PALUBA
January 27, 2023, 05:16:56 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 [989] 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 ... 1237   Go Down
  Print  
Author Topic: Rat u Ukrajini  (Read 929725 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14820 on: August 15, 2022, 08:06:05 am »
Zelenski: Neprijatelj neće moći da zadrži osvojene ukrajinske teritorije, mi ćemo sve osloboditi


Ruski osvajači nisu ništa zauzeli bez otpora naših heroja i neće moći ništa da zadrže. Sve teritorije će biti oslobođene.

„Uvek moramo imati na umu da je svaki korak naše vojske u ovom ratu napravljen u žestokim i teškim borbama. Osvajači nisu ništa zauzeli bez otpora naših heroja i neće moći ništa da zadrže. Sve ćemo osloboditi“, napisao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u Telegramu.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14821 on: August 15, 2022, 08:07:06 am »
Ukrajina uskoro legalizuje vatreno oružje


Ukrajina će usvojiti zakon o legalizaciji vatrenog oružja u bliskoj budućnosti, usred tekućeg oružanog sukoba nacije sa Rusijom, rekao je u subotu lokalnim medijima ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski.

Prema rečima Monastirskog, ukrajinski parlament bi mogao da dozvoli građanima da kupuju pištolje i drugo oružje kako bi zaštitili svoje domove. Navodeći da veruje da bi ljudi to trebalo da budu u mogućnosti, rekao je da se Ministarstvo unutrašnjih poslova protivi da se ljudima da pravo da nose oružje u javnosti.

„Protivimo se slobodnom nošenju oružja na javnim mestima, jer smatramo da su rizici po javnu bezbednost veći od koristi“, rekao je on, dodajući da ministarstvo radi sa ukrajinskim poslanicima po tom pitanju i da bi mogao da bude usvojen zakon. uskoro.

“ [Ona] je odobrena u prvom čitanju i sada se priprema za drugo. Mislim da će to u bliskoj budućnosti biti dostavljeno Skupštini na razmatranje.

Predlog zakona o kontroli oružja koji je ukrajinski parlament usvojio krajem februara, neposredno pre nego što je Moskva započela svoju vojnu operaciju, omogućava građanima da kupuju i čuvaju kod kuće kratkocevno oružje, kao i da ga koriste na strelištima.

U martu, Monastirski je otkrio da su ukrajinske vlasti podelile „desetine hiljada“ jurišnih pušaka, obično rezervisanih za obučeno osoblje, među civile, u pokušaju da pretvore javnost u snagu otpora ruskim trupama. U to vreme, Kijev je takođe najavio da će osloboditi prestupnike sa iskustvom u borbi koji pristaju da uzmu oružje i bore se protiv ruske vojske. Prema pisanju medija, samo 24. februara – na dan kada je Rusija počela napad – vlasti Kijeva su građanima podelile najmanje 10.000 automatskih pušaka.

U julu je Viktor Andrusov, bivši savetnik Monastirskog, najavio da bi Ukrajinci mogli da steknu pravo da nose pištolje za samoodbranu već sledeće godine. On je takođe tvrdio, pozivajući se na neodređenu anketu, da 70 odsto Ukrajinaca podržava taj potez.

Čak i pre nego što su izbila potpuna neprijateljstva između Rusije i Ukrajine, broj neregistrovanog vatrenog oružja u Ukrajini procenjen je na između 3 i 5 miliona.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14822 on: August 15, 2022, 08:10:17 am »
Odbor za nacionalnu bezbednost Rada podržava predlog za produženje vanrednog stanja


Odbor Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove podržao je nacrte zakona o produženju na 90 dana vanrednog stanja i mobilizacije u Ukrajini.

„Komitet Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove generalno je podržao nacrte zakona o produženju vanrednog stanja (br. 7664) i opšte mobilizacije (br. 7665) na 90 dana“, rekao je poslanik.

Nacrti zakona sada treba da budu stavljeni na glasanje u parlamentu.

Kako je ranije preneo Ukrinform, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 12. avgusta u Vrhovnoj radi podneo predlog zakona o produženju perioda vanrednog stanja i o produženju opšte mobilizacije za još 90 dana.

Predlog zakona broj 7664 predviđa produženje vanrednog stanja u Ukrajini za 90 dana od 5.30 23. avgusta.

Zauzvrat, prema Predlogu zakona broj 7665, opšta mobilizacija se produžava za 90 dana, takođe od 23. avgusta.

Vrhovna rada je 22. maja, na predlog predsednika Zelenskog, produžila vanredno stanje i opštu mobilizaciju za 90 dana, do 23. avgusta.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14823 on: August 15, 2022, 08:12:41 am »
Izveštaj Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine


Quote
Ukrajinske snage su odbile nekoliko ruskih napada na Donbas, eliminisale izviđačku jedinicu


Ruski vojnici su krenuli u pokušaje napada kod Spirne i Ivano-Darjevke, što je rezultiralo gubicima Rusa i njihovim eventualnim povlačenjem. Takođe, ukrajinske trupe su nanele vatrenu štetu i neutralisale neprijateljsku izviđačku grupu u pravcu Soledara.

To je prema ratnom ažuriranju koje je dostavio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Ukrinform.

Situacija nije pretrpela značajne promene u Volinskom i Poliskom pravcu.

Na Siverskom pravcu nalaze se do četiri bataljonske taktičke grupe neprijateljskih snaga. Rotacija navedenih jedinica je u toku.

Neprijatelj je granatirao oblasti Senkivka u Černigovskoj oblasti i Starikovo, Atinski i Žuravka u Sumskoj oblasti, koristeći cevnu artiljeriju.

U pravcu Harkova, neprijatelj nastavlja granatiranje tenkovima i artiljerijom raznih tipova u oblastima Uda, Borščiv, Zoločiv, Bezruki, Novie, Rtiščovka, Ruska Lozova, Čerkaski Tiški, Petrivka, Stari Saltiv, Mospanove, Korobočkine, Prišib, Bajrak. , i Čepil.

Neprijateljski vazdušni udari pogodili su područja u blizini Peremohe, Pitomnika i Verhnjeg Saltova.

U pravcu Slavjanska, Rusi su gađali cev i mlaznu artiljeriju kod Hrušuvahe, Doline, Krasnopilja, Dibrivne, Kurulke, Protopopivke i Norcivke.

Ukrajinski vojnici su odbili juriš u pravcu Doline.

U pravcu Kramatorska, neprijatelj je tenkovima i MLR sistemima granatirao rejone Verhnokamjanka Serebrjanka, Spirne, Ivano-Darjevka, Rozdolivka i Pereizne.

Rusi su pokušali da izvrše izviđanje ukrajinskih položaja u oblasti Serebrjanke, gde su bili suočeni sa ukrajinskom vatrom i prinuđeni na povlačenje. Istim rezultatom završen je pokušaj izviđanja u sili u pravcu Vesele.

Neprijatelj je rizikovao napade kod Spirne i Ivano-Darjevke, što je rezultiralo gubicima Rusa i njihovim eventualnim povlačenjem.

U oblasti Bahmuta, granatiranje je zabeleženo kod Kostjantinovke, Bahmuta, Soledara, Šumija, Jakovlivke, Kodema i Veršine. Neprijatelj je takođe izvršio vazdušne udare kod Soledara, Jakovlivke i Kodema.

Ukrajinski vojnici su naneli vatrenu štetu i neutralisali neprijateljsku izviđačku grupu u pravcu Soledara.

Okupatori su vodili ofanzivne borbe u pravcu Jakovlivke, Soledara, Veršine, Kodema i Zajceva, na kraju su pretrpeli gubitke i povukli se. U isto vreme, neprijateljske jedinice su imale delimičan uspeh u pravcu Bahmuta.

U pravcu Avdijevke, neprijatelj je artiljerijom različitog kalibra granatirao oblasti Avdijevku, Nevelske, Piski, Vodjane, Karlivka i Njujork. Osim toga, Rusi su izveli vazdušni udar kod Krasnohorivke.

Neprijatelj je pokušao juriš u pravcu Krasnohorivke i Piskija, ali bez uspeha, primoran je da se povuče.

U pravcu Novopavlivka i Zaporožja, okupatori su pucali iz tenkova i artiljerije kod Kostjantinovke, Orihova i Pavlivka, kao i još deset naselja. Vazdušni udari su izvedeni u blizini Novosilke, Novoandrijevke i Ščerbaka. Neprijatelj nastavlja da sprovodi vazdušno izviđanje pomoću bespilotnih letelica.

Okupatori su vodili neuspešne ofanzivne borbe u pravcu Pavlivka i Vremivke.

U pravcu južnog Buha, neprijatelj je granatirao područja Posad-Pokrovske, Aleksandrovke, Olenivka, Mirne, Široke, Poljane, Pavlo-Marjanivke, Červone Doline, Kiselivke, Ternovke, Velike Artakove, Bile Krinice i Ivanivka, Potembivka, Trunkina. koristeći tenkove, cevnu artiljeriju i višecevne bacače raketa. Izveli su i vazdušne udare u blizini Bilohirka i Velke Artakova, a vršili su i vazdušno izviđanje pomoću dronova.

Dva nosača krstarećih raketa „Kalibr“ na moru ostaju u borbenoj gotovosti u Crnom moru.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14824 on: August 15, 2022, 08:14:55 am »
Sledeće nedelje će biti odlučujuće za Hersonsku oblast


U Hersonskoj oblasti, ruski vojnici su intenzivirali upotrebu avijacije, nastavili nezakonite pretrese i zadržavanja do kasno u noć i pojačali pritisak na zdravstvene radnike i nastavnike, rekao je član regionalnog saveta Hersona Serhij Klan na Fejsbuku, prenosi dopisnik Ukrinforma.

„Čini se da će naredne dve nedelje biti odlučujuće za situaciju u Hersonskoj oblasti. Tako su okupatori intenzivirali upotrebu avijacije, nastavili nezakonite pretrese i zadržavanja do kasno u noć, kao i pojačani pritisak na lokalno stanovništvo, odnosno zdravstvene radnike i nastavnike, primoravajući ih da primaju plate u [ruskim] rubljama i preteći im otpuštanjem ili ‘razgovora’“, napisao je Khlan.

Prema njegovim rečima, ruski vojnici su zakazali „seminar“ za prosvetne radnike u Heničesku za 26-27. avgust 2022. godine, kome će, kako se očekuje, prisustvovati ruski ministar prosvete i drugi „gosti“.

Prema rečima Klana, ruski okupatori sutra planiraju da pokrenu televizijsku kompaniju Tavrija kako bi nastavili sa svojim propagandističkim naporima. Oni takođe šire avgustovski broj svojih novina za Kahovku, gde obećavaju da će pokrenuti vozove do Krima i šire laži o „fašizmu“ u zapadnoj Ukrajini.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14825 on: August 15, 2022, 08:18:36 am »
Zelenski: Ako imate rusko državljanstvo, vaš glas bi trebalo da bude protiv ovog rata


Ukrajina i njeni partneri dobijaju sve više informacija o onima koji su direktno odgovorni za teror i torturu, filtraciju, deportaciju i pljačku počinjene nad ukrajinskim narodom, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom video obraćanju, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Zahvalan sam našim obaveštajcima, policajcima, novinarima i svima koji rade na utvrđivanju potpunih podataka o ruskim ubicama. Ukrajina i naši partneri dobijaju sve više informacija o direktno odgovornim za teror i torturu, za takozvanu filtraciju i deportaciju našeg naroda, za pljačku. Svi ovi divljaci će definitivno odgovarati“, rekao je Zelenski.

Prema rečima predsednika Ukrajine, kada zlo poprimi takve razmere, ćutanje ljudi se približava nivou saučesništva. U međuvremenu, odbijanje prave borbe postaje pomoć zlu koje je počinila Rusija.

„Dakle, ako imate rusko državljanstvo i ćutite, to znači da se ne borite, znači da ga podržavate. I gde god da se nalazite – i na teritoriji Rusije i u inostranstvu – vaš glas treba da zvuči kao podrška Ukrajini, a samim tim i protiv ovog rata“, naglasio je Zelenski.

Podsećamo da je ranije ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao Zapad da ograniči šengenske vize za Ruse.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14826 on: August 15, 2022, 10:11:54 am »
Quote
Noćni napad na most Antonovski u Hersonu.

MLRS "Himars" je radio. Protivvazdušna odbrana je odradila skoro sve vazdušne ciljeve, ali je ipak deo projektila uspeo da pogodi cilj.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14827 on: August 15, 2022, 10:40:57 am »Izveštaj LNR


Quote
U protekla 24 časa tokom borbi sa jedinicama Narodne milicije Luganske Narodne Republike ukrajinske snage izgubile su do 40 vojnika, uništeno je sedam ukrajinskih oklopnih transportera, tri artiljerijska oruđa, dva tenka i tri specijalna vozila, saopštio je portparol Narodne milicije LNR kapetan Ivan Filiponenko.izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14828 on: August 15, 2022, 10:42:07 am »
Izveštaj DNR


Quote
Zajedničkim dejstvima snaga Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Ruske Federacije uništena su dva ukrajinska tenka, jedna haubica D-30, jedan kontrolni punkt za bespilotne letelice i više od 30 pripadnika ukrajinskih snaga.

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 365 granata i raketa iz višecevnih raketnih sistema „Grad“, topova kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađana su područja 13 naselja DNR. U grantiranju su poginula četiri civila, a 14 je ranjeno. Oštećeno je 56 stambenih zgrada i devet objekata civilne infrastrukture.

Ukrajinska vojska je u nedelju granatirala zatvor u Donjeckoj Narodnoj Republici, u napadu niko nije stradao, saopštilo je Ministarstvo pravde DNR.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14829 on: August 15, 2022, 12:06:29 pm »
Izveštaj Ministarstvo odbrane Rusije


Quote
Ruske snage likvidirale više od 100 plaćenika iz Poljske i Nemačke


Ruska avijacija je visokopreciznim napadom likvidirala više od 100, a ranila više od 50 plaćenika iz Poljske i Nemačke koji su se borili na strani ukrajinskih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruska avijacija je, takođe, likvidirala više od 160 pripadnika 105. i 107. bataljona 63. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u naseljima Belgorka i Lozovo u Hersonskoj oblasti.

U pravcu Soledara likvidirano je više od 50 pripadnika 15. bataljona 58. motorizovano-pešadijske brigade ukrajinske vojske, a uništena je i vojna tehnika, navedeno je u Ministarstvu odbrane.

U oblasti železničke stanice Apostolovo i Sineljnikovo Dnjepropetrovske oblasti visokopreciznim raketama vazdušnog baziranja onsesposobljene su dve vučne električne podstanice.

U oblasti naselja Marjinka Donjecke Narodne Republike artiljerijskim napadom ruske vojske na pozicije 66. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine likvidirano je više od 70 pripadnika trećeg bataljona, dok je u blizini naselja Ugljedar, Vodjano i Dobrovolje u Donjeckoj Narodnoj Republici napadima visokopreciznim oružjem likvidirano više od 260 ukrajinskih nacionalista.

U protekla 24 sata pogođeni su upravljački punktovi 112. brigade teritorijalne odbrane u oblasti Artjomovska, 60. pešadijske brigade u oblasti Oskorovka u Hersonskoj oblasti, kao i položaji vojske, naoružanja i vojne tehnike nacionalističkih bataljona u blizini naselja Merefa u Harkovskoj oblasti, Konstantinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, u gradu Nikolajevu i Velikomihajlovki u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Uništeno je skladište raketno-artiljerijskog naoružanja u blizini Zajčevska u Nikolajevskoj oblasti, tri skladišta u oblasti naselja Kramatorska i Konstantinovke u Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i dva skladišta goriva za vojnu tehniku u oblasti Čugujeva i Kovjage u Harkovskoj oblasti.

Uništeni su i vod ukrajinskog artiljerijskog oruža „msta-B“ u oblasti Majorska u Donjeckoj Narodnoj Republici, tri voda višecevnih raketnih bacača „grad“ u naseljima Zvanovka, Soledar i Zajcevo, kao i četiri artiljerijska voda „hijacint-B“ i tri voda haubica D-30 na vatrenim položajima u oblastima naselja Seversk, Artjomovsk, Pantelejmonovka, Georgijevka, Novosjolka i Krestišče u DNR i Novoaleksandrovka u Hersonskoj oblasti.

Ruska protivvazdušna odbrana je u protekla 24 sata oborila tri ukrajinska drona u naseljima Marjinka u DNR, Černovo u Hersonskoj oblasti i Udi u Harkovskoj oblasti. Presretnuta su i dva projektila ispaljena iz višecevnih raketnih bacača u oblasti Novotrojickog u Donjeckoj Narodnoj Republici.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14830 on: August 15, 2022, 12:08:37 pm »
"Rusija neće dozvoliti nikome, Kijev za to nije sposoban"


Moskva neće dopustiti nikome da sruši Krimski most, rekao je danas zamenik predsednika skupštine ruskog Saveta Federacije Konstantin Kosačev.

"Zasigurno nećemo dozvoliti da iko sruši Krimski most ni pod kojim uslovima. U obzir su uzeti određeni rizici tokom konstrukcije mosta, iako je u tom trenutku bilo teško zamisliti da će postojati pretnja od direktnih napada na most", rekao je on za TV kanal "Rosija-24", komentarišući planove ukrajinskih političara da gađaju most, preneo je Tas.

Prema Kosačevu, svaki potencijalni napad na Krimski most će "očigledno značiti korišćenje stranog oružja koje je dobio Kijev, jer Ukrajina trenutno nema svoje oružje da izvede takve subverzivne aktivnosti".

"Hipotetičke prepreke u radu Krimskog mosta bi stvorile dodatne probleme za stotine hiljada, čak i milione civila, ne samo na Krimu, već i u susednim jugoistočnim regionima. Oni koji ne uspeju da spreče takve provokacije i oni nastave sa takvim planovima će se smatrati odgovornim", kazao je ruski senator.

Ukrajinski poslanik Aleksej Gončarenko naveo je ranije na Telegramu da je sa britanskim ministrom odbrane Benom Volasom razgovarao o planovima da se uništi Krimski most.

Tas navodi da je Kijev takođe tvrdio da bi ukrajinska vojska mogla da napadne most jednom kada stekne neophodnu tehničku sposobnost.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14831 on: August 15, 2022, 12:13:07 pm »
Britanski obaveštajci: Datum referenduma u ​​„DNR“ nije objavljen zbog neuspeha Rusije na frontu


Ministarstvo odbrane Velike Britanije je ovo saopštilo u svom najnovijem obaveštajnom izveštaju o situaciji u Ukrajini, prenosi Ukrinform.

„Ruski mediji su 11. avgusta 2022. objavili da je Denis Pušilin, šef takozvane Donjecke Narodne Republike (DNR), rekao da će datum referenduma o pridruživanju DNR Rusiji biti objavljen nakon „potpunog oslobođenja“ DNR. Ranije, u junu 2022, istraživački novinari su objavili dokaze o strategiji planiranja DPR-a za sprovođenje takvog referenduma i za osiguranje da najmanje 70 odsto glasova bude za pridruživanje Rusiji“, navodi se u izveštaju.

Britansko ministarstvo odbrane kaže da je verovatno da je Rusija u poodmakloj fazi planiranja održavanja referenduma, iako je nejasno da li je konačna odluka da se nastavi sa glasanjem još doneta.

„Kremlj će verovatno videti neuspeh vojske da zauzme celu Donjecku oblast do sada kao nazadovanje svojih maksimalističkih ciljeva u Ukrajini“, navodi se u izveštaju.

Kako je preneo Ukrinform, ranije su britanski obaveštajci saopštili da Rusija formira novi armijski korpus za nastavak rata u Ukrajini.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14832 on: August 15, 2022, 12:24:02 pm »
Savezničke snage blokirale Seversk u DNR s tri strane


Grad Seversk u Donjeckoj Narodnoj Republici blokirale su savezničke snage sa tri strane, saopštio je predstavnik Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnik.

Prema njegovim rečima, snage se kreću „duž Severska koji je blokiran sa najmanje tri strane i jednostavno se artiljerijskim dejstvima nastavlja uništavanje glavnih utvrđenja.

Dalje će sigurno doći do napretka. Pitanje je za koje vreme. Niko nikoga nigde ne tera, niko ne namerava da tamo gubi dodatne snage“, rekao je Mirošnik za televiziju „Rusija 1“.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14833 on: August 15, 2022, 01:12:43 pm »
Kličko građanima Kijeva: Spremite toplu odeću


Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da će gradske vlasti učiniti sve da stanovnici glavnog grada imaju grejanje, ali je, uzimajući u obzir trenutne okolnosti, pozvao građane da pripreme toplu odeću.

Kličko je rekao da se vlasti spremaju za sve moguće scenarije, ali da bi to trebalo da rade i građani i da za svaki slučaj imaju pri ruci toplu odeću, prenosi Ukrinform.

„Ne isključujemo da može biti terorističkih napada, napada na pumpne stanice. Razmatramo i ovaj scenario“, rekao je Kličko.

Zamolio je građane da pripreme toplu odeću, toplu ćebad i dodao da se ne isključuje mogućnost da temperatura u stanovima bude nekoliko stepeni ispod norme.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14834 on: August 15, 2022, 01:17:25 pm »
Plenković: Neprihvatljivo suđenje zarobljenom Hrvatu


Hrvatski premijer Andrej Plenković komentarisao je dans slučaj Hrvata kojeg su Rusi zarobili u Ukrajini i protiv koga je podignuta optužnica, te istakao da je, kako je naveo, ta vrsta suđenja neprihvatljiva.

“Takva vrsta suđenja je neprihvatljiva, ali on se našao u takvoj situaciji… I dalje ćemo se boriti za njega, ali on je na okupiranom području”, rekao je Plenković koji je prisustvovao misi povodom crkvenog praznika Velika Gospe.

Reč je o Vjekoslavu Prebegu protiv koga je samoproglašena Narodna Republika Donjeck podigla optužnicu.

Prebeg je, preneli su ranije hrvatski mediji, uhapšen u maju kod Marijupolja, a optužen je za obuku u terorističkim aktivnostima, učestvovanje u sukobu kao plaćenik i nasilno preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 [989] 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 ... 1237   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.037 seconds with 23 queries.