PALUBA
May 20, 2024, 02:16:45 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Šri Lanci  (Read 15983 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« on: November 01, 2008, 02:50:05 pm »

01/11/2008

KOLOMBO - Mornarica Šrilanke ubila je 14 pripadnika Tamilskih tigrova i uništila četiri njihova broda, saopštila je danas vlada te zemlje.

Brodovi mornarice napali su grupu pobunjeničkih brodova kod poluostrva Džafna na severu Šrilanke, saopštio je portparol vojske, preneo je BBC.
Najnoviji sukob usledio je pošto je vojska pojačala napade na pobunjenike i na kopnu.

Pobunjenička grupa Oslobodilački tigrovi Tamilskog Ilama (LTTE) za sade se nije oglasila komentarom.
LTTE bore se već 25 godina za nezavisnu domovinu na severoistoku Šrilanke gde mahom žive Tamili, a od tada je život izgubilo 70.000 ljudi u talasu nasilja, podsetio je BBC.

Izvor:Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1 on: November 15, 2008, 01:44:04 pm »

15/11/2008
KOLOMBO - Vojska Šrilanke saopštila je danas da je zauzela čitavu zapadnu obalu, osvojivši ključnu oblast Punerin u kojoj su bili locirani pobunjenici Tamilskih tigrova i njihova artiljerija od 1993.godine. Pošto sada vojska kontroliše Punerin, stratešku oblast, biće u poziciji da sa tri strane napadne pobunjeničko uporište grad Kilinoči, preneo je Rojters. U pobuni koju vodi pokret Oslobodilački tigrovi Tamilskog Ilama (LTTE) od 1983. život je dosad izgubilo najmanje 70.000 ljudi. 

Izvor:Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2 on: November 20, 2008, 05:49:19 pm »

U sukobima poginulo 50 tamilskih ekstremista i 10 vojnika

20/11/2008
KOLOMBO- Najmanje 50 tamilskih ekstremista poginulo je u protekla četiri dana u sukobu s vladinim trupama na poluostrvu Džafna, saopštila je danas vojska Šri Lanke. Deset vojnika je poginulo, a 30 je ranjeno u obračunu s pripadnicima Tamilskih tigrova na odbrambenoj liniji u mestu Mumalai, izjavio je vojni portparol Udaja Nanajakara.

Izvor:Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3 on: December 16, 2008, 05:18:11 pm »

Novi sukobi vojske i pobunjenika

16. decembar 2008.
Kolombo -- 120 tamilskih pobunjenika i 25 vojnika poginulo je danas u borbama na severu Šri Lanke, saopštila je vojska te zemlje.

Vojska već mesecima nastoji da zauzme političko uporište "tamilskih tigrova" Kilinoši, a danas je napala poslednju odbranu pobunjenika, rekao je portparol vojske Udaja Nanajakara. Portparol vojske je precizirao da je u sukobima poginulo 25 vojnika i 120 pobunjenika, a da je ranjeno 162 vojnika i 250 tamilskih pobunjenika.

Agencija Frans pres piše da vojska veoma retko navodi tačne podatke o gubicima vojske.

Na jednom Internet sajtu na kojem se oglašavaju "tamilski tigrovi", objavljeno je da je poginulo 40 vojnika, a ranjeno njih 120.

Međutim, te podatke nije moguće proveriti kod nezavisnih izvora pošto je novinarima i humanitarnim radnicima zabranjen pristup zoni sukoba.

Predsednik Šri Lanke Mahinda Radžapaks već mesecima obećava da će biti uništena tamilska "mini država" na severu ostrva.

"Tamilski tigrovi", inače hinduisti, bore se od 1972. godine za nezavisnost severnog i severoistočnog dela Šri Lanke, zemlje u kojoj 75 odsto stanovništva čine budisti.

U tri decenije dugim sukobima izginulo je oko 70.000 ljudi.

Izvor: Beta
« Last Edit: December 21, 2008, 04:28:55 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4 on: December 21, 2008, 04:28:05 pm »

Kontraofanziva tamilskih tigrova

21. decembar 2008
Kolombo -- Tamilski pobunjenici saopštili su da su u kontraofanzivi ubili 60 pripadnika vojske Šri Lanke i da ih je još 150 ranjeno, blizu grada Kilinoši.

Tamilski tigrovi tvrde u saopštenju objavljenom na sajtu pobunjenika – Tamilnet, da su preuzeli tela 12 vojnika nakon teških okršaja u subotu. U saopštenju se ne navodi da li je među tamilskim borcima bilo žrtava, dok je Ministarstvo odbrane Šri Lanke ranije saopštilo da su tamilski borci pretrpeli teške gubitke.

Vojska Šri Lanke pokušava mesecima da osvoji političku prestonicu tamilskih tigrova.

Prošlog utorka, 120 tamilskih pobunjenika i 25 vojnika vojske Šri Lanke je poginulo, što je jedan od najtežih sukoba u poslednjih nekoliko nedelja od kako vojska pokušava da ukloni i poslednja uporišta tamilskih separatista.

Tačne podatke o broju mrtvih je nemoguće proveriti, jer je pristup linijama fronta zabranjen za novinare i humanitarne radnike.

Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #5 on: December 22, 2008, 05:17:16 pm »

Šri Lanka: U sukobima 67 mrtvih

22. decembar 2008.
Kolombo -- Vojska Šri Lanke saopštila je da je 67 pobunjenika i vojnika stradalo u sukobima u blizini glavnog uporišta Tamilskih tigrova Kilinoči, na severu zemlje.

Portparol vojske naveo je da je u sukobima stradalo 10 pripadnika vojske i 57 boraca Tamilskih tigrova. Vladine snage uspele su da u poslednjih nekoliko meseci preotmu značajne teritorije koje su do tada kontrolisali Tamilski tigrovi, potisnuvši pripadnike te grupe na malu teritoriju.

Najveće uporište koje još kontrolišu pobunjenici je grad Kilinoči, ali vlasti u Kolombu uveravaju da će i taj grad ubrzo biti osvojen.

Kako su, posle današnjih borbi, komunikacije sa delom teritorija koje kontrolišu Tamilski tigrovi u prekidu, niko iz te organizacije nije mogao da potvrdi gubitke.

Tamilski tigrovi se od 1983. godine bore za nezavisnost dela teritorije na kojoj žive Tamili. U sukobima koji traju 25 godina život je izgubilo više od 70.000 ljudi.

Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #6 on: December 28, 2008, 08:28:37 pm »

Šri Lanka: Samoubilački napad

28. decembar 2008.
Kolombo -- Jedan oficir i pet članova civilne odbrane Šri Lanke poginuli su u napadu bombaša-samoubice na kontrolni punkt bezbednosnih snaga u predgrađu Kolomba.

Portparol vojske Udaja Nanajakara izjavio je da su za napad odgovorni pripadnici Tamilskih tigrova. U vreme napada, na ulicama je bilo mnogo ljudi. Predstavnici zdravstvenih ustanova su saopštili da je u napadu povređeno 19 osoba, koje su primljene u bolnicu.

Ovo je prvi samoubilački napad u blizini Kolomba od oktobra, kada su dve osobe poginule u predgrađu prestonice u pokušaju ubistva jednog vladinog ministra, podsetile su agencije.

Oslobodilački tigrovi Tamilskog Elama bore se protiv vlasti Šri Lanke od 1983. godine. Njihov cilj je osnivanje nezavisne države za tamilsku većinu u severnim i istočnim delovima zemlje.

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #7 on: January 01, 2009, 07:38:27 pm »

Vojska nadomak tamilske prestonice

1. januar 2009.
Kolombo -- Vladine trupe u Šri Lanki sprovele su opsežnu vojnu akciju i nalaze se nadomak nezvanične prestonice Tamilskih tigrova Elama Kilinoči.

Vojska je saopštila da je zauzela važna čvorišta, gradove Iranamadu i Parantan, južno od grada Kilinoči koji je glavno uporište pobunjenika iz redova Tamilskih tigrova. To su poslednji uspesi vojske, koja već nokoliko dana sprovodi ofanzivu na tom području.

Osvajanjem dva važna mesta sada je praktično otvoren put za osvajanje tamilske prestonice Kilinoči.

"Trupe napreduju. Bilo je velikih sukoba i teroristi se povlače uz značajne žrtve", izjavio je portparol vojske.

Glavnokomandujući vojske Šri Lanke Sarat Fonseka izjavio je da će Kilinoči pasti u naredna dva dana i naveo da je to neizbežno. U napadima je angažovana i avijacija.

Na sajtu naklonjenom tamilskim pobunjenicima navodi se da je u vojnim operacijama bilo dosta civilnih žrtava.

Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #8 on: January 02, 2009, 04:53:59 pm »

Osvojen centar Tamilskih tigrova

2. januar 2009.
Kolombo -- Vojska Šri Lanke zauzela je Kilinoči, političku prestonicu pobunjenih Tamilskih tigrova, na severu zemlje, saopšteno je u Kolombu.

"Naša vojska je zauzela Kilinoči i to je istorijska pobeda za naš narod", rekao je portparol Vlade Maitripala Sirisena. Vojska od juče sprovedi opsežnu vojnu akciju i prethodo je zauzela važna čvorišta - gradove Iranamadu i Parantan, južno od Kilinočija, glavnog uporišta pobunjenika.

"Vojnici su jutros ušli u Kilinoči i borba je u toku", izjavio je ranije danas neimenovani predstavnik vojske i dodao da će vojska uskoro zauzeti ceo grad.

Na sajtu tamilskih pobunjenika navodi se da je u vojnim operacijama bilo dosta civilnih žrtava.

Nešto kasnije najmanje dve osobe su poginule i oko 30 je ranjeno u bombaškom napadu u blizini vazduhoplovne baze u Kolombu, javile su svetske agencije.

Zvaničnici policije su rekli da su dva oficira vazduhoplovstva Šri Lanke poginula u samoubilačkom napadu i naveli da je napad imao odlike pobunjeničkog pokreta Tigrovi za oslobođenje Tamil Elama.

Predstavnik glavne bolnice u Kolombu rekao je da su u tu bolnicu primljene 32 ranjene osobe.

Vlasti Šri Lanke su navele da je bombaš samoubica, koji je vozio motocikl, aktivirao eksploziv ispred sedišta vazdušnih snaga vojske Šri Lanke u užem centru Kolomba.

Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #9 on: January 08, 2009, 10:17:50 pm »

Ofanziva protiv Tamilskih tigrova

8. januar 2009.
Kolombo -- U žestokoj ofanzivi protiv Tamilskih tigrova vojska Šri Lanke uspela je da zauzme jedan grad pod kontrolom pobunjenika na strateški važnom poluostrvu Jafni.

Vojska je i sa juga i sa severa opkolila Tamilske tigrove na uzanoj teritoriji kojom je poluostrvo Jafna spojeno s maticom, javio je Rojters. "Vojska je danas zauzela Palaj i približava se Prolazu slonova. Vode se slabije borbe, a pobunjenici se povlače", izjavio je portparol Udaja Nanajakara.

Palaj je selo koje se nalazi na oko osam kilometara severno od strateški važnog Prolaza slonova, koji pobunjenici kontrolišu od 2000. godine. Za sada, nema podataka o žrtvama, izjavio je Nanajakara.

Ratni avioni su rano jutros bombardovali i uništili dva velika broda u laguni Ćundikulam, istočno od Prolaza slonova, saopštio je portparol ratnog vazduhoplovstva Janaka Nanajakara.

Ćundikulam se nalazi na istočnoj obali druge, veoma uske prevlake koja poluostrvo Jafnu spaja sa glavnim ostrvom.

Najnovijom ofanzivom, vojska Šri Lanke postigla je veći napredak u borbi protiv pobunjenika nego ikada u proteklih 25 godina, koliko traje jedan od najdužih azijskih sukoba.

Prošle nedelje vojska je zauzela političku prestonicu pobunjenika Kilinoši, podsetila je britanska novinska agencija.

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #10 on: January 09, 2009, 02:09:14 pm »

Šri Lanka: Sedam žrtava eksplozije

9. januar 2009.
Kolombo -- Najmanje četvoro civila i troje pripadnika službe bezbednosti poginulo je danas u eksploziji mine na severoistoku Šri Lanke, saopštila je vojska te zemlje.

Mina je eksplodirala u trenutku kada je prolazio civilni autobus u pratnji pripadnika službe bezbednosti u distriktu Trinkomale. Kako se navodi, u eksploziji je povređeno šestoro ljudi. Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Eksplozija se dogodila nekoliko dana nakon što je vojska pokrenula "finalnu ofanzivu" protiv pobunjenih Tamilskih tigrova na severu zemlje, pošto je zauzela Kilinoči, političku prestonicu pobunjenika.

Izvor: Beta
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #11 on: January 09, 2009, 11:16:42 pm »

Vojska Šri Lanke ih je izgleda propisno sprešila, ali postoji opasnost da ne pređu na gerilsko ratovanje, onda će tek da bude "veselo".
U ofanzivi učestvuju 55. i 53. divizija vojske Šri Lanke, koje nastupaju iz pravca Džafne, 57. divizija, koja nastupa sa istočnog pravca, kao i 59. divizija, koja nastupa sa južnog pravca. Pored toga postoji i 4 privremenih mešovitih jedinica, TF (Task Force) 1,2,3 i 4.
« Last Edit: August 06, 2010, 01:27:42 am by dexy » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #12 on: January 11, 2009, 05:13:25 pm »

Desetine mrtvih u Šri Lanki

11. januar 2009. 
Kolombo -- 46 ljudi poginulo je u sukobima vojske Šri Lanke i Tamilskih tigrova na severoistoku zemlje, gde vojska napreduje u ofanzivi protiv separatističkih pobunjenika.

Vojska je saopštila da su 24 pobunjenika ubijena juče, u nizu sukoba u uskom pojasu pod džunglom, koji je sve što je preostalo od nekadašnje samoproklamovane tamilske države, preneo je Rojters.

Vladine snage su zauzele dva pobunjenička logora, a borbeni avioni su u vodama kod istočne obale uništili jedan brod Tigrova. Tigrovi su, s druge strane, na jednom internet-sajtu naveli da su u borbama u Iramaduu, jugozapadno od Kilinočija, ubili 18 vojnika, a ranili njih 40.

Pobunjenici su, takođe, saopštili da je u artiljerijskoj vatri snaga bezbednosti vojske u Putukudijurupu poginulo četvoro civila. Vojska je, međutim, odbacila oba izveštaja Tigrova.

Tamilski tigrovi, hinduisti, od 1972. godine bore se za nezavisnost severa i severoistoka Šri Lanke, a u sukobima separatista i vojske dosad je ubijeno najmanje 70.000 ljudi.

Izvor: Tanjug
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #13 on: January 22, 2009, 05:08:54 pm »

Prema tvrdnjama njenog portparola, Vojska Šri Lanke je osvojila operativni centar Tamisklih Tigrova u jednoj zgradi u blizini jedinog preostalog urbanog uporišta, grada Mullaitivu, na severoistoku zemlje. Objekat je bio delimično pod zemljom, a sadrži centar veze i auditorijum. Istovremeno, objavljeno je da je uspostavljena bezbednosna zona, gde oko 250,000 civila, koji žive u zoni borbenih dejstava, mogu da se evakuišu.
Evo i mape:Linkovi:
MO Šri Lanke: www.defence.lk
Sajt vojske: www.army.lk         
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #14 on: January 25, 2009, 02:29:35 pm »

Vojska ušla u poslednje uporište Tamilskih tigrova

24/01/2009
KOLOMBO - Vojska Šri Lanke ušla je danas u poslednje uporište Tamilskih tigrova - luku Mulaitivu, i uskoro će preuzeti kontrolu nad njom, saopštila je vojska. Luka Mulaitivu, na istoku zemlje, bila je poslednji cilj vojske Šri Lanke, čijim osvajanjem će biti okončan 25-godišnji rat sa Tamislkim tigrovima, preneo je Rojters. Vojska nije kročila u tu luku od 1996. godine, kada su je zauzeli Tamislki tigrovi.

Izvor:Tanjug
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 23 queries.