Gazda
Moderator
zastavnik I klase
|
 |
« Reply #3020 on: February 03, 2025, 07:26:41 pm » |
|
Oba uvažena člana su točno odgovorila, Bristova brže, ali Brok je dao odličan odgovor-Ime Lintar potječe od grčke riječi koja znači “lijevak” i koja je stari naziv za Kaštelanski zaljev. Nisam siguran dali je to radi oblika zaljeva, ili ima veze sa maslinovim uljem, kojeg je u Kaštelanskom zaljevu bilo napretek.
Točna lokacija je hrid Galija, neposredno ispred Lore. Ako se ne varam ovo na njoj je postaja za kontrolu brodskog magnetizma, a cijenio bi ako netko od mornara kaže koji riječ više o ovoj gradjevini.
Dakle, dogovorite se sami tko prvi ide s pitanjem.
|
|
|
|
|
|
|
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #3021 on: February 03, 2025, 07:35:27 pm » |
|
Ako se ne varam ovo na njoj je postaja za kontrolu brodskog magnetizma, a cijenio bi ako netko od mornara kaže koji riječ više o ovoj gradjevini. Ako me sećanje ne vara, jeste, to je stanica za kontrolu brodskog magnetizma. To ispitivanje se radilo sa ciljem utvrđivanja magnetskog polja broda (radi morskih mina koje se aktiviraju magnetnim upaljačem). Ako bi magnetno polje bilo previše jako, brod bi išao na takozvanu RSRB (R... Stanica za Razmagnetisanje Brodova) gde bi se to megnetno polje uklanjalo jakim strujama. RSRB je bila na Punti Marjana.
|
|
|
|
|
|
|
bristova
Stručni saradnik za more i pomorstvo
vodnik I klase
Last Login: Today at 05:55:24 pm
|
 |
« Reply #3022 on: February 03, 2025, 08:04:36 pm » |
|
Odabrao sam termin Kaštelanski zaljev kao svima poznato ime. Točan naziv lokacije "hrid Galija" je ipak previše nepoznat svim čitateljima Kviza. Meni osobno, nakon godina i godina u Lori pak i više nego poznat.  Za drugi naziva zaljeva, koji je Brok naveo, iskreno nisam znao. Zato neka on zasluženo nastavi.
|
|
« Last Edit: February 03, 2025, 08:17:42 pm by bristova »
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
 |
« Reply #3023 on: February 04, 2025, 12:08:59 am » |
|
Izvoli kolega Bristova. Bio si brži, a i nisam znao tačan odgovor, već sam na osnovu tvog odgovora izguglao i video da Kaštelanski zaliv ima i drugi naziv, iz tog razloga sam i stavio smajli pored odgovora. Da sam znao odgovor bez tvog odgovora, tek onda bi donekle bilo u redu da ja preuzmem dalje. Gazda, hvala za dodatno pojašnjenje. Prelep zaliv, mada sam pročitao da je 2023. bilo problema u Kaštelanskom zalivu u vidu zagađenja arsenom, olovom, bakrom... Nadam se da ste to rešili. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
Gazda
Moderator
zastavnik I klase
|
 |
« Reply #3024 on: February 05, 2025, 10:48:53 pm » |
|
Bristova mi duguje jedno pitanje a ja nastavljam, ali prije svega par riječi o Kaštelanskom zaljevu. Šta se tiče ekologije, gašenjem teške industrije situacija je bitno popravljena. Ima manjih problema oko Vranjica, gdje je bivši Salonit(azbest) i remontno brodogradilište, u kojem se sad remontiraju turistički brodovi, to je u recimo "sivoj" zoni.
Puno veći problem je gradnja, koja je strahovito uzela maha, većina vas nebi ni prepoznala područje od Divulja do Lore, najbitnijih vojnih objekata u zaljevu. Od ostalih vojnih instalacija aktivne su još stanica za demagnetizaciju i skladište goriva Brižine.
Amo dalje. Koji je ovo predmet na slici:
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #3025 on: February 06, 2025, 01:20:31 pm » |
|
Našao sam za minut odgovor na Google ali neću ga postovati, pišem da razmislimo da li uopšte ima smisla stavljati slike, možda da pitanja budu u formi teksta? Samo ideja...
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #3026 on: February 06, 2025, 01:54:28 pm » |
|
Jedan od prvih dokaza da je zemlja sfera a u stvari malo spljoštena. Da li je ovo neki rani globus, iz vremena kad su Poretugalci "harali" morima, okeanima?
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Gde je sloga tu je i pobeda!
|
 |
« Reply #3027 on: February 06, 2025, 05:27:08 pm » |
|
Našao sam za minut odgovor na Google ali neću ga postovati, pišem da razmislimo da li uopšte ima smisla stavljati slike, možda da pitanja budu u formi teksta? Samo ideja...
Ne vredi Boro, jedino možemo da se uzdamo u međusobnu iskrenost i poverenje. Ne znam gde je beše Gazda postovao (mislim u uredništvu negde) sa pisanim pitanjima i opcijom ponuđenih nekoliko odgovora od koje je samo jedno tačno. Opet ko hoće sve može jako brzo da nađe bilo pitanje pisano ili u vidu fotke.
|
|
|
|
|
|
|
Gazda
Moderator
zastavnik I klase
|
 |
« Reply #3028 on: February 06, 2025, 06:03:41 pm » |
|
Jedan od prvih dokaza da je zemlja sfera a u stvari malo spljoštena. Da li je ovo neki rani globus, iz vremena kad su Poretugalci "harali" morima, okeanima?
Globus je, ali kakav? šta prikazuje? Googleom i pretraživačima se skoro svaki odgovor osim nekih detaljnih pitanja vezanih za exyu vojsku i slično može naći. Možemo se samo pouzdati u medjusobno povjerenje!!!
|
|
|
|
|
|
|
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #3029 on: February 06, 2025, 06:21:10 pm » |
|
Ne vredi Boro, jedino možemo da se uzdamo u međusobnu iskrenost i poverenje. Ne znam gde je beše Gazda postovao (mislim u uredništvu negde) sa pisanim pitanjima i opcijom ponuđenih nekoliko odgovora od koje je samo jedno tačno. Opet ko hoće sve može jako brzo da nađe bilo pitanje pisano ili u vidu fotke. Znam ali morao sam da napišem.
|
|
|
|
|
|
|
|