JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #10 on: January 23, 2015, 01:44:34 pm » |
|
Од свега што човек у животном нагону подиже и гради, ништа није у мојим очима боље и вредније од мостова. Свачији и према сваком једнаки, корисни, подигнути увек смислено, на месту на ком се укршта највећи број људских потреба, и не служе ничем што је тајно или зло… (Иво Андрић)
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Железнички мост на реци Топлици у Прокупљу. Саграђен око 1925. године.
|
|
|
|
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
Last Login:April 25, 2025, 06:15:13 pm
|
 |
« Reply #11 on: January 23, 2015, 03:36:11 pm » |
|
Jos dvije fotografije Solkanskog mosta; srusila ga je A-U vojska u povlacenju; po informacijama, Talijani su vec sljedecih dana uspjeli postaviti privremeno premostenje. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
voja64
mladji vodnik
Last Login:March 18, 2025, 05:16:00 pm
|
 |
« Reply #12 on: January 23, 2015, 06:14:56 pm » |
|
Vitez Koja . Znaš li možda koje je godine i ko sve gradio taj most kod Knića preko gružanskog jezera? Kad smo već kod mostova da se i ja svojim-mislim mostom u mom selu pohvalim Izgradili ga Nemci od AB tokom 1942.g uz rad ratnih zarobljenika bivše vojske kraljevine.. Sa karakterističnim lučnim rasponom od 38m a najveća visina do srednje kote vodenog ogledala je 8,5m. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Premoštava obale reke Begej.. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Pored mosta i reke tada su Nemci sagradili i drveni žitni silos za potrebe ubiranja letine i snabdevanje Vermahta. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Lokacija mosta je na putu Zrenjanin -Međa pored sela Srpski Itebej u kome ja živim. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Osnova lučnog mosta su ovi rešetkasti AB profili ispod gornjeg stroja kolovozne konstrukcije.. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Od Zrenjanina do mog sela je bilo 4 indentično izgrađena mosta i još dva su bila na delu od Zrenjanina do Titela.Neke od njih su pri rekonstrukciji za povećavanje nosivosti malo preuredili pa ime je u nosačima dodato još malo AB elemenata i sam izgled luka je nestao a samim tim im je smanjena i visina. PS. Na svim mostovima je namerno postavljena ova lučna konstrukcija radi povećavanja plovnosti ispod mosta za barže,šlepove i ostala plovila koja su redovno saobraćala u ovaj kraj sveta sve do početka 90ih.. Da tuga bude veća ovog 20.Oktobra kada sam se vraćao iz lova i slikao most se desila paljevina silosa pa sam i to naknadno zabeležio..ali zbog pravila o ograničenju broja slika sa ovim završavam..
|
|
|
|
|
|
|
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #13 on: January 25, 2015, 10:03:38 am » |
|
Sto se tice Pancevackog mosta taj most je prvobitno izgradjen i pusten u saobracaj 10.11.1935. godinea nosio je ime po kralju Petru II. Porusen je 10/11.04.1941.gdine kako bi se sporilo napredovanje Nemaca.
NA fotografiji je svecano otvaranje mosta 1935.godine. Most su u saobracaj pustili knez Pavle i predsednik beogradske opstine Vlada Ilic.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
Karlo
potporučnik
Last Login:July 08, 2017, 07:50:46 am
|
 |
« Reply #14 on: January 25, 2015, 01:22:29 pm » |
|
Pošto me je @KUZMA podsjetio,imam i ja jednu od tih starijih fotografija sa otvaranja mosta.Moja nije u tako dobrom stanju,pa neznam da li bi i mogla da ide u galeriju. Radi se o otvaranju mosta na Rači.Nažalost stric od koga sam je dobio nije napisao datum.Bila je u boljem stanju ali starenjem blijedi.Mislim da je ime mosta bilo "Most Nj V Kraljice Marije).To se sada slabo vidi na tabli gore. Inače most je bombardovan od strane saveznika u WWII ,po priči odnosno sjećanju.Međutim,da nije tada srušen nego su ga srušili partizani(opet po sjećanju iz priča).Inače i tamo u Savi ima ostataka tih bombi koje su se videle kad je ljeti veoma nizak vodostaj i to možda i 500m uzvodno.što znači da nisu bili baš "precizni".I za samo bombardovanje je išla priča da je to bilo greškom,jer je trebao biti bombardovan most na Savi u Brčkom koji je sličan. Odmah posle WWII most je bio obnovljen(drumsko - željeznički)i danas je u upotrebi.Pošto je još kod gradnje bilo predviđeno da se gradi još jedan (širi noseći stubovi)prije neku godinu dograđen je još jedan most.Kako se sada zove neznam.
Poz
|
|
|
|
|
|
|
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #15 on: February 02, 2015, 09:40:46 am » |
|
Most Mehmed-pase Sokolovica ili na Drini cuprija ili Stari most u Visegradu jedan je od najpoznatijih mostova na ovim prostorima.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #16 on: November 24, 2016, 10:33:27 am » |
|
I jos jednom cuprija na Drini
|
|
|
|
|
|
|
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am
|
 |
« Reply #17 on: March 11, 2017, 01:08:59 pm » |
|
Most na Moravi kod Trstenika snimljen 06.05.1936. godine.
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #18 on: March 11, 2017, 01:34:37 pm » |
|
I jos jednom cuprija na Drini
Predivan most. Šetao sam po njemu pre desetak godina.
|
|
|
|
|
|
|
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am
|
 |
« Reply #19 on: March 11, 2017, 01:57:00 pm » |
|
Jedan od najlepsih mostova po mom misljenju je onaj na Djurdjevica Tari u Crnoj Gori. Mesto na kome je sagradjen je i za danasnju tehnologiju veliki izazov. Izuzetno graditeljsko djelo savremene arhitekture, simbol i neizostavna veduta kanjona rijeke Tare je grandiozni most na Đurđevića Tari, između sela Budečevica i Trešnjica. Veliki betonsko lučni most projektovao je jedan od najvećih građevinskih stručnjaka Kraljevine Jugoslavije, ing. Mijat S. Trojanović. Građen je 1938/40. godine. Kada je dovršen, bio je najveći drumski most od armiranog betona u Evropi i jedan od nekoliko najvećih i najljepših saobraćajnih objekata ove vrste u svijetu. Svojom snažnom petolučnom konstrukcijom, od koje je glavni luk s rasponom od 116 metara, uzdiže se nad kanjonom dubokim preko 150 metara.
U vrijeme Drugog svjetskog rata, da bi spriječili prelazak neprijateljskih jedinica u Crnu Goru 1942. godine, partizani su srušili jedan luk mosta. Zadatak je izveo građevinski inženjer Lazar Jauković, koji je učestvovao u izgradnji mosta. Tada je srušena konstrukcija poslednjeg malog lučnog otvora u dužini od 44 m, dok su ostali djelovi mosta ostali neoštećeni. Jaukovića su Italijani uhvatili i strijeljali na odsječini mosta. Narod durmitorskog kraja, u znak sjećanja na njegovo herojsko djelo, podigao mu je spomenik u blizini mosta gdje je i sahranjen. Poslije oslobođenja, Most je saniran i svečano pušten u saobraćaj septembra 1946.godine
Još jedan pokazatelj veštine njegovih neimara je i podatak da je prilikom gradnje podignuta najviša drvena skela u svetu
A treba pomenuti da se pokraj mosta nalazi još jedna bista. Ona podseća na Božidara Žugića, poručnika jugoslovenske vojske koji je aprila 1941. godine poginuo u Vojvodini, u blizini Bačkog Petrovca. Ne želeći da dozvoli predaju Mađarima, pucao je u jugoslovenskog i u mađarskog oficira, a potom je i sâm poginuo Most na Đurđevića Tari na fotografiji snimljenoj 02.10.1954. godine. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] I na razglednici iz sredine 60-tih godina prošlog veka. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
|