajdenova administracija držala se tvrdog stava nakon početka ruske invazije na Ukrajinu i odbijala je da da Kijevu oružje koje mu je potrebno za gađanje Krima, koji Rusija koristi kao bazu za pokretanje razornih napada.

Sada taj stav počinje da omekšava. Nakon višemesečnih razgovora sa ukrajinskim zvaničnicima Bajdenova administracija konačno počinje da priznaje da će Kijevu možda trebati moć za napad na teritoriju koju je Rusija anektirala 2014, čak i ako takav potez povećava rizik od eskalacije, ističe nekoliko američkih zvaničnika koji su govorili pod uslovom anonimnosti, piše "Njujork tajms".

"Krim pripada Ukrajini"

Krim je smešten između Crnog i Azovskog mora i skriva desetine hiljada ukopanih ruskih vojnika i brojne ruske vojne baze. Zvaničnici Bele kuće insistiraju na tome da nema promene u stavu - Krim pripada Ukrajini.

- Tokom rata govorili smo da je Krim ukrajinski, a Ukrajina ima pravo da brani svoju suverenu teritoriju u svojim međunarodno priznatim granicama - rekla je Adrijen Votson, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost.

U privatnim razgovorima vojni i administrativni zvaničnici doveli su u pitanje smisao ukrajinskog fokusiranja napada na Krim tvrdeći da kijevska vojska ima bolje mete drugde na ratištu.

Ali Bajdenova administracija došla je do spoznaje da će pozicija Kijeva u budućim pregovorima biti snažnija ako ukrajinska vojska pokaže Rusiji da njena kontrola nad Krimom može da bude ugrožena. Osim toga, strahovi da će Kremlj uzvratiti upotrebom taktičkog nuklearnog oružja su nestali, rekli su američki zvaničnici i stručnjaci - iako su upozorili da rizik ostaje.

Novo razmišljanje o Krimu - koji je Rusija nezakonito anektirala 2014. godine - pokazuje koliko su daleko stigli zvaničnici Bajdenove administracije od početka rata, kad su bili oprezni čak i javno da priznaju da su Sjedinjene Američke Države isporučivale protivvazdušne rakete "stinger" ukrajinskim trupama.

Međutim, SAD i njegovi saveznici u NATO-u postupno su tokom rata popuštali kočnice koje su sami povukli prelazeći s isporuke "džavelina" i "stingera" na napredne raketne sisteme, sistem "Patriot", oklopna borbena vozila, pa čak i neke zapadnjačke tenkove, što Ukrajini daje napadačku sposobnost.

Najsmeliji potez do sada

Sada Bajdenova administracija razmatra jedan od najsmelijih poteza dosad - pomaganje Ukrajini da napadne poluostrvo koje ruski predsednik Vladimir Putin smatra sastavnim delom Rusije.

Američki zvaničnici razgovaraju sa svojim ukrajinskim kolegama o korišćenju američkog oružja, od raketnih sisteman HIMARS do borbenih vozila "bredli", kako bi se možda ciljalo na teško uspostavljenu rusku kontrolu nad mostom, koji je ključna snabdevačka ruta između Krima sa Rusijom, preko gradova Melitopolja i Marijupolja pod ruskom okupacijom.

Međutim, predsednik Bajden još nije spreman Ukrajini da da raketne sisteme dugog dometa, koji su Kijevu bili potrebni za napad na ruske instalacije na poluostrvu.

Ukrajinski zvaničnici već dugo insistiraju na tome da je Krim važna meta za njihove napade i da je kontinuirani vojni pritisak na tamošnje ruske baze značajan deo njihove strategije. Ukrajinski vojni zvaničnici takođe su razgovarali sa američkim zvaničnicima o važnosti povećanja pritiska na rusku pozadinu na Krimu, koja podržava vojne operacije drugde u Ukrajini.

S crnomorskom flotom, glavnom ruskom vazdušnom bazom, komandnim mestima i logističkim centrima koja podržavaju ruske operacije u južnoj Ukrajini, poluostrvo predstavlja glavni fokus u borbenim planovima Kijeva.

Odlukom da Ukrajini pošalje "bredlije" Bajdenova administracija približila se pružanju Kijevu nečega za što su visoki ukrajinski zvaničnici mesecima preklinjali SAD - direktnu američku pomoć Ukrajini da krene u napad - uključujući gađanje Krima.

"Bredli" je oklopni transporter opremljen snažnim topovima od 25 milimetara i navođenim projektilima koji se mogu nositi sa ruskim tenkovima. Frederik Hodžs, umirovljeni general-pukovnik i bivši vrhovni komandar američke vojske u Evropi, rekao je da bi ukrajinske trupe u nadolazećim mesecima mogle da upotrebe "bredlije" u presecanju kopnene veze.

"Bredliju" ključna uloga

Mogućnost oslanjanja na vojne baze na Krimu bio je primarni razlog zbog kojeg su ruske snage uspele da zauzmu teritoriju u južnoj Ukrajini prošle godine, naglasio je američki zvaničnik. Učiniti te snage manje sposobnima, ključni je borbeni cilj Ukrajinaca.

- Ukrajina bi mogla da koristi "bredlije" za premeštanje snaga po glavnim putevima, kao što je M14, koja povezuje Herson, Melitopolj i Marijupolj - rekao je Set Džons, potpredsednik u Centru za strateške i međunarodne studije.

- Ukrajinska pešadija koja bi napredovala kroz ova područja suočila bi se sa značajnom vatrom s ruskih položaja, a "bredli" nudi korisnu vatrenu moć i zaštitu za trupe - dodao je.

Zajedno sa britanskim tenkovima i oklopnim borbenim vozilima koje su Francuska i Nemačka pristale da pošalju, "bredli" bi mogao da bude prethodnica oklopnih snaga koje će Ukrajina angažovati u protivofanzivi ove zime ili proleća, kažu vladini i nezavisni analitičari.
- Mislimo da je sada pravo vrime da intenziviramo podršku Ukrajini. Ne možemo da dopustimo da se ovo oduži i postane slično Prvom svetskom ratu - rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli u utorak tokom posete Vašingtonu

Britansko ministarstvo odbrane napisalo je u poruci na Titeru prošle nedeljea da je Rusija poslednjih nedelja ojačala odbrambena utvrđenja u centralnom Zaporožju, oblasti u južnoj Ukrajini u blizini kopnene veze, gde Rusija drži velike snage. Ako se Ukrajina usmeri na oslobađanje Zaporožja, tada bi preliminarni napadi mogli da uključuju gađanje ciljeva na obližnjem Krimu.

- Veliki ukrajinski proboj u Zaporožju ozbiljno bi doveo u pitanje održivost ruske kopnene veze- navodi se u britanskoj proceni.

Ukrajina takođe ima američki HIMARS, raketne sisteme dugog dometa. S prošlogodišnjim oslobađanjem Hersona na jugu, ukrajinske prednje linije sada mogu da ih koriste za udar na glavne snabdevačke rute koje dolaze s Krima, rekao je jedan američki vojni zvaničnik.

Ove nedelje će najviši američki i ukrajinski komadanti održati sastanak u Nemačkoj kako bi razradili planiranje ofanzive, rekao je još jedan visoki američki zvaničnik. Vežba, rekao je on, ima za cilj da uskladi borbene planove Ukrajine s vrstama oružja i zalihama koje NATO saveznici šalju.

Ukrajinski zvaničnici strahuju da njihova zemlja ne može da preživi godine statičnog sukoba dok Rusija nastavlja da napada gradove. Zato smatraju da im je jedini izbor da ciljaju Krim i ugroze ga, rekao je visoki američki zvaničnik napominjući da se to pitanje pojavilo na nedavnim sastancima na visokom nivou u Beloj kući.

Ipak, uprkos dodatnom naoružanju, Bajdenova administracija ne misli da Ukrajina može vojno da zauzme Krim. I zaista, još uvek postoje zabrinutosti da bi takav potez mogao da natera Putina da uzvrati eskalirajućim odgovorom. Ali, rekli su zvaničnici, njihova sadašnja procena je da Rusiju treba naterati da veruje kako je Krim u opasnosti jer bi se tako ojačala pozicija Ukrajine u svim budućim pregovorima.

Bez Krima, cela stvar pada u vodu

Iskazujući sposobnost napada na Krim, smatraju američki zvaničnici, Ukrajina bi mogla da pokaže da ruska kontrola nije stabilna. Bajdenova administracija takođe sve više veruje da bi napadanje pozadinskih linija Rusije moglo ozbiljno da naruši sposobnost Moskve da pomera svoje prve linije, kažu zvaničnici.

- Bez Krima, cela stvar pada u vodu - rekla je Evelin Farkas, visoka zvaničnica Pentagona za Ukrajinu tokom Obamine administracije.

Promeni razmišljanja doprinosi prigušivanje strahova da bi napadi na Krim naterali Putina da upotrebi taktičko nuklearno oružje, kažu zvaničnici.

- Čini mi se da administracija sve više uviđa da pretnja ruske eskalacije možda nije onakva kakvom su je ranije smatrali - rekao je general Hodžs.

Dok ukrajinski napadi unutar Rusije još uvek izazivaju zabrinutost američkih zvaničnika, reakcija Moskve na povremene ukrajinske specijalne operacije ili tajne napade na Krimu, uključujući one protiv ruskih vazdušnih baza, komandnim mesta i brodova u Crnomorskoj floti, bila je ublažena.

- Više je tolerancije na štetu i napade. Krim je već mnogo puta bio pogođen bez masovne eskalacije iz Kremlja - rekla je Dara Masikot, istraživačica u RAND korporejšn.

Ipak, Putin i ruska javnost vide Krim kao deo Rusije pa bi udari mogli da učvrste rusku podršku ratu. S druge strane, američki zvaničnici kažu da ne znaju kako će Putin reagovati ako Ukrajina napadne Krim koristeći američko oružje.

Masikot je rekla da nijedan od malobrojnih ukrajinskih napada na Krim dosad nije ugrozio sposobnost Rusije da zadrži na poluostrvo: "Zato oni možda nisu pravi test ruske odlučnosti po ovom pitanju."

U decembru je američki državni sekretar Entoni Blinken ponovno izneo američku politiku prema Ukrajini - da Bajdenova administracija pokušava da pomogne zemlji u oslobađanju teritorije izgubljene tokom i nakon ruske invazije prošle godine.
- Naš fokus je na tome da nastavimo da radimo ono što smo dosad radili, a to je osigurati da Ukrajina ima u svojim rukama ono što joj je potrebno da se odbrani, što joj je potrebno da odbije rusku agresiju, da povrati teritoriju koja je okupirana nakon 24. februara- rekao je Blinken na samitu Veća izvršnih direktora Vol strit žurnala. Prema njegovoj definiciji, ta teritorija ne uključuje Krim.

Takav je stav, kažu kritičari, uveliko dao ruskoj vojsci nedodirljivo utočište iz kojeg može napadati Ukrajinu, piše Index.hr.

- Mi smo stavili ograničenja Ukrajini rekavši da će se ovaj rat voditi na njenoj teritoriji, a ne na ruskoj. Pružiti Rusiji područje iz kojeg će pokretati napade, bez straha od odgovora, apsolutno je apsurdno. Nema vojnog smisla - rekao je Filip Bridlav, penzionisani general koji je bio vrhovni komadant NATO-a za Evropu kad je Rusija napala Krim 2014. godine.

Izvor

Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 559


« Reply #18376 on: January 21, 2023, 05:16:42 pm »

Kипарски т80у ке бидат донирани на украина за замена за леопард-2
Logged
djnik
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 185


« Reply #18377 on: January 21, 2023, 09:58:05 pm »

Kипарски т80у ке бидат донирани на украина за замена за леопард-2

Da, ali pitanje je kada. Kipar nece dati T-80 tek tako jer se plase Turaka. Ziveo sam na Kipru i znam kako su paranoicni.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 081


« Reply #18378 on: January 21, 2023, 10:52:37 pm »

Чињеница је да обе стране раде на припреми офанзивне или офанзивних операција. Сви ови текстови су део пропаганде да се јавност припреми, противнику сервира нешто што ће га забринути и /или одвратити од правог места и правца офанзивне операције. Ипак, треба констатовати да се руска страна у том смислу не чује. Желим рећи да се њене намере у погледу офанзивне операције не виде и не чују у јавности. То никако не значи да их нема. Сигурно их има.

Украјинска офанзива у Запоружју би вероватно имала "одлучујући" карактер, али би неуспех имао озбиљне последице по оперативну способност. Ако би Украјинци ту ( у Запорожју) организовали офанзивну операцију она би највероватније имала две етапе, евентуално три. Прво би, осим пробијања фронта намера била да се разбије руска групација на правцу Орехов-Мелитопољ-Бердјаск, избије на обале Азовског мора у зони Бердјанск-Мариупољ и тако одсече копнена веза Крима са Русијом. Друга етапа би била да се, уз дејство са југа (Мериупољ) и са севера (са простора Купјанск - Кремана) избаце руске снаге са простора тог дела Украјине (Луганска и Доњецка област) и/или (део) окруже у зони Доњецка. Трећа етапа би био напад на Крим, који би током прве две етапе био активно гађан ракетама, авијацијом, БПЛ, далекометно артиљеријом и сл, у складу са приближавањем линије додира превлаци која дели Крим од копна.

Друга варијанта офанзиве јесте да се прво почне са офанзивом на правцу на коме је изведена јесенас, где и сада Украјинска војска покушава да пробије руску одбрану (Сватово-Кремена). То би више служило да се руске снаге "вежу" а онда, зависно од успеха и ситуације удари главним снагама на правцу у Запорожју.

Ипак, питање је да ли ће три корупуса које Украјина формира бити довољна за такву операцију. Оно што је НАТО наменио за опремање Украјинске војске је генерално довољно за опремање та три корпуса, али остаје питање командовања и вођења тих јединица од нивоа чете до бригада. Не може се , без обзира на обуку коју ће мобилисани проћи, рачунати на њихову ефикасност ако се они скупљају по пијацама, тржним центрима и др, односно практично присилно. Наравно, могуће је за ударне клинове ангажовати најбоље јединице доказане у досадашњим борбама. Али, то ће слабити позиције на другим секторима фронта и захтевати добро оперативно маскирање како Руси не би то искористили. Сваки неуспех, или озбиљнији застој у офанзиви због отпора Руса, посебно ако би их пратили велики губици могу довести не само до краха офанзиве, већ и до "пуцања" Украјинске војске ако Руси тада (у право време са довољним снагама) покрену контраофанзиву (што је врло могуће, односно да Руси сачекају да Украјинци први крену).

Дакле, ценим да би нека велика офанзива Украјинске војске за потпуно избацивање Руске војске била доста ризична. Зато је могуће да се Украјинци, када припреме и опреме поменута три корпуса ограниче на више мањих, на први поглед не повезаних али временски усклађених офанзивних операција, где би наизменично (на међусобно удаљеним деловима фронта) организовали офанзиве оперативног и тактичког значаја и тако "крунили" територију коју Руси држе. Слично ономе што су урадили јесенас, али на више места.

Иначе, и даље сматрам да Руска страна нема довољно снага за неку одлучујућу велику офанзиву којом би сломили Украјинску војску. Такође, ценим да би им треба још снага (барем још 100-120000 људи) за појачавање постојеће обдране.
Logged
Prvačić
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 874


« Reply #18379 on: January 22, 2023, 06:27:39 am »


Odlukom da Ukrajini pošalje "bredlije" Bajdenova administracija približila se pružanju Kijevu nečega za što su visoki ukrajinski zvaničnici mesecima preklinjali SAD - direktnu američku pomoć Ukrajini da krene u napad - uključujući gađanje Krima.

"Bredli" je oklopni transporter opremljen snažnim topovima od 25 milimetara i navođenim projektilima koji se mogu nositi sa ruskim tenkovima. Frederik Hodžs, umirovljeni general-pukovnik i bivši vrhovni komandar američke vojske u Evropi, rekao je da bi ukrajinske trupe u nadolazećim mesecima mogle da upotrebe "bredlije" u presecanju kopnene veze.

"Bredliju" ključna uloga

Mogućnost oslanjanja na vojne baze na Krimu bio je primarni razlog zbog kojeg su ruske snage uspele da zauzmu teritoriju u južnoj Ukrajini prošle godine, naglasio je američki zvaničnik. Učiniti te snage manje sposobnima, ključni je borbeni cilj Ukrajinaca.

- Ukrajina bi mogla da koristi "bredlije" za premeštanje snaga po glavnim putevima, kao što je M14, koja povezuje Herson, Melitopolj i Marijupolj - rekao je Set Džons, potpredsednik u Centru za strateške i međunarodne studije.

- Ukrajinska pešadija koja bi napredovala kroz ova područja suočila bi se sa značajnom vatrom s ruskih položaja, a "bredli" nudi korisnu vatrenu moć i zaštitu za trupe - dodao je.


Što nahvališe Bredlija!

Nema li BMP-2 (koga koriste obije strane) još jači top od 30mm i približne rakete Konkurs?
Logged
Boro Prodanic
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 440


« Reply #18380 on: January 22, 2023, 06:54:04 am »

Putinovo preteće upozorenje nateralo Bajdena da grozničavo promeni kurs prema Ukrajini

Američki lider Džo Bajden, grozničavo je promenio kurs u vezi sa vojnom pomoći kijevskom režimu, zbog upozorenja ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ovaj zaključak je doneo ukrajinski ekonomista, Oleg Soskin, na svom „Jutjub“ kanalu.

On je podsetio, da Bajdenova administracija ne želi da snabdeva tenkovima „Abrams“ Oružane snage Ukrajine, navodno zbog poteškoća u održavanju.

„Zavaravaju nas. Putin ih je toliko zaplašio da nam ovaj Bajden, ova voštana mumija iz Madam Tisoa i Šolc, neće ništa dati“, objasnio je bivši savetnik bivšeg predsednika Ukrajine, Leonida Kučme.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 440


« Reply #18381 on: January 22, 2023, 07:06:27 am »

Zaokret koji će šokirati Zapad: Arestovič priznao da Ukrajina gubi rat sa Rusijom

Bivši savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Aleksij Arestovič sumnja da će Ukrajina uspeti da pobedi u sukobu sa Rusijom.

„Ja sam već nezvanična osoba, mogu da govorim šta hoću. Ako svi misle da ćemo garantovano dobiti rat, onda je od 14. to prestalo da bude“, rekao je on.

Arestovič je pozvao vladu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da posluša upozorenja o mogućnosti skorog nestanka Ukrajine, koja je izrekao poljski lider Andžej Duda.

Arestovič je takođe priznao da je unutar Ukrajine počela borba za vlast koja bi u najkraćem mogućem roku mogla da dovede do poraza ukrajinske vojske.

„Istorija se već vrti, koju mi ne kontrolišemo“, naveo je on.

Prošle subote su ukrajinski mediji javili da se u Dnjepropetrovsku srušio ulaz stambene zgrade. Arestovič je tada naveo da je na zgradu pala i eksplodirala raketa, koju su oborili sistemi PVO zemlje. Nakon toga se suočio sa talasom kritika.

Tako su ukrajinski poslanici počeli da prikupljaju potpise za njegovu ostavku, a gradonačelnik Dnjepropetrovska Boris Filatov pozvao je SBU i kontraobaveštajnu službu da provere političara.

Kao rezultat toga, Arestovič je povukao svoje reči, uputio izvinjenje, a zatim podneo ostavku, koju je kancelarija ukrajinskog lidera prihvatila istog dana.

Izvor
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 886


« Reply #18382 on: January 22, 2023, 09:20:23 am »


Odlukom da Ukrajini pošalje "bredlije" Bajdenova administracija približila se pružanju Kijevu nečega za što su visoki ukrajinski zvaničnici mesecima preklinjali SAD - direktnu američku pomoć Ukrajini da krene u napad - uključujući gađanje Krima.

"Bredli" je oklopni transporter opremljen snažnim topovima od 25 milimetara i navođenim projektilima koji se mogu nositi sa ruskim tenkovima. Frederik Hodžs, umirovljeni general-pukovnik i bivši vrhovni komandar američke vojske u Evropi, rekao je da bi ukrajinske trupe u nadolazećim mesecima mogle da upotrebe "bredlije" u presecanju kopnene veze.

"Bredliju" ključna uloga

Mogućnost oslanjanja na vojne baze na Krimu bio je primarni razlog zbog kojeg su ruske snage uspele da zauzmu teritoriju u južnoj Ukrajini prošle godine, naglasio je američki zvaničnik. Učiniti te snage manje sposobnima, ključni je borbeni cilj Ukrajinaca.

- Ukrajina bi mogla da koristi "bredlije" za premeštanje snaga po glavnim putevima, kao što je M14, koja povezuje Herson, Melitopolj i Marijupolj - rekao je Set Džons, potpredsednik u Centru za strateške i međunarodne studije.

- Ukrajinska pešadija koja bi napredovala kroz ova područja suočila bi se sa značajnom vatrom s ruskih položaja, a "bredli" nudi korisnu vatrenu moć i zaštitu za trupe - dodao je.


Što nahvališe Bredlija!

Nema li BMP-2 (koga koriste obije strane) još jači top od 30mm i približne rakete Konkurs?

M-2 Bradley je mnogo bolje zaštićen, ali je istovremeno duplo teži, veća je meta, komplikovan, a opet, svako malo bolje PO sredstvo ga lako buši sa svake strane.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 081


« Reply #18383 on: January 22, 2023, 10:19:18 am »

Интересантно је прочитати интервју неког ко је био у врховима ЕУ а у вези са актуелним ратом у Украјини. Ради се о интревјуу Гинтера Ферхојгена швајцарском листу Ди Велтвохе од 12. јануара 2023. године.  Мало је дугачко, али ценим да је вредно пажње.

EU IZMEĐU SAD I RUSIJE

Ispovest bivšeg evropskog komesara Gintera Ferhojgena: O uzrocima i posledicama rata u Ukrajini, evropskim i američkim interesima
Piše:  VESNA KNEŽEVIĆsubota, 21. jan 2023,  07:48 -> 19:32

Nedavni intervju dugogodišnjeg komesara Evropske unije Gintera Ferhojgena švajcarskom nedeljniku "Veltvohe" zapanjujuće je otvoren. Sve što je rekao se pretpostavljalo, manje-više i znalo, s tim da ovoga puta dobija potvrdu kroz svedočanstvo bivšeg insajdera, sada kompetentnog autsajdera. Slika EU koju Ferhojgen crta na dugih devet strana intervjua, to je slika dva veka starog istorijskog projekta koji su iznutra izgrizli miševi, moljci i termiti.

U dugom intervjuu za švajcarski nedeljnik Di Veltvohe (Die Weltwoche, 12. januar) bivši evropski komesar Ginter Ferhojgen opisuje porazni bilans evropsko-ruskih odnosa, od početne euforije sa padom Berlinskog zida do aktuelnog ratnog sukoba oko Ukrajine. Ferhojgen koristi jezik razornih metafora kako bi stvarima i namerama dao ime, od toga da Sjedinjene Države i NATO teraju ispred sebe EU kao stado, do patuljaste Unije nastale u procesu „popatuljčavanja“ svesno prihvaćenog i vođenog od strane političke elite EU. Ferhojgen beleži hroniku puzajućeg puča u kome su Uniju izdali oni u čijim je rukama bila i jeste. Je li njegovo svedočanstvo još jedan dokaz da političari postaju ekstra pametni i super vidoviti kad siđu sa vlasti? Jeste, ali je svejedno dragoceno.  

Ginter Ferhojgen (Günter Verheugen) je rođen 1944. u nemačkoj pokrajini Rajna-Palatinat . Po obrazovanju istoričar i politikolog, u politiku je ušao kao član nemačkih liberala (FDP), da bi ih 1982. napustio i prešao kod socijaldemokrata (SPD). Motivi za partijsko „preletanje“ mogu se smatrati časnim – Ferhojgen i grupa istomišljenika su napustili FDP kad se stranka abruptno povukla iz vlade Helmuta Šmita i ostavila kancelara da lebdi u prostoru. Ferhojgen je, reklo bi se, izdao izdajice.

Za SPD je Verhojgen odmah sledeće 1983. godine ušao u Bundestag, a pred kraj devedesetih karijeru je nastavio na evropskom nivou. U Evropskoj komisiji Romana Prodija (1999-2004) Ferhojgen je bio komesar EU za proširenje, u narednoj pod Barosom (2004-20Iz politike se povukao 2010. pod pritiskom javnosti zbog romantične afere sa bliskom saradnicom Petrom Erler, koja je vodila privatni kabinet preduzetnog EU komesara za preduzetništvo. Fotografije Ferhojgena i Erler sa nudističke plaže u Litvaniji razlile su se po medijima i političkim sastancima.

Bio je to kraj njegove političke karijere. Ne zato što je imao ljubavnicu, Evropa hvala bogu još nije Amerika gde državnik zna da počne rat, ali ne zna da je felacio seks, već zbog nejasne hronologije događaja – da li je Erler prvo dobila visoko plaćeno nameštenje pa onda ušla u vezu sa šefom, ili ga je dobila zato što su već bili zajedno. Verhojgenov brak se raspao, ali je ostao sa Erlerovom.  

Napravimo Ukrajinu urednom državom

Danas je Ferhojgen profesor na Evropskom univerzitetu Vijadrina u Frakfurtu na Odri i savetnik u Agenciji za modernizaciju Ukrajine (AMU) zadužen za integraciju te zemlje u EU. Priča o nevladinom AMU bi nas odvela daleko, jer odmah iskoči ime ukrajinskog oligarha Dimitrija Firtaša, koji se iz Beča opire izručenju Amerikancima, gde ga traže zbog njegovih ukrajinsko-ruskih veza.

Firtaš se povukao iz Agencije koja, posle bombastičnog početka 2015. na elitnoj adresi (Renngasse 6) danas tavori na rubu Beča u kancelariji bez pločice na ulazu.09) potpredsednik Komisije i komesar za preduzetništvo i industriju.
Dovoljno je spomenuti da je AMU bila institucija za civilna vremena, koja je mirovnim metodama pokušavala da leči rak-rane ukrajinske države, od korupcije i nevladavine prava, do ustavne nejednakosti manjina. Pored Ferhojgena, u njoj su sedeli, a neki sede i dalje, bivši austrijski ministar Mihael Špindeleger, dvojica bivših poljskih premijera Vlodimjež Čimoševič i Valdemar Pavlak, bivši francuski ministar Edvard Kušner, te nemački profesori ustavnog prava i poslanici iz britanskog Doma lordova.

Sve odreda „putinovci“? Teško.

Jedini način da oružje zaćuti biće tišina posle bačene atomske bombe
Odlomci iz Ferhojgenove biografije su tu da potvrde kako on nije prošao naivan i nevin kroz visoku politiku. Da jeste, ne bi dao tako pametan intervju.

Kao jedan od resornih šefova u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke nije bio protiv bombardovanja Srbije 1999, ali ga nije ni podržavao. U njegovu odbranu se može reći da je za razliku od mnogih drugih stvari nazivao pravim imenom. Govorio je: „Mi moramo znati da ubijamo ljude kad kažemo da rušimo mostove.“

Ali ovaj rat koji se sada približava Ferhojgen je rešio da zaustavi, barem tako da ga se na vreme prepozna kao rat. Da niko ne ode mirno u tu dobru noć, rekao bi Dilan Tomas.
Ferhojgenov intervju švajcarskom nedeljniku je zapanjujuće otvoren. Sve što kaže se pretpostavljalo, manje-više i znalo, s tim da sad dobija potvrdu kroz svedočanstvo bivšeg insajdera, sada kompetentnog autsajdera. Slika EU koju on crta na dugih devet strana intervjua, to je slika dva veka starog istorijskog projekta koji su iznutra izgrizli miševi, moljci i termiti.

Ferhojgen pravi samo dve greške. Prvu, kad izjavu da je Amerika „nezamenljiva nacija“ pripisuje Klintonu, umesto Madlen Olbrajt.

I drugu, kad na kraju izjavljuje da među evropskim nacijama nema oduševljenja za rat s Rusijom, što je dobro. Bilo bi dobro kad oduševljenja ne bi bilo – ali tamo gde ga nema ono se gradi svesnom političkom, vojnom i medijskom akcijom, raste iz dana u dan. To je proces obrade prosečno miroljubivog uma u optimalno ratnički.

Kao što do sada niko na Zapadu nije hteo da Kijevu isporuči rakete koje mogu da dosegnu ciljeve u Rusiji, ali, opet u primeru uspešnog akcionizma, i taj tabu se upravo ljulja na sastanku zapadnih vojnih ministara u Ramštajnu (20. januara 2023). Ako ga i ne pogaze, neće ga skloniti sa stola za idući put. To je opšta mustra sa NATO-SAD strane u ovih jedanaest meseci – što ne prođe danas, proći će sutra.

Osovina Vašington-Berlin: nikad bilo, sada jeste

Od potpuno novih političkih dijagnoza – novih u smislu kompaktno definisanih - treba obratiti pažnju na takođe dve izjave iz Ferhojgenovog intervju. One su nažalost tačne.

Jedna je eksplicitna: da je istočni greh najvećeg EU proširenja iz 2004. (10 država), dakle onog pod Ferhojgenom, to da su Poljska i Baltičke države uz veeeliku pomoć Nemačke uvele blokovsko razmišljanje tamo gde je do tada stajala samo bilateralna susedska politika.

Druga je implicitna: da Evropa stoji pred novom geopolitičkom situacijom, u kojoj su se Sjedinjene Države i Nemačka, jedna globalna supersila i jedna evropska supersila, prvi put ujedinile u vojnoj formaciji za Drang nach Osten. Und nach Süden. Istorijski, to je potpuni novum. Kome se krv zaledila na ovakav razvoj, ne treba ga tešiti. Stvar je loša tačno onoliko koliko se pesimistima čini.  

Čitaocima RTS-a nudimo Ferhojgenov intervju u neznatnom skraćenju. Izbačeno je sve što budi nadu, a to su neke dve rečenice.

Nije u našem interesu da budemo vazali

Ginter Ferhojgen, dugogodišnji komesar u Briselu, smatra da se EU nalazi u procesu „popatuljčavanja“ od vlastite ruke. U ukrajinskom ratu Unija dopušta da je NATO i Amerikanci teraju ispred sebe kao stado. Neophodna je sveevropska bezbednosna arhitektura i dogovor sa Rusima. On je moguć, šta god se o tome suprotno govorilo.
ROŽE KOPEL: Vi ste bili potpredsednik Evropske komisije, zadužen za proširenje EU, kasnije savetnik u Agenciji za modernizaciju Ukrajine. Kako gledate na ulogu Unije u ukrajinskom ratu?

GINTER FERHOJGEN: Ono što doživljavamo u ovom trenutku je popatuljčenje Evropske unije. Od bombastičnih najava Žan Kloda Junkera i Ursule fon der Lajen – kako postajemo globalni igrač, vodimo svetsku politiku – nije ostalo ništa. Mi smo izduvani balon. EU bez ikakve vlastite ideje prati NATO, time faktično SAD.

Cinično bi se reklo: trenutak istine za EU. Što se nezavisnosti tiče, Unija je očito lagala samu sebe. Bez vlastite vojske Evropa je zavisna od Sjedinjenih Država. Evropski govor moći je bio mađioničarski trik.

Nije to cinizam, već realnost. U ukrajinskom konfliktu EU kao politički aktivna snaga nema nikakvu ulogu. I to je loše. Naš zadatak je bio, prvo, da sprečimo da stvar uopšte ode tako daleko. I drugo, ako Unija već nije mogla da spreči rat, da se pobrine da se on brzo završi.

Šta EU još uopšte može da uradi?

Veliki zadatak će biti da pazi i gleda da se sredstva za obnovu Ukrajine investiraju shodno nameri. Ako novac za obnovu Ukrajine jednostavno uplatimo u ukrajinski državni budzet, možemo odmah da ga bacimo u vatru, jednostavnije je. Ono što EU mora da zahteva od Ukrajine jete ozbiljna državna reforma, i to sad, dok rat traje, ne jednog lepog dana. Ukrajinske vlasti prvo moraju da se obračunaju sa oligarsima. Nema nijedne države u Evropi koja je toliko u rukama oligarha kao Ukrajina.

Koji doprinos za okončanje rata može da stigne iz Unije?

Ona bi morala da izvrši ozbiljan pritisak na sve strane da prihvate političko rešenje. Uzmimo za primer Nemačku. Kancelar je nedavno rekao da Nemačka neće prihvatiti da Rusija postavlja nekakve uslove za mirovni sporazum. Istovremeno je sa svoje strane postavio Rusiji sve moguće uslove. Da je takav pristup osuđen na neuspeh, razume se samo po sebi. EU bi morala da pozove sve strane na razgovor bez prethodnih uslova.

Pa zašto to ne čini?

Zato što u međuvremenu postoji jedna vrsta jedinstvenog antiruskog fronta u delovima EU. Ona obuhvata Poljsku, baltičke i nordijske države. Ja ne negiram da je njihov osećaj ugroženosti od Rusije stvaran. Ali da li je opasnost od Rusije realna, to je potpuno druga stvar. Zbog delovanje te grupe je EU potpuno blokirana. Ključ za kraj rata zbog toga nije u Briselu, niti u Berlinu ili Parizu, već u Vašingtonu.

Kako ocenjujete ulogu Amerikanaca u tom konfliktu?

U mojoj karijeri sam imao dosta kontakata sa američkim političarima, uključujući i nekoliko predsednika. Iz iskustva znam: kako je sada Ukrajincima, to je Amerikancima svejedno. Ono što ih tu zanima je samo njihova svetska politička uloga. Glavna američka teza je da Ukrajina ne sme opet da se nađe u zoni ruskog uticaja, zato što obnova ruske imperije zavisi od kontrole nad Ukrajinom. Obama je s puno prezira nazvao Rusiju „srednjom silom“. Šta reći, Obama je ionako bio jedno veliko razočarenje.

Ali briljantan retoričar.

Apsolutno briljantan. Samo što je kod svih tih lepih govora prevideo da ta navodna srednja sila raspolaže enormnim arsenalom oružja.

Amerikanci bi vam sad odgovorili: ali Rusija je autoritarna država!

Jeste. Takvih imamo jako puno na svetu.

Na to bi vam Amerikanci rekli da je Rusija veća i opasnija od drugih. Zato sada vučemo Ukrajinu na našu stranu pravne države i demokratije, jer to snaži čitav Zapad. U interesu je Evrope da slomimo tu opasnu autokratiju na vašem kućnom pragu, gospodine Ferhojgen, tako bi vam rekli!

Tako nešto je u interesu Evrope samo ako prihvatimo cilj da je svetska dominacija Amerikanaca blagoslov. Amerikanci kažu: u nijednom delu sveta ne sme da postoji neko ko je snažniji od nas. Sećate li se rečenice predsednika Klintona „Mi smo nezamenljava nacija“ (pravo na istorijsku tantijemu za frazu „We are the indispensable nation“ drži zapravo Madlen Olbrajt, prim V.K.)? To je slika koju Amerikanci imaju o sebi. Oni smatraju da su svuda nezamenljivi. To u preokrenutom smislu onda znači da su svi drugi zamenljivi. A to ne treba poželeti nikome, da živi u jednoj zemlji koju Amerikanci vide kao „dispensable“.

Argumenat Amerikanaca, da oni u Ukrajini brane interese Evrope, smatrate pogrešnim?

U svakom slučaju nije naš interes da budemo vazali. Jedan pametan američki prijatelj, diplomata, rekao mi je: „U interesu SAD je da imaju Evropu koja bi bila jaka i aktivna, i da povremeno može da nas zaustavi kad preteramo“. Ali ne, današnje Sjedinjene Države trebaju drugačiju Evropu. Da li je u našem interesu da dopustimo da nas Amerika uvuče u svoje ratove i konflikte? Da li je u našem interesu, na primer, da zauzmemo stranu ako Amerikanci uskoro poveruju da je rat sa Kinom neizbežan? Ne, nije i ne može da bude.
Šta je konsekvenca ukrajinskog rata za Evropu? Trajni prekid sa Rusijom, geopolitička Cajtenvende (Zeitenwende)?

Ovog trenutka izgleda tako, ali jednom će i taj rat biti gotov. I onda će Rusija i dalje biti tu, Ukrajina takođe, u bilo kojoj formi. Kad dođe do toga, vidim dve mogućnosti. Ili ćemo reći: OK, to se jednom dogodilo, to može opet da se dogodi, zato naoružajmo se do zuba, podignimo novi zid posred Evrope, idemo na potpunu izolaciju od Rusije. Ili ćemo tada da kažemo Rusima: dajte da se vratimo ideji zajedničke evropske kuće, onako kako je Gorbačov predlagao još 1990, ali ovog puta da je napravimo kako treba.

Zašto onda nije funkcionisalo?

Zato što mi Evropljani nismo bili spremni da postavimo odlučujuće pitanje: da li nam je NATO još potreban? Sećam se interne diskusije u SPD-u, mislim da je to bila 1992. ili 1993. godina. Moj argument je bio: ljudi, ako mislimo ozbiljno, onda NATO mora da uđe u jedan bezbednosni sistem koji obuhvata čitav evropski kontinent i Severnu Ameriku, da se utopi u neku vrstu OEBS-a plus. Ali čak i iskusne socijaldemokrate su samo ustuknule.

Umesto toga je usledilo NATO proširenje na Istok.

Tu se Rusi s pravom osećaju prevarenim. Gorbačov je verovao da neće biti nikakvog NATO proširenja na Istok. Tako mu je usmeno obećano. Znam takođe da je Vaclav Havel energično insistirao da se realizuje ideja zajedničke evropske kuće, što je daljim NATO akcijama postalo nemoguće. Amerikanci su mu rekli: „Ti kao Čeh bi trebalo da znaš jako dobro kako nije pametno ostaviti Nemce da slobodno lebde u prostoru.“ Poznat vam je citat lorda Ismeja, prvog generalnog sekretara NATO?

Ne, ispričajte.

Upitan šta je funkcija NATO, on je odgovorio: „To keep the Russians out, Americans in, and the Germans down.“ Jedna američka strateška škola mišljenja do danas veruje da u Evropi ne sme da nastane nikakva sila koja bi bila ravnopravna Amerikancima. Najstrašnija noćna mora za takve ljude jeste mogućnost približavanja Nemačke i Rusije, tj. nemačko-ruski savez u bilo kom obliku. Zato se iz Amerike torpeduje svako nemačko-rusko približavanje, kako vidimo vrlo uspešno.

Ali priča je mogla da se razvije i drugačije. Bio je trenutak kad je Putin u Bundestagu držao govor na nemačkom. Svi su bili oduševljeni, dobio je standing ovations.

Bilo je i boljih momenata! EU se od 2003. nalazila u strateškom partnerstvu sa Rusijom. Bila je to vrlo plodna saradnja. Napravili smo prave iskorake, na primer u oblasti zajedničkog tržišta, što je i politički bilo enormno važno. Rusi nisu pravili nikakve probleme ni kod EU proširenja na Istok. Pojavio se samo jedan ozbiljan problem, pristup Kalinjingradu. Ali i to smo rešili zadovoljavajuće za obe strane.

Tim više je začuđuje da se sve srušilo. Šta je dublji razlog za tu havariju?

Ne verujem da tu postoji jedan odlučujući razlog. To je bio puzajući razvoj. Samo jedan primer: mi u Komisiji smo na pritisak Nemačke i Poljske napravili strahovitu stratešku grešku. Promenili smo susedsku politiku, koja je do tog trenutka bila striktno bilateralna. Ali sada su pojedine države na Istoku tretirane po novom kao grupa, kao blok država. Odjednom se tu našla jedna geopolitička komponenta koje pre nije bilo, a koju smo Roman Prodi, Kris Peten i ja striktno hteli da izbegnemo. O tome smo prethodno morali da razgovaramo sa Rusima.

Da li je bilo još grešaka na strani EU?

Da, u vezi sa evropskim Ugovorom o pridruživanju (Association Agreement) Ukrajine i događajima na Majdanu. Ponašanje EU bi tu trebalo kritički razjasniti.

Počnimo sa Ugovorom o pridruživanju. Šta je tu krenulo krivo?

To da su pregovori sa Ukrajinom vođeni i zaključeni bez da se sa ruskom vladom razgovaralo kakve će ekonomske posledice to imati na njihovu zemlju. Dakle taj stav, koji je dolazio od predsednika Komisije Žozea Manuela Barosa, da se to ne tiče Rusa. To je bio temeljan problem.

Nedavno smo imali intervju sa Žan-Pjerom Ševenmanom, bivšim specijalnim izaslanikom Francuske za Rusiju i Ukrajinu. On kaže da je Baroso je bukvalno dobijao napade besa i psovao Ruse. Vi poznajete Barosa iz višegodišnjeg zajedničkog rada. Kako objašnjavate njegovo ponašanje?

Baroso je decidirani transatlantista. Ali nije samo on odgovoran što je priča uzela tako loš obrt. Ugovor o pridruživanju sa Ukrajinom je bio ispregovaran do kraja i to sa predsednikom Janukovičem, koji je navodno bio ruski prijatelj. Toliko o toj tvrdnji koja kruži okolo, kako su Rusi činili sve da Ukrajinu drže što dalje od EU. Istina je druga: Ugovor nije mogao da bude potpisan po planu 2012. godine. Razlog nisu bili Rusi, već jedna žena koje se više verovatno i ne sećate: Julija Timošenko, bivša premijerka Ukrajine.

Kako ne, sećam je se. Jednom sam je posetio u Kijevu. Držala je automatsku pušku u kancelariji, fiksiranu tako da cev cilja na svakog posetioca koji ulazi i imala je veliki ožiljak na dubokom dekolteu, koji je s ponosom gurala svima na uvid.

Možda se sećate prisluškivanog telefonskog razgovora, kada je glasno razmišljala da li se ruska manjina u Ukrajini može izbrisati jednom atomskom bombom. U svakom slučaju, te 2012. godine, kad je Ugovor o pridruživanju trebalo da bude potpisan, Timošenko je sedela u zatvoru zbog korupcije. Onda je EU odjednom njeno oslobađanje pretvorila u uslov za stavljanje potpisa. Da se gospođu Timošenko pusti iz zatvora, pa da potpisujemo! Tome je prethodila orkestrirana i nekoliko miliona teška kampanja jedne pi-ar firme iz Berlina, kako je posle Špigel otkrio. EU i SAD su tada prebacivali Ukrajini da sprovodi „selektivno pravo“. To je tačno samo utoliko da u Ukrajini Timošenko nije bila jedina korumpirana osoba.

Svetska istorija je hronika nesporazuma i manipulacija.

Sad dolazi prava poenta: Ugovor o pridruživanju, koji je danas na snazi, potpuno je onaj isti Ugovor koji je ispregovaran i dogovoren sa Janukovičem. Isti tekst! Samo zato što se htelo da se jednu političarku sumnjivog ugleda ucenjivački izvuče iz zatvora, samo zato je kod potpisivanja došlo do odlaganja, koje se zbog teške ekonomske situacije u Ukrajini pokazalo kao fatalno. Rusi s tim nisu imali ništa.

Dođimo do druge tačke koju ste spomenuli, pobunu iz 2014, takozvani Evro-Majdan. Da li je tu Zapad svesno podgrevao državni udar?

Protesti na Majdanu su u početku bili spontana, proevropska manifestacija usmerena protiv proruski pretpostavljenog Janukoviča. Ukrajina je zemlja koja ima zadivljujuće živo civilno društvo. Ali ono nije bili jedino, ima tamo i drugih snaga, desnih ekstremista, nacionalista, svega. Nikad nije razjašnjeno šta se tamo zaista dogodilo. Ko je na Majdanu prvi krenuo da puca? Kako je skončalo pedeset ljudi u zgradi sindikata u Odesi? I da, definitivno: Amerikanci su vodili promenu režima u Kijevu. Oni su čak imali i pripremljenu listu kadrovskih rešenja, ko će biti novi šef u Ukrajini, koji tim, sve. Sigurno vam je poznat prisluškivani telefonski razgovor predstavnice američke vlade Viktorije Nuland, kad sa američkim ambasadorom u Ukrajini vodi kadrovsku politiku. On je pita: „Ali šta ćemo sa EU?“ Ona odgovara: „Fuck the EU“. Ta gospođa Nuland je nedavno ponovo bila u Kijevu. Gde je ona, to ne sluti na dobro.

Ko je podigao u vazduh naftovod „Severni tok“? Amerikanci?

Za navodnu rusku umešanost nema nikakvih dokaza. Mene u svemu tome pre svega zanima reakcija u Berlinu. Zapravo bi kancelar morao da ljutit skoči i kaže: „To je nedopustivi teroristički akt, gruba povreda naše nacionalne suverenosti!“ Umesto toga, samo sleganje ramena gde god se pogleda po Berlinu. Kao: ma da, s tim se moralo računati.

Drugo otvoreno pitanje: ko je sabotirao Minski dogovor koji je posle Evromajdana i početka ukrajinskog građanskog rata trebalo da uredi odnose s Rusijom?

Porošenko, prozapadni naslednik Janukoviča je rekao: „Potpisali smo da dobijemo na vremenu.“

To odnedavno tvrdi i Angela Merkel.

To joj ne verujem. Po meni ona nije potpisala da dobije na vremenu, već zato što je verovala da je to ispravno. Sada, kad je stvar propala, traži nekakav izgovor, što je još gore nego da je varala kod potpisivanja. Tom izjavom opterećuje nemačke odnose sa Rusijom još više i predstavlja sebe, kao i čitavu falangu visokih evropskih političara, kao lažove i prevarante. Ne razumem taj potez.


Jedna druga nemačka političarka koja u tom konfliktu igra važnu ulogu je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen. Šta mislite o njoj?

Provalija između zahteva i stvarnosti je ogromna. Što se tiče spoljne politike, mi u EU imamo jedan ogromni kadrovski problem, zove se Žozep Borelj. Ja sam zgranut kako se taj čovek drži po strani. I šta govori. Ipak je on formacijski glavni evropski diplomata.

Borelj je nedavno izjavio: „Mi moramo da se širimo kao konkvistadori.“

Da, a pre toga je rekao: EU je uređena bašta, oko nas je dzungla.

Kao nekad stari Grci – svi van naših granica su varvari.

Ko na ovom svetu još može da ga shvati ozbiljno? To je upravo ono što podrazumevam pod pojmom popatuljčenja EU. I to se ne odnosi samo na konflikt u Ukrajini. EU gubi uticaj i na Zapadnom Balkanu, gde uskoro očekujem slične probleme. Unija se zakačila i sa Turskom, zato što joj je, na naguravanje Francuske i Nemačke, posle pola veka saradnje zalupila vrata pred nosom. To je kardinalna greška. Vekovima je rivalstvo između Turske i Rusije određivalo geopolitiku evropskog istoka. Sad smo naprotiv svedoci razantnog približavanja te dve zemlje. Za to smo sami krivi. Isto se odnosi i na osovinu Moskva-Peking.

Do sada smo razgovarali o greškama Zapada. Koje su velike greške koje je počinio Putin?

Svi smo želeli da je razvoj demokratije u Rusiji protekao pozitivnije. Umesto toga, Rusija je postala autoritarna država. Ko zaista kontroliše tu zemlju, ne znam. Ne verujem samo Putin. I sad moram da naglasim: činjenica da se jednom zemljom vlada na autoritarni način nije nas inače zaustavila nigde drugde na svetu da s njom sarađujemo politički i ekonomski, čak i da joj prodajemo oružje. Ali kod Rusije je to odjednom nesavladivi problem.

Ima tu nečeg duboko iracionalnog, upravo na pozadini nemačke istorije. Nova istočna politika – pomirenje sa Rusijom – istorijski je uspeh Vaše partije, SPD-a. Ličnosti kao Vili Brant i Egon Bar su uspeli da usred Hladnog rata prevaziđu Makartijev modus u CDU. Zašto je takvo razmišljanje nestalo? Današnji predsedavajući SPD-a Lars Klingbajl zvuči skoro kao američki neokon.

Da, to je interesantno razmišljanje. Zašto smo mogli da sarađujemo sa Brežnjevom, čije su ruke zaista bile krvave, kako smo to s njim mogli da sklopimo sporazum koji je dokazano funkcionisao, ali sa Putinom je odjednom to bilo nemoguće? That's beyond reason. Nezavisno od toga da li jedan sistem mrzimo ili ne, da li mislimo da je potreban ili ne, u prvoj liniji se radi o tome da stvorimo uslove za koegzistenciju u miru. Tek tada je moguće voditi razgovore da se ovo ili ono što nam smeta promeni. Samo tako postoji šansa za uspeh.
Bivši predsednik Međunarodnog crvenog krsta Peter Maurer je u intervjuu za Veltvohe rekao kako on ne deli tezu da je ovaj rat započeo Putin u februaru 2022. Putin je eskalirao rat, ali sam rat traje od 2014.

Tu tezu delim i ja. Rat je počeo takozvanom Antiterorističkom operacijom kijevske prelazne vlade protiv Donbasa u aprilu 2014.

Ali zašto je Putin eskalirao taj rat u februaru 2022? To je mnoge iznenadilo, iako danas ne priznaju. Mislilo se da on skuplja trupe samo da bi zveckao oružjem i pravio psihološki pritisak. Zašto je krenuo? Imate li za to neko smisleno objašnjenje?

U svakom slučaju to je bila velika greška, da se tako otvoreno eksponira u situaciji koja mu ne daje za pravo. Time je izazvao reakciju koju u toj oštrini moguće nije očekivao.

Možda je potcenio Zapad? Putin je Zapad uvek opisivao kao superdekadentan, simbolizovanog kroz navodno senilnog američkog predsednika čiji teleprompter opslužuju gej-aktivisti.

Svejedno, Putina uvek treba pažljivo slušati. Ono u šta sam siguran jete da je bio razočaran i frustriran. Ali to nije nikakav razlog da se počne rat. Meni nije jasna njegova motivacija. Spomenuti razlozi su svi valjani, ali nisu zaista presudni. Naravno da ima nacista u Ukrajini...

... Ali i u Rusiji.

Takođe i u Americi. Jedino što nacisti nigde nisu tako uticajni kao u Ukrajini, to mora da se naglasi. Nedavno je sudskom odlukom potvrđeno da simboli SS divizije „Galicija“ mogu legalno da se koriste u Ukrajini. Pazite, ovde govorimo o simbolima jedne trupe koja se borila na strani nacista. Ali tvrditi da Ukrajinom vladaju nacisti, to takođe ne odgovara istini. Kad je desnoekstremistička partija „Svoboda“ posle Majdana ušla u prelaznu vladu, prekršen je tabu. Ali ni to ne opravdava rat.

Ono što se skoro nikad ne spominje je sporazum između ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe i njegovog američkog kolege Entonija Blinkena iz novembra 2021. Njih dvojica su dogovorila integraciju Ukrajine u transatlantsku vojnu strukturu i pomoć za povratak svih ukrajinskih teritorija, uključujući Krim. Da li se Putin osećao sateran u ugao?

Dva najverovatnija motiva su: prvo, da je članstvo Ukrajine u NATO postalo realno, čime bi okruženje Rusije postalo kompletno. I drugo, da je Rusija polazila od očekivane ukrajinske ofanzive na Donbas.

Kako prosuđujete tok rata?

Za to mi nedostaje znanje. Okolo već brblja dovoljno bivših generala i samozvanih vojnih eksperata. U principu, ništa ne verujem nijednoj strani, dok se svi fakti ne potvrde sa nezavisne strane. Jer pored vrućeg rata imamo posla i sa informativnim ratom, a tu caruju dezinformacije.

Vi ste još 1960-tih bili politički aktivni, direktni ste svedok više od pola veka evropske istorije. Šta se u tom vremenu temeljno promenilo?

Izgubljena je zajednička evropska perspektiva. Ako posmatrate ideju evropskog jedinstva, koja istorijski seže u osamnaesti vek a u devetnaestom beleži prve uspehe, ako se čitaju tekstovi iz tog vremena, vidi se da nikad nikome nije palo na pamet da zahteva, da uopšte zamisli jedinstvo Evrope bez Rusije.

Kakva je budućnost Evrope, kad se pogleda ovaj rat? Moja teza je: Evropa je sredina između Zapada i Istoka. Evropa je sredina, a Nemačka je srednja sila, pod znacima navoda. Švajcarska je sredina sredine. Evropa je posrednički kontinent, koji spaja Zapad i Istok u geopolitici.

Ja bih razlikovao dve stvari: Strukturu/rast i zadatke. Kod ovog prvog bih koristio metod isključivanja scenarija. Recimo: nećemo doživeti stvaranje Sjedinjenih Evropskih Država; isključeno. Ne kažem za sva vremena, ali u narednim decenijama smatram to nezamislivim. Isto tako je nezamisliva Evropska unija koja bi se pružala od Lisabona do Vladivostoka; isključeno.


Šta bi bilo realistično?

Smisleno je da se integracioni projekat vodi dalje, da se održava dinamika između produbljavanja i proširenja, te da se vrata otvore za svakoga ko hoće da bude deo evropskog projekta. Mimo toga treba da razvijemo i druge forme ukupne evropske kooperacije. Neke od tih mehanizama već imamo – evropski ekonomski prostor, šengen, evro. Pred sobom vidim čitav jedan kontinent isprepleten u svom biću, ali ne neophodno u jednoj ekskluzivnoj supranacionalnoj strukturi.

Postoji li za to primer u istoriji? Vi ste istoričar.

Ne, to je nešto sasvim novo, jer se do sada uvek radilo o stvaranju imperija.

Neka vrsta Svetog rimskog carstva evropskih nacija?

Imperijalna misao koja leži u temelju takve državne konstrukcije je danas neupotrebljiva. Za mene je jasno da fundament svake evropske kooperacije mora da podrazumeva poštovanje nacionalnih autonomija. Takođe verujem da način na koji će EU organizovati svoju saradnju sa Rusijom mora da bude drugačiji nego onaj sa Švajcarskom ili Velikom Britanijom. Treba razmišljati unutar sistema kooperativnih struktura koje se razlikuju u sastavu i ciljevima. Ali iznad svega toga, a to je za mene centralno, mora da nastane jedna sve-evropska bezbednosna struktura; sa Rusima.

I šta bi bio zadatak jedne takve Evrope?

Da bude pokretačka sila kod rešenja globalnih kriza, na primer klimatske i iz nje izvedene migracione. Stotine miliona ljudi će krenuti u potragu za boljim životom, pre svega iz Afrike.

Za kraj - šta je za vas svetla tačka ovog momenta?

Svetla tačka? Sada? (Dugo razmišlja) To da sve više zemalja na Jugu pronalazi vlastiti glas.

A svetla tačka za Evropu?

(Ponovo dugo razmišljanje) To da u evropskim društvima nema ratnog oduševljenja.

Ipak verujem da će Evropa iz ovog rata izaći ojačana, zato što će razviti osećaj za vlastite interese i geopolitičke zavisnosti.

Da, to sam i ja nekad mislio. Ali koliko nam je katastrofa potrebno da se probudimo?

Čovek stalno greši, ali nije glup. Ranije ili kasnije probiće se razum.

Za to nam ostaje samo nada.

Izvor
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 559


« Reply #18384 on: January 22, 2023, 01:19:48 pm »

Kипарски т80у ке бидат донирани на украина за замена за леопард-2

Da, ali pitanje je kada. Kipar nece dati T-80 tek tako jer se plase Turaka. Ziveo sam na Kipru i znam kako su paranoicni.

Toчно така грците во основа се доста паничари кога станува збор за  турција па и околу македонија.
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 559


« Reply #18385 on: January 22, 2023, 01:22:32 pm »

Заробен е  Мајкал Винтер американски инструктор во украина кој ги обучувал украинците и еден од тие командоси ко изведувла акции во заднина на руската страна.На овој му се заканува смртна казна* majkl vinter1.jpg (48.47 KB, 521x640 - viewed 12 times.)
Logged
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 655« Reply #18386 on: January 22, 2023, 02:01:10 pm »

Kипарски т80у ке бидат донирани на украина за замена за леопард-2

Da, ali pitanje je kada. Kipar nece dati T-80 tek tako jer se plase Turaka. Ziveo sam na Kipru i znam kako su paranoicni.

Toчно така грците во основа се доста паничари кога станува збор за  турција па и околу македонија.

Ako pratite kiparske i grčke medije , o isporuci za sada nema ništa i u pitanju je maksimalno 4 tenka i to ako se složi Nemačka s tim ili uzme u obzir predlog Holandije da ih plate oni. U svakom slučaju , niti jedan tenk neće napustiti Kipar ako ranije nije dogovorena sa amerima, nemcima , britancima ili galima adekvatna zamena uz obuku. Odnosno , prvo obučiti posade za te neke nove tenkove uz svu logistiku i količine municije . Tek potom (eventualno ) postoji mogućnost predaje Ukrajini kiparskih Leoparda.
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 243« Reply #18387 on: January 22, 2023, 02:06:17 pm »

Mnogo se piše u Bredli kako će da promene nešto... Ja mislim da neće. Uopšte više nije problem u tehnici koliko u korisnicima iste. Ukrajinci su imali naoružanja koliko niko drugi nije dobio posle dsr, to im je pomoglo da se odbrane ,.medjutim veći deo naoružanja je potrošen i oni očekuju još. To još, može biti ali je mora da znači. Da smo mi od Rusa dobili ,1% pomoći kada nas je NATO napao u odnosu na Ukrajinu , druga priča bi bila danas.
Logged
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 655« Reply #18388 on: January 22, 2023, 03:50:59 pm »

U okviru nastavka obuke ukrajinskih vojnika u Velikoj Britaniji, nedavno (po prvi put )registrovana  plovidba dva minolovca pod ukrajinskim zastavama, koje je Velika Britanija prodala Ukrajini nakon što su u avgustu 2021. godine povučena iz britanske flote.

Minolovci tipa Sandown – sada M 310 „Černigov“ (bivši M 110 Remzi) i M 311 „Čerkasi“ (bivši M 111 Blajt). Istovremeno, još nije bilo zvanične ceremonije predaje ovih brodova ukrajinskoj mornarici.

Vest u originalu možete pročitati u britanskom žurnalu Odbrana. Posebno preporučujem reakcije i komentare ispod , pogotovo zbog pitanja problematike prebacivanja u Crno more ( turski stav / dogovor iz Montrea)

https://ukdefencejournal.org.uk/two-ukrainian-warships-train-together-off-scottish-coast/
Logged
victoria
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 69


« Reply #18389 on: January 22, 2023, 04:17:22 pm »

Сјајан интервју Ферхојгена и горак укус када помислим ко данас води европске послове.До јуче "мала шибицарка"(како су је називали италијански медији)Могерини а данас манита баба Урсула и неписмени Борељ.
Logged
Pages:  1 ... 1214 1215 1216 1217 1218 1219 1220 1221 1222 1223 1224 1225 [1226] 1227 1228 1229 1230 1231 1232 1233 1234 1235 1236 1237 1238 ... 1315   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.062 seconds with 22 queries.