Pozdrav,
par pitanja: 1) Kad se kaže njemački top 88mm da li se misli na: a) 8.8cm FLAK 18/36/37/41 (D56, 88mm, NJ), b) 7.62/8.8cm FLAK M31(r) (M31, 88mm, SOV/NJ), c) 8.8cm/35 (3.46'') SK L/35 (D35, 88mm, NJ)?
2) TOPAZ 100mm je protutenkovski top koji se proizvodio i koristio, a TON je trebao biti verzija TOPAZA koji bi se koristio u obalskoj artiljeriji ali postoji samo prototip (nije ušao u proizvodnju)?
3) Ako se top nalazi u potkopu koliko stupnjeva mu je polje djelovanja?
4) Položaj za top moze biti otvoren aplasman ili u potkopu ili ukopan? Ili potkop=ukopan? Ako može neko jasnije definirati i objasniti ove pojmove?
5) Spominju se pokretni topovi od 85mm, da li su to ruski PAT-ovi M1939?
6) Ruski top 130mm M46 bio je samo u sastavu pokretnih baterija ili je korišten i kao stacionaran?
S obzirom na ono kaj se piše na forumu došao sam do zaključka da onaj spisak baterija je dosta star. Na tom spisku su topovi od kojih se većina ne spominje kasnije u temi, što znači da su bili korišteni za vrijeme WW2 i u kratkom razdoblju iza rata ,a kasnije postepeno su zamijenjeni novima? Od čitave teme najviše me zanima razdoblje 1980-1990, odnosno naoružanje u tom periodu! Makar je i interesantno kasnije razdoblje, AU baterije, Talijanske baterije, njemačke baterije...
Ono na što ti mogu dati odgovor je slijedeće
1. D56, 88mm misli se na FLAK 18/36/37/41
2. TON se počeo proizvoditi i proizvedena je određena serija u Travniku, bili su montirani na školskoj bateriji na Zečevu a HV (ili čak JNA) ih je montirala na Visu ne znam točno da li je Zlo polje ili Smokova baterija u potkopu. Inače je top u priručnicima JNA bio označen kao M-86 i koristio je municiju od topa D-10 sa tenka T-55 dok je TOPAZ koristio veću municiju istog kalibra za PO top T-12. U biti radilo se o klonu haubice D-22 i PO topa T-12 koji je skraćen i olakšan na slabiju municiju. Jedan od zahtjeva je bio da se dimenziono iskoriste postojeći aplasmani i potkopi kako bi se zamijenili trofejni topovi iz ww2 koji su činili 90% baterija. Mislim da TOPAZ nije ušao u proizvodnju i opremu ali da M-86 (TON) jeste. Nešto je ostalo i u tvornici u Bosni pa su ih koristili i VRS i ARBiH (imaju fotke i snimci). Moje mišljenje je da su napravili odličan top.
4. otvoreni aplasman je dakle na otvorenom. Može biti stacionarni i za pokretnu bateriju. Zatvoreni aplasman je potkop i znači da je pod zemljom (u kamenu) ili da je iznad njega izgrađena masivna betonska konstrukcija koja ga pokriva i čini zatvoreni otvor za djelovanje. Postojale su 2 varijante, stacionarni na lafetu sa betonskom pokrivkom i pokretni na tračnicama tunelskog tipa ukopane u stijenu gdje se top uvlačio u tunel preko tračnica kada se nije koristio kako bi se zaštitio od utjecaja mora ili kod neprijateljske paljbe, a izvlačio bi se iz tunela kod djelovanja.
Inače top 90mm D-51 je bio stacionaran u zatvorenom statičnom i otvorenom aplasmanu. Top 88mm D-56 je bio kao pokretna baterija, u zatvorenom aplasmanu (statičnom i pokretnom). Top m-86 100mm otvoreni i zatvoreni aplasman, vjerojatno se moglo još praviti neke kombinacije ali je projekt zaustavljen u startu- t.11.
Top 85mm , pokretna baterija i u otvorenom aplasmanu statični.
5. da
6. samo kao pokretni
Razdoblje od 1980.-1990. i nas zanima.
Imaš forum Željava i tamo dosta informacija i fotografija.
Nadam se da sam bio od koristi pošto već 15 godina bunarim po tim rupama
pozdrav