bristova
Stručni saradnik za more i pomorstvo
vodnik I klase
Last Login: Today at 03:16:54 pm
|
 |
« Reply #2920 on: January 14, 2025, 04:40:59 pm » |
|
Bitka kod Abukira (Nila).
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #2921 on: January 14, 2025, 11:59:20 pm » |
|
Upravo tako. Levo na slici francuski linijski brod Lorient izgoreo sve do vodene linije. Englezi pod Nelsonom razbucali Francuze. Ovo je bitka zaslužna za jednu od belih crta na mornarskoj marami pojedinih mornarica. Ja se trudim da ne tražim slike preko AI i šta-ti-ja-znam čega. Nije zanimljivo ako to radim. Izvoli, Bristova.
|
|
|
|
|
|
|
Gazda
Moderator
zastavnik I klase
|
 |
« Reply #2922 on: January 15, 2025, 08:29:20 am » |
|
Kada postavljate pitanja u formi fotografije obavezno smanjite fotografiju na najmanje moguće dimenzije, zato što kada je fotka ovih dimenzija veoma lako se nađe pretragom šta je u pitanju. Čak i kada je fotka manjih dimenzija AI nažalost može da odredi precizan odgovor na postavljeno pitanje.
Mali offtopic, ali uz pomoć AI-a, google lensa i slično može se naći odgovor na bilo koje pitanje, ali u ovoj temi se treba suzdržavati od toga! Možda ne bi bilo loše i to ubaciti u pravilnik.
|
|
|
|
|
|
|
Gazda
Moderator
zastavnik I klase
|
 |
« Reply #2923 on: January 15, 2025, 02:01:37 pm » |
|
Upravo tako. Levo na slici francuski linijski brod Lorient izgoreo sve do vodene linije. Englezi pod Nelsonom razbucali Francuze. Ovo je bitka zaslužna za jednu od belih crta na mornarskoj marami pojedinih mornarica. Ja se trudim da ne tražim slike preko AI i šta-ti-ja-znam čega. Nije zanimljivo ako to radim. Izvoli, Bristova.
Prije nego krenemo dalje, molio bih samo malo detaljnije pojašnjenje vezano za bijelu crtu!! Također, ostali učesnici se pozivaju da nakon potvrde točnog odgovora daju detaljno i po mogućnosti interesantno objašnjenje odgovora!!
Bristova, izvoli dalje!
|
|
|
|
|
|
|
bristova
vodnik I klase
|
 |
« Reply #2924 on: January 15, 2025, 03:54:52 pm » |
|
Objašnjenje odgovora...
Gledajući sliku, jasno je da se radi o bliskoj uništavajućoj noćnoj bitci velikih linijskih brodova na jedra. Takvih bitaka u doba jedrenjaka, mada zvuči neobično, bilo je svega par.
Jedna od njih bila je poznata Nelsonova Bitka kod Abukira. Englezi su tada iznenadili francusku flotu na sidrištu kod Abukira. Ploveći noću polako uz usidrenu francusku liniju, sukcesivno su uništavali usidrene francuske brodove, brod po brod.
I mada su se francuski mornari hrabro i odlučno borili do smrti (bila je to mornarica francuske revolucije), ipak ih ništa nije moglo spasiti od iznenadnog noćnog napada i bezizlazne taktičke situacije u kojoj su se našli.
P.S.
Iskreno, i ja sam prvo pomislio na Bitku kod Trafalgara. Mada je ona uglavnom bila po danu, oštečeni i uništeni francusko-španjolski brodovi gorjeli su i u noći nakon bitke. No kad je Boro na taj odgovor dobio NE, preostala mi je jedino noćna bitka kod Abukira.
|
|
« Last Edit: January 15, 2025, 04:11:02 pm by bristova »
|
|
|
|
|
Gazda
Moderator
zastavnik I klase
|
 |
« Reply #2925 on: January 15, 2025, 05:20:52 pm » |
|
Jako interesantno.
Hvala na opširnom objašnjenju, izvoli postaviti slijedeće pitanje.
|
|
|
|
|
|
|
bristova
vodnik I klase
|
 |
« Reply #2926 on: January 15, 2025, 05:32:47 pm » |
|
Nema na čemu.
Mada prepuštam postavljanje pitanja kolegama. Trenutno mi ništa ne pada na pamet.
|
|
|
|
|
|
|
Gazda
Moderator
zastavnik I klase
|
 |
« Reply #2927 on: January 17, 2025, 11:37:25 am » |
|
Evo mene u tom slučaju. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Na slici je?
|
|
|
|
|
|
|
Zaslon
Moderator
stariji vodnik I klase
|
 |
« Reply #2928 on: January 17, 2025, 12:10:23 pm » |
|
Eto moj kolega mi kaže da je ovo MZ ETZ 250, kaže imao ga je i vozio (kolega Vlada je '73. godište) i još kaže da je bio super motor a tek u crnoj boji je bio TOP!
|
|
|
|
|
|
|
Perun
Urednik
poručnik bojnog broda
Last Login: Today at 03:57:28 pm
|