KM Prinz Eugen.
Eee, Ante, ovo nisam mogao da odolim! Valjda je jedan od ova tri.
Ciljao sam na ovoga, mislim da je najviše pretrpio, iako je rat prošao izuzetno sretno.
Porinut je 1936. u Kielu, trebao se zvati Wilhelm von Tegethoff, ali je odabrano ime Prinz Eugen da se izbjegnu negativne konotacije kod Talijana.
U travnju 1941. pridružio se Bismarcku u operaciji Rajnske zore, ali je naletio na minu pa je operacija malo kasnila zbog popravaka.
Primijećeni su u Kattegatu od strane švedske krstarice, pa je britanska mornarica saznala za operaciju.
U bitci u Danskom tjesnacu pripisuje mu se direktan pogodak u HMS Hood i HMS Prince of Wales.
27. svibnja se odvojio i krenuo prema Francuskoj na popravke.
Tamo je bio izložen britanskim zračnim napadima, pa se u operaciji Cerberus provukao usred bijela dana kroz Engleski kanal sa Scharnhorstom i Gneisenauom u smjelom proboju, u kojem su uz pomoć Luftwaffea odbili 6 Swordfisha i napade artiljerije, razarača i torpednih čamaca uz samo jednu žrtvu.
Nakon toga, u veljači 1942. patrolira norveškom obalom i biva torpediran od podmornice Trident, pogiba 50 ljudi i onesposobljen je za daljnju akciju, te su bili potrebni veći popravci.
Na putu do Njemačke napadnut je od strane RAF-a. Poslije popravaka pokušano je nekoliko proboja u Norvešku 1943., ali to više nije bilo moguće.
provodi u Baltiku sa ukrcanim kadetima koji se treniraju na njemu, a pred sam kraj godine koristi se kao topnička bitnica i eskort pri evakuaciji njemačke vojske iz Finske.
U listopadu 1944. sudara se sa lakom krstaricom Leipzig, te je na popravcima do prosinca. Nakon toga ide nazad u akciju, a travanj 1945. dočekuje u Danskoj i tamo je predan Englezima.
Oni ga predaju Amerikancima kao ratni plijen (navodno su ga Amerikanci dobili na lutriji između Sovjeta i Britanaca), koji ga intenzivno ispituju, a do 1946. bila je njemačka posada na njemu. Nakon odlaska Nijemaca, Amerikanci su imali problema s održavanjem pogona – 11 od 12 bojlera bilo je van stroja.
U operaciji "Crossroads", testiranju atomskog oružja, bio je uključen u 2 testa, zračnu i podvodnu eksploziju atomske bombe. Pri prvoj je bio oko 1100 metara od epicentra i oštećeni su mu samo jarboli.
Nasukan je na Kwajalein atol, i tamo je još i danas.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Evo kad sam te navukao da odgovoriš, postavi iduće pitanje!