PALUBA
May 24, 2024, 02:05:41 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Gde nestadoše pravda i istina?  (Read 3850 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 135


Ko laje zlo ne misli


« Reply #15 on: March 16, 2024, 08:28:53 pm »

Mislio sam da smo shvatili zašto se zove "specijalna vojna operacija", a ne rat... Ali mogu i da ponovim.

Prvi razlog: Rusija nije u ratu, rat se ne vodi na njenoj teritoriji.
Drugi: Sukob nije ograničen samo na Ukrajinu. Zvanično su "podigli" i vazdušno-kosmičke snage (sa naglaskom na "kosmičke"), a takođe su i naredili i zaranjanje podmornica sa nuklearnim bojevim glavama (ne znam da li su izranjali od tog trenutka, nisam ništa pročitao na tu temu).
Treći: sukob vode i ekonomskim, političkim i društveno-socijalnim (ovo poslednje je internet i TV propaganda - i ne, koliko ja vidim nisu ni tu više "naivni" - rame uz rame su sa Amerikancima) putem, ne samo sa Ukrajinom (zapravo sa njom najmanje na ovaj način)...

Sa ukrajinske strane to jeste rat, sa ruske (nadam se da se vidi iz priloženog) to nije.

Na temu ovog što Bora i Victoria napisaše bih mogao previše opširno, zato ću skratiti i napisati za sada samo ovo:

Na ovom forumu nisam tražio istomišljenike, ali sam našao ljude, a to mi se najviše sviđa.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 108


« Reply #16 on: March 16, 2024, 10:27:29 pm »

Na ovom forumu nisam tražio istomišljenike, ali sam našao ljude, a to mi se najviše sviđa.

Ovo si jako lepo rekao, nakon što sam pročitao to mislim da je to razlog zašto sam ja na Palubi toliko dugo. Smiley
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 306


« Reply #17 on: March 17, 2024, 08:08:38 am »

Да ли су правда и истина у потпуности икада постојали на овој планети?

 
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 108


« Reply #18 on: March 17, 2024, 08:51:03 am »

Да ли су правда и истина у потпуности икада постојали на овој планети?
 

Vrlo dobro pitanje. Odgovor: verovatno nisu nikad, ali barem je postojao neki privid da postoje. Sada nema ni tog privida.
Logged
victoria
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 479


« Reply #19 on: March 17, 2024, 04:23:19 pm »

Da vidimo o čemu se i sa kim razgovaralo na Anketnom odboru. Videćete kakav je odnos "struke" bio (da li možemo govoriti u prošlom vremenu o tom odnosu) navodno umrlim bebama. Kažem navodno jer, kao što možete pročitati, prema groblju su upućivane zapečaćene KESE sa natpisom patoanatomski OTPAD bez ikakve prateće dokumentacije.

Citat: "Na pitanja članova Anketnog odbora odgovarali su Radica Bulajić, diplomirani pravnik, zaposlena u Kliničkom centru Srbije, na Institutu za ginekologiju i akušerstvo u Beogradu, Olivera Bacić, glavna sestra u porodilištu u Kliničkom centru u Novom Sadu, prof. dr Dragoljub Bacetić iz Instituta za patologiju “Dr Đorđe Subotić” u Beogradu.

Interesantan je bio razgovor sa dr Predragom Cvetanovićem, iz Ginekološko-akušerske klinike Niš, koji je imao konfuzan ali i gotovo skandalozan “nastup“ pred Anketnim odborom. Objašnjavajući svoju ranije izrečenu opasku - zašto novinari pišu o ovoj aferi kada su to sada “odrasla deca”, dr Cvetanović je istakao da je besmisleno da neki roditelji traže decu posle 30 godina.

- Kakvi su to ljudi, kakvi su to roditelji? - zapitao je dr Cvetanović. – Pa, ako vam se kuče izgubi, vi date oglas preko radija da ga tražite. Ko ima pravo, čak i da je dete našlo mir u nekoj drugoj kući, da ga posle tri decenije traži!?

Dr Cvetanović je “otkrio” i na koji način je saznao da za “otuđenje dece” postoji apsolutna zastarelost krivičnog dela.

- To mi je rekla istražni sudija, prilikom saslušanja: “Doktore, ne sekirajte se, sve je to zamlaćivanje, sve to je zastarelo…”. Ništa se ne sekirajte, sve je to zastarelo... - reče onaj koji treba da otkrije počinioce nedela. Kako zna da doktor ima razloga za sekiraciju?!
Logged
victoria
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 479


« Reply #20 on: March 17, 2024, 04:31:48 pm »

Anketnom odboru su pokazani rezultati, kako se to stručno kaže, perinatalnog mortaliteta. Prema tim podacima, ako im je verovati, a ja sam veoma skeptičan prema njima, opasnije je biti beba u porodilištu nego vojnik na frontu. Naime, ukupna smrtnost iznosi čak 11 %?!

Citat: "Smrtnost Anketnom odboru dostavljena je 'Retrospektivna analiza perinatalnog mortaliteta u Beogradu 1996. godine', koja do sada nije javno prezentovana. Kako se navodi u ovom dokumentu, od 18.028 rođene dece najviše porođaja (90 odsto) bilo je u terminu, prevremenih je bilo sedam, a porođaja posle termina jedan odsto. Stopa mrtvorođenja iznosila je devet odsto (u starosti porodilja 40 - 44 godina – 15,4 odsto). Najveći broj mrtvorođene dece rođeno je pre termina. Umrlo je 2 odsto živorođene dece, od kojih je 55 odsto bilo muškog pola. Od 279 umrle dece, prema ovim podacima, u 13,8 odsto uzrok smrti je registrovan kao neoznačeni ili nepoznat!"
Logged
victoria
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 479


« Reply #21 on: March 17, 2024, 04:34:52 pm »

Bebama se gubio trag na putu od porodilišta do groblja. Hm, gubio trag!

Citat: "Bebe nestajale na putu od porodilišta do groblja.

Pred Anketnim odborom saslušani su i Bogdan Šarengaća, iz JKP 'Pogrebne usluge', sada upravnik groblja 'Lešće', i Mirjana Gročić, koja je bila zaposlena u kapeli u Deligradskoj ulici. Tema razgovora bile su činjenice o sahranjivanju lica preminulih u zdravstvenim ustanovama.

Šarengaća je predočio da su zdravstvene ustanove, u slučajevima umrlih beba, trebale da se pridržavaju pravilnika o načinu i postupku za utvrđivanje vremena i uzroka smrti, za obdukciju leša, kao i za postupanje sa otklonjenim delovima ljudskog tela. Kako je istakao, član 4 doslovno kaže: 'Ako je umrlo lice iz stava jedan ovog člana novorođenče, čija je majka smeštena u zdravstvenoj ustanovi, ona se odmah i neposredno obaveštava radi identifikacije i potpisa određenog dokumenta'.

- Međutim, do 2003. godine vladao je pravi haos. Majke uopšte nisu obaveštavane po tom pitanju. Zdravstvene ustanove su nešto imale, mislim da je dolazila neka sprovodnica, ali ne u svim slučajevima. Dobijao sam zahteve roditelja od šesdesetih godina, koji su tragali za svojom decom. Znači, to nije neka nova pojava, koja je zabeležena sada iznenada.

Predstavnici zdravstvenih ustanova su mi pre nekoliko godina rekli da roditelji odbijaju da snose troškove sahranjivanja dece. Danas mogu da kažem da je to bila jedna apsolutno netačna informacija, nemamo ni jedan slučaj roditelja koji od tada snose troškove.

Šarengaća je naglasio da je početkom oktobra 2002. godine, kada je bio direktor JKP 'Pogrebne usluge', praktično prvi inicirao da se u ovoj oblasti 'uvede jedan red'. Odnosno 'da znamo otprilike šta dobijamo u gradsku kapelu za sahranu, odnosno da to bude praćeno zvaničnom dokumentacijom i podacima koji su nama bitni da to možemo uneti u registar knjige, posebno što se tiče živorođenih i umrlih beba'.

Tada je uputio pismo Institutu za ginekologiju, GAK Narodni front, Institutu za neonatologiju, Urgentnom centru, Institutu za onkologiju, Zavodu za transfuziju, Institutu za patologiju, porodilištu Gradske bolnice KBC, Institutu za plućne bolesti VMA, Drugoj hirurškoj, Ortopedskoj bolnici Banjica i Institutu za kardiovaskularne bolesti.

- Tu su se javljala dva problema. Jedan je bio patoanatomski otpad, gde smo osnovano sumnjali da su sadržaji kesa u kojima je on dolazio neprovereni, odnosno da ne prate adekvatna dokumentacija. Znači, sumnjali smo da se tu nalaze špricevi i sve ono što spada u opasne otpade, koji bi trebalo da se kontrolišu na jedan zakonski i pravilan način.

Šarengaća je pred Anketnim odborom istakao i da je posle toga kontaktirao sa Danom Mihailović, iz Zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja, i da su praktično radili zajedno na ovom pitanju okupljanja svih zdravstvenih institucija i propisivanja pravila igre. A sve 'vezano za bolji red i da se zna, da se otkloni svaka sumnja da se događa nešto što je protivzakonito i što su roditelji najviše sumnjali da su im deca nestajala prilikom porođaja'.

- Mi smo sledeće godine održali sastanak sa svim predstavnicima ovih zdravstvenih ustanova, i tu smo i doneli određene zaključke i propisane obrazce, koje su one trebale da popunjavaju. Znači, za sahranu odnosno kremaciju organa, da se navede sadržaj i broj propisanog pakovanja organa, potpis i pečat ovlašćenog lica iz zdravstvene ustanove, zatim akt o primopredaji između ovlašćenog lica u zdravstvenoj ustanovi i gradskoj kapeli.

Za sahranu, odnosno kremaciju preminulih beba navesti prezimene ili eventualno ime preminulog deteta, navesti prezime i ime majke, datum i čas rođenja, datum i čas smrti, potvrdu o smrti, potpis i pečat ovlašćenog lica u zdravstvenoj ustanovi, kao i akt o primopredaji između ovlašćenog lica u zdravstvenoj ustanovi i gradskoj kapeli.

Mi smo sledeće godine održali sastanak sa svim predstavnicima ovih zdravstvenih ustanova, i tu smo i doneli određene zaključke i propisane obrazce, koje su one trebale da popunjavaju. Znači, za sahranu odnosno kremaciju organa, da se navede sadržaj i broj propisanog pakovanja organa, potpis i pečat ovlašćenog lica iz zdravstvene ustanove, zatim akt o primopredaji između ovlašćenog lica u zdravstvenoj ustanovi i gradskoj kapeli.

Za sahranu, odnosno kremaciju preminulih beba navesti prezimene ili eventualno ime preminulog deteta, navesti prezime i ime majke, datum i čas rođenja, datum i čas smrti, potvrdu o smrti, potpis i pečat ovlašćenog lica u zdravstvenoj ustanovi, kao i akt o primopredaji između ovlašćenog lica u zdravstvenoj ustanovi i gradskoj kapeli.

Ne mogu sada da kažem da zdravstvene ustanove nisu prihvatile ovaj način uvođenja reda."

Međutim, roditelji koji su dolazili kod mene, a kojima sam ukazao poverenje i našao vreme da razumem njihove zahteve, obavestili su me da praktično u zdravstvenim ustanovama nisu našli bilo kakve podatke vezane za te slučajeve.

Tragali su i pismeno se obraćali našem preduzeću, jer su tražili da li se određeno preminulo dete nalazi u evidenciji naših knjiga, odnosno u registru sahranjenih.

Kao sadašnji rukovodilac "Lešće", Šarengaća je predočio da je na ovom groblju svako dete, nad kojim se obavi kremacija, unešeno u njihov dnevni program rada, gde se piše prezime, pol, i to prati odgovarajuća dokumentacija.

"Ono što smo uradili da se oda pijetet prema toj deci možete da se uverite na groblju, postoji 'bebi vrt', koji sam dao da se izgradi, više simbolike radi, da roditelji mogu da donesu cvet, da polože na tu ploču. Na njoj piše 'Ovde počivaju oni koji nisu imali sreću da žive'. Roditelji zaista i dolaze, u tom delu se odaje pijetet prema umrloj osobi."

Šarengaća je, odgovarajući na pitanja predsednice i članova Anketnog odbora, istakao da se u JKP "Pogrebne usluge" nalazi od 1996. godine, a potvrdio je da je i tada bilo nepravilnosti.

"Kako se radilo? Na način da su svi sadržaji, koje smo dobili od zdravstvenih ustanova, bili u zatvorenim i zapečaćenim kesama, koje su sahranjivane na Bežanijskom groblju. Ranije nije bilo toga da su organi i tela morali da nose prezime, sve dok se nije uveo ovaj red. Jedan deo toga se kremirao, a drugi se sahranjivao na Bežanijskom groblju, ali sumnja je bila šta se tu nalazi. Zato što sve te sadržaje nije pratila validna dokumentacija, da znamo šta se u toj kesi nalazi. Pitanje je da li su tu sa patoanatomskim otpadom i špricevima bila pomešana i novorođenčad, pa smo pokrenuli tu akciju da se dođe do tog reda, da se zna šta je gde i zašto ko odgovara."

Negirao je da postoji teorijska mogućnost da je beba sahranjena, a da nije evidentirana u registru groblja. Istakao je da sahranu obavlja servisna služba na grobljima. Kada se sva dokumenta unesu u registar sahrane, izdaje se nalog ka konačnom delu sahranjivanja.
Logged
victoria
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 479


« Reply #22 on: March 17, 2024, 04:37:06 pm »

Iz pitanja i odgovora, posebno "struke", meni je jasno da svi ovde znaju o čemu se radi. Ako znaju o čemu, znaju i o kome se radi.

Citat: "Zanimljivo pitanje Šarengaći postavio je doktor Miroslav Nedeljković: "Ne treba da objašnjavate neku misteriju, ali kao čovek sa iskustvom i zdravim razumom da odgovorite. Beba je umrla u zdravstvenoj ustanovi koja gravitira kapeli u Deligardskoj. Sahrani se. Znači, ima podatak da je beba rođena, da je umrla na GAK-u, a nema je u registru ni u Deligradskoj, ni na groblju Lešće, Bežanijska kosa… Šarengaća je samo kratko uzvratio “Mislim da je odgovor dat unapred”, a na dodatno pitanje da li to znači da beba uopšte nije umrla ili da se nešto drugo desilo, odgovorio je: - "To je ono što je i nas na neki način dovelo u priču da insistiramo da sve mora biti “pokriveno”, da se poštuju zakoni i propisi".

Ako je validna dokumentacija pratila, znači da nije merodavna parcijalna knjiga, već registar sahrane. On je trajni dokument, koji u sebi nosi sve podatke. Ni jedna sahrana na groblju se neće obaviti, ukoliko nije uvedeno u ovaj registar. Znači, mora biti sve u tim dokumentima.

Istakao je i da je jedina teorijska mogućnost da je dete umrlo i sahranjeno, a da ga nema u registru, da je leš došao u sadržaju kese sa patoanatomskim otpadom, koji oni ne otvaraju. Šarengaća je potvrdio da je 2003. godine uvedeno pravilo da, kada novorođenče umre, mora biti pokazano majci i ona mora da identifikuje svoje dete i da potpiše da je videla da je dete umrlo.

- Do tada su, koliko znam, zdravstvene ustanove potpisivale u ime roditelja, a mi smo upozorili na tu manjkavost. Napisao sam da upravo postupaju kako pravilnik nalaže. Znači, da roditelj mora da dobije na uvid, da majka mora najkasnije posle šest sati od smrti, to piše u pravilniku, da potpiše dokument o sahranjivanju.
Logged
victoria
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 479


« Reply #23 on: March 17, 2024, 04:38:20 pm »

Da vidimo ko se ovom zdravorazumskom postupku protivio !!! citat
"OTPORI
Šarengaća je priznao da je 2003. godine bilo izvesnog otpora na predložene inovacije o primeni gradskog pravilnika, odnosno Odluke o groblju i sahranjivanju. - Imam pisma koja sam lično dobijao od direktora pojedinih zdravstvenih ustanova."
Oni su praktično hteli da rade po starom metodu, znači da takve slučajeve ne prati adekvatna dokumentacija i da ne poštuju ono što smo mi zahtevali.
Logged
Duki
Počasni član foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 956« Reply #24 on: March 17, 2024, 04:42:54 pm »

@victoria, da li bi mogao malo da urediš ove tekstove, ovako se baš teško čita.
Ako ne možeš pošalji mi link preko privatnih poruka pa ćemo da sredimo nešto jer je ovako dosta nepregledno a smatram da je bitna tema.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 19 110


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #25 on: March 17, 2024, 06:04:11 pm »

@victoria, da li bi mogao malo da urediš ove tekstove, ovako se baš teško čita.
Ako ne možeš pošalji mi link preko privatnih poruka pa ćemo da sredimo nešto jer je ovako dosta nepregledno a smatram da je bitna tema.

Slično i kod mene, mislio sam da je do mene ali izgleda da nije.
Koliko sam mogao izvršio sam korekcije ne menjajući suštinu.
Logged
victoria
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 479


« Reply #26 on: March 31, 2024, 02:07:49 pm »

Da ne zaboravim link.Ovde možete knjigu pročitati i "skinuti".                                                                                                                         http://www.kradjabeba.org/files/knjiga_rodjeni%20da%20nestanu.pdf
  Planirao sam da nastavimo prelistavanje ove strašne knjige ali izgleda da je sajt na kojem smo mogli da je pročitamo nedostupan.Da li je i kod vas tako ?

Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 108


« Reply #27 on: March 31, 2024, 03:46:11 pm »

Kod mene se ne otvara taj sajt.
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 23 queries.