Solaris
kapetan bojnog broda
#vragu i rat#
|
 |
« Reply #10 on: July 30, 2011, 01:10:14 pm » |
|
Članak iz HV br. 83 , nisam znao gdje bi ga stavio a da ne otvaram novi topic, evo ga tu.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
poz.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #11 on: June 07, 2013, 05:08:20 pm » |
|
Članak iz HV br. 83 , nisam znao gdje bi ga stavio a da ne otvaram novi topic, evo ga tu.
poz.
Šteta brodova AU mornarice, praktički svi bojni brodovi su završili u rezalištima ili kao brodovi mete za savezničke flote na manevrima. Mornarica novostvorene države SHS dobila je samo neke manje jedinice. Možda ipak treba napomenuti da se dva bojna broda AU mornarice, mislim da su to bili Zrinyi i Radetzky koji su s oficirima uspjeli skupiti minimalnu posadu i pod zastavom iz tada već od Talijana okupirane Pulske luke isploviti na jug da bi se predali Američkoj ili Engleskoj floti. To su i uspijeli ali žalosnu konačnu sudbinu brodovi nisu izbjegli.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #12 on: June 08, 2013, 08:19:48 am » |
|
Šteta brodova AU mornarice, praktički svi bojni brodovi su završili u rezalištima ili kao brodovi mete za savezničke flote na manevrima. Mornarica novostvorene države SHS dobila je samo neke manje jedinice. Možda ipak treba napomenuti da se dva bojna broda AU mornarice, mislim da su to bili Zrinyi i Radetzky koji su s oficirima uspjeli skupiti minimalnu posadu i pod zastavom iz tada već od Talijana okupirane Pulske luke isploviti na jug da bi se predali Američkoj ili Engleskoj floti. To su i uspijeli ali žalosnu konačnu sudbinu brodovi nisu izbjegli. [/quote]
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #13 on: June 08, 2013, 08:23:53 am » |
|
Ja imam. Ima njegova knjiga na njemackom o brodovima bivse kraljevske mornarice koji su sluzili u Kriegsmarine. Treba vremena, ali cu ih postaviti. Vrlo interesantno.
Ja sam prelistavao njegovu knjigu o KuK mornarci.Odlična je.To bi trebalo naći. RATNA MORNARICA AUSTRO-UGARSKE MONARHIJE [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Format: 25.00 ISBN: 953-6250-80-2 Broj stranica: 270 Uvez: tvrdi Godina izdanja: 2004 Izdavač: C.A.S.H., PULA KRATAK OPIS Kapetan duge plovidbe D. Petković u djelu opisuje sve ratne brodove, topovnjače, razarače i podmornice Ratne mornarice AUSTROUGARSKE MONARHIJE, gradnju i tehničke karakteristike brodova, svako njihovo dokiranje, njihove ratne luke, sve njihove bitke i gubitke, oružje kojim su raspolagali kao i sastav posada, mornara i časnika koji su plovili na njima te kojim su državama nakon raspada Monarhije pripali koji brodovi, gdje su i kako završili svoje bitke i putovanja. Evo i fotografija moćne prve divizije teških bojnih brodova klase Teghettoff na sidrištu u Puli pred početak 1. svjetskog rata, zatim Teghettoff na vezu uz Uljanikov most pred odlazak u Italiju i na kraju "zarobljeni" Teghettoff u pratnji talijanskog bojnog broda "Dante" pred odlazak u Italiju, snimljeno u Puli 1919. godine.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #14 on: June 09, 2013, 02:19:49 pm » |
|
Ja imam. Ima njegova knjiga na njemackom o brodovima bivse kraljevske mornarice koji su sluzili u Kriegsmarine. Treba vremena, ali cu ih postaviti. Vrlo interesantno.
Ja sam prelistavao njegovu knjigu o KuK mornarci.Odlična je.To bi trebalo naći. RATNA MORNARICA AUSTRO-UGARSKE MONARHIJE [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Format: 25.00 ISBN: 953-6250-80-2 Broj stranica: 270 Uvez: tvrdi Godina izdanja: 2004 Izdavač: C.A.S.H., PULA KRATAK OPIS Kapetan duge plovidbe D. Petković u djelu opisuje sve ratne brodove, topovnjače, razarače i podmornice Ratne mornarice AUSTROUGARSKE MONARHIJE, gradnju i tehničke karakteristike brodova, svako njihovo dokiranje, njihove ratne luke, sve njihove bitke i gubitke, oružje kojim su raspolagali kao i sastav posada, mornara i časnika koji su plovili na njima te kojim su državama nakon raspada Monarhije pripali koji brodovi, gdje su i kako završili svoje bitke i putovanja. Dodao bih par sličica ratne luke Pula iz 1. svj. rata. Kako se radi o skenovima sa starih razglednica kvaliteta nije najbolja.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #15 on: June 09, 2013, 02:27:02 pm » |
|
Ja sam prelistavao njegovu knjigu o KuK mornarci.Odlična je.To bi trebalo naći. RATNA MORNARICA AUSTRO-UGARSKE MONARHIJE [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Format: 25.00 ISBN: 953-6250-80-2 Broj stranica: 270 Uvez: tvrdi Godina izdanja: 2004 Izdavač: C.A.S.H., PULA KRATAK OPIS Kapetan duge plovidbe D. Petković u djelu opisuje sve ratne brodove, topovnjače, razarače i podmornice Ratne mornarice AUSTROUGARSKE MONARHIJE, gradnju i tehničke karakteristike brodova, svako njihovo dokiranje, njihove ratne luke, sve njihove bitke i gubitke, oružje kojim su raspolagali kao i sastav posada, mornara i časnika koji su plovili na njima te kojim su državama nakon raspada Monarhije pripali koji brodovi, gdje su i kako završili svoje bitke i putovanja. Još nekoliko slika iz ratne luke Pula za vrijeme Austrougarske.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #16 on: June 09, 2013, 02:30:26 pm » |
|
Ja sam prelistavao njegovu knjigu o KuK mornarci.Odlična je.To bi trebalo naći. RATNA MORNARICA AUSTRO-UGARSKE MONARHIJE [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Format: 25.00 ISBN: 953-6250-80-2 Broj stranica: 270 Uvez: tvrdi Godina izdanja: 2004 Izdavač: C.A.S.H., PULA KRATAK OPIS Kapetan duge plovidbe D. Petković u djelu opisuje sve ratne brodove, topovnjače, razarače i podmornice Ratne mornarice AUSTROUGARSKE MONARHIJE, gradnju i tehničke karakteristike brodova, svako njihovo dokiranje, njihove ratne luke, sve njihove bitke i gubitke, oružje kojim su raspolagali kao i sastav posada, mornara i časnika koji su plovili na njima te kojim su državama nakon raspada Monarhije pripali koji brodovi, gdje su i kako završili svoje bitke i putovanja. Još nekoliko slika iz ratne luke Pula za vrijeme Austrougarske. Prilažem i sliku cijele AU flote u luci Pula snimljenu iz balona negdje oko 1914. godine. Isto prilažem i sliku krstarice Spaun na ulasku u luku, u pozadini se vide Monumenti.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #17 on: June 09, 2013, 02:35:40 pm » |
|
Ja sam prelistavao njegovu knjigu o KuK mornarci.Odlična je.To bi trebalo naći. RATNA MORNARICA AUSTRO-UGARSKE MONARHIJE [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Format: 25.00 ISBN: 953-6250-80-2 Broj stranica: 270 Uvez: tvrdi Godina izdanja: 2004 Izdavač: C.A.S.H., PULA KRATAK OPIS Kapetan duge plovidbe D. Petković u djelu opisuje sve ratne brodove, topovnjače, razarače i podmornice Ratne mornarice AUSTROUGARSKE MONARHIJE, gradnju i tehničke karakteristike brodova, svako njihovo dokiranje, njihove ratne luke, sve njihove bitke i gubitke, oružje kojim su raspolagali kao i sastav posada, mornara i časnika koji su plovili na njima te kojim su državama nakon raspada Monarhije pripali koji brodovi, gdje su i kako završili svoje bitke i putovanja. Još nekoliko slika iz ratne luke Pula za vrijeme Austrougarske. Prilažem i sliku cijele AU flote u luci Pula snimljenu iz balona negdje oko 1914. godine. Isto prilažem i sliku krstarice Spaun na ulasku u luku, u pozadini se vide Monumenti. Doadati ću još jednu sliku cijele AU flote u Puli 1914. snimljenu iz zraka ali pod malo drugim kutem. Dodajem i sliku arsenala luke Pula iz 1900.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #18 on: June 09, 2013, 02:39:50 pm » |
|
Ja sam prelistavao njegovu knjigu o KuK mornarci.Odlična je.To bi trebalo naći. RATNA MORNARICA AUSTRO-UGARSKE MONARHIJE [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Format: 25.00 ISBN: 953-6250-80-2 Broj stranica: 270 Uvez: tvrdi Godina izdanja: 2004 Izdavač: C.A.S.H., PULA KRATAK OPIS Kapetan duge plovidbe D. Petković u djelu opisuje sve ratne brodove, topovnjače, razarače i podmornice Ratne mornarice AUSTROUGARSKE MONARHIJE, gradnju i tehničke karakteristike brodova, svako njihovo dokiranje, njihove ratne luke, sve njihove bitke i gubitke, oružje kojim su raspolagali kao i sastav posada, mornara i časnika koji su plovili na njima te kojim su državama nakon raspada Monarhije pripali koji brodovi, gdje su i kako završili svoje bitke i putovanja. Još nekoliko slika iz ratne luke Pula za vrijeme Austrougarske. Prilažem i sliku cijele AU flote u luci Pula snimljenu iz balona negdje oko 1914. godine. Isto prilažem i sliku krstarice Spaun na ulasku u luku, u pozadini se vide Monumenti. Doadati ću još jednu sliku cijele AU flote u Puli 1914. snimljenu iz zraka ali pod malo drugim kutem. Dodajem i sliku arsenala luke Pula iz 1900. Za ljubitelje podmorničarstva evo slike jedne AU podmornice iz 1913. kako na površini uplovljava u luku Pula, u pozadini se vide Monumenti.
|
|
|
|
|
|
|
zpetrov9
In memoriam
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #19 on: June 09, 2013, 02:49:12 pm » |
|
Luka Pula, ratni ali i putnički dio. Lijepo se vidi Molo Elizabeth (današnji carinski ili Riječki) s privezanim putničkim brodom.
|
|
|
|
|
|
|
|